Keukenstoelen: hoe kies je de juiste?

keukenstoelen
Dit vind ik nou een mooie keukenstoel!

Onze keukenstoelen zijn van die leuke caféstoeltjes. Heel authentiek. Onder een aantal zit zelfs nog kauwgom...

De helft komt van de kringloop. De andere helft komt van een restaurant dat failliet ging, en de stoeltjes voor een habbekrats van de hand deed. Ik vind ze leuk om te zien, en ze zijn bovendien praktisch. Ik kan ze namelijk makkelijk schoonvegen.

Keukenstoelen:soorten en maten

Ik vind het altijd leuk om te zien wat andere mensen voor keukenstoelen hebben. Zo hebben mijn ouders rieten keukenstoelen nu. Vroeger hadden ze simpele houten stoelen. Maar nu er geen kleine kinderen meer lopen te knoeien met eten, kunnen die rieten stoelen best. Stoelen met een stoffen bekleding lijken mij ook niet handig met kinderen. Voor je het weet zit de bekleding onder de vlekken. En stof veeg je nu eenmaal niet eenvoudig even schoon.

Witte kuipstoelen met 50s uitstraling

Maar nog leuker dan onze caféstoeltjes vind ik deze witte kuipstoelen. Ze doen me aan de vijftiger jaren denken. Bovendien zijn ze eenvoudig van model, en makkelijk schoon te vegen. Als we ooit door onze caféstoelen heen zakken, dan staan deze bovenaan mijn verlanglijstje!

Bank in plaats van keukenstoelen

Sommige mensen hebben in plaats van keukenstoelen een bank. Het voordeel van een bank is natuurlijk dat je dan meer zitplaatsen hebt. Als iedereen een beetje inschikt heb je er zo een plek aan tafel bij. Maar het nadeel van een bank vind ik dat je er over heen moet klimmen om er op te komen als er al meer mensen zitten. Hoewel ik een bank in de keuken dus wel gezellig vind, zal ik daar zelf niet zo gauw voor kiezen.

Hoe kies je de juiste keukenstoelen? 8 aandachtspunten!

 1. Bepaal eerst het materiaal dat je wilt. Houd je van hout, riet, stof, kunststof, leer? Houd daarbij in gedachten hoe ze gebruikt gaan worden. Met kleine kinderen is stof niet zo handig.
 2. Bepaal de hoogte die je wilt, en zorg dat die past bij de hoogte van de keukentafel. (Met dank aan Willemien : )
 3. Passen ze bij je keukentafel? Of koop je ook meteen een nieuwe keukentafel?
 4. Wil je nieuwe, of is tweedehands ook een optie?
 5. Wil je grote of kleinere stoelen?
 6. Wil je hele lichte stoeltjes, of mogen ze best wat robuuster en dus zwaarder zijn?
 7. Wat voor uitstraling wil je in je keuken hebben? Hout oogt natuurlijk en romantisch, terwijl kunststof een modernere look geeft.
 8. Wat voor pootjes hebben ze? Afhankelijk van je keukenvloer is het belangrijk dat je keukenstoelen poten hebben die vriendelijk zijn voor je vloer. Je wilt immers geen vervelende krassen op de vloer!
 9. De prijs! Bepaal voor jezelf wat je wilt uitgeven aan keukenstoelen, en ga dan pas op stap om ze te kopen.

Wat voor soort keukenstoelen heb jij?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik mis een heel belangrijke eis: wat is de zithoogte? Een te lage stoel eet niet lekker, een te hoge stoel ook niet. Zeker met wat langere benen zijn de meeste stoelen te laag. Ik ben nu al,jaren op zoek naar stoelen met zithooget van 47 of 48 cm, de meeste zijn maar 45 cm en dat zit echt niet lekker.

 2. Wij hebben 4 leren stoelen en een houten keukenbank. Bevalt erg goed. Vooral met kinderfeestjes en verjaardagen erg handig. We hebben een kleine kamer en zitten dus heel veel aan de keukentafel.

  1. Leer lijkt me ook erg handig, want: nat afneembaar! Een keukenbank is inderdaad superhandig omdat er zoveel mensen aan kunnen zitten. Wij hebben in de tuin een biertafel met twee lange banken, en daar kunnen verbazingwekkend veel mensen aan zitten.

 3. Wij hebben een open keuken dus die maakt deel uit van de hele kamer. Onze eethoek bestaat uit een grote tafel van ruim twee meter, met daarbij zes stoelen, bekleed met namaakleer, dus heel makkelijk af te nemen, want wees eerlijk, niet alleen kinderen morsen wel eens wat haha...
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. De onze zijn van hout met een rietenzitting. 3 van dezelfde en 1 oudere. Ik heb er stoffen kussentjes ingemaakt. Ze komen van de kringloop en gaan al jaren mee.

 5. Ik heb stoeltjes van IKEA, twee verschillende soorten, hoewel ze wel op elkaar lijken. Die zijn mij prima, ook al zijn ze wat gammel aan het worden. Ik ben heel kieskeurig met dat soort dingen en ben hier blij mee, dus ik hoop dat ze het nog lang houden, anders kan het wel weer een tijd duren voor ik iets gevonden heb waar ik warm voor loop...

  1. Ook wij hebben stoelen uit de ikea, eerst ongeveer 18 jaar blankhouten en nu alweer een paar donkerbruine . Zelfde merk want die bevielen ons het best wat zithoogte/ uiterlijk/ prijs, gewoon hout en inmiddels de meesten met kussentje.

 6. Wij hebben vier witte stoffen stoelen. Met twee kleine kindjes. Maar toch, het gaat best goed. Zij hebben een houten witte bankje, die je wel kan afnemen. En ze stoelen zijn wasbaar. Ik hou van stoffen stoelen. Vind ik lekkerder zitten dan leer of hout.

 7. Ik heb 4 jaren 50 stoeltjes om de tafel staan. Ze zijn wat laag en daarom heb ik er 1of 2 rieten kussentjes op gelegd. Mijn bezoek kan dus zelf de hoogte bepalen. Ik ben blij met deze erfenis van mijn ouders, de originele Arne Jacobsen stoelen best prijzig

  1. Arne Jacobsen was een Deense ontwerper, hij heeft verschillende gebruiksvoorwerpen ontworpen. Deze eetstoelen ken je vast wel, de vlinderstoeltjes, ze waren zwart, tegenwoordig zie je ze in veel variaties, het heeft veel ontwerpers geïnspireerd.ik ben nog niet handig met foto's doorsturen, maar op Google vind je ze direct. Gr.

 8. We hebben 4 houten stoelen met kussentjes erop en een bank. We hebben voor de bank gekozen omdat de achterkamer vrij smal is en je stoelen altijd achteruit moet schuiven, in ons geval kun je er dan niet meer langs. Aan de muurkant staat dus een bank waar met gemak 4 kinderen op kunnen zitten (terwijl er maar 3 stoelen kunnen staan). Aan de muur hebben we een roede bevestigd met daaraan 4 kussentjes zodat de kinderen met hun rug tegen een kussen aanleunen en niet tegen de muur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.