Afscheidscadeau juf: wat geef je, en wat zeggen deze 3 juffen?

Last updated on April 30th, 2024 at 12:22 pm

Afscheidscadeau voor de juf

Een afscheidscadeau voor de juf. Het is tegenwoordig heel gewoon om aan het eind van het schooljaar een cadeau voor de juf of meester te geven.

Ik herinner me niet dat ik als kind de meester of juf een cadeautje gaf. Niemand deed dat toen eigenlijk.

Bedank juf: afscheidscadeau juf

Maar ergens gedurende de periode dat mijn kinderen naar de basisschool gingen zag ik het steeds vaker: ouders die aan het eind van het schooljaar de juf een cadeautje gaven.

De gedachte hierachter is sympathiek. Zo’n cadeautje is een blijk van waardering voor de juf of meester. En wie vindt het nou niet fijn om gewaardeerd te worden!

Tegelijkertijd zonk de moed me soms in de schoenen. Moest ik in de drukke aanloop naar de zomervakantie nou ook nog weer een cadeautje voor de juf gaan regelen? Was het niet genoeg dat ik haar stevig de hand drukte en oprecht bedankte voor haar goede zorgen en werken? Zelf vond ik van wel!

Wat moet de juf met al die afscheidscadeautjes voor de juf?

En bedenk even dit: de gemiddelde schoolklas bestaat uit 25 kinderen. Vaak zelfs meer, met dank aan de bezuinigingen. En elk jaar krijgt de juf een nieuwe schoolklas. Dus als de juf jaarlijks 25 keer:

  • Zelfgemaakte muffins, cake pops die gemaakt zijn met cake bakken.
  • Chocoladerepen
  • Mokken
  • Bloemen
  • Kaarsen
  • Zelfgemaakte jam
  • Zelfgemaakte zeep
  • Ingelijste foto’s van je kind…
  • Bodylotion
  • Handcrème
  • Doucheschuim

krijgt, dan…. heeft de juf waarschijnlijk een groter huis nodig!

En stel dat de juf het boek Opgeruimd van Marie Kondo heeft gelezen. En dat ze zich had voorgenomen eens flink op te ruimen en te minimaliseren. En dan krijgt ze 25 cadeautjes voor de juf. En wat als de juf op haar gewicht let? En dus niet te veel wil snoepen. Wat moet ze dan met al die zelfgemaakte heerlijkheden die al dan niet hygiënisch zijn klaargemaakt?

Sterker nog: als de juf al die leuke cadeautjes niet kan houden, kan ze zich zelfs schuldig voelen omdat ze het weggooit. Het was immers zo aardig bedoeld!

Cadeautje voor de juf: wat dan wel?

  1. Eén van de dingen die juffen en meesters erg waarderen is een handgeschreven briefje. In zo’n briefje kun je schrijven wat de juf of meester voor je kind heeft betekend. Zo’n briefje kan de juf dan nog eens lezen als ze een slechte dag heeft bijvoorbeeld. Dan doen waarderende woorden extra goed.
  2. En heel praktisch cadeau is natuurlijk een cadeaukaart. Bijvoorbeeld een cadeaukaart van de Hema of Kruidvat. Dat zijn gangbare winkels die je overal wel vindt. Je kunt zo’n cadeaukaart van de Hema zelfs digitaal versturen. Handig als je het cadeau voor de juf vergeten was.
  3. Daarnaast schijnt een tijdschriftenabonnement ook in de smaak te vallen.
  4. Denk ook eens aan een poeziealbum!

Wat geven jullie als afscheidscadeau voor de juf?

  • Angelique gaf de juf en meesters als bedankje scharreleieren van hun eigen kippen
  • Miss Zuinig schreef: Ieder kind koos 1 kraal uit. Hierbij schreven ze op waarom ze juist deze kraal voor de juf hadden gekozen. Juf kreeg de kralenketting tezamen met het boekje teksten. Gemiddeld waren de ouders 20 a 25 cent kwijt.
  • Pauline schreef: Wij hebben de kinderen elk een kartonnen doosje laten beschilderen (spulletjes daarvoor heb ik al in huis). Daarna mochten ze elk in de winkel een gastenzeepje uitzoeken a 60 cent per stuk. Ze kozen elk hun lievelingskleur natuurlijk. Die hebben we in de doosjes gedaan, mooi papiertje erom en klaar. Ik vind het leuk om op die manier een stukje extra waardering te laten merken. Immers, veel bankdirecteuren doen hun werk ook maar gewoon (of niet) en die krijgen ook een jaarlijkse bonus
  • Pakketje zei: Mijn kinderen wilden op de basisschool zelf ook wat geven. Ik haalde meestal iets kleins in de Wereldwinkel (meteen goed doel),
    een klein papieren doosjes, voor bijzondere briefjes, of iets in de biologische winkel, een lekker pak sap of zo. Vindt het gezin van de juf ook leuk.
    De laatste jaren hadden wij ‘klasse-ouders’ die dat soort dingen regelden. Bij het afscheid van groep 8 hoort een ‘groot’ cadeau aan de school, en er wordt ook een boek gemaakt, wel heel leuk, alle kinderen krijgen een exemplaar van dat boek.

En wat zeggen de juffen zelf over een afscheidscadeau voor de juf?

Juf Aaltje zei:

‘Ik ben zelf juf en moeder, maar je hoeft inderdaad echt niks te geven, hoor! Ik voel me ook altijd erg bezwaard. Zeker met echt soms dure dingen. Het is inderdaad gewoon mijn érg leuke baan, waar ik voor betaald wordt. Ik vind een lief kleurplaatje of een kaartje wel erg leuk. Door mijn eigen kids laat ik meestal zoiets fröbelen, of iets zelfgebakken als attentie waarde.’

Juf Marjon over afscheidscadeau voor de juf:

‘Wanneer ik mooie tekeningen of briefjes krijg bewaar ik deze in een plakboek. Daar bewaar ik ook de klassenfoto’s in. Van de andere kant ik doe gewoon mijn werk, waarom verdien ik dan een bedankje. De bakker krijgt toch ook geen cadeautje als hij een mooie taart heeft gemaakt of de vuilnisman als hij een jaar lang de vuilnis opgehaald heeft?

Juf Hannah:

‘Ben zelf juf en geniet altijd enorm van de stralende ogen en onhandige volzinnen als de kinderen mij iets geven aan het einde van het jaar. Maar voel me tegelijk ook elk jaar meer bezwaard dat steeds meer ouders een echt cadeautje kopen voor de juf. Het mooist zijn de zelfgemaakte kaarten, tekeningen, briefjes, knutselwerkjes of koekjes (ondanks de hoeveelheid marsepein). Ik ken ook moeders die een cadeautjesplank hebben: regelmatig als ze iets leuks voor een klein prijsje zien (op een markt bijv.) kopen ze zoiets, zodat ze altijd een aardigheidje in huis hebben voor dergelijke gelegenheden. Verder krijg ik af en toe iets groters als ik dat jaar extra veel voor een kind gedaan heb. Dat doet dan altijd heel goed!’

Prakijkvoorbeeld afscheidscadeau juf

Ik kwam dat jaar thuis van het boodschappen doen. Het trof me als, zoals Simon Carmiggelt dat zo mooi formuleerde, een onverwachts nekschot:

‘Ik ben het afscheidscadeau voor de juf vergeten!’

Paniekerig keek ik om me heen: ‘Wat te doen, wat te doen?!’ Maar je kunt niet voortdurend Zero Waste blogs lezen zonder dat het je onberoerd laat.

Afscheidscadeau juf knutselen

Dus maakte ik van de nood een deugd, en kocht niets nieuws. In plaats daarvan, vond ik in mijn badkamerkastje twee lieflijk ruikende zeepjes. Zeep vind ik erg geschikt, want zelfs als de juf ze niet gebruikt, kan ze ze nog in haar kast leggen voor een lekker geurtje! Zelfgemaakte cadeautjes zijn bovendien per definitie persoonlijk. Dat maakt ze een leuke cadeautje voor de juf aan het eind van het schooljaar vind ik.

Cadeautje juf einde schooljaar: Print en plak een foto van je kinderen op een zeepje

Om het zeepje te personaliseren, heb ik een foto geprint van de kinderen, en die op het zeepje geplakt. Elke keer als de juf dan een schone onderbroek pakt, kijkt ze in vriendelijke gezichtje van één van mijn zoontjes. Als dat geen geweldig afscheidscadeau voor de juf is, dan weet ik het ook niet meer.

cadeau juf

Een ander jaar herinnerde ik me het afscheidscadeau voor de juf ook te laat. Toen maakte ik een foto van de kinderen met een vaas met bloemen. Dit lamineerde ik, en dat gaven we cadeau. Je ziet het resultaat hier.

Impressie van zo’n laatste schooldag met afscheidscadeau voor de juf en meester

Hieronder een filmpje dat een indruk geeft van zo’n laatste schooldag, inclusief een afscheidscadeau voor de juf en meester in dit geval. Opvallend vind ik dat er blijkbaar een centraal cadeau wordt gegeven, en vervolgens ook nog een afscheidscadeau voor de juf per kind.

N.B. in de staat Alabama in de VS zijn juffen die een cadeaubon aannemen van meer dan 25 dollar strafbaar!

Afscheid juf: Cadeau juf in het algemeen

Soms kan een juf ook gewoon jarig zijn. Dan gaat het dus niet om een afscheidscadeau maar om een gewoon cadeau voor de juf. Maar de meestel tips hierboven zijn prima geschikt voor een gewoon cadeau voor de juf!

Juffendag cadeau

Het kan niet op voor de juffen! Niet alleen krijgen ze afscheidscadeautjes, cadeautjes als ze jarig zijn, er is ook nog zoiets als een juffendag cadeau!

Maar wat is een juffendag?

Een juffendag of meesterdag is simpelweg een dag waarop de juffen en de meesters nog eens extra in het zonnetje worden gezet. Het is dus eigenlijk een willekeurige schooldag die wordt uitgeroepen tot juffen dag. De juffendag is niet wettelijk vastgelegd, en er is dan ook geen vaste datum voor.

Voor een juffendag cadeau geldt hetzelfde als een cadeau voor de juf in het algemeen. Kijk bij de tips voor een afscheidscadeau voor de juf of meester!

Bedankt juf cadeautjes doen het bijvoorbeeld altijd goed.

Bedankmeuk 2023: een tekening is genoeg!

Als extra bevestiging dat een tekening of lief briefje het allebeste cadeau voor de juf is een artikel in de krant in juli 2023. De titel is veelzeggend:

‘Bedankmeuk te veel van goede voor juf en meester.’

In het artikel zegt een juf, terecht wat mij betreft, dat je de bakker aan het eind van het jaar toch ook geen cadeautje geeft omdat hij jouw brood bakt. ‘Onderwijs geven is ons werk.’

Wil je toch je dankbaarheid tonen?

Dan is het beste afscheidscadeau voor de juf of meester nog steeds een tekening of briefje van je kind!

Laat je niet gekmaken door andere ouders, of de commercie!

cadeautje juf einde schooljaar

Leestips

Wat vind jij van de trend van een afscheidscadeau voor de juf of meester? Doe je er aan mee?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

86 Comments

  1. als zelfstandig verpleger is dit zowat hetzelfde met nieuwjaar, ik krijg ook met vrachten chocolade, koekjes, drank, … Ook een beetje veel te veel van het goede maar langs de andere kant is het wel erg mooi dat mensen aan je denken en ze iets geven. Ik deelde het dan verder uit aan familie. zo deelde ik men vreugde met heel wat mensen :)

  2. Wij proberen altijd wel leuke en ‘praktische’ cadeautjes te geven, zo hebben we een keer een handgemaakte zonnebrilhoesje gegeven (met een kartonnen bril met bedankje en tekening erin) en een keer een stoffen shopper. Je weet nooit of ze er iets mee gaan doen, maar dat zijn wel dingen die over het algemeen wel gebruikt worden.

  3. Ik weet het of ik dat ook heb gedaan. De juf of meester vierde haar/zijn verjaardag altijd groots; de dag was gevuld met feestvreugde, wat lekkers en wij mochten stukjes doen. Wat meestal resulteerde in een soundmixshow, haha. Dan gaven we cadeautjes.

  4. ik moet heel eerlijk bekennen dat ik echt niet meer weet of wij dat vroeger ook hebben gedaan. Maar een mooie brief of een tekening zodat ze er een plakboek van kunnen maken, lijkt mij erg leuk

  5. In onze tijd was dat helemaal niet aan de orde, dat je een leerkracht bedankte voor het schooljaar. Alleen wanneer je van school afging oid. Ik ben het met je eens, zo’n handgeschreven brief(je) is heel mooi en persoonlijk.

  6. Wij deden dat inderdaad niet. We gaven ten hoogste een tekening die we dan met veel inzet gemaakt hadden omdat we dat als kind zelf echt wilden, want het was ook niet dat ons dat opgelegd werd. We deden dat ook wel eens tijdens het jaar…

    Als ik nu vaak zie dat die presentjes daarna heel vaak terug te vinden zijn in de kringloopwinkel, stel ik me er al helemaal vragen bij. De leerkrachten die ik ken, vinden het ook helemaal niet nodig en zeggen vaak dat voor hen een kaartje of een tekening inderdaad veel fijner is dan het zoveelste prul al vinden ze chocolaatjes of koekjes ook wel echt fijn… Ach ja, ze zijn hoe dan ook blij als ze iets krijgen, maar voor hen hoeft het echt niet zo te zijn dat er geld (veel) tegenaan gesmeten wordt. Ik begrijp wel wat ze willen zeggen, ik ben verpleegkundige, ik heb dezelfde ervaring. ;)

  7. Wat ook een leuk idee is, is om de juf iets te geven dat ze het volgende schooljaar in de klas kan gebruiken, een mooi voorleesboek bijvoorbeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.