Kliko schoonmaken: hoe doe je dat?

kliko schoonmaken

Wij hebben vier kliko’s bij ons huis staan. Eentje voor organisch afval, eentje voor papier, eentje voor plastic en eentje voor overig afval. Vooral de groene container vind ik soms best vies.

Hoe maak je een kliko nou het beste schoon? Wat zijn de mogelijkheden? Lees er alles over in deze post over kliko schoonmaken!

Kliko schoonmaken: probeer eerst vies worden te voorkomen

Wat een kliko schoonmaken lastig maakt is dat het een grote, diepe bak is. Tenzij je er op de kop in gaat staan, kun je niet goed bij de bodem. Zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen. Dus laten we eerst eens kijken hoe je kunt voorkomen dat je kliko smerig wordt.

 1. Probeer zo min mogelijk afval te creëren. Leer goed de porties in te schatten die iedereen bij jou thuis eet, zodat je weinig over houdt dat in het afval kan belanden.
 2. Recycle afval waar mogelijk. Neem nou koffiedik. Wist je dat planten hier goed van gaan groeien? Zie ook Koffiedik door gootsteen.
 3. Leg een paar oude kranten op de bodem van de kliko. Die oude kranten absorberen eventueel vocht en viezigheid. Een laagje stro kan ook, maar dat heeft niet iedereen in huis denk ik : )
 4. Bij de Action koop je voor een prikkie biologisch afbreekbare afvalbakken die je in je container kunt doen. Die houden een heleboel viezigheid weg uit de container.
 5. Een takje klimop (hedera) in de container voorkomt maden.
 6. Hang een panty met mottenballen in de container: dit weert vliegen.
 7. Zet de container als het even kan niet in de brandende zon.
 8. Groene zeep is ook een uitstekend schoonmaakmiddel voor een groene container ; )

In onderstaand filmpje wordt ook nog eens uitgelegd hoe je een vieze container voorkomt:

Container schoon houden

Kliko schoonmaken: zo doe je dat

Oké, stel nou dat je al bovenstaande tips hebt toegepast en toch is je kliko vies en stinkerig. Zelfs als de gemeente de kliko leegt kan er wat viezigheid achter blijven namelijk. Dit heb je nodig om je container te reinigen:

 • Kokend heet water
 • Scheut groene zeep. (Chloor wordt afgeraden vanwege het milieu.)
 • Een bezem of ragebol

Giet eerst groene zeep in de vieze container en gooi er daarna een scheut heet water bij. Laat eventjes staan zodat het water en het schoonmaakmiddel hun werk kunnen doen en de viezigheid losweken.

Afhankelijk van je lengte ga je nu met de bezem/ragebol in de container en veeg je de boel goed schoon.

Te klein om je kliko schoon te maken?

Ben je daar te klein voor? Leg de container dan voorzichtig op zijn kant en maak hem schoon met bezem/ragebol. Giet het vieze water ergens weg in je tuin waar het geen kwaad kan.

Is je container eenmaal goed schoon, leg dan kranten of stro op de bodem, en doe er een schone biologisch afbreekbare zak in.

Extra hulpmiddelen voor kliko schoonmaken

Ben jij de gelukkige bezitter van een tuinslang of zelfs een hogedruk spuit? Dan kun je die ook gebruiken om de container schoon te maken.

Kliko schoonmaken: laat het een ander doen

Misschien heb je geen tijd, of vind je het teveel gedoe zo’n kliko schoonmaken. In dat geval kun je ook gebruik maken van de diensten van bedrijven die jouw kliko schoonmaken!

Sommige bedrijven rekenen 6,50 per schoonmaakbeurt per maand, andere werken met abonnementen. Bij sommige bedrijven kun je ook kiezen voor een jaarabonnement, zoals bijvoorbeeld deze:

kliko schoonmaken

De kosten van een schoonmaakbedrijf hangen af van de gemeente waar je woont en hoe vaak de container gereinigd wordt.

Kliko reinigings abonnement: eerste maand voor 1 euro!

Bij Cleanprofs hebben ze nu een leuke actie: je kunt hun service voor container reinigeren proberen voor maar 1 euro en dat een maand lang! Cleanprofs is marktleider en specialist op het gebied van reiniging van kliko’s.

Ze komen elke maand langs om je container te reinigen op de dag dat de container geleegd wordt. Er wordt alleen gebruikt gemaakt van biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel en schoon water.

Zo heb jij een schoongemaakte en fris ruikende container en het is niet belastend voor het milieu.

Container schoonmaken

Container schoonmaken

Als het gaat om kliko’s schoonmaken, hebben we het doorgaans over de groene container schoonmaken. Want laten we wel zijn: het overige afval laat veel minder of geen viezigheid achter.

Onze blauwe container bijvoorbeeld, die voor papier is, is altijd keurig schoon. Evenals de oranje en de grijze kliko’s.

Maden in de groene container

Een heel bekend probleem is maden in de groene container. Dat zijn kleine witte, kronkelige beestjes die een beetje op rijstkorrels lijken. Ze vinden het heerlijk in oude voedingsresten, en zien er supergoor uit.

Ze zijn helaas bijna niet te voorkomen.

Tenzij je gewoon geen organisch afval meer in je groene container doet, maar dat slaat natuurlijk nergens op, want daar is hij nou juist voor.

Maden in de groene container wegkrijgen

Maar er is een heel snelle en supermakkelijke manier om van maden in de groene container af te komen.

Zet gewoon de deksel van je groene container open!

Maden houden niet van licht. Wat dat betreft zijn het net vampiers. Een dagje brandende zon erop, en weg zijn de maden.

N.B. Ik realiseer me dat het niet voor iedereen mogelijk is om de groene container open te zetten vanwege eventuele stankoverlast. Maar heb je de ruimte? Dan is deze methode makkelijk en effectief schoonmaken.

Conclusie over kliko schoonmaken

Kliko’s helpen je om afval te scheiden. Maar ze kunnen best vies worden en stinken. Omdat ze vrij groot en hoog zijn, is het niet altijd makkelijk om ze schoon te maken. In deze post gaf ik tips voor kliko schoonmaken.

Leestips

Maak jij je kliko’s schoon? 

61 Comments

 1. Greet
 2. N.
 3. Lily
  • Sara
 4. Rob
 5. Anita te Gussinklo
 6. Serafina
 7. Marie de Jonge
 8. Petra
 9. johmar de Groot

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh