De kracht van schoonmaakazijn

In verband met de voorbereiding op de de makelaar die foto’s kwam maken van ons huis, kwam mijn Tante Marietje mij te hulp. Mijn tante Marietje werkt in de thuiszorg, en is daar een gouden kracht. Zij leerde huishoudelijk werk van haar moeder, en komt uit een gezin met elf kinderen. Als ze uit school kwam zei haar moeder: ‘Goed dat je er bent, ga meteen maar even de ramen lappen, dan ga ik even de tuin in!’ Mijn tante Marietje weet van wanten, en elke week lapt ze haar ramen.

Ze was te aardig om het ronduit te zeggen, maar ik geloof niet dat ze onder de indruk was van mijn schoonmaakcapaciteiten. En dat, terwijl ik ze zelf toch heus niet slecht vindt. Mijn huis is netjes en opgeruimd, ik verschoon elke week alle bedden, en wekelijks wordt alles gestoft en gedweild.

Schoonmaakazijn

Maar het is me wel duidelijk geworden dat huisvrouwen-oude-stijl nog véél meer doen in het huishouden. Eén van de tips die mijn tante Marietje me gaf, was het gebruik van schoonmaakazijn voor alle sanitair: het kost bijna niks, en de kranen en wasbakken gaan er prachtig van glimmen.

Een paar dagen na mijn tante Marietjes werkbezoek, kreeg ik plotseling een mooi pakje: er zat een electrische waterkoker in. Mijn Tante Marietje kon mijn vieze fluitketel niet meer aanzien. Als bedankje heb ik haar een kaartje gestuurd van Annie M.G. Schmidt met een afbeelding van Floddertje. Ik hoop dat ze mijn zelfkennis kan waarderen.

Tante Marietje, dit logje is voor jou! Dankzij jou besef ik dat ik als huisvrouw nog veel te leren heb. En ik heb meteen drie flessen schoonmaakazijn aangeschaft.

Lees ook Biologische schoonmaakmiddelen Action

Schoonmaakazijn waar te koop?

10 Responses to De kracht van schoonmaakazijn

 1. Dat is een handige tip! Ik heb nog een oude spuitfles, ik denk dat ik daar eens wat schoonmaakazijn in doe, eventueel wat aangelengd met water. Het lijkt me dan wat makkelijker aan te brengen.

  Ik gebruik het op dit moment alleen voor ontkalken en als glansspoelmiddel in de vaatwasser. Dat laatste werkt boven verwachting goed.

 2. Pas wel op met al dat zuur, schijnt niet zo goed voor het milieu te zijn. Zelf heb ik jaren bij de thuiszorg gewerkt en kregen we ook wel eens onderricht in schoonmaken, en dan kregen we van die staafjes die je ook bij de dokter ziet om te meten of je een blaasontsteking hebt.
  Daarmee kon je dan de zuur graad meten. Ik schrok daar best wel een beetje van. En in mijn schoon maak woede deed ik wat van die schoonmaak azijn om mijn keukenkraan (Matte kraan.) Helemaal kaal geworden.

 3. Schoonmaak azijn is heerlijk , evenals groene zeep en soda, allemaal ouderwetse middeltjes maar nog steeds prima te gebruiken. Een aangekoekte melkpan of puddingpan krijg je prima schoon met een beetje water en soda als je dat aan de kook brengt en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden met de genoemde produkten.

 4. Een super lieve tante!
  Ik krijg brok in mijn keel van het verhaal. Zo gaaf!

  En ze heeft gelijk. Ik heb ook schoonmaakazijn (geurtjes voeg ik zelf toe) en het is beter dan welk spul dan ook.
  En je krijgt er geen hoofdpijn van zoals van vele syntetische middelen!

  Gr,
  Julia

  PS: ik gebruik hem ook (al 2 jaar) net als LLMM, als glansspoelmiddel en het werkt echt!

 5. Wat een schat van een tante!
  Schoonmaakazijn werkt idd goed, stinkt alleen wel wat. Van soda gaan je toilet en wasbak trouwens ook glimmen.
  O ja en met groene zeep maken we de roestvrijstalen achterplaat van ons gasfornuis schoon. Dun op smeren, laten intrekken, met vochtig doekje weer afnemen. Glanzend zonder enige moeite! Die dure roestvrijstaalontvetter hebben we aan een ander gegeven, wil ik niet eens meer in huis hebben.

 6. Wat onderscheidt schoonmaakazijn eigenlijk van de azijn van Euroshopper van AH? Als het uitwisselbaar is, kan ik gelijk met de hier opgedane frisse moed aan de slag…:)

 7. google ook eens op zuiveringszout.
  Ik kan er echt niet meer zonder.
  Vooral voor he wassen van je haren en als deodorant. maar ook als glansspoelmiddel in de vaatwasmachine. Luchtjes in de koelkast enz. Teveel om op te noemen.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.