Reacties

Afval scheiden thuis: hoe doe je dat? 4 systemen! — 45 reacties

 1. Ik heb begrepen dat afvalverwerkingsbedrijven eigenlijk liever alles in één keer aangeleverd krijgen om het scheiden zelf te regelen. Maar dat zal enorme maatschappelijke onrust geven.
  Ik vind de routine van het scheiden prima. Sinds kort weet ik dat, na de pakken van het drinken, ook blik bij het plastic mag en dat doen we dan weer trouw.
  Glas en plastic is het enige waar we nog geen container voor hebben. Ons plastic gaat sinds kort in de lege zakken van de brandstof voor de pelletkachel (en staat in een hoekje van de berging). Daar staat ook een doos voor het glaswerk.
  Ik koop liever niets extra van plastic om het scheiden goed te regelen, dat is zo tegengesteld.

  • Goed punt Ageeth dat je liever niets van plastic koopt om afval te scheiden. Dat heeft inderdaad wel iets tegenstrijdigs. Ik heb ook wel eens gehoord dat afvalverwerkingsbedrijven het scheiden liever zelf doen. Ik wou maar dat ze dat mochten doen. Want het organisch afval apart houden ben ik wel gewend, maar het gedoe met die nieuwe container vind ik echt waardeloos.

 2. Oef... dat zijn wel prijzen voor een vuilnisbak inderdaad. Ga je er eentje kopen, of denk je nog even na over andere mogelijkheden? Ikea heeft volgens mij ook nog andere systemen waarmee je afval kunt scheiden.

  Wij hebben één klein bakje in het gootsteenkastje voor het groenafval, wat we dagelijks (of soms twee keer per dag) legen in de kliko. Het ding heeft geen zakje, maar wordt omgespoeld en gaat soms in de vaatwasser mee.

  Dan zit er nog een vuilnisbakje aan de binnenkant van de deur van het gootsteenkastje. Dat is voor het niet te scheiden afval. Dit bakje wordt gemiddeld elke 2-3 dagen geleegd.

  In de gang staat dan nog een doos voor het glas (statiegeld + glasbak) en er hangt een zak aan de kapstok voor het plastic. Die wordt elke week weg gebracht naar de plastic zakken bak.

 3. Groente afval gaat in de prullenbak.

  Bij de Zweedse vrienden een witte bak gekocht en daar gaat plastic, glas en papier in. Paar keer per week leeg ik hem buiten.

 4. Klein groente/fruitafval gaat in een plastic bakje met deksel op het aanrecht. Voor vieze prutjes heb ik nog een glazen schaaltje (anders wordt die plastic bak zo vies, gaat ie ruiken). Ik heb een mooie zeegroene restafvalpedaalemmer (gaan vooral kaaskorsten, lege notenzakjes enzo in), de glazen potten gaan in de gang in mijn fietsmand (de glascontainer staat aan het eind van onze straat), het plastic en het papier mik ik op de grond naast de koelkast en een of twee keer per dag loop ik naar de containers. In de zomer loop ik vaker, maar ik vind dat in de kou teveel gedoe.
  Ik wil niet zo'n speciale set in huis. Dan kijk je er altijd naar.
  Over of het wel of geen zin hebben om afval apart in te zamelen zou ik graag meer weten en als het niet meer hoeft zou ik dat best makkelijk vinden. Vooral die kleine prutjes zou ik liever in lege sojamelkpakken doen. Maar die moeten bij het plastic afval. En de gft container wordt best vies op deze manier.
  Ik mis mijn oude huis weinig, maar qua afval verwijderen was het daar een stuk makkelijker. Ook omdat alles zo dichtbij ons huis stond en dat kan hier niet. Plus dat ik altijd een sleutel mee moet nemen om in de tuin te komen. Aan de voorkant is het afgesloten. Ik kan via het kantoor ook wel in de tuin komen, maar dan wordt het daar zo koud. Worden ze niet blij van me ;-)

  • Ik zou het ook fijn vinden als afval scheiden elders werd gedaan VeggieMo. Glaswerk en papier in de gang neerzetten zou ik ook kunnen doen, maar ik wil de gang juist graag opgeruimd houden.

 5. Mooie systemen, toch merk ik ook dat het lastig is. Wij hebben in de keuken een bak voor plastic en rest. In de hal een doos voor glas en papier. Eigenlijk vind ik het maar rommelig.

 6. Zo zie je maar weer, in afval zit handel.

  In onze gemeente worden blik, plastic en melkkartons uit het grijze afval gehaald en we kunnen dat niet afzonderlijk inleveren. We hebben in ons gootsteenkastje twee bakken, een voor composteerbaar en een voor niet composteerbaar afval. Er is ruimte voor meer bakken maar dan kunnen we de wasmiddelen niet meer kwijt. In de gang hebben we een mooi houten krat voor glaswerk (regelmatig inleveren) en een lichte bak voor oud papier (zo eens per week legen in de buitenbak).

  In de wijken staan veel glasbakken en papierbakken en hier en daar textielbakken waar we alle schone textiel in mogen doen - ook sokken met gaten, lakens met scheuren etc.

  De gemeente wil ons aanmoedigen om minder afval te produceren en daarom wordt de grijze kliko nu anders genoemd (vraag me nog niet hoe) en slechts eens per drie weken opgehaald. De groene container tweemaal. Er is een proef gedaan in een wijk met veel hoogopgeleide welgestelde bewoners en daar waren de resultaten positief. Ik hoop dat er niet meer zwerfvuil zal komen nu!

  • Hier wordt de grijze container voortaan ook nog maar 1 keer per maand opgehaald in plaats van elke twee weken. En die oranje weet ik eigenlijk niet....

 7. Wij hebben "maar" 2 containers, de groene voor gtf afval en de grijze voor restafval. Oud papier verzamel ik in een doos in mn schuur. gft afval gooi ik gelijk in de container ( geen zin in zo'n stinkbakje extra in de keuken ) en mn restafval heb ik een fijne prullebak voor. Glas bewaar ik in een grijze bak in de schuur, heb van die stapelbakken gekocht, 1 voor mn aardappelen en groente, 1 voor glaswerk en 1 voor statiegeldflessen. Werkt voor mij zo ideaal. Ohja, mn batterijen verzamel ik in een kommetje die gewoon in een keukenkastje past. Eens in de zoveel tijd nemen de kids het mee naar school en weg zijn ze.

 8. Mijn afvalbakken en -zakken staan om de hoek van de keukendeur buiten, dus ik hoef binnen niet zoveel te hebben. Wel prullenbakjes in bijna elke kamer, die gescheiden worden geleegd in de diverse afvalbakken. Aan de binnenkant van de deur van de kelderkast heb ik alleen een (gevonden) draadmandje opgehangen waarin oud papier gaat. Buiten bij de keukendeur heb ik nu een draadmand voor glas, een grijze container voor restafval, een zak waarin plastic gaat, een container voor GFT (die eigenlijk elke week opgehaald zou moeten worden...) en een eigen compostbak. Binnenkort start hier een nieuw inzamelingsroutine, ik ben erg benieuwd hoeveel bakken we dan krijgen, en of het afval dan wél volgens afspraak wordt opgehaald....

  • Dat idee van een mandje aan de deur van de kelderkast vind ik een slimme! Ik ga eens kijken of ik dat ook niet kan doen! De kelder zit naast de keuken bij ons, dus lekker dichtbij.

 9. Pff... Wat een gedoe eigenlijk, he? En wat een geld kosten die krengen. Ik heb een prullenbak in de keuken voor het restafval. Het plastic doe ik rechtstreeks in de zakken waarin het opgehaald wordt. Die heb ik in de voorraadkast hangen. Ik vind het niet erg om even te lopen om het afval daarin te doen. Zon zak neemt wel veel ruimte in beslag, maar ik weiger er zoveel geld aan uit te geven en dan ook nog eens zo'n lelijk ding in het zicht te hebben. Dan maar zo.

  • Misschien moet ik ook gaan werken met zo'n hangende zak. Want ik wil eigenlijk geen geld uitgeven aan een lelijke afvalbak. Die ene die ik nu heb vind ik wel genoeg.

 10. Ik heb een bakje voor groenafval op mijn aanrecht staan, die legen we iedere dag in de groene container waar een papieren zak inhangt (word die niet zo vies van de prutjes), ik heb een apart kastje met lades voor mijn theedoeken ed waar ik bovenop 2 mandjes van de v&d heb staan (waren €10), de een voor het restafval die we 1x per week legen en de andere voor plastic, we gebruiken lege broodzakken om het plastic in te doen en lopen dus bijna iedere dag even naar de inzamelcontainer die naast ons huis staat, hier hebben we nog geen kliko voor. En het papier gaat ook in een mand die in onze keukentrolly staat en gewoon geleegd word in de kliko als hij vol is.

 11. Ik heb een mand voor oud papier in mijn voorraadkast en aan de deur van die zelfde kast heb ik twee haakjes waaraan tasjes hangen voor plastic afval en restafval.voor het gft afval heb ik eenbakje op het aanrecht staat wat ik dagelijks leeg in de gft container die buiten bij mijn schuur staat. De mand ende tasjes leeg ik als zevol zijn. Wij hebben 3 containers, voor papier, plastic engft afval en een ondergrondse container voor restafval die voor meerdere straten in mijn wijk bestemd is

  • Kijk, dat is ook een slim idee: ruimte in een keukenkastje gebruiken voor afval. Ik gebruik nu dus het kastje onder het aanrecht voor restafval, maar ik zou kunnen kijken of ik een la kan vrijmaken voor plastic afval of zo.

 12. Ik heb zeker mijn systeem om afval te scheiden in mijn huis, plastic, glas, papier, groenafval en gewoon afval. Eerst is het een heel gedoe, maar nu iedereen er aan is gewend gaat het vanzelfsprekend en dan voel je je ook prettig dat je dat doet.

 13. ik woon in een flat waar alleen de gewone vuilnisman komt. Bij het naastgelegen winkelcentrum staan wel bakken om te scheiden. Maar daar moet je dus wel extra naar toe lopen.
  Ik heb tot nu toe 1 prullenbak, en een tas aan de verwarming voor oud papier.
  Ook heb ik een soort flexibele plastic ton waar ik plastic in bewaar. Maar dan wel flessen of fruitbakjes. Vleesdoosjes en andere stinkdingen gaan toch gewoon in de prullenbak omdat ik geen schuur heb, maar alles in de keuken moet bewaren. Nu de plastic tassen schaarser worden moet ik nog iets anders verzinnen voor het papier. Maar een doos vind ik teveel ruimte innemen in de keuken. Dus die onderst bak zou voor mij op zich wel makkelijk zijn. Maar ik vind m inderdaad ook veel te duur.. Dus ik verzin nog even verder..

 14. Hier hebben we een groene bak voor tuin/keukenafval. Een blauwe zak voor plastic. Een grijze zak voor restafval. Dan een groene bak voor flessen en bokalen in glas. En het papier verzamelen we in kartonnen dozen.
  Zolang we hier wonen (eind jaren 80) was dit al zo.. en sindsdien nog niets veranderd.
  Gelukkig hebben we een grote garage om alles netjes bij te houden tot de ophaling.. maar ik beklaag echt mensen op een heel klein appartementje :-/

 15. Wij hebben drie containers staan van de gemeente! Binnenshuis scheid ik het afval wel maar daar ga ik geen duur systeem voor aanschaffen.
  Het oud papier gaat in een doosje in de bijkeuken en wordt regelmatig geleegd in de container. Voor het glas staat er een doosje in de gang en als we boodschappen doen nemen we dat meteen mee om in de glasbak te doen.
  Voor het biologisch afval heb ik een driehoekje dat afsluitbaar is op het aanrecht staan en ook dat wordt minstens een keer per dag geleegd.
  De test verzamel ik in een zak die regelmatig wordt geleegd, vaak meerdere malen per dag.
  Het liefst breng ik de vuilnis meteen naar buiten naar de containers zodat het binnen niet gaat stinken, maar in de winter ga ik niet voor elk klein dingetje de deur openen om de warmte binnen te houden. Ik neem elke keer als ik de hondjes uitlaat wat vuilnis mee naar buiten.

 16. Ik heb in de berging een doos in de werkkast staan voor 't oude papier. In het aanrechtkastje een klein bakje voor gft afval. Deze wordt iedere avond geleegd in de groene container. En verder heb ik twee grote crèmekleurige afvalbakken van Ikea (rond met een los deksel, 16,95 volgens mij). Ze zijn er ook in het zwart en in verschillende maten. In de ene gaat het plastic, blikken en zuivelpakken. In de andere komt dan het restafval. Deze twee vond ik erg mooi en daarom kocht ik ze. Ik moest wel even wennen dat als je er iets in wilt gooien je meteen het hele deksel er af moet halen. Met mijn vorige afvalbak hoefde dat niet.

 17. We hebben weinig afval, maar we zijn maar met 2 en dan nog de drie huisdieren. Toch hebben we naar mijn idee weinig afval. We hoéven dus ook niet te scheiden, want als we alles in de grijze restafval gooien dan is dat nog voldoende. Maar ... Ik wil toch dat we gaan beginnen met het apart weggooien van plastic, GFT afval en restafval. Papier doen we al apart, en glas gaat in de glasbak.
  Op dit moment hebben we een tijdelijk plastic afvalbak in de keuken. Voor een paar tientjes bij de blokker. We hebben misschien wel plek voor die van Ikea, maar dat moeten we dan even nameten. En volgens mij was mijn gozer er niet van gecharmeerd.
  Ik zie wel wat in de Joseph Joseph, en de Binbang. Wel duur, maar een andere optie is om vier verschillende bakken van de blokker neer te zetten, of voor elke ronde aardappelschillen even snel buiten in de juiste bak te gooien.
  Eerlijk gezegd, dat is wat mijn ouders deden toen zij nog een groene bak hadden: gewoon met het etensafval even naar de groene bak. Dat is natuurlijk het goedkoopste, en je blijft meer in beweging.

  • Ja, dat zeg ik ook wel eens tegen mezelf: 'Wat is het nou voor moeite om even naar buiten te lopen en het afval meteen op de juiste plek te gooien!'

   Maar het is raar hoe gemakzuchtig een mens kan zijn. En dan streef ik nota bene nog naar die 10.000 stappen per dag. Wat dat betreft hebben je ouders echt groot gelijk met hun aanpak!

 18. Ik heb echt een hele mooie afvalemmer voor in huis: 1 met 3 vakken: voor plastic, rest en groen. En daar heb ik dus ook 3 kleuren zakken voor. Oud papier gaat bij ons in een bak die boven op de koelkast staat, en die legen we dan in de container. Het plastic moet bij ons ingeleverd worden bij de supermarkten etc. dus die bewaren we buiten in een eigen container tot we boodschappen doen en dan gaat alles mee. Daarnaast mogen wij ook nog 2 keer per week storten in een ondergrondse container in de buurt, omdat we 2 kinderen in de luiers hebben en dat is echt wel noodzakelijk. Ik schrik overigens wel van hoe relatief weinig grijs-afval we (verder) hebben: plastic en groen is echt heel veel, als je het goed scheidt. Ik heb de link naar mijn artikel in het veld website gezet, dan kun je zien welke container ik bedoel. Inmiddels hebben we 'm dus een aantal maanden in gebruik, en ik ben er echt superblij mee.

 19. Haha, ik zit al een tijdje met dezelfde overpeinzingen. Een van onze goede voornemens is om beter afval te scheiden, plastic scheiden deden we voorheen niet aan. Nu wel, maar waar laat je het inderdaad?! Papier gaat in een krat op de gang, gft meteen naar buiten, restafval in een grijze vuilnisbak in de keuken. En het plastic.... in een tasje in het gootsteenkastje. Niet ideaal maar voor nu voldoet het.

  • De gang is inderdaad een plek waar je afval snel neerzet. Maar ik wil dit juist graag vermijden omdat ik het dan weer zo slordig vind staan....

   Het is best lastig om een goed systeem te vinden voor afval scheiden ín huis vind ik.

  • Klopt hoor, zeker in ons kleine halletje is het niet ideaal. Maar ik heb gewoon maar een mooi krat (met deksel) gekocht, dat scheelt weer, haha. En echt groot oud-papier, dozen enzo, gaan meteen de schuur in. Uit het zicht. Maar gewoon één systeem, mooi weggewerkt, voor alle soorten afval, zou mooi zijn!

 20. Een compressiesysteem voor plastic zou ik ook heel fijn vinden, ik heb nu altijd een grote pedaalemmerzak aan de verwarming in de keuken hangen en daar verzamel ik al het plastic in. Soms heb ik een paar van die zakken per week en heb ik niet altijd tijd en zin om naar de plasticcontainer te lopen. Liggen al die zakken ergens in een hoek van de schuur. Dat moet toch handiger kunnen.

  • Het handige aan zo'n compressiesysteem lijkt me dat het afval veel kleiner wordt en dat je het dus makkelijker kunt verzamelen. Maar ja, die prijs...

 21. Een prullenbak gebruik je elke dag. Ik ben van mening dat je daarom een goede afvalbak nodig hebt. Het liefst eentje met meerdere vakken om zo goed afval te kunnen scheiden.

 22. Ik vind het leuk dat ondanks het kleine huis je een handig logistiek systeem in de keuken hebt om dit proces makkelijk te maken! Gelukkig hebben we een grote garage om alles netjes bij te houden tot de ophaling. Ik heb altijd willen proberen mijn afval te scheiden, en ik denk dat het tijd is om eindelijk het te doen!

 23. Jup, bij ons was het vroeger ook zo. Aan afval scheiden werd niet of nauwelijks gedaan. Er is best wel veel verbeterd sinds 'die generatie'. Wij scheiden op zich al plastic en papier, maar aan de hand van je tips gaan we ook beginnen met organisch afval scheiden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder