Thuisarts.nl: is dat wat als je ergens mee zit?

thuisarts.nl

Onderzoekers van de universiteit Leiden zeggen dat we minder vaak naar de huisarts gaan, sinds de website thuisarts.nl bestaat!

Tot 2012 gingen we steeds vaker naar de dokter. Maar nadat deze medische website in maart 2012 in het leven werd geroepen is dat verminderd.

In totaal gingen we 12% minder naar de huisarts dan voor de komst van thuisarts.nl!

Maar voor aandoeningen waarover geen informatie is te vinden op thuisarts.nl gingen we even vaak naar de dokter.

Hoe zit het dan met de waarschuwingen voor dr. Google?

Als je het zo leest, lijkt die website echt wel een belangrijke rol te spelen.

Dat vind ik interessant. Want ik heb juist altijd het gevoel dat je moet uitkijken met kwalen en aandoeningen opzoeken op internet. Want voor je het weet denk je dat je een dodelijke ziekte hebt. Er wordt ook altijd gewaarschuwd voor ‘dr. Google’.

Wat maakt thuisarts.nl dan zo anders? En betrouwbaar?

Is thuisarts.nl betrouwbaar?

Wat deze website bovenal anders maakt is dat de site een initiatief is van 3 betrouwbare organisaties:

 1. Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)
 2. Federatie Medisch Specialisten (Federatie)
 3. Patiëntenfederatie NPCF

De teksten die op thuisarts.nl staan zijn gebaseerd op medisch wetenschappelijke richtlijnen. De informatie die er op staat wordt steeds up-to-date gehouden op basis van nieuwe inzichten en nieuwe informatie. Dat maakt thuisarts.nl de grootste, onafhankelijke publiekswebsite voor gezondheidsinformatie in Nederland.

Doel van www.thuisarts.nl

Het doel van de website is om ons van betere informatie te voorzien. Steeds meer mensen gaan op internet informatie zoeken als ze ergens last van hebben, of zich zorgen maken. Maar de informatie die je daar vindt, is niet altijd betrouwbaar.

Het idee achter de site is dat we nu een plek hebben waar we terecht kunnen voor betrouwbare informatie.

Ook vind je er links naar andere betrouwbare bronnen, zoals Zorgkaartnederland.nl.

Thuisarts.nl in de praktijk: laten we het eens proberen!

Ik besloot de site eens te bezoeken en te proberen. Ik typte een onschuldige, maar vervelende aandoening in: wratten. En ik moet zeggen: ik werd aangenaam verrast. Alles wat ik zou willen weten over wratten stond er op. En ook wanneer een echt doktersbezoek verstandig is.

thuisarts.nl

Je kunt de tekst zelfs laten vertellen als je slechtziend bent of het lastig vindt om te lezen!

De informatie die je over aandoeningen krijgt is uitgebreid, en je krijgt ook meteen praktische handvatten wat je zelf kunt doen.

Thuisarts filmpjes

Er zijn bovendien handige informatieve filmpjes over aandoeningen. Hier onder zie je zo’n filmpje over buikgriep.

Mijn conclusie over thuisarts.nl

Ik ben prettig verrast over de www.thuisarts.nl. Eerlijk gezegd dacht ik dat het gewoon de zoveelste commerciële website was met informatie over ziektes en aandoeningen. En dat het dus nauwelijks betrouwbaar was.

Maar omdat het echt een officiële website is van artsen en specialisten kun je hier prima terecht voor informatie. Het NHG staat borg voor de informatie.

Voortaan dus niet naar dr. Google maar thuisarts.nl : )

Wellicht ten overvloede: deze website vervangt natuurlijk niet de dokter, en soms moet je gewoon echt naar je huisarts toe. Maar deze website kan een handige eerste stap zijn.

N.B. er is ook een gratis thuisarts.nl app.

Kende jij thuisarts.nl al? En gebruik je het?

Zie ook wat Thuisarts.nl zegt over de vraag of Badedas ontstekkingsremmend is en over waterwratjes.

Leestip: Verschil praktijkondersteuner en psycholoog

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

24 Comments

 1. Voor mij werk verwijzen we er regelmatig naar. Wanneer mensen voor een griep allerlei spullen willen kopen. Dit is vaak alleen symptoom bestrijding en helpt echt het genezingsproces niet. Daarvoor bestaat alleen uitzieken. Als ondersteunend advies geven we regelmatig deze site als tip, want er zijn mensen, bij wie het internet alleen nog de waarheid lijkt te spreken.

  1. Dan is het fijn dat je naar een betrouwbare site kunt verwijzen Bianca. Uitzieken is tegenwoordig misschien wel iets dat mensen niet graag horen. Ze willen graag controle hebben vermoed ik.

 2. Ken het platform niet… gelukkig heb ik niet zo vaak iets onder de lede. Maar research online op een betrouwbare website kan onwijs handig zijn.

 3. Ik kende het nog niet. Ik heb echter wel een goede les geleerd met kwalen op Google zoeken, dus dat doe ik ook niet meer. Thuisarts is een goed alternatief! Bedankt voor het delen!

 4. Nee, ik kende het niet op deze manier. Ik zoek wel informatie over gezondheid op mbv internet en ik heb een medische opleiding gedaan. Al is die opleiding al even geleden, ik heb er nog steeds veel aan. Verder heb ik opleidingen gedaan van voedingsleer en bachbloesemtherapie. Die combinatie helpt voor mij om veel zaken zelf op te lossen of goed voorbereid naar de huisarts te gaan.
  In jouw voorbeeld over ratten miste ik iets. Wellicht is het spul niet meer te koop, maar ik heb vroeger wratten van mijn zoons zelf behandeld met een spuitbus met een goedje. Werd door de huisarts trouwens ook geadviseerd. Werkte heel goed, het was niet moeilijk om te doen. Behalve dan dat ik het heel vervelend vond om mijn zoons pijn te doen.
  Verder vind ik wondverzorging heel leuk om te doen.

 5. Hier hangt in de wachtkamer een verwijzing naar die site.En zelfs het verhaaltje van de assistente aan de telefoon adviseert thuisarts. Ik kijk ook wel eens.

 6. Mijn huisarts waardeert het wel al zelf al gezocht heb omdat ik serieze info vsn humbug kan onderscheiden. Ik dit kader is er ook een heel leuk programma: dokters vs. internet, een soort quiz op teevee. Kijk maar eens op tv, uitze ding gemist. 3 leken met internet nemen het op tegen 3 artsen met hun kennis!
  Fijne week gewenst! Beetje rommelig ja met die vrije dagen (ik zou graag elke dag hetzelfde hebben haha) maar toch ook weer leuk, deze week!

 7. Ik had er wel eens meer van gehoord. Zelf ben ik van mening dat er veel verschillende informatie op internet rondgaat over verschillende aandoeningen/ziektes. Soms horror verhalen etc. Al ben ik verpleegkundige, ik zoek bewust niets op , maar ga gewoon naar de huisarts voor advies. Maar deze site lijkt me erg goed. Er is tegenwoordig te veel, en het tot één site te brengen lijkt me goed.

 8. Ik ken deze site zeker! Ik werk als doktersassistente en verwijs er bijna dagelijks naar. Voor voedingsadvies bij verhoogd cholesterol of kinderziektes, heel handig! Ook makkelijk ok thuis nog even na te lezen wat het advies van de dokter ook al weer was, want de adviezen op thuisarts.nl zijn gebaseerd op de NHG-standaarden waarop de huisarts het beleid baseert.

  1. Leuk om van een doktersassistente horen Margreeth. Ik kan me voorstellen dat het voor jullie ook prettig is om zo’n duidelijke tip te kunnen geven aan patiënten. En dingen rustig nalezen vind ik ook altijd erg prettig.

 9. ik ken deze site, al ben ik verpleegkundige, toch ga ik eerst naar de huisarts voor advies.
  Het is een betrouwbare site mi, ook onze huisarts verwijst ernaar..
  ook een prettige site om ‘even” iets na te lezen.
  toch blijft voorzichtigheid geboden bij het zoeken op internet.

 10. Onze huisarts raadde ons aan om thuis op thuisarts.nl te kijken als we nog vragen hadden of iets wilde nalezen over wat hij precies verteld had. Ik kende het dus al en nu gebruik ik het vaak om even iets op te zoeken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.