Kringlopen

kringlopenHad je vroeger tegen mij gezegd dat ik nog eens dol zou worden op kringloopwinkels en kringlopen dan had ik je verbijsterd aangekeken.

Tweedehands vies?

Want tweedehands spullen vond ik eigenlijk een beetje vies, en kringloopwinkels stonden zo ver van me af, dat ik er niet eens over dácht om ze te bezoeken. Soms hoorde ik wel eens van iemand dat ze spullen naar de kringloop hadden gebrácht, maar er wat kopen? Dat kwam niet in mijn belevingswereld voor.

Ik kan me niet eens zo heel precies herinneren wanneer dat veranderde. Het was in ieder geval in de periode dat we kinderen kregen, en ik eindelijk besefte dat de AH een te dure supermarkt was voor ons budget. Naarmate ons gezin groeide kregen we vaker oude kleding van mensen aangeboden, en raakte ik vertrouwd met tweedehands. Vanuit tweedehands kinderkleding volgde uiteindelijk logischerwijs de kringloop.

Kringloopwinkel

De naam kringloopwinkel is afgeleid van het woord kringloop. Op wikipedia wordt het als volgt uitgelegd: ‘Een kringloop of cyclus is een proces waarbij een aantal stadia elkaar opvolgt, maar uiteindelijk de uitgangstoestand weer wordt bereikt.’ In het geval van een kringloopwinkel leveren mensen daar spullen in die ze niet langer willen, en die vervolgens weer verkocht worden.

Kringloopwinkels kwamen op in de jaren 80 van de vorige eeuw om afval te verminderen, en spullen die nog goed waren een tweede kans te geven.

In België worden kringloopwinkels ‘kringwinkels’ genoemd. In het Engels heten ze ‘thrift store’ of ‘second hand shop’.

Kringlopen

Officieel bestaat kringlopen als werkwoord niet. De Dikke van Dale omschrijft kringlopen alleen als het meervouw van kringloop, en dat is ‘zich bewegen in een kring’. Toch wordt het steeds meer als werkwoord gebruikt. Zeker in deze tijden van economische crisis gaan steeds meer mensen op zoek naar goedkope alternatieven. Kringloopwinkels zijn hip geworden. Daarnaast is een groeiend aantal mensen zich ervan bewust dat al die massaproductie slecht is voor de aarde, en kiezen daarom voor producten die al gemaakt zíjn.

Kringloopvondsten

Kringloopvondsten zijn de dingen die je vindt in een kringloopwinkel. Dat kan van alles zijn, maar het leukst zijn natuurlijk de vondsten die zeldzaam zijn, bijzonder, of heel goedkoop. Op mijn blog Huisvlijt laat ik regelmatig mijn kringloopvondsten zien, want het is erg leuk om zo’n vondst te delen. Op het blog Zaanse Zolder plaatst Sylvia ook veel kringloopvondsten die ze vond tijdens het kringlopen. Kringloopvondsten zijn dus niet alleen maar goedkoop, want dan kun je net zo goed naar de Action gaan: behalve de lage prijs zijn ze tweedehands.

Kringloopwinkels versus tweedehands winkels

Hoewel beide winkels tweedehands spullen verkopen is er één groot verschil: kringloopwinkels kríjgen hun inventaris terwijl tweedehands winkel de spullen eerst zelf inkopen. Hierdoor zie je dat de prijzen in tweedehands winkels nog wel eens hoger liggen.

Kringlopen: hoe doe je dat?

Als je gaat kringlopen heb je een ‘open’ blik nodig. Kijk met nieuwe ogen naar oude spullen. Helaas heb ik dit persoonlijk niet echt van nature, en daarom lees ik graag boeken over kringloopwinkels. Die zijn enorm inspirerend, en de foto’s van kringloopvondsten en de manier waarop ze gebruikt worden brengen me allerlei ideeën. Dan krijg ik meteen zin om te gaan kringlopen!

Kies een thema om te kringlopen

Als je niet echt iets nodig hebt, maar je wilt wel graag gaan kringlopen, dan zou je een verzameling kunnen maken. Je kiest als het ware een thema om voor te gaan kringlopen. Zo ontdekte ik recent de serviessoort Arcopal. Er ging een hele wereld voor me open. Arcopal blijkt een populair verzamelitem te zijn, en sommige menen sparen er hele serviezen van bij elkaar.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook oude vintage memory spellen gaan sparen, of kwartetspellen uit de jaren zeventig. Of vazen uit de jaren zeventig, kopjes met daarop ‘Gefeliciteerd’. Dat laatste wil ik zelf altijd nog eens gaan doen.

Kringlopen: wat is een goede dag?

Zelf heb ik altijd het idee dat maandag een goede dat is om te gaan kringlopen. In het weekend hebben namelijk veel mensen op zaterdag hun spullen naar de kringloop gebracht, en op maandag is er dan lekker veel nieuwe aanvoer. Soms zie ik bij binnenkomst meteen: ‘Aaah, er is een oud vrouwtje gestorven!’ want dan staat er ineens een ouderwets ameublement, en is er een schat aan prachtig oud servies.

Kringlopen: andere vormen

Kringlopen kun je ook op andere plekken doen dan in officiële kringloopwinkels. Denk aan de vrijmarkt op Koninginnedag, rommelmarkten, bazars, curiosa-markten en natuurlijk tweedehands winkels. Als er tweedehands goederen worden verkocht, dan is het kringlopen geblazen!

Kringloopwinkels in Nederland

Nederland heeft gelukkig lekker veel kringloopwinkels. In Nederland worden zo’n 175 kringloopwinkels geëxploiteerd door BKN, de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, gevestigd in Velp. De BKN bestaat uit 54 kringloopbedrijven. In de Achterhoek zit de Aktief Groep die diverse kringloopwinkels geëxploiteerd. Helaas hebben ze vaak vrij hoge prijzen, waardoor kringlopen in deze winkels minder leuk wordt! Wat dat betreft vind ik ‘losse’ kringloopwinkeltjes veel leuker, want daar vind je nog echt verborgen schatten met fijne prijskaartjes.

Kringloopwinkels hebben een maatschappelijke functie

Veel kringloopwinkels bieden laaggeschoolden kans om aan het werk te gaan, en zijn actief op het gebied van re-ïntegratie. Kringloopwinkels bieden mensen een zinvolle daginvulling, en maakt de afstand naar de arbeidsmarkt kleiner.

Kringloopwinkels: wat kun je er kopen?

Kringloopwinkels lijken eigenlijk erg op wat vroeger de Winkel van Sinkel heette: want ze hebben er echt van alles! Het enige verschil met de Winkel van Sinkel is dat de spullen dus tweedehands zijn. Je kunt er o.a. terecht voor:

 • Meubels
 • Kleding
 • Spelletjes
 • Tv’s
 • Witgoed
 • Tuinmeubilair
 • Dvd’s
 • Babykamers
 • Gordijnen
 • Serviesgoed
 • Pannen
 • Boeken
 • Schilderijen

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan er zijn. Ik zeg kán, want anders dan bij een gewone winkel, moet je het bij een kringloopwinkel net treffen. Als je gaat kringlopen moet je net mazzel hebben, dat het ene item waarnaar je op zoek bent op dat moment net in de winkel is. Maar dat maakt het juist zo leuk om te kringlopen, en de vreugde als je iets vindt extra groot!

Kringloopwinkels vies?

Vroeger haalde ik een beetje mijn neus op voor tweedehands spullen… Tsja, ik was blijkbaar een beetje een snob. Maar toen ik besefte dat de bibliotheekboeken die ik in grote hoeveelheden uit de bieb haalde feitelijk ook tweedehands waren, besefte ik dat dit eigenlijk onzin was. Kleding uit de kringloopwinkel kun je zelf wassen, serviesgoed was je eerst af, en over een oud memory spel haal je een schone doek en het is weer helemaal fris en schoon.

Second hand Rose

Dat niet iedereen tweedehands kan waarderen blijkt uit Barbra Streisands lied ‘Second hand Rose’ Zelfs haar man is tweedehands!

Boeken over kringlopen

Kringlopen? Daarom!

Als afsluiting een Engels gezegde dat precies weergeeft waarom kringlopen zo leuk en waardevol is:

‘One man’s trash is another man’s treasure.’

En zo is het!