61 Baking soda toepassingen (+ gratis printable!)

baking soda

Eén van de redenen dat baking soda, ook bekend als zuiveringszout, zo populair is is dat je het voor heel veel verschillende dingen kunt gebruiken.

Het is echt multifunctioneel.

Je kunt het gebruiken om te bakken, schoon te maken, maar ook voor je persoonlijke verzorging.

Wil je baking soda kopen? Weet dan dat het veel namen heeft: zuiveringszout, maagzout, baksoda, natriumcarbonaat, natriumbicarbonaat of dubbelkoolzure soda.

Wat is baking soda?

Baking soda ziet er uit als een wit poeder. Je kunt het gebruiken voor schoonmaken, maar ook om te bakken. Het is gewoon te koop bij supermarkten en bijvoorbeeld Kruidvat. Het bekendste merk is Arms & Hammer.

Hieronder zie je hoe ik baking soda van Arms & Hammer op een schoteltje doe:

baking soda

In deze post vind je een handig overzicht van maar liefst 61 baking soda toepassingen. Ik heb ze even handig geordend op categorie, zodat je makkelijker iets kunt opzoeken. Soms gebruik ik het woord zuiveringszout of natriumcarbonaat toepassingen, maar dat is dus hetzelfde!

Snel naar een bepaald onderwerp?

Wil je snel naar een bepaalde categorie voor zuiveringszout toepassingen? Dat kan met onderstaande links:

Met welke soda kun je bakken, en met welke schoonmaken?

Omdat de chemische formules van baking soda, zuiveringszout en schoonmaaksoda erg op elkaar lijken, vroeg ik Rosanne  Herzberger van het boek Er is niets mis met e-nummers om uitleg. Ik mailde haar het volgende bericht:

'Op mijn blog Huisvlijt wil ik graag uitleggen wat het verschil is tussen de baking soda van Arm & Hammer en Mous­se de Lin Tra­di­ti­on na­tri­um car­bo­naat. Beide zijn verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Hoewel ik scheikunde heb gehad op school, kom ik er niet uit. Die formules lijken allemaal op elkaar : (

Het is allebei natriumcarbonaat!

Hieronder het antwoord van Rosanne Herzberger over baking soda of soda:

266px Rosanne Hertzberger
Foto door: Alex. P. Kok - CC BY-SA 4.0

'Hoi Nicole,

Wat een leuke vraag. Het is allebei gewoon natriumcarbonaat. Na2CO3 is de formule. Het is een zoutvorm. Dat betekent een combinatie van een negatief geladen molecuul (carbonaat) en een positief geladen molecuul, een metaal (in dit geval natrium, maar alternatief is calcium of kalium of aluminium). De 'di' voor carbonaat betekent dat er voor elk natrium deeltje (2+) twee carbonaat deeltjes (1-) nodig zijn vanwege het verschil in lading. Natrium in het engels is sodium, daarom heet het soda. Het heeft trouwens ook een E-nummer, E500 :)

De 'decahydraat' van Mousse de Lin betekent dat het niet volledig droog zout is, maar dat er per natriumbicarbonaat molecuul 10 watermoleculen aan vast zitten. Dat merk je waarschijnlijk aan het product, het voelt minder als poeder maar iets natter.

Natriumcarbonaat toepassingen: Je kúnt met allebei bakken

Je zou in principe met allebei kunnen bakken, maar de vraag is of je dat wil. Dat heeft vooral met voedselveiligheid te maken. In schoonmaakproducten accepteer je andere verontreinigingen en productiemethodes dan in voedselproducten. Er zijn andere veiligheidsregels voor. De kans is aanwezig dat het ene uit een voedselverwerkingsfabriek komt en het andere uit een fabriek waar ze ook bleek- en allesreiniger produceren.

Ik zou zelf niet bakken met soda bedoeld voor schoonmaken, vanwege dit risico, ook al is het klein.

61 Baking soda toepassingen

Persoonlijke verzorging met baking soda

 1. Je kunt je tanden poetsen met baking soda, maar meng het wel met een beetje (eventueel zelfgemaakt) tandpasta, want pure baking soda kan wat te hard zijn voor je tanden.
 2. Baking soda kun je gebruiken als rijsmiddel als je iets bakt.
 3. Je kunt er je haar mee wassen.
 4. Je kunt het gebruiken als deodorant. Zweet stinkt op zich namelijk niet. Pas als je zweet in aanraking komt met de bacteriën op je huid krijg je een zweetgeur. Omdat baking soda geurtjes neutraliseert kun je het dus gebruiken als deodorant. Je kunt simpelweg een beetje baking soda onder je oksels wrijven en kijken wat het voor je doet.
 5. Het is geschikt om je tanden mee te poetsen.
 6. Zuiveringszout ontsteking: net als Badedas wordt zuiveringszout vaak aangereden als je een ontsteking hebt. Bijvoorbeeld door een splinter. Je maakt dan een warm badje met zuiveringszout en houd je ontsteking daarin. Maar op thuisarts.nl wordt dit niet aangeraden.
 7. Gestoken door een wesp of bij? Meng baking soda met wat water tot een soort pasta, en doe dat als een soort zalf op de pijnlijke plek.
 8. Je kunt met baking soda een scrub maken en daarmee zachtjes over je huid gaan en zo dode huidcellen verwijderen. Meng hiervoor 3 delen baking soda met 1 deel water en maak zo een papje/scrub. N.B. Blogger Serena Verbon schreef een waarschuwende post over het gebruik van baking soda voor je huid.
 9. Heb je last van zogenoemde aften, oftewel pijnlijke wondjes in je mond? Meng een theelepel zuiveringszout met een half glas lauw water en spoel goed. Dit bevordert de genezing van je aften.
 10. Aargh heb je een splinter? En kun je hem er niet goed uit krijgen met een pincet? Een alternatief is de plek met de splinter weken in warme water met baking soda. Doe dit twee keer daags. Als het goed is komt de splinter er uiteindelijk vanzelf uit.
 11. Voel je een keelpijn opkomen? Doe dan een schepje zuiveringszout in een glas water en gorgel daarmee. Het idee is dat dit je keel ontsmet.
 12. Heb je gelige nagels? Een mengsel van een theelepel soda met warm water en een nagelborstel maakt je nagels weer witter.
 13. Baking soda en maagzuur. In de strip Jan, Jans en de kinderen maakt Catootje een raar gerecht. Nadat Jan ervan gegeten heeft vraag Jans bezorgd: 'Jan? Zeg een wat? Moet ik wat zuiverigszout halen?' Baking soda en maagzuur worden inderdaad vaak met elkaar in verband gebracht. Het idee is dat de baking soda het maagzuur neutraliseert. De methode is dat je een halve theelepel zuiveringszout oplost in een half glas water en dit opdrinkt. Maar je moet voorzichtig zijn met baking soda als maagzuurremmer. In je maag wordt het namelijk afgebroken tot keukenzout en CO2 Dus voor je het weet krijg je veel te veel zout binnen. En van de CO2 kun je een opgeblazen gevoel krijgen. Zelf durf ik om deze reden zuiveringszout niet te gebruiken als maagzuurremmer.
  baking soda tegen maagzuur
  Bron: Jan, Jans en de kinderen, 129

Schoonmaken met baking soda

Lees mijn speciale post helemaal over schoonmaken met baking soda!

N.B. Heb je last van meelmotten? Wist je dat ze ook baking soda eten?! Helaas helpt baking soda dus niet tégen meelmotten.

Maak je eigen 'huisgeur' met behulp van baking soda en olie.

Baking soda toepassingen

Vieze geurtjes verwijderen met zuiveringszout

 1. Stinkt je koelkast? Haal dan de oorzaak van de geur weg, en verwijder voedsel dat niet meer goed is. Maar soms is dat niet genoeg. In dat geval kan een bakje met zuiveringszout dat je in de koelkast zet helpen, omdat het geurtjes absorbeert.
 2. Ruikt je winter-of zomerkleding muf? Of zijn dekbedhoezen die je een tijdje niet gebruikt hebt onprettig? Zet er een doosje zuiveringszout bij in.
 3. Zweetschoenen. Neem twee dunne doekjes of zakdoeken en doe daarin twee eetlepels baking soda. Knoop het doekje dicht, en doe het in de schoenen. Terwijl je de schoenen niet draagt kan de soda vieze geurtjes absorberen. Zie ook schoenen schoonmaken.
 4. Vieze geur in je mond of slechte adem? Meng dan 1 theelepel baking soda met een glas water en spoel zorgvuldig.
 5. WC: doe een kopje zuiveringszout in de wc en laat een uurtje intrekken. Daarna goed de wc schoonmaken met de wc-borstel en daarna doortrekken.
 6. Ga je over je nek als je wat in je groene container moet gooien? Een laagje soda op de bodem vermindert stank.
 7. Heb je een stinkend vloerkleed? Sprenkel er zuiveringszout op, en het zal vieze geurtjes absorberen. Laat een nachtje intrekken. Daarna even goed stofzuigen en je huis ruikt weer frisser.
 8. Heeft je snijplank geurtjes opgenomen, zoals ui of knoflook? Wrijf hem in met zuiveringszout. Zie ook Welke snijplank!
 9. Om stank in de kattenbak te verminderen kun je als onderste laag wat baking soda strooien. Doe daarna het kattengrit. Verminder stank tussendoor door een beetje soda in de kattenbak te strooien, maar beter is natuurlijk bij stank de hele kattenbak even te verschonen.
 10. Heb je een ui gesneden en stinken je handen nu? Wrijf er wat zuiveringszout op.
 11. Stinkt je stofzuiger? Zuig dan een beetje baking soda op.
 12. Stinkt je thee- of koffiepot of zitten er vlekken in die je er niet goed uitkrijgt? Giet er dan 1/4 water in en voeg 1/4 baking soda toe. Maak hiermee de pot goed schoon. Zijn de vlekken heel hardnekkig, laat het dan eerst een paar uur intrekken. Daarna goed uitspoelen.
 13. Heb je mooie tweedehands boeken gevonden, maar ruiken ze heel muf? Sprenkel een beetje zuiveringszout tussen de pagina, en schud daarna goed uit.

Baking soda en kinderen

 1. Is je kind wagenziek geworden en heeft hij of zij op de achterbank gekotst.... Het is geen pretje om dat op te ruimen, en menigeen gaat bijna over zijn nek als je braaksel moet opruimen. Maar het moet wel gebeuren anders rijd je nog weken rond in een auto die naar kots ruikt. Haal diep adem en veeg zoveel mogelijk van het braaksel weg met een keuken- of wc papier. Keukenpapier is beter, want dat is steviger. Gooi  dat daarna meteen in de vuilnis. Sprenkel vervolgens gul zuiveringszout op de stinkende vlek waar het braaksel lag. Laat dit minstens een paar uur zo intrekken, eventueel zelfs een nacht. Zuig het de volgende dag op. Nog steeds een vieze geur? Zet dan een bakje zuiveringszout in de auto.
 2. Wist je dat je baking soda kunt gebruiken voor slijm maken! Het is 1 van de vele mogelijke ingrediënten voor slijm. Je kunt ook slijm maken met baking soda.
 3. Heeft je kind een losse beugel is onfris ruikt? Leg de beugel dan in een bakje warm water met theellepels zuiveringszout.
 4. Baking soda is leuk voor kinderfeestjes, omdat je er makkelijk experimenten mee kunt doen met een groot effect. Ik had ooit veel succes met een heuse 'vulkaan'. Gewoon een kwestie van soda op een soort zandberg strooien en daar azijn overheen gieten. Voila, een vulkaan! Hieronder een filmpje waarin ballonnen worden opgeblazen met behulp van zuiveringszout en azijn! Succes verzekerd.

21 Extra toepassingen van zuiveringszout

 1. Wist je dat bloemen langer mooi blijven als je een beetje baking soda bij het water doet?
 2. Last van mieren? Maak een mengsel van baking soda en zout. Gebruik telkens evenveel zuiveringszout als gewoon zout en strooi dit mengsel waar je mieren ziet lopen. 
 3. Veel mensen zweren bij zuiveringszout als ze last van hun maag hebben. Het neutraliseert namelijk het maagzuur.
 4. Maak je je zorgen over bestrijdingsmiddelen op je groente en fruit? Doe dan wat zuiveringszout op een vochtige doek en maak de groente en/of fruit hiermee schoon. Spoel daarna goed af.
 5. Er zijn allerlei geurtjes te koop om je huis lekker te laten ruiken, maar het probleem is dat daar vaak allerlei kwalijke stoffen in zitten die niet goed voor je gezondheid zijn. Daarom loop ik altijd spijtig aan dit soort producten voorbij als ik in de Action ben... Want ze zien er heel aantrekkelijk uit. Maar je kunt beter je eigen lekkere geurtje maken met behulp van baking soda. Meng 1/3 met zo'n 10 tot 15 druppels essentiële olie en zet dat ergens in je huis neer voor een fijne geur. Als je het in een mooi potje doet, met een leuk lint er omheen is dit ook leuk als een cadeautje.
 6. Groeit er onkruid tussen de tegels in je tuin? Strooi dan wat zuiveringszout tussen de kieren. Onkruid houdt daar niet van. Zie ook Schoonmaakazijn en onkruid.
 7. Baking soda kan ook helpen tegen jeuk door bijvoorbeeld waterpokken. Meng hiervoor een eetlepel zuiveringszout met water, meng dat goed en doop vervolgens een doek in het mengsel en breng dit aan op de jeukende plekken.
 8. Een frituurpan schoonmaken met soda werkt uitstekend.
 9. Geef je gewone wasmiddel superkrachten door een half kopje baking soda toe te voegen : )
 10. Hetzelfde trucje kun je ook toepassen met je afwasmiddel. Een beetje zuiveringszout geeft je afwasmiddel extra schoonmaakkracht.
 11. Is het buiten glad omdat het heeft gevroren maar heb je geen zout in huis? Zuiveringszout kan ook helpen.
 12. Soms laat voedsel gekleurde vlekken achter in een lunchtrommel. Dat ziet er viezig uit. Je komt van dergelijke hardnekkige vlekken af met 4 eetlepels baking soda en warm water.
 13. Fris een matras op door er zuiveringszout overheen te sprenkelen. Goed laten intrekken en daarna stofzuigen.
 14. Heeft je kind veel knuffels die smoezelig zijn geworden, maar die je niet goed durft te wassen? Doe ze in een plastic zak en giet er een kopje zuiveringszout bij in. Flink schudden zodat de baking soda viezigheid en stof kan absorberen. Sla de knuffels daarna goed uit, en zuig ze eventueel na.
 15. Zware dag gehad? Maak een fijn voetenbadje voor jezelf met zuiveringszout.
 16. Je kunt je wasmachine reinigen met soda!
 17. Vergeten om je goed in te smeren en is je huid nu verbrand? Als je een bad hebt, heb je geluk. Laat het bad vollopen met warm (geen heet) water, en voeg een half kopje zuiveringszout toe. Dit kalmeert je huid.
 18. Gootsteen verstopt? Soda helpt je gootsteen ontstoppen!
 19. Wil je een omelet maken die zo luchtig is dat hij bijna van je bord afzweeft? Doe dan een halve theelepel baking soda erbij. (Halve theelepel per 3 eieren).
 20. Je kunt het gebruiken als een rijsmiddel bij het bakken in combinatie met een zuur.
 21. Heeft je kind een gevoelige huid, en heeft hij of zij last van het parfum in je wasmiddel? Je kunt je wasmiddel dan vervangen door soda.
 22. Baking soda tegen maden: veel mensen gooien baking soda tegen maden in een container.

Is zuiveringszout een wondermiddel?

Nee, baking soda is geen wondermiddel dat overal tegen helpt of dat kanker geneest zoals soms wel eens beweerd wordt. Maar het is wel degelijk een goedkoop en handig product om in huis te hebben: er zijn echt heel veel toepassingen. Soda kan bovendien diverse schoonmaakproducten vervangen, zoals allesreiniger, Cif, Fébrèze, dure huisgeurtjes, Rennies tegen brandend maagzuur en stofzuigergeur zakjes.

Maar, zeker als je het inwendig gebruikt en voor je persoonlijke verzorging geldt: vraag bij twijfel eerst goed na bij je huisarts. Lees bovendien zorgvuldig de gebruiksaanwijzing en gebruik nooit meer dan wordt aanbevolen. Omdat het veel sodium bevat is het niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en last van brandend maagzuur? Neem dan liever iets anders dan een glas water met zuiveringszout tegen je klachten. Ook wordt het gebruik van baking soda voor zwangere vrouwen afgeraden.

Baking soda en azijn

Baking soda en azijn zijn een bruisende combinatie. Letterlijk. Als je azijn giet over baking soda dan gaat het namelijk heel erg bruisen. Dat is meteen ook de reden waarom baking soda en azijn zo'n goed duo zijn op kinderfeestjes! Je kunt er bijvoorbeeld 'lava' mee maken.

Als het gaat om schoonmaken, dan kan azijn het effect van natriumcarbonaat versterken.

Gratis printable over natriumcarbonaat

Raak je in de war van wat nou wat is? Hieronder een handige printable.

baking soda

Zie ook Schoonmaakazijn mengen met allesreiniger.

Natriumcarbonaat F.A.Q!

Is baking soda hetzelfde als bakpoeder?

Nee, baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder. In de blogpost Is baking soda hetzelfde als bakpoeder? leg ik precies uit wat het verschil is!

Is baking soda hetzelfde als soda?

Op basis van de naam zou je kunnen denken dat ze hetzelfde zijn. Maar dat zijn ze niet! Wat nou precies het verschil is, en waar je wat voor gebruikt lees je in mijn post: Soda en baking soda: wat is het verschil?

Is baking soda hetzelfde als zuiveringszout?

In dit geval is het antwoord ja : ) Het gaat hierom hetzelfde product.

Waar baking soda kopen?

Je vindt baking soda bij Albert Heijn en Jumbo, maar ook bij Kruidvat. Een compleet overzicht vind je in mijn post: Waar kun je zuiveringszout of baking soda kopen?

Zuiveringszout toepassingen samenvattend

Natriumcarbonaat oftewel zuiveringszout oftewel baking soda is handig om standaard in je keukenkastjes te hebben omdat het zo functioneel is. In deze post gaf ik een overzicht van de vele toepassingen voor deze soda. Wil je weten waar je het kunt kopen?

Lees dan mijn post Waar kun je zuiveringszout of baking soda kopen?

Bewaar deze post met zuiveringszout toepassingen, en pin hem!

baking soda toepassingen

Leestips voor natiumcarbonaat toepassingen

Vergelijkbare berichten

37 reacties

 1. Hm, ik zei al eerder dat ik het helemaal niet in huis heb. Nu ik dit lees, geloof ik toch dat ik daar eens verandering in aan moet gaan brengen. Er zitten namelijk een paar dingen tussen waar ik zéker wat mee kan.

  1. Ja, het is echt wel een handig product om in huis te hebben. Het is niet duur, milieuvriendelijk en het komt altijd wel een keer van pas.

 2. Handige tips. Ik zal er nog een toevoegen die ik zelf recentelijk gebruikt heb naar aanleiding van een te hoge waterrekening. De W.C.'s, zowel beneden als boven lekte water vanuit het reservoir. Was al een jaar of 15 niet meer naar gekeken. Het zat zo vol met kalk dat ik maar niets losgeschroefd heb. De waterkraan dichtgedraaid en het reservoir doorgespoeld zodat er geen water meer instond. In het reservoir twee liter schoonmaakazijn en daarop een half pak baking soda. Het geheel begint dan enorm te bruisen. De eerste keren is de kalk nog niet weg en loopt het langzaam via het reservoir weg. Na drie keer opnieuw te zijn begonnen bleef het dicht. Nog eens herhaald met azijn en baking soda en dit twee dagen laten staan. Werkt uitstekend en lekt nog steeds niet.

 3. Maak een papje van Baking soda en water. Smeer de voetbodem van je birkenstocks er mee in. Laten drogen en af borstelen. Schoon!

 4. Bedankt voor al die adviezen. Ik lees niet veel over gevaren, bv tast dit de kleiren niet aan v kledij? Tast baking soda wc of leidingen aan? Iemnd ervringen of tips?

  1. Sorry voor de tikfouten in mijn vorige post: niet zo handig met zo'n kleine toetskes 🤔

 5. Is dit ook bacterie dodend ? En als je dit samen met azijn gebruikt krijg je dan lava maar ik las weer ergens anders dat soda water en azijn bacterie dodend zou zijn daarom deze vraag.

 6. Er zitten handig tips erbij. Je kan zoveel ermee doen. Zelf gootsteen schoon maken. Dit hadden we gedaan. Hielp geen meter. Verstopt juist nog meer er van. Wij hebben toen speciaal pomp gekocht om gootsteen doorheen gaan. Ja hoor en lukt. Maar deze spul wat jij hebt daar kun je andere dingen mee gebruiken. Er zit wel bij wel handig kan gebruiken.

 7. Kocht het ooit om pannen weer blinkend te krijgen.
  Had helaas geen enkel resultaat.

  Nadeel vind ik dat het eenmaal geopend, maar beperkt houdbaar is.
  Maar als je een paar klusjes op spaart en tegelijk doet is dat ook weer geen probleem.

 8. Ik heb het wel in de la staan, ook de gewone soda om schoon te maken. Ideaal icm citroen om vet weg te krijgen (vooral die vette plekken op het keukenkastje als je vergeten bent er een krant neer te leggen).
  Soda gebruik ik ook als iemand bij ons in huis een ontstoken teen heeft of andere wondjes op voeten en handen. (Knieën krijg ik wat lastiger in een teiltje).
  Onmisbaar dus :)
  Leuk deze lijst, wist wel veel, maar niet alles wat ik nog wel wil gaan uitproberen.
  Groetjes,

 9. Wij hebben het ook in het keukenkastje staan.
  Laatst had ik een ongelukje met een eetkamerstoel, er was iets vets op gevallen.
  Een papje gemaakt en dat op de vlekken gedaan, alles is er uit gegaan.
  het is werkelijk geweldig spul.
  Groetjes Irma

 10. Wat een lange lijst! Zo lijkt het echt een super middel dat je altijd in huis zou moeten hebben. Ik heb het in de kast staan en eigenlijk gebruik ik het nog te weinig. Soms om een kleed even goed schoon te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.