Cake beslag eten: Is het wel veilig om het deeg af te likken?

cakedeeg likken

Als kind vond ik het verrukkelijk: het cake beslag eten dat mijn moeder maakte voor cake bakken.

Eerlijk gezegd vond ik het deeg bijna nog lekkerder dan de cake.

Mijn zusjes en ik vochten altijd er altijd over wie de gardes mocht aflikken, en wie de bak. Want in de bak zat meestal meer. Als je me destijds een schaaltje met cakedeeg had voorgeschoteld, had ik dat met smaak opgelepeld.

Cake beslag eten en snoepen

Toch durf ik nu mijn kinderen geen deeg meer te laten likken eerlijk gezegd. En zelf doe ik het ook niet meer. Ook al heb ik er nog zo'n zin in. En dat is vanwege het risico op salmonella.

In cakedeeg zitten immers rauwe eieren. En daar kun je salmonellose van krijgen, een darmziekte. Symptomen zijn buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree. Daarnaast kun je ook nog lichte koorts, hoofdpijn en spierpijn krijgen. Daar zit ik niet op te wachten.

Is het daarom wel veilig om deeg af te likken?

Ik gesloot het eens uit te zoeken. Want stel dat het geen probleem is! Dan kan ik weer lekker deeg snoepen. En oh ja, mijn kinderen natuurlijk ook.

Salmonella: hoe groot is het risico eigenlijk?

Volgens pluimveeweb is minder dan 2% van de Nederlandse legkippen besmet met salmonella. Dat valt me erg mee. De kans dat je een besmet ei treft lijkt me best klein.

Laten we eens verder kijken naar wat cijfertjes!

 • Volgens het RIVM krijgen per jaar ongeveer 27,000 Nederlanders een infectie door salmonella. Maar van die besmettingen komt maar 1 op de 5 door salmonella in eieren.
 • Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek stierven in 2015 vijf mensen aan een salmonella infectie.

Wat kun je doen om het risico op salmonella kleiner te maken?

Eén van de dingen die je kunt doen om het risico op salmonella klein te maken is het ei voorzichtig te breken. En daarmee bedoel ik dat je voorkomt dat er ei via de eierschaal glijdt. Want op de eierschaal kunnen ook bacteriën zitten. Het ei komt namelijk uit hetzelfde gat als waarmee kippen poepen...

Daarnaast verklein je het risico door vrije uitloop eieren te kopen. Want het risico op een salmonella besmetting is kleiner bij kippen die de ruimte hebben!

Verder is het belangrijk eieren koel te bewaren. Op de site van het Voedingscentrum vind je een gratis printable met tips om veilig eieren te eten.

Mijn conclusie over cakedeeg eten

Tsja, de kans om ziek te worden van het eten van cakedeeg is klein. Maar hij bestaat wel. Als kind ben ik echt nooit ziek geworden van het eten van cakedeeg. Maar toch vind ik het nu een beetje link om te doen.

En ik ga mijn kinderen er al helemaal niet aan wagen.

Leestips

Lik jij graag beslag? En laat je je kinderen beslag eten?

Similar Posts

40 Comments

 1. Zelf kan ik er niet zogoed vanaf blijven. Maar mijn dochter geef ik het ook niet. Met ook de reden voor het gevaar van eventuele salmonella.

 2. Wij likken ook geen deeg meer waar je eieren in moet gooien. Ben veel te bang voor besmetting. Het enige waar mijn dochtertje de schaal van mag uitlikken is van de cheescake. Dit is gewoon beslag/crème met melk.

 3. Ik doe het wel. Met mate, want rauwe bloem schijnt ook niet zo goed te zijn. En zo vaak bak ik ook niet. Ik pas inderdaad op met de schil. Ik zou wel oppassen bij mensen met een zwakke gezondheid. Dat staat ook altijd bij recepten met rauwe eieren (ja die bestaan!).

 4. Gewoon even de eitjes wassen, de bacterieen zitten alleen aan de buitenkant namelijk, en er is geen kans op besmetting meer. Wel met zeep en dan goed naspoelen.

 5. Oja heerlijk! Ik geef het mijn kinder nog wel, die lepel en de bak.
  Ik mis eigenlijk een percentage hoeveel kans er is dat je salmonella kunt krijgen. Zou die groter zijn dan de kans op een aanrijding in de auto?
  Ouderen, zieken en mensen die dagelijks medicijnen nemen zou ik niet het deeg uit de kom laten likken omdat ze vatbaarder zijn.

 6. Dat is het voordeel van vegan bakken. Onbeperkt en veilig snoepen :-)
  Ik snoep ook graag van cakebeslag. Zelfs met rauwe eieren er in. Ben er nooit ziek van geworden. Wel van rauw kippengehakt. Toen kreeg ik campylobacter. Wat ben ik toen ziek geweest.
  Nu wij meestal vegan eten vind ik het sowieso heel relaxed dat ik minder voorzichtig in de keuken hoef te zijn met snijplanken, messen. Wist je dat je van rauwe kip gemakkelijk een blaasontsteking kunt krijgen. Ook al maak je het goed klaar. Het is heel moeilijk om die bacterien van de rauwe kip helemaal uit je keuken te krijgen. Of je besmet jezelf per ongeluk als je naar het toilet gaat en jezelf afveegt.

  1. Ja! Sinds ik vegan bak (alhoewel dat niet meer zo vaak is) lik ik met gerust hart mijn beslagkom uit.

   Ik ben dus ook erg fan van beslag. Idd soms nog lekkerder dan het eindproduct. :)

  2. Kip knip ik altijd in een glazen of aardwerken kom of op een bord (zonder breukjes ;-) ).
   Dus met een schaar. De schaar gaat eerst onder het kokend hete water en daarna in de afwasmachine, nooit wat gebeurd dus ik denk dat ik het wel goed doe.

   Wij eten ook vaak vegetarisch, wel zo makkelijk in dit opzicht inderdaad! maar niet veganistisch dus eieren eten we wel regelmatig.
   En dus af en toe vlees, gehakt/rundvlees-draadjesvlees/ kip/kipfilet.

   Helaas is mijn man een echte vleeseter en koopt hij elke keer veel vlees, wat dan weer maanden in de diepvries zit... want ik gebruik het maar af en toe ;-)

 7. Wat vond ik dat altijd lekker, dat cakebeslag!!
  Aangezien ik veel bak, cakebeslag mijn favoriet is, heb ik dat tot december altijd mijn beslag geproefd en nooit angst of ziek ervan geweest!
  In onze familie is cake bakken favoriet, alle kinderen willen gardes aflikken en niemand is er ooit ziek van geworden!
  Helaas mag ik nu geen suiker en witmeelproducten, dus ook niet meer proeven.
  Schrik niet, elke dag eet ik een rauw eidooier en/of een heel zacht gekookt eitje!

  Nicole, ik denk dat je niet bang hoeft te zijn voor sambonella, opletten is geboden bij hele kleine kinderen, zieken en ouderen!

 8. Tja, nooit zo over nagedacht. Ben ook nooit ziek geweest en mijn kinderen trouwens ook niet. Volgens mij is de kans om onder een auto te komen veel groter. Dus ik zou zeggen: niet van dat benauwde ! Maar ja, dat ben ik. Jij moet zelf weten wat je doet met je kinderen en waar jij je prettig bij voelt.

 9. Ik ben dol op beslag! Maar laat het mijn dochter absoluut niet aflikken. Deeg rijst vaak ook nog, lijkt me niet echt verstandig voor die kleine lijfjes.

 10. Amai! Zo herkenbaar! Bij ons was er vroeger ook vaak ruzie :)
  Momenteel vind ik onze kleine spruit inderdaad ook nog wat te klein en schraap ik eerlijk gezegd liever zelf nog wat deeg voor mezelf ;)

 11. Als ik rauwe eieren in mijn beslag gedaan heb ga ik het niet proeven, maar bak ook veel zonder eieren en dan heb je dit hele probleem niet :)

 12. Nooit zo bij stilgestaan. Maar ik heb er nog steeds geen problemen mee, het is zo lekker! Ik denk dat overal wel iets gevaarlijks in kan schuilen en om dan maar helemaal niks meer te doen..

 13. Valhalla schreef/ linkte ooit naar een stuk oversalmonella. Sinds ik dat gelezen heb doe ik niet meer mee aan die pas-op-voor-salmonella hysterie. Onbeperkt tiramisu en cakebeslag dus hier....

 14. Grappig, een jaar geleden begon ik hier ook bij stil te staan. Hoewel ik het beslag ook heel lekker vind, durf ik het ook niet meer aan.

 15. Meningen zijn hierover verdeeld en natuurlijk is die 2% wel een risico. Ik likte vroeger ook altijd de gardes af en snoepte soms wel iets teveel waardoor ik een beetje last had van mijn maag maar een salmonella vergiftiging heb ik er nooit aan overgehouden, naar mijn mening kan een garde aflikken geen kwaad

 16. Cake beslag is inderdaad heel lekker en vroeger at ik het altijd. Tegenwoordig niet meer zoveel, maar dat is omdat ik nogal gemakkelijk uitdij en daarom oplet wat ik in mijn mond stop ;)
  Ik denk niet dat het met een besmetting zo'n vaart zal lopen. We moeten ook niet te benauwd zijn. Inderdaad zijn er aan alles wat je doet risico's verbonden. Alles met mate en met verstand gebruiken, dan kan het weinig kwaad. Wel opletten met hele kleine kindjes en mensen met slechte weerstand, maar verder............ Vooral genieten!

 17. Valhalla heeft eens gelinkt naar een zeer duidelijk artikel. Sindsdien doe ik niet meer moeilijk over rauwe eieren. Niet voor mezelf, ik kan niet tegen ei. Maar dl en ml eten heel graag huisgemaakte mayo. Met rauw ei.
  En dl likt graag kommen uit ;)
  De kans dat je een buikgriep oploopt op school of in de supermarkt is vele malen groter. En dat doe je toch ook.

 18. Ik bak niet vaak maar kom wél altijd in de verleiding. De tip van iemand hierboven om de eieren te wassen vind ik wel een hele goede, die ga ik toepassen voortaan als ik iets met rauwe eieren maak.

 19. In de jaren 70 maakte ik met een vriendinnetje soms beslag voor cake om het helemaal op te eten, misselijk dat we werden! Mijn zonen mochten niet van het beslag eten toen ze heel klein waren, maar vanaf ongeveer de basisschoolleeftijd wel. En ze worden er net zo gelukkig van als ik toen. We kunnen ook te voorzichtig zijn!

 20. Sinds ik ziek ben geworden aan de andere kant van de oceaan ben ik veel voorzichtiger geworden in dit soort zaken. Een voedselvergiftiging krijg je sneller dan verwacht, helaas!

 21. Altijd, dat is het leukste onderdeel van het bakken! En ja, mijn kids mogen ook wat snoepen. Tijdens mijn zwangerschap snoepte ik er ook, tot mijn schrik, één keer vrolijk van. Echt, ik deed het zonder er bij na te denken. Niks aan overgehouden gelukkig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.