Yoghurt en flessenlikker!

yoghurt in pak

Als toetje eten wij altijd magere yoghurt, meestal van het huismerk. Vroeger kocht ik ook vaak Melkan yoghurt, maar op een gegeven moment maakten zij de yoghurt veel dikker. En ik heb mijn yoghurt graag wat vloeibaarder.

yoghurt

Yoghurt met kartonnen tuit versus plastic dop

Ook bij de Albert Heijn is de yoghurt vaak wat dikker en ‘lobbiger’, maar laatst kon het even niet anders, en kocht ik daar mijn yoghurt. Maar niet alleen de samenstelling is anders dan de magere yoghurt van de C1000: ook de verpakking!

Wat waar de yoghurt van huismerk zo’n kartonnen punt heeft die je kunt uitvouwen, zit op de Albert Heijn verpakking een witte plastic dop.

En die dop, vind ik geen aanwinst! Ik heb het gevoel dat ik veel eerder knoei en dat het dus minder makkelijk schenkt. Bovendien is het veel lastiger om het pak goed uit te knijpen als het bijna leeg is.

Kortom: in de kwestie plastic dop versus kartonnen tuit, wint wat mij betreft de kartonnen tuit. Die is bovendien ook nog milieuvriendelijker lijkt mij zo.

Flessentrekker, flessenlikker en flessenschraper

Om een pak yoghurt echt goed leeg te krijgen gebruiken veel mensen een zogenoemde flessentrekker, ook wel flessenlikker of flessenschraper genoemd. Maar wacht even: er is wel degelijk een verschil tussen een flessenlikker en een flessenschraper!

Hieronder een flessenschráper van Blokker . Deze kost bijvoorbeeld 2,99:

flessenschraper blokker

En hieronder zie je een voorbeeld van een flessenlikker van Blokker. Voor 9,99 koop je bij Blokker 3 flessenlikkers tegelijk:

flessenlikker blokker

Zoals je ziet ziet een flessenlikker er meer uit als een lepel. Een flessenschraper heeft een soort halve cirkel onderaan. Ik heb de hele Xenos webshop doorzocht op zoek naar een Xenos flessenlikker, maar ze hebben die gewoonweg niet! Dat verbaast me gezien het enorme assortiment aan keukengerei van Xenos. Een champignonborstel hebben ze bijvoorbeeld wel! Waarom dan geen Xenos pannenlikker?1

Flessenlikker AH

Stel je bent bij de supermarkt. Kun je daar dan naast je pak yoghurt ook meteen een flessenlikker kopen? Bijvoorbeeld een flessenlikker bij AH? Goed nieuws: dat kan! Een flessenlikker van AH is zelfs helemaal niet duur. Voor 0,99 cent koop je onderstaande Vocelli flessenschraper bij AH:

flessenlikker AH

Flessenlikker Action

Hoewel een flessenschraper niet duur hoeft te zijn, is bij de Action alles vaak nog net iets goedkoper. Maar op dit moment kon ik bij de Action geen flessenlikker of flessenschraper in hun assortiment vinden. Het enige wat ik  tegenkwam is een Action pannenlikker! Die kost dan ook maar 85 cent. Maar voor een pak yoghurt heb je er weinig aan.

Screenshot 2022 11 05 at 11.26.03

Zo’n pannenlikker gebruik ik voor cake bakken.

Samenvattend

Vroeger, toen yoghurtpakken nog helemaal van karton waren, kon je het pak makkelijk openen en dan met een flessenlikker de laatste inhoud eruit schrapen. Sinds de komst van de plastic dop op yoghurtpakken kan dat niet meer. Best stom eigenlijk! Want plastic is slecht voor het milieu, en je verspilt yoghurt omdat je er niet goed bij kunt.

Handig voor iedereen die het laatste uit zijn yoghurtpak wil schrapen: er zijn verschillende termen voor een flessenlikker. Je kunt ook zoeken op flessenschraper of flessentrekker.

Wat eten jullie als toetje?
Wat vind jij de prettigste verpakking van yoghurt?
Bestaat er eigenlijk nog yoghurt in glazen flessen?

Similar Posts

17 Comments

 1. Sinds ik op mezelf woon, eet ik eigenlijk bijna nooit meer een toetje. Vroeger was het standaard onderdeel van het eten, maar om een of andere reden kom ik er niet echt meer aan toe. Ik zal het wel weer eens proberen, want het is toch extra calcium. In ieder geval vind ik een plastic dop hygiënischer, maar verder ben ik het helemaal met je eens voor wat betreft de voordelen van de tuit! Het schenkt makkelijker en je kunt het pak veel makkelijker helemaal uitknijpen. En dan is het ook nog eens beter voor het milieu!

 2. Hier eten we ook yoghurt en vla uit pakken. Yoghurt maak ik ook wel zelf. Maar mijn voorkeur gaat ook uit naar die tuit om de zelfde reden. Als het aan mij lag zou ik de voorkeur geven om zelf pap of pudding te koken maar manlief houdt daar niet van en dan wil het niet.

 3. Wij vinden yoghurt met een tuit eigenlijk prettiger, ook omdat we voor ons gevoel die pakken beter leeg kunnen maken. Met een dop is misschien wel hygiënischer. Ik probeer zoveel mogelijk te varieren met het toetje, de ene dag yoghurt waar we meestal roosvicee of suiker in doen en de andere dag probeer ik zelf iets te maken. Griesmaal, vanillevla, rijstepap en soms als ik iets meer tijd heb een luxer toetje wat meestal uit de oven komt.

 4. Ik vind die dop ook niks. Ten eerste vind ik het zonde dat ze (nog meer) plastic in een pak doen wat nergens voor nodig is. Daarnaast wat jij ook hebt, het uitknijpen gaat niet zo goed.

 5. Wij eten heel soms een toetje in de vorm van vla en pudding , vaak kook ik zelf pudding. Yoghurt eet m’n man vaak s’morgens met cruesli en inderdaad bij ah hebben ze een dop erop zitten. Maar de pakken zijn evengoed helemaal open te maken en dan kan je met een flessentrekker (te koop bij oa blokker) alle yoghurt er heel goed uithalen.

 6. Jaaa, idd, een flessenlikker, die gebruik ik ook altijd! Ik vind ze met die schroefdop toch wel handiger, ik heb vaak het probleem dat ik die pakken met katronnentuit niet goed open krijg, heb er altijd ruzie mee! Tja… En zo heeft ieder z’n eigen dingetjes, haha.

 7. ik varieer in toetjes, wel of niet, yoghurt, jelly, koekje bij de thee, vla, mona ( als ze onder een euro zijn) enz enz . IK prefereer de plastic dop, lekt niet en even goed leeg te knijpen denk ik……..

 8. Ik vind de pakken met dop prettiger. In onze ijskast hebben wij niet zoveel plek om pakken staande te zetten en deze pakken kan ik dus gewoon neerleggen zonder dat ik bang hoef te zijn dat het gaat lekken. Is een pak leeg… dan knip ik het pak open om de restjes eruit te halen en dan maakt het eigenlijk niet uit of er een tuit of dop op zit. Maar nu koop ik niet alleen de dop hoor, koop vla en yoghurt wat in de aanbieding is en let dan niet op tuit dop. Sjonge wat een verhaal weer ;)

  Fijn weekend!
  Groetjes Isabelle

 9. Laatst hadden wij ook yoghurt in Pak. Best te doen. Totdat zijn broer -mannen hè- wilde overtroeven en die deed daar een stropdas bij aan. Dat ging me dus te ver. Nu zijn we aan de Beker. En de naam is; Soya. Alpro-soya.

 10. Ik vind die pakken met een dop veel hygiënischer. Het lukt me vaak niet om die pakken met een tuit netjes open te maken. Pakken met een dop kun je neerleggen en je kunt ze ook helemaal leegmaken. Ik heb alleen pakken melk met een dop. Wij hebben het liefst Turkse of Griekse yoghurt en die zit in emmertjes.

 11. Wij houden het op de gewone, simpele volle yoghurt, verder af en toe een vanillevla. Ik heb ook een hekel aan de -plastic- doppen, dus ben op zoek naar de flessen. Waarschijnlijk kan ik het hier in het dorp bij de boerenlandwinkel wel krijgen, maar ben er nog niet aan toe gekomen.
  I let you know!

 12. hallo !

  IK werkt bij de keuken (bejaardehuis) en ik doe pap van rijste en griesmeel beker maar op de boven kan staat op binnenkort komt er nieuwe pak van griesmeel en rijstepap met de dop !!!

 13. De dop is misschien goed bedoeld, maar wat mij betreft verre van een verbetering. Dat het hygiënischer zou zijn kan ik me niet voorstellen. Nog nooit ziek geworden van een pak yoghurt zonder dop. De dop veroorzaakt juist meer knoeien. Ik zeg weg die dop.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.