Kliko schoonmaken: hoe doe je dat?

Last updated on August 19th, 2024 at 09:05 am

kliko schoonmaken

Wij hebben vier kliko’s bij ons huis staan. Eentje voor organisch afval, eentje voor papier, eentje voor plastic en eentje voor overig afval. Vooral de groene container vind ik soms best vies.

Hoe maak je een kliko nou het beste schoon? Wat zijn de mogelijkheden? Lees er alles over in deze post over kliko schoonmaken!

Kliko schoonmaken: probeer eerst vies worden te voorkomen

Wat een kliko schoonmaken lastig maakt is dat het een grote, diepe bak is. Tenzij je er op de kop in gaat staan, kun je niet goed bij de bodem. Zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen. Dus laten we eerst eens kijken hoe je kunt voorkomen dat je kliko smerig wordt.

  1. Probeer zo min mogelijk afval te creëren. Leer goed de porties in te schatten die iedereen bij jou thuis eet, zodat je weinig over houdt dat in het afval kan belanden.
  2. Recycle afval waar mogelijk. Neem nou koffiedik. Wist je dat planten hier goed van gaan groeien? Zie ook Koffiedik door gootsteen.
  3. Leg een paar oude kranten op de bodem van de kliko. Die oude kranten absorberen eventueel vocht en viezigheid. Een laagje stro kan ook, maar dat heeft niet iedereen in huis denk ik : )
  4. Bij de Action koop je voor een prikkie biologisch afbreekbare afvalbakken die je in je container kunt doen. Die houden een heleboel viezigheid weg uit de container.
  5. Een takje klimop (hedera) in de container voorkomt maden.
  6. Hang een panty met mottenballen in de container: dit weert vliegen.
  7. Zet de container als het even kan niet in de brandende zon.
  8. Groene zeep is ook een uitstekend schoonmaakmiddel voor een groene container ; )

In onderstaand filmpje wordt ook nog eens uitgelegd hoe je een vieze container voorkomt:

Container schoon houden

Kliko schoonmaken: zo doe je dat

Oké, stel nou dat je al bovenstaande tips hebt toegepast en toch is je kliko vies en stinkerig. Zelfs als de gemeente de kliko leegt kan er wat viezigheid achter blijven namelijk. Dit heb je nodig om je container te reinigen:

  • Kokend heet water
  • Scheut groene zeep. (Chloor wordt afgeraden vanwege het milieu.)
  • Een bezem of ragebol

Giet eerst groene zeep in de vieze container en gooi er daarna een scheut heet water bij. Laat eventjes staan zodat het water en het schoonmaakmiddel hun werk kunnen doen en de viezigheid losweken.

Afhankelijk van je lengte ga je nu met de bezem/ragebol in de container en veeg je de boel goed schoon.

Te klein om je kliko schoon te maken?

Ben je daar te klein voor? Leg de container dan voorzichtig op zijn kant en maak hem schoon met bezem/ragebol. Giet het vieze water ergens weg in je tuin waar het geen kwaad kan.

Is je container eenmaal goed schoon, leg dan kranten of stro op de bodem, en doe er een schone biologisch afbreekbare zak in.

Extra hulpmiddelen voor kliko schoonmaken

Ben jij de gelukkige bezitter van een tuinslang of zelfs een hogedruk spuit? Dan kun je die ook gebruiken om de container schoon te maken.

Kliko schoonmaken: laat het een ander doen

Misschien heb je geen tijd, of vind je het teveel gedoe zo’n kliko schoonmaken. In dat geval kun je ook gebruik maken van de diensten van bedrijven die jouw kliko schoonmaken!

Sommige bedrijven rekenen 6,50 per schoonmaakbeurt per maand, andere werken met abonnementen. Bij sommige bedrijven kun je ook kiezen voor een jaarabonnement, zoals bijvoorbeeld deze:

kliko schoonmaken

De kosten van een schoonmaakbedrijf hangen af van de gemeente waar je woont en hoe vaak de container gereinigd wordt.

Kliko reinigings abonnement: eerste maand voor 1 euro!

Bij Cleanprofs hebben ze nu een leuke actie: je kunt hun service voor container reinigeren proberen voor maar 1 euro en dat een maand lang! Cleanprofs is marktleider en specialist op het gebied van reiniging van kliko’s.

Ze komen elke maand langs om je container te reinigen op de dag dat de container geleegd wordt. Er wordt alleen gebruikt gemaakt van biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel en schoon water.

Zo heb jij een schoongemaakte en fris ruikende container en het is niet belastend voor het milieu.

Container schoonmaken

Container schoonmaken

Als het gaat om kliko’s schoonmaken, hebben we het doorgaans over de groene container schoonmaken. Want laten we wel zijn: het overige afval laat veel minder of geen viezigheid achter.

Onze blauwe container bijvoorbeeld, die voor papier is, is altijd keurig schoon. Evenals de oranje en de grijze kliko’s.

Maden in de groene container

Een heel bekend probleem is maden in de groene container. Dat zijn kleine witte, kronkelige beestjes die een beetje op rijstkorrels lijken. Ze vinden het heerlijk in oude voedingsresten, en zien er supergoor uit.

Ze zijn helaas bijna niet te voorkomen.

Tenzij je gewoon geen organisch afval meer in je groene container doet, maar dat slaat natuurlijk nergens op, want daar is hij nou juist voor.

Maden in de groene container wegkrijgen

Maar er is een heel snelle en supermakkelijke manier om van maden in de groene container af te komen.

Zet gewoon de deksel van je groene container open!

Maden houden niet van licht. Wat dat betreft zijn het net vampiers. Een dagje brandende zon erop, en weg zijn de maden.

N.B. Ik realiseer me dat het niet voor iedereen mogelijk is om de groene container open te zetten vanwege eventuele stankoverlast. Maar heb je de ruimte? Dan is deze methode makkelijk en effectief schoonmaken.

Uitgebreid kliko schoonmaken stappenplan

groene container schoonmaken

Hieronder nog eens alles overzichtelijk op een rijtje.

Wat heb je nodig?

  • Handschoenen
  • Tuinslang of emmer water
  • Schrobborstel
  • Milde zeep of een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel
  • Schoonmaakazijn
  • Oude doek of papieren handdoeken

Stap 1: Leeg de container

Voordat je begint met schoonmaken, zorg je ervoor dat je container helemaal leeg is. Het is het makkelijkst om dit te doen net na de vuilnisophaal, zodat je met een schone lei begint.

Stap 2: Spoel de container uit

Gebruik een tuinslang of een emmer water om de binnenkant van de container grondig uit te spoelen. Dit helpt om los vuil en resten te verwijderen.

Stap 3: Zeep en schrobben

Meng een milde zeep of een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel met water. Gebruik een schrobborstel om de binnenkant van de container goed schoon te maken. Besteed extra aandacht aan de hoeken en naden, waar vuil zich vaak ophoopt.

Stap 4: Spoel opnieuw

Spoel de container opnieuw goed uit met de tuinslang of emmer water om alle zeepresten te verwijderen.

Stap 5: Geur verwijderen

Voor een extra frisse geur, kun je de binnenkant van de container besproeien met een oplossing van azijn en water, of citroensap. Azijn en citroen zijn natuurlijke ontgeurders en helpen ook bij het doden van bacteriën. Je kunt ook baking soda  tegen maden gebruiken voor je groene container.

Stap 6: Droog de container

Laat de container goed drogen voordat je hem weer gebruikt. Dit kun je doen door de deksel open te laten staan zodat hij goed kan luchten. Je kunt ook een oude doek of papieren handdoeken gebruiken om overtollig water weg te vegen.

Stap 7: Onderhoud

Om je container fris te houden, kun je een laagje krantenpapier of een biologisch afbreekbare vuilniszak op de bodem leggen. Dit helpt bij het opvangen van vloeistoffen en etensresten, waardoor de container langer schoon blijft.

Conclusie over kliko schoonmaken

Kliko’s helpen je om afval te scheiden. Maar ze kunnen best vies worden en stinken. Omdat ze vrij groot en hoog zijn, is het niet altijd makkelijk om ze schoon te maken. In deze post gaf ik tips voor kliko schoonmaken.

Leestips

Maak jij je kliko’s schoon? 

 


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

61 Comments

  1. Ik probeer ook te voorkomen dat mijn kliko vies wordt of gaat stinken door mijn afval. Ik maak deze dan ook regelmatig schoon met een hogedrukspuit. In de zomer zet ik mijn container altijd in de schaduw en zorg ik ervoor dat ik etensresten in kranten wikkel om maden te voorkomen.

  2. Ik hoor er in maart en oktober 2 emmers heet water in, en zet de bak als het even kan in de zon, kiep hem leeg in het riool(regenwater gaat hier met wc en afwaswater de buis in) spuit de restjes met de hogedrukspuit uit de container en de straat en het rooster daarna. Bak een paar uurtjes in de zon laten drogen en we kunnen weer.

  3. Hier nog altijd plastiek vuilzakken, papier/karton in een doos, blauwe zakken voor pmd… Nog geen suile kliko’s dus.
    Lie(f)s.

  4. Ik heb 3 containers, een voor gft, een voor plastic en een voor papier. Restafval gaat hier in een stortcontainer. Ik maak mijn contaiers nooit schoon, zeker voor de plastic en papiercontainer is dat totaal overbodig. Maar mijn gft container maak ik ook nooit schoon, hij staat ergens in mijn schuur die los staat van mijn huis dus ruiken zou ik hem sowieso niet en hij staat ook niet in de zon. Voor de zekerheid gooi ik er altijd een paar takken klimop in en heb dus nooit maden. en ook onderin liggen een paar takken klimop zodat de bodem eigenlijk nooit vies word .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.