Supermarkt kar, mandje en/of trekmandje

supermarkt karKies je een supermarkt kar?

Of liever een mandje dat je moet tillen?

Of een trekmandje?

Supermarkt kar, mandje of trekmandje

Nog niet eens zo lang geleden kon je bij de supermarkt kiezen uit twee mogelijkheden: een karretje op wielen of een vierkant plastic mandje. Aangezien je bij de meeste supermarkten verplicht een karretje/mandje moet gebruiken pakte ik voor kleine boodschappen een mandje. Ook omdat je daar geen muntje in hoeft te doen.

Mandje op wielen met handvat

Maar inmiddels is er een handige tussenvorm: een mandje op wielen, met een uitrekbaar handvat. Het lijkt op zo’n koffer/trolley waarmee mensen op vakantie gaan. Ik voel me altijd net alsof ik de hond uit laat als ik met dat mandje boodschappen doe. Ik ben erg blij met de komst van het mandje op wielen. Het heeft namelijk een flink aantal voordelen:

 • Je hoeft niet te tillen
 • Er kan meer in dan in zo’n vierkant mandje
 • Er hoeft geen muntje in
 • Omdat het mandje-op-wielen kleiner is dan een karretje, loop je minder risico dat je teveel koopt. Lees ook: Kosten boodschappen per maand. Wat is reëel?

Lidl: kar met wieltjes supermarkt- Plus: mandje op wielen supermarkt

Op de maandag dat het koffie drinken bij mij thuis is, doe ik mijn boodschappen altijd in Terborg. Ik ‘doe’ dan eerst de Lidl. Wat ik daar niet kan halen koop ik bij de Plus. Bij de Lidl neem ik een kar met wielen, want daar haal ik veel. Maar bij de Plus kies ik voor zo’n mandje met wielen. Die puilt meestal wel erg uit als ik bij de kassa kom, maar ik vind het toch handiger dan zo’n karretje waar een munt in moet. Op de één of andere manier vind ik dat dan teveel gedoe!

Supermarkt kar met wieltjes supermarkt

De supermarkt kar met wieltjes was er eerder dan het mandje. En eerder dan het mandje op wielen. De kar met wieltjes is de klassieker! Het liefst willen supermarkten dat je een kar met wieltjes gebruikt. Daar kan immers meer in! De allereerste supermarkt kar met wieltjes stamt uit 1937. Tot 1985 kon je gewoon een kar met wieltjes pakken in de supermarkt. Daarna kwam het systeem dat je er een muntstuk in moet gooien, om hem te kunnen gebruiken.

Ik vind een supermarkt kar met wielen trouwens vaak best lastig te besturen! Dan willen de wielen niet goed rollen. Of ze zijn heel stroef!

kar met wieltjes supermarkt

Kar met wieltjes supermarkt

Kar op wielen bij de Action

Van de week moest ik groep 7 en 8 naar Ulft rijden voor de techniekles. Om de tijd te overbruggen tussen halen en brengen ga ik dan altijd even Ulft in. Ze hebben daar ook een mooie Action! En bij de Action in Ulft bleken ze nu ook mandjes op wielen te hebben. Niet alleen dat: op het handvat stond ook nog eens dat ze ‘antibacterieel’ waren. Antibacteriële handvatten zijn nieuw voor mij.

Nieuw Albert Heijn mandje

 

Schermafbeelding 2011 09 08 om 11.05.55

‘Waar hebben ze de gewone mandjes nou weer gelaten?!’ mopperde ik tegen mijn oudste dochter, die me vergezelde in de Albert Heijn. Dit was in september 2011!

Onze missie: twee stukken kaas halen voor de prijs van 1.

Een supermarkt kar wilde ik niet, want dat zou me maar verleiden tot teveel boodschappen.

Nieuwe mandjes bij AH

‘Deze mandjes zijn heel handig hoor mama!’ wist mijn oudste dochter me te vertellen, en demonstreerde. En verrek, ze zijn inderdaad ontzettend handig! In plaats van met een mandje aan je arm te lopen zeulen, trek je het achter je aan, alsof je een hond uitlaat. En ze zijn ook handzamer dan een supermarkt kar.

Terwijl ik mijn boodschappenmandje uitliet, voelde ik me bovendien erg werelds: net een stewardess die geroutineerd terugkomt van alweer een verre reis, en nonchalant haar koffer achter zich aan trekt.

Superhandig AH mandje!

Dus na mijn aanvankelijk norse reactie bij ‘iets nieuws’ ben ik helemaal om: lang leve het nieuwe mandje bij de Albert Heijn. Op de foto zie je mij met mijn mandje! Met dank aan mijn oudste dochter en haar handige mobieltje waarmee ze ook al foto’s kan maken!

En ja, ik heb toch íéts meer gehaald dan alleen die kaas… Persoonlijk wijt ik dit aan het mandje!

Huisvlijt bezoekers over de trekmandjes in AH

En dit zeiden jullie over deze handige trekmandjes:

 • Ik kan me voorstellen dat het voor sommigen ideaal is… Maar ik ben 1.86m lang, en dan zou ik in een raar soort bocht moeten lopen om het mandje achter me aan te trekken. Meestal neem ik een wagentje – kunnen de tassen (van thuis neem ik een stuk of 3 boodschappentassen mee) in terwijl ik winkel. En ik probeer 1x per week boodschappen te doen, en meteen alles dus mee te nemen.
  Groetjes, “Mosterdzaadje”
 • Oh ik vind die dingen zo erg,zo’n sleurding achter me aan trekken.Hier hebben we de C1000 waar ik vaak mijn boodschapen doe.Het konstante gevoel of mijn armen te kort zijn!!Dus bij weinig een gewoon mandje en bij wat meer een karretje Elisabeth
 • Ik vind ze zoooooo ideaal bij zwangerschap! Bij mijn super is uberhaubt de keuze tussen draagmandjes en rolmandjes omdat de winkel te klein is voor karren.
  Ik gooi alles waar ik maar een beetje onvoorzichtig mee kan zijn erin, en bij de kassa buk ik 1 keer waarbij ik alles op de band zet. Oke, ziet er even niet uit, maar ik kan het wel zelluf! (Hanna)
 • Natuurlijk zijn die mandjes ontworpen om je meer te laten kopen dan in een gewoon mandje.Voel je niet hoe zwaar het is en gooi je er nog wat in. Niets voor niets in de winkelbranche. ;-) (Ineke)
 • Hmmm nog nooit gezien, want ik kom gewoon echt maar 1 x per jaar bij appie, t ziet er wel handig uit, denk ik. (Sillie)
 • Hier bij AH en Plus hebben ze deze mandjes al een tijdje. Ik neem ze nooit omdat ik altijd te weinig boodschappen heb. Neem altijd een gewoon mandje of niets.
  Mascha
 • Ik heb ze wel eens gezien en gebruikt al kom ik vrijwel nooit bij AH. Ik vind ze voor mijzelf niet handig omdat ik teveel moet bukken en er ook over kan struikelen. Mandjes aan de arm neem ik alleen als ik zeer lichte boodschappen nodig heb. Dit ook alweer i.v.m artrose waardoor boodschappen doen best een vermoeiende en pijnlijke aangelegenheid is helaas. Voor anderen kunnen die mandjes best handig zijn hoor, maar niet voor mij. (Mevrouw Jee)
 • Die trekmandjes zijn in het buitenland al jaren lang in opkomst. Vooral in grote warenhuizen waar je soms op meerdere afdelingen iets nodig hebt zijn ze zeer praktisch.
  Maar wat ik niet geloof is dat ze worden ingevoerd om meer aankopen te bevorderen. Er zit volgens mij wat anders achter. Waar ik woon loopt het de spuigaten uit met diefstal van koper, lood en metaal. Voor schroot is er een enorme markt in China.
  En dus starten in de ochtend de treinen niet omdat de dieven aan de haal zijn gegaan met koperen bedrading, lekken de kerken omdat het lood van de daken wordt verwijderd en verdwijnen een voor een de traditionele supermarktkarretjes. Die plastic dingen zijn goedkoper in de aanschaf en plasticx is zo goed als waardeloos. (Melanie)
 • Onze supermarkt had ze, tot ze gingen verbouwen. Ik vond ze ideaal, want voor een paar boodschapjes was het gewone mandje me te klein of te zwaar (gevuld), terwijl je zo’n mandje makkelijk meetrekt. Een kar is dan weer een stuk minder flexibel en nodigt pas écht uit tot inslaan… (Lekker leven met minder)
 • Ze hebben ze hier ook al een hele poos maar vind ze niet fijn.. vaak probeer ik hem toch aan mijn arm te hangen ;-) maarja als het mandje dan opeens toch te zwaar word laat ik hem ook maar over de grond rollen. (Eurootje)
 • De supers hebben ze bij ons al een hele tijd en ik vind ze niet prettig. Het is me iets te vaak overkomen dat er haastige kopers of enthousiaste kinderen met zo’n mand voor mijn voeten langs roetsen, zodat ik bijna onderuit ga. Groet, LM
 • Bij ons staan ze ook al een tijdje maar ik pak toch nog altijd het gewone mandje als ik het nodig heb want meestal scan ik de boodschappen en doe ik alles gelijk in mijn tas. Ik ben vrij lang (1.83) en loop dan niet lekker met dat karretje achter me aan. Groetjes Isabelle
 • Dat is ook de bedoeling dat je net iets meer haaltdan wat je nodig hebt heel slim van de AH ik vind het lijken op de boodschappentas van Oma je weet wel zo’n tas op wielen.
  Leuk geschreven! Groetjes Famke
 • Hier staan ze al heel lang in bepaalde winkels, erg handig. (Johanna)
 • Ik vind ze ook heel handig. Hier kun je kiezen of je ze achter je aan rolt, of gewoon aan je arm neemt. Ik neem ook liever een mandje dan een kar, dan koop je minder. Nog beter, is niks te nemen, dan kun je alleen maar twee stukken kaas vasthouden. (Roelien)
 • Handige mandjes he :) die hebben ze bij ons al een hele tijd. Als ik met de buggy naar de AH ga, dan neem ik een gewoon mandje want die zet ik dan op de buggy zelf.
  Bij onze lidl hebben ze trouwens betere mandjes. het handvat om vast te houden is langer, waardoor ik het over een handvat van de buggy kan doen en het mandje kan trekken met de buggy. (Lieselot)
 • Bij mijn buurt-AH hebben ze de 2e serie al. Van de eerste serie waren zo ongeveer alle wieltjes er binnen een paar weken af. Dat levert gaten op in de mandjes en bovendien schuif je dan een scheef hobbelend geval achter je aan. Het is handig voor als het mandje wat voller is, maar volgens mij zakt ie door zn hoefjes als ie te zwaar is, dus echt een succes vind ik het nog niet. Dan zouden ze beter gewone mandjes en die rijgevallen die kruidvat hier heeft, en ook de grote Hema: met een uittrekbaar handvat en zeker 1,5x zo groot als een gewoon mandje. Die zijn ook veel steviger. (Aline)

N.B. Sinds augustus 2022 heb je voor een supermarkt kar van AH geen muntje meer nodig!

Wat heeft jouw voorkeur: een karretje, een mandje of een mandje op wielen? En ben jij al antibacteriële handvatten tegengekomen?

27 Comments

 1. Andrea Nijgh
 2. Thea
 3. Truus
 4. grietje
 5. Jenny
 6. Anoniem
  • Thea
 7. De Zuinige Student
 8. Sylvia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh