Ei koken: van 3 tot maximaal 10 minuten!

ei koken

'Hij kan nog geen ei koken,' zegt men wel eens over iemand die heel onhandig is in de keuken.

De onderliggende boodschap is dat een ei koken niet moeilijk is.

Maar is dat zo?

Het valt vaak nog niet mee om het perfecte eitje te koken.

Hieronder lees je er alles over!

Hoe lang ei koken?

Hoe lang moet je een ei koken? Voor de één is het perfect gekookte eitje zo hard dat je er iemand mee knockout kunt slaan. Voor een ander als het over het hele bord druipt. Met andere woorden: hoe lang je een ei moet koken hangt af van de persoonlijke smaak en wensen.

Zie ook mijn post: Hoe weet je of een ei nog goed is?

Ei koken tijden

Het Voedingscentrum noemt de volgende tijden voor een ei koken:

  • Hardgekookt ei op 10 minuten.
  • Halfzacht gekookt ei op 8-9 minuten.
  • Zacht gekookt ei op 6-7 minuten.

Maar op de site Leuke Recepten noemen ze veel kortere kooktijden.

  • Hardgekookt ei: 7 à 8 minuten
  • Ei koken halfzacht: 4 à 5 minuten
  • Zachtgekookt ei: 3 à 4 minuten

Eén en ander wordt natuurlijk beïnvloed door de grootte van het ei en de temperatuur waarop je ze kookt. Een groot ei moet langer koken dan een klein eitje. Maar in het algemeen hanteer ik de tijden van Leuke Recepten. De tijden van een ei koken van Het Voedingscentrum vind ik vrij lang.

Maar hoe krijg je het voor elkaar om het perfecte eitje te koken?

De eierwekker

Daarvoor zijn eierwekkers uitgevonden. Voor mij geven 4 minuten het beste resultaat, gemeten vanaf het moment dat het water kookt. Dan is het ei niet te hard, maar ook niet té zacht, want dat vind ik vies. Het probleem is alleen, dat ik meestal het moment mis waarop het water eindelijk kookt!

Ik begin wel met braaf wachten, en in het pannetje kijken, maar halverwege raak ik meestal afgeleid, en ontdek dan plotseling: 'Oh, het water kookt!' Maar hoe lang, dat is een raadsel. Dit is beslist een nadeel van de klassieke kookwekker.

Wibra: kookei!

Daarom ben ik verrukt van de Wibra eggtimer die ik voor geloof ik 2,99 kocht, en voor Sinterklaas aan mijn man cadeau deed. Dit kookei gooi je gewoon meteen bij het ei in het pannetje, en het verkleurt naarmate het water warmer wordt. Kijk maar:

ei koken

Op het kookei staan streepjes die de toestand van het ei vertegenwoordigen. En bij elk streepje staat hoe hard of zacht het ei is. Je kunt kiezen uit: hard, medium of soft.

Zo kun je precies op het juiste moment je ei uit het water vissen. Het werkt echt perfect! Mijn eitje is nu altijd precies goed. En het kost ook nog bijna niks.

Ei koken in waterkoker: snel en makkelijk

Heb jij een waterkoker? Dan kun je ook daarin een ei koken. Het is daarbij belangrijk dat je de eieren ruim 2,5 centimeter onder water laat staan. Zet de waterkoker aan en wacht tot hij spontaan uitgaat omdat het water klaar is. Let op: je ei is nog niet klaar! Voor een zacht ei laat je het ei nog 3 minuten in het hete water in de waterkoker liggen. Wil je een hardgekookt eitje? Wacht dan 5 minuten.

Ei koken in de magnetron: ontploffingsgevaar!

Een ei koken in de magnetron is lang niet zo makkelijk als een ei koken in de waterkoker! Je kunt niet simpelweg een ei koken in de magnetron door het in een bakje water in de magnetron te leggen namelijk. Maar volgens WikiHow kan het wel als je het ei breekt en in een kom doet. En dan doe je het ei op die manier in de magnetron.

Elke dag een gekookt ei

Ik groeide op in een huis waar ook mijn opa en oma, en haar zus woonden. Mijn oma's zus heette tante Dina en at elke dag een hardgekookt ei.Die kookte ze, en schreef er vervolgens met haar beverige handschrift de datum op. Ze is er ruim tachtig mee geworden. Een tijdlang dacht ik dat eieren ongezond waren, vanwege het cholesterol, maar dat schijnt een mythe te zijn die inmiddels achterhaald is. Je mag gerust 1 ei per dag eten.

Ei opensnijden met dikke kant boven!

Columniste, en schrijfster Sylvia Witteman woonde een aantal jaren in Amerika* en constateerde dat daar geen eierdopjes of eierlepeltjes te krijgen zijn. De reden is dat Amerikanen geen zachtgekookte eieren eten.

Vervolgens legt Sylvia uit hoe je een gekookt ei het beste opensnijdt, namelijk met de dikke kant naar boven! Ze merkt op dat veel Nederlanders dit fout doen, en ik ben er daar eentje van. Maar de voordelen van Sylvia's methode zijn overtuigend:

'Je hebt een groter snij- en lepeloppervlak, waardoor ook de kans op meegeschepte schilfers aanmerkelijk afneemt.'

Ik heb me nu voorgenomen om de volgende keer dat ik een gekookt eitje neem, Sylvia's methode te gebruiken!

Gekookt ei drijft?!

Voordat je een ei kookt kun je kijken of het nog vers is. Dat doe je door het in een pannetje water te leggen. Een ei dat meteen naar boven drijft is niet meer goed. Dat komt doordat bij 'oude' eieren de luchtkamer groter wordt. Hoe meer lucht er in het ei zit, hoe lichter het wordt, en hoe meer het gaat drijven. Verse eieren zullen naar de bodem zakken!

Maar wat als een gekookt ei drijft?

Als een gekookt ei drijft betekent dat niet persé dat het niet meer goed is. Maar het is wel goed om even grondig te ruiken aan het gekookte ei voordat je het opeet. Soms drijft een gekookt ei ook simpelweg naar boven omdat de schaal in het pannetje is beschadigd en er een beetje eiwit uitkomt.

Kortom: de drijftest van een ei moet je doen voordat je het kookt! Als het ei eenmaal gekookt is, wil een drijvend ei niet persé zeggen dat het niet meer goed is.

Eitje koken samenvattend

Een ei koken is niet moeilijk. Het is een kwestie van een pannetje vullen met water, en daar voorzichtig het ei inleggen. Vervolgens breng je het water aan de kook, en als het eenmaal kookt zet je de kookwekker op de gewenste tijd.

Leestips

Wat is jouw perfect gekookte eitje? En hoe snijd jij het open: dikke kant boven, of smalle kant boven?

Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is helemaal geupdate!

Vergelijkbare berichten

39 reacties

  1. He, wat zie ik, zo'n eggtimer heb ik ook.
    Omdat ik van halfzachte eitjes houdt was ik altijd een beetje sip als mijn eitje te zacht of te hard was.Ik heb deze eggtimer nu vijf jaar en sindsdien altijd perfecte eitjes. Ik zou niet meer zonder kunnen.
    Ik vind het ook fijn dat de eggtimer geen stroom verbruikt of onderhoud nodig heeft.
    Leuk dat ze nu bij de Wibra liggen!

    Groet, Creanda

  2. Oh wat een fijne tip!! Ik heb vorig jaar van sint een eierkoker gekregen maar de eitjes komen er nooit uit zoals wij willen (graag half zacht).
    Wij koken de eitjes dus gewoon weer in een steelpan maar dan vergeten wij inderdaad vaak op te letten wanneer het water kookt. Binnenkort dus naar de wibra en de eierkoker naar de kringloop ;)

    Groetjes Isabelle

  3. Zelf zet ik het water op terwijl ik de tafel dek en aan het geluid van het water hoor ik of het kookt, prik in elk ei een gaatje en zet de eiwekker op 7 minuten dan heb ik een perfekt eitje.

  4. Wat leuk!!! Een mooi kadootje voor mijn moeder. Als wij, de kinderen, weer eens thuis zijn dan vindt mijn moeder het erg leuk om een lekker ontbijtje te maken. Maar de ene keer is het eitje bij het ontbijt zo ontzettend zacht dat zelfs het eiwit uit de schaal stroomt... En de keer erna is het hele ei knoerthard. Bedankt voor deze tip!

  5. Ik eet geen eieren, maar kook ze regelmatig. Tegenwoordig in de eierkoker. Hiervoor had ik echt problemen, hoe lang en hoe. Vooral omdat ik ze niet eet. In de eierkoker plaats ik de eieren voordat ik naar bed ga, desgewenst op medium, hard of zacht. Ik heb maar een eierkoker, dus de mensen moeten het wel eens zijn.
    's Morgens druk ik op de knoppen van koffiezetapparaat, steek stekker van de eierkoker in stopcontact en ik doe de oven aan waar de vorige avond de broodjes al in gezet heb.
    Vervolgens snij ik de sinaasappelen en begin die te persen in de grote handperser. Twee per persoon. Afhankelijk van het seizoen is het teveel of net aan.
    De overige ontbijtspullen pak ik uit de koelkast, rangschik alles. Het duurt 15 minuten. Dat is goed om te weten, want alles wordt op de afgesproken tijd geserveerd. Op werkdagen om 7 uur of vroeger, wat gewenst wordt Overige dagen maakt het me niet uit. Ik heb heel lang om kwart voor 6 geserveerd.

    Desgewenst ben ik ook goed in scrambled eggs, whatever.

  6. Ik heb ze het liefst zo hard mogelijk. Ik laat ze minimaal 10 minuten koken. Komt niet zo nauw meer dan ;) ;) Manlief zou ze liever zachter willen, geloof ik. Die ging het wel even voordoen. Aten we snot... hahahaha...

  7. Ja, wordt gewaardeerd, maar ook niet altijd. Heb een zeikerd die schreef: Het ontbijt is wel goed, maar die eieren, waarom kan ze daar geen rekening mee houden. Dus toen heb ik besloten om voor de eierwekker te gaan.

    BTW mijn prijzen zijn na de badkamer verbouwing omhoog gegaan.

  8. Zo'n eierwekker heb ik altijd al willen hebben, dat lijkt me echt ideaal. Nu let ik niet op de tijd. Ik houd van hardgekookte eieren, dus ze zitten bij mij altijd lekker lang in de pan.

  9. Ik wil mijn eitje tussen medium- en hardgekookt in. En wat handig wat Sylvia Witteman zegt! Dat wist ik weer niet. Dat vind ik het leuke van jouw blog, al die wetenswaardigheden! Dat van dat ding van de Wibra dat je meekookt vind ik dan weer spannend. Is het plastic? En komt er bij het koken dan niet iets vrij van dat plastic bij je ei? Mijn eieren zijn namelijk vaak gebarsten en dan heb ik het gevoel dat een substantie er makkelijk bij komt. Maar misschien ben ik te moeilijk.

  10. Toen wij van gas naar inductie gingen heb ik meerdere malen een véél te hard gekookt ei gemaakt. En nu in het nieuwe huis hebben we weer gas, en gaat het alweer mis. Maar zo'n Wibra kook-eitje lijkt me wel ideaal! Dan moet het toch haast wel lukken..

  11. oh ik wil ook zo een ei wekker, hoe schattig is dat. Lijkt me voor mij handig. Want ik durf al eens te tijd te vergeten. Als je een zacht gekookt ei wilt en opeens een hard hebt is het best wel een teleurstelling. Gelukkig bestaan er nu ei wekkers.

  12. Ik kook dagelijks eieren op werk (werk in de revalidatiezorg) en nog lukt het mij nog steeds niet om een goed ei te koken. Ze zijn altijd of te hard of te zacht gekookt

  13. Dikke kant boven en ongeveer 4 minuten voor een zacht gekookt eitje, maar het hangt natuurlijk wel af van de maat van het ei. Een perfect zachtgekookt eitje is zo lekker!

  14. Ik eet het liefst hardgekookte eieren. Een ei in de waterkoker vind ik trouwens hartstikke vies. Dat zit daarna je theewater weer in. Maar ik ben dan ook een beetje smetvrezerig. Ik heb overigens zo'n eiertimer die geluid maakt. Als het Wilhelmus klinkt, is mijn ei hard gekookt.

  15. Ik kook een ei altijd in een pannetje, maar laatst zag ik iemand een ei bereiden in de airfryer, dus dat ga ik ook eens proberen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.