Reacties

Huishoudelijke taken lijst, schema en wat is wat! — 103 reacties

 1. Hier is de taakverdeling hetzelfde. Aangezien ik ook thuisblijfmoeder ben doe ik grotendeels alle taken. Mijn man doet de container en in het weekend kookt hij. Soms helpt hij mee met het inruimen van de vaatwasser. Hij heeft ook een beroep waarbij hij maanden van huis is. Ik ben dus ook gewend om alles alleen te doen.

  • Grappig dat de taakverdeling ongeveer hetzelfde is als bij ons : )

   Als je man na maanden weer thuis is, loopt alles dan meteen weer soepel? Ik moet altijd even wennen als mijn man in het weekend er een zootje van maakt.

  • Vroeger had ik een poetsvrouw, maar nu ik op een appartement woon, doe ik alles zelf.
   Voor het verschil tussen lichte en zware taken sluit ik me volledig bij je aan. De meeste poetskarweien vind ik zwaar werk.

 2. Hier ook precies hetzelfde. Aangezien ik altijd thuis ben doen ik al het huishouden. Het enige wat mijn vriend hoeft te doen is inderdaad vuilniszak weggooien en flessen water (8L) halen. Kraanwater kan je namelijk hier niet drinken.

 3. Mijn man doet de tuin altijd. Maar voor de 'echte' huishoudelijke klusjes ben ik de pineut. Hij kan het trouwens wel erg goed! Heel soms (komt bijna niet voor) doet hij weleens wat zoals stofzuigen of soppen.

  • Bij ons valt de tuin onder mijn takenpakket. Mijn man heeft wel een moestuin, maar dat is meer als hobby. Het zit vol onkruid dat hij gewoon lekker laat zitten.

 4. Ik ben vooral erg verbaasd over jouw uren!

  47 uur werken, ik hoop voor je dat je ren goed uurloon hebt!

  En 15 uur per week huishoudelijke taken. Haha daar kom ik per maand aan en ik heb niet eens een man die stofzuigt.....

  Misschien een schoonmaakster inhuren die taken van jou overneemt?

  Of nee ik lees dat je het niet erg vindt dat je zo veel taken hebt.

  Nou prima dan! ????

 5. Wij hebben een schoonmaakster. Na mijn keizersnede hadden wie die ook echt nodig in dit huis. We wonen in een splitlevel wonen met maar liefst 7 woonlagen die elk door een trap gescheiden zijn. Ik voelde er niet veel voor om hoogzwanger en de periode erna dit alles even te onderhouden. Nu ik zo goed als hersteld ben, doe ik meestal al het strijk- en vouwwerk. Mijn man maakt lange dagen op zijn werk, dus daarbovenop nog even huishouden is een 'no go'. Naast de zorg voor mijn baby en Ophelia (5) vind ik die schoonmaakster eigenlijk wel een blijvertje. ;-) Ik vind schoonmaken trouwens een heerlijke bezigheid! Voordat Aiden er was, deed ik dat ook altijd zelf.

  • Jeetje 7 woonlagen. Dat zijn heel wat trappen om op en af te sjouwen. Dat lijkt me pittig. Fijn dat je een schoonmaakster hebt Essma. Als het financieel mogelijk is zou ik dat zeker aanhouden inderdaad.

 6. De taken zijn hier ook 'traditioneel' verdeeld en dat vind ik (meestal) prima. Maar waar ik mij het meest aan stoor is het feit dat er van mij wordt verwacht dat ik alle tijd van de wereld heb omdat ik thuis werk. En dat is nog niet eens zo zeer door mijn eigen gezin, maar door andere familie die beslag op mij legt omdat 'Helga toch thuis is'. Die ene dag per week dat ik nog naar kantoor ga is voor mij echt een verademing, omdat ik dan lekker kan doorwerken zonder gestoord te worden.

  • Dat is wel lastig inderdaad Helga. Dat mensen denken dat je beschikbaar bent omdat je thuis bent. Maar thuis zijn wil zeker niet zeggen dat je niet aan het werk bent...

 7. Tja... ik ben baanloos, dus doe het merendeel van de taken, maar eerlijk gezegd deed ik dat daarvoor ook al.

  De man werkt deels vanuit huis en pakt (als hij daar ruimte voor heeft) tussendoor ook taken op zoals:
  swifferen / stofzuigen, vaatwasser in-/uitruimen, boodschapje doen, tafel afruimen na het eten enzovoorts.
  Verder doet hij de zwemles (wat ik een superdeal vind), kookt hij regelmatig als hij het rustiger heeft en gaat hij regelmatig een middagje iets doen met zoon.

  Ik ben tevreden!

  Wat ik trouwens mis in de test zijn de reisuren van je man. Het lijkt nu of hij veel meer vrije tijd heef dan jij, maar volgens mij komt er nog 20-25 uur per week aan reistijd bij.

 8. Mijn man ruimt de keuken regelmatig op na het warm eten. Vaak ben ik dan te moe. En soms doen we samen boodschappen met de auto aangezien ik geen auto rijd. Verder doe ik het grootste deel. En mijn jongste zoon helpt met de zwaardere dingen zoals stofzuigen boven en de grote beurten van badkamer en wc. Mijn man werkt vijftig uur per week en ik ben voltijds thuis. Toen we net getrouwd waren en allebei werkten, deden we het huishouden samen. Maar toen werkte hij nog niet zoveel uren. Als we allebei een baan zouden hebben, zou ik zeker iemand inhuren voor het schoonmaakwerk.

 9. Ik doe eigenlijk zga alles. Al helpt hij wel mee als ik er om vraag of als het mij fysiek niet lukt. Hond uitlaten doet hij wel bijna altijd, dat lukt mij bijna niet.

 10. Goedemorgen Nicole,

  Mis toch nog iets in je overzichtje. Hebben de kinderen geen taak in het huishouden? Afwassen, afdrogen o.i.d.
  Groetjes
  Marian

 11. Toen ik nog fulltime werkte kookte mijn man ,en de afwas en de rest van de schoonmaak en zo was voor mij maar de kinderen moesten hun eigen kamer kuisen , nu we op pensioen zijn doe ik het meeste in huis maar hij helpt me als ik het vraag ,met de tuin en de grote groenten hof heeft hij al werk genoeg.

 12. Als thuisblijfmoeder probeer ik wel het meeste te doen maar zeker toen ik er 3 onder de 4 thuis had lukte dat echt niet en moest mijn man af en toe bijspringen. Nu de oudste naar school gaat doe ik weer het meeste. Mijn man regelt het afval en soms hangt hij eens een was op. O en stofzuigen doet hij vaker dan ik, daar heb ik echt een hekel aan, ik veeg wel tussendoor.

  • Ook bij jou lees ik dat de taakverdeling mee verandert met de omstandigheden. Dat lijkt me ook de meest natuurlijke manier om er mee om te gaan.

 13. Ik doe meestal de boodschappen en de was. Mijn vriend doet vaak het stofzuigen. Ik loop het meeste met de hond. De rest verdelen we, als ik weinig werk en veel energie heb, doe ik veel in huis, anders minder. Dus het is maar net hoe het uitkomt.

 14. Ik ben hartstikke tevreden over onze verdeling. We doen het samen, en degene die het meest thuis is doet het meest. De ene week ben ik dat, de andere week is Lief dat. Werkt prima!

 15. Ik ben wel tevreden met de taakverdeling hier thuis. Mijn man is namelijk een veel betere schoonmaker dan ik.
  Maar ik merk wel doordat ik vaker thuis ben er onbewust dingen van mij verwacht worden die anders door andere gezinsleden zouden worden gedaan. Soms voel ik mij inderdaad de sluitpost van het gezin. Daarentegen geniet ik er ook weer van om "eigen baas"te zijn

 16. Wat een leuke test van de BBC. Bij mij kwam eruit dat ik een clean machine ben (haha, I wish!) en mijn man een traditionalist. Wel raar dat reistijd niet wordt meegenomen, dat heeft zo'n grote invloed op de hoeveelheid vrije tijd die je overhoudt.

 17. Bij ons is de taakverdeling 6o-40 denk ik. IK doe iets meer omdat ik minder werk. Maar als mijn man doordeweeks vrij is, en ik niet, dan kan hij zo ineens het hele huis aanpakken. Ik vind dat heerlijk thuiskomen. Het is een goede taakverdeling en we hebben het er ook vaak over. Duidelijkheid is wel belangrijk denk ik.

  • Nederlandse mannen zijn echt prima als ik het allemaal zo lees. Ze helpen voldoende in het huishouden. Heerlijk dat je soms ineens thuis komt in een superschoon huis. Dat vind ik ook altijd heel prettig.

 18. Ik doe alles. Haal de boodschappen, kook het desgewenst, eet het op, deponeer de restanten in het toilet en die maak ik zelf schoon. Niet zo gek in een 1-persoons huishouden. ;-)

 19. Ha, ik heb die test ook even gedaan en ik mis een detail: hoeveel plezier je man erin heeft kostwinner te zijn ;-) Dat heeft die van mij namelijk niet, die had liever dat ik een baan zoek. Als stel zijn wij een 'Mind your feet while I tidy up' karakter :-)
  Mijn man kookt zaterdags. Maar daarnaast is hij ook onze huis-ICT-er, onderhoudt hij de auto en de fietsen, doet de moeilijker klussen in huis en is onze chauffeur. De rest doe ik. En ik ben de binnenboel aan het schilderen, want dat moest nodig :-D

  • Ik vind jullie uitslag grappig : )

   Van mijn man hoef ik geen baan te zoeken, maar dat komt ook omdat ik vanuit huis werk en op die manier bijdraag aan het gezinsinkomen.

 20. Wat een leuke test, ga hem zeker invullen. Ben benieuwd hoe het hier verdeeld is. Wij werken allebei full time buitenshuis maar ik heb wel altijd het gevoel dat ik alles doe. Al is dat in de praktijk denk ik wel anders hoor. Ik heb ook een schoonmaakster, wat ben ik daar blij mee!

  • Als je allebei fulltime buitenshuis werkt lijkt een schoonmaakster me echt een zegen inderdaad. Dan kun je de tijd dat je thuis bent ook echt ontspannen en even niets doen stel ik me zo voor.

 21. Wat een geinige test! Superhuman hahaha
  Ik merk dat mijn opvattingen over het verdelen van taken anders is geworden. Eerder was ik vooral van eerlijk-zullen-we-alles-delen en we-doen-alles-samen. Dus samen boodschappen, samen koken, samen de zorg voor de kinderen.
  Maar je zit constant in elkaars vaarwater! Je bent constant aan het overleggen 'haal jij vandaag de kinderen op?' 'bel jij de oppas?' 'is deze was schoon of vies?' 'oh, ik dacht dat jij een afspraak bij de tandarts zou maken?'
  Helemaal niet efficient eigenlijk. Daardoor vind ik de traditionele verdeling van zorg door de vrouw en werk voor de man, helemaal zo gek nog niet. De rollen zijn duidelijk en je draagt allebei op je eigen veld bij aan het gezamenlijke huishouden.

  • Dat is een interessant punt wat je daar noemt Anita! Bij een traditionele verdeling hoef je inderdaad minder te onderhandelen en overleggen, en is de taakverdeling heel duidelijk.

 22. Hier komt het meeste op mijn schouders neer, wat logisch is omdat ik het minste werkt. Hij gaat wel eens stofzuigen op z'n vrije dag en heel af en toe kookt hij als het echt niet anders kan. Maar ik vind het prima, vind koken heel leuk en het huishouden is voor mij echt ontspanning.

  • Fijn dat je het huishouden als ontspannend ervaart Gerdi. Soms kan ik dat ook wel hebben. Bovendien kan het heel fijn voelen als alles weer netjes en schoon is.

 23. We werken allebei, dus de taken worden ook min of meer gelijk verdeeld. Mijn man werkt 4/5 en zorgt 1 dag voor onze dochter. Ik moet toegeven dat ik mijn beide handen mag kussen met zo'n behulpzame man! Ik ben verantwoordelijk voor het brengen van m'n dochter naar de oppas, voor de was inclusief luiers, en de bankzaken. Mijn man gaat de dochter afhalen, doet boodschappen en kookt. Het huis schoonmaken doen we samen (al is dat beperkt). Min of meer gelijk. Interessante app ook!

 24. Wij zijn 'traditionalists', ik ben een 'clean machine' en mijn man een 'suit'. Ik vraag me wel af waarop dit is gebaseerd, want hij doet het meeste in het huishouden, terwijl ik de administratie doe en het meeste met de kinderen doe (hij laat ze vaker lekker spelen, terwijl ik vaker samen spelletjes met ze doe en knutsel). Ik werk vier dagen, maar verdien bijna het dubbele van mijn man, die vijf dagen werkt.

  • Misschien zat bij jou dat balkje ook hinderlijk over de taakomschrijving geplakt? Je kunt het heel precies invullen namelijk.

 25. Hier werkt mijn man buitenshuis en ben ik thuisblijfmama aka huisvrouw. Maw: zo goed als het hele huishouden komt op mijn schouders terecht. Maar dat is een heel bewuste keuze geweest en ik vind het goed zo. Ik krijg er ook heel veel tijd met de kinderen voor terug. En eens zij in hun bed liggen 's avonds ook extra tijd met mijn man. De weekends zijn dan weer voor het gezin. En dan neemt mijn man al eens het koken op zich. Daar stopt het dan ook :D
  Van mijn gezin krijg ik een torenhoog respect (van de kinderen soms ietsje minder, die vinden het precies 'normaal' dat moeder altijd thuis is :D ), van mijn omgeving iets minder. Die verwachten precies alsof jij wel altijd alles zult regelen en doen en vliegen en springen voor hen ook, want 'jij hebt toch altijd tijd?!' Nee, hoor... een huishouden met 3 kinderen, een echtgenoot en een boel huisdieren runnen is een full time baan ;)

 26. Nooit verwacht dat mannen het beste zouden zijn in luiers verschonen! Ik heb geen hekel aan het huishouden doen, maar mijn hobby is het zeker niet. Scheelt ook wel of ik veel of weinig tijd heb.

 27. Normaal ben ik ook alleen thuis en doe ook altijd het huishouden, ik vind dit niet prima, ik blog vanuit huis en vind het juist wel lekker om tussendoor even wt aan het huis te doen. Ik heb geen hekel ergens aan om te doen.

 28. Wij doen het samen. De tuin is sowieso de taak van mijn man, de rest doen we samen, de ene week doe ik meer en andersom. De balans is goed en dat is belangrijk. Gelukkig leven we in deze tijd, vroeger was de huishouding de taak van de vrouw.

 29. Dat vrouwen beter zijn in discussies winnen, wist ik wel :) We hebben het thuis eigenlijk heel eerlijk verdeeld, ondanks dat ik thuis werk aan de blog en veel meer thuis ben dan mijn man. Maar eerlijk gezegd besteden we gewoon heel weinig tijd aan het huishouden. We zijn veel op reis samen en weg van huis, daardoor hebben we ook geen routine. Maar de vaatwasser is bijvoorbeeld echt iets dat mijn man altijd doet, laat thuis of niet. En daar ben ik wel blij mee.

 30. Ha Nicole,

  handig... dat lijstje.
  Ik heb het even gekopieerd, want ik vergeet nogal eens wat en dit is echt handig!

  Ik vind het huishouden doen prima.
  Het ziet er hier in ieder geval altijd opgeruimd uit.

  Groetjes!
  Marlou

 31. Een leuk blog wat je weer had geschreven en ook de reacties waren leuk om te lezen. Mijn man en ik zijn maar samen en werken niet meer en de taken zijn hier ook verdeeld. De boodschappen doet mijn man nu even alleen en in huis doen we het elke dag samen. En de taken die mijn man dan doet verwisselen we elke week zodat ik de zijne doet en hij dan weer de mijne. zo wisselen we het af en tot nu toe gaat dit heel goed.

 32. Mijn vriend doet de zwaardere werken en klusjes en kookt en ik doe al de rest van het huishouden. Hij heeft vaste uren en ik heb mijn uren zo kunnen regelen dat mijn zoontje nooit naar de opvang moet en ik dus na school veel met hem bezig kan zijn

 33. Vroeger had ik een poetsvrouw, maar nu ik op een appartement woon, doe ik alles zelf.
  Voor het verschil tussen lichte en zware taken sluit ik me volledig bij je aan. De meeste poetskarweien vind ik zwaar werk.

 34. Huishouden doen wij met tweeën. Gelukkig is onze woning niet te groot. Dan is ook zo klaar. Maar we hebben wel grote ramen. In de slaapkamer ook. Dit is meeste werk eraan. Eigenlijk meer ramen zegt maar. Fijn weekend.

 35. ik behoor tot die moeders die vooral niet thuis moesten blijven...Nee dat had mijn gezin niet overleefd. Manlief en ik werken allebei en hebben altijd samen het huishouden gedaan en daarnaast hadden we lekker een hulp in de huishouding

 36. Ik woon nog bij mijn ouders, maar ben steeds meer bij mijn vriend. Thuis help ik wel met stofzuigen en de was. Als ik bij mijn vriend ben, maak ik vaak schoon en doet hij de was. Hij vind schoonmaken maar niks en ziet het ook gewoon niet. Haha.

 37. Wij hebben wel een redelijk eerlijke verdeling. We hebben zelfs een excelletje om overzicht te houden welke taken er wekelijks liggen. Dar helpt ons beiden om overzicht te houden.

 38. Wij proberen zoveel mogelijk samen te doen. Allebei een fulltime baan, dus soms blijft er ook even iets langer liggen. Dat is dan maar zo. Nu de kleine er in september aankomt, zal dat ook wel anders worden. Nog meer werk, haha. Voor de ramen aan de buitenkant hebben we net toevallig iemand ingehuurd. Dat is toch alweer een zorg minder.

 39. Ik denk dat wij het wel aardig goed hebben verdeeld, sommige klusjes zoals bad schoonmaken doe ik altijd, maar verder doet mijn vriend eigenlijk alles ook wel. Het bed verschonen doet hij dan meestal want dat vind ik echt niks om alleen te moeten doen, dan ben ik zo aan het worstelen om het dekbed er goed in te krijgen terwijl hem hem zo lukt. Ach, zolang je allebei maar tevreden bent met de verdeling, toch?

 40. Laat ons zeggen dat ik 95% van de taken op mij neem thuis...
  Het is vaak een discussiepunt in onze relatie omdat het voor mij wel best zwaar te combineren is. Gelukkig werk ik 4/5 zodat het doenbaar blijft want met twee kindjes er nog eens bij zijn de dagen goed gevuld. Mijn partner helpt gelukkig wel met de kinderen en daarnaast verricht hij het meeste werk in de tuin en zet hij het vuilnis buiten (klassiek rollenpatroon dus :p).

 41. Interessante testresultaten! Wij hebben niet echt een taakverdeling en helpen allebei even veel mee. Wij koken zo'n beetje om en om en dat geld ook voor de huishoudelijke taken en dat werkt prima zo. In het weekend doen we dan gezamenlijk een grote schoonmaak.

 42. Tja. Ik doe gewoon alles. Zware en lichte huishoudelijke klussen. Administratie. Boodschappen. Wassen, drogen, vouwen en strijken. De auto wassen (nou ja.. door de wasstraat rijden 😄), het vuilnis afvoeren, sociale contacten onderhouden. Koken. Opruimen. Kattenbak schoonmaken. En tussendoor werk ik vier dagen. Vroeger was Vriendjelief huisman en deed hij dat allemaal. Ik hoefde alleen maar te gaan werken. Maar sinds hij ziek geworden kan hij niet veel meer dus doe ik alles. Soms baal ik er van maar het is gewoon niet anders. Hulp in de huishouding wil ik niet dus het is ook een beetje mijn eigen schuld. Ach, ik kan toch niet stilzitten en heb geen hekel aan het huishouden. Ik heb een schema waar ik me aan houd en het gaat eigenlijk heel goed. Ik ben best trots op mezelf 😄

 43. Ik heb het huishouden voor een heel groot deel op me genomen. Ik werk daarvoor iets minder. Sommige dingen doen we samen (beddengoed) en andere doet hij weer (vuilnis). Boodschappen deden we ook altijd samen, maar dat laat Ik tegenwoordig lekker tot aan de deur bezorgen

  • Ja, boodschappen doen is op het moment geen genoegen vind ik. Fijn dat jullie het beddengoed samen doen. Dat is altijd best een zware klus vind ik.

 44. Tja, als man kan ik je stiekem geen ongelijk geven dat mijn vrouw in sommige dingen gewoon wat handiger is... Maar, ik doe echt wel het nodige in huis hoor.... Stofzuigen, de afwas, dweilen, vuilnisbak buiten zetten, boodschappen, de financiën, bedden opmaken, de was afhalen. Ik kan het wellicht niet zo netjes en schoon, maar het huishouden is toch wel iets van allebei!!

 45. Bij ons ook een leuke verdeling van taken. Boodschappen doe we samen , vinden we gezellig. Ik doe meestal was en strijk badkamer en beheerde agenda voor alle afspraken. Koken geen vast iemand. Man doet stofzuigen en klussen in huis

 46. Wat een grappige test zeg! Ik wou hem ook doen maar het lukte me niet. Ook al weet ik het antwoord toch al~! ;) Maar een huishoudster zou ik echt super vinden. Hopelijk kan dat volgend jaar gebeuren.

 47. Sinds ik een ongeluk heb gehad, heb ik een huishoudhulp. Ze komt om de twee weken 4 uurtjes. ZE doet het zwaardere werk, tussendoor hou ik het op orde en blijf ik de was en de afwas doen enzo...
  Op sommige momenten kan ik meer dan anders en dan ben ik ben vooral op de ogenblikken dat ik bveel pijn en verkrampt ben, heel blij dat ze komt... Tijdens deze corona crisis mocht ze even niet meer komen. Dat viel wel tegen, want doordat er minder zorg was, had ik ook meer last. :(

 48. Ik merk zelf dat het hebben van een schema mij rust geeft. Dan weet ik precies wanneer ik wat moet doen en wanneer er tijd over blijft voor andere dingen ☺️

 49. Ik ben alleen dus ik doe alles zelf haha ;-) boodschappen doen vind ik altijd leuk om te doen, de was vind ik vreselijk

 50. Mijn vriend woont een deel van de tijd bij mij (iets meer dan de helft van de week). Hij werkt 32 uur per week en ik ben ZZP'er met een wisselend aantal uren dat ik zelf kan indelen. Onze financiën zijn min of meer onafhankelijk: we hebben een gezamenlijke rekening voor de gedeelde lasten en verder zorgt ieder van ons financieel voor zichzelf. En de tijd dat zijn kinderen bij ons zijn, twee dagen per week, zorgen we financieel ook samen voor zijn kinderen.

  Omdat we financieel niet van elkaar afhankelijk zijn, vind ik het niet meer dan normaal dat ook de huishoudelijke verdeling gelijkwaardig is (Het concept 'mijn partner helpt mij' vind ik niet van deze tijd: hij woont hier toch ook? De situatie is natuurlijk anders als hij de kostwinner is.). Ik doe meestal de boodschappen en de was (in de wasmachine en ophangen), ben degene die af en toe de badkamer schoonmaakt. We vouwen samen de was op en koken allebei. Hij iets vaker als hij er is, hij vindt koken ook leuk en ik vind het prima om af en toe niet te koken. Ook dingen als vegen/stofzuigen doen we allebei. Hij brengt de vuilniszak meestal weg. Hij staat vroeg op en zorgt er dan ook voor dat de kids klaar zijn van school. Mijn werk is flexibel in te delen, dus ik zorg dan weer voor ze als ze uit school weer thuis komen, terwijl mijn vriend nog werkt. Ik geef de planten binnen water, maar mijn vriend wil met alle liefde tuinieren op ons balkon. Los van de vaste taken doe ik het grootste deel van management en planning, papierwerk, etc. Mijn vriend doet dan weer de klussen, zoals lampen of planken ophangen. Als ik het zo schrijf, vind ik eigenlijk dat we een heel fijn balans hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder