Afval scheiden thuis: hoe doe je dat? 4 systemen!

Afval scheiden thuis

Afval scheiden thuis.

Hoe doe je dat het makkelijkst en het best?

Voor wel systeem kies je, en hoe doe je dat als je weinig plek hebt?

Afval scheiden thuis

Toen ik opgroeide in de jaren zeventig hadden mijn ouders twee prullenbakken. Eentje heette de ‘pedaalemmer‘ en daar ging alle afval uit de keuken in. En dan stond er nog een soort grote grijze aardewerken ton in de woonkamer voor alle papier. Dat was het. Een leven zonder afval was toen volgens mij makkelijker dan nu.

4 containers bij huis

Tegenwoordig heb ik maar liefst 4 containers van de gemeente staan. Een groene voor organisch afval, een blauwe voor papier, een grijze, en de nieuwste aanwinst: een grijze met een oranje deksel voor afval wat gerecycled kan worden. Eerlijk gezegd vind ik ze alle vier spuuglelijk. Ik zin nog op een plek ergens om het huis waar ze niet in beeld staan, maar tegelijkertijd wel goed bereikbaar zijn.

N.B. Om je afval te verminderen kun je een Lidl green bag gebruiken voor je groente en fruit!

Afval scheiden thuis: vuilnisbakken binnenshuis

Aangezien ik dus 4 containers heb waarin ik het verschillende afval moet scheiden, heb ik bínnen eigenlijk ook een systeem nodig om het afval te scheiden.

In de keuken heb ik in het kastje onder de gootsteen een klein bakje voor organisch afval. Daar doe ik van die speciale zakjes van de Action in die je gewoon met inhoud en al in de groene container kunt gooien. Daarnaast heb ik naast de koelkast een grote witte afvalbak voor alle andere afval in de keuken. Zoals lege pakken yoghurt, verpakkingen etc.

Maar eigenlijk heb ik binnen dus nóg een bak nodig. Voor alle plastic e.d. Het probleem is alleen: ik heb daar geen plek voor. Ik snap dat het belangrijk is om afval te scheiden, en ik wil daar ook graag mijn steentje aan bijdragen. Ik moet alleen nog even een handig logistiek systeem verzinnen voor in de keuken om dit makkelijk te maken.

Als het om slimme systemen gaat dan denk ik: ‘Ikea!’ Want zij hebben altijd allerlei vernuftige oplossingen.

Afval scheiden thuis: opruimsystemen

Bij de Ikea vond ik dit afvalsysteem:

afval scheiden

Als ik het goed begrijp koop je een frame, waarin drie bakken passen. Precies het aantal dat ik nodig heb. Het zou dus ideaal zijn om dit ding in mijn keukenkastje te zetten. Maar het systeem is 80 cm breed, en mijn keukenkastje is maar 50 cm… Dit wordt hem dus niet.

Dus toen keek ik bij een soortgelijk systeem met 2 bakken. Maar ook die is te breed: 60 cm.

Toen ben ik verder gaan zoeken. Hier onder een overzicht van een paar van de soorten afval scheidingssysteem die ik vond!

Joseph Joseph Intelligent Waste afvalemmer 60L

Met zo’n klinkende naam wilde ik wel eens zien wat deze vuilnisbak te bieden had. Dat klinkt op zich goed: drie afvalbakken in één. Maar hij is behoorlijk aan de prijs: 258,95 euro. Bovendien vind ik ‘m lelijk, en ik heb er geen plek voor. Maar handig is hij wel.

Joseph Joseph Intelligent Waste afvalemmer 60L
HAILO TANDEM DE LUXE 15 + 15 LITER

Met dit systeem bespaar je meer ruimte. Het is bovendien een stuk voordeliger: 62,99. Maar in plaats van 3 heb je 2 bakken. Het goede nieuws is dat dit ding wél in mijn keukenkastje past.

HAILO TANDEM DE LUXE 15 + 15 LITER

Afval scheiden thuis met de BinBang

Alweer zo’n klinkende naam! De BinBang is een afvalscheidingsbox. De BinBang bestaat uit verschillende boxen die je naar eigen gebruik kunt samenstellen.

De bak bestaat uit een:

 1. binnen- en buitenbox
 2. een zakkenklem
 3. een hendel

Je kunt twee bakken kopen of drie. Die kunt je vervolgen op elkaar zetten, of naast elkaar. Als je drie boxen neemt dan heb je te maken met de volgende afmetingen: 101 x 39 x 32 cm. Als ik 2 boxen zou kopen dan zou de BinBang in mijn keukenkastje passen. De kosten voor 2 boxen zijn 95,-.

bin bang

Je kunt kiezen voor een box voor plastic afval met een compressiesysteem. Kijk dat laatste klinkt geweldig! Want als plastic wordt platgedrukt neemt het veel minder ruimte in.

Deur afvalbak Action

Bij de Action zag ik een zogenoemde deur afvalbak! Die hang je aan de binnenkant van je keukenkastdeurtje. Zo neemt hij amper ruimte in, maar biedt wel plek voor afval. Ik vind het echt briljant, en ga er eentje kopen!

action deur afvalbak

Hij is ook nog niet duur: maar 1,79!

8 Afval scheiden tips

Als het gaat om afval scheiden thuis, dan heb ik gemerkt dat het belangrijk is dat dit simpel is. Zo gauw mensen ‘ver’ moeten lopen, gaat het afval scheiden al minder goed…. Hieronder mijn belangrijkste afval scheiden tips:

 1. Afval scheiden hoeft niet duur te zijn.
 2. Zorg dat je afval scheiden eenvoudig maakt voor jezelf en je medebewoners.
 3. Voor groente en fruit afval zijn speciale organische vuilniszakjes te koop. Bij de Action zijn ze spotgoedkoop, en ze zijn heel handig.
 4. Met een vuilnisbak met minstens 3 compartimenten bespaar je ruimte, maar je kunt wel makkelijk afval scheiden.
 5. Afval scheiden thuis is goed, maar beter is nog om zo min mogelijk afval te hebben. Dat is wel mijn belangrijkste tip: zorg dat je gewoon zo min mogelijk afval hebt. Zo verminder je het gedoe van afval scheiden thuis.
 6. Organisch afval zoals groente- en fruitresten, koffiedik en theeblaadjes kunnen worden gecomposteerd. Dit vermindert jouw hoeveelheid afval en het vermindert de impact op het milieu.
 7. Maak gebruik van de recyclefaciliteiten in jouw gemeente of buurt. Veel gemeenten hebben recyclepunten waar je bijvoorbeeld oud papier, plastic en glas kunt inleveren.
 8. Maak afval zoals kartonnen dozen, flessen en blikjes klein voordat je ze weggooit. Dat scheelt ruimte in je afvalbak.

Mijn conclusie over afval scheiden thuis.

Als ik het zo bekijk dan is de BinBang de beste en handigste oplossing voor het scheiden van ons afval. Vooral het compressiesysteem dat afval fijn drukt spreekt me aan. En als ik hem in mijn keukenkastje zet, heb ik ook niet het probleem van:

‘Waar moet ik hem laten?!’

Maar ik vind hem te duur. Eigenlijk wil ik helemaal niet zoveel geld uitgeven aan mijn afval! Dat moet toch goedkoper kunnen?! Of ik moet gewoon proberen om nog meer te leven zonder afval.

Leestips

Hoe doe jij het met afval binnenshuis? Heb je een bepaald systeem of het afval te scheiden? En zo ja, hoe doe je dat?

Similar Posts

45 Comments

 1. Ik heb begrepen dat afvalverwerkingsbedrijven eigenlijk liever alles in één keer aangeleverd krijgen om het scheiden zelf te regelen. Maar dat zal enorme maatschappelijke onrust geven.
  Ik vind de routine van het scheiden prima. Sinds kort weet ik dat, na de pakken van het drinken, ook blik bij het plastic mag en dat doen we dan weer trouw.
  Glas en plastic is het enige waar we nog geen container voor hebben. Ons plastic gaat sinds kort in de lege zakken van de brandstof voor de pelletkachel (en staat in een hoekje van de berging). Daar staat ook een doos voor het glaswerk.
  Ik koop liever niets extra van plastic om het scheiden goed te regelen, dat is zo tegengesteld.

  1. Goed punt Ageeth dat je liever niets van plastic koopt om afval te scheiden. Dat heeft inderdaad wel iets tegenstrijdigs. Ik heb ook wel eens gehoord dat afvalverwerkingsbedrijven het scheiden liever zelf doen. Ik wou maar dat ze dat mochten doen. Want het organisch afval apart houden ben ik wel gewend, maar het gedoe met die nieuwe container vind ik echt waardeloos.

 2. Oef… dat zijn wel prijzen voor een vuilnisbak inderdaad. Ga je er eentje kopen, of denk je nog even na over andere mogelijkheden? Ikea heeft volgens mij ook nog andere systemen waarmee je afval kunt scheiden.

  Wij hebben één klein bakje in het gootsteenkastje voor het groenafval, wat we dagelijks (of soms twee keer per dag) legen in de kliko. Het ding heeft geen zakje, maar wordt omgespoeld en gaat soms in de vaatwasser mee.

  Dan zit er nog een vuilnisbakje aan de binnenkant van de deur van het gootsteenkastje. Dat is voor het niet te scheiden afval. Dit bakje wordt gemiddeld elke 2-3 dagen geleegd.

  In de gang staat dan nog een doos voor het glas (statiegeld + glasbak) en er hangt een zak aan de kapstok voor het plastic. Die wordt elke week weg gebracht naar de plastic zakken bak.

 3. Groente afval gaat in de prullenbak.

  Bij de Zweedse vrienden een witte bak gekocht en daar gaat plastic, glas en papier in. Paar keer per week leeg ik hem buiten.

 4. Klein groente/fruitafval gaat in een plastic bakje met deksel op het aanrecht. Voor vieze prutjes heb ik nog een glazen schaaltje (anders wordt die plastic bak zo vies, gaat ie ruiken). Ik heb een mooie zeegroene restafvalpedaalemmer (gaan vooral kaaskorsten, lege notenzakjes enzo in), de glazen potten gaan in de gang in mijn fietsmand (de glascontainer staat aan het eind van onze straat), het plastic en het papier mik ik op de grond naast de koelkast en een of twee keer per dag loop ik naar de containers. In de zomer loop ik vaker, maar ik vind dat in de kou teveel gedoe.
  Ik wil niet zo’n speciale set in huis. Dan kijk je er altijd naar.
  Over of het wel of geen zin hebben om afval apart in te zamelen zou ik graag meer weten en als het niet meer hoeft zou ik dat best makkelijk vinden. Vooral die kleine prutjes zou ik liever in lege sojamelkpakken doen. Maar die moeten bij het plastic afval. En de gft container wordt best vies op deze manier.
  Ik mis mijn oude huis weinig, maar qua afval verwijderen was het daar een stuk makkelijker. Ook omdat alles zo dichtbij ons huis stond en dat kan hier niet. Plus dat ik altijd een sleutel mee moet nemen om in de tuin te komen. Aan de voorkant is het afgesloten. Ik kan via het kantoor ook wel in de tuin komen, maar dan wordt het daar zo koud. Worden ze niet blij van me ;-)

  1. Ik zou het ook fijn vinden als afval scheiden elders werd gedaan VeggieMo. Glaswerk en papier in de gang neerzetten zou ik ook kunnen doen, maar ik wil de gang juist graag opgeruimd houden.

 5. Mooie systemen, toch merk ik ook dat het lastig is. Wij hebben in de keuken een bak voor plastic en rest. In de hal een doos voor glas en papier. Eigenlijk vind ik het maar rommelig.

 6. Zo zie je maar weer, in afval zit handel.

  In onze gemeente worden blik, plastic en melkkartons uit het grijze afval gehaald en we kunnen dat niet afzonderlijk inleveren. We hebben in ons gootsteenkastje twee bakken, een voor composteerbaar en een voor niet composteerbaar afval. Er is ruimte voor meer bakken maar dan kunnen we de wasmiddelen niet meer kwijt. In de gang hebben we een mooi houten krat voor glaswerk (regelmatig inleveren) en een lichte bak voor oud papier (zo eens per week legen in de buitenbak).

  In de wijken staan veel glasbakken en papierbakken en hier en daar textielbakken waar we alle schone textiel in mogen doen – ook sokken met gaten, lakens met scheuren etc.

  De gemeente wil ons aanmoedigen om minder afval te produceren en daarom wordt de grijze kliko nu anders genoemd (vraag me nog niet hoe) en slechts eens per drie weken opgehaald. De groene container tweemaal. Er is een proef gedaan in een wijk met veel hoogopgeleide welgestelde bewoners en daar waren de resultaten positief. Ik hoop dat er niet meer zwerfvuil zal komen nu!

 7. Wij hebben “maar” 2 containers, de groene voor gtf afval en de grijze voor restafval. Oud papier verzamel ik in een doos in mn schuur. gft afval gooi ik gelijk in de container ( geen zin in zo’n stinkbakje extra in de keuken ) en mn restafval heb ik een fijne prullebak voor. Glas bewaar ik in een grijze bak in de schuur, heb van die stapelbakken gekocht, 1 voor mn aardappelen en groente, 1 voor glaswerk en 1 voor statiegeldflessen. Werkt voor mij zo ideaal. Ohja, mn batterijen verzamel ik in een kommetje die gewoon in een keukenkastje past. Eens in de zoveel tijd nemen de kids het mee naar school en weg zijn ze.

 8. Wij hebben zo een staander om het afval te scheiden, lekker handig. We hebben hier ook een container staan voor fruit en groenten. Ze zijn niet mooi maar wel praktisch.

 9. Mijn afvalbakken en -zakken staan om de hoek van de keukendeur buiten, dus ik hoef binnen niet zoveel te hebben. Wel prullenbakjes in bijna elke kamer, die gescheiden worden geleegd in de diverse afvalbakken. Aan de binnenkant van de deur van de kelderkast heb ik alleen een (gevonden) draadmandje opgehangen waarin oud papier gaat. Buiten bij de keukendeur heb ik nu een draadmand voor glas, een grijze container voor restafval, een zak waarin plastic gaat, een container voor GFT (die eigenlijk elke week opgehaald zou moeten worden…) en een eigen compostbak. Binnenkort start hier een nieuw inzamelingsroutine, ik ben erg benieuwd hoeveel bakken we dan krijgen, en of het afval dan wél volgens afspraak wordt opgehaald….

  1. Dat idee van een mandje aan de deur van de kelderkast vind ik een slimme! Ik ga eens kijken of ik dat ook niet kan doen! De kelder zit naast de keuken bij ons, dus lekker dichtbij.

 10. Pff… Wat een gedoe eigenlijk, he? En wat een geld kosten die krengen. Ik heb een prullenbak in de keuken voor het restafval. Het plastic doe ik rechtstreeks in de zakken waarin het opgehaald wordt. Die heb ik in de voorraadkast hangen. Ik vind het niet erg om even te lopen om het afval daarin te doen. Zon zak neemt wel veel ruimte in beslag, maar ik weiger er zoveel geld aan uit te geven en dan ook nog eens zo’n lelijk ding in het zicht te hebben. Dan maar zo.

  1. Misschien moet ik ook gaan werken met zo’n hangende zak. Want ik wil eigenlijk geen geld uitgeven aan een lelijke afvalbak. Die ene die ik nu heb vind ik wel genoeg.

 11. Ik heb een bakje voor groenafval op mijn aanrecht staan, die legen we iedere dag in de groene container waar een papieren zak inhangt (word die niet zo vies van de prutjes), ik heb een apart kastje met lades voor mijn theedoeken ed waar ik bovenop 2 mandjes van de v&d heb staan (waren €10), de een voor het restafval die we 1x per week legen en de andere voor plastic, we gebruiken lege broodzakken om het plastic in te doen en lopen dus bijna iedere dag even naar de inzamelcontainer die naast ons huis staat, hier hebben we nog geen kliko voor. En het papier gaat ook in een mand die in onze keukentrolly staat en gewoon geleegd word in de kliko als hij vol is.

 12. Ik heb een mand voor oud papier in mijn voorraadkast en aan de deur van die zelfde kast heb ik twee haakjes waaraan tasjes hangen voor plastic afval en restafval.voor het gft afval heb ik eenbakje op het aanrecht staat wat ik dagelijks leeg in de gft container die buiten bij mijn schuur staat. De mand ende tasjes leeg ik als zevol zijn. Wij hebben 3 containers, voor papier, plastic engft afval en een ondergrondse container voor restafval die voor meerdere straten in mijn wijk bestemd is

  1. Kijk, dat is ook een slim idee: ruimte in een keukenkastje gebruiken voor afval. Ik gebruik nu dus het kastje onder het aanrecht voor restafval, maar ik zou kunnen kijken of ik een la kan vrijmaken voor plastic afval of zo.

 13. Ik heb zeker mijn systeem om afval te scheiden in mijn huis, plastic, glas, papier, groenafval en gewoon afval. Eerst is het een heel gedoe, maar nu iedereen er aan is gewend gaat het vanzelfsprekend en dan voel je je ook prettig dat je dat doet.

 14. ik woon in een flat waar alleen de gewone vuilnisman komt. Bij het naastgelegen winkelcentrum staan wel bakken om te scheiden. Maar daar moet je dus wel extra naar toe lopen.
  Ik heb tot nu toe 1 prullenbak, en een tas aan de verwarming voor oud papier.
  Ook heb ik een soort flexibele plastic ton waar ik plastic in bewaar. Maar dan wel flessen of fruitbakjes. Vleesdoosjes en andere stinkdingen gaan toch gewoon in de prullenbak omdat ik geen schuur heb, maar alles in de keuken moet bewaren. Nu de plastic tassen schaarser worden moet ik nog iets anders verzinnen voor het papier. Maar een doos vind ik teveel ruimte innemen in de keuken. Dus die onderst bak zou voor mij op zich wel makkelijk zijn. Maar ik vind m inderdaad ook veel te duur.. Dus ik verzin nog even verder..

 15. Hier hebben we een groene bak voor tuin/keukenafval. Een blauwe zak voor plastic. Een grijze zak voor restafval. Dan een groene bak voor flessen en bokalen in glas. En het papier verzamelen we in kartonnen dozen.
  Zolang we hier wonen (eind jaren 80) was dit al zo.. en sindsdien nog niets veranderd.
  Gelukkig hebben we een grote garage om alles netjes bij te houden tot de ophaling.. maar ik beklaag echt mensen op een heel klein appartementje :-/

 16. Wij hebben drie containers staan van de gemeente! Binnenshuis scheid ik het afval wel maar daar ga ik geen duur systeem voor aanschaffen.
  Het oud papier gaat in een doosje in de bijkeuken en wordt regelmatig geleegd in de container. Voor het glas staat er een doosje in de gang en als we boodschappen doen nemen we dat meteen mee om in de glasbak te doen.
  Voor het biologisch afval heb ik een driehoekje dat afsluitbaar is op het aanrecht staan en ook dat wordt minstens een keer per dag geleegd.
  De test verzamel ik in een zak die regelmatig wordt geleegd, vaak meerdere malen per dag.
  Het liefst breng ik de vuilnis meteen naar buiten naar de containers zodat het binnen niet gaat stinken, maar in de winter ga ik niet voor elk klein dingetje de deur openen om de warmte binnen te houden. Ik neem elke keer als ik de hondjes uitlaat wat vuilnis mee naar buiten.

 17. Ik heb in de berging een doos in de werkkast staan voor ‘t oude papier. In het aanrechtkastje een klein bakje voor gft afval. Deze wordt iedere avond geleegd in de groene container. En verder heb ik twee grote crèmekleurige afvalbakken van Ikea (rond met een los deksel, 16,95 volgens mij). Ze zijn er ook in het zwart en in verschillende maten. In de ene gaat het plastic, blikken en zuivelpakken. In de andere komt dan het restafval. Deze twee vond ik erg mooi en daarom kocht ik ze. Ik moest wel even wennen dat als je er iets in wilt gooien je meteen het hele deksel er af moet halen. Met mijn vorige afvalbak hoefde dat niet.

 18. We hebben weinig afval, maar we zijn maar met 2 en dan nog de drie huisdieren. Toch hebben we naar mijn idee weinig afval. We hoéven dus ook niet te scheiden, want als we alles in de grijze restafval gooien dan is dat nog voldoende. Maar … Ik wil toch dat we gaan beginnen met het apart weggooien van plastic, GFT afval en restafval. Papier doen we al apart, en glas gaat in de glasbak.
  Op dit moment hebben we een tijdelijk plastic afvalbak in de keuken. Voor een paar tientjes bij de blokker. We hebben misschien wel plek voor die van Ikea, maar dat moeten we dan even nameten. En volgens mij was mijn gozer er niet van gecharmeerd.
  Ik zie wel wat in de Joseph Joseph, en de Binbang. Wel duur, maar een andere optie is om vier verschillende bakken van de blokker neer te zetten, of voor elke ronde aardappelschillen even snel buiten in de juiste bak te gooien.
  Eerlijk gezegd, dat is wat mijn ouders deden toen zij nog een groene bak hadden: gewoon met het etensafval even naar de groene bak. Dat is natuurlijk het goedkoopste, en je blijft meer in beweging.

  1. Ja, dat zeg ik ook wel eens tegen mezelf: ‘Wat is het nou voor moeite om even naar buiten te lopen en het afval meteen op de juiste plek te gooien!’

   Maar het is raar hoe gemakzuchtig een mens kan zijn. En dan streef ik nota bene nog naar die 10.000 stappen per dag. Wat dat betreft hebben je ouders echt groot gelijk met hun aanpak!

 19. Ik heb echt een hele mooie afvalemmer voor in huis: 1 met 3 vakken: voor plastic, rest en groen. En daar heb ik dus ook 3 kleuren zakken voor. Oud papier gaat bij ons in een bak die boven op de koelkast staat, en die legen we dan in de container. Het plastic moet bij ons ingeleverd worden bij de supermarkten etc. dus die bewaren we buiten in een eigen container tot we boodschappen doen en dan gaat alles mee. Daarnaast mogen wij ook nog 2 keer per week storten in een ondergrondse container in de buurt, omdat we 2 kinderen in de luiers hebben en dat is echt wel noodzakelijk. Ik schrik overigens wel van hoe relatief weinig grijs-afval we (verder) hebben: plastic en groen is echt heel veel, als je het goed scheidt. Ik heb de link naar mijn artikel in het veld website gezet, dan kun je zien welke container ik bedoel. Inmiddels hebben we ‘m dus een aantal maanden in gebruik, en ik ben er echt superblij mee.

  1. Dat plastic is bij ons ook best heel veel inderdaad.

   Slim om oud papier op de koelkast te verzamelen Helaas staat daar bij ons al de magnetron op, anders zou ik dat ook doen.

  2. Hallo Loes,
   sorry maar ik weet niet waar ik die link kan vinden…. zou je hem hier willen plaatsen?

 20. Haha, ik zit al een tijdje met dezelfde overpeinzingen. Een van onze goede voornemens is om beter afval te scheiden, plastic scheiden deden we voorheen niet aan. Nu wel, maar waar laat je het inderdaad?! Papier gaat in een krat op de gang, gft meteen naar buiten, restafval in een grijze vuilnisbak in de keuken. En het plastic…. in een tasje in het gootsteenkastje. Niet ideaal maar voor nu voldoet het.

  1. De gang is inderdaad een plek waar je afval snel neerzet. Maar ik wil dit juist graag vermijden omdat ik het dan weer zo slordig vind staan….

   Het is best lastig om een goed systeem te vinden voor afval scheiden ín huis vind ik.

  2. Klopt hoor, zeker in ons kleine halletje is het niet ideaal. Maar ik heb gewoon maar een mooi krat (met deksel) gekocht, dat scheelt weer, haha. En echt groot oud-papier, dozen enzo, gaan meteen de schuur in. Uit het zicht. Maar gewoon één systeem, mooi weggewerkt, voor alle soorten afval, zou mooi zijn!

 21. Een compressiesysteem voor plastic zou ik ook heel fijn vinden, ik heb nu altijd een grote pedaalemmerzak aan de verwarming in de keuken hangen en daar verzamel ik al het plastic in. Soms heb ik een paar van die zakken per week en heb ik niet altijd tijd en zin om naar de plasticcontainer te lopen. Liggen al die zakken ergens in een hoek van de schuur. Dat moet toch handiger kunnen.

 22. Een prullenbak gebruik je elke dag. Ik ben van mening dat je daarom een goede afvalbak nodig hebt. Het liefst eentje met meerdere vakken om zo goed afval te kunnen scheiden.

 23. Ik vind het leuk dat ondanks het kleine huis je een handig logistiek systeem in de keuken hebt om dit proces makkelijk te maken! Gelukkig hebben we een grote garage om alles netjes bij te houden tot de ophaling. Ik heb altijd willen proberen mijn afval te scheiden, en ik denk dat het tijd is om eindelijk het te doen!

 24. Jup, bij ons was het vroeger ook zo. Aan afval scheiden werd niet of nauwelijks gedaan. Er is best wel veel verbeterd sinds ‘die generatie’. Wij scheiden op zich al plastic en papier, maar aan de hand van je tips gaan we ook beginnen met organisch afval scheiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.