Sierkippen, legkippen en 'er als de kippen bij zijn'

Schermafbeelding 2012 02 04 om 09.05.17
Mijn ouders zijn een weekendje weg, en hebben mij gevraagd om op hun sierkippen te passen.

Wat zijn sierkippen

Sierkippen zijn kippen die je vooral hebt voor de sier, en niet zozeer om flink eieren van te krijgen. Anderzijds leven sierkippen wel weer langer dan gewone kippen. Gemiddeld worden sierkippen 5 tot 6 jaar oud.

Hieronder een voorbeeld van een sierkip. Zo mooi zijn de sierkippen van mijn ouders beslist niet. Dit is een zijdehoender:

sierkippen

Sierkippen eten geven

Gisteren liep ik buiten rond, toen ik de sierkippen verlangend hoorde tokken. Dus ik zocht hun voer, schepte een bakje vol, en wandelde naar de kippenren. Ik werd met groot enthousiasme begroet! Ze verdrongen zich met z'n vieren bij de ren, en ik voelde me erg gewaardeerd.

Toen ik het voer in hun bakje gooide, wierpen twee kippen zich er onmiddellijk op. Een derde, keek eerst aarzelend toe, maar wrong zich er toen tussen. De vierde, die ik zielig vond, stond een beetje beduusd toe te kijken. Dus ik gooide nog wat extra voer naar haar toe, want ik houd niet van dat soort gemene groepsprocessen.

Toen ik een uurtje later weer buiten kwam, hoorde ik ze alweer zo droevig 'koeren'.
'Misschien heb ik ze niet genoeg gegeven?' dacht ik, en haalde nog wat voer.
Het bakje in hun ren was inderdaad al helemaal leeg. Eerlijk gezegd vond ik het indrukwekkend, dat ze al die kleine zaadjes één voor één, in zo'n hoog tempo hadden opgepikt.

Aan het eind van de dag moest ik concluderen: kippen zijn eigenlijk verrassend leuk! Ze zijn heel blij om je te zien, en ze eten keurig. Bovendien kijk ik met nieuw begrip naar het spreekwoord: 'Er als de kippen bij zijn.'

Echte legkippen versus sierkippen

Zo gauw wij op orde zijn willen we ook kippen, maar dan waarschijnlijk geen sierkippen. Want ik vind het best bijzonder dat er kippen zijn die wel duur kippenvoer eten, maar vervolgens zelf weinig bijdragen. Behalve mooi zijn.

Mijn toekomstige kippen moeten werken voor de kost!

Een kennis wist me te vertellen dat je echte legkippen moet hebben, en gelukkig kent hij iemand die dergelijke kippen uit Barneveld haalt.

'Toen ik de mijne ophaalde, hadden ze onderweg al een ei gelegd!' vertelde hij.

Zo'n legkip kost 7,50 en je hebt er een stuk of 4 nodig voor een gezin van 7 personen. Ik zie het helemaal zitten! Vooral nu ik ontdekt heb dat kippen eigenlijk best leuk zijn.

Overweeg jij sierkippen of gewone kippen, maar weet je er niet zoveel vanaf? Dan is het boek Liefde voor kippen erg handig:

sierkippen

Leestips

Similar Posts

11 Comments

  1. Kippen zijn leuk!!Wij hebben er hier ook 2, die meestal vrij in de tuin mogen rondlopen, maar hun eitjes keurig in het hok leggen (al is er nu even een legstop).
    Voor kippen heb je overigens allerlei systemen om water en voedsel te geven voor langere tijd.

    Wel lastig nu, elke dag een paar keer vers water geven...

  2. Wij hebben wyandotte kriel, ik vind het een mooie kip en ze leggen normaal bijna elke dag een ei, al hebben ze nu een lange legstop. Maar ze zijn inderdaad erg gezellig

  3. Wil zelf ook graag kippen, vraag me alleen af wat er verder allemaal bij komt kijken. Hoe groot moet het hok zijn en wat kost het voer en waar koop je ze. Maar verder leuk blogje en sterkte met je zoektocht

  4. Oh leuk, kippetjes! Helaas heb ik er de ruimte niet voor. Anders had ik ze zeker genomen. Op weg naar school fietsen we altijd langs een tuintje waar kippen zitten. Klinkt zo gezellig. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.