Huishoudelijke taken lijst, schema en wat is wat!

Huishoudelijke taken

Huishoudelijke taken zijn onontkoombaar. Ze zijn onderdeel van het huishouden. Tenzij je een fulltime huishoudelijke hulp in dienst hebt, die alles voor je doet. Maar de meesten van ons zullen huishoudelijke taken moeten doen.

Aangezien mijn man door de week fulltime werkt in Amsterdam, en ik thuis werk, komen de meeste huishoudelijke- en zorgtaken op mij neer.

En dat vind ik prima.

Ook al had ik er niet altijd zin, getuige deze korte blogpost uit 2008:

Het is een iedere zaterdag terugkerende klus: de keuken schoonmaken en de woonkamer stoffen. En omdat een beeld duizend woorden waard is, hier een foto van Piet als baby om te vertellen hoe leuk ik dat vind.

Huishoudelijke taken

Dat gezicht spreekt boekdelen ; )

Huishoudelijke taken lijst: 10

Grofweg kun je de volgende huishoudelijke taken onderscheiden:

 1. Opruimen
 2. Schoonmaken: stofzuigen, stoffen, ramen lappen en dweilen. Alle ruimtes in huis schoonmaken zoals wc schoonmaken, badkamer, slaapkamers en wc.
 3. Bedden verschonen, zie ook Hoe vaak bed verschonen?
 4. Boodschappen doen
 5. Koken
 6. Strijken
 7. De was doen: wassen, drogen, strijken, vouwen en opbergen
 8. Klusjes in rondom huis, zoals in de herfst de dakgoten schoonmaken, het pluis uit de wasdroger verwijderen en regelmatig de filters van de afzuigkap schoonmaken. En natuurlijk ook de vuilnis buiten zetten etc.
 9. Tuin bijhouden
 10. Inkoop, onderhoud en research. Soms heb je nieuwe apparatuur nodig, of gaat er iets stuk. Voordat je iets nieuws aanschaft is het slim om eerst research te doen naar het beste product voor de beste prijs.

Binnen deze 10 huishoudelijke taken, liggen nog allerlei kleine klusjes besloten.

Wat zijn zware huishoudelijke taken?

Er is een onderscheid tussen licht huishoudelijk werk en zware huishoudelijke taken. Maar waar ligt de grens tussen lichte en zware huishoudelijke taken? Het antwoord is nog niet zo simpel. Wat de één zwaar werk vind, draait een ander daar zijn hand niet voor om.

Licht huishoudelijk werk is voor mij in ieder geval stof afnemen en koken. Onder zware huishoudelijke taken vallen wat mij betreft: stofzuigen, dweilen de ramen lappen en met zware boodschappen tassen sjouwen.

Met enige moeite vond ik 1 duidelijk antwoord op de vraag ‘Wat zijn zware huishoudelijke taken?’op privacybarometer.nl. Zij omschrijven zwaar huishoudelijk werk als:

Stofzuigen, schrobben, dweilen, soppen van sanitair en keuken en bedden verschonen.

Ik ben het daar wel mee eens. Zeker bedden verschonen, vind ik altijd een hele opgave!

Thuisblijfmoeder

Als mijn man ‘s avonds laat om 19.45 thuiskomt vind ik het niet reëel om te verwachten dat hij bijvoorbeeld nog even de was gaat doen. Dat is voor mij makkelijker om te regelen, omdat ik thuis werk. En toen de kinderen nog klein waren en ik thuisblijfmoeder was, vond ik het helemaal logisch dat de meeste huishoudelijke taken in mijn takenpakket zaten.

Fulltime blogger

Inmiddels werk ik fulltime als blogger. Maar omdat mijn kantoortje achter de keuken zit, lopen privé en werk bij mij erg door elkaar. Soms vind ik dat wel eens lastig.

Dan voel ik me de sluitpost van het gezin.

Want ik ben degene die het makkelijkst mijn agenda kan aanpassen. Als zzp-er hoef ik immers niemand anders vrij te vragen dan mezelf. Voor mijn man is dat lastiger. Ook vanwege de grote reisafstand: 2,5 uur heen, en 2,5 uur terug.

Onze taakverdeling

Door de week ben ik verantwoordelijk voor het huishouden. Mijn huishoudelijke taken zijn onder andere:

In het weekend kookt mijn man. Hij houdt van koken, en ik vind het allang best als ik niet ‘hoef’. Mijn man stofzuigt op zondag de keuken en woonkamer. En door de week is mijn man degene die de container aan de weg zet, omdat hij toch heel vroeg op is.

Ik ben tevreden met onze taakverdeling en vind dat mijn man voldoende helpt.

Huishoudelijke taken schema

Een goede manier om de taken in huis te verdelen is met een speciaal huishoudelijke taken schema. Daarin noteer je wie wat doet, en wanneer. Dat laatste zou ik er echt wel bij zetten, want je hebt altijd van die huisgenoten die anders vinden dat hun taak best ‘later’ een keer kan.

Lees hier meer over Huishoudschema’s.

Huishoudelijke taken kind

Het is een goed idee om je kind ook huishoudelijke taken te geven. Je kind leert zo dat een huishouden niet vanzelf draait, en zal er bovendien later als volwassene gemak van hebben. En voor jou geldt het principe: vele handen maken licht werk.

Ik heb een schema gemaakt waarin de huishoudelijke taken voor een kind handig geordend staan op leeftijd.

Huishoudelijke taken: wie doet wat het beste?

Britse onderzoekers van MindLab International lieten, in opdracht van Gaviscon,* twaalfhonderd mannen en vrouwen verschillende taken doen gedurende drie minuten, en bepaalden zo wie, waarin, het handigst en snelst was.

Vrouwen blijken het beste te zijn in:

 1. Afspraak maken bij de huisarts
 2. Zich onder een bekeuring uitpraten
 3. Twee blouses strijken
 4. Een bed opmaken
 5. Draad in zes naalden steken
 6. Discussie winnen
 7. Winkelpersoneel overhalen korting te geven
 8. Boodschappenlijstje maken
 9. Kind aankleden voor school
 10. Dweilen

Maar mannen zijn volgens dit onderzoek het beste in het verschonen van luiers!

De vrouw des huizes

Niet alle partners snappen dat huishoudelijk werk van de vrouw des huizes een flinke dagtaak kan zijn : )

Verdeling huishoudelijke taken man vrouw: doe de test

Op de website van de BBC kwam ik een leuke test tegen waarmee je kunt kijken hoe evenwichtig de huishoudelijke taken verdeeld zijn tussen jou en je partner. Het is natuurlijk een grove schatting van uren, maar toch.

Hier onder de resultaten van mij en mijn man:

taakverdeling

Screen Shot 2017 02 26 at 11.40.34

Huishoudelijke taken WMO: als je het zelf niet meer kunt

Sommige mensen kunnen zelf hun huishoudelijke taken niet meer doen. In zo’n geval kun je een beroep doen op de WMO: De Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning. Die wet heeft als doel dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Je vraagt de WMO aan bij je gemeente. Elke gemeente pakt de invulling van de huishoudelijke taken van de WMO op zijn eigen manier aan.

Maar in het algemeen geldt bij de WMO: hulp bij het schoon en op orde houden van het huishouden en de zorg voor schoon beddengoed en schone kleding.

Wat je vaak ziet is dat de gemeente verschillende niveau hanteert als het gaat om huishoudelijke taken en de WMO. Afhankelijk van het niveau krijg je meer of minder hulp bij het huishouden.

Hieronder een voorbeeld van huishoudelijke taken en de WMO

 • Huishoudelijke hulp niveau 1: je bepaalt zelf wat er moet gebeuren bij jou thuis.
 • Huishoudelijke hulp niveau 2: je bepaalt samen met de huishoudelijke hulp wat er moet gebeuren. De hulp neemt over wat jij niet meer kunt, en ondersteunt je bij de taken die je nog wel deels zelf kunt.
 • Huishoudelijke hulp niveau 3: hierbij krijg je naast hulp bij de huishoudelijke taken ook ook eenvoudige psychosociale ondersteuning.

Huishoudelijke taken delen goed voor een relatie

Canadese onderzoekers vroegen meer dan 50.000 mensen naar hun leefomstandigheden, waarna ze die omstandigheden linkten aan een geluksschaal die deze mensen invulden.

Het hoogste voldoeningscijfer haalden de mensen die:

het huishouden deelden
allebei buitenshuis werkten
geen of oudere kinderen hadden

Bij gezinnen waar de vrouw de kostwinner was, en de man huisman, lag het voldoeningscijfers ook laag. Geen reclame voor het kostwinnersmodel dus, waarbij de taken weliswaar ook verdeeld zijn, maar beide partners hun eigen ‘vakgebied’ hebben.

Huis schoonmaken lijst

Hieronder een handige huis schoonmaken lijst! Het is de lijst die ik gebruik als ik het huis echt een goede schoonmaakbeurt wil geven.

 • Afzuigkap schoonmaken
 • Lichtknopjes
 • Magnetron
 • Oven
 • Keukenkastjes van binnen
 • Bovenkant keukenkastjes
 • Plinten stof afnemen
 • Houder tandenborstel
 • Etensbakjes huisdieren
 • Binnenkant deur vaatwasser
 • Deurklinken
 • Afstandsbediening
 • Bakje wc-borstel
 • Glaswerk wegbrengen
 • Alle vuilnisbakken legen
 • Afstoffen: begin bovenaan
 • Koelkast schoonmaken: eerste alle producten controleren en opruimen en daarna grondig schoonmaken
 • Snelkoker ontkalken met huishoudazijn
 • Koffieapparaat ontkalken
 • Gootsteen ontvetten om verstopping te voorkomen: zak huishoud soda + schoonmaakazijn in wasbak gooien.
 • Spinnenwebben overal weghalen
 • Haren uit putje douche halen
 • Douchegordijn in de wasmachine
 • Oude verpakkingen in de douche opruimen en weggooien
 • Jassen allemaal netjes ophangen
 • Vuilnisbak schoonmaken

Huishoudelijke klusjes lijst met 8 taken die je kunt overslaan!

Meestal gaan posts over het huishouden over huishoudelijke klusjes en hoe je die het beste kunt aanpakken. Maar dit is nu eens een post met huishoudelijke klussen die je met een gerust hart links kunt laten liggen!

Dus geen how-to maar een forget-about-them!

1. Het bed elke dag opmaken

Elke dag je bed opmaken is een overbodige huishoudelijk klusje! Sterker nog, het is zelfs béter om je bed niet op te maken. Want als je het dekbed of de lakens en dekens opengeslagen laat, kan het vocht in je matras en dekbed lekker verdampen. En zo verminder je vervelende huismijten. Zet vooral even het raam er bij open, voor een nog frisser effect.

Vind je het slordig lijken om je bed niet op te maken? Gebruik dan de harmonica-methode, waarbij je het dekbed als het ware in zichzelf vouwt aan het voeteneinde.

2. Vieze borden en servies voorspoelen

Experts zeggen dat het echt niet nodig is om viezen borden, bestek en dergelijke eerst helemaal schoon te spoelen voordat je ze in de afwasmachine zet. De ergste etensresten er af vegen is genoeg. Ik vind dit zelf best een lastige! Want ik heb toch altijd het idee dat het goed is om een bord eerst af te spoelen. Maar dit is dus overbodige inspanning!

3. De bovenkanten van je keukenkastjes schoonmaken

Als je keukenkastjes tot aan het plafond reiken heb je het probleem niet. Maar als ze niet aansluiten op het plafond zul je weten dat de bovenkanten behoorlijk vies en vettig kunnen worden. Je moet dan best kracht zetten om ze schoon te vegen. Doe jezelf een plezier en leg oude kranten op de bovenkanten van je keukenkastjes. Dan hoef je voortaan alleen meer even de krant te vervangen. Lees ook Bovenkant keukenkastjes schoonmaken.

4. Kleding na 1 dag al in de was gooien

Behalve ondergoed, of kleding waar echt vlekken in zit, hoeft gedragen kleding echt niet na één dag dragen al in de was. Je kunt het ook een nachtje uithangen. Zo verminder je niet alleen je hoeveelheid was, je kleding gaat er ook nog langer van mee. Lees ook De was doen.

5. Schone afwas afdrogen

Uit onderzoek blijft dat schone afwas hygiënischer schoon blijft als je het gewoon aan de lucht laat drogen. Dus je kunt je de moeite van het afdrogen met een theedoek feitelijk besparen.

6. Boekenkasten afstoffen

Heb jij boekenkasten met boeken er in? Dan ken je vast wel dat uitstekende stukje boekenkast waarop zich allemaal stof verzameld! Je kunt je het afstoffen van dat randje besparen door de boeken naar voren te schuiven. Precies zo ver, dat het randje verdwijnt.

7. Stofzuigen

Stofzuigen is een nuttig werkje, maar met een robot stofzuiger hoef je het niet meer zelf te doen. Ik droom stiekem van een robotstofzuiger.

8. Strijken

Ik leef al een jaar of vijf succesvol zonder strijkijzer. De truc is om overhemden en ander kreukgevoelige kleding direct uit de wasmachine te halen zo gauw die klaar is. Sla de kleding een paar keer uit en hang hem meteen op een hanger. Strijken is dan niet nodig.

huishouden

Het heeft best even geduurd voordat ik een behoorlijke huisvrouw was. Laten we zeggen dat het ‘een proces’ was.

Mede dankzij mijn tante Marietje, Flylady en De Huishoudcoach heb ik de laatste jaren flink wat bijgeleerd wat betreft het huishouden. Want daarvoor deed ik, achteraf bezien, best veel dingen fout. Of onhandig. Of niet, terwijl het wel moest.

Daarom hier onder een lijst met veelgemaakte huishoudelijke foutjes.

Maak jij deze huishoudelijke foutjes als gaat om huishoudelijke taken?

1. Niet bovenaan beginnen

Toen ik net begon ging ik netjes afstoffen en stofzuigen, om vervolgens te beseffen: ‘Oh, ik ben vergeten de plafonds en hoge hoeken te stoffen…’ De reden dat dit niet zo slim is omdat, als je dan alsnog de hoge plekken gaat stoffen, er weer van alles naar beneden valt op het deel dat je al klaar had. Lekker dan. Begin dus altijd bovenaan!

2. Te groot denken bij je huishoudelijke taken

‘Groot denken’ wordt vaak aanbevolen. Het wordt gezien als het tegenovergestelde van kleingeestig of bekrompen. Maar als nieuwbakken huisvrouw dacht ik zo groot, dat ik tot niets meer kwam. Ik moet het hele huis vandaag opruimen en grondig schoonmaken ,’ dacht ik dan.

Om vervolgens dicht te klappen van de grote hoeveelheid werk die ik mezelf had toebedacht. Als het om het huishouden gaat kun je beter klein denken. Je hoeft echt niet op één dag het het hele huis te doen. Sterker nog, met een kwartier per dag kom je al een heel eind. Of met een kastje per dag.

3. Meer is beter?

‘Als een beetje allesreiniger helpt, dan helpt veel vast nog beter!’ dacht ik altijd, en goot nog wat extra in mijn sopje. Maar teveel schoonmaakmiddels maakt spullen en vloeren dof! Meer is dus helemaal niet beter als het om huishoudelijke taken gaat.

4. Stoffen met een wufte plumeau

Verblind door de vrolijke kleurtjes kocht ik een wufte plumeau. Ik realiseerde me niet dat ik daarmee het stof alleen maar vrolijk de lucht in wapperde en verspreidde. Beter is het om af te stoffen met een vochtige doek, of op z’n minst met een plumeau van microvezel. Microvezel bestaat namelijk uit heel fijn en licht synthetisch garen dat stof en vuil aantrekt. Lees ook mijn post over perslucht van de Action om moeilijk bereikbare plekjes schoon te maken.

5. Leuke mandjes en bakken gaan kopen om op te ruimen

Als ik vroeger een aanval van opruimwoede kreeg dan dacht ik al gauw:

‘Ik heb een nieuw opbergsysteem nodig!’

En dan kocht ik mooie mandjes of vrolijk gekleurde bakken om alles netjes in te doen. Het duurde even voordat ik besefte dat ik niet meer mandjes nodig had, maar meer spullen moest weg doen.

6. Dat ga ik nog naar de kringloop brengen! Echt waar.

Dit foutje maak ik nog regelmatig: ik ruim flink op, en eindig met een doos met spullen die naar de kringloop kunnen. Die zet ik dan bij de voordeur zodat ik die de volgende keer meeneem naar de auto. Maar in de praktijk stap ik er meestal snel over heen in plaats van hem mee te nemen…

7. Apparatuur niet schoonmaken

De filters uit de afzuigkap schoonmaken? Het koffiezetapparaat ontkalken? De snélkoker ontkalken? Je wasmachine reinigen? Het kwam niet eens bij me óp! Totdat iemand vertelde me dat filters van afzuigkappen zo vet kunnen worden dat ze spontaan in de fik vliegen. En dat een verkalkt koffiezetapparaat veel meer energie kost en bovendien minder lekkere koffie oplevert. Behandel je apparatuur dus met het respect die ze verdienen. Het is één van de belangrijkste huishoudelijke taken.

Bonustip

Kleine kinderen helpen vaak nog graag in het huishouden. Geef ze die kans en laat ze kleine klusjes doen. Dat maakt jouw leven net weer iets makkelijker.

Lees ook mijn post over De Huishoudcoach.

Boeken en andere tips over huishoudelijke taken

Vind je het lastig om te bepalen wat er bij jou thuis gedaan moet worden? Dan kan ik van harte de Amerikaanse website Flylady aanraden. Zij heeft mij tenminste erg geholpen om structuur en orde in mijn huishouden te krijgen.

En verder hieronder een aantal handige boeken op huishoudelijk gebied:

Huisvlijt bezoekers over huishoudelijke taken

 • Die robotstofzuiger wil ik ook wel. Met 2 katten in huis moet ik dagelijks stofzuigen, zucht! Strijken doe ik echt niet graag. Doe het heel weinig, hehe! (Deborah)
 • Heel eerlijk? Strijken en bedden opmaken doe ik eigenlijk al nooit.. verder goede tips. (Mariëlle)
 • De tip van de oude kranten is echt een life-saver. Een keer per kwartaal maak ik de bovenkanten van de kastjes in de keuken schoon en ik moet ben bijna altijd met een plamuurmes in de weer (mijn afzuiger werkt niet zo goed). (Nicky)
 • Ik droom ook van een robotstofzuiger; zeker met een hondje. :) Interessante tips. Moest ik een boekenkast in de living hebben dan zou ik ze om de dag afstoffen. Diezel verliest nogal veel haartjes. :) (Sanne)
 • Het bed opmaken idd. Ik sla het ook geregeld over zodat ik het goed kan luchten. Maar zoals je zegt, vaak vind ik het slordig.
  Verder doe ik de meeste klusjes wel. Oke, ik beken de keukenkastjes bovenop ook niet, ik kom er toch niet bij :P (Marjon)
 • Van bovenstaand lijstje doe ik veel niet, alleen strijken. WEl heel snel en slordig. En stofzuigen, want helaas heb ik ook geen robot… (Mamalien)
 • Met spijkerhemden die vriend het liefst draagt is strijken noodzaak. Hij heeft wel een apart stoomapparaat gekocht en daarmee gaat het makkelijk. Kleding buiten hangen doe ik heel vaak en het gaat ook dan niet na een tweede dag al de was in. (Lot)
 • Fijne tips :-) Die van die boekenplank had ik nooit bedacht, dat gaan we eens doen. Wij spoelen inderdaad ook nooit de borden af. Zonde van het water en de moeite, en de afwasmachine doet het altijd prima. (Sjoukje)
 • Ik maak inderdaad nooit ons bed op. Dat ligt netjes opengeslagen te luchten.
  Strijken moet ik helaas wel, maar dan het liefst zo min mogelijk. Alleen overhemden.
  Boven mijn keukenkastjes heeft mijn man het afgetimmerd, dus dat is dicht.
  De vaat spoel ik ook niet voor, die gaat zo in de machine.
  Met mijn kleding probeer k wel langer dan een dag te dien. Maar dat valt niet altijd mee met jonge kinderen en een baby. (Grietje)
 • Misschien moet ik ook maar stoppen met strijken, ik vind het zo’n vervelende klus. Dat van die kranten bovenop de keukenkastje is inderdaad zo simpel maar effectief, dat ik dat nou nooit gedaan heb. Zodra de bovenkant ooit weer een schoonmaak beurt krijgt, moet ik dat daarna meteen maar eens doen! (Cindy)
 • Bed opmaken doe ik niet of nauwelijks, lekker fris er weer in stappen s’avonds, uiteraard staat het raam in de slaapkamer dan wel open. Afwassen (handmatig) doe ik niet elke dag omdat het niet loont(ben single), scheelt ook weer tijd. Een was draaien doe ik gemiddeld 1 maal per week, soms 2 keer in de week als het bed wordt verschoont, hetzelfde geld voor stofzuigen. Ik heb geen huisdieren dus dat helpt ook. (Diane)
 • Ik kan het ook echt niet laten om de vuile vaat eerst goed voor te spoelen haha. Ik hang alles ook altijd geluk op vanuit de wasmachine, dat scheelt echt enorm! Goede tips! (Met Mirjam)
 • Iedere dag het bed opmaken doe ik ook nooit, vind het zo’n onzin :) De vaat is afspoelen doe ik ook nooit alleen het ergste vuil er af in de prullenbak. Dat van die kranten op de keukenkastjes vind ik wel een goede tip, die ga ik onthouden! (Sammie)
 • Dit is precies wat ik bedoel. Niet teveel tijd aan je huishouden besteden. Er zijn nog zoveel andere leuke dingen waar je je tijd beter aan kunt besteden. Ik ga het even delen. Dankjewel! Ik doe trouwens geen van bovenstaande, alleen de bezem vervangt helaas nog de robotstofzuiger. (Helga)
 • Ik doe inderdaad geen van bovenstaande klusjes. Ik heb er gewoon geen tijd voor! Maar het is goed dat je hier aandacht aan besteed. (Eline)
 • Kijk, dat is een onderwerp waar ik vrolijk van word! Echter, ik vrees dat mijn ervaringsdeskundigheid in het overslaan van huishoudelijke klusjes zo groot is dat er hier niet zo veel meer te leren valt voor mij… ;-) (Sunny Mama)
 • Ik strijk ook nooit. Meteen uit de wasmachine netjes aan een hangertje ophangen en geen kreuk te zien, maar dan draagt mijn man bijna ook geen overhemden( gelukkig voor mij). (Batboy)
 • Strijken en bed opmaken die ik haast nooit. Alleen overhemden worden wel gestreken. Maar meestal op de dag dat hij hem aan doet. (Saskia)

Wat vind jij van jouw huishoudelijke taken? En wat vind jij lichte en wat zware huishoudelijke taken?

*Gaviscon maakt medicijnen tegen maagpijn en zegt dat het maar drie minuten duurt voor hun product begint te werken. Ze wilden weten wat volwassenen in die tijd kunnen afkrijgen.

P.S Lees ook mijn post over het Standaard boodschappenlijstje.

Bron afbeelding: sweep the floor PNG Designed By 588ku from Pngtree.com

Geraadpleegde bronnen o.a.: Badeker voor de vrouw, Wiki Wonen, Zorgspectrum, AD, WMO Wijzer, Viva Forum, Doetinchem Steunwijzer, Rijksoverheid, Movisie, Zorgwijzer, ANBO, WMO-uit, Antwoord op, KwadrantGroep, Privacy barometer

Similar Posts

103 Comments

 1. Hier is de taakverdeling hetzelfde. Aangezien ik ook thuisblijfmoeder ben doe ik grotendeels alle taken. Mijn man doet de container en in het weekend kookt hij. Soms helpt hij mee met het inruimen van de vaatwasser. Hij heeft ook een beroep waarbij hij maanden van huis is. Ik ben dus ook gewend om alles alleen te doen.

  1. Grappig dat de taakverdeling ongeveer hetzelfde is als bij ons : )

   Als je man na maanden weer thuis is, loopt alles dan meteen weer soepel? Ik moet altijd even wennen als mijn man in het weekend er een zootje van maakt.

  2. Vroeger had ik een poetsvrouw, maar nu ik op een appartement woon, doe ik alles zelf.
   Voor het verschil tussen lichte en zware taken sluit ik me volledig bij je aan. De meeste poetskarweien vind ik zwaar werk.

 2. Wij hebben de taken verdeeld. Ik doe het huishouden en keuken en mijn aanstaande al het mannenwerk. Lekker traditioneel. ik houd er wel van

 3. Hier ook precies hetzelfde. Aangezien ik altijd thuis ben doen ik al het huishouden. Het enige wat mijn vriend hoeft te doen is inderdaad vuilniszak weggooien en flessen water (8L) halen. Kraanwater kan je namelijk hier niet drinken.

 4. Mijn man doet de tuin altijd. Maar voor de ‘echte’ huishoudelijke klusjes ben ik de pineut. Hij kan het trouwens wel erg goed! Heel soms (komt bijna niet voor) doet hij weleens wat zoals stofzuigen of soppen.

  1. Bij ons valt de tuin onder mijn takenpakket. Mijn man heeft wel een moestuin, maar dat is meer als hobby. Het zit vol onkruid dat hij gewoon lekker laat zitten.

 5. Ik ben vooral erg verbaasd over jouw uren!

  47 uur werken, ik hoop voor je dat je ren goed uurloon hebt!

  En 15 uur per week huishoudelijke taken. Haha daar kom ik per maand aan en ik heb niet eens een man die stofzuigt…..

  Misschien een schoonmaakster inhuren die taken van jou overneemt?

  Of nee ik lees dat je het niet erg vindt dat je zo veel taken hebt.

  Nou prima dan! ????

 6. Wij hebben een schoonmaakster. Na mijn keizersnede hadden wie die ook echt nodig in dit huis. We wonen in een splitlevel wonen met maar liefst 7 woonlagen die elk door een trap gescheiden zijn. Ik voelde er niet veel voor om hoogzwanger en de periode erna dit alles even te onderhouden. Nu ik zo goed als hersteld ben, doe ik meestal al het strijk- en vouwwerk. Mijn man maakt lange dagen op zijn werk, dus daarbovenop nog even huishouden is een ‘no go’. Naast de zorg voor mijn baby en Ophelia (5) vind ik die schoonmaakster eigenlijk wel een blijvertje. ;-) Ik vind schoonmaken trouwens een heerlijke bezigheid! Voordat Aiden er was, deed ik dat ook altijd zelf.

  1. Jeetje 7 woonlagen. Dat zijn heel wat trappen om op en af te sjouwen. Dat lijkt me pittig. Fijn dat je een schoonmaakster hebt Essma. Als het financieel mogelijk is zou ik dat zeker aanhouden inderdaad.

 7. De taken zijn hier ook ‘traditioneel’ verdeeld en dat vind ik (meestal) prima. Maar waar ik mij het meest aan stoor is het feit dat er van mij wordt verwacht dat ik alle tijd van de wereld heb omdat ik thuis werk. En dat is nog niet eens zo zeer door mijn eigen gezin, maar door andere familie die beslag op mij legt omdat ‘Helga toch thuis is’. Die ene dag per week dat ik nog naar kantoor ga is voor mij echt een verademing, omdat ik dan lekker kan doorwerken zonder gestoord te worden.

  1. Dat is wel lastig inderdaad Helga. Dat mensen denken dat je beschikbaar bent omdat je thuis bent. Maar thuis zijn wil zeker niet zeggen dat je niet aan het werk bent…

 8. Tja… ik ben baanloos, dus doe het merendeel van de taken, maar eerlijk gezegd deed ik dat daarvoor ook al.

  De man werkt deels vanuit huis en pakt (als hij daar ruimte voor heeft) tussendoor ook taken op zoals:
  swifferen / stofzuigen, vaatwasser in-/uitruimen, boodschapje doen, tafel afruimen na het eten enzovoorts.
  Verder doet hij de zwemles (wat ik een superdeal vind), kookt hij regelmatig als hij het rustiger heeft en gaat hij regelmatig een middagje iets doen met zoon.

  Ik ben tevreden!

  Wat ik trouwens mis in de test zijn de reisuren van je man. Het lijkt nu of hij veel meer vrije tijd heef dan jij, maar volgens mij komt er nog 20-25 uur per week aan reistijd bij.

 9. Mijn man ruimt de keuken regelmatig op na het warm eten. Vaak ben ik dan te moe. En soms doen we samen boodschappen met de auto aangezien ik geen auto rijd. Verder doe ik het grootste deel. En mijn jongste zoon helpt met de zwaardere dingen zoals stofzuigen boven en de grote beurten van badkamer en wc. Mijn man werkt vijftig uur per week en ik ben voltijds thuis. Toen we net getrouwd waren en allebei werkten, deden we het huishouden samen. Maar toen werkte hij nog niet zoveel uren. Als we allebei een baan zouden hebben, zou ik zeker iemand inhuren voor het schoonmaakwerk.

 10. Ik doe eigenlijk zga alles. Al helpt hij wel mee als ik er om vraag of als het mij fysiek niet lukt. Hond uitlaten doet hij wel bijna altijd, dat lukt mij bijna niet.

 11. Goedemorgen Nicole,

  Mis toch nog iets in je overzichtje. Hebben de kinderen geen taak in het huishouden? Afwassen, afdrogen o.i.d.
  Groetjes
  Marian

 12. Toen ik nog fulltime werkte kookte mijn man ,en de afwas en de rest van de schoonmaak en zo was voor mij maar de kinderen moesten hun eigen kamer kuisen , nu we op pensioen zijn doe ik het meeste in huis maar hij helpt me als ik het vraag ,met de tuin en de grote groenten hof heeft hij al werk genoeg.

 13. Als thuisblijfmoeder probeer ik wel het meeste te doen maar zeker toen ik er 3 onder de 4 thuis had lukte dat echt niet en moest mijn man af en toe bijspringen. Nu de oudste naar school gaat doe ik weer het meeste. Mijn man regelt het afval en soms hangt hij eens een was op. O en stofzuigen doet hij vaker dan ik, daar heb ik echt een hekel aan, ik veeg wel tussendoor.

 14. De meeste taken doe ik. Maar mijn man helpt daar waar hij kan. Ik blog ook fulltime, en zit nog aan de keukentafel… Maar ik vind het prima te combineren meestal. Als ik het druk heb, neemt mijn man taken over.

 15. Ik doe meestal de boodschappen en de was. Mijn vriend doet vaak het stofzuigen. Ik loop het meeste met de hond. De rest verdelen we, als ik weinig werk en veel energie heb, doe ik veel in huis, anders minder. Dus het is maar net hoe het uitkomt.

 16. Ik ben hartstikke tevreden over onze verdeling. We doen het samen, en degene die het meest thuis is doet het meest. De ene week ben ik dat, de andere week is Lief dat. Werkt prima!

 17. Ik ben wel tevreden met de taakverdeling hier thuis. Mijn man is namelijk een veel betere schoonmaker dan ik.
  Maar ik merk wel doordat ik vaker thuis ben er onbewust dingen van mij verwacht worden die anders door andere gezinsleden zouden worden gedaan. Soms voel ik mij inderdaad de sluitpost van het gezin. Daarentegen geniet ik er ook weer van om “eigen baas”te zijn

 18. Wat een leuke test van de BBC. Bij mij kwam eruit dat ik een clean machine ben (haha, I wish!) en mijn man een traditionalist. Wel raar dat reistijd niet wordt meegenomen, dat heeft zo’n grote invloed op de hoeveelheid vrije tijd die je overhoudt.

 19. Hier een prima verdeling. Manlief kookt meestal en ik doe de was. Samen doen we de vaatwassen en voor de huishoudelijke taken hebben we een poetsvrouw, hihi

 20. Bij ons is de taakverdeling 6o-40 denk ik. IK doe iets meer omdat ik minder werk. Maar als mijn man doordeweeks vrij is, en ik niet, dan kan hij zo ineens het hele huis aanpakken. Ik vind dat heerlijk thuiskomen. Het is een goede taakverdeling en we hebben het er ook vaak over. Duidelijkheid is wel belangrijk denk ik.

  1. Nederlandse mannen zijn echt prima als ik het allemaal zo lees. Ze helpen voldoende in het huishouden. Heerlijk dat je soms ineens thuis komt in een superschoon huis. Dat vind ik ook altijd heel prettig.

 21. Ik doe alles. Haal de boodschappen, kook het desgewenst, eet het op, deponeer de restanten in het toilet en die maak ik zelf schoon. Niet zo gek in een 1-persoons huishouden. ;-)

 22. Ha, ik heb die test ook even gedaan en ik mis een detail: hoeveel plezier je man erin heeft kostwinner te zijn ;-) Dat heeft die van mij namelijk niet, die had liever dat ik een baan zoek. Als stel zijn wij een ‘Mind your feet while I tidy up’ karakter :-)
  Mijn man kookt zaterdags. Maar daarnaast is hij ook onze huis-ICT-er, onderhoudt hij de auto en de fietsen, doet de moeilijker klussen in huis en is onze chauffeur. De rest doe ik. En ik ben de binnenboel aan het schilderen, want dat moest nodig :-D

  1. Ik vind jullie uitslag grappig : )

   Van mijn man hoef ik geen baan te zoeken, maar dat komt ook omdat ik vanuit huis werk en op die manier bijdraag aan het gezinsinkomen.

 23. Wat een leuke test, ga hem zeker invullen. Ben benieuwd hoe het hier verdeeld is. Wij werken allebei full time buitenshuis maar ik heb wel altijd het gevoel dat ik alles doe. Al is dat in de praktijk denk ik wel anders hoor. Ik heb ook een schoonmaakster, wat ben ik daar blij mee!

  1. Als je allebei fulltime buitenshuis werkt lijkt een schoonmaakster me echt een zegen inderdaad. Dan kun je de tijd dat je thuis bent ook echt ontspannen en even niets doen stel ik me zo voor.

 24. Wat een geinige test! Superhuman hahaha
  Ik merk dat mijn opvattingen over het verdelen van taken anders is geworden. Eerder was ik vooral van eerlijk-zullen-we-alles-delen en we-doen-alles-samen. Dus samen boodschappen, samen koken, samen de zorg voor de kinderen.
  Maar je zit constant in elkaars vaarwater! Je bent constant aan het overleggen ‘haal jij vandaag de kinderen op?’ ‘bel jij de oppas?’ ‘is deze was schoon of vies?’ ‘oh, ik dacht dat jij een afspraak bij de tandarts zou maken?’
  Helemaal niet efficient eigenlijk. Daardoor vind ik de traditionele verdeling van zorg door de vrouw en werk voor de man, helemaal zo gek nog niet. De rollen zijn duidelijk en je draagt allebei op je eigen veld bij aan het gezamenlijke huishouden.

  1. Dat is een interessant punt wat je daar noemt Anita! Bij een traditionele verdeling hoef je inderdaad minder te onderhandelen en overleggen, en is de taakverdeling heel duidelijk.

 25. Hier komt het meeste op mijn schouders neer, wat logisch is omdat ik het minste werkt. Hij gaat wel eens stofzuigen op z’n vrije dag en heel af en toe kookt hij als het echt niet anders kan. Maar ik vind het prima, vind koken heel leuk en het huishouden is voor mij echt ontspanning.

  1. Fijn dat je het huishouden als ontspannend ervaart Gerdi. Soms kan ik dat ook wel hebben. Bovendien kan het heel fijn voelen als alles weer netjes en schoon is.

 26. We werken allebei, dus de taken worden ook min of meer gelijk verdeeld. Mijn man werkt 4/5 en zorgt 1 dag voor onze dochter. Ik moet toegeven dat ik mijn beide handen mag kussen met zo’n behulpzame man! Ik ben verantwoordelijk voor het brengen van m’n dochter naar de oppas, voor de was inclusief luiers, en de bankzaken. Mijn man gaat de dochter afhalen, doet boodschappen en kookt. Het huis schoonmaken doen we samen (al is dat beperkt). Min of meer gelijk. Interessante app ook!

 27. Wij zijn ‘traditionalists’, ik ben een ‘clean machine’ en mijn man een ‘suit’. Ik vraag me wel af waarop dit is gebaseerd, want hij doet het meeste in het huishouden, terwijl ik de administratie doe en het meeste met de kinderen doe (hij laat ze vaker lekker spelen, terwijl ik vaker samen spelletjes met ze doe en knutsel). Ik werk vier dagen, maar verdien bijna het dubbele van mijn man, die vijf dagen werkt.

  1. Misschien zat bij jou dat balkje ook hinderlijk over de taakomschrijving geplakt? Je kunt het heel precies invullen namelijk.

 28. Hier werkt mijn man buitenshuis en ben ik thuisblijfmama aka huisvrouw. Maw: zo goed als het hele huishouden komt op mijn schouders terecht. Maar dat is een heel bewuste keuze geweest en ik vind het goed zo. Ik krijg er ook heel veel tijd met de kinderen voor terug. En eens zij in hun bed liggen ‘s avonds ook extra tijd met mijn man. De weekends zijn dan weer voor het gezin. En dan neemt mijn man al eens het koken op zich. Daar stopt het dan ook :D
  Van mijn gezin krijg ik een torenhoog respect (van de kinderen soms ietsje minder, die vinden het precies ‘normaal’ dat moeder altijd thuis is :D ), van mijn omgeving iets minder. Die verwachten precies alsof jij wel altijd alles zult regelen en doen en vliegen en springen voor hen ook, want ‘jij hebt toch altijd tijd?!’ Nee, hoor… een huishouden met 3 kinderen, een echtgenoot en een boel huisdieren runnen is een full time baan ;)

 29. Nooit verwacht dat mannen het beste zouden zijn in luiers verschonen! Ik heb geen hekel aan het huishouden doen, maar mijn hobby is het zeker niet. Scheelt ook wel of ik veel of weinig tijd heb.

 30. Normaal ben ik ook alleen thuis en doe ook altijd het huishouden, ik vind dit niet prima, ik blog vanuit huis en vind het juist wel lekker om tussendoor even wt aan het huis te doen. Ik heb geen hekel ergens aan om te doen.

 31. Wij doen het samen. De tuin is sowieso de taak van mijn man, de rest doen we samen, de ene week doe ik meer en andersom. De balans is goed en dat is belangrijk. Gelukkig leven we in deze tijd, vroeger was de huishouding de taak van de vrouw.

 32. Dat vrouwen beter zijn in discussies winnen, wist ik wel :) We hebben het thuis eigenlijk heel eerlijk verdeeld, ondanks dat ik thuis werk aan de blog en veel meer thuis ben dan mijn man. Maar eerlijk gezegd besteden we gewoon heel weinig tijd aan het huishouden. We zijn veel op reis samen en weg van huis, daardoor hebben we ook geen routine. Maar de vaatwasser is bijvoorbeeld echt iets dat mijn man altijd doet, laat thuis of niet. En daar ben ik wel blij mee.

 33. Ha Nicole,

  handig… dat lijstje.
  Ik heb het even gekopieerd, want ik vergeet nogal eens wat en dit is echt handig!

  Ik vind het huishouden doen prima.
  Het ziet er hier in ieder geval altijd opgeruimd uit.

  Groetjes!
  Marlou

 34. Een leuk blog wat je weer had geschreven en ook de reacties waren leuk om te lezen. Mijn man en ik zijn maar samen en werken niet meer en de taken zijn hier ook verdeeld. De boodschappen doet mijn man nu even alleen en in huis doen we het elke dag samen. En de taken die mijn man dan doet verwisselen we elke week zodat ik de zijne doet en hij dan weer de mijne. zo wisselen we het af en tot nu toe gaat dit heel goed.

 35. Mijn vriend doet de zwaardere werken en klusjes en kookt en ik doe al de rest van het huishouden. Hij heeft vaste uren en ik heb mijn uren zo kunnen regelen dat mijn zoontje nooit naar de opvang moet en ik dus na school veel met hem bezig kan zijn

 36. Vroeger had ik een poetsvrouw, maar nu ik op een appartement woon, doe ik alles zelf.
  Voor het verschil tussen lichte en zware taken sluit ik me volledig bij je aan. De meeste poetskarweien vind ik zwaar werk.

 37. Huishouden doen wij met tweeën. Gelukkig is onze woning niet te groot. Dan is ook zo klaar. Maar we hebben wel grote ramen. In de slaapkamer ook. Dit is meeste werk eraan. Eigenlijk meer ramen zegt maar. Fijn weekend.

 38. ik behoor tot die moeders die vooral niet thuis moesten blijven…Nee dat had mijn gezin niet overleefd. Manlief en ik werken allebei en hebben altijd samen het huishouden gedaan en daarnaast hadden we lekker een hulp in de huishouding

 39. Ik woon nog bij mijn ouders, maar ben steeds meer bij mijn vriend. Thuis help ik wel met stofzuigen en de was. Als ik bij mijn vriend ben, maak ik vaak schoon en doet hij de was. Hij vind schoonmaken maar niks en ziet het ook gewoon niet. Haha.

 40. Ik doe ze nooit voor mijn lol, maar wel allemaal. Nu de kinderen thuisscholieren mogen ze meehelpen en dat scheelt iets

 41. Wij hebben wel een redelijk eerlijke verdeling. We hebben zelfs een excelletje om overzicht te houden welke taken er wekelijks liggen. Dar helpt ons beiden om overzicht te houden.

 42. Wij proberen zoveel mogelijk samen te doen. Allebei een fulltime baan, dus soms blijft er ook even iets langer liggen. Dat is dan maar zo. Nu de kleine er in september aankomt, zal dat ook wel anders worden. Nog meer werk, haha. Voor de ramen aan de buitenkant hebben we net toevallig iemand ingehuurd. Dat is toch alweer een zorg minder.

 43. Ik denk dat wij het wel aardig goed hebben verdeeld, sommige klusjes zoals bad schoonmaken doe ik altijd, maar verder doet mijn vriend eigenlijk alles ook wel. Het bed verschonen doet hij dan meestal want dat vind ik echt niks om alleen te moeten doen, dan ben ik zo aan het worstelen om het dekbed er goed in te krijgen terwijl hem hem zo lukt. Ach, zolang je allebei maar tevreden bent met de verdeling, toch?

 44. Laat ons zeggen dat ik 95% van de taken op mij neem thuis…
  Het is vaak een discussiepunt in onze relatie omdat het voor mij wel best zwaar te combineren is. Gelukkig werk ik 4/5 zodat het doenbaar blijft want met twee kindjes er nog eens bij zijn de dagen goed gevuld. Mijn partner helpt gelukkig wel met de kinderen en daarnaast verricht hij het meeste werk in de tuin en zet hij het vuilnis buiten (klassiek rollenpatroon dus :p).

 45. Interessante testresultaten! Wij hebben niet echt een taakverdeling en helpen allebei even veel mee. Wij koken zo’n beetje om en om en dat geld ook voor de huishoudelijke taken en dat werkt prima zo. In het weekend doen we dan gezamenlijk een grote schoonmaak.

 46. Tja. Ik doe gewoon alles. Zware en lichte huishoudelijke klussen. Administratie. Boodschappen. Wassen, drogen, vouwen en strijken. De auto wassen (nou ja.. door de wasstraat rijden 😄), het vuilnis afvoeren, sociale contacten onderhouden. Koken. Opruimen. Kattenbak schoonmaken. En tussendoor werk ik vier dagen. Vroeger was Vriendjelief huisman en deed hij dat allemaal. Ik hoefde alleen maar te gaan werken. Maar sinds hij ziek geworden kan hij niet veel meer dus doe ik alles. Soms baal ik er van maar het is gewoon niet anders. Hulp in de huishouding wil ik niet dus het is ook een beetje mijn eigen schuld. Ach, ik kan toch niet stilzitten en heb geen hekel aan het huishouden. Ik heb een schema waar ik me aan houd en het gaat eigenlijk heel goed. Ik ben best trots op mezelf 😄

 47. Huishoudelijk doe ik veel maar mijn man ook vooral buiten huis zoals tuin en kook ook af en toe en de afwas opruimen dus wij delen wel samen

 48. Ik heb het huishouden voor een heel groot deel op me genomen. Ik werk daarvoor iets minder. Sommige dingen doen we samen (beddengoed) en andere doet hij weer (vuilnis). Boodschappen deden we ook altijd samen, maar dat laat Ik tegenwoordig lekker tot aan de deur bezorgen

  1. Ja, boodschappen doen is op het moment geen genoegen vind ik. Fijn dat jullie het beddengoed samen doen. Dat is altijd best een zware klus vind ik.

 49. Tja, als man kan ik je stiekem geen ongelijk geven dat mijn vrouw in sommige dingen gewoon wat handiger is… Maar, ik doe echt wel het nodige in huis hoor…. Stofzuigen, de afwas, dweilen, vuilnisbak buiten zetten, boodschappen, de financiën, bedden opmaken, de was afhalen. Ik kan het wellicht niet zo netjes en schoon, maar het huishouden is toch wel iets van allebei!!

 50. Bij ons ook een leuke verdeling van taken. Boodschappen doe we samen , vinden we gezellig. Ik doe meestal was en strijk badkamer en beheerde agenda voor alle afspraken. Koken geen vast iemand. Man doet stofzuigen en klussen in huis

 51. Wat een grappige test zeg! Ik wou hem ook doen maar het lukte me niet. Ook al weet ik het antwoord toch al~! ;) Maar een huishoudster zou ik echt super vinden. Hopelijk kan dat volgend jaar gebeuren.

 52. Wauw wat goed om met schema’s te werken. Misschien dat ik daardoor minder lui zou worden als het op het huishouden neerkomt.

 53. Sinds ik een ongeluk heb gehad, heb ik een huishoudhulp. Ze komt om de twee weken 4 uurtjes. ZE doet het zwaardere werk, tussendoor hou ik het op orde en blijf ik de was en de afwas doen enzo…
  Op sommige momenten kan ik meer dan anders en dan ben ik ben vooral op de ogenblikken dat ik bveel pijn en verkrampt ben, heel blij dat ze komt… Tijdens deze corona crisis mocht ze even niet meer komen. Dat viel wel tegen, want doordat er minder zorg was, had ik ook meer last. :(

 54. Ik merk zelf dat het hebben van een schema mij rust geeft. Dan weet ik precies wanneer ik wat moet doen en wanneer er tijd over blijft voor andere dingen ☺️

 55. Ik ben alleen dus ik doe alles zelf haha ;-) boodschappen doen vind ik altijd leuk om te doen, de was vind ik vreselijk

 56. Mijn vriend woont een deel van de tijd bij mij (iets meer dan de helft van de week). Hij werkt 32 uur per week en ik ben ZZP’er met een wisselend aantal uren dat ik zelf kan indelen. Onze financiën zijn min of meer onafhankelijk: we hebben een gezamenlijke rekening voor de gedeelde lasten en verder zorgt ieder van ons financieel voor zichzelf. En de tijd dat zijn kinderen bij ons zijn, twee dagen per week, zorgen we financieel ook samen voor zijn kinderen.

  Omdat we financieel niet van elkaar afhankelijk zijn, vind ik het niet meer dan normaal dat ook de huishoudelijke verdeling gelijkwaardig is (Het concept ‘mijn partner helpt mij’ vind ik niet van deze tijd: hij woont hier toch ook? De situatie is natuurlijk anders als hij de kostwinner is.). Ik doe meestal de boodschappen en de was (in de wasmachine en ophangen), ben degene die af en toe de badkamer schoonmaakt. We vouwen samen de was op en koken allebei. Hij iets vaker als hij er is, hij vindt koken ook leuk en ik vind het prima om af en toe niet te koken. Ook dingen als vegen/stofzuigen doen we allebei. Hij brengt de vuilniszak meestal weg. Hij staat vroeg op en zorgt er dan ook voor dat de kids klaar zijn van school. Mijn werk is flexibel in te delen, dus ik zorg dan weer voor ze als ze uit school weer thuis komen, terwijl mijn vriend nog werkt. Ik geef de planten binnen water, maar mijn vriend wil met alle liefde tuinieren op ons balkon. Los van de vaste taken doe ik het grootste deel van management en planning, papierwerk, etc. Mijn vriend doet dan weer de klussen, zoals lampen of planken ophangen. Als ik het zo schrijf, vind ik eigenlijk dat we een heel fijn balans hebben.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.