Ei koken: van 3 tot maximaal 10 minuten!
Last updated on December 13th, 2023 at 10:41 am
- Hoe lang ei koken?
- Ei koken tijden
- De eierwekker
- Wibra: kookei!
- Ei koken in waterkoker: snel en makkelijk
- Ei koken in de magnetron: ontploffingsgevaar!
- Elke dag een gekookt ei
- Ei opensnijden met dikke kant boven!
- Gekookt ei drijft?!
- Maar wat als een gekookt ei drijft?
- Eitje koken samenvattend
- Leestips
‘Hij kan nog geen ei koken,’ zegt men wel eens over iemand die heel onhandig is in de keuken.
De onderliggende boodschap is dat een ei koken niet moeilijk is.
Maar is dat zo?
Het valt vaak nog niet mee om het perfecte eitje te koken.
Hieronder lees je er alles over!
Hoe lang ei koken?
Hoe lang moet je een ei koken? Voor de één is het perfect gekookte eitje zo hard dat je er iemand mee knockout kunt slaan. Voor een ander als het over het hele bord druipt. Met andere woorden: hoe lang je een ei moet koken hangt af van de persoonlijke smaak en wensen.
Zie ook mijn post: Hoe weet je of een ei nog goed is?
Ei koken tijden
Het Voedingscentrum noemt de volgende tijden voor een ei koken:
- Hardgekookt ei op 10 minuten.
- Halfzacht gekookt ei op 8-9 minuten.
- Zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Maar op de site Leuke Recepten noemen ze veel kortere kooktijden.
- Hardgekookt ei: 7 à 8 minuten
- Ei koken halfzacht: 4 à 5 minuten
- Zachtgekookt ei: 3 à 4 minuten
Eén en ander wordt natuurlijk beïnvloed door de grootte van het ei en de temperatuur waarop je ze kookt. Een groot ei moet langer koken dan een klein eitje. Maar in het algemeen hanteer ik de tijden van Leuke Recepten. De tijden van een ei koken van Het Voedingscentrum vind ik vrij lang.
Maar hoe krijg je het voor elkaar om het perfecte eitje te koken?
De eierwekker
Daarvoor zijn eierwekkers uitgevonden. Voor mij geven 4 minuten het beste resultaat, gemeten vanaf het moment dat het water kookt. Dan is het ei niet te hard, maar ook niet té zacht, want dat vind ik vies. Het probleem is alleen, dat ik meestal het moment mis waarop het water eindelijk kookt!
Ik begin wel met braaf wachten, en in het pannetje kijken, maar halverwege raak ik meestal afgeleid, en ontdek dan plotseling: ‘Oh, het water kookt!’ Maar hoe lang, dat is een raadsel. Dit is beslist een nadeel van de klassieke kookwekker.
Wibra: kookei!
Daarom ben ik verrukt van de Wibra eggtimer die ik voor geloof ik 2,99 kocht, en voor Sinterklaas aan mijn man cadeau deed. Dit kookei gooi je gewoon meteen bij het ei in het pannetje, en het verkleurt naarmate het water warmer wordt. Kijk maar:
Op het kookei staan streepjes die de toestand van het ei vertegenwoordigen. En bij elk streepje staat hoe hard of zacht het ei is. Je kunt kiezen uit: hard, medium of soft.
Zo kun je precies op het juiste moment je ei uit het water vissen. Het werkt echt perfect! Mijn eitje is nu altijd precies goed. En het kost ook nog bijna niks.
Ei koken in waterkoker: snel en makkelijk
Heb jij een waterkoker? Dan kun je ook daarin een ei koken. Het is daarbij belangrijk dat je de eieren ruim 2,5 centimeter onder water laat staan. Zet de waterkoker aan en wacht tot hij spontaan uitgaat omdat het water klaar is. Let op: je ei is nog niet klaar! Voor een zacht ei laat je het ei nog 3 minuten in het hete water in de waterkoker liggen. Wil je een hardgekookt eitje? Wacht dan 5 minuten.
Ei koken in de magnetron: ontploffingsgevaar!
Een ei koken in de magnetron is lang niet zo makkelijk als een ei koken in de waterkoker! Je kunt niet simpelweg een ei koken in de magnetron door het in een bakje water in de magnetron te leggen namelijk. Maar volgens WikiHow kan het wel als je het ei breekt en in een kom doet. En dan doe je het ei op die manier in de magnetron.
Elke dag een gekookt ei
Ik groeide op in een huis waar ook mijn opa en oma, en haar zus woonden. Mijn oma’s zus heette tante Dina en at elke dag een hardgekookt ei.Die kookte ze, en schreef er vervolgens met haar beverige handschrift de datum op. Ze is er ruim tachtig mee geworden. Een tijdlang dacht ik dat eieren ongezond waren, vanwege het cholesterol, maar dat schijnt een mythe te zijn die inmiddels achterhaald is. Je mag gerust 1 ei per dag eten.
Ei opensnijden met dikke kant boven!
Columniste, en schrijfster Sylvia Witteman woonde een aantal jaren in Amerika* en constateerde dat daar geen eierdopjes of eierlepeltjes te krijgen zijn. De reden is dat Amerikanen geen zachtgekookte eieren eten.
Vervolgens legt Sylvia uit hoe je een gekookt ei het beste opensnijdt, namelijk met de dikke kant naar boven! Ze merkt op dat veel Nederlanders dit fout doen, en ik ben er daar eentje van. Maar de voordelen van Sylvia’s methode zijn overtuigend:
‘Je hebt een groter snij- en lepeloppervlak, waardoor ook de kans op meegeschepte schilfers aanmerkelijk afneemt.’
Ik heb me nu voorgenomen om de volgende keer dat ik een gekookt eitje neem, Sylvia’s methode te gebruiken!
Gekookt ei drijft?!
Voordat je een ei kookt kun je kijken of het nog vers is. Dat doe je door het in een pannetje water te leggen. Een ei dat meteen naar boven drijft is niet meer goed. Dat komt doordat bij ‘oude’ eieren de luchtkamer groter wordt. Hoe meer lucht er in het ei zit, hoe lichter het wordt, en hoe meer het gaat drijven. Verse eieren zullen naar de bodem zakken!
Maar wat als een gekookt ei drijft?
Als een gekookt ei drijft betekent dat niet persé dat het niet meer goed is. Maar het is wel goed om even grondig te ruiken aan het gekookte ei voordat je het opeet. Soms drijft een gekookt ei ook simpelweg naar boven omdat de schaal in het pannetje is beschadigd en er een beetje eiwit uitkomt.
Kortom: de drijftest van een ei moet je doen voordat je het kookt! Als het ei eenmaal gekookt is, wil een drijvend ei niet persé zeggen dat het niet meer goed is.
Eitje koken samenvattend
Een ei koken is niet moeilijk. Het is een kwestie van een pannetje vullen met water, en daar voorzichtig het ei inleggen. Vervolgens breng je het water aan de kook, en als het eenmaal kookt zet je de kookwekker op de gewenste tijd.
Leestips
Wat is jouw perfect gekookte eitje? En hoe snijd jij het open: dikke kant boven, of smalle kant boven?
Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is helemaal geupdate!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik begreep er eerst helemaal niets van. Met je blog is het duidelijker. Leuk artikel.