Wasmachine reinigen in 5 stappen!

Wasmachine reinigen soda

Je gaat naar de badkamer om schoon te worden, maar vervolgens moet je die ruimte op haar beurt schoonmaken. Hetzelfde geldt voor de wasmachine. Je gebruikt hem om je kleren schoon te maken, maar vervolgens moet je op jouw beurt je wasmachine reinigen.

En wel hierom:

Een wasmachine moet je schoonmaken omdat er kalk, zeepresten en eventuele vetluis in komt door het wassen.

Els Jacobs, de bekende Huishoudcoach rekent daar 1 uur voor. Maar volgens mij kan het ook best in 15 minuten!

Wasmachine reinigen: hoe?

Er zijn allerlei manieren om je wasmachine schoon te maken.

Maar stap 1 is altijd de gebruiksaanwijzing van je fabrikant er bij pakken.

Zoek naar kopjes als 'Onderhoud en reiniging' informatie over schoonmaken. Ik heb een Asko wasmachine en zij adviseren mij om de wasmachine 1x per maand op 95 graden te laten draaien, met een klein beetje wasmiddel.

Gebruiksaanwijzing wasmachine kwijt?

Ben je de gebruiksaanwijzing van je wasmachine kwijt en dus voor je wasmachine schoonmaken ook?

Geen probleem.

Tegenwoordig zijn de meeste gebruiksaanwijzingen online te vinden. Google gewoon het merk van je wasmachine + gebruiksaanwijzing. Bijna alle gebruiksaanwijzingen kun je vervolgens gratis downloaden. Of kijk meteen op gebruikershandleiding.com.

Je wasmachine reinigen draait om deze 5 dingen

  1. De trommel schoonmaken: waar je de kleding in doet.
  2. Het filter schoonmaken. Maak dit 1 x per maand schoon! Het filter vangt kleine dingen op, zoals schuifspeldjes, muntgeld etc. Hieronder ga ik uitgebreid in op hoe je het schoonmaken van het filter van de wasmachine.
  3. Het laatje waar je het wasmiddel in doet reinigen. Vaak kun je dit er helemaal uittrekken. Als dat kan is dat wel het makkelijkst. Neem het mee naar de gootsteen en maak het grondig schoon met een sopje. Voordat je het terugzet, haal je ook even een doekje door de ruimte waar het waar het zeepbakje hoort.wasmachine schoonmaken
  4. De buitenkant van je wasmachine. Ga met een vochtige doek langs de randen van het deurtje van je wasmachine en maak dit goed schoon.
  5. Heb je dit allemaal gedaan? Dan ga je nu een kookwas draaien in je lege wasmachine. Dat wil zeggen je zet hem op 90 graden. Door deze hoge temperatuur zorg je dat eventuele wasluis/vetluis verdwijnt. Doe 1 kopje schoonmaaksoda of een speciale wasmachinereiniger in het zeepbakje, en kies een 'gewoon' programma. Dus niet fijnwas of een wolprogramma.

Filter wasmachine schoonmaken

Weet jij waar het filter van jouw wasmachine zit? Doorgaans zit dit onderaan de voorkant van je wasmachine. Het zit achter een klein klepje.

Hieronder zie je mijn wasmachine met filter:

filter wasmachine schoonmaken hoe vaak

Dit klepje krijg je meestal niet zo makkelijk open. Ik gebruik meestal even een kindermesje om het te openen:

filter wasmachine schoonmaken

En dan zie je bijvoorbeeld dit:

filter wasmachine schoonmaken

Achter het zwarte slangetje zit het filter van je wasmachine.

Let op: als je het slangetje lostrekt en het filter eruit draait kan er water vrijkomen. Houd daarom altijd een oude handdoek of dweil erbij om dat op te vangen.

Filter wasmachine ziet er niet uit als een filter

Maar een filter van een wasmachine ziet er helemaal niet uit als een filter!

Dat vind ik tenminste.

Hieronder zie je het filter van mijn wasmachine:

filter wasmachine schoonmaken

Toen ik begreep dat dit mijn filter was, dacht ik: 'Ja maar, dat had ik ook nooit geweten!'

Wasmachine reinigen met soda, azijn of vaatwastablet

Wist je dat je je wasmachine kunt schoonmaken met soda, azijn of vaatwastabletten?

Hieronder lees je hoe je dat doet.

1. Wasmachine reinigen met een vaatwastablet: vaatwastablet in wasmachine bakje of trommel?

Doe twee vaatwastabletten in het zeepbakje van de wasmachine, en draai hem vervolgens op 90 graden.

Met een lege trommel!

Dankzij de vaatwastabletten krijg je vieze geurtjes weg, en voorkom je bovendien vetluis. Dat werkt zo goed omdat er in de vaatwastabletten antivet middel zit.

Vaatwastablet in wasmachine

Hieronder een filmpje van de Engelse Rachael Ray Show over je wasmachine reinigen met een vaatwastablet. Hij gebruikt overigens maar één vaatwastablet.

N.B. Wist je dat je een vaatwastablet ook kunt gebruiken voor een frituurpan schoonmaken?!

2. Wasmachine reinigen soda

Doe jij de afwas altijd met de hand, en heb je daarom geen vaatwastabletten in huis? Geen probleem. Je kunt je wasmachine reinigen met soda. Gebruik een half tot maximaal 1 kopje gevuld met soda.

Je kunt hiervoor baking soda gebruiken, maar goedkoper is om gewone soda te gebruiken. Hiermee bedoel ik de zogenoemde schoonmaaksoda, die je beslist niet moet gebruiken om mee te bakken. Zie ook Baking soda kopen.

Lees ook Baking soda Nederlands!

In onderstaand filmpje gebruikt iemand de bekende baking soda van Arm and Hammer voor zijn wasmachine reinigen:

3. Wasmachine reinigen met natuurazijn

Giet natuurazijn in het bakje van je wasmachine of in de trommel. Azijn heeft een ontkalkende werking op je wasmachine.

Els Jacobs adviseert een 'flinke scheut,' in de trommel van de wasmachine. Op de site van Libelle zeggen ze dat je een hele fles natuurazijn in het wasbakje moet gieten voor wasmachine reinigen. Tsja.

Tip: Je kunt het laatje van je wasmachine op zijn beurt weer mee laten draaien in je vaatwasser! Dus je gebruikt vaatwastabletten om je wasmachine schoon te maken, en je gebruikt je vaatwasser om het bakje van de wasmachine schoon te maken.

Schoonmaakazijn wasmachine reinigen

schoonmaakazijn wasmachine
Schoonmaakazijn versus natuurazijn: hoe zit dat?

Hierboven lees je over je wasmachine schoonmaken met natuurazijn.

Maar hoe zit het met schoonmaakazijn en je wasmachine schoonmaken?

In schoonmaakazijn zit 2 keer zoveel azijnzuur als in natuurazijn, dat overigens ook wel tafelazijn wordt genoemd. Natuurazijn oftewel tafelazijn kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld een sladressing te gebruiken. Dat kan beslist niet met schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn en je wasmachine schoonmaken

Als het gaat om je wasmachine schoonmaken en ontkalken is schoonmaakazijn agressiever en effectiever dan natuurazijn. Dat komt omdat het veel zuurder is, en daardoor een sterkere werking heeft. Er zijn dan ook experts die je wasmachine reinigen met schoonmaakazijn actief afraden!

Ben je een beetje huiverig om je wasmachine schoon te maken met azijn? Dan is natuurazijn/tafelazijn een iets zachtere aanpak.

Samenvatting: wasmachine reinigen met soda, azijn of vaatwastabletten

Hieronder de belangrijkste punten op een rij:

  • Maak je wasmachine 1x per maand schoon.
  • Je kunt je wasmachine reinigen met onder andere soda, azijn of vaatwastabletten. Maar er zijn ook speciale wasmachine reinigers te koop.
  • Gebruik liever geen schoonmaakazijn, maar natuurazijn. Schoonmaakazijn kan de rubbers aantasten.
  • Je kunt de soda, azijn of vaatwastablet in het zeepbakje doen, of direct in de trommel. De adviezen verschillen. Els Jacobs, de Huishoudcoach doet ze in de trommel. Bij Libelle doen ze de soda, azijn of vaatwastablet in het zeepbakje.
  • Laat de wasmachine vervolgens draaien op 90 graden.
  • Reinig je wasmachine 1 keer per maand op deze manier.
  • Was NIET tegelijkertijd je kleding mee.

De geadviseerde hoeveelheden soda, azijn of vaatwastabletten voor je wasmachine reinigen op een rijtje:

  • 0,5 tot 1 kopje soda
  • Een flinke scheut (Huishoudcoach) of een hele fles natuurazijn (Libelle)
  • 2 vaatwastabletten, zonder plastic erom

Miele wasmachine reinigen

N.B. Op de site van Miele waarschuwen ze voor het gebruik van soda en schoonmaakazijn. Het zou de wasmachine aantasten volgens hen. Voor het gemak hebben ze er een link naar hun eigen speciale, dure Miele product om je Miele wasmachine te reinigen bij gezet.

De beste wasmachine is een Miele?

Lange tijd had Miele de naam de beste wasmachine te zijn. Ze hadden zelfs een bijpassende slogan:

'Miele, er is geen betere!'

Maar tegenwoordig worden ze wat betreft kwaliteit regelmatig ingehaald door andere wasmachine merken. Voor kleine huishoudens tot 4 personen is de beste wasmachine volgens de Consumentenbond bijvoorbeeld een wasmachine van AEG!

Wasmachine ontkalken

Mijn koffiezetapparaat en snelkoker ontkalk ik  regelmatig. Hoe zit dat met een wasmachine? Moet je een wasmachine ontkalken? Kalkaanslag in je wasmachine ontstaat doordat hoge temperaturen, water en kalkdeeltjes bij elkaar komen. En met hoge temperaturen moet je denken aan 60 graden of meer.

Kijk op waterhardheid.nl hoe 'hard' het water is bij jou

Dus als je regelmatig een kookwas doet op bijvoorbeeld 90 graden dan is de kans op kalk in je wasmachine groter. Maar het hangt ook af van waar je woont! Woon je in een gebied met zogenoemd 'hard water' dan is er meer kans op kalksaanslag in de wasmachine, dan in gebieden waar er niet zoveel kalk in het water zit. Op waterhardheid.nl kun je heel eenvoudig kijken hoe het met het water in jouw omgeving zit!

De kalk zet zich vervolgens vast op het verwarmingselement van je wasmachine.

Dat heeft tot gevolg dat je wasmachine meer energie gaat gebruiken. Doordat het verwarmingselement bedekt is geraakt met kalk, werkt het minder efficiënt! Daardoor duurt het opwarmen van het water langer, en betaal je dus meer.

Kalk in de wasmachine voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om kalk in de wasmachine te voorkomen:

  1. Was zo min mogelijk op hoge temperaturen oftewel temperaturen hoger dan 60 graden. (Lekker dan want om vetluis te voorkomen moet je juist wel op temperaturen van 60 of hoger wassen!)
  2. Wees zuinig met wasmiddel en houd je aan het doseeradvies dat op de verpakking van je wasmiddel staat. Bij hard water heb je meer wasmiddel nodig, dan bij zacht water.
  3. Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder.

Hoe wasmachine ontkalken?

Stel je hebt dus kalk in je wasmachine? Hoe kun je de wasmachine dan ontkalken? Er zijn speciale ontkalkmiddelen op de markt, maar veel mensen ontkalken met schoonmaakazijn, soda of een vaatwastablet. Dezelfde middelen voor je wasmachine reinigen dus. Je doet dat als volgt:

  • Haal de wasmachine leeg.
  • Doe het ontkalkmiddel in het hoofdvakje van je wasmachine lade, waar je normaal dus het wasmiddel indoet.
  • Stel de temperatuur in op 60 graden.
  • Draag een wasprogramma met een lege trommel.
  • Als de wasmachine klaar is, doe je hetzelfde programma nog een keer, dit keer zonder ontkalkmiddel. Zo weet je zeker dat je wasmachine weer klaar is voor de was.

Hoe vaak wasmachine ontkalken?

Volgens de Consumentenbond hoeven de meeste mensen hun wasmachine niet te ontkalken als je de 3 tips hierboven volgt. Zeker niet als ze met vloeibaar middel wassen en wonen in een gebied met zacht water.

Wil je toch je wasmachine ontkalken?

Dan is 1 keer per maand je wasmachine ontkalken voldoende. Maar op de site van Expert hebben ze het over 1 tot 2 keer per jaar! Ik zou dus heel voorzichtig zijn ontkalken, en het zeker niet te vaak doen.

Lees ook mijn post waarin ik uitleg hoe je je vaatwasser schoonmaakt!

Vaatwastablet in wasmachine slecht?

Is een vaatwastablet in de wasmachine doen slecht? Hoewel een vaatwastablet in de wasmachine doen om hem schoon te maken vaak als tip wordt gegeven, zijn er ook een aantal mensen die het afraden! En dit is waarom:

Vaatwastabletten zijn specifiek ontworpen om vuil en vet van borden, glazen en bestek in een vaatwasser te verwijderen. Ze bevatten vaak sterke reinigingsmiddelen en chemische stoffen die bedoeld zijn om voedselresten en vet op te lossen.

Als je een vaatwastablet in een wasmachine gebruikt, kan dit verschillende problemen veroorzaken:

  • Vaatwastabletten kunnen schuim veroorzaken wanneer ze oplossen in water. In een wasmachine kan dit leiden tot overmatige schuimvorming, wat kan leiden tot lekkages en problemen met de afvoer.
  •  De sterke reinigingsmiddelen en chemische stoffen in vaatwastabletten zijn niet bedoeld voor gebruik in een wasmachine. Ze kunnen onderdelen van de machine beschadigen, zoals rubberen afdichtingen, kunststof onderdelen en elektronische componenten.

Om je wasmachine op de juiste manier te gebruiken, is het het beste om wasmiddel te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor wasmachines. Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant op met betrekking tot het type en de hoeveelheid wasmiddel die geschikt is voor je wasmachine en het type lading dat je wast.

Dus tsja... zoals zo vaak zijn de meningen verdeeld. Ik zou het daarom even navragen bij de fabrikant van je wasmachine of een vaatwastablet in de de wasmachine veilig is.

Leestip

Hoe vaak wasmachine reinigen?

Bronnen: De Huishoudcoach, Wikihow, Laundrapp, Mumsnet, DIY, Persil, Today, Stay at Home Mum, Cleanipedia, Dri-pak, Tante Kaat, Schoonmaken met Marja, Oma weet Raad, Libelle, Schoonmaakazijn, Wasmachine-schoonmaken, slimhuishouden, wasmachines, Kassa, Huis en tuin info.

Zie voor meer informatie over wasmachines deze startpagina.

Hoe vaak maak jij jouw wasmachine schoon? En hoe?

Vergelijkbare berichten

34 reacties

    1. Ik gebruikte altijd soda en bij elke was een scheut azijn in mijn AEG. Maar nadat al na 4 jaar het trommelkruis brak en ik heb gelezen dat het door de soda komt, kijk ik uit met soda. Soda en azijn zouden aluminium aantasten. En laten tegenwoordig veel onderdelen van de wasmachine van aluminium en plastic zijn. Kortom de weggooi wasmachine. Nu een goedkope wasmachine gekocht die hopelijk de 5 jaren uitdient.

    2. Azijn is azijn.
      Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie en sterker geconcentreerd. 8 tot 15% zuur tegenover azijn voor je eten rond de 3 a 4% zuur, de rest is water.
      "Natuurazijn" is leuk voor de marketing en verkopers. Kan je azijn 2 of 10 keer zo duur verkopen. Leuk etiketje en een kekke naam, kassa!
      Azijn is een chemische stof, die kan je op verschillende manieren maken, maar het blijft azijn (CH3-COOH) .

  1. In zuurgraad(azijnzuur is het werkende middel in azijn) zit er een verschil in natuurazijn en schoonmaakazijn. Natuurazijn is voor consumptie en heeft azijnzuurgehalte van minimaal 4% meestal 4 tot 8%.Schoonmaakazijn is sterker qua azijnzuurgehalte.Je hebt alleen minder schoonmaakazijn nodig dan als je natuurazijn gebruikt omdat het sterker is.

  2. Ik gebruik een scheut azijn als wasverzachter en dat bevalt mij goed. De geur van wasverzachters daar word ik misselijk van. Verder was 1 keer per maand een was aan 95 graden. De deur van de machine laat ik altijd open staan. De tip met de vaatwastabletten ga ik zeker toepassen.

  3. We gebruiken schoonmaakazijn als wasverzachter, soda bij witte was, en de doekjes, onderbroeken en handdoeken gaan op 90 graden. Zo hebben we nooit kans op vetluis of andere drama’s :)

  4. Ik doe het niet trouw 1 keer per maand maar wel met regelmaat. Ik wissel de methodes af. Wat ik overigens ook altijd doe, bovenop ongeveer de methode van Els, is 1 liter kokend water door het schoongemaakte zeepbakje gieten. Hiermee zou je zeepresten oplossen en bacteriën doden in de leiding van zeepbakje naar trommel.

  5. Maak hem niet schoon, heb ik de vorige ook nooit gedaan en die ging meer dan 25 jaar mee. Wel gebruik ik schoonmaakazijn als wasverzachter en draai ik soms een 95 was. Deurtje staat open als hij niet in gebruik is (en dat is hij elke dag wel en soms meerdere keren per dag)

  6. Ik heb een Miele wasmachine die geeft aan wanneer hij gereinigd moet worden, en dat is om de zoveel tijd, ik heb even geen idee, (maar het is niet om de maand) want de wasmachine is kort geleden aangeschaft. Zelf doe ik het met natuurazijn of met een vaatwastabletten.

  7. Schoonmaaksoda is af te raden om in je wasmachine te doen, gebruik in plaats daarvan de Bakingsoda.
    Dit heb ik weer van de zaak waar ik mijn machine heb gekocht.

  8. Vetluis ontstaat ook doordat de nieuwere wasmachines met minder water wassen, ik ben in dit geval helemaal niet blij met zgn "minder waterverbruik en energiezuiger" enzo. Ik moet echt iedere maand mn wasmachine reinigen door em op 90 gr. te laten draaien, tot nu toe alleen met soda gedaan, maar ga de vaatwasblokjes zeker proberen.
    Als ik het niet stipt iedere maand doe (of teveel korte wasjes draai) dan heb ik prompt weer de vieze grijze strepen in de was...heel irritant.
    Dus: iedere maand 1x leeg draaien op 90 gr. en tussendoor een paar keer handdoeken en ondergoed op 90 gr. (Ik probeer dit wel altijd op de nacht- c.q. weekendstroom te doen)

    1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben ook niet zo gewonnen voor het 'zuinig met waterverbruik'. Bij mijn toestel gebruik ik sinds kort de knop "Extra water/Hydro plus". Volgens mij geeft het een beter wasresultaat. Het is niet dat ik niet om het milieu geef, maar ik let liever op het minder vervuilen van het water door minder/geen of natuurlijke producten te gebruiken. Natuurlijk vermijd ik onnodig waterverbruik, maar de technologie gaat daar volgens mij een stapje te ver in. Resultaat: was niet fris en nog meer chemicaliën ertegenaan...

  9. Mijn vorige machine maakte ik nog schoon met speciale kalkoplossers en wasmmachine reinigers. Daar zag ik wel eens vlekken van komen in het metaal. Die machine heb ik moeten achterlaten bij mijn ex die gewelddadig was geworden. Arme machine, hoe zou het met haar gaan?

    In mijn huidige wasmachine gebruik ik al 36 jaar soda en schoonmaakazijn en niet te vergeten, water. Dat werkt prima en is goedkoop. Alles wat je in de machine gooit wordt verdund met water, dus geloof die verhalen maar niet, dat je speciale waterige oplossingen zou moeten gebruiken omdat anders je rubbers aangetast zouden worden.

    Beide machines hadden geen deurtje met rubber manchet. Die dingen gaan hoe dan ook snel kapot en Miele wil daar graag de gebruiker de schuld van geven. Maar het is gewoon een slecht ontwerp. Ik heb een AEG bovenlader met een wastrommel die je er zo uit kunt tillen om ook onder de trommel schoon te kunnen maken. Ongeveer eens per jaar doe ik dat om met de waterstofzuiger wat zand en eventuele pluisjes weg te halen. Meer is niet nodig.

    De machine staat aangesloten op een goedkope schakelklok. Dat is makkelijk. Ik gooi alles erin wanneer het me uitkomt, de machine draait op nachtstroom en de volgende ochtend is de was schoon.

    Als ik zuinig wil doen met water, dan kies ik het programma met lage waterstand, soms is alleen een kort programma nodig en meestal was ik op 30 °C. Dat gaat met die oude machine ook goed. Witte handdoeken gaan op 95°C in een sopje met soda en schoonmaakazijn in het wasverzachter bakje. Handdoeken zijn dan perfect schoon en wit, wasmachine blijft zo ook schoon. Ik hou niet bij hoe vaak ik dat doe. Hoeft niet. Zijn de witte handdoeken allemaal gebruikt, dan gaan ze de was in. Maakt niet uit, hoe vaak.

    De commercie maakt wassen onnodig gecompliceerd, zo kunnen ze weer onzin middeltjes slijten.

  10. Wauw, en die wasmachine gaat dus al 36 jaar mee Vlierbloesem? Dat is echt heel lang. Dat is tenminste nog eens goede kwaliteit. Een bovenlader lijkt me best prettig; dan hoef je ook minder te bukken lijkt me.

  11. Ja, het werkt prettiger. De kwaliteit zit vooral in het ontwerp. De trommel as wordt aan 2 kanten gesteund en de as heeft daardoor minder te lijden dan in een machine met een oog, waar de trommel maar aan 1 kant steun kan hebben.

    Verder is het een simpel model. Gewoon draaiknoppen voor traploze instelling van de temperatuur, kiezen van de waterstand, programma´s voor lang of kort wassen, veel of weinig bewegen van de trommel, water wegpompen of niet, spoelen of in het sop laten staan, zodat je de was ook eerst kunt laten voorweken en de volgende dag pas wassen.

    Een ander soort wasmachine heb ik nooit gehad. De ellende die mijn moeder had met die wegwerpmodellen, die hooguit 5 jaar meegaan, die wilde ik zeker niet. Maar als deze kapot zou gaan, dan heb ik een probleem. Ze worden niet meer nieuw gemaakt. Een wasmachine fabrikant verkoopt denk ik te weinig van die machines die het altijd blijven doen.

    1. Wat raar eigenlijk dat de nieuwe machines allemaal van het 'oog model' zijn dan. Wat jij schrijft over dat jouw wasmachine meer solide is, klinkt heel logisch.

  12. Super handige tips allemaal en ook fijn dat het niet alleen makkelijk verkrijgbare producten zijn, de meeste zijn ook nog eens nbeter voor het milieu omdat ze minder chemisch zijn en een kleiner productieproces hebben!

  13. Vaatwastabs zou ik toch niet via wasbakje toevoegen!? Waspods moet je toch ook in trommel gooien!?
    Daar is imho reden voor. Kans dat vaatwastabs blijft hangen is niet onbestaande!?
    Tab wordt eerst naar achterkant bakje gespoeld en moet dan onder bakje meestal terugvloeien naar opening die naar beneden gaat. Maar ook net onder die opening, zit vaak nog soort rubberslang die een bocht maakt van circa 90°; al zal dat per machine verschillen natuurlijk.
    Dat zou ik toch niet riskeren, al zal vorm tab ook rol spelen!?
    Misschien beter in trommel gooien zoals pods!?
    MAAR AIO tablet!? Stel mij ook vragen bij!? Bij 90° komt niet alleen wasmiddel vrij, maar even later spoelmiddel, wat niet bedoeling is, spoelmiddel is zuur en wasmiddel is basisch, zodoende kunnen mekaars werking afzwakken of neutraliseren.
    Met wassoda kan je ook niet echt machine ontkalken, het kan wel helpen bij kalkaanslag voorkomen, het is mild ontkalkend. Bicarbonaat is eerder neutraal van PH, heeft geen ontkalkende werking van betekenis imho.
    Wassen met wassoda of bicarbonaat heeft ook nadelen: mineralen uit het water hechten zich veel beter aan wasgoed als je soda gebruikt en grauw worden, bij klassieke wasmiddelen is dat veel minder het geval, tenminste als ze geen natriumcarbonaat bevatten.
    Heb hier nog witte handdoek (douche), is hooguit 15x gewassen met oa wassoda, zeep en bleekmiddel, is daarvan helemaal grauwgrijs geworden. Mijn huidige handdoek is ook wit, zelfde merk, minstens al 20x gewassen en nog veel witter, maar steeds zonder soda gewassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.