Reacties

Gootsteen ontstoppen: 7 methodes om dit op te lossen — 65 reacties

 1. De gootsteen ontstoppen vind ik echt één van de meest smerige huishoudelijke klusjes. Maar ja, ik kan daarna wel extra genieten van dat water dat snel wegloopt. Overigens gooide ik er ook ooit zo'n goedje in, maar de lucht die daarbij vrijkwam, maakte dat ik de eerste dag liever even buiten ging zitten;).

 2. Ik heb het niet vaak maar als het wel nodig is dan gebruik ik ook altijd wat gewone soda en water want dat is wel de beste remedie. Heb het eens met baking soda van de A.H geprobeerd maar dat hielp niet echt. Ik heb ook zo een roostertje in de gootsteen en dat helpt ook wel hoor. Vet en andere zooi komt mijn gootsteen niet in. Deze doe ik dan in een lege plastic fles of melkpak met dop en lever het in waar het hoort.

 3. Het ging niet helemaal goed met de plaatsing. Maakte een kleine fout dus dat kan wel verwijderd worden hoor. Link naam niet goed sorry. Hier nogmaals mijn bericht op je mooie blog.

  Ik heb het niet vaak maar als het wel nodig is dan gebruik ik ook altijd wat gewone soda en water want dat is wel de beste remedie. Heb het eens met baking soda van de A.H geprobeerd maar dat hielp niet echt. Ik heb ook zo een roostertje in de gootsteen en dat helpt ook wel hoor. Vet en andere zooi komt mijn gootsteen niet in. Deze doe ik dan in een lege plastic fles of melkpak met dop en lever het in waar het hoort.

 4. In de douche moet ik helaas eens in de zoveel tijd een ontstoppingsmiddel gebruiken, terwijl na iedere keer haren wassen het putje schoonmaak. Soda/Azijn helaas geen soelaas. Ik wil het de komende keer ook met de veer proberen, maar er zit een nieuwerwets putje in wat een veer erg lastig maakt. Ik vermoed dat er ergens een knik of vernauwing in de afvoer zit, die bij onze badkamerverbouwing niet aan het licht is gekomen. De voor-vorige bewoners hebben veel zelf in huis geklust en niet alle klussen zijn even succesvol geweest. Zo hebben ze een muur uit straatklinkers opgetrokken. Je wilt niet weten wat het gekost heeft, om daar elektriciteitsbuizen in aan te laten leggen! Maar wel creatief zullen we maar zeggen. Misschien heeft ons afvoerleed daar nog een oorzaak in.

  • Een muur uit straatklinkers... Dat is inderdaad wel bijzonder. Vervelend dat je proberen hebt met de afvoer. Het klinkt wel alsof het huis niet helemaal optimaal is verbouwd door de vorige bewoners.

 5. Heb ooit bij Flylady een soort van hogedrukspuit-ding gekocht. Je moet zelf de druk oppompen en dan schiet je die lucht door de afvoer. Maar beter is het om preventief elke maand je afvoer vetvrij te maken met inderdaad soda en heet water. Koffiedrab helpt ook vanwege de schurende werking. En inderdaad een roostertje in de keuken.

  Badkamerputjes brrrrrrrrrr...want ik gruwel van haren. Maar ook die 'moet' ik van mijzelf regelmatig schoonmaken. Maar ach..als je ooit op kamers hebt gewoond waar 8 mensen 1 badkamer deelden, dan is alles wat je nu ziet kinderspel :)

 6. Er is nog een methode die vaak nog sneller is. Gewoon de sifon eruit halen en in de afvoer de tuinslang steken. Even goed afdichten door een keukendoekje eromheen te draaien en vast te houden en dan de kraan opendraaien van de tuinslang. Negen van de tien keer is het probleem meteen de wereld uit en dat kost helemaal niets...

 7. verschrikkelijk als dit gebeurt. ik gebruik meestal zo'n product uit de supermarkt maar ga nu zeker eens jouw tips gebruiken die vriendelijker zijn voor het ,milieu

 8. als je verstoppingsmiddelen gebruikt hebt,gaan ze de afvoer niet meer ontstoppen,omdat het levensgevaarlijk is,ik heb hier mensen gehad met brandwonden in het gezicht.dus die middelen niet gebruiken.

 9. Je artikel bewijst wel weer dat cola echt een wondermiddel is. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk best chemisch, als het de gootsteen kan ontstoppen. Ik denk dat de plopper het ouderwetse middel is :)

 10. Wat een handige tips! Wij gebruiken hier thuis ook baking soda, maar niet alleen voor de gootsteen, want het komt overal voor van pas haha. Ook in de badkamer, maar ook met tandenpoetsen bijvoorbeeld. Gelukkig hebben we nog maar zelden een verstopte gootsteen gehad.

 11. Wat een goede tips! Ik woon nog bij mijn ouders en eerlijk gezegd nooit gevraagd/ geweten hoe hun zulke dingen oplossen dus altijd handig om zulke dingen te lezen!

 12. OH dit is niks voor mij. Ik heb dit geloof ik nog nooit hoeven doen maar ik denk dat ik wel ergens zo'n ouderwetse ontstopper heb liggen. Ik hoop maar dat ik het niet zo vaak nodig zal hebben haha.

 13. Deze stuur ik door naar mijn vriend want die heeft wel vaker last van een verstopte gootsteen. Als het bij stap 1 niet lukt, belt hij meteen een expert Haha.

 14. Bedankt voor het delen van de goede tips om mijn gootsteen te ontstoppen. Ik heb de laatste tijd namelijk vaker last van verstoppingen en stank. Ik ga zo gelijk soda kopen!

 15. Ik zou wel willen weten wat de verschillen zijn in werking, tussen gewone schoonmaaksoda en baking soda. Ik weet de verschillende chemische formules (soda is natriumcarbonaat Na2CO3, baking soda is natriumwaterstofcarbonaat NaHCO3). En je noemt beide. Het een of het ander, zeg je. Maar verderop gaat het vooral over de tweede. Werkt de tweede agressiever of sterker?

 16. Nu heb ik jouw andere stukje gelezen over het verschil tussen soda en zuiveringszout: https://www.huisvlijt.com/wat-is-het-verschil-tussen-baking-soda-en-soda/. Waarin je zegt dat gewibe schoonmaaksoda twee keer zoveel zuur bind als zuiveringszout, en agressiever is. Het lijkt mij dan dat gewone schoonmaaksoda de betere optie is voor de gootsteen. En voor de truuk met de azijn erbij. Ja toch? Werkt beter, is goedkoper. Ga ik morgen toepassen op mijn afvoer. Want die loopt moeilijk door. Siffondopje er al afgedraaid, maar daar kwam geen troep uit, het zit dieper dus.

  • Ja het is gelukt, maar ik had niet de indruk dat het door de reactie met de azijn kwam.

   Er kon maar een heel klein beetje kokend water in de afvoer steeds, vanwege de langzame doorloop, zelfs na een nacht geen water gebruiken was dat zo. Ik heb de soda eerst een kwartier laten inwerken. Daarna azijn erbij, en er was wel steeds een klein beetje bruis als ik er een beetje azijn bij goot (er kon maar een heel klein beetje azijn steeds bij, dan weer lang wachten tot het in de afvoer verdwenen was, net als eerder met het kokend water) Toen er na inwerktijd drie ketels kokend water overheen kwamen, waardoor de gootsteen dus helemaal vol raakte met kokend water, ging het wel goed doorlopen... dus ik ben blij!

   Maar een volgende keer doe ik het met alleen soda en inwerken. En daarna veel kokend water. En zonder azijn. Ik vermoed dat dat even goed werkt.

 17. Kokend water kan in sommige gevallen onderdelen van kunststof vervormen. Weet zeker of je afvoer afdoende hittebestendig is, anders loop je kans op lekkage. Vervelend als dat in de muur of onder de vloer gebeurt.

  Cola reinigt omdat het ook een zuur is. Vrij sterk zelfs. Je kunt ook een stevige citroenthee gebruiken.

  Om vetten op te lossen heb je een alkaisch (tegengestelde van zuur) middel nodig. Vet zelf is zuur, en lost op in bijv. zeep, soda en ammonia.

  PS Gebruik nooit schoonmaakazijn en bleekmiddel tegelijk in de afvoer, of vlak achterelkaar. Er ontstaan dan giftige gassen. Hetzelfde geldt voor ammonia + bleekmiddel, en zelfs urine + bleekmiddel. Als jochie ben ik een keer bedwelmd geraakt bij de kleine boodschap, en dat ging heel snel. Ik had niet naar oma geluisterd dat ik eerst moest doorspoelen. Laat met kinderen in huis nooit resten chloor achter in de pot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder