Kringlopen

kringlopen

Had je vroeger tegen mij gezegd dat ik nog eens dol zou worden op kringloopwinkels en kringlopen dan had ik je verbijsterd aangekeken.

Tweedehands vies?

Want tweedehands spullen vond ik eigenlijk een beetje vies, en kringloopwinkels stonden zo ver van me af, dat ik er niet eens over dácht om ze te bezoeken. Soms hoorde ik wel eens van iemand dat ze spullen naar de kringloop hadden gebrácht, maar er wat kopen? Dat kwam niet in mijn belevingswereld voor.

Ik kan me niet eens zo heel precies herinneren wanneer dat veranderde. Het was in ieder geval in de periode dat we kinderen kregen, en ik eindelijk besefte dat de AH een te dure supermarkt was voor ons budget. Naarmate ons gezin groeide kregen we vaker oude kleding van mensen aangeboden, en raakte ik vertrouwd met tweedehands. Vanuit tweedehands kinderkleding volgde uiteindelijk logischerwijs de kringloop.

Wat is een kringloopwinkel?

De naam kringloopwinkel is afgeleid van het woord kringloop. Op Wikipedia wordt het als volgt uitgelegd:

'Een kringloop of cyclus is een proces waarbij een aantal stadia elkaar opvolgt, maar uiteindelijk de uitgangstoestand weer wordt bereikt.'

In het geval van een kringloopwinkel leveren mensen daar spullen in die ze niet langer willen, en die vervolgens weer verkocht worden. Kringloopwinkels kwamen op in de jaren 80 van de vorige eeuw om afval te verminderen, en spullen die nog goed waren een tweede kans te geven.

In België worden kringloopwinkels 'kringwinkels' genoemd. In het Engels heten ze 'thrift store' of 'second hand shop'.

Kringlopen

Officieel bestaat kringlopen als werkwoord niet. De Dikke van Dale omschrijft kringlopen alleen als het meervoud van kringloop, en dat is 'zich bewegen in een kring'. Toch wordt het steeds meer als werkwoord gebruikt. Zeker in deze tijden van economische crisis gaan steeds meer mensen op zoek naar goedkope alternatieven. Kringloopwinkels zijn hip geworden. Daarnaast is een groeiend aantal mensen zich ervan bewust dat al die massaproductie slecht is voor de aarde, en kiezen daarom voor producten die al gemaakt zíjn.

Kringloopvondsten

Kringloopvondsten zijn de dingen die je vindt in een kringloopwinkel. Dat kan van alles zijn, maar het leukst zijn natuurlijk de vondsten die zeldzaam zijn, bijzonder, of heel goedkoop. Op mijn blog Huisvlijt laat ik regelmatig mijn kringloopvondsten zien, want het is erg leuk om zo'n vondst te delen. Op het blog Zaanse Zolder plaatst Sylvia ook veel kringloop vondsten die ze vond tijdens het kringlopen. Kringloop vondsten zijn dus niet alleen maar goedkoop, want dan kun je net zo goed naar de Action gaan: behalve de lage prijs zijn ze tweedehands.

Benieuwd naar mijn kringloop vondsten? Die vind je in mijn rubriek Kringlopen.

Kringloopwinkels versus tweedehands winkels

Hoewel beide winkels tweedehands spullen verkopen is er één groot verschil: kringloopwinkels kríjgen hun inventaris, terwijl tweedehands winkel de spullen eerst zelf inkopen. Hierdoor zie je dat de prijzen in tweedehands winkels nog wel eens hoger liggen.

Kringlopen: hoe doe je dat?

Als je gaat kringlopen heb je een 'open' blik nodig. Kijk met nieuwe ogen naar oude spullen. Helaas heb ik dit persoonlijk niet echt van nature, en daarom lees ik graag boeken over kringloopwinkels. Die zijn enorm inspirerend, en de foto's van kringloopvondsten en de manier waarop ze gebruikt worden brengen me allerlei ideeën. Dan krijg ik meteen zin om te gaan kringlopen!

Kies een thema om te kringlopen

Als je niet echt iets nodig hebt, maar je wilt wel graag gaan kringlopen, dan zou je een verzameling kunnen maken. Je kiest als het ware een thema om voor te gaan kringlopen. Zo ontdekte ik recent de serviessoort Arcopal. Er ging een hele wereld voor me open. Arcopal blijkt een populair verzamelitem te zijn, en sommige menen sparen er hele serviezen van bij elkaar.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook oude vintage memory spellen gaan sparen, of kwartetspellen uit de jaren zeventig. Of vazen uit de jaren zeventig, kopjes met daarop 'Gefeliciteerd'. Dat laatste wil ik zelf altijd nog eens gaan doen.

Kringlopen: wat is een goede dag?

Zelf heb ik altijd het idee dat maandag een goede dat is om te gaan kringlopen. In het weekend hebben namelijk veel mensen op zaterdag hun spullen naar de kringloop gebracht, en op maandag is er dan lekker veel nieuwe aanvoer. Soms zie ik bij binnenkomst meteen: 'Aaah, er is een oud vrouwtje gestorven!' want dan staat er ineens een ouderwets ameublement, en is er een schat aan prachtig oud servies.

Kringlopen: andere vormen

Kringlopen kun je ook op andere plekken doen dan in officiële kringloopwinkels. Denk aan de vrijmarkt op Koninginnedag, rommelmarkten, bazars, curiosa-markten en natuurlijk tweedehands winkels. Als er tweedehands goederen worden verkocht, dan is het kringlopen geblazen!

Kringloopwinkels in Nederland

Nederland heeft gelukkig lekker veel kringloopwinkels. In Nederland worden zo'n 175 kringloopwinkels geëxploiteerd door BKN, de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, gevestigd in Velp. De BKN bestaat uit 54 kringloopbedrijven. In de Achterhoek zit de Aktief Groep die diverse kringloopwinkels geëxploiteerd. Helaas hebben ze vaak vrij hoge prijzen, waardoor kringlopen in deze winkels minder leuk wordt! Wat dat betreft vind ik 'losse' kringloopwinkeltjes veel leuker, want daar vind je nog echt verborgen schatten met fijne prijskaartjes.

Kringloopwinkels hebben een maatschappelijke functie

Veel kringloopwinkels bieden laaggeschoolden kans om aan het werk te gaan, en zijn actief op het gebied van re-ïntegratie. Kringloopwinkels bieden mensen een zinvolle daginvulling, en maakt de afstand naar de arbeidsmarkt kleiner.

Kringloopwinkels: wat kun je er kopen?

Kringloopwinkels lijken eigenlijk erg op wat vroeger de Winkel van Sinkel heette: want ze hebben er echt van alles! Het enige verschil met de Winkel van Sinkel is dat de spullen dus tweedehands zijn. Je kunt er o.a. terecht voor:

  • Meubels
  • Kleding
  • Spelletjes
  • Tv's
  • Witgoed
  • Tuinmeubilair
  • Dvd's
  • Babykamers
  • Gordijnen
  • Serviesgoed
  • Pannen
  • Boeken
  • Schilderijen

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan er zijn. Ik zeg kán, want anders dan bij een gewone winkel, moet je het bij een kringloopwinkel net treffen. Als je gaat kringlopen moet je net mazzel hebben, dat het ene item waarnaar je op zoek bent op dat moment net in de winkel is. Maar dat maakt het juist zo leuk om te kringlopen, en de vreugde als je iets vindt extra groot!

Kringloopwinkels vies?

Vroeger haalde ik dus een beetje mijn neus op voor tweedehands spullen… Tsja, ik was blijkbaar een beetje een snob. Maar toen ik besefte dat de bibliotheekboeken die ik in grote hoeveelheden uit de bieb haalde feitelijk ook tweedehands waren, besefte ik dat dit eigenlijk onzin was. Kleding uit de kringloopwinkel kun je zelf wassen, serviesgoed was je eerst af, en over een oud memory spel haal je een schone doek en het is weer helemaal fris en schoon.

Goede kringloopwinkels

Hoe herken en vind je goede kringloopwinkels? Hieronder zie je mijn criteria voor goede kringloopwinkels:

  • De spullen zijn gecontroleerd en eventueel gerepareerd.
  • Ze geven garantie op je aankoop.
  • Het is geen zootje in de winkel! Ze hebben de goederen netjes in categorieën opgeruimd en in kasten gezet.
  • De prijzen zijn ook echt laag. Dus niet dat je bij de Action nog goedkoper uit zou zijn.
  • Als ze een webshop hebben is dat leuk, maar dit is niet noodzakelijk om een goede kringloopwinkel te zijn wat mij betreft.

Goede kringloopwinkels vind je vaak door rond te vragen. Goed nieuws en goede service verspreid zich vaak vanzelf. En daarnaast is het ook een kwestie van uitproberen.

Kringlopen in de praktijk - 2012

kringlopen

Dit weekend ging ik kringlopen en deed ik voor het eerst in lange tijd weer eens een vondst bij de kringloop! Al een tijdje verlangde ik naar een nieuwe oorfauteuil. Uit de stoel die we hadden priemde, op rughoogte, namelijk een valse veer die zich niet terug liet duwen.

Deze stoel kostte 35 euro, en lijkt qua model op de stoel met de priemende veer. Hij is alleen iets kleiner, maar dat leek me eigenlijk wel gunstig. De oude stoel staat nu ergens op zolder te wachten tot ik de loterij win, zodat ik hem kan laten repareren en opnieuw laten stofferen.

Het voordeel van deze is ook dat ik er geen grand foulards overheen hoef te draperen om één en ander te verdoezelen. Grand foulards zijn leuk, maar zo gauw je er op plaats neemt, hebben ze de onhebbelijke gewoonte om slordig te worden. Zeker met kinderen. Dus ik vind het lekker rustig dat deze stoel 'gewoon' kan staan.

Onze kat Repelsteeltje ging meteen op verkenningstocht onder de stoel, en scherpte vervolgens even zijn nagels aan de rugleuning. En toen dacht ik bij mezelf: 'Dat is nou één van de redenen dat ik geen dure meubels wil!'

Hoe kun je het beste kringlopen?

  1. Ik ben dol op kringlopen, maar het is zeker zo dat van de bijvoorbeeld 50 keer dat ik ga, ik maar 4 keer iets leuks zie. Bij kringlopen is het dus belangrijk geduldig te zijn, en je ter plekke te laten inspireren. Je moet echt ergens door 'gegrepen' worden. Dat je binnen komt, en dat iets je meteen opvalt. Dat zijn vaak de beste vondsten.
  2. Ik ga graag op maandag kringlopen, want vaak hebben mensen op zaterdagmiddag opgeruimd en spullen naar de kringloop gebracht.
  3. Soms zie ik bij binnenkomst meteen: 'Ah, er is een oud vrouwtje doodgegaan.' Dan staat er bijvoorbeeld een compleet eikenhouten ameublementje. Dan ren ik snel naar de kopjes, want vaak zijn er dan ook prachtige complete serviezen. Dat is kringlopen op z'n best!
  4. Denk 'outside the box'. Neem nou oude kratten. In eerste instantie misschien oninteressant, maar ze zijn geschikt als kastje aan de muur, om boekenkasten mee te bouwen, als side-table en om bijvoorbeeld buiten bloemen in te zetten. Kringlopen is met een nieuwe blik naar oude spullen kijken.
  5. 'Losse' kringloopwinkels hanteren vaak vriendelijker prijzen dan kringloopwinkels die onderdeel zijn van een 'keten', hoewel dit niet altijd opgaat. Uitzonderingen heb je natuurlijk altijd.
  6. Kringloopwinkels zijn een uitstekend alternatief voor rommelmarkten en braderieën: ik kan niet zo goed tegen drukte, en ga daarom tegenwoordig liever naar een kringloopwinkel dan naar een markt waar je over de koppen kunt lopen. Maar ook die drukke markten zijn vormen van kringlopen.
  7. Op dit moment zijn geborduurde schilderijen erg hot. Bij de kringloop vind je ze in alle vormen en maten. Vandaag kwam ik zelfs een geborduurd bijbels tafereel tegen.
  8. Verder vind ik het tegenwoordig handig om de prijzen van de Action voor bijvoorbeeld glaswerk een beetje in mijn hoofd te hebben, want helaas is het glaswerk bij onze kringloop tegenwoordig soms duurder dan bij de Action! Echt niet leuk.

Second hand Rose

Dat niet iedereen tweedehands kan waarderen blijkt uit Barbra Streisands lied 'Second hand Rose' Zelfs haar man is tweedehands!

Voorbeeld kringloopvondst april 2012

kringlopen

Bij succesvol kringlopen komt een boel geduld kijken. Je moet het net treffen, dat je op iets leuks of bijzonders stuit. En dat gebeurt vaker niet dan wel. Maar dat geeft niets, want dan is het des te leuker als je wel een vondst doet!

Zo vond ik op Goede Vrijdag in 2012 bovenstaande leuke oranje sprei voor maar 3,00 waarin ik meteen een goede bestemming zag voor de bank in onze woonkamer. Ik heb een dergelijke sprei ook ooit in het mosgroen gekocht bij de kringloop, en weet dat deze erg geschikt is en je er niet alle vlekken meteen op ziet. Ik ben heel blij met het resultaat!

Tip

Overigens had het matras op deze houten bank de vervelende gewoonte om uit de bank te schuiven. Toen heb ik er zo'n antislip onderkleed onder gelegd dat je ook gebruikt om vloerkleden stevig op de plek te houden. En het werkt perfect! De matras blijft nu keurig liggen.

Boeken over kringlopen

Kringlopen? Daarom!

Als afsluiting een Engels gezegde dat precies weergeeft waarom kringlopen zo leuk en waardevol is:

'One man's trash is another man's treasure.'

En zo is het!