Baking soda: doodt het bacteriën? Ontsmetten met soda?

baking soda

Karin stelde een vraag over ontsmetten met soda!

Ze wil graag weten of baking soda bacteriën doodt.

Ik ging voor Karin op zoek naar het antwoord.

Want ik heb weliswaar niet alle antwoorden, maar ik ben wel heel goed in zoeken naar antwoorden : )

En ik heb dit keer ook een paar experts op dit gebied ingeschakeld!

Baking soda: Schoonmaken versus bacterie dodend

Maar laten we eerst even duidelijk proberen te krijgen waarover we het hier precies hebben!

Met baking soda kun je namelijk prima schoonmaken. Maar schoonmaken en reinigen, is iets anders dan desinfecteren, steriliseren en bacteriën doden. Als ik bijvoorbeeld mijn aanrecht schoonmaak met groene zeep, dan verwijder ik zichtbaar vuil. Maar allerlei bacteriën blijven gewoon zitten. Mijn aanrecht is daarna niet 'steriel'. Met andere woorden: je zou er geen operatie op kunnen uitvoeren. De kans op infectie is veel te groot,

Maar dat geeft niet.

Want in het gewone dagelijkse leven is het ook niet nodig om alle bacteriën weg te poetsen.

Schoonmaken versus steriliseren versus desinfecteren

Op de site van het RIVM leggen ze de verschillen uit:

  1. Schoonmaken/reinigen. Reinigen, ook wel schoonmaken, is het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven, vermeerderen en verspreiden Bijvoorbeeld je aanrecht goed schoonvegen met een microvezeldoekje.
  2. Steriliseren. Sterilisatie is een proces dat alle micro-organismen op of in een voorwerp doodt of zodanig inactiveert dat de kans op de aanwezigheid van levende organismen per gesteriliseerde eenheid kleiner is dan één op een miljoen. Dit moet gedaan worden door professionals volgens het RIVM
  3. Desinfecteren: Desinfectie is het thermisch of chemisch doden of inactiveren van micro-organismen waarbij het aantal micro-organismen wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.

Karins vraag gaat volgens mij over desinfecteren. Kun je bijvoorbeeld ontsmetten met soda?

Zo, en nu eerst even een momentje ontspannen!

Kijken hoe een ander het werk doet, kan heel ontspannend zijn. Onderstaande meneer is bijna hypnotiserend.

via GIPHY

Baking soda: werkt het desinfecterend en doodt het bacteriën?

Baking soda heeft volgens diverse experts inderdaad bacterie dodende eigenschappen, maar het doodt niet álle bacteriën. Op de toonaangevende site thuisarts.nl zeggen ze bijvoorbeeld dat bij een bijtwond baking soda niet helpt om een infectie te voorkomen. Sterker nog, ze zeggen dat je dan net zo goed kunt spoelen met gewoon water....

En op de site Mother Nature Network staat te lezen:

'Although baking soda is often used as a household cleaner, it is ineffective against most bacteria, including salmonella, E. coli. and staphylococcus. If you suspect there has been a contamination of any of these bacteria, ditch the baking soda in favor of a product registered as a disinfectant by the EPA.'

Ook op de site Water Council & Health Counsel schrijven ze dat pure baking soda 'ineffectief' is als desinfecterend middel.

Tegelijkertijd bleek uit een Amerikaans onderzoek dat baking soda hielp bij schimmelinfecties van de huid en nagels. Ook zijn er aanwijzingen dat baking soda kan helpen om ontstoken tandvlees te verbeteren.

Wat zeggen de experts over ontsmetten met soda?

Ik heb diverse experts gevraagd naar een antwoord op de vraag: 'Doodt baking soda bacteriën?' Hieronder de antwoorden die ik kreeg

De afdeling scheikunde van de Rijks Universiteit Groningen over baking soda

'Als je met bacteriën wilt gaan werken zou ik geen sodium bicarbonaat gebruiken. Wat ik heb kunnen vinden online is dat het wel een aantal schimmels en bacteriën doodt maar niet alle. Mocht je thuis je aanrechtblad willen ontsmetten zou ik hiervoor (>70%) alcohol gebruiken. Om je handelingen ook schoon te houden is het verstandig om te werken in de buurt van een brandende vlam (binnen 30cm) maar dat heb je wellicht niet tot jouw beschikking.'

Nemo kennislink over baking soda

'Het kan – vooral handig bij het ontsmetten van handen, wonden, etc - maar is eigenlijk lang niet zo effectief als een lekker heet sopje van 60 graden of meer.'

De conclusie over baking soda en bacteriën en ontsmetten met soda

Baking soda doodt dus NIET alle bacteriën. Ontsmetten met soda is dus niet voldoende. Lees ook het antwoord op de vraag: Kan baking soda bederven?

Lees ook over Epsom zout! en over Baking soda kopen en baking soda Aldi.

Stel nu jouw vraag!

Heb jij een vraag waar je graag het antwoord op wilt weten? Laat het me dan weten met onderstaand formulier:

Vergelijkbare berichten

26 reacties

    1. Dat is zeker waar! Op Huisvlijt vind je veel artikelen over wat je allemaal met zuiveringszout kunt doen. Onder andere een post met maar liefst 51 toepassingen van baking soda : )

  1. Een warm sopje met groene zeep is veel effectiever om je aanrecht mee schoon te maken. Hoe heter het water hoe beter het is. Een aanrecht hoef je normaliter niet te desinfecteren.

  2. Ik ben altijd verbaasd waar je making soda wel allemaal niet voor kan gebruiken. Ik dacht ook niet dat het bacteriën zou kunnen doden, maar je weet het natuurlijk nooit.

  3. Pfff, ik zet gewoon mijn reactie in het verkeerde veld, is me ook al een keer eerder overkomen op je blog. Maar goed, ik heb me hier nog nooit in verdiept, maar wel grappig om nu te weten dat het dus niet alle bacteriën doodt.

  4. Prima om voetzool slippers mee te reinigen . Birkenstock ziet er weer fris uit .papje dik erop en als het vuil in pap is getrokken afspoelen .

  5. Helaas worden er in het hele verhaal, door diverse personen, twee verschillende soda's door elkaar gehaald! Baking soda, wordt voornamelijk gebruikt om baksels te laten rijzen.
    De soda die voor bv het ontsmetten van kleine snijwonden wordt gebruikt, ligt in de supermarkt bij de wasmiddelen. Deze laatste soort soda is een belangrijk ingrediënt van zachte/groene zeep. Deze soda MAG NIET in gebak gebruikt worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.