Supermarkt kar, mandje en/of trekmandje

supermarkt karKies je een supermarkt kar?

Of liever een mandje dat je moet tillen?

Of een trekmandje?

Supermarkt kar, mandje of trekmandje

Nog niet eens zo lang geleden kon je bij de supermarkt kiezen uit twee mogelijkheden: een karretje op wielen of een vierkant plastic mandje. Aangezien je bij de meeste supermarkten verplicht een karretje/mandje moet gebruiken pakte ik voor kleine boodschappen een mandje. Ook omdat je daar geen muntje in hoeft te doen.

Mandje op wielen met handvat

Maar inmiddels is er een handige tussenvorm: een mandje op wielen, met een uitrekbaar handvat. Het lijkt op zo’n koffer/trolley waarmee mensen op vakantie gaan. Ik voel me altijd net alsof ik de hond uit laat als ik met dat mandje boodschappen doe. Ik ben erg blij met de komst van het mandje op wielen. Het heeft namelijk een flink aantal voordelen:

 • Je hoeft niet te tillen
 • Er kan meer in dan in zo’n vierkant mandje
 • Er hoeft geen muntje in
 • Omdat het mandje-op-wielen kleiner is dan een karretje, loop je minder risico dat je teveel koopt. Lees ook: Kosten boodschappen per maand. Wat is reëel?

Lidl: kar met wieltjes supermarkt- Plus: mandje op wielen supermarkt

Op de maandag dat het koffie drinken bij mij thuis is, doe ik mijn boodschappen altijd in Terborg. Ik ‘doe’ dan eerst de Lidl. Wat ik daar niet kan halen koop ik bij de Plus. Bij de Lidl neem ik een kar met wielen, want daar haal ik veel. Maar bij de Plus kies ik voor zo’n mandje met wielen. Die puilt meestal wel erg uit als ik bij de kassa kom, maar ik vind het toch handiger dan zo’n karretje waar een munt in moet. Op de één of andere manier vind ik dat dan teveel gedoe!

Supermarkt kar met wieltjes supermarkt

De supermarkt kar met wieltjes was er eerder dan het mandje. En eerder dan het mandje op wielen. De kar met wieltjes is de klassieker! Het liefst willen supermarkten dat je een kar met wieltjes gebruikt. Daar kan immers meer in! De allereerste supermarkt kar met wieltjes stamt uit 1937. Tot 1985 kon je gewoon een kar met wieltjes pakken in de supermarkt. Daarna kwam het systeem dat je er een muntstuk in moet gooien, om hem te kunnen gebruiken.

Ik vind een supermarkt kar met wielen trouwens vaak best lastig te besturen! Dan willen de wielen niet goed rollen. Of ze zijn heel stroef!

kar met wieltjes supermarkt
Kar met wieltjes supermarkt

Kar op wielen bij de Action

Van de week moest ik groep 7 en 8 naar Ulft rijden voor de techniekles. Om de tijd te overbruggen tussen halen en brengen ga ik dan altijd even Ulft in. Ze hebben daar ook een mooie Action! En bij de Action in Ulft bleken ze nu ook mandjes op wielen te hebben. Niet alleen dat: op het handvat stond ook nog eens dat ze ‘antibacterieel’ waren. Antibacteriële handvatten zijn nieuw voor mij.

Nieuw Albert Heijn mandje

 

Schermafbeelding 2011 09 08 om 11.05.55

‘Waar hebben ze de gewone mandjes nou weer gelaten?!’ mopperde ik tegen mijn oudste dochter, die me vergezelde in de Albert Heijn. Dit was in september 2011!

Onze missie: twee stukken kaas halen voor de prijs van 1.

Een supermarkt kar wilde ik niet, want dat zou me maar verleiden tot teveel boodschappen.

Nieuwe mandjes bij AH

‘Deze mandjes zijn heel handig hoor mama!’ wist mijn oudste dochter me te vertellen, en demonstreerde. En verrek, ze zijn inderdaad ontzettend handig! In plaats van met een mandje aan je arm te lopen zeulen, trek je het achter je aan, alsof je een hond uitlaat. En ze zijn ook handzamer dan een supermarkt kar.

Terwijl ik mijn boodschappenmandje uitliet, voelde ik me bovendien erg werelds: net een stewardess die geroutineerd terugkomt van alweer een verre reis, en nonchalant haar koffer achter zich aan trekt.

Superhandig AH mandje!

Dus na mijn aanvankelijk norse reactie bij ‘iets nieuws’ ben ik helemaal om: lang leve het nieuwe mandje bij de Albert Heijn. Op de foto zie je mij met mijn mandje! Met dank aan mijn oudste dochter en haar handige mobieltje waarmee ze ook al foto’s kan maken!

En ja, ik heb toch íéts meer gehaald dan alleen die kaas… Persoonlijk wijt ik dit aan het mandje!

Huisvlijt bezoekers over de trekmandjes in AH

En dit zeiden jullie over deze handige trekmandjes:

 • Ik kan me voorstellen dat het voor sommigen ideaal is… Maar ik ben 1.86m lang, en dan zou ik in een raar soort bocht moeten lopen om het mandje achter me aan te trekken. Meestal neem ik een wagentje – kunnen de tassen (van thuis neem ik een stuk of 3 boodschappentassen mee) in terwijl ik winkel. En ik probeer 1x per week boodschappen te doen, en meteen alles dus mee te nemen.
  Groetjes, “Mosterdzaadje”
 • Oh ik vind die dingen zo erg,zo’n sleurding achter me aan trekken.Hier hebben we de C1000 waar ik vaak mijn boodschapen doe.Het konstante gevoel of mijn armen te kort zijn!!Dus bij weinig een gewoon mandje en bij wat meer een karretje Elisabeth
 • Ik vind ze zoooooo ideaal bij zwangerschap! Bij mijn super is uberhaubt de keuze tussen draagmandjes en rolmandjes omdat de winkel te klein is voor karren.
  Ik gooi alles waar ik maar een beetje onvoorzichtig mee kan zijn erin, en bij de kassa buk ik 1 keer waarbij ik alles op de band zet. Oke, ziet er even niet uit, maar ik kan het wel zelluf! (Hanna)
 • Natuurlijk zijn die mandjes ontworpen om je meer te laten kopen dan in een gewoon mandje.Voel je niet hoe zwaar het is en gooi je er nog wat in. Niets voor niets in de winkelbranche. ;-) (Ineke)
 • Hmmm nog nooit gezien, want ik kom gewoon echt maar 1 x per jaar bij appie, t ziet er wel handig uit, denk ik. (Sillie)
 • Hier bij AH en Plus hebben ze deze mandjes al een tijdje. Ik neem ze nooit omdat ik altijd te weinig boodschappen heb. Neem altijd een gewoon mandje of niets.
  Mascha
 • Ik heb ze wel eens gezien en gebruikt al kom ik vrijwel nooit bij AH. Ik vind ze voor mijzelf niet handig omdat ik teveel moet bukken en er ook over kan struikelen. Mandjes aan de arm neem ik alleen als ik zeer lichte boodschappen nodig heb. Dit ook alweer i.v.m artrose waardoor boodschappen doen best een vermoeiende en pijnlijke aangelegenheid is helaas. Voor anderen kunnen die mandjes best handig zijn hoor, maar niet voor mij. (Mevrouw Jee)
 • Die trekmandjes zijn in het buitenland al jaren lang in opkomst. Vooral in grote warenhuizen waar je soms op meerdere afdelingen iets nodig hebt zijn ze zeer praktisch.
  Maar wat ik niet geloof is dat ze worden ingevoerd om meer aankopen te bevorderen. Er zit volgens mij wat anders achter. Waar ik woon loopt het de spuigaten uit met diefstal van koper, lood en metaal. Voor schroot is er een enorme markt in China.
  En dus starten in de ochtend de treinen niet omdat de dieven aan de haal zijn gegaan met koperen bedrading, lekken de kerken omdat het lood van de daken wordt verwijderd en verdwijnen een voor een de traditionele supermarktkarretjes. Die plastic dingen zijn goedkoper in de aanschaf en plasticx is zo goed als waardeloos. (Melanie)
 • Onze supermarkt had ze, tot ze gingen verbouwen. Ik vond ze ideaal, want voor een paar boodschapjes was het gewone mandje me te klein of te zwaar (gevuld), terwijl je zo’n mandje makkelijk meetrekt. Een kar is dan weer een stuk minder flexibel en nodigt pas écht uit tot inslaan… (Lekker leven met minder)
 • Ze hebben ze hier ook al een hele poos maar vind ze niet fijn.. vaak probeer ik hem toch aan mijn arm te hangen ;-) maarja als het mandje dan opeens toch te zwaar word laat ik hem ook maar over de grond rollen. (Eurootje)
 • De supers hebben ze bij ons al een hele tijd en ik vind ze niet prettig. Het is me iets te vaak overkomen dat er haastige kopers of enthousiaste kinderen met zo’n mand voor mijn voeten langs roetsen, zodat ik bijna onderuit ga. Groet, LM
 • Bij ons staan ze ook al een tijdje maar ik pak toch nog altijd het gewone mandje als ik het nodig heb want meestal scan ik de boodschappen en doe ik alles gelijk in mijn tas. Ik ben vrij lang (1.83) en loop dan niet lekker met dat karretje achter me aan. Groetjes Isabelle
 • Dat is ook de bedoeling dat je net iets meer haaltdan wat je nodig hebt heel slim van de AH ik vind het lijken op de boodschappentas van Oma je weet wel zo’n tas op wielen.
  Leuk geschreven! Groetjes Famke
 • Hier staan ze al heel lang in bepaalde winkels, erg handig. (Johanna)
 • Ik vind ze ook heel handig. Hier kun je kiezen of je ze achter je aan rolt, of gewoon aan je arm neemt. Ik neem ook liever een mandje dan een kar, dan koop je minder. Nog beter, is niks te nemen, dan kun je alleen maar twee stukken kaas vasthouden. (Roelien)
 • Handige mandjes he :) die hebben ze bij ons al een hele tijd. Als ik met de buggy naar de AH ga, dan neem ik een gewoon mandje want die zet ik dan op de buggy zelf.
  Bij onze lidl hebben ze trouwens betere mandjes. het handvat om vast te houden is langer, waardoor ik het over een handvat van de buggy kan doen en het mandje kan trekken met de buggy. (Lieselot)
 • Bij mijn buurt-AH hebben ze de 2e serie al. Van de eerste serie waren zo ongeveer alle wieltjes er binnen een paar weken af. Dat levert gaten op in de mandjes en bovendien schuif je dan een scheef hobbelend geval achter je aan. Het is handig voor als het mandje wat voller is, maar volgens mij zakt ie door zn hoefjes als ie te zwaar is, dus echt een succes vind ik het nog niet. Dan zouden ze beter gewone mandjes en die rijgevallen die kruidvat hier heeft, en ook de grote Hema: met een uittrekbaar handvat en zeker 1,5x zo groot als een gewoon mandje. Die zijn ook veel steviger. (Aline)

N.B. Sinds augustus 2022 heb je voor een supermarkt kar van AH geen muntje meer nodig!

Wat heeft jouw voorkeur: een karretje, een mandje of een mandje op wielen? En ben jij al antibacteriële handvatten tegengekomen?

Similar Posts

27 Comments

 1. De mandjes op wieltjes vind ik niet zo handig je heb snel te veel en het mandje mag niet mee naar buiten .

  1. Dat het mandje niet mee naar buiten mag wist ik niet. Maar ik geloof dat ik dat ook niet geprobeerd heb. Meestal pak ik de boodschappen binnen de supermarkt over in een doosje.

 2. Nee, nooit van gehoord zelfs! Misschien een idee voor Action om de pinautomaat ook anti-bacterieel te maken. Op dat ding schijnen miljarden engerds rond te kruipen ;-)

 3. Die mandjes op wieltjes zijn in de winkel wel handig, alleen bij de kassa niet zo. je moet zo bukken om je boodschappen eruit te halen en op de band te leggen!
  Dat anti-bacterieel geloof ik eigenlijk niet zo in.

 4. Anti-bacterieel heb ik nog niet gezien. eerlijk gezegd geloof ik dat ook niet echt.
  Ik vind de mandjes op wieltjes wel makkelijk. Als ik met de jongste naar de supermarkt ga en hij zit in de buggy pak ik er altijd zo een. Ik haak dan het handvat achter een van de handvatten van de buggy.. Dan trek ik de boodschappen zo mee. Een gewoon mandje is dan te lastig, de buggy is niet met één hand te duwen.

 5. Ik vind ook de mandjes die je kunt trekken niet handig wanneer je bij de kassa bent aangekomen.
  Ik neem altijd een karretje of een mandje. Ga bijna nooit voor de middenweg ;-)

  Ik had vanochtend bij de Aldi geluk. Er stond een karretje die niet vastgeketend zat aan de anderen. Dus die genomen, na het boodschappen doen zet ik het karretje weg en blijkt er een euro munt in te zitten.
  Waarom zou iemand niet even de moeite hebben genomen om die er zelf weer uit te halen?

  Groetjes Jenny

 6. Ik vind het ideaal. Met ons tweepersonen-gezin hebben we meestal zo weinig boodschappen dat een kar wel erg groot is, maar genoeg dat een mandje zwaar wordt. Zeker als je een keer dingen als koffie/melk/pasta/rijst meeneemt, dat weegt best wel alles bij elkaar.

 7. Ik gebruik het liefst een mandje wat ik aan m’n arm draag, zodra het te zwaar word weet ik dat ik teveel heb :-) De mandjes op wielen vind ik te diep en ze maken lawaai. Het anti bacteriële hengsel gedoe is typisch weer zo’n gevalletje van de smetvreescultuur waarin we tegenwoordig verkeren. Ik geloof er niet in…

 8. Die trolleys vind ik ondingen. Ik neem altijd een gewoon karretje. De muntjes heb ik altijd voorradig en vind ik geen probleem.
  De antibacteriële handvatten heb ik nog niet gezien. Ik kom bijna nooit bij de Action.

 9. Voor de weekboodschappen heb ik altijd wel een kar nodig. Als ik tussendoor met de kinderwagen ben, kies ik voor zo’n mandje op wieltjes. Kan een hoop in en hoef je niet te trekken.

  Dat antibacterieel, daar geloof ik dus écht niet in!

 10. Bij de Lidl in Hongarije hebben we nu ook sinds kort mandjes met wieltjes.
  Vind ik toch wel superhandig, vooral als je even geen muntje bij de hand hebt.
  Ik ben vaak ook geneigd om de kar veel te vol te douwen. Dat is ook echt Hollands,
  want de Hongaren hebben meestal maar een paar dingen in hun kar.

 11. P.S. Ik ben je nog steeds niet vergeten voor het interview voor Expat mama’s ;)
  Ik struikelde over de eerste vraag om in het kort mijn levensverhaal te vertellen.
  Volgende week zit ik voor 2 weken relaxt bij m’n moeder in Nederland en dan ga ik er eens rustig voor zitten.
  Groetjes Patricia :)

 12. Ik denk zomaar dat ze het anti -bacterieel noemen omdat het glad is en niet met ribbeltjes of ruw is. De binnenkant van mijn koelkast is ook anti-bacterieel e ook het enige wat ik hierbij kan bedenken is dat de wanden glad zijn. En misschien blijven er op een glad oppervlak minder bacteriën achter of vermenigvuldigen die ‘beestjes’ zich niet. Iets anders zou ik ook niet kunnen bedenken bij een anti-bacterieel handvat.

  1. Nu moet ik eigenlijk even terug naar de Action in Ulft om die handvatten nader te bekijken! Ik kan me niet herinneren hoe ze er precies uit zagen. Ik was vooral onder de indruk van die statement dat ze antibacterieel zijn.

 13. Ik vind een karretje heerlijk! Een mandje wordt mij altijd te zwaar, en dus heb ik met mezelf afgesproken alleen een mandje te nemen als ik niet meer dan 2 boodschappen ga halen. En zo is een mens de hele dag maar aan het denken, wikken en wegen. Maar daar geniet ik ook weer van.

 14. Voor de wekelijkse boodschappen hanteer ik een winkelkar. Voor de snelle tussendoortjes gebruik ik een mandje met wieltjes. Omdat het met een gewoon mandje te zwaar wordt en ook omdat ik een kar eigenlijk onhandig vind. Je staat daarmee al vrij snel iemand in de weg en/of vice versa ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.