Afval scheiden thuis: hoe doe je dat? 4 systemen!
Last updated on May 9th, 2023 at 01:01 pm
- Afval scheiden thuis
- 4 containers bij huis
- Afval scheiden thuis: vuilnisbakken binnenshuis
- Afval scheiden thuis: opruimsystemen
- Joseph Joseph Intelligent Waste afvalemmer 60L
- HAILO TANDEM DE LUXE 15 + 15 LITER
- Afval scheiden thuis met de BinBang
- Deur afvalbak Action
- 8 Afval scheiden tips
- Mijn conclusie over afval scheiden thuis.
- Leestips
Afval scheiden thuis.
Hoe doe je dat het makkelijkst en het best?
Voor wel systeem kies je, en hoe doe je dat als je weinig plek hebt?
Afval scheiden thuis
Toen ik opgroeide in de jaren zeventig hadden mijn ouders twee prullenbakken. Eentje heette de ‘pedaalemmer‘ en daar ging alle afval uit de keuken in. En dan stond er nog een soort grote grijze aardewerken ton in de woonkamer voor alle papier. Dat was het. Een leven zonder afval was toen volgens mij makkelijker dan nu.
4 containers bij huis
Tegenwoordig heb ik maar liefst 4 containers van de gemeente staan. Een groene voor organisch afval, een blauwe voor papier, een grijze, en de nieuwste aanwinst: een grijze met een oranje deksel voor afval wat gerecycled kan worden. Eerlijk gezegd vind ik ze alle vier spuuglelijk. Ik zin nog op een plek ergens om het huis waar ze niet in beeld staan, maar tegelijkertijd wel goed bereikbaar zijn.
N.B. Om je afval te verminderen kun je een Lidl green bag gebruiken voor je groente en fruit!
Afval scheiden thuis: vuilnisbakken binnenshuis
Aangezien ik dus 4 containers heb waarin ik het verschillende afval moet scheiden, heb ik bínnen eigenlijk ook een systeem nodig om het afval te scheiden.
In de keuken heb ik in het kastje onder de gootsteen een klein bakje voor organisch afval. Daar doe ik van die speciale zakjes van de Action in die je gewoon met inhoud en al in de groene container kunt gooien. Daarnaast heb ik naast de koelkast een grote witte afvalbak voor alle andere afval in de keuken. Zoals lege pakken yoghurt, verpakkingen etc.
Maar eigenlijk heb ik binnen dus nóg een bak nodig. Voor alle plastic e.d. Het probleem is alleen: ik heb daar geen plek voor. Ik snap dat het belangrijk is om afval te scheiden, en ik wil daar ook graag mijn steentje aan bijdragen. Ik moet alleen nog even een handig logistiek systeem verzinnen voor in de keuken om dit makkelijk te maken.
Als het om slimme systemen gaat dan denk ik: ‘Ikea!’ Want zij hebben altijd allerlei vernuftige oplossingen.
Afval scheiden thuis: opruimsystemen
Bij de Ikea vond ik dit afvalsysteem:
Als ik het goed begrijp koop je een frame, waarin drie bakken passen. Precies het aantal dat ik nodig heb. Het zou dus ideaal zijn om dit ding in mijn keukenkastje te zetten. Maar het systeem is 80 cm breed, en mijn keukenkastje is maar 50 cm… Dit wordt hem dus niet.
Dus toen keek ik bij een soortgelijk systeem met 2 bakken. Maar ook die is te breed: 60 cm.
Toen ben ik verder gaan zoeken. Hier onder een overzicht van een paar van de soorten afval scheidingssysteem die ik vond!
Joseph Joseph Intelligent Waste afvalemmer 60L
Met zo’n klinkende naam wilde ik wel eens zien wat deze vuilnisbak te bieden had. Dat klinkt op zich goed: drie afvalbakken in één. Maar hij is behoorlijk aan de prijs: 258,95 euro. Bovendien vind ik ‘m lelijk, en ik heb er geen plek voor. Maar handig is hij wel.
HAILO TANDEM DE LUXE 15 + 15 LITER
Met dit systeem bespaar je meer ruimte. Het is bovendien een stuk voordeliger: 62,99. Maar in plaats van 3 heb je 2 bakken. Het goede nieuws is dat dit ding wél in mijn keukenkastje past.
Afval scheiden thuis met de BinBang
Alweer zo’n klinkende naam! De BinBang is een afvalscheidingsbox. De BinBang bestaat uit verschillende boxen die je naar eigen gebruik kunt samenstellen.
De bak bestaat uit een:
- binnen- en buitenbox
- een zakkenklem
- een hendel
Je kunt twee bakken kopen of drie. Die kunt je vervolgen op elkaar zetten, of naast elkaar. Als je drie boxen neemt dan heb je te maken met de volgende afmetingen: 101 x 39 x 32 cm. Als ik 2 boxen zou kopen dan zou de BinBang in mijn keukenkastje passen. De kosten voor 2 boxen zijn 95,-.
Je kunt kiezen voor een box voor plastic afval met een compressiesysteem. Kijk dat laatste klinkt geweldig! Want als plastic wordt platgedrukt neemt het veel minder ruimte in.
Deur afvalbak Action
Bij de Action zag ik een zogenoemde deur afvalbak! Die hang je aan de binnenkant van je keukenkastdeurtje. Zo neemt hij amper ruimte in, maar biedt wel plek voor afval. Ik vind het echt briljant, en ga er eentje kopen!
Hij is ook nog niet duur: maar 1,79!
8 Afval scheiden tips
Als het gaat om afval scheiden thuis, dan heb ik gemerkt dat het belangrijk is dat dit simpel is. Zo gauw mensen ‘ver’ moeten lopen, gaat het afval scheiden al minder goed…. Hieronder mijn belangrijkste afval scheiden tips:
- Afval scheiden hoeft niet duur te zijn.
- Zorg dat je afval scheiden eenvoudig maakt voor jezelf en je medebewoners.
- Voor groente en fruit afval zijn speciale organische vuilniszakjes te koop. Bij de Action zijn ze spotgoedkoop, en ze zijn heel handig.
- Met een vuilnisbak met minstens 3 compartimenten bespaar je ruimte, maar je kunt wel makkelijk afval scheiden.
- Afval scheiden thuis is goed, maar beter is nog om zo min mogelijk afval te hebben. Dat is wel mijn belangrijkste tip: zorg dat je gewoon zo min mogelijk afval hebt. Zo verminder je het gedoe van afval scheiden thuis.
- Organisch afval zoals groente- en fruitresten, koffiedik en theeblaadjes kunnen worden gecomposteerd. Dit vermindert jouw hoeveelheid afval en het vermindert de impact op het milieu.
- Maak gebruik van de recyclefaciliteiten in jouw gemeente of buurt. Veel gemeenten hebben recyclepunten waar je bijvoorbeeld oud papier, plastic en glas kunt inleveren.
- Maak afval zoals kartonnen dozen, flessen en blikjes klein voordat je ze weggooit. Dat scheelt ruimte in je afvalbak.
Mijn conclusie over afval scheiden thuis.
Als ik het zo bekijk dan is de BinBang de beste en handigste oplossing voor het scheiden van ons afval. Vooral het compressiesysteem dat afval fijn drukt spreekt me aan. En als ik hem in mijn keukenkastje zet, heb ik ook niet het probleem van:
‘Waar moet ik hem laten?!’
Maar ik vind hem te duur. Eigenlijk wil ik helemaal niet zoveel geld uitgeven aan mijn afval! Dat moet toch goedkoper kunnen?! Of ik moet gewoon proberen om nog meer te leven zonder afval.
Leestips
- zero waste koken
- afval kosten per gemeente
- Afval scheiden in de keuken
- Afval verminderen met Hello Fresh maaltijdboxen
Hoe doe jij het met afval binnenshuis? Heb je een bepaald systeem of het afval te scheiden? En zo ja, hoe doe je dat?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hier hebben we een groene bak voor tuin/keukenafval. Een blauwe zak voor plastic. Een grijze zak voor restafval. Dan een groene bak voor flessen en bokalen in glas. En het papier verzamelen we in kartonnen dozen.
Zolang we hier wonen (eind jaren 80) was dit al zo.. en sindsdien nog niets veranderd.
Gelukkig hebben we een grote garage om alles netjes bij te houden tot de ophaling.. maar ik beklaag echt mensen op een heel klein appartementje :-/
Ja, als je klein woont is het echt vervelend lijkt me. Dan wil je toch zo min mogelijk plek kwijt aan vuilnis en vuilnisbakken denk ik.
Wij hebben drie containers staan van de gemeente! Binnenshuis scheid ik het afval wel maar daar ga ik geen duur systeem voor aanschaffen.
Het oud papier gaat in een doosje in de bijkeuken en wordt regelmatig geleegd in de container. Voor het glas staat er een doosje in de gang en als we boodschappen doen nemen we dat meteen mee om in de glasbak te doen.
Voor het biologisch afval heb ik een driehoekje dat afsluitbaar is op het aanrecht staan en ook dat wordt minstens een keer per dag geleegd.
De test verzamel ik in een zak die regelmatig wordt geleegd, vaak meerdere malen per dag.
Het liefst breng ik de vuilnis meteen naar buiten naar de containers zodat het binnen niet gaat stinken, maar in de winter ga ik niet voor elk klein dingetje de deur openen om de warmte binnen te houden. Ik neem elke keer als ik de hondjes uitlaat wat vuilnis mee naar buiten.
Wij hebben er nu dus vier Godelieve : (
Een groene, een blauwe, een grijze en de nieuwe aanwinst: een oranje.
Ik heb in de berging een doos in de werkkast staan voor ‘t oude papier. In het aanrechtkastje een klein bakje voor gft afval. Deze wordt iedere avond geleegd in de groene container. En verder heb ik twee grote crèmekleurige afvalbakken van Ikea (rond met een los deksel, 16,95 volgens mij). Ze zijn er ook in het zwart en in verschillende maten. In de ene gaat het plastic, blikken en zuivelpakken. In de andere komt dan het restafval. Deze twee vond ik erg mooi en daarom kocht ik ze. Ik moest wel even wennen dat als je er iets in wilt gooien je meteen het hele deksel er af moet halen. Met mijn vorige afvalbak hoefde dat niet.
We hebben weinig afval, maar we zijn maar met 2 en dan nog de drie huisdieren. Toch hebben we naar mijn idee weinig afval. We hoéven dus ook niet te scheiden, want als we alles in de grijze restafval gooien dan is dat nog voldoende. Maar … Ik wil toch dat we gaan beginnen met het apart weggooien van plastic, GFT afval en restafval. Papier doen we al apart, en glas gaat in de glasbak.
Op dit moment hebben we een tijdelijk plastic afvalbak in de keuken. Voor een paar tientjes bij de blokker. We hebben misschien wel plek voor die van Ikea, maar dat moeten we dan even nameten. En volgens mij was mijn gozer er niet van gecharmeerd.
Ik zie wel wat in de Joseph Joseph, en de Binbang. Wel duur, maar een andere optie is om vier verschillende bakken van de blokker neer te zetten, of voor elke ronde aardappelschillen even snel buiten in de juiste bak te gooien.
Eerlijk gezegd, dat is wat mijn ouders deden toen zij nog een groene bak hadden: gewoon met het etensafval even naar de groene bak. Dat is natuurlijk het goedkoopste, en je blijft meer in beweging.
Ja, dat zeg ik ook wel eens tegen mezelf: ‘Wat is het nou voor moeite om even naar buiten te lopen en het afval meteen op de juiste plek te gooien!’
Maar het is raar hoe gemakzuchtig een mens kan zijn. En dan streef ik nota bene nog naar die 10.000 stappen per dag. Wat dat betreft hebben je ouders echt groot gelijk met hun aanpak!
Ik heb echt een hele mooie afvalemmer voor in huis: 1 met 3 vakken: voor plastic, rest en groen. En daar heb ik dus ook 3 kleuren zakken voor. Oud papier gaat bij ons in een bak die boven op de koelkast staat, en die legen we dan in de container. Het plastic moet bij ons ingeleverd worden bij de supermarkten etc. dus die bewaren we buiten in een eigen container tot we boodschappen doen en dan gaat alles mee. Daarnaast mogen wij ook nog 2 keer per week storten in een ondergrondse container in de buurt, omdat we 2 kinderen in de luiers hebben en dat is echt wel noodzakelijk. Ik schrik overigens wel van hoe relatief weinig grijs-afval we (verder) hebben: plastic en groen is echt heel veel, als je het goed scheidt. Ik heb de link naar mijn artikel in het veld website gezet, dan kun je zien welke container ik bedoel. Inmiddels hebben we ‘m dus een aantal maanden in gebruik, en ik ben er echt superblij mee.
Dat plastic is bij ons ook best heel veel inderdaad.
Slim om oud papier op de koelkast te verzamelen Helaas staat daar bij ons al de magnetron op, anders zou ik dat ook doen.
Hoi Loes, ik heb de link bekeken en vind het een goede vuilnisbak zeg! Bedankt voor de tip!
Hallo Loes,
sorry maar ik weet niet waar ik die link kan vinden…. zou je hem hier willen plaatsen?
Haha, ik zit al een tijdje met dezelfde overpeinzingen. Een van onze goede voornemens is om beter afval te scheiden, plastic scheiden deden we voorheen niet aan. Nu wel, maar waar laat je het inderdaad?! Papier gaat in een krat op de gang, gft meteen naar buiten, restafval in een grijze vuilnisbak in de keuken. En het plastic…. in een tasje in het gootsteenkastje. Niet ideaal maar voor nu voldoet het.
De gang is inderdaad een plek waar je afval snel neerzet. Maar ik wil dit juist graag vermijden omdat ik het dan weer zo slordig vind staan….
Het is best lastig om een goed systeem te vinden voor afval scheiden ín huis vind ik.
Klopt hoor, zeker in ons kleine halletje is het niet ideaal. Maar ik heb gewoon maar een mooi krat (met deksel) gekocht, dat scheelt weer, haha. En echt groot oud-papier, dozen enzo, gaan meteen de schuur in. Uit het zicht. Maar gewoon één systeem, mooi weggewerkt, voor alle soorten afval, zou mooi zijn!
Een compressiesysteem voor plastic zou ik ook heel fijn vinden, ik heb nu altijd een grote pedaalemmerzak aan de verwarming in de keuken hangen en daar verzamel ik al het plastic in. Soms heb ik een paar van die zakken per week en heb ik niet altijd tijd en zin om naar de plasticcontainer te lopen. Liggen al die zakken ergens in een hoek van de schuur. Dat moet toch handiger kunnen.
Het handige aan zo’n compressiesysteem lijkt me dat het afval veel kleiner wordt en dat je het dus makkelijker kunt verzamelen. Maar ja, die prijs…
Een prullenbak gebruik je elke dag. Ik ben van mening dat je daarom een goede afvalbak nodig hebt. Het liefst eentje met meerdere vakken om zo goed afval te kunnen scheiden.
Ik vind het leuk dat ondanks het kleine huis je een handig logistiek systeem in de keuken hebt om dit proces makkelijk te maken! Gelukkig hebben we een grote garage om alles netjes bij te houden tot de ophaling. Ik heb altijd willen proberen mijn afval te scheiden, en ik denk dat het tijd is om eindelijk het te doen!
Jup, bij ons was het vroeger ook zo. Aan afval scheiden werd niet of nauwelijks gedaan. Er is best wel veel verbeterd sinds ‘die generatie’. Wij scheiden op zich al plastic en papier, maar aan de hand van je tips gaan we ook beginnen met organisch afval scheiden.