Reacties

Wasmachine reinigen in 5 stappen! — 34 reacties

  • Ik gebruikte altijd soda en bij elke was een scheut azijn in mijn AEG. Maar nadat al na 4 jaar het trommelkruis brak en ik heb gelezen dat het door de soda komt, kijk ik uit met soda. Soda en azijn zouden aluminium aantasten. En laten tegenwoordig veel onderdelen van de wasmachine van aluminium en plastic zijn. Kortom de weggooi wasmachine. Nu een goedkope wasmachine gekocht die hopelijk de 5 jaren uitdient.

  • Azijn is azijn.
   Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie en sterker geconcentreerd. 8 tot 15% zuur tegenover azijn voor je eten rond de 3 a 4% zuur, de rest is water.
   "Natuurazijn" is leuk voor de marketing en verkopers. Kan je azijn 2 of 10 keer zo duur verkopen. Leuk etiketje en een kekke naam, kassa!
   Azijn is een chemische stof, die kan je op verschillende manieren maken, maar het blijft azijn (CH3-COOH) .

 1. In zuurgraad(azijnzuur is het werkende middel in azijn) zit er een verschil in natuurazijn en schoonmaakazijn. Natuurazijn is voor consumptie en heeft azijnzuurgehalte van minimaal 4% meestal 4 tot 8%.Schoonmaakazijn is sterker qua azijnzuurgehalte.Je hebt alleen minder schoonmaakazijn nodig dan als je natuurazijn gebruikt omdat het sterker is.

 2. Ik gebruik een scheut azijn als wasverzachter en dat bevalt mij goed. De geur van wasverzachters daar word ik misselijk van. Verder was 1 keer per maand een was aan 95 graden. De deur van de machine laat ik altijd open staan. De tip met de vaatwastabletten ga ik zeker toepassen.

 3. We gebruiken schoonmaakazijn als wasverzachter, soda bij witte was, en de doekjes, onderbroeken en handdoeken gaan op 90 graden. Zo hebben we nooit kans op vetluis of andere drama’s :)

 4. Ik doe het niet trouw 1 keer per maand maar wel met regelmaat. Ik wissel de methodes af. Wat ik overigens ook altijd doe, bovenop ongeveer de methode van Els, is 1 liter kokend water door het schoongemaakte zeepbakje gieten. Hiermee zou je zeepresten oplossen en bacteriën doden in de leiding van zeepbakje naar trommel.

 5. Maak hem niet schoon, heb ik de vorige ook nooit gedaan en die ging meer dan 25 jaar mee. Wel gebruik ik schoonmaakazijn als wasverzachter en draai ik soms een 95 was. Deurtje staat open als hij niet in gebruik is (en dat is hij elke dag wel en soms meerdere keren per dag)

 6. Ik heb een Miele wasmachine die geeft aan wanneer hij gereinigd moet worden, en dat is om de zoveel tijd, ik heb even geen idee, (maar het is niet om de maand) want de wasmachine is kort geleden aangeschaft. Zelf doe ik het met natuurazijn of met een vaatwastabletten.

 7. Schoonmaaksoda is af te raden om in je wasmachine te doen, gebruik in plaats daarvan de Bakingsoda.
  Dit heb ik weer van de zaak waar ik mijn machine heb gekocht.

 8. Vetluis ontstaat ook doordat de nieuwere wasmachines met minder water wassen, ik ben in dit geval helemaal niet blij met zgn "minder waterverbruik en energiezuiger" enzo. Ik moet echt iedere maand mn wasmachine reinigen door em op 90 gr. te laten draaien, tot nu toe alleen met soda gedaan, maar ga de vaatwasblokjes zeker proberen.
  Als ik het niet stipt iedere maand doe (of teveel korte wasjes draai) dan heb ik prompt weer de vieze grijze strepen in de was...heel irritant.
  Dus: iedere maand 1x leeg draaien op 90 gr. en tussendoor een paar keer handdoeken en ondergoed op 90 gr. (Ik probeer dit wel altijd op de nacht- c.q. weekendstroom te doen)

  • Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben ook niet zo gewonnen voor het 'zuinig met waterverbruik'. Bij mijn toestel gebruik ik sinds kort de knop "Extra water/Hydro plus". Volgens mij geeft het een beter wasresultaat. Het is niet dat ik niet om het milieu geef, maar ik let liever op het minder vervuilen van het water door minder/geen of natuurlijke producten te gebruiken. Natuurlijk vermijd ik onnodig waterverbruik, maar de technologie gaat daar volgens mij een stapje te ver in. Resultaat: was niet fris en nog meer chemicaliën ertegenaan...

 9. Mijn vorige machine maakte ik nog schoon met speciale kalkoplossers en wasmmachine reinigers. Daar zag ik wel eens vlekken van komen in het metaal. Die machine heb ik moeten achterlaten bij mijn ex die gewelddadig was geworden. Arme machine, hoe zou het met haar gaan?

  In mijn huidige wasmachine gebruik ik al 36 jaar soda en schoonmaakazijn en niet te vergeten, water. Dat werkt prima en is goedkoop. Alles wat je in de machine gooit wordt verdund met water, dus geloof die verhalen maar niet, dat je speciale waterige oplossingen zou moeten gebruiken omdat anders je rubbers aangetast zouden worden.

  Beide machines hadden geen deurtje met rubber manchet. Die dingen gaan hoe dan ook snel kapot en Miele wil daar graag de gebruiker de schuld van geven. Maar het is gewoon een slecht ontwerp. Ik heb een AEG bovenlader met een wastrommel die je er zo uit kunt tillen om ook onder de trommel schoon te kunnen maken. Ongeveer eens per jaar doe ik dat om met de waterstofzuiger wat zand en eventuele pluisjes weg te halen. Meer is niet nodig.

  De machine staat aangesloten op een goedkope schakelklok. Dat is makkelijk. Ik gooi alles erin wanneer het me uitkomt, de machine draait op nachtstroom en de volgende ochtend is de was schoon.

  Als ik zuinig wil doen met water, dan kies ik het programma met lage waterstand, soms is alleen een kort programma nodig en meestal was ik op 30 °C. Dat gaat met die oude machine ook goed. Witte handdoeken gaan op 95°C in een sopje met soda en schoonmaakazijn in het wasverzachter bakje. Handdoeken zijn dan perfect schoon en wit, wasmachine blijft zo ook schoon. Ik hou niet bij hoe vaak ik dat doe. Hoeft niet. Zijn de witte handdoeken allemaal gebruikt, dan gaan ze de was in. Maakt niet uit, hoe vaak.

  De commercie maakt wassen onnodig gecompliceerd, zo kunnen ze weer onzin middeltjes slijten.

 10. Wauw, en die wasmachine gaat dus al 36 jaar mee Vlierbloesem? Dat is echt heel lang. Dat is tenminste nog eens goede kwaliteit. Een bovenlader lijkt me best prettig; dan hoef je ook minder te bukken lijkt me.

 11. Ja, het werkt prettiger. De kwaliteit zit vooral in het ontwerp. De trommel as wordt aan 2 kanten gesteund en de as heeft daardoor minder te lijden dan in een machine met een oog, waar de trommel maar aan 1 kant steun kan hebben.

  Verder is het een simpel model. Gewoon draaiknoppen voor traploze instelling van de temperatuur, kiezen van de waterstand, programma´s voor lang of kort wassen, veel of weinig bewegen van de trommel, water wegpompen of niet, spoelen of in het sop laten staan, zodat je de was ook eerst kunt laten voorweken en de volgende dag pas wassen.

  Een ander soort wasmachine heb ik nooit gehad. De ellende die mijn moeder had met die wegwerpmodellen, die hooguit 5 jaar meegaan, die wilde ik zeker niet. Maar als deze kapot zou gaan, dan heb ik een probleem. Ze worden niet meer nieuw gemaakt. Een wasmachine fabrikant verkoopt denk ik te weinig van die machines die het altijd blijven doen.

  • Wat raar eigenlijk dat de nieuwe machines allemaal van het 'oog model' zijn dan. Wat jij schrijft over dat jouw wasmachine meer solide is, klinkt heel logisch.

 12. Super handige tips allemaal en ook fijn dat het niet alleen makkelijk verkrijgbare producten zijn, de meeste zijn ook nog eens nbeter voor het milieu omdat ze minder chemisch zijn en een kleiner productieproces hebben!

 13. Vaatwastabs zou ik toch niet via wasbakje toevoegen!? Waspods moet je toch ook in trommel gooien!?
  Daar is imho reden voor. Kans dat vaatwastabs blijft hangen is niet onbestaande!?
  Tab wordt eerst naar achterkant bakje gespoeld en moet dan onder bakje meestal terugvloeien naar opening die naar beneden gaat. Maar ook net onder die opening, zit vaak nog soort rubberslang die een bocht maakt van circa 90°; al zal dat per machine verschillen natuurlijk.
  Dat zou ik toch niet riskeren, al zal vorm tab ook rol spelen!?
  Misschien beter in trommel gooien zoals pods!?
  MAAR AIO tablet!? Stel mij ook vragen bij!? Bij 90° komt niet alleen wasmiddel vrij, maar even later spoelmiddel, wat niet bedoeling is, spoelmiddel is zuur en wasmiddel is basisch, zodoende kunnen mekaars werking afzwakken of neutraliseren.
  Met wassoda kan je ook niet echt machine ontkalken, het kan wel helpen bij kalkaanslag voorkomen, het is mild ontkalkend. Bicarbonaat is eerder neutraal van PH, heeft geen ontkalkende werking van betekenis imho.
  Wassen met wassoda of bicarbonaat heeft ook nadelen: mineralen uit het water hechten zich veel beter aan wasgoed als je soda gebruikt en grauw worden, bij klassieke wasmiddelen is dat veel minder het geval, tenminste als ze geen natriumcarbonaat bevatten.
  Heb hier nog witte handdoek (douche), is hooguit 15x gewassen met oa wassoda, zeep en bleekmiddel, is daarvan helemaal grauwgrijs geworden. Mijn huidige handdoek is ook wit, zelfde merk, minstens al 20x gewassen en nog veel witter, maar steeds zonder soda gewassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder