Arcopal servies en borden: een bijzonder materiaal!

arcopal

Bij de kringloop viel ik als een blok voor dit vrolijke bloemetjesbord. Maar wat zou toch het materiaal zijn?! Het bord is vrij dun en voelt vreemd licht. Te licht voor aardewerk, maar te zwaar voor plastic. De achterkant bracht uitkomst: het is een bord van Arcopal! Daar had ik nog nooit van gehoord, dus ik besloot wat research te doen.

Arcopal servies

De eerste lijn van dit soort serviesgoed heette Arcopal France en werd geproduceerd in 1958, door het Franse bedrijf Arc International dat zich specialiseerde in huishoudelijke artikelen: ARC International. Het is gemaakt van ‘opaalglas’ ook wel bekend als ‘melkglas’. Het servies is als het ware wit doorschijnend. In 1986 werd het vervangen door Arcuisine. Ik kon helaas nergens vinden waarom. Sinds 2016 worden er weer nieuwe serviezen geproduceerd. Anno 2019 wordt het ook vaak Opaal genoemd.

Kenmerkend voor dit type servies is dat het zo sterk is. Het is wel vijf keer zo sterk als porselein. Het werd sterk gemaakt door het glas eerst heel langzaam te verhitten, en daarna snel weer af te koelen. Om duidelijk te maken hoe sterk hun servies wel niet was verwijzen ze in hun logo naar een olifant:

Arcopal

Arcopal servies

Wat kun je kopen in dit materiaal

Er zijn eindeloos veel dingen van gemaakt. Hieronder een opsomming:

 • Borden
 • Kopjes met schotel
 • Eierdopjes
 • Schenkkan
 • Schalen
 • Glazen! Bijvoorbeeld van het Veronica Arcopal servies.
 • Schaaltjes
 • Koffiekan
 • Afsluitbare pot voor kruiden, koffie, meel, suiker etc.
 • Pan met het motief van het Veronica servies!
 • Mokken
 • Melkkan
 • Wijnglazen

Arcopal vintage klassiekers

Veronica servies

Bepaalde lijnen werden heuse klassiekers. Zoals het Veronica servies, waarvan ik een aantal mooie borden hebt. Ik viel voor de lieflijke blauwe bloemetjes:

arcopal veronica servies

Lotus servies

Een andere klassiek geworden lijn is Lotus. Daarvan heb ik dus kopjes en borden!

arcopal soepbord

Arcopal soepbord

Het servies nu

Op de Engelse en Franse website vind je de moderne collecties van Arcopal servies. Er is een lijn met witte borden genaamd Louis XV. Deze lijn bestaat uit een groot bord, een soepbord en een ontbijtbord. Het servies Zelie is ook wit, maar veel uitgebreider. Vergeleken met het Veronica servies vind ik het een beetje saai, maar het is wel klassiek en tijdloos. Een ander modern Arcopal servies is Zelia. Dit is gekleurd servies in 4 kleuren: rood, geel, oranje en blauwe. Dit servies is uitgebreider dan het Louis XV servies. De Pacome collectie bestaat uit wijnglazen.

Wil je een compleet servies dan ben je het beste af met Zelie, omdat dit het meest uitgebreid is.

Arcopal borden

De borden zijn verkrijgbaar in 3 formaten: dinerbord van 25 centimeter, een ontbijt/gebaks of desserbordje is 18 centimer en een soepbord is 20 centimeter.

De voordelen van Arcopal

 1. Het is hartstikke sterk. Dus je hebt niet langer borden en kopjes met een ‘stukje’ eruit.
 2. Het kan in de vaatwasser. Hoewel mijn ervaring is dat de afbeeldingen er dan wel vanaf gaan. Meer inderdaad, verder blijft het prima.
 3. Het kan goed tegen grote temperatuurverschillen. Een hete schaal in een bak met koud water moet geen probleem zijn. Het zal niet barsten.
 4. Het is makkelijk schoon te maken.
 5. Het is niet poreus, en daardoor kunnen er geen vieze bacteriën in verzamelen.
 6. Bij veel mensen roept het melkglas servies Veronica met bloemetjes mooie herinneringen op.
 7. Het is tijdloos servies.
 8. Het is superleuk om te verzamelen.
 9. Het kan ook de oven in!
 10. Vintage servies van dit materiaal is vaak zo mooi dat je het ook prima kunt gebruiken als decoratie aan de muur of als uitstalling in een mooie servieskast.

Het is een leuk verzamelitem

Op Pinterest vind je een speciaal bord met de leukste spullen op dit gebied. Vooral arcopal servies uit de jaren 70 is populair. Je kijkt je ogen uit! En op Etsy vind je ook veel serviesgoed. Nu ik weet wat het is, blijk ik er wel meer van te hebben! Kijk maar:

arcopal

Dit kopje gebruik ik weinig en is daarom nog prachtig.

arcopal

Deksel van een dekschaal.

arcopal france lotus

Kopje van Arcopal France Lotus. Ook hier verdwijnt helaas de afbeelding.

arcopal france

Dit bord is heel vaak gebruikt, waardoor het vrolijke 70s motief bijna verdwenen is.

In deze video een oud reclame filmpje 1983!

Op deze foto’s zie je helaas goed dat ik de borden en kopjes intensief gebruikt hebt, want het servies kan weliswaar in de afwasmachine maar de mooie print is behoorlijk vervaagd. Vooral de ontbijtbordjes worden dagelijks gebruikt. Het  kopje met de roosjes er op, is nog helemaal prachtig. Maar de Lotus servies lijn is duidelijk wat aangetast.

Arcopal waar te koop?

Je kunt het tweedehands kopen in kringloopwinkels, maar het is ook nieuw verkrijgbaar. Hieronder een aantal belangrijke adressen:

Arcopal Volcan of eigenlijk Volcano

Arcopal Volcano is een speciale lijn van dit servies dat zich kenmerkt door de bruine kleur. Je vindt het bijvoorbeeld op Etsy. Hieronder een voorbeeld van arcopal volcan kopjes:

Arcopal glas

Er bestaat ook arcopal glas. Zoals deze glazen met bloemetjes:

Nog meer!

Recent kwam ik nog meer arcopal servies tegen bij een kringloopwinkel!

arcopal

arcopal

arcopal

Bij onderstaande foto is de onderste schaal ook van arcopal:

arcopal

Samenvattend

Arcopal is de naam van een speciale servies soort die supersterk is. In de volksmond wordt het vaak melkglas genoemd. Het servies is nog steeds populair en een populair verzamelitem. Maar anno 2019 worden er ook nieuwe serviezen van gemaakt en gekocht. Om de prijs hoef je het niet te laten voor 22,50 heb je een compleet servies dat bestaat uit 18 delen.

Zie ook mijn post Bordjes aan de muur. Heeft je kind een juf of meester die van dit type servies houdt? Dan is het een leuk afscheidscadeau voor de juf of meester!

Ken jij Arcopal, en wat heb je er van?

23 Comments

 1. Barbara
 2. Barbara
 3. Petra
 4. henriette
 5. Neeltje
 6. Mevr.E Polderman
 7. Yvonne
 8. Annie
 9. AJ van Heusden

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh