Cake bakken met Cakes van Rutger van den Broek

Cake bakken

Als tiener vond ik cake bakken erg leuk en deed ik dat regelmatig. Nog steeds vind ik cake erg lekker. Vooral van die cake die een beetje klef smaakt. Mijn favoriet is marmercake. Maar zelf een cake bakken doe ik nog maar zelden. Een kwestie van geen tijd, en blijkbaar ook niet de tijd ervoor nemen. Wel kocht ik kortgeleden een mix voor citroencake, dus het verlangen is er wel!

Cake bakken met tips van Rutger van den Broek

Vanwege dat verlangen reserveerde ik het boek Cakes van Rutger van den Broek over cake bakken. Rutger van den Broek is bekend van Heel Holland Bakt. Behalve dat het een heerlijk boek was om te bekijken, met allemaal lekkere cakes, heb ik er warempel ook echt een aantal dingen van geleerd! over hoe je het beste een cake kunt bakken.

Zo heb ik de bloem altijd met een mixer door het deeg gedaan. Ik las wel dat je het moest spatelen, maar eerlijk gezegd leek me een mixer veel effectiever, dus negeerde ik dat spatelen. Wist ik veel dat spatelen juist belangrijk is om een luchtige cake te krijgen?!

Hieronder een overzicht van de eye openers die ik kreeg toen ik Cakes over een cake bakken las.

8 belangrijke tips van Rutger voor cake bakken

 1. Er is een goede reden waarom je bloem door de gemengde eieren en suiker moet spátelen en niet mixen. Je deeg wordt er luchtiger van!
 2. Krijg jij net als ik altijd een scheur boven in je cake tijdens het cake bakken? Rutger legt uit dat dit komt doordat de temperatuur van je oven dan te hoog staat. Een scheur in de bovenkant van je cake kun je voorkomen door de cake op lagere temperatuur en langer te bakken.
 3. Het is belangrijk dat je eieren en andere ingrediënten op ‘kamertemperatuur’ zijn. Nog zo’n instructie ik altijd negeerde bij het bakken. Maar koude boter krijg je niet romig geklopt, en koude eieren laten je cakemix schiften! Dat proef je later weliswaar niet, maar het gaat wel ten koste van de luchtigheid van je cake.
 4. Wordt de bovenkant van je cake te donker tijdens bakken? Terwijl de cake nog niet gaar is van binnen? Rutger adviseert om een stukje aluminiumfolie over de cake te leggen en hem zo af te dekken.
 5. Wil je voorkomen dat je cake droog wordt? Zet de bakvorm er dan na ‘het lossen,’ zoals Rutger dat noemt weer overheen. De condens die vrijkomt, trekt dan weer in de cake. Zo blijft hij sappiger.
 6. Een cake bewaar je luchtdicht op kamertemperatuur schrijft Rutger. Bijvoorbeeld door je cake in te pakken in plasticfolie. Een plastic zak of plastic bak met deksel kan ook.
 7. Als je een cake in de koelkast bewaart wordt hij sneller droog! Kijk dat wist ik ook al niet!
 8. Cakes zijn geschikt om in te vriezen. Doe dat door ze eerst luchtdicht in te pakken met plasticfolie.

Cake bakken met bloem: recept basiscake

Het eerste recept van Rutger van den Broek is voor een zogenoemde basiscake. Deze klassieker wordt ook wel quatre-quarts genoemd. Dat is omdat de 4 hoofdingrediënten (boter, suiker, eieren en bloem) in precies dezelfde hoeveelheden worden gebruikt.

Dit zijn de ingrediënten die Rutger geeft voor een basis cake bakken:

 • 200 gram suiker
 • 200 gram boter op kamertemperatuur
 • 1 theelepel vanille-extract en/of een halve citroen rasp
 • Eenvierde theelepel zout
 • 4 eieren op kamertemperatuur
 • 200 gram bloem
 • Anderhalve lepel theelepel bakpoeder

Cake bakken zonder boter

Mijn oudste dochter is veganist, en eet dus geen dierlijke producten. Toch bakt ze regelmatig van alles. Ook Rutger van den Broek geeft een recept voor cake bakken zonder boter. Zijn recept voor een carrot cake bakken bevat bijvoorbeeld geen boter, maar zonnebloemolie. Daarnaast is er zijn olijfoliecake met mandarijn die ook een cake zonder boter oplevert. Ik heb het hele boek doorgekeken en hieronder alle opties van Rutger om een cake te bakken zonder boter:

 • Opgerolde cake met kersen en witte chocolade (geen boter, wel slagroom)
 • Courgettecake met pecannoten en rozijnen (zonnebloemolie)
 • Mokkarol (slagroom)

Cake bakken zonder eieren

Mijn oudste dochter mag van zichzelf dus ook geen eieren eten. Ik was benieuwd of Rutger recepten had voor cakes zonder eieren, maar nee. Alle recepten voor cake bevatten eieren. Maar op internet kun je een heleboel recepten vinden om een cake te bakken zonder eieren. Bijvoorbeeld op cake-recept.nl. Wel moet ik erbij zeggen dat ze in dat recept wel melk gebruiken. Dus als veganist schiet je met dat recept nog niet zoveel op.

Cake bakken met een airfryer

Wist je dat je ook een cake kunt bakken in de airfryer? Anita van het blog Anita’s dagboek deed dat, en was heel tevreden over het resultaat. Leuke bijkomstigheid is dat Anita een recept gebruikte voor cake bakken waarbij ze in plaats van boter appelmoes gebruikte. Op haar blog vind je het recept en foto’s van haar cake uit de airfryer.

In onderstaand filmpje wordt een basis cake gebakken met een airfryer:

N.B. Geen airfryer? Lees dan mijn post airfryer Action.

Rutgers uitleg over baking soda, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel

Rutger legt aangenaam eenvoudig uit wat het verschil is tussen baking soda, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel. Zoals hij het uitlegt klinkt het eigenlijk heel simpel. Bakpoeder wordt in de supermarkt verkocht en is een samengesteld product: het bestaat uit een carbonaat en een zuur (citroenzuur of wijnsteen).

Baking soda is een ‘natuurlijke minerale’ stof. Er is citroensap, karnemelk, basterdsuiker of cacaopoeder voor nodig om het te activeren. Last but not least: zelfrijzend bakmeel. Dat omschrijft Rutger simpelweg als bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd!

Over het boek Cakes van Rutger

Cakes is een aangenaam overzichtelijk en duidelijk bakboek over cake bakken. Rutger vertelt zonder ingewikkelde verhalen hoe je een cake moet bakken, en geeft bovendien allerlei recepten. Het boek is als volgt opgezet:

Uitleg termen en en spullen die je nodig hebt voor cake bakken:

 • Basisingrediënten voor cake
 • Bakvormen invetten en voorbereiden
 • Smaakmakers( vanille-extract, speculaaskruiden, schil citrusvruchten, chocolade en vulling)
 • Beslag maken
 • Bakken
 • Decoreren en bewaren
 • De recepten!

Mijn conclusie over Cakes van Rutger

Toen ik het boek Cakes van Rutger las, kreeg ik nog meer zin om een cake te gaan bakken. Bovendien deed ik hartstikke veel fout altijd, dus met mijn nieuwe kennis kan ik vast ook een veel lekkerder cake produceren : )

Ik vind dit een aangenaam duidelijk en overzichtelijk boek over cake bakken. Het is een een aanrader voor iedereen die voor het eerst een cake wil bakken, maar ook voor gevorderde bakkers die willen experimenteren met het bakken van cakes. Het is echt één van de betere kookboeken wat mij betreft.

Cake

Deze cake met taartaspiraties kreeg ik van een vriendin!

Is hij niet prachtig?

Ideaal voor als je niet zo handig bent met bakken.

Hoeveel plakken uit een cake?

Stel je hebt een cake: hoeveel plakken uit een cake kun je dan halen? Dit hangt natuurlijk af van de grootte van de cake, en hoe dik je de plakken snijdt. Maar laten we even uitgaan van de veelvoorkomende maat van 25 bij 7 cm. Zoals deze cakevorm van de Hema:

hoeveel plakken uit cake

Als je de plakken 1 centimeter dik snijdt, dan kun je 25 plakken uit een cake halen.

Natuurlijk kun je de grootte van de plakken aanpassen aan jouw voorkeur en het aantal gasten.

Als je de cake in gelijke stukken wilt snijden, is het handig om eerst lijnen te maken met een mes voordat je begint te snijden. Dit zorgt ervoor dat de stukken netjes en gelijkmatig zijn.

Praktische informatie over Cakes van Rutger

Cakes van Rutger is voor de vriendelijke prijs van 16,99 te koop bij bol.com.

Cake bakken

Bak jij regelmatig een cake? En zo ja hoe?

Leestips

Similar Posts

21 Comments

 1. Heel eerlijk…toen ik nog thuis woonde, bakte ik wel eens wat. Sinds ik op mezelf woon, heb ik alleen nog af en toe een taart gemaakt met m’n zusje, maar nooit meer een cake gebakken. Als er bezoek komt, haal ik lekkers uit de supermarkt en zelf eet ik geen koeken o.i.d., dus ja…
  Overigens was ik ook altijd heel makkelijk: Niks op kamertemperatuur, gewoon hups haast…

 2. Goeie tips!! Ook ik gebruik mijn mixer en laat de eieren en de boter niet op kamertemperatuur komen. Dat ga ik zeker volgende keer anders doen.

 3. Heerlijk cake! En inderdaad, je kan niet even snel een cake bakken. Ik doe ook altijd een paar uur de eieren en de boter op kamertemperatuur. Dat van de cake vorm er overheen doen als je hem hem gestort wist ik nog niet. En van de barst aan de bovenkant ook niet. Weer wat geleerd😜

 4. Ik begin er niet aan. Totaal geen talent voor. Mijn kleindochter lag destijds in een deuk dat zelfs de cupcakes van Dr. Oetker (hoe simpel wil je het hebben) uit hun bakjes liepen.

 5. Oh, tip 5 is een goeie! De rest wist ik wel. Ik bak inderdaad wel eens cake. De laatste tijd niet zo vaak meer eigenlijk. Overigens was er laatst een uitzending van The Great British Bake Off op tv waarin van alles gemaakt werd voor veganisten. Zelfs merengue! Het kan dus wel. Was leuk om te zien.

 6. Het lijkt zo simpel, nietwaar, een cake bakken. Inmiddels heb ik ook heel veel bijgeleerd over hoe je de perfecte cake maakt. Vroeger deed ik de eieren en boter ook niet op kamertemperatuur, maar tegenwoordig bereid ik me beter voor :-).
  Mixen doe ik wel, maar ik zal dat spatelen ook een toepassen. En ik kreeg de tip om de eieren minstens 10 minuten te mixen, voordat de bloem erbij gaat.
  En mijn moeder (die bij een bakker werkte) zegt steevast: het cakeblik niet meer dan 2/3 vol.

  Overigens ben ik in dit geval geen tegenstander van het gebruik van een cakemix. Ik gebruik vaak de cakemix van Koopmans, 2 cakes uit 1 pak. :-)

  Ps: wat leuk dat je verwijst naar mijn uitleg over een cake bakken in de airfryer. Het is een heel lekker recept, ik zal ‘m weer eens maken :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.