Wasmachine reinigen met soda, azijn of vaatwastablet

Wasmachine reinigen soda

Je gaat naar de badkamer om schoon te worden, maar vervolgens moet je die ruimte op haar beurt schoonmaken. Hetzelfde geldt voor de wasmachine. Je gebruikt hem om je kleren schoon te maken, maar vervolgens moet je op jouw beurt je wasmachine reinigen. En wel hierom:

Een wasmachine moet je schoonmaken omdat er kalk, zeepresten en eventuele vetluis in komt door het wassen.

Els Jacobs, de bekende Huishoudcoach, schreef een post waarin ze uitlegt hoe je een wasmachine schoonmaakt. Schrik trouwens niet: ze rekent daar 1 uur voor. Omdat Els het reinigen van een wasmachine al prima uitlegt, ga ik niet ook nog eens dat wiel uitvinden. Déze post gaat over 3 handige hulpmiddeltjes voor het reinigen van je wasmachine. Namelijk: soda, azijn of vaatwastabletten!

1. Wasmachine reinigen met een vaatwastablet

Doe twee vaatwastabletten in het zeepbakje van de wasmachine, en draai hem vervolgens op 90 graden. Met een lege trommel! Dankzij de vaatwastabletten krijg je vieze geurtjes weg, en voorkom je bovendien vetluis. Dat werkt zo goed omdat er in de vaatwastabletten antivet middel zit.

Hieronder een filmpje van de Engelse Rachael Ray Show. Een expert vertelt over de methode met vaatwastablet. Hij gebruikt overigens maar één vaatwastablet.

N.B. Wist je dat je een vaatwastablet ook kunt gebruiken voor een frituurpan schoonmaken?!

2. Wasmachine reinigen soda

Doe jij de afwas altijd met de hand, en heb je daarom geen vaatwastabletten in huis? Geen probleem. Je kunt je wasmachine reinigen met soda. Gebruik een half tot maximaal 1 kopje gevuld met soda. Je kunt hiervoor baking soda gebruiken, maar goedkoper is om gewone soda te gebruiken. Hiermee bedoel ik de zogenoemde schoonmaaksoda, die je beslist niet moet gebruiken om mee te bakken.

Lees ook Baking soda Nederlands!

In onderstaand filmpje gebruikt iemand de bekende baking soda van Arm and Hammer:

3. Wasmachine reinigen met natuurazijn

Giet een natuurazijn in het bakje van je wasmachine of in de trommel. Azijn heeft een ontkalkende werking op je wasmachine. Els Jacobs adviseert een ‘flinke scheut,’ in de trommel van de wasmachine. Op de site van Libelle zeggen ze dat je een hele fles natuurazijn in het wasbakje moet gieten. Tsja.

Let op: gebruik geen schoonmaakazijn om je wasmachine schoon te maken. Schoonmaakazijn kan namelijk de rubbers van je wasmachine aantasten. Gebruik natuurazijn

Tip: Je kunt het laatje van je wasmachine op zijn beurt weer mee laten draaien in je vaatwasser! Dus je gebruikt vaatwastabletten om je wasmachine schoon te maken, en je gebruikt je vaatwasser om het bakje van de wasmachine schoon te maken.

Samenvatting: reinigen met soda, azijn of vaatwastabletten

Hieronder de belangrijkste punten op een rij:

 • Maak je wasmachine 1x per maand schoon.
 • Je kunt je wasmachine reinigen met soda, azijn of vaatwastabletten.
 • Gebruik liever geen schoonmaakazijn, maar natuurazijn. Schoonmaakazijn kan de rubbers aantasten.
 • Je kunt de soda, azijn of vaatwastablet in het zeepbakje doen, of direct in de trommel. De adviezen verschillen. Els Jacobs, de Huishoudcoach doet ze in de trommel. Bij Libelle doen ze de soda, azijn of vaatwastablet in het zeepbakje.
 • Laat de wasmachine vervolgens draaien op 90 graden.
 • Reinig je wasmachine 1 keer per maand op deze manier.
 • Was NIET tegelijkertijd je kleding mee.

De geadviseerde hoeveelheden soda, azijn of vaatwastabletten op een rijtje:

 • 0,5 tot 1 kopje soda
 • Een flinke scheut (Huishoudcoach) of een hele fles natuurazijn (Libelle)
 • 2 vaatwastabletten, zonder plastic erom

N.B. Op de site van Miele waarschuwen ze voor het gebruik van soda en schoonmaakazijn. Het zou de wasmachine aantasten volgens hen. Voor het gemak hebben ze er een link naar hun eigen speciale, dure Miele product om je wasmachine te reinigen bij gezet.

Lees ook mijn post waarin ik uitleg hoe je je vaatwasser schoonmaakt!

Bronnen: De Huishoudcoach, Wikihow, Laundrapp, Mumsnet, DIY, Persil, Today, Stay at Home Mum, Cleanipedia, Dri-pak, Tante Kaat, Schoonmaken met Marja, Oma weet Raad, Libelle, Schoonmaakazijn, Wasmachine-schoonmaken, slimhuishouden, wasmachines, Kassa, Huis en tuin info.

Zie voor meer informatie over wasmachines deze startpagina.

Hoe vaak maak jij jouw wasmachine schoon? En hoe?

Similar Posts

30 Comments

  1. Ik gebruikte altijd soda en bij elke was een scheut azijn in mijn AEG. Maar nadat al na 4 jaar het trommelkruis brak en ik heb gelezen dat het door de soda komt, kijk ik uit met soda. Soda en azijn zouden aluminium aantasten. En laten tegenwoordig veel onderdelen van de wasmachine van aluminium en plastic zijn. Kortom de weggooi wasmachine. Nu een goedkope wasmachine gekocht die hopelijk de 5 jaren uitdient.

 1. In zuurgraad(azijnzuur is het werkende middel in azijn) zit er een verschil in natuurazijn en schoonmaakazijn. Natuurazijn is voor consumptie en heeft azijnzuurgehalte van minimaal 4% meestal 4 tot 8%.Schoonmaakazijn is sterker qua azijnzuurgehalte.Je hebt alleen minder schoonmaakazijn nodig dan als je natuurazijn gebruikt omdat het sterker is.

 2. Wow, een héle fles natuurazijn! Ik geef toe dat ik mijn wasmachine echt véél te weinig schoonmaak en dan gewoon met een doekje, zelf.

 3. Ik gebruik een scheut azijn als wasverzachter en dat bevalt mij goed. De geur van wasverzachters daar word ik misselijk van. Verder was 1 keer per maand een was aan 95 graden. De deur van de machine laat ik altijd open staan. De tip met de vaatwastabletten ga ik zeker toepassen.

 4. We gebruiken schoonmaakazijn als wasverzachter, soda bij witte was, en de doekjes, onderbroeken en handdoeken gaan op 90 graden. Zo hebben we nooit kans op vetluis of andere drama’s :)

 5. Ik doe het niet trouw 1 keer per maand maar wel met regelmaat. Ik wissel de methodes af. Wat ik overigens ook altijd doe, bovenop ongeveer de methode van Els, is 1 liter kokend water door het schoongemaakte zeepbakje gieten. Hiermee zou je zeepresten oplossen en bacteriën doden in de leiding van zeepbakje naar trommel.

 6. Maak hem niet schoon, heb ik de vorige ook nooit gedaan en die ging meer dan 25 jaar mee. Wel gebruik ik schoonmaakazijn als wasverzachter en draai ik soms een 95 was. Deurtje staat open als hij niet in gebruik is (en dat is hij elke dag wel en soms meerdere keren per dag)

 7. Ik heb een Miele wasmachine die geeft aan wanneer hij gereinigd moet worden, en dat is om de zoveel tijd, ik heb even geen idee, (maar het is niet om de maand) want de wasmachine is kort geleden aangeschaft. Zelf doe ik het met natuurazijn of met een vaatwastabletten.

 8. Haha! Slim van Miele. Ik zal het eens proberen. Ik schaam me diep maar ik heb dat dus nog nooit gedaan. Bah! Vies huishouden hier!

 9. Schoonmaaksoda is af te raden om in je wasmachine te doen, gebruik in plaats daarvan de Bakingsoda.
  Dit heb ik weer van de zaak waar ik mijn machine heb gekocht.

 10. Vetluis ontstaat ook doordat de nieuwere wasmachines met minder water wassen, ik ben in dit geval helemaal niet blij met zgn “minder waterverbruik en energiezuiger” enzo. Ik moet echt iedere maand mn wasmachine reinigen door em op 90 gr. te laten draaien, tot nu toe alleen met soda gedaan, maar ga de vaatwasblokjes zeker proberen.
  Als ik het niet stipt iedere maand doe (of teveel korte wasjes draai) dan heb ik prompt weer de vieze grijze strepen in de was…heel irritant.
  Dus: iedere maand 1x leeg draaien op 90 gr. en tussendoor een paar keer handdoeken en ondergoed op 90 gr. (Ik probeer dit wel altijd op de nacht- c.q. weekendstroom te doen)

  1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben ook niet zo gewonnen voor het ‘zuinig met waterverbruik’. Bij mijn toestel gebruik ik sinds kort de knop “Extra water/Hydro plus”. Volgens mij geeft het een beter wasresultaat. Het is niet dat ik niet om het milieu geef, maar ik let liever op het minder vervuilen van het water door minder/geen of natuurlijke producten te gebruiken. Natuurlijk vermijd ik onnodig waterverbruik, maar de technologie gaat daar volgens mij een stapje te ver in. Resultaat: was niet fris en nog meer chemicaliën ertegenaan…

 11. Mijn vorige machine maakte ik nog schoon met speciale kalkoplossers en wasmmachine reinigers. Daar zag ik wel eens vlekken van komen in het metaal. Die machine heb ik moeten achterlaten bij mijn ex die gewelddadig was geworden. Arme machine, hoe zou het met haar gaan?

  In mijn huidige wasmachine gebruik ik al 36 jaar soda en schoonmaakazijn en niet te vergeten, water. Dat werkt prima en is goedkoop. Alles wat je in de machine gooit wordt verdund met water, dus geloof die verhalen maar niet, dat je speciale waterige oplossingen zou moeten gebruiken omdat anders je rubbers aangetast zouden worden.

  Beide machines hadden geen deurtje met rubber manchet. Die dingen gaan hoe dan ook snel kapot en Miele wil daar graag de gebruiker de schuld van geven. Maar het is gewoon een slecht ontwerp. Ik heb een AEG bovenlader met een wastrommel die je er zo uit kunt tillen om ook onder de trommel schoon te kunnen maken. Ongeveer eens per jaar doe ik dat om met de waterstofzuiger wat zand en eventuele pluisjes weg te halen. Meer is niet nodig.

  De machine staat aangesloten op een goedkope schakelklok. Dat is makkelijk. Ik gooi alles erin wanneer het me uitkomt, de machine draait op nachtstroom en de volgende ochtend is de was schoon.

  Als ik zuinig wil doen met water, dan kies ik het programma met lage waterstand, soms is alleen een kort programma nodig en meestal was ik op 30 °C. Dat gaat met die oude machine ook goed. Witte handdoeken gaan op 95°C in een sopje met soda en schoonmaakazijn in het wasverzachter bakje. Handdoeken zijn dan perfect schoon en wit, wasmachine blijft zo ook schoon. Ik hou niet bij hoe vaak ik dat doe. Hoeft niet. Zijn de witte handdoeken allemaal gebruikt, dan gaan ze de was in. Maakt niet uit, hoe vaak.

  De commercie maakt wassen onnodig gecompliceerd, zo kunnen ze weer onzin middeltjes slijten.

 12. Wauw, en die wasmachine gaat dus al 36 jaar mee Vlierbloesem? Dat is echt heel lang. Dat is tenminste nog eens goede kwaliteit. Een bovenlader lijkt me best prettig; dan hoef je ook minder te bukken lijkt me.

 13. Ja, het werkt prettiger. De kwaliteit zit vooral in het ontwerp. De trommel as wordt aan 2 kanten gesteund en de as heeft daardoor minder te lijden dan in een machine met een oog, waar de trommel maar aan 1 kant steun kan hebben.

  Verder is het een simpel model. Gewoon draaiknoppen voor traploze instelling van de temperatuur, kiezen van de waterstand, programma´s voor lang of kort wassen, veel of weinig bewegen van de trommel, water wegpompen of niet, spoelen of in het sop laten staan, zodat je de was ook eerst kunt laten voorweken en de volgende dag pas wassen.

  Een ander soort wasmachine heb ik nooit gehad. De ellende die mijn moeder had met die wegwerpmodellen, die hooguit 5 jaar meegaan, die wilde ik zeker niet. Maar als deze kapot zou gaan, dan heb ik een probleem. Ze worden niet meer nieuw gemaakt. Een wasmachine fabrikant verkoopt denk ik te weinig van die machines die het altijd blijven doen.

 14. Super handige tips allemaal en ook fijn dat het niet alleen makkelijk verkrijgbare producten zijn, de meeste zijn ook nog eens nbeter voor het milieu omdat ze minder chemisch zijn en een kleiner productieproces hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.