HomeHuishoudenAfval scheiden thuis: hoe doe je dat? 4 systemen!    

Comments

Afval scheiden thuis: hoe doe je dat? 4 systemen! — 45 Comments

  1. Hier hebben we een groene bak voor tuin/keukenafval. Een blauwe zak voor plastic. Een grijze zak voor restafval. Dan een groene bak voor flessen en bokalen in glas. En het papier verzamelen we in kartonnen dozen.
    Zolang we hier wonen (eind jaren 80) was dit al zo.. en sindsdien nog niets veranderd.
    Gelukkig hebben we een grote garage om alles netjes bij te houden tot de ophaling.. maar ik beklaag echt mensen op een heel klein appartementje :-/

  2. Wij hebben drie containers staan van de gemeente! Binnenshuis scheid ik het afval wel maar daar ga ik geen duur systeem voor aanschaffen.
    Het oud papier gaat in een doosje in de bijkeuken en wordt regelmatig geleegd in de container. Voor het glas staat er een doosje in de gang en als we boodschappen doen nemen we dat meteen mee om in de glasbak te doen.
    Voor het biologisch afval heb ik een driehoekje dat afsluitbaar is op het aanrecht staan en ook dat wordt minstens een keer per dag geleegd.
    De test verzamel ik in een zak die regelmatig wordt geleegd, vaak meerdere malen per dag.
    Het liefst breng ik de vuilnis meteen naar buiten naar de containers zodat het binnen niet gaat stinken, maar in de winter ga ik niet voor elk klein dingetje de deur openen om de warmte binnen te houden. Ik neem elke keer als ik de hondjes uitlaat wat vuilnis mee naar buiten.

  3. Ik heb in de berging een doos in de werkkast staan voor ‘t oude papier. In het aanrechtkastje een klein bakje voor gft afval. Deze wordt iedere avond geleegd in de groene container. En verder heb ik twee grote crèmekleurige afvalbakken van Ikea (rond met een los deksel, 16,95 volgens mij). Ze zijn er ook in het zwart en in verschillende maten. In de ene gaat het plastic, blikken en zuivelpakken. In de andere komt dan het restafval. Deze twee vond ik erg mooi en daarom kocht ik ze. Ik moest wel even wennen dat als je er iets in wilt gooien je meteen het hele deksel er af moet halen. Met mijn vorige afvalbak hoefde dat niet.

  4. We hebben weinig afval, maar we zijn maar met 2 en dan nog de drie huisdieren. Toch hebben we naar mijn idee weinig afval. We hoéven dus ook niet te scheiden, want als we alles in de grijze restafval gooien dan is dat nog voldoende. Maar … Ik wil toch dat we gaan beginnen met het apart weggooien van plastic, GFT afval en restafval. Papier doen we al apart, en glas gaat in de glasbak.
    Op dit moment hebben we een tijdelijk plastic afvalbak in de keuken. Voor een paar tientjes bij de blokker. We hebben misschien wel plek voor die van Ikea, maar dat moeten we dan even nameten. En volgens mij was mijn gozer er niet van gecharmeerd.
    Ik zie wel wat in de Joseph Joseph, en de Binbang. Wel duur, maar een andere optie is om vier verschillende bakken van de blokker neer te zetten, of voor elke ronde aardappelschillen even snel buiten in de juiste bak te gooien.
    Eerlijk gezegd, dat is wat mijn ouders deden toen zij nog een groene bak hadden: gewoon met het etensafval even naar de groene bak. Dat is natuurlijk het goedkoopste, en je blijft meer in beweging.

    • Ja, dat zeg ik ook wel eens tegen mezelf: ‘Wat is het nou voor moeite om even naar buiten te lopen en het afval meteen op de juiste plek te gooien!’

      Maar het is raar hoe gemakzuchtig een mens kan zijn. En dan streef ik nota bene nog naar die 10.000 stappen per dag. Wat dat betreft hebben je ouders echt groot gelijk met hun aanpak!

  5. Ik heb echt een hele mooie afvalemmer voor in huis: 1 met 3 vakken: voor plastic, rest en groen. En daar heb ik dus ook 3 kleuren zakken voor. Oud papier gaat bij ons in een bak die boven op de koelkast staat, en die legen we dan in de container. Het plastic moet bij ons ingeleverd worden bij de supermarkten etc. dus die bewaren we buiten in een eigen container tot we boodschappen doen en dan gaat alles mee. Daarnaast mogen wij ook nog 2 keer per week storten in een ondergrondse container in de buurt, omdat we 2 kinderen in de luiers hebben en dat is echt wel noodzakelijk. Ik schrik overigens wel van hoe relatief weinig grijs-afval we (verder) hebben: plastic en groen is echt heel veel, als je het goed scheidt. Ik heb de link naar mijn artikel in het veld website gezet, dan kun je zien welke container ik bedoel. Inmiddels hebben we ‘m dus een aantal maanden in gebruik, en ik ben er echt superblij mee.

  6. Haha, ik zit al een tijdje met dezelfde overpeinzingen. Een van onze goede voornemens is om beter afval te scheiden, plastic scheiden deden we voorheen niet aan. Nu wel, maar waar laat je het inderdaad?! Papier gaat in een krat op de gang, gft meteen naar buiten, restafval in een grijze vuilnisbak in de keuken. En het plastic…. in een tasje in het gootsteenkastje. Niet ideaal maar voor nu voldoet het.

    • De gang is inderdaad een plek waar je afval snel neerzet. Maar ik wil dit juist graag vermijden omdat ik het dan weer zo slordig vind staan….

      Het is best lastig om een goed systeem te vinden voor afval scheiden ín huis vind ik.

      • Klopt hoor, zeker in ons kleine halletje is het niet ideaal. Maar ik heb gewoon maar een mooi krat (met deksel) gekocht, dat scheelt weer, haha. En echt groot oud-papier, dozen enzo, gaan meteen de schuur in. Uit het zicht. Maar gewoon één systeem, mooi weggewerkt, voor alle soorten afval, zou mooi zijn!

  7. Een compressiesysteem voor plastic zou ik ook heel fijn vinden, ik heb nu altijd een grote pedaalemmerzak aan de verwarming in de keuken hangen en daar verzamel ik al het plastic in. Soms heb ik een paar van die zakken per week en heb ik niet altijd tijd en zin om naar de plasticcontainer te lopen. Liggen al die zakken ergens in een hoek van de schuur. Dat moet toch handiger kunnen.

  8. Een prullenbak gebruik je elke dag. Ik ben van mening dat je daarom een goede afvalbak nodig hebt. Het liefst eentje met meerdere vakken om zo goed afval te kunnen scheiden.

  9. Ik vind het leuk dat ondanks het kleine huis je een handig logistiek systeem in de keuken hebt om dit proces makkelijk te maken! Gelukkig hebben we een grote garage om alles netjes bij te houden tot de ophaling. Ik heb altijd willen proberen mijn afval te scheiden, en ik denk dat het tijd is om eindelijk het te doen!

  10. Jup, bij ons was het vroeger ook zo. Aan afval scheiden werd niet of nauwelijks gedaan. Er is best wel veel verbeterd sinds ‘die generatie’. Wij scheiden op zich al plastic en papier, maar aan de hand van je tips gaan we ook beginnen met organisch afval scheiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>