Reacties

Kliko schoonmaken: hoe doe je dat? — 61 reacties

 1. Ik zag vrige week buren hunkliko schoonmaken, inderdaad, met bezem en tuinslang. Er ging veel water verloren. Zelf let ik daar wat meer op. Ik pakte een vijfliter schoonmaakemmertje en een stoffer(van de buiten stoffer en blik) Ik stak de stoffer in het water en maakte daarmee de buitenkant schoon. Daarna de randen bovenop en de deksel, en met het restant water en de stoffer het deel van de kliko waar ik bij kon. Ik moet zeggen omdat ik altijd oplet is mijn kliko ook niet zo vies. Wat takken op de bodem, dan wat grof tuinafval, natte drabberige dingen wikkel ik zomers in een krant(dat mag) en in de hele hele hete weken gebuik ik een biologisch afbreekbare vuilniszak. Eierschillen en koffie gaan hier de tuin in.

 2. Goede tips!
  De biologisch afbreekbare zakken kunnen soms alvast afgebroken worden in je container als ze lang genoeg wachten met het ophalen van het gft-afval :(... Nu doe ik dus 1x per zoveel tijd zelf schoonmaken en geen zakken erin. Idd kranten op de bodem en tegen maden hielp hier niks. Ze legen slechts 1x per 3 weken, ook in de hete zomers... Schoonmaakbedrijf vind ik te duur, maar ik kan me voorstellen dat het supermakkelijk is :)...

 3. Zoals jij in de weer bent met groene zeep, een of meerdere emmers heet water en een bezem doe ik het ook al jaren. Simpel, snel en goedkoop.

  Het water gaat bij mij in de afvoerput. Maar ik bedenk met net pas dat je natuurlijk ook met het afvalwater en de bezem de tegels kan soppen, goed tegen de groene aanslag en een stuk rustgevender dan de herrie en het opspattende water van een hogedrukspuit.

 4. Wij scheiden ook al ons afval en wij zijn begonnen met bio kliko zakken te gebruiken in de groene container. Dit zorgt ervoor dat het vuil niet meer vast gaat zitten in is bak. Maar de stank is nu ook stukken minder.

 5. Hele handige tips. GFT afval zet ik in een aparte bak waar ik probeer het te verwerken tot compost. Rest gaat in speciale zakken, waardoor je weinig tot niet schoon hoeft te maken.

 6. Ik doe alleen maar tuinafval in de kliko en dat stinkt niet, kleine etensrestjes gaan door het toilet, maar dat is zelden, ik ken mijn porties ;)
  Tuinafval gaat nooit stinken, bij mij tenminste nooit en ja, er blijft soms wat aarde achter, maar dat is niet vies.
  De restafval kliko is nog als nieuw, omdat er alleen restafval in plastic zakken in gaat.

  In de vorige woning had de bewoonster de kliko's ronduit smerig achtergelaten en toen heb ik ze wel schoon gemaakt met een emmertje en een bezem.
  Vorig jaar is de gemeente overgegaan op een ander systeem, waardoor iedereen nieuwe kliko's heeft gekregen en ik ze dus lekker fris kan houden.
  Nooit maden of stankbakken hier!

  Groetjes Lily

  • "Ik doe alleen maar tuinafval in de kliko en dat stinkt niet, kleine etensrestjes gaan door het toilet, maar dat is zelden, ik ken mijn porties "

   Wat doe je dan met je schillen? Klokhuizen? Steeltjes, pitten, takjes? Oftewel: al het organische afval van groente en fruit?

 7. Handige tips! Gelukkig heb ik geen kliko... :) Ik moet er niet aan denken om die schoon te moeten maken. Over koffieprut gesproken. Weet je dat dat ook heel goed is om af en toe door je gootsteen te spoelen. Verwijdert vet en vieze geurtjes. Nu niet meteen een hele lading erdoor gooien. Gewoon een klein beetje en naspoelen met heet of kokend water. ;)

 8. Ja vooral die groene bak is altijd vies. Baal ook altijd als hij na het legen open blijft staan als het regent, dan ligt er gelijk al water in. Dat maakt het niet beter.
  Maar hij moet idd wel weer eens schoongemaakt worden

 9. Ik deed dat altijd met mijn moeder samen toen ik klein was. Was echt zo een klusje wat je liever niet doet, maar wat er wel bij hoort. Handige tips! Van de klimop wist ik nog niet maar ga ik wel onthouden.

 10. Goeie tips! Ik haat het echt als ik de groene bak moet proper maken en stel het echt altijd zo lang mogelijk uit.. Meestal gooi ik er gewoon wat warm water en javel in. Dat laat ik effe weken en dat spuit ik 'm uit. Vroeger gebruikte we ook van die zakken om erin te steken maar die bleven dan altijd half in die bak plakken en dat was ook mega goor..

 11. Gelukkig kan ik op dit moment nog lekker zonder kliko :-) we wonen in een appartement en hebben alleen de ondergrondse container. Ideaal! Ik zal de tips vast onthouden voor in ons nieuwe huis.

 12. Gelukkig heb ik niet met een klikko te maken,
  maar de stort vaten voor vuil die voor flatjes zitten zijn ook niet altijd alles. Maar kende deze website nog niet, handige tips! ;-)

 13. Zo 4 kliko's, wij hebben er 3.Bij ons is plastic (nog) in grote zakken.
  Bij ons kost het wekelijks schoonmaken van de kliko 10 euro per maand
  Maar ik vind het totaal niet nodig om iedere 3 weken de kliko te reinigen.Ik weet al wat ik de volgende keer bij Action haal en ook uit dit artikel haal ik weer handige tips die ik ga gebruiken.

 14. Wat een fijne tips! Wij maken de kliko's eens per maand schoon met de hogedrukreiniger. Toch komt het helaas voor er heel af en toe maden in komen. Heel vies. Ik zal punt 5 eens met manlief bespreken.

 15. Op dit moment heb ik geen containers, maar ik weet uit ervaring hoe irritant het is wanneer een kliko stinkt. Hele goede tips die je geeft en de beste is dat iemand anders het voor je moet doen.

 16. Een paar jaar geleden zei ik nee tegen de schoonmaakdienst. Kende het concept niet en dacht dat het oplichters waren. Wat heb ik nu een spijt! Maak ze namelijk zelf niet vaak schoon, maar ga deze tips zeker onthouden.

 17. Ik probeer ook te voorkomen dat mijn kliko vies wordt of gaat stinken door mijn afval. Ik maak deze dan ook regelmatig schoon met een hogedrukspuit. In de zomer zet ik mijn container altijd in de schaduw en zorg ik ervoor dat ik etensresten in kranten wikkel om maden te voorkomen.

 18. Ik hoor er in maart en oktober 2 emmers heet water in, en zet de bak als het even kan in de zon, kiep hem leeg in het riool(regenwater gaat hier met wc en afwaswater de buis in) spuit de restjes met de hogedrukspuit uit de container en de straat en het rooster daarna. Bak een paar uurtjes in de zon laten drogen en we kunnen weer.

 19. Ik heb 3 containers, een voor gft, een voor plastic en een voor papier. Restafval gaat hier in een stortcontainer. Ik maak mijn contaiers nooit schoon, zeker voor de plastic en papiercontainer is dat totaal overbodig. Maar mijn gft container maak ik ook nooit schoon, hij staat ergens in mijn schuur die los staat van mijn huis dus ruiken zou ik hem sowieso niet en hij staat ook niet in de zon. Voor de zekerheid gooi ik er altijd een paar takken klimop in en heb dus nooit maden. en ook onderin liggen een paar takken klimop zodat de bodem eigenlijk nooit vies word .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder