Gootsteen ontstoppen: 7 methodes om dit op te lossen

Gootsteen ontstoppen

Een verstopte gootsteen is stomvervelend, en geen probleem dat zich lang laat negeren. Je gootsteen ontstoppen is onvermijdelijk.

Geloof me, ik spreek uit ervaring. Bij onze verstopte gootsteen bleek het probleem zelfs nog groter dan ik dacht, want de hele afvoer zat verstopt. We moesten er echt iemand bijhalen om de boel te ontstoppen. Maar gelukkig hoeft een gootsteen ontstoppen niet moeilijk te zijn. Afhankelijk van de oorzaak, kun je dat vaak zelf!

Hoe gootsteen ontstoppen?

Vuistregel:

Zit jouw gootsteen verstopt? Stap 1 is dan altijd om alle troep waar je bij kunt er handmatig uit te scheppen. Vind je dat een vies werkje, doe dan plastic huishoudhandschoenen aan. Ga net zo lang door tot je alle viezigheid eruit gevist hebt.

N.B. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Lees daarom ook mijn post over hoe je problemen met je gootsteen kunt voorkomen.

N.B. Een wasbak ontstoppen is hetzelfde als je gootsteen ontstoppen en een keuken afvoer ontstoppen. Heb jij een verstopte wasbak of verstopte keuken afvoer? Dan kun je onderstaande methodes dus ook gebruiken om je wasbak te ontstoppen.

Hoe ontstop je een gootsteen? 7 methodes

1. Zelf gootsteen ontstoppen met een plopper/zuigontstopper

Laat water in je verstopte gootsteen lopen. Vervolgens pak je je ‘plopper’ oftewel zuigontstopper en zet je die over de afvoeropening. Duw de stok helemaal naar beneden, en trek hem vervolgens weer omhoog. Zo maak je een pompende beweging waardoor het vuil als het ware los schiet.

gootsteen ontstoppen
5,99 bij bol.com

Helpt het niet meteen? Geef niet op. Een gootsteen ontstoppen eist soms meerdere pogingen. Gewoon nog een paar keer proberen. Als je geluk hebt, loopt de boel op een gegeven moment weer goed door. Is je gootsteen niet meer verstopt? Dan adviseert De Consumentenbond om nog even goed na te spoelen. Dus zet de kraan open, en laat hem lopen zodat het vuil dat is losgekomen goed wegspoelt.

2. Gootsteen ontstoppen soda en schoonmaakazijn

Soda en schoonmaakazijn zijn samen een dynamisch duo, want als je ze bij elkaar voegt gaan ze heel erg bruisen en schuimen. Vandaar dat soda vaak gebruikt wordt om een gootsteen te ontstoppen. Het voordeel van je gootsteen ontstoppen met kristalsoda of baking soda, is dat het beschouwd wordt als een milieuvriendelijke methode.

zuiveringszout

schoonmaakazijn in de tuin

Hieronder het stappenplan om je gootsteen te ontstoppen met soda en schoonmaakazijn:

 1. Kook water, en giet het gloeiend hete water in je verstopte gootsteen. (Door de warmte wordt het vuil weker, en laat het makkelijker los!)
 2. Voeg een kop kristalsoda of baking soda/zuiveringszout toe.
 3. Giet vervolgens een kop schoonmaakazijn in je verstopte gootsteen. Schrik niet van het schuimende effect: dat is juist goed. Heb je geen schoonmaakazijn in huis? Dan kun je deze stap ook overslaan. De baking soda zal hoe dan ook al wat doen voor je verstopte gootsteen.
 4. Spoel na met gloeiend heet water.

N.B. Deze methode voor een verstopte gootsteen helpt helaas niet als de verstopping van je gootsteen verderop in de afvoer zit.

Filmpje: baking soda + schoonmaakazijn methode in actie

In onderstaand filmpje zie je iemand bovenstaande methode met baking soda en schoonmaakazijn toepassen. Ik miste bij haar alleen wel stap 1 en 4.

3. Gootsteen ontstoppen cola

Je gootsteen ontstoppen met cola? Ja, ook dit is een milieuvriendelijke methode : ) Zorg dat de cola op kamertemperatuur is, en giet dan de hele fles in de verstopte gootsteen. Laat een paar uur inwerken, en gebruik in die tijd de gootsteen niet. Je wilt de cola niet wegspoelen voordat ze haar werk heeft gedaan. Zijn er 3 uur om? Giet er dan nog eens een ketel kokend water achteraan.

Screen Shot 2019 06 11 at 15.01.23

N.B. deze methode heeft ook tegenstanders. Die zeggen dat het met cola superlang duurt, en dat de cola op haar beurt weer viezigheid achterlaat. Maar aangezien cola niet duur is, en milieuvriendelijk is het het proberen waard.

4. Afvoer ontstoppingsmiddel kopen en gebruiken

Hielpen voorgaande methodes niet? Dan kun je kiezen voor een afvoerontstoppingsmiddel. Het nadeel is wel dat dit vaak heel agressieve middelen zijn die bovendien slecht zijn voor het milieu. Soms beschadigen ze zelfs je gootsteen.

5. Maak de sifon/zwanenhals schoon

Zijn bovenstaande methodes om je gootsteen te ontstoppen mislukt? Dan kun je nog proberen om de sifon, ook wel zwanenhals genoemd, schoon te maken. De kans is dan groot dat in die buis een verstopping zit namelijk. De sifon is die grijze buis onder je gootsteen.

6. De afvoer ontstoppen

Aargh! Als je bij deze stap bent gekomen hebben de 5 methodes om je gootsteen te ontstoppen waarschijnlijk niet gewerkt. Dat betekent dat het probleem dieper ligt, namelijk ergens in je afvoer. Dat is spuugvervelend, want dat kun je zelf maar moeilijk oplossen. Voordat je een expert belt is er nog 1 ding dat je zelf kunt proberen. Met een ontstoppingsveer in de sifon gaan peuren. Hieronder zie je een ontstoppingsveer, die er overigens helemaal niet uitziet als een veer!

gootsteen ontstoppen
5,99 bij bol.com

7. Gootsteen ontstoppen niets helpt? Schakel een expert in

Hebben bovenstaande methodes allemaal niet geholpen? Dan is de laatste stap een expert inschakelen. Sommige mensen doen dat al bij stap 5. Ik bijvoorbeeld. Maar als je alle 6 stappen hebt geprobeerd, dan is het probleem waarschijnlijk te ingewikkeld voor een eenvoudige burger om op te lossen. In zo’n geval is het dan handig om iemand te bellen die er meer verstand van heeft.

gootsteen verstopt

Toen onze gootsteen verstopt zat, kwam er iemand met een hogedrukreiniger, die onze buizen compleet schoonblies.

Wasbak badkamer verstopt

Is je wasbak in de badkamer verstopt? Een verstopte wasbak in de badkamer ziet er uiterlijk hetzelfde uit als een verstopte gootsteen in de keuken: het water blijft erin staan en wilt niet weglopen. Maar de oorzaak van een verstopte wasbak in de badkamer is meestal anders dan in de keuken.

Haren, tandpasta, shampooresten etc.

Het voordeel is dat in de badkamer de oorzaak vaak simpeler is. De kans op aangekoekte etensresten of vetophopingen is daar immers veel kleiner. Een verstopte wasbak in de badkamer komt meestal door…. haren!

Het is dus de kunst om die te verwijderen. Als je gelukt hebt zit de prop hoog genoeg om hem er met je vingers uit te peuteren. Lukt dat niet? Probeer het dan ook eens met een ontstoppingveer. Lukt dat ook niet? Volg dan het stappenplan hierboven voor de verstopte gootsteen. Want ook al is de oorzaak anders, de oplossing is vergelijkbaar.

Wat kost gootsteen ontstoppen?

Wat je gootsteen ontstoppen kost, hangt erg af van hoe groot het probleem is. Als je zelf het af kunt met zo’n zuignap, kost het maar 6 euro. En officiële gootsteenontstopper van bijvoorbeeld het merk HG kost op bol.com 26 euro.

Ontstoppen + voorkomen voor ± 25 euro

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je keukenontstopper kunt gebruiken.

Maar als er een expert aan te pas moet komen, kost een gootsteen ontstoppen natuurlijk meer. Je kunt dan te maken krijgen met een uurprijs of een vast tarief.

Het gemiddelde uurtarief van loodgieters ligt doorgaans rond de 50 euro per uur. Bij een alles in één tarief moet je denken aan tussen de 85 en 105 euro in totaal.

Gootsteenontstopper kopen

Wil je gootsteenontstopper kopen? Hieronder een handig overzicht van alle hulpmiddelen zoals die te koop zijn bij bol.com:

Afvoer ontstopt Oma weet raadt

Wat zegt de populair website Oma weet raadt over een keuken afvoer ontstoppen?

Ik zie daar veel bekende tips om een gootsteen te ontstoppen, dus ik heb gekeken welke tips nieuw en origineel zijn.

Welke tips voor een verstopte afvoer zijn origineel?

Sjaak zegt op Oma weet raadt dat je een halve fles afwasmiddel in de gootsteen moet spuiten. Vervolgens moet je een uur lang de hete kraan laten lopen. Het idee is dat het afwasmiddel een verstopping door vet oplost.

Een tip van ene Monique is om een gebitsreinigings tablet in water op te lossen in de gootsteen. Als de tablet helemaal is opgelost trek je de stop eruit en laat je water wegspoelen. Een andere bijzondere tip vind ik om met een fietspomp lucht te pompen in de afvoer van je gootsteen. Het lijkt me best lastig om de fietspomp zo te manoeuvreren dat dit werkt.

Ook een bijzondere tip is om met de föhn op de sifon (onderin je gootsteenkastje) te blazen. Het idee is dat door de hete lucht vet smelt. Na het föhnen van je sifon ga je te keer met de plopper, en tot slot spoel je er heet water doorheen.

Wasbak verstopt? De vaatwastabletten oplossing

Een andere originele tip op Oma weet raadt is 5 vaatwastabletten in de gootsteen leggen, en daar 6 liter kokend water overheen te gieten. Vervolgens elk half uur daar nog een boel kokend heet water overheen gieten. Daarna een nacht de gootsteen niet gebruiken.

Gootsteen keuken verstopt? De tuinslang methode

Ook deze tip voor je gootsteen ontstoppen vind ik bijzonder: schroef de sifon open, en steek je tuinslang minstens 25 centimeter erin. Plak de sifon vervolgens grondig af met schilderstape. Dit doe je om te voorkomen dat je overal water krijgt. Zet nu de kraan aan, en laat de tuinslang 2 tot 3 minuten de boel doorspoelen.

En tot slot er is ook nog de tip om breinaalden te prikken in de gootsteen.

Wasbak verstopt: de 7 methodes voor gootsteen ontstoppen van Oma weet raadt op een rijtje

 1. Afwasmiddel
 2. Breinaalden
 3. Gebitsreiniging tablet
 4. Fietspomp
 5. Föhn
 6. Tuinslang
 7. Vaatwastabletten

Hoe is het met jouw gootsteen gesteld? Wat zijn jouw tips voor je gootsteen ontstoppen?

Leestips

verstopte gootsteen

Similar Posts

65 Comments

 1. Steevast gebruik ik soda en azijn, werkt prima.
  Behalve de keer dat de dop van een shampoofles in de weg zat. Toen moest er alsnog expert komen.

 2. De gootsteen ontstoppen vind ik echt één van de meest smerige huishoudelijke klusjes. Maar ja, ik kan daarna wel extra genieten van dat water dat snel wegloopt. Overigens gooide ik er ook ooit zo’n goedje in, maar de lucht die daarbij vrijkwam, maakte dat ik de eerste dag liever even buiten ging zitten;).

 3. Hoi Nicole,

  wat ben ik toch blij met jouw tips!
  je bent me echt lekker aan het helpen… Dank je wel.
  Waar kan ik Baking Soda kopen?

  groetjes van Marlou

  .

 4. Ik heb het niet vaak maar als het wel nodig is dan gebruik ik ook altijd wat gewone soda en water want dat is wel de beste remedie. Heb het eens met baking soda van de A.H geprobeerd maar dat hielp niet echt. Ik heb ook zo een roostertje in de gootsteen en dat helpt ook wel hoor. Vet en andere zooi komt mijn gootsteen niet in. Deze doe ik dan in een lege plastic fles of melkpak met dop en lever het in waar het hoort.

 5. Het ging niet helemaal goed met de plaatsing. Maakte een kleine fout dus dat kan wel verwijderd worden hoor. Link naam niet goed sorry. Hier nogmaals mijn bericht op je mooie blog.

  Ik heb het niet vaak maar als het wel nodig is dan gebruik ik ook altijd wat gewone soda en water want dat is wel de beste remedie. Heb het eens met baking soda van de A.H geprobeerd maar dat hielp niet echt. Ik heb ook zo een roostertje in de gootsteen en dat helpt ook wel hoor. Vet en andere zooi komt mijn gootsteen niet in. Deze doe ik dan in een lege plastic fles of melkpak met dop en lever het in waar het hoort.

 6. In de douche moet ik helaas eens in de zoveel tijd een ontstoppingsmiddel gebruiken, terwijl na iedere keer haren wassen het putje schoonmaak. Soda/Azijn helaas geen soelaas. Ik wil het de komende keer ook met de veer proberen, maar er zit een nieuwerwets putje in wat een veer erg lastig maakt. Ik vermoed dat er ergens een knik of vernauwing in de afvoer zit, die bij onze badkamerverbouwing niet aan het licht is gekomen. De voor-vorige bewoners hebben veel zelf in huis geklust en niet alle klussen zijn even succesvol geweest. Zo hebben ze een muur uit straatklinkers opgetrokken. Je wilt niet weten wat het gekost heeft, om daar elektriciteitsbuizen in aan te laten leggen! Maar wel creatief zullen we maar zeggen. Misschien heeft ons afvoerleed daar nog een oorzaak in.

  1. Een muur uit straatklinkers… Dat is inderdaad wel bijzonder. Vervelend dat je proberen hebt met de afvoer. Het klinkt wel alsof het huis niet helemaal optimaal is verbouwd door de vorige bewoners.

 7. Heb ooit bij Flylady een soort van hogedrukspuit-ding gekocht. Je moet zelf de druk oppompen en dan schiet je die lucht door de afvoer. Maar beter is het om preventief elke maand je afvoer vetvrij te maken met inderdaad soda en heet water. Koffiedrab helpt ook vanwege de schurende werking. En inderdaad een roostertje in de keuken.

  Badkamerputjes brrrrrrrrrr…want ik gruwel van haren. Maar ook die ‘moet’ ik van mijzelf regelmatig schoonmaken. Maar ach..als je ooit op kamers hebt gewoond waar 8 mensen 1 badkamer deelden, dan is alles wat je nu ziet kinderspel :)

 8. Er is nog een methode die vaak nog sneller is. Gewoon de sifon eruit halen en in de afvoer de tuinslang steken. Even goed afdichten door een keukendoekje eromheen te draaien en vast te houden en dan de kraan opendraaien van de tuinslang. Negen van de tien keer is het probleem meteen de wereld uit en dat kost helemaal niets…

  1. Dat werkt en goed ook. Wel handig als je met z’n 2en bent maar het werkt 100% Thanks Sjoerd.

 9. verschrikkelijk als dit gebeurt. ik gebruik meestal zo’n product uit de supermarkt maar ga nu zeker eens jouw tips gebruiken die vriendelijker zijn voor het ,milieu

 10. Niet wachten op verstopping maar regelmatig een van bovenstaande middelen, liefst de milieuvriendelijke, preventief gebruiken kan een hoop ellende tegengaan.

 11. als je verstoppingsmiddelen gebruikt hebt,gaan ze de afvoer niet meer ontstoppen,omdat het levensgevaarlijk is,ik heb hier mensen gehad met brandwonden in het gezicht.dus die middelen niet gebruiken.

 12. Je artikel bewijst wel weer dat cola echt een wondermiddel is. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk best chemisch, als het de gootsteen kan ontstoppen. Ik denk dat de plopper het ouderwetse middel is :)

 13. Super tips, thank you :) Ik heb er echt vaak last van, ben benieuwd. Ik zal zeker op je post terug komen als het weer ‘rien ne va plus’ is.

 14. Handige tips! Gootstenen en putjes vind ik ontzettend vies en het schoonmaken ervan laat ik liever aan iemand anders over hihi!
  Liefs,
  Elles

 15. Wat een handige tips! Wij gebruiken hier thuis ook baking soda, maar niet alleen voor de gootsteen, want het komt overal voor van pas haha. Ook in de badkamer, maar ook met tandenpoetsen bijvoorbeeld. Gelukkig hebben we nog maar zelden een verstopte gootsteen gehad.

 16. Wat een goede tips! Ik woon nog bij mijn ouders en eerlijk gezegd nooit gevraagd/ geweten hoe hun zulke dingen oplossen dus altijd handig om zulke dingen te lezen!

 17. Hier een zeefje erin, maar anders roep ik mijn vent! Die lost het altijd netjes op… Op dat moment zegt emancipatie mij niets ;)

 18. Wij hadden de korrels gebruikt laatst dat werkte echt heel goed. Bij ander probleem de huurbaas gebeld en was het hun probleem.. Verder nooit last gehad

 19. OH dit is niks voor mij. Ik heb dit geloof ik nog nooit hoeven doen maar ik denk dat ik wel ergens zo’n ouderwetse ontstopper heb liggen. Ik hoop maar dat ik het niet zo vaak nodig zal hebben haha.

 20. Deze stuur ik door naar mijn vriend want die heeft wel vaker last van een verstopte gootsteen. Als het bij stap 1 niet lukt, belt hij meteen een expert Haha.

 21. De methode met baking soda en azijn ga ik onthouden. Die met cola zet me wel weer aan het denken: als het zoveel met je afvoer doet, dan wil ik eigenlijk niet weten wat het drinken van cola voor je lijf betekent…

 22. Bedankt voor het delen van de goede tips om mijn gootsteen te ontstoppen. Ik heb de laatste tijd namelijk vaker last van verstoppingen en stank. Ik ga zo gelijk soda kopen!

 23. Ik zou wel willen weten wat de verschillen zijn in werking, tussen gewone schoonmaaksoda en baking soda. Ik weet de verschillende chemische formules (soda is natriumcarbonaat Na2CO3, baking soda is natriumwaterstofcarbonaat NaHCO3). En je noemt beide. Het een of het ander, zeg je. Maar verderop gaat het vooral over de tweede. Werkt de tweede agressiever of sterker?

 24. Nu heb ik jouw andere stukje gelezen over het verschil tussen soda en zuiveringszout: https://www.huisvlijt.com/wat-is-het-verschil-tussen-baking-soda-en-soda/. Waarin je zegt dat gewibe schoonmaaksoda twee keer zoveel zuur bind als zuiveringszout, en agressiever is. Het lijkt mij dan dat gewone schoonmaaksoda de betere optie is voor de gootsteen. En voor de truuk met de azijn erbij. Ja toch? Werkt beter, is goedkoper. Ga ik morgen toepassen op mijn afvoer. Want die loopt moeilijk door. Siffondopje er al afgedraaid, maar daar kwam geen troep uit, het zit dieper dus.

  1. Ja het is gelukt, maar ik had niet de indruk dat het door de reactie met de azijn kwam.

   Er kon maar een heel klein beetje kokend water in de afvoer steeds, vanwege de langzame doorloop, zelfs na een nacht geen water gebruiken was dat zo. Ik heb de soda eerst een kwartier laten inwerken. Daarna azijn erbij, en er was wel steeds een klein beetje bruis als ik er een beetje azijn bij goot (er kon maar een heel klein beetje azijn steeds bij, dan weer lang wachten tot het in de afvoer verdwenen was, net als eerder met het kokend water) Toen er na inwerktijd drie ketels kokend water overheen kwamen, waardoor de gootsteen dus helemaal vol raakte met kokend water, ging het wel goed doorlopen… dus ik ben blij!

   Maar een volgende keer doe ik het met alleen soda en inwerken. En daarna veel kokend water. En zonder azijn. Ik vermoed dat dat even goed werkt.

 25. Kokend water kan in sommige gevallen onderdelen van kunststof vervormen. Weet zeker of je afvoer afdoende hittebestendig is, anders loop je kans op lekkage. Vervelend als dat in de muur of onder de vloer gebeurt.

  Cola reinigt omdat het ook een zuur is. Vrij sterk zelfs. Je kunt ook een stevige citroenthee gebruiken.

  Om vetten op te lossen heb je een alkaisch (tegengestelde van zuur) middel nodig. Vet zelf is zuur, en lost op in bijv. zeep, soda en ammonia.

  PS Gebruik nooit schoonmaakazijn en bleekmiddel tegelijk in de afvoer, of vlak achterelkaar. Er ontstaan dan giftige gassen. Hetzelfde geldt voor ammonia + bleekmiddel, en zelfs urine + bleekmiddel. Als jochie ben ik een keer bedwelmd geraakt bij de kleine boodschap, en dat ging heel snel. Ik had niet naar oma geluisterd dat ik eerst moest doorspoelen. Laat met kinderen in huis nooit resten chloor achter in de pot.

 26. Met mijn gootsteen is alles in orde, dank u! Maar als-ie verstopt zit, grijp ik toch naar een milieu-onvriendelijk middeltje. Die werken gewoon het beste.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.