Kliko schoonmaken: hoe doe je dat?

kliko schoonmaken

Wij hebben vier kliko’s bij ons huis staan. Eentje voor organisch afval, eentje voor papier, eentje voor plastic en eentje voor overig afval. Vooral de groene container vind ik soms best vies.

Hoe maak je een kliko nou het beste schoon? Wat zijn de mogelijkheden? Lees er alles over in deze post over kliko schoonmaken!

Kliko schoonmaken: probeer eerst vies worden te voorkomen

Wat een kliko schoonmaken lastig maakt is dat het een grote, diepe bak is. Tenzij je er op de kop in gaat staan, kun je niet goed bij de bodem. Zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen. Dus laten we eerst eens kijken hoe je kunt voorkomen dat je kliko smerig wordt.

 1. Probeer zo min mogelijk afval te creëren. Leer goed de porties in te schatten die iedereen bij jou thuis eet, zodat je weinig over houdt dat in het afval kan belanden.
 2. Recycle afval waar mogelijk. Neem nou koffiedik. Wist je dat planten hier goed van gaan groeien? Zie ook Koffiedik door gootsteen.
 3. Leg een paar oude kranten op de bodem van de kliko. Die oude kranten absorberen eventueel vocht en viezigheid. Een laagje stro kan ook, maar dat heeft niet iedereen in huis denk ik : )
 4. Bij de Action koop je voor een prikkie biologisch afbreekbare afvalbakken die je in je container kunt doen. Die houden een heleboel viezigheid weg uit de container.
 5. Een takje klimop (hedera) in de container voorkomt maden.
 6. Hang een panty met mottenballen in de container: dit weert vliegen.
 7. Zet de container als het even kan niet in de brandende zon.
 8. Groene zeep is ook een uitstekend schoonmaakmiddel voor een groene container ; )

In onderstaand filmpje wordt ook nog eens uitgelegd hoe je een vieze container voorkomt:

Container schoon houden

Kliko schoonmaken: zo doe je dat

Oké, stel nou dat je al bovenstaande tips hebt toegepast en toch is je kliko vies en stinkerig. Zelfs als de gemeente de kliko leegt kan er wat viezigheid achter blijven namelijk. Dit heb je nodig om je container te reinigen:

 • Kokend heet water
 • Scheut groene zeep. (Chloor wordt afgeraden vanwege het milieu.)
 • Een bezem of ragebol

Giet eerst groene zeep in de vieze container en gooi er daarna een scheut heet water bij. Laat eventjes staan zodat het water en het schoonmaakmiddel hun werk kunnen doen en de viezigheid losweken.

Afhankelijk van je lengte ga je nu met de bezem/ragebol in de container en veeg je de boel goed schoon.

Te klein om je kliko schoon te maken?

Ben je daar te klein voor? Leg de container dan voorzichtig op zijn kant en maak hem schoon met bezem/ragebol. Giet het vieze water ergens weg in je tuin waar het geen kwaad kan.

Is je container eenmaal goed schoon, leg dan kranten of stro op de bodem, en doe er een schone biologisch afbreekbare zak in.

Extra hulpmiddelen voor kliko schoonmaken

Ben jij de gelukkige bezitter van een tuinslang of zelfs een hogedruk spuit? Dan kun je die ook gebruiken om de container schoon te maken.

Kliko schoonmaken: laat het een ander doen

Misschien heb je geen tijd, of vind je het teveel gedoe zo’n kliko schoonmaken. In dat geval kun je ook gebruik maken van de diensten van bedrijven die jouw kliko schoonmaken!

Sommige bedrijven rekenen 6,50 per schoonmaakbeurt per maand, andere werken met abonnementen. Bij sommige bedrijven kun je ook kiezen voor een jaarabonnement, zoals bijvoorbeeld deze:

kliko schoonmaken

De kosten van een schoonmaakbedrijf hangen af van de gemeente waar je woont en hoe vaak de container gereinigd wordt.

Kliko reinigings abonnement: eerste maand voor 1 euro!

Bij Cleanprofs hebben ze nu een leuke actie: je kunt hun service voor container reinigeren proberen voor maar 1 euro en dat een maand lang! Cleanprofs is marktleider en specialist op het gebied van reiniging van kliko’s.

Ze komen elke maand langs om je container te reinigen op de dag dat de container geleegd wordt. Er wordt alleen gebruikt gemaakt van biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel en schoon water.

Zo heb jij een schoongemaakte en fris ruikende container en het is niet belastend voor het milieu.

Container schoonmaken

Container schoonmaken

Als het gaat om kliko’s schoonmaken, hebben we het doorgaans over de groene container schoonmaken. Want laten we wel zijn: het overige afval laat veel minder of geen viezigheid achter.

Onze blauwe container bijvoorbeeld, die voor papier is, is altijd keurig schoon. Evenals de oranje en de grijze kliko’s.

Maden in de groene container

Een heel bekend probleem is maden in de groene container. Dat zijn kleine witte, kronkelige beestjes die een beetje op rijstkorrels lijken. Ze vinden het heerlijk in oude voedingsresten, en zien er supergoor uit.

Ze zijn helaas bijna niet te voorkomen.

Tenzij je gewoon geen organisch afval meer in je groene container doet, maar dat slaat natuurlijk nergens op, want daar is hij nou juist voor.

Maden in de groene container wegkrijgen

Maar er is een heel snelle en supermakkelijke manier om van maden in de groene container af te komen.

Zet gewoon de deksel van je groene container open!

Maden houden niet van licht. Wat dat betreft zijn het net vampiers. Een dagje brandende zon erop, en weg zijn de maden.

N.B. Ik realiseer me dat het niet voor iedereen mogelijk is om de groene container open te zetten vanwege eventuele stankoverlast. Maar heb je de ruimte? Dan is deze methode makkelijk en effectief schoonmaken.

Conclusie over kliko schoonmaken

Kliko’s helpen je om afval te scheiden. Maar ze kunnen best vies worden en stinken. Omdat ze vrij groot en hoog zijn, is het niet altijd makkelijk om ze schoon te maken. In deze post gaf ik tips voor kliko schoonmaken.

Leestips

Maak jij je kliko’s schoon? 

Similar Posts

61 Comments

 1. Ik zag vrige week buren hunkliko schoonmaken, inderdaad, met bezem en tuinslang. Er ging veel water verloren. Zelf let ik daar wat meer op. Ik pakte een vijfliter schoonmaakemmertje en een stoffer(van de buiten stoffer en blik) Ik stak de stoffer in het water en maakte daarmee de buitenkant schoon. Daarna de randen bovenop en de deksel, en met het restant water en de stoffer het deel van de kliko waar ik bij kon. Ik moet zeggen omdat ik altijd oplet is mijn kliko ook niet zo vies. Wat takken op de bodem, dan wat grof tuinafval, natte drabberige dingen wikkel ik zomers in een krant(dat mag) en in de hele hele hete weken gebuik ik een biologisch afbreekbare vuilniszak. Eierschillen en koffie gaan hier de tuin in.

 2. Ik vind de tips ontzettend handig, zal ze zeker gaan onthouden! Bij ons thuis spuiten we hem gewoon schoon met water, en dat werkt prima.

 3. Goede tips!
  De biologisch afbreekbare zakken kunnen soms alvast afgebroken worden in je container als ze lang genoeg wachten met het ophalen van het gft-afval :(… Nu doe ik dus 1x per zoveel tijd zelf schoonmaken en geen zakken erin. Idd kranten op de bodem en tegen maden hielp hier niks. Ze legen slechts 1x per 3 weken, ook in de hete zomers… Schoonmaakbedrijf vind ik te duur, maar ik kan me voorstellen dat het supermakkelijk is :)…

 4. Over het algemeen gaat het super goed bij ons met de container. Maar soms hebben we inderdaad nog wel eens last van maden… Goede tip van die hedera dat gaan we proberen!

 5. Zoals jij in de weer bent met groene zeep, een of meerdere emmers heet water en een bezem doe ik het ook al jaren. Simpel, snel en goedkoop.

  Het water gaat bij mij in de afvoerput. Maar ik bedenk met net pas dat je natuurlijk ook met het afvalwater en de bezem de tegels kan soppen, goed tegen de groene aanslag en een stuk rustgevender dan de herrie en het opspattende water van een hogedrukspuit.

 6. Wij scheiden ook al ons afval en wij zijn begonnen met bio kliko zakken te gebruiken in de groene container. Dit zorgt ervoor dat het vuil niet meer vast gaat zitten in is bak. Maar de stank is nu ook stukken minder.

 7. Hele handige tips. GFT afval zet ik in een aparte bak waar ik probeer het te verwerken tot compost. Rest gaat in speciale zakken, waardoor je weinig tot niet schoon hoeft te maken.

 8. Ik doe alleen maar tuinafval in de kliko en dat stinkt niet, kleine etensrestjes gaan door het toilet, maar dat is zelden, ik ken mijn porties ;)
  Tuinafval gaat nooit stinken, bij mij tenminste nooit en ja, er blijft soms wat aarde achter, maar dat is niet vies.
  De restafval kliko is nog als nieuw, omdat er alleen restafval in plastic zakken in gaat.

  In de vorige woning had de bewoonster de kliko’s ronduit smerig achtergelaten en toen heb ik ze wel schoon gemaakt met een emmertje en een bezem.
  Vorig jaar is de gemeente overgegaan op een ander systeem, waardoor iedereen nieuwe kliko’s heeft gekregen en ik ze dus lekker fris kan houden.
  Nooit maden of stankbakken hier!

  Groetjes Lily

  1. “Ik doe alleen maar tuinafval in de kliko en dat stinkt niet, kleine etensrestjes gaan door het toilet, maar dat is zelden, ik ken mijn porties ”

   Wat doe je dan met je schillen? Klokhuizen? Steeltjes, pitten, takjes? Oftewel: al het organische afval van groente en fruit?

 9. Handige tips! Gelukkig heb ik geen kliko… :) Ik moet er niet aan denken om die schoon te moeten maken. Over koffieprut gesproken. Weet je dat dat ook heel goed is om af en toe door je gootsteen te spoelen. Verwijdert vet en vieze geurtjes. Nu niet meteen een hele lading erdoor gooien. Gewoon een klein beetje en naspoelen met heet of kokend water. ;)

 10. Ik heb er gelukkig geen! Maar misschien is het een schrale troost dat met je afval sjouwen naar containers op straat ook niet alles is :-) .

 11. Wij doen er altijd een zak in en als die word leeggemaakt dan hoeven we de kliko niet iedere keer schoon te maken, scheelt een hoop water

 12. Ja vooral die groene bak is altijd vies. Baal ook altijd als hij na het legen open blijft staan als het regent, dan ligt er gelijk al water in. Dat maakt het niet beter.
  Maar hij moet idd wel weer eens schoongemaakt worden

 13. Ik deed dat altijd met mijn moeder samen toen ik klein was. Was echt zo een klusje wat je liever niet doet, maar wat er wel bij hoort. Handige tips! Van de klimop wist ik nog niet maar ga ik wel onthouden.

 14. Goeie tips! Ik haat het echt als ik de groene bak moet proper maken en stel het echt altijd zo lang mogelijk uit.. Meestal gooi ik er gewoon wat warm water en javel in. Dat laat ik effe weken en dat spuit ik ‘m uit. Vroeger gebruikte we ook van die zakken om erin te steken maar die bleven dan altijd half in die bak plakken en dat was ook mega goor..

 15. Gelukkig kan ik op dit moment nog lekker zonder kliko :-) we wonen in een appartement en hebben alleen de ondergrondse container. Ideaal! Ik zal de tips vast onthouden voor in ons nieuwe huis.

 16. Gelukkig heb ik niet met een klikko te maken,
  maar de stort vaten voor vuil die voor flatjes zitten zijn ook niet altijd alles. Maar kende deze website nog niet, handige tips! ;-)

 17. Zo 4 kliko’s, wij hebben er 3.Bij ons is plastic (nog) in grote zakken.
  Bij ons kost het wekelijks schoonmaken van de kliko 10 euro per maand
  Maar ik vind het totaal niet nodig om iedere 3 weken de kliko te reinigen.Ik weet al wat ik de volgende keer bij Action haal en ook uit dit artikel haal ik weer handige tips die ik ga gebruiken.

 18. Ik woon zelf in een flat dus heb hier geen last van, maar je heb wel goede tips gegeven! Mijn moeder heeft er wel een en die staat altijd vol in de zon haha. Niet zo handig dus.

 19. Wat een fijne tips! Wij maken de kliko’s eens per maand schoon met de hogedrukreiniger. Toch komt het helaas voor er heel af en toe maden in komen. Heel vies. Ik zal punt 5 eens met manlief bespreken.

 20. Op dit moment heb ik geen containers, maar ik weet uit ervaring hoe irritant het is wanneer een kliko stinkt. Hele goede tips die je geeft en de beste is dat iemand anders het voor je moet doen.

 21. Wij gebruiken de zakken van de Action, ideaal! Al blijf ik toch kotsneigingen krijgen als ik de prullenbak open doe. Wat stinken die dingen haha

 22. Een paar jaar geleden zei ik nee tegen de schoonmaakdienst. Kende het concept niet en dacht dat het oplichters waren. Wat heb ik nu een spijt! Maak ze namelijk zelf niet vaak schoon, maar ga deze tips zeker onthouden.

 23. Ik probeer ook te voorkomen dat mijn kliko vies wordt of gaat stinken door mijn afval. Ik maak deze dan ook regelmatig schoon met een hogedrukspuit. In de zomer zet ik mijn container altijd in de schaduw en zorg ik ervoor dat ik etensresten in kranten wikkel om maden te voorkomen.

 24. Ik hoor er in maart en oktober 2 emmers heet water in, en zet de bak als het even kan in de zon, kiep hem leeg in het riool(regenwater gaat hier met wc en afwaswater de buis in) spuit de restjes met de hogedrukspuit uit de container en de straat en het rooster daarna. Bak een paar uurtjes in de zon laten drogen en we kunnen weer.

 25. Hier nog altijd plastiek vuilzakken, papier/karton in een doos, blauwe zakken voor pmd… Nog geen suile kliko’s dus.
  Lie(f)s.

 26. Ik heb 3 containers, een voor gft, een voor plastic en een voor papier. Restafval gaat hier in een stortcontainer. Ik maak mijn contaiers nooit schoon, zeker voor de plastic en papiercontainer is dat totaal overbodig. Maar mijn gft container maak ik ook nooit schoon, hij staat ergens in mijn schuur die los staat van mijn huis dus ruiken zou ik hem sowieso niet en hij staat ook niet in de zon. Voor de zekerheid gooi ik er altijd een paar takken klimop in en heb dus nooit maden. en ook onderin liggen een paar takken klimop zodat de bodem eigenlijk nooit vies word .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.