Eieren invriezen: waarom zou je, en hoe doe je dat?

eieren invriezen

Eieren zijn superhandig vind ik. Je kunt een ei bakken, een ei koken, en ze zijn handig als vleesvervanger, en ik lust ze ook graag op de boterham. En je kunt eieren invriezen.

Op een toastje met een toefje mayonaise en ketchup vind ik ze trouwens ook erg lekker. Zo kreeg ik ze vroeger altijd bij onze buurvrouw als we naar haar verjaardag gingen. Ze smaken nog steeds naar mijn kindertijd!

Je kunt eieren invriezen!

Helaas leggen onze kippen op het moment heel slecht. Daarom moeten we eieren kopen in de supermarkt. Maar in de zomer leggen ze soms zoveel dat we de eieren niet snel genoeg kunnen opeten! En dan is het handig om te weten dat je eieren kunt invriezen!

Niet het doosje eieren invriezen

Denk niet: 'Oh, ik zet gewoon het hele doos je eieren in diepvries!' Op die manier eieren invriezen werkt namelijk niet! Dit is ook niet zo'n slimme actie, want het ei zet iets uit als het bevriest, waardoor de eierschaal barst.

Je moet eieren altijd eerst breken + een klein beetje klutsen voor je ze invriest.

Lees ook mijn post over de handige eiersnijder!

Hoe vries je eieren in?

Een makkelijke manier van eieren invriezen is met een siliconen cupcake vorm. Breek het ei alsof je het gaat bakken, kluts het, en doe het daarna in de cupcake vorm. Vul alle vormpjes en zet ze in de  diepvries. Maar je kunt ze ook in bakjes voor ijsblokjes invriezen!

De methode van het Groot Margriet Huishoudboek

 1. Breek het ei.
 2. Scheid al dan niet het wit en de dooier.
 3. Controleer  op slechte geuren en bloeddelen.
 4. Doe er suiker of zout bij, en roer alles door elkaar tot 1 massa.
 5. Doe het ei in een bakje of zakje en vries zo snel mogelijk in.

Waarom je suiker of zout moet gebruiken bij eieren invriezen vermeldt het Groot Margriet Huishoudboek niet. Dus dat heb ik even opgezocht. Door suiker of zout wordt het vriespunt lager, waardoor het ei lekkerder blijft. Maar denk wel van te voren na waarvoor je het ingevroren ei wilt gaan gebruiken. Als je het later wilt bakken, doe er dan geen suiker in!

Eieren invriezen met zout voor een tortilla

In onderstaand filmpje laat Tante Tuut zien hoe zij eieren invriest! Zij vertelt ook hoeveel zout je moet toevoegen als je eieren invriest, namelijk 1 gram zout per 100 ml eieren. Vries je de eieren in voor cake of taart? Gebruik dan 9 gram suiker.

Waarom zou je eieren invriezen?

Eieren blijven best lang goed. Volgens Het Voedingscentrum is een ei in de koelkast 4 weken houdbaar. Je kunt dan het ei ook nog koken, waarna het nog 1 week goed blijft in de koelkast. Toch kunnen er omstandigheden zijn waarin je eieren wilt invriezen.

 • Als je zoals wij kippen hebt die zoveel eieren leggen dat je ze niet snel genoeg op krijgt.
 • Als je iets bakt, en je hebt alleen de dooiers of het eiwit nodig, en je wilt dat niet zomaar weggooien.

Hier onder zie je een voorbeeld van eieren in een bakje voor ijsblokjes.

Zijn de eieren daarna nog wel lekker?

Cecile Bol van het blog Eigenwijs Blij had hetzelfde probleem als wij: haar kippen legden zoveel eieren dat ze ze niet snel genoeg konden opeten. Cecile merkt op dat je een ei eerst ook nog even moet klutsen voordat je het invriest. Zij koos voor ijsblokjesvormen van 60 ml. Hieronder een ijsblokjesvorm van 110 ml.

Screen Shot 2020 05 18 at 09.29.12
7,- bij bol.com

Cecile vindt ingevroren eieren prima om ergens in te verwerken, maar als omelet vond zij ze niet smakelijk.

Gekookt ei invriezen

gekookt ei invriezen

Je kunt een gekookt ei invriezen. Maar goed je kunt ook een boek invriezen. Wat ik hiermee wil zeggen dat een gekookt ei invriezen weliswaar kán, maar het is niet lekker! Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Jakkes. Het is dus geen goed idee om op zondag bijvoorbeeld 7 eieren te koken en die vervolgens in te vriezen.

Gebakken ei invriezen

gebakken ei invriezen

Volgens het Voedingscentrum kun je een gebakken ei invriezen en op die manier 3 maanden bewaren! Over hoe het daarna smaakt zeggen ze niets. Maar een gebakken ei invriezen is een betere optie dan een gekookt ei invriezen. Het smaakt misschien niet precies zo lekker als een vers gebakken ei, maar best redelijk. Wel kan de dooier wat taaier worden.

Gebakken ei invriezen stappenplan

 1. Laat de gebakken eieren eerst helemaal afkoelen voordat je ze invriest. Dit helpt condensatie te minimaliseren en voorkomt dat ze zacht worden.
 2. Leg de gebakken eieren op een bakplaat of schaal die in de vriezer past. Zorg ervoor dat ze niet aan elkaar plakken.
 3. Zodra de gebakken eieren bevroren zijn, kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak doen of vacuümverpakken om vriesbrand te voorkomen.

Label en dateer de verpakking, zodat je weet wanneer je ze hebt ingevroren.

Eieren invriezen samenvattend

Je kunt rauwe eieren invriezen. Maar je moet ze dan wel eerst breken en in een vormpje doen, voordat je ze invriest. Dus niet lekker makkelijk gewoon het hele ei in de diepvries zetten.

 • Rauwe eieren kun je invriezen, als je ze eerst breekt.
 • Gebakken eieren kun je invriezen. Ze blijven ongeveer 3 maanden goed in de diepvries.
 • Gekookte eieren kun je beter NIET invriezen. Dit zijn daarna niet lekker meer. Ze worden heel rubberachtig : (

Leestips

Heb jij wel eens eieren ingevroren? Waarvoor gebruik jij eieren?

Gebruikte bronnen: Het Voedingscentrum, Eigen Huis en Tuin, Healthline, Egg Nutrition Center, Incredible Egg, Wikipedia, Eigenwijs Blij, Eiei, Groot Margriet Huishoudboek en Tante Tuut op Youtube.

Similar Posts

74 Comments

 1. Wat handig!! Als wij eieren in huis hebben dan is dat meestal met een van tevoren bedacht plan, dus wij hebben nooit teveel eieren in huis. :) Maar met kippen kan je dat wat minder plannen ;)

 2. Ik had er al over gelezen en nooit uitgeprobeerd. Er stond toen bij dat de eieren minder lekker werden maar nog wel gebruikt kon worden in koek en gebak en voor roerei.

 3. Ja ik wist het, alleen heb ik het nog nooit gedaan.
  We eten best veel eieren dus zijn ze altijd op tijd op.

  Waarvoor ik ze gebruik? Voor van alles. Van omelet tot in gebak tot in hartige taart tot gewoon gekookt of gebakken.

 4. Ik weet het wel, maar heb het nog nooit gedaan. Op zich zijn ze best redelijk lang houdbaar van zichzelf. Daarbij gebruiken we redelijk wat eieren, met onze vega dochter maak ik redelijk vaak iets met ei erin als vega maaltijd voor het hele gezin ook.
  Ik zou het dus niet snel doen ook.....het trekt me op de een of andere manier niet echt. Doe ji het wel eens?

  1. Drogen kan ook. Op Google staat hoe dat te doen. Dan maak je het zogenaamde "heeleipoeder"
   Ik wilde deze methode eens uitproberen.

 5. Wat een handige tip weer. Dit wist ik idd niet. Geen kippen met eieren helaas, maar voor een vakantie kan dit ook handig zijn, als de eieren niet op zijn.
  Alleen daarna er een gekookt ei van maken, lukt dan niet meer....

 6. Nee, dat wist ik niet. Maar onze vier krielkippetjes leggen zulke kleine eitjes, dat twee eieren gelijk zijn aan één middelgroot ei, dus we kunnen er wel wat van op. En op het moment leggen ze al weer een aantal weken, nog niet zo veel, maar toch wel een paar per week...
  Ze hebben eigenlijk niet een echte winterstop gehad...
  Ik wens je een heel mooie dag,
  Liefs,
  Mirjam

 7. Uit nieuwsgierigheid zou ik dit wel eens willen proberen. Eerder las ik de tip om eieren te koken en dan in te vriezen. Gelukkig heb ik dat eerst met eentje getest want het was een aanfluitig. Ik kon het ei als een spons uitknijpen! De hele structuur was nou ja..naar de vaantjes. Volgens wat ik las kon het nog prima op brood of in salades, nou daar ben ik het dan niet mee eens!

 8. Jee, bedankt voor de tip! Ik had hier nog nooit van gehoord. Met 8 kippen komen we in de zomer ook om in de eieren en dan is dit goed om te weten. Zou je er dan nog muffins mee kunnen bakken? Of zijn ze dan alleen nog goed voor roerei?

 9. Bedankt voor deze supertip!
  Wij krijgen elke week bij een kilo kaas een doos met 10 eieren gratis, en dat is best veel als je met zijn tweeën bent. Invriezen die eieren dus! :)

 10. Wij hebben jaren een schuur met 3000 legkippen gehad, en de "kneusjes" eieren hielden we zelf. Daarvan deden we altijd wat in de vriezer. Dat gaat prima, maar wij vinden het niet zo lekker om gewoon te bakken ( als roerei dus). We gebruikten het altijd voor cake te bakken etc. Nu hebben we geen kippen meer, maar halen onze eieren wel bij een boer. Want die zijn zoveel lekkerder en verser dan uit de winkel!

 11. Ondanks dat ik maar één keer per week eieren eet, hou ik nooit over. Maar dat is omdat ondertussen iedereen op zondag een gebakken eitje neemt.. ;-) En anders kan ik altijd nog vragen of S een cake bakt.

  Love As always
  Di Mario

 12. Drogen kan ook. Op Google staat hoe dat te doen. Dan maak je het zogenaamde "heeleipoeder"
  Ik wilde deze methode eens uitproberen.

 13. Je schijnt ze ook tot 2 jaar rauw te kunnen bewaren in water met ongebluste kalk. Als we straks kippen hebben wil ik dat proberen.

 14. Nooit gedaan, maar heel goed om te weten! Ik eet weinig eieren, dus als ik dan een keer een doosje koop, gaat het 'restant' vaak weg. Zo kan het dus ook.

 15. Eeeh, ik sla even over. Vooral dat zout of suiker toevoegen staat me tegen. En eieren gaan hier altijd wel op ook. Ik ben er dol op!

 16. Nog nooit gedaan, maar is ook niet nodig. Ze zijn al op voordat ik het weet. Heb wel eens eiersalade ingevroren, maar weet niet hoe het smaakt want heb het bij mijn partner op brood gedaan haha

 17. Wow ik heb er echt nooit aan gedacht dat je eieren kan invriezen. Goed om te weten, maar denk dat ik het niet snel zal doen hihi.

 18. Ha Nicole,

  handig, als je kippen hebt. En teveel eieren.
  Maar ik heb geen kippen en kan altijd mooie bio-eitjes kopen op de boerenmarkt hier op vrijdag.
  Er gaat elke er dag wel een eitje bij mij in. Ben er dol op!!
  Kreeg van Dienie 6 van die groene eitjes van de Schijndelaars. Helemaal voor mij alleen. Niet gedeeld. Mooi niet! En lekker dat ze waren... ❤️

  groetjes van Marlou

 19. Wat handig, dat wist ik eigenlijk helemaal niet! Al moet ik zeggen dat ze bij mij altijd wel op gaan, maar ik ga het wel onthouden!!

 20. Ik heb nog nooit eieren ingevroren, nooit geweten dat het kon. We gebruiken steeds minder eieren, aangezien we kikkererwtenvocht steeds vaker gebruiken als alternatief. Werk erg goed

 21. Had er ook weleens over gehoord en gelezen maar zelf ook nooit gedaan. Eieren zijn aan mij niet zo besteed en gebruik ook Kikkererwtenmeel wat wordt gemaakt van gedroogde kikkererwten. Je kunt kikkererwtenmeel als eiervervanger gebruiken voor hartige gerechten, zoals een quiche. Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water. En je hebt een vervanger en vast ook gezonder.

  1. Bij ons gaat het best snel op, Nooit bij nagedacht eigenlijk. Wel handig om sommige voeding in te vriezen.

 22. wat leuk dat jij ook kippen hebt!! hier is het vooral manlief die de kippenboer is, maar ik vind ze wel erg leuk

 23. Eieren koop ik alleen als ik deze dezelfde dag of de komende dagen nodig heb. Zijn goede tips over het invriezen, maar toch ga ik het niet doen. Lekker hoor een gekookt eitje of lekker voor op brood.

 24. Dat wist ik niet. Maar ik ga geen eieren invriezen. Ik lust graag ei (gekookt, gebakken, als salade) maar op een-op-een andere manier vind ik rauw ei zó vies! Blegh! Geen idee waar dat nou weer vandaan komt.

 25. Eerlijk? Ik had hier nog nooit van gehoord maar kan me voorstellen dat dit echt handig is als je kippen zoveel eieren leggen in de zomer. Kan je mooi wat invriezen voor mindere tijden.

 26. Ik wist niet dat het kon! Wij eten hier best vaak eieren. Wentelteefjes zijn favoriet als ontbijt.

 27. Nog nooit eieren ingevroren, maar ze gaan hier meestal ook wel relatief snel op (gebakken, roerei, gekookt, in cake/taart, in hartige gerechten).

 28. Eieren invriezen, dat zou nooit in mij opkomen. Maar na het lezen van je uitgebreide blogpost ben ik weer heel wat wijzer geworden.

 29. Goh, ik wist niet eens dat dit kon, dus nee, nog nooit gedaan dus. Ik koop meestal een doosje van 6 en die gebruiken we voor in de salade of op brood.

 30. Heel grappig, ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was, maar ik vind het toch een beetje vreemd. Dus ik ga het niet proberen. :)

 31. Wat kan je toch veel leren van al die blogs. Invriezen ei nog nooit gedaan wist niet dat het kon

 32. Nog nooit gedaan.
  Wist ook niet dat het kon.
  Wij hebben geen eigen eieren dus moeten ze kopen.
  En ze zijn gewoon altijd op tijd op en dan koop ik weer nieuwe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.