Schoonmaakazijn: 10 tips + 4 dingen die je niet moet doen

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Ik leerde het gebruiken dankzij mijn tante Marietje.

Mijn tante Marietje leerde huishoudelijk werk van haar moeder, en komt uit een gezin met elf kinderen. Als ze uit school kwam zei haar moeder: ‘Goed dat je er bent, ga meteen maar even de ramen lappen, dan ga ik even de tuin in!’ Ook moest ze dagelijks 20 pannenkoeken bakken voor haar broers.

Tante Marietje heeft mij veel geleerd over huishoudelijk werk, en hoe je schoonmaakt. En één van haar belangrijkste lessen is dus de kracht van schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn: wat is het?

Schoonmaakazijn bestaat uit 8 tot 15 % synthetisch geproduceerd azijnzuur. Dat is 2 tot 3 keer zoveel als er in gewone azijn zit. Dat is dus ook meteen het verschil tussen schoonmaakazijn en gewone azijn die je bijvoorbeeld gebruikt voor een sladressing: schoonmaakazijn is veel, en veel geconcentreerder. Je gebruikt het om kalkaanslag te verwijderen en vetten.

Belangrijk:

Schoonmaakazijn ≠ natuurazijn oftewel ‘gewone’ azijn

Schoonmaakazijn is beslist niet geschikt voor consumptie! Aan de andere kant kun je gewone azijn wel degelijk gebruiken voor schoonmaakklussen. Het zal alleen minder effectief zijn, omdat natuurazijn veel minder geconcentreerd is.

12 tips met schoonmaakazijn

 1. Eén van de tips die mijn tante Marietje me gaf, was het gebruik voor alle sanitair: het kost bijna niks, en de kranen en wasbakken gaan er prachtig van glimmen.
 2. Door schoonmaakazijn in je wc-pot te doen, en dat een nachtje te laten inwerken, kun je de wc pot de dag erna veel makkelijker en sneller schoonmaken. Zo word je wc schoonmaken lichter werk.
 3. Heb je een vette en vieze oven of magnetron? Zet er dan een schaaltje met schoonmaakazijn in. Zet de oven of magnetron vervolgens aan op de hoogste stand. De combinatie van stoom en en azijn lost de vettige aanslag op.
 4. Je kunt schoonmaakazijn gebruiken tegen onkruid in je tuin of op je betegelde terras of tuinpad.
 5. Heb je patat gebakken of gegeten en stinkt nou je hele huis er nog naar? Pak dan een pan met water, doe er schoonmaakazijn in, en breng dat aan de kook.
 6. Je kunt met azijn je waterkoker ontkalken.
 7. Vieze gele zweetvlekken in een wit shirt, die je er niet meer uit krijgt? Pak een emmer met wat heet water en doe daar schoonmaakazijn bij. Laat je vieze t-shirt daar een nachtje inweken. Daarna  was je het zoals je altijd doet in de wasmachine. (Zie ook wasmachine reinigen!) Als het goed is zijn de zweetvlekken nu verdwenen.
 8. Behang kun je veel makkelijker verwijderen als je het eerst bespuit met schoonmaakazijn.
 9. Verstopte gootsteen? Combineer schoonmaakazijn met baking soda en zorg dat de boel weer kan doorstromen. Zie ook gootsteen ontstoppen.
 10. Doe wat op een doekje en maak zo de buitenkant van je vette afzuigkap schoon.
 11. Gebruikt het voor vieze, vette aangekoekte pannen.
 12. Azijn tegen onkruid wordt ook vaak gebruikt.

Waar moet je schoonmaakazijn NIET voor gebruiken?

Hoewel schoonmaakazijn dus een handig en goedkoop product is om mee schoon te maken, is het niet overal voor geschikt.

 • Gebruik het niet op oppervlaktes als marmer en graniet. Het zuur van de schoonmaakazijn kan het materiaal aantasten en dof maken.
 • Hetzelfde geldt voor hardhouten vloeren.
 • Geknoeid met ei? Door schoonmaakazijn gaat het stollen, en wordt het nog lastiger weg te vegen.
 • Gebruik het ook niet om vette vingers van je computerscherm of smartphone schermpje te verwijderen. Deze hebben van zichzelf namelijk een vetafstotend laagje, en dat wil je er niet af hebben.

Waar koop je schoonmaakazijn?

Je kunt het bijna overal kopen: bij supermarkten, Blokker winkels, Kruidvat en je vindt ook schoonmaakazijn bij de Action. Het is dus niet alleen goedkoop, maar ook nog eens makkelijker verkrijgbaar wat ik nog een extra pluspunt vind.

Tot slot

Een paar dagen na mijn tante Marietjes werkbezoek, kreeg ik plotseling een mooi pakje: er zat een elektrische waterkoker in. Mijn Tante Marietje kon mijn vieze fluitketel niet meer aanzien. Als bedankje heb ik haar een kaartje gestuurd van Annie M.G. Schmidt met een afbeelding van Floddertje. Ik hoop dat ze mijn zelfkennis kan waarderen.

schoonmaakazijn

Tante Marietje, dit logje is voor jou! Dankzij jou besef ik dat ik als huisvrouw nog veel te leren heb. En ik heb meteen drie flessen aangeschaft.

Lees ook:

Similar Posts

28 Comments

 1. Dat is een handige tip! Ik heb nog een oude spuitfles, ik denk dat ik daar eens wat schoonmaakazijn in doe, eventueel wat aangelengd met water. Het lijkt me dan wat makkelijker aan te brengen.

  Ik gebruik het op dit moment alleen voor ontkalken en als glansspoelmiddel in de vaatwasser. Dat laatste werkt boven verwachting goed.

 2. Pas wel op met al dat zuur, schijnt niet zo goed voor het milieu te zijn. Zelf heb ik jaren bij de thuiszorg gewerkt en kregen we ook wel eens onderricht in schoonmaken, en dan kregen we van die staafjes die je ook bij de dokter ziet om te meten of je een blaasontsteking hebt.
  Daarmee kon je dan de zuur graad meten. Ik schrok daar best wel een beetje van. En in mijn schoon maak woede deed ik wat van die schoonmaak azijn om mijn keukenkraan (Matte kraan.) Helemaal kaal geworden.

 3. Schoonmaak azijn is heerlijk , evenals groene zeep en soda, allemaal ouderwetse middeltjes maar nog steeds prima te gebruiken. Een aangekoekte melkpan of puddingpan krijg je prima schoon met een beetje water en soda als je dat aan de kook brengt en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden met de genoemde produkten.

 4. Een super lieve tante!
  Ik krijg brok in mijn keel van het verhaal. Zo gaaf!

  En ze heeft gelijk. Ik heb ook schoonmaakazijn (geurtjes voeg ik zelf toe) en het is beter dan welk spul dan ook.
  En je krijgt er geen hoofdpijn van zoals van vele syntetische middelen!

  Gr,
  Julia

  PS: ik gebruik hem ook (al 2 jaar) net als LLMM, als glansspoelmiddel en het werkt echt!

 5. Ik laat de douchekop altijd een dagje weken in een bloempot met azijn, ontkalken de gaatjes!

 6. Wat een schat van een tante!
  Schoonmaakazijn werkt idd goed, stinkt alleen wel wat. Van soda gaan je toilet en wasbak trouwens ook glimmen.
  O ja en met groene zeep maken we de roestvrijstalen achterplaat van ons gasfornuis schoon. Dun op smeren, laten intrekken, met vochtig doekje weer afnemen. Glanzend zonder enige moeite! Die dure roestvrijstaalontvetter hebben we aan een ander gegeven, wil ik niet eens meer in huis hebben.

 7. Wat onderscheidt schoonmaakazijn eigenlijk van de azijn van Euroshopper van AH? Als het uitwisselbaar is, kan ik gelijk met de hier opgedane frisse moed aan de slag…:)

 8. google ook eens op zuiveringszout.
  Ik kan er echt niet meer zonder.
  Vooral voor he wassen van je haren en als deodorant. maar ook als glansspoelmiddel in de vaatwasmachine. Luchtjes in de koelkast enz. Teveel om op te noemen.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 9. Je hebt van Groenland de versie met lavendelgeur, die gebruik ik als wasverzachter. Tip om beeldscherm en tv scherm schoon te maken, afgekoelde zwarte thee op een watje, daarmee scherm schoonmaken en nawijven met zachte doek.

 10. Vooral ramen lappen met schoonmaakazijn was echt het eureka moment voor mij. Vaak zie ik mensen op forums of op fb vragen hoe ze de ramen moeten doen. Dingen als kranten en uien komen dan voorbij. Ik roep dan meteen schoonmaakazijn. Nooit meer strepen!!

 11. Niet alle kranen en douchekoppen kunnen tegen schoonmaakazijn. Ze kunnen kaal worden of vergelen. Beetje zonde. Citroen werkt net zo goed en heeft dat nadeel niet. Zo’n klein flesje citroensap kost ook niet veel.

 12. Hey Nicole,

  goeie tips zijn altijd welkom.
  Ik heb het in huis, en zal het eens wat meer in het zicht zetten.
  ‘Het is goed spul en kost bijna niks!

  Dagdag, groetjes van Marlou

  .

  1. Schoonmaakazijn is inderdaad wel een van de middelen die wordt genoemd om kunststof dakplaten schoon te maken.

   Maar ik zou eerst even navragen bij de fabrikant van je dakplaten wat zij adviseren.
   En vervolgens zou ik eerst heel voorzichtig een klein hoekje doen, op een plek die niet opvalt. Mocht het dan niet mooi worden, dan is het niet zo’n punt.

   Zijn die eerste 2 stappen positief verlopen, dan zou ik de rest van het dak ermee doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.