Afscheidscadeau juf: wat geef je, en wat zeggen de juffen?

Afscheidscadeau voor de juf

Een afscheidscadeau voor de juf. Het is tegenwoordig heel gewoon om aan het eind van het schooljaar een cadeau voor de juf of meester te geven.

Ik herinner me niet dat ik als kind de meester of juf een cadeautje gaf. Niemand deed dat toen eigenlijk.

Bedank juf: afscheidscadeau voor de juf

Maar ergens gedurende de periode dat mijn kinderen naar de basisschool gingen zag ik het steeds vaker: ouders die aan het eind van het schooljaar de juf een cadeautje gaven. De gedachte hierachter is sympathiek. Zo’n cadeautje is een blijk van waardering voor de juf. En wie vindt het nou niet fijn om gewaardeerd te worden!

Tegelijkertijd zonk de moed me soms in de schoenen. Moest ik in de drukke aanloop naar de zomervakantie nou ook nog weer een cadeautje voor de juf gaan regelen? Was het niet genoeg dat ik haar stevig de hand drukte en oprecht bedankte voor haar goede zorgen en werken? Zelf vond ik van wel!

Wat moet de juf met al cadeautjes voor de juf?

En bedenk even dit: de gemiddelde schoolklas bestaat uit 25 kinderen. Vaak zelfs meer, met dank aan de bezuinigingen. En elk jaar krijgt de juf een nieuwe schoolklas. Dus als de juf jaarlijks 25 keer:

 • Zelfgemaakte muffins, cakepops die gemaakt zijn met cake bakken.
 • Chocoladerepen
 • Mokken
 • Bloemen
 • Kaarsen
 • Zelfgemaakte jam
 • Zelfgemaakte zeep
 • Ingelijste foto’s van je kind…
 • Bodylotion
 • Handcrème
 • Doucheschuim

krijgt, dan…. heeft de juf waarschijnlijk een groter huis nodig!En stel dat de juf het boek Opgeruimd van Marie Kondo heeft gelezen. En dat ze zich had voorgenomen eens flink op te ruimen en te minimaliseren. En dan krijgt ze 25 cadeautjes voor de juf. En wat als de juf op haar gewicht let? En dus niet te veel wil snoepen. Wat moet ze dan met al die zelfgemaakte heerlijkheden die al dan niet hygiënisch zijn klaargemaakt?

Sterker nog: als de juf al die leuke cadeautjes niet kan houden, kan ze zich zelfs schuldig voelen omdat ze het weggooit. Het was immers zo aardig bedoeld!

Cadeautje voor de juf: wat dan wel?

 • Eén van de dingen die juffen en meesters erg waarderen is een handgeschreven briefje. In zo’n briefje kun je schrijven wat de juf of meester voor je kind heeft betekend. Zo’n briefje kan de juf dan nog eens lezen als ze een slechte dag heeft bijvoorbeeld. Dan doen waarderende woorden extra goed.
 • En heel praktisch cadeau is natuurlijk een cadeaukaart. Bijvoorbeeld van de Hema of Kruidvat. Dat zijn gangbare winkels die je overal wel vindt.
 • Daarnaast schijnt een tijdschriftenabonnement ook in de smaak te vallen.
 • Denk ook eens aan een poeziealbum!

Wat geven jullie als afscheidscadeau voor de juf?

 • Angelique gaf de juf en meesters als bedankje scharreleieren van hun eigen kippen
 • Miss Zuinig schreef: Ieder kind koos 1 kraal uit. Hierbij schreven ze op waarom ze juist deze kraal voor de juf hadden gekozen. Juf kreeg de kralenketting tezamen met het boekje teksten. Gemiddeld waren de ouders 20 a 25 cent kwijt.
 • Pauline schreef: Wij hebben de kinderen elk een kartonnen doosje laten beschilderen (spulletjes daarvoor heb ik al in huis). Daarna mochten ze elk in de winkel een gastenzeepje uitzoeken a 60 cent per stuk. Ze kozen elk hun lievelingskleur natuurlijk. Die hebben we in de doosjes gedaan, mooi papiertje erom en klaar. Ik vind het leuk om op die manier een stukje extra waardering te laten merken. Immers, veel bankdirecteuren doen hun werk ook maar gewoon (of niet) en die krijgen ook een jaarlijkse bonus
 • Pakketje zei: Mijn kinderen wilden op de basisschool zelf ook wat geven. Ik haalde meestal iets kleins in de Wereldwinkel (meteen goed doel),
  een klein papieren doosjes, voor bijzondere briefjes, of iets in de biologische winkel, een lekker pak sap of zo. Vindt het gezin van de juf ook leuk.
  De laatste jaren hadden wij “klasse-ouders” die dat soort dingen regelden. Bij het afscheid van groep 8 hoort een “groot” kado aan de school, en er wordt ook een boek gemaakt, wel heel leuk, alle kinderen krijgen een exemplaar van dat boek.

En wat zeggen de juffen zelf?

Juf Aaltje zei:

‘Ik ben zelf juf en moeder, maar je hoeft inderdaad echt niks te geven, hoor! Ik voel me ook altijd erg bezwaard. Zeker met echt soms dure dingen. Het is inderdaad gewoon mijn érg leuke baan, waar ik voor betaald wordt. Ik vind een lief kleurplaatje of een kaartje wel erg leuk. Door mijn eigen kids laat ik meestal zoiets fröbelen, of iets zelfgebakken als attentie waarde.’

Juf Marjon over afscheidscadeautjes voor de juf:

‘Wanneer ik mooie tekeningen of briefjes krijg bewaar ik deze in een plakboek. Daar bewaar ik ook de klassenfoto’s in. Van de andere kant ik doe gewoon mijn werk, waarom verdien ik dan een bedankje. De bakker krijgt toch ook geen cadeautje als hij een mooie taart heeft gemaakt of de vuilnisman als hij een jaar lang de vuilnis opgehaald heeft?’

Juf Hannah:

‘Ben zelf juf en geniet altijd enorm van de stralende ogen en onhandige volzinnen als de kinderen mij iets geven aan het einde van het jaar. Maar voel me tegelijk ook elk jaar meer bezwaard dat steeds meer ouders een echt cadeautje kopen voor de juf. Het mooist zijn de zelfgemaakte kaarten, tekeningen, briefjes, knutselwerkjes of koekjes (ondanks de hoeveelheid marsepein). Ik ken ook moeders die een cadeautjesplank hebben: regelmatig als ze iets leuks voor een klein prijsje zien (op een markt bijv.) kopen ze zoiets, zodat ze altijd een aardigheidje in huis hebben voor dergelijke gelegenheden. Verder krijg ik af en toe iets groters als ik dat jaar extra veel voor een kind gedaan heb. Dat doet dan altijd heel goed!’

Prakijkvoorbeeld afscheidscadeau voor de juf

Ik kwam dat jaar thuis van het boodschappen doen. Het trof me als een onverwachts nekschot:

‘Ik ben het afscheidscadeautje voor de juf vergeten!’

Paniekerig keek ik om me heen: ‘Wat te doen, wat te doen?!’ Maar je kunt niet voortdurend Zero Waste blogs lezen zonder dat het je onberoerd laat.

Afscheidscadeau juf knutselen

Dus maakte ik van de nood een deugd, en kocht niets nieuws. In plaats daarvan, vond ik in mijn badkamerkastje twee lieflijk ruikende zeepjes. Zeep vind ik erg geschikt, want zelfs als de juf ze niet gebruikt, kan ze ze nog in haar kast leggen voor een lekker geurtje!

Print en plak een foto van je kinderen op een zeepje

Om het zeepje te personaliseren, heb ik een foto geprint van de kinderen, en die op het zeepje geplakt. Elke keer als de juf dan een schone onderbroek pakt, kijkt ze in vriendelijke gezichtje van één van mijn zoontjes. Als dat geen geweldig afscheidscadeau voor de juf is, dan weet ik het ook niet meer.

Een ander jaar herinnerde ik me het afscheidscadeautje voor de juf ook te laat. Toen maakte ik een foto van de kinderen met een vaas met bloemen. Dit lamineerde ik, en dat gaven we cadeau. Je ziet het resultaat hier.

N.B. in de staat Alabama in de VS zijn juffen die een cadeaubon aannemen van meer dan 25 dollar strafbaar!

Wat vind jij van de trend van cadeautjes voor de juf of meester? Doe je er aan mee?

Reacties op Afscheidscadeau juf: wat geef je, en wat zeggen de juffen?

 1. Ik ben het helemaal met je eens, een zelf geschreven / gemaakte brief of kaart is veel waardevoller.
  Misschien is het een idee om met alle kinderen dat te doen en dan er een plakboek van maken.
  Lijkt mij een mooie herinnering.
  Groetjes van Marianne

 2. Ik vond het als juf altijd erg leuk als je een kaartje of briefje kreeg van de kinderen. Het is inderdaad een blijk van waardering. Mijn ervaring is ook dat niet alle kinderen (ouders) hieraan meedoen. Vorig jaar kreeg ik een pot met ingrediënten om zelf koekjes te maken, die vond ik erg leuk en origineel. Zelf laat ik mijn zoon een kaartje uitzoeken en krijgt juf chocola.

 3. Ik kan me van zoons schooltijd niet herinneren dat dit gebeurde en van mij zou een cadeautje ook niet hoeven. We slaan (in Nederland) een beetje door heb ik zo langzamerhand het idee. Als ik juf was, zou ik niet zitten te springen om al die – goedbedoelde – spulletjes.
  Het idee van een briefje of kaart met handgeschreven boodschap spreekt mij wel aan.

 4. Ik geef eigenlijk altijd wel wat. Dit jaar is mijn dochter kleuter af en gaat naar groep 3. Voor beiden juffen heb ik een handgemaakte gepersonaliseerde mok laten maken. De juffen drinken graag thee in de klas dus nu hebben ze hun eigen mok. Vorig jaar heb ik een mini rituals gekocht. juffen waren daar dolblij mee!

 5. Iemand van de ouders heeft bij ons in het eerste leerjaar voorgesteld om ieder jaar drie euro in een pot te steken en van het geheel samen iets te kopen. Ongeveer de helft van de klas doet mee. Dit jaar kopen we een orchidee, blijkbaar heeft de juf ooit eens laten vallen dat ze dat mooi vindt.
  Ik ben al blij dat ik geen prullen meer moet kopen. De hoeveelheid dozen pralines die je op de laatste dag in de lerarenkamer ziet staan is gewoon te gek voor woorden.

 6. Hier is er door de contactmoeder geld ingezameld en we moesten iets (kleins) knutselen met een foto erop.

  Ik ga ervan uit dat dat het dan is hoor!
  Verder vind ik een ‘bedankt voor de goede zorgen’ prima denk ik.

  Niet dat ze het niet verdient, maar iedereen doet zijn / haar werk als het goed is toch naar behoren? Niet alleen juffen.

 7. Ik geef altijd wat aan het eind van het jaar. Voor de juf van dochter chocolaatjes. Van de klas krijgt ze een mooie map met bedankjes. Voor de mentor van zoon koop ik een mooie doos bonbons. Hij zit op een school met leerwegondersteuning en de mentor heeft veel voor zoon gedaan. Ik heb daar waardering voor en maak een bedankbriefje bij de chocolade. Wat ze met de dingen doen moeten ze zelf weten.
  Mijn zus is juf en zij heeft idd een hele krat met spullen die laatste dag. Zelfgemaakte jam en andere dingen gooit zij weg omdat ze al een paar keer iets kreeg wat bedorven was na een paar dagen. Chocolade is lang houdbaar en de rest van het gezin eet fijn mee.
  Nic

 8. Ik vind het ook veel te gek om cadeautjes te geven aan de juffen. Dit jaar hebben de kinderen voor de meesters die weggaan een foto moeten inleveren die ze dan zelf moeten plakken op A4 en gaan versieren. Dit gaat in een map en overhandigd aan hun op de laatste schooldag. Meestal komt daar nog een gezamenlijk cadeau bij. Dit is toch veel beter dan al die kleine dingen. Omdat ik het 1e jaar niks gedaan had en wel zag dat ouders het deden, heb ik vorig jaar een zakje gemaakt met een zakje thee en 2 chocolaatjes met een zelfgemaakte label eraan. Ik denk dat ze hier meer aan hebben dan een hele doos vol chocola. Ook omdat het echt een afscheid voor hem was. Ze hebben dit jaar dus meesters gehad, dus ik denk dat ik weer een zakje maak maar dan met een paar dropjes erin. Mijn zusje gaat een gietertje geven met een tekst van “bedankt dat je me liet groeien”. Ik vind het zwaar overdreven want daar zijn de leerkrachten voor. En bij de dag van de leerkracht krijgen ze ook altijd wat, meestal zelfgemaakt in de vorm van 1 iets. Dus niet dat ze dan 25 aparte tekeningen hebben, maar gewoon 1 map. Ruimt ook makkelijker op. Of een fotolijst met 1 foto van alle kindjes. Als je ook ziet op Pinterest, onvoorstelbaar. Je zal maar juf zijn en al die “troep” krijgen elk jaar.

 9. Moeten niet toch? Ik vind dat het trouwens allemaal overdreven wordt met cadeautjes. Een klein aardigheidje komt bijna nooit meer voor. Waar ik trouwens heel blij van wordt. Het moet allemaal duur zijn. Zie ik trouwens ook vaak op kinderfeestjes.

 10. Wij hebben het nooit gedaan, als kind niet en als ouder niet. Wel kregen de leerkrachten een geschenk van de kinderen die hun (onder-, midden-, boven-) bouw gingen verlaten en dat was dan niets gepersonaliseerds dat in de klas kon worden gebruikt. Bijvoorbeeld een dienblad, een spiegel, een kapstok voor de verkleedhoek, zoiets. Dat werd door de klassenouders georganiseerd en was financieel laagdrempelig voor alle ouders.
  Mijn jongste wordt nu opgeleid voor het onderwijs. Op de “juffen en meestersdag” (dag dat alle leerkrachten hun verjaardagen samen vieren, met versieren, spelletjes en tractaties) kregen ze als stagiaires ook een attentie. En straks als de stage afgelopen is, krijgt ze ook een attentie. Dat hebben sommige kinderen al verklapt. Maar ik merk vooral dat ze gedurende de stage heel veel herinneringen en ervaringen heeft verzameld 😉

 11. Eigenlijk vind ik het onzin en mijn oudste (nu 16) was op de basisschool een van de weinigen die niets mee had. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan, want ja…..
  Ik vind het leuker om bij een aanleiding tijdens het schooljaar (of zomaar) een zelfgemaakte envelop met een toepasselijk kaartje o.i.d. te geven.

 12. De juf heeft in elk geval voor een jaar lang verjaardagen cadeautjes in huis 😉

  Hier kon je vrijwillig 100 kronen – 11 euro storten op de bankrekening van de klas, die in handen is van 2 ouders die graag dingen organiseren. Hiervan werd de zomer-afscheids’borrel’ (zonder borrel) georganiseerd en werden bossen bloemen aan de leraren aangeboden die avond. En een vertrekkende lerares werd extra in het zonnetje gezet omdat zij met pensioen ging.

 13. Persoonlijk vind ik het ook grote onzin om de juf of meester aan het eind van het schooljaar te overladen met van alles en nog wat. Ik ben in het verleden ook overstag gegaan omdat de kinderen het ook niet leuk vonden dat zij niets te geven hadden.
  Dit jaar wordt er door de klassenouders geld ingezameld voor een cadeau. Vind ik beter. Een persoonlijk briefje lijkt me leuker. Het kost niets en het heeft wel waarde. Ik zou het ook helemaal niet erg vinden als we daar weer naar terug gaan. Er zijn al zoveel kosten. Ook al is alles maar een paar euro. Als je al dit soort dingetjes bij elkaar optelt maal het aantal kinderen, kom je toch tot een schrikbarend bedrag.

 14. Wij legden allemaal 1 gulden in en kochten daar een cadeaukaart van namens de klas. Dan kreeg de meester (ik heb alléén maar meesters gehad op de basisschool) gewoon 1 ‘groot’ cadeau. En we bakten een taart, want dat hoorde erbij, haha.

 15. natuurlijk vind ik het op zich een leuk idee om een blijk van waardering te geven, maar wat opvalt is dat het op een gegeven moment aardig uit de hand loopt. als alleenstaande moeder met een minimum inkomen vond ik het maar wat moeilijk om iets te vinden wat voor mij betaalbaar was en ook nog eens leuk voor de juf, maar waar ik ook mee aankwam het viel altijd in het niet bij wat de meeste andere kinderen gaven. mijn dochter zat in een klas met grotendeels 2verdieners die allemaal flink uitpakten aan het eind van het jaar en met de verjaardagen van juffen en meesters, grote boeketten , dure dozen met pralines en soms zelfs flesjes parfum van bekende merken. niet echt leuk voor mijn dochter die altijd met een bescheiden kadootje aankwam, gelukkig reageerde de betreffende juf altijd net zo enthousiast als op andere veel duurdere kadootjes, maar waarom moet het allemaal zo vreselijk overdreven , waarom niet gewoon gezamelijk een mooie bos bloemen zodat het ook voor ouders met minder geld geen probleem is om iets te geven. het gaat tenslotte toch om het gebaar en niet om wat er gegeven word. en wat als je als ouder niet tevreden bent met hoe het dat jaar met jou kind op school gegaan is ? wat doe je dan ? geef je dan niets met het gevolg dat je kind een buitenstaander word op de laatste schooldag of geef je wel iets en heb je daar dan geen goed gevoel bij ?

 16. Niet doen! Geen cadeautjes. Gewoon het hele jaar door een betrokken ouder zijn, die zich niet voortdurend bemoeit met zaken , die de school aangaan en dan een hand aan het eind van het schooljaar. Dat is het allermooiste cadeau voor een hard werkende docent.

 17. Als therapeute die met kinderen en jongeren werkt, kan ik dat ook wel appreciëren zo’n attentie 🙂 Maar inderdaad, er staan nu nog chocolade en snoepjes in de kast die ik ooit gekregen heb. Ik weet dus niet of ik er later echt aan ga mee doen, als Ian naar school gaat.

  Vind ik trouwens ook van attenties als je bij vrienden gaat eten. Je krijgt altijd wel dingen die toch blijven liggen. Zelf geef ik niets en verwacht ik ook niets te krijgen als vrienden bij ons komen eten.

 18. Ben zelf juf en geniet altijd enorm van de stralende ogen en onhandige volzinnen als de kinderen mij iets geven aan het einde van het jaar. Maar voel me tegelijk ook elk jaar meer bezwaard dat steeds meer ouders een echt cadeautje kopen voor de juf. Het mooist zijn de zelfgemaakte kaarten, tekeningen, briefjes, knutselwerkjes of koekjes (ondanks de hoeveelheid marsepein). Ik ken ook moeders die een cadeautjesplank hebben: regelmatig als ze iets leuks voor een klein prijsje zien (op een markt bijv.) kopen ze zoiets, zodat ze altijd een aardigheidje in huis hebben voor dergelijke gelegenheden. Verder krijg ik af en toe iets groters als ik dat jaar extra veel voor een kind gedaan heb. Dat doet dan altijd heel goed!

 19. Wat ik zelf dubbel vind is dat we bij ons op school dan een cadeau van de hele klas geven, waar (bijna) iedereen aan meebetaald en sommige ouders hun kinderen alsnog een persoonlijk cadeau (tje) laten geven. Zodat jou kind zich bijna schaamt als hij of zij niet ook nog zelf een cadeautje heeft. En de juf dus naast een groot cadeau van de hele klas ook nog een groot aantal kleine cadeautjes krijgt…

 20. Ik dacht ook voor het zelfgeschreven briefje te gaan maar nu heb ik mij vandaag toch laten verleiden door een chocoladegeschenk waar iets van ‘bedankt juf!’ op staat. Ik had mij nochtans ook eerst bij vriendin juffen geïnformeerd en het enige wat ze unaniem écht graag krijgen is een lief woordje of een tekening van het kind of zo. Ik ga dus zeker nog een briefje erbij steken!

 21. Bij onze dochter mogen ze alleen zelf gemaakte cadeautjes geven. Ook leuk. Zelf ben ik juf. Het is wisselend. Meestal heeft de helft van de kinderen iets bij zich en de andere helft niet. Wanneer ik mooie tekeningen of briefjes krijg bewaar ik deze in een plakboek. Daar bewaar ik ook de klassenfoto’s in.
  Van de andere kant ik doe gewoon mijn werk, waarom verdien ik dan een bedankje. De bakker krijgt toch ook geen cadeautje als hij een mooie taart heeft gemaakt of de vuilnisman als hij een jaar lang de vuilnis opgehaald heeft?

 22. Ik moest lachen toen ik die laatste regel las #Alabama. Belachelijk zeg. Maar ja, ik vind een kadobon van 25 dollar ook wel ietwat overdreven.
  Ik heb wel wat voor de juf bedacht maar doe dat omdat ik het wil, niet omdat het een hype is. Men moet zich er zeker niet toe verplicht voelen. 🙂

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.