Gootsteen ontstoppen: 7 methodes om dit op te lossen

Gootsteen ontstoppen

Een verstopte gootsteen is stomvervelend, en geen probleem dat zich lang laat negeren. Je gootsteen ontstoppen is onvermijdelijk.

Geloof me, ik spreek uit ervaring. Bij onze verstopte gootsteen bleek het probleem zelfs nog groter dan ik dacht, want de hele afvoer zat verstopt. We moesten er echt iemand bijhalen om de boel te ontstoppen. Maar gelukkig hoeft een gootsteen ontstoppen niet moeilijk te zijn. Afhankelijk van de oorzaak, kun je dat vaak zelf!

Vuistregel:

Zit jouw gootsteen verstopt? Stap 1 is dan altijd om alle troep waar je bij kunt er handmatig uit te scheppen. Vind je dat een vies werkje, doe dan plastic huishoudhandschoenen aan. Ga net zo lang door tot je alle viezigheid eruit gevist hebt.

N.B. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Lees daarom ook mijn post over hoe je problemen met je gootsteen kunt voorkomen.

Gootsteen ontstoppen: 7 methodes

1. Gootsteen ontstoppen met een plopper/zuigontstopper

Laat water in je verstopte gootsteen lopen. Vervolgens pak je je ‘plopper’ oftewel zuigontstopper en zet je die over de afvoeropening. Duw de stok helemaal naar beneden, en trek hem vervolgens weer omhoog. Zo maak je een pompende beweging waardoor het vuil als het ware los schiet.

gootsteen ontstoppen
5,99 bij bol.com

Helpt het niet meteen? Geef niet op. Een gootsteen ontstoppen eist soms meerdere pogingen. Gewoon nog een paar keer proberen. Als je geluk hebt, loopt de boel op een gegeven moment weer goed door. Is je gootsteen niet meer verstopt? Dan adviseert De Consumentenbond om nog even goed na te spoelen. Dus zet de kraan open, en laat hem lopen zodat het vuil dat is losgekomen goed wegspoelt.

2. Gootsteen ontstoppen soda en schoonmaakazijn

Soda en schoonmaakazijn zijn samen een dynamisch duo, want als je ze bij elkaar voegt gaan ze heel erg bruisen en schuimen. Vandaar dat soda vaak gebruikt wordt om een gootsteen te ontstoppen. Het voordeel van je gootsteen ontstoppen met soda is dat het beschouwd wordt als een milieuvriendelijke methode.

zuiveringszout

schoonmaakazijn in de tuin

Hieronder het stappenplan om je gootsteen te ontstoppen met soda en schoonmaakazijn:

 1. Kook water, en giet het gloeiend hete water in je verstopte gootsteen. (Door de warmte wordt het vuil weker, en laat het makkelijker los!)
 2. Voeg een kop soda of baking soda/zuiveringszout toe.
 3. Giet vervolgens een kop schoonmaakazijn in je verstopte gootsteen. Schrik niet van het schuimende effect: dat is juist goed. Heb je geen schoonmaakazijn in huis? Dan kun je deze stap ook overslaan. De baking soda zal hoe dan ook al wat doen voor je verstopte gootsteen.
 4. Spoel na met gloeiend heet water.

N.B. Deze methode helpt helaas niet als de verstopping van je gootsteen verderop in de afvoer zit.

Filmpje: baking soda + schoonmaakazijn methode in actie

In onderstaand filmpje zie je iemand bovenstaande methode met baking soda en schoonmaakazijn toepassen. Ik miste bij haar alleen wel stap 1 en 4.

3. Gootsteen ontstoppen cola

Je gootsteen ontstoppen met cola? Ja, ook dit is een milieuvriendelijke methode : ) Zorg dat de cola op kamertemperatuur is, en giet dan de hele fles in de verstopte gootsteen. Laat een paar uur inwerken, en gebruik in die tijd de gootsteen niet. Je wilt de cola niet wegspoelen voordat ze haar werk heeft gedaan. Zijn er 3 uur om? Giet er dan nog eens een ketel kokend water achteraan.

N.B. deze methode heeft ook tegenstanders. Die zeggen dat het met cola superlang duurt, en dat de cola op haar beurt weer viezigheid achterlaat. Maar aangezien cola niet duur is, en milieuvriendelijk is het het proberen waard.

4. Afvoer ontstoppingsmiddel kopen en gebruiken

Hielpen voorgaande methodes niet? Dan kun je kiezen voor een afvoerontstoppingsmiddel. Het nadeel is wel dat dit vaak heel agressieve middelen zijn die bovendien slecht zijn voor het milieu. Soms beschadigen ze zelfs je gootsteen.

5. Maak de sifon/zwanenhals schoon

Zijn bovenstaande methodes om je gootsteen te ontstoppen mislukt? Dan kun je nog proberen om de sifon, ook wel zwanenhals genoemd, schoon te maken. De kans is dan groot dat in die buis een verstopping zit namelijk. De sifon is die grijze buis onder je gootsteen.

6. De afvoer ontstoppen

Aargh! Als je bij deze stap bent gekomen hebben de 5 methodes om je gootsteen te ontstoppen waarschijnlijk niet gewerkt. Dat betekent dat het probleem dieper ligt, namelijk ergens in je afvoer. Dat is spuugvervelend, want dat kun je zelf maar moeilijk oplossen. Voordat je een expert belt is er nog 1 ding dat je zelf kunt proberen. Met een ontstoppingsveer in de sifon gaan peuren. Hieronder zie je een ontstoppingsveer, die er overigens helemaal niet uitziet als een veer!

gootsteen ontstoppen
5,99 bij bol.com

7. Gootsteen ontstoppen niets helpt? Schakel een expert in

Hebben bovenstaande methodes allemaal niet geholpen? Dan is de laatste stap een expert inschakelen. Sommige mensen doen dat al bij stap 5. Ik bijvoorbeeld. Maar als je alle 6 stappen hebt geprobeerd, dan is het probleem waarschijnlijk te ingewikkeld voor een eenvoudige burger om op te lossen. In zo’n geval is het dan handig om iemand te bellen die er meer verstand van heeft.

Toen onze gootsteen verstopt zat, kwam er iemand met een hogedrukreiniger, die onze buizen compleet schoonblies.

Gootsteenontstopper kopen

Wil je gootsteenontstopper kopen? Hieronder een handig overzicht van alle hulpmiddelen zoals die te koop zijn bij bol.com:

Hoe is het met jouw gootsteen gesteld?

54 Responses to Gootsteen ontstoppen: 7 methodes om dit op te lossen

 1. Steevast gebruik ik soda en azijn, werkt prima.
  Behalve de keer dat de dop van een shampoofles in de weg zat. Toen moest er alsnog expert komen.

 2. De gootsteen ontstoppen vind ik echt één van de meest smerige huishoudelijke klusjes. Maar ja, ik kan daarna wel extra genieten van dat water dat snel wegloopt. Overigens gooide ik er ook ooit zo’n goedje in, maar de lucht die daarbij vrijkwam, maakte dat ik de eerste dag liever even buiten ging zitten;).

 3. Hoi Nicole,

  wat ben ik toch blij met jouw tips!
  je bent me echt lekker aan het helpen… Dank je wel.
  Waar kan ik Baking Soda kopen?

  groetjes van Marlou

  .

 4. Ik heb het niet vaak maar als het wel nodig is dan gebruik ik ook altijd wat gewone soda en water want dat is wel de beste remedie. Heb het eens met baking soda van de A.H geprobeerd maar dat hielp niet echt. Ik heb ook zo een roostertje in de gootsteen en dat helpt ook wel hoor. Vet en andere zooi komt mijn gootsteen niet in. Deze doe ik dan in een lege plastic fles of melkpak met dop en lever het in waar het hoort.

 5. Het ging niet helemaal goed met de plaatsing. Maakte een kleine fout dus dat kan wel verwijderd worden hoor. Link naam niet goed sorry. Hier nogmaals mijn bericht op je mooie blog.

  Ik heb het niet vaak maar als het wel nodig is dan gebruik ik ook altijd wat gewone soda en water want dat is wel de beste remedie. Heb het eens met baking soda van de A.H geprobeerd maar dat hielp niet echt. Ik heb ook zo een roostertje in de gootsteen en dat helpt ook wel hoor. Vet en andere zooi komt mijn gootsteen niet in. Deze doe ik dan in een lege plastic fles of melkpak met dop en lever het in waar het hoort.

 6. In de douche moet ik helaas eens in de zoveel tijd een ontstoppingsmiddel gebruiken, terwijl na iedere keer haren wassen het putje schoonmaak. Soda/Azijn helaas geen soelaas. Ik wil het de komende keer ook met de veer proberen, maar er zit een nieuwerwets putje in wat een veer erg lastig maakt. Ik vermoed dat er ergens een knik of vernauwing in de afvoer zit, die bij onze badkamerverbouwing niet aan het licht is gekomen. De voor-vorige bewoners hebben veel zelf in huis geklust en niet alle klussen zijn even succesvol geweest. Zo hebben ze een muur uit straatklinkers opgetrokken. Je wilt niet weten wat het gekost heeft, om daar elektriciteitsbuizen in aan te laten leggen! Maar wel creatief zullen we maar zeggen. Misschien heeft ons afvoerleed daar nog een oorzaak in.

  • Een muur uit straatklinkers… Dat is inderdaad wel bijzonder. Vervelend dat je proberen hebt met de afvoer. Het klinkt wel alsof het huis niet helemaal optimaal is verbouwd door de vorige bewoners.

 7. Heb ooit bij Flylady een soort van hogedrukspuit-ding gekocht. Je moet zelf de druk oppompen en dan schiet je die lucht door de afvoer. Maar beter is het om preventief elke maand je afvoer vetvrij te maken met inderdaad soda en heet water. Koffiedrab helpt ook vanwege de schurende werking. En inderdaad een roostertje in de keuken.

  Badkamerputjes brrrrrrrrrr…want ik gruwel van haren. Maar ook die ‘moet’ ik van mijzelf regelmatig schoonmaken. Maar ach..als je ooit op kamers hebt gewoond waar 8 mensen 1 badkamer deelden, dan is alles wat je nu ziet kinderspel 🙂

 8. Er is nog een methode die vaak nog sneller is. Gewoon de sifon eruit halen en in de afvoer de tuinslang steken. Even goed afdichten door een keukendoekje eromheen te draaien en vast te houden en dan de kraan opendraaien van de tuinslang. Negen van de tien keer is het probleem meteen de wereld uit en dat kost helemaal niets…

 9. verschrikkelijk als dit gebeurt. ik gebruik meestal zo’n product uit de supermarkt maar ga nu zeker eens jouw tips gebruiken die vriendelijker zijn voor het ,milieu

 10. Niet wachten op verstopping maar regelmatig een van bovenstaande middelen, liefst de milieuvriendelijke, preventief gebruiken kan een hoop ellende tegengaan.

 11. als je verstoppingsmiddelen gebruikt hebt,gaan ze de afvoer niet meer ontstoppen,omdat het levensgevaarlijk is,ik heb hier mensen gehad met brandwonden in het gezicht.dus die middelen niet gebruiken.

 12. Je artikel bewijst wel weer dat cola echt een wondermiddel is. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk best chemisch, als het de gootsteen kan ontstoppen. Ik denk dat de plopper het ouderwetse middel is 🙂

 13. Handige tips! Gootstenen en putjes vind ik ontzettend vies en het schoonmaken ervan laat ik liever aan iemand anders over hihi!
  Liefs,
  Elles

 14. Wat een handige tips! Wij gebruiken hier thuis ook baking soda, maar niet alleen voor de gootsteen, want het komt overal voor van pas haha. Ook in de badkamer, maar ook met tandenpoetsen bijvoorbeeld. Gelukkig hebben we nog maar zelden een verstopte gootsteen gehad.

 15. Wat een goede tips! Ik woon nog bij mijn ouders en eerlijk gezegd nooit gevraagd/ geweten hoe hun zulke dingen oplossen dus altijd handig om zulke dingen te lezen!

 16. Wij hadden de korrels gebruikt laatst dat werkte echt heel goed. Bij ander probleem de huurbaas gebeld en was het hun probleem.. Verder nooit last gehad

 17. OH dit is niks voor mij. Ik heb dit geloof ik nog nooit hoeven doen maar ik denk dat ik wel ergens zo’n ouderwetse ontstopper heb liggen. Ik hoop maar dat ik het niet zo vaak nodig zal hebben haha.

 18. Deze stuur ik door naar mijn vriend want die heeft wel vaker last van een verstopte gootsteen. Als het bij stap 1 niet lukt, belt hij meteen een expert Haha.

 19. De methode met baking soda en azijn ga ik onthouden. Die met cola zet me wel weer aan het denken: als het zoveel met je afvoer doet, dan wil ik eigenlijk niet weten wat het drinken van cola voor je lijf betekent…

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.