Scrambled egg maken, oftewel roerei voor 1 à 2 personen

scrambled egg

Wil je een scrambled egg maken?

Lees nu hoe je dat snel en makkelijk doet!

Maar eerst:

Wat is een scrambled egg?

Een scrambled egg is een roerei. Met andere woorden, je doet een ei in een koekenpan, en je roert er doorheen. Zie ook mijn post over Scharrelei!

Een mislukt gebakken ei is géén scrambled egg!

Maar denk nou niet: 'Oh, dan bak ik gewoon een ei en vervolgens roer ik dat door elkaar, en dan heb ik scrambled eggs!

Sylvia Witteman schrijft in haar boek De Maillard reactie:

'De zwaarste ontbijtmisdaden worden toch wel begaan jegens het roerei. Je maakt wat mee: van rubberig stuiterende korrels tot nattige dril waarin de complete GFT-bak zit verwerkt.'

Brrr! Maar hoe maak je dan wel een goed roerei?

Scrambled eggs maken: recept van Sylvia Witteman 2 personen

 1. Doe 4 eieren in een kom met een mespuntje zout, wat peper en per ei 1 eetlepel water.
 2. Klop de eieren met een vork los tot ze een beetje schuimig worden.
 3. Neem een koekenpan met een dikke bodem.
 4. Laat de koekenpan heet worden op hoog vuur.
 5. Doe er een klontje boter in.
 6. Als de boter half gesmolten is, doe je de eieren erbij.
 7. roer meteen rustig een paar tellen rond en zet het vuur uit.
 8. Blijf roeren.
 9. Langzaam maar zeker stolt het ei door de hitte van de pan.
 10. Als alles bijna gestold is, maar nog wel glanst, is het klaar.

Scrambled eggs maken filmpje van nog geen 2 minuten!!

Wil je graag zien hoe je scrambled eggs moet maken? Kijk dan onderstaand filmpje van Allerhande.

Nog 2 makkelijke recepten voor scrambled egg!

Op de website van Het Voedingscentrum vind je ook nog 2 makkelijke recepten voor scrambled eggs!

Scrambled egg maken met de magnetron

In haar kookboek voor mensen met een klein budget, Armeluiseten vind je ook nog een recept voor roerei in de magnetron!

 • 2 eieren
 • Magnetronbestendige beker
 • Scheutje melk
 • Klontje boter
 • Beetje zout
 • Kluts door elkaar met een vork
 • Zet 30 seconden in de magnetron op de hoogste stand
 • Kluts weer door
 • De derde keer zijn ze waarschijnlijk gaar, aldus Sylvia Witteman

Is roerei gezond?

Eieren zijn gezond en roerei in theorie dus ook. Er zit het volgende in een ei volgens Het Voedingscentrum:

 • vitamine B12
 • vitamine D
 • mineralen als fosfor en seleen
 • vitamine A
 • vitamine B2
 • foliumzuur
 • mineralen ijzer en zink

Volgens Het Voedingscentrum zitten er 97 calorieën in 1 roerei met zout. Als je er nog andere dingen bij in doet, zoals slagroom zullen er meer calorieën in zitten.

Wat zegt de Lifesum app over calorieën in scrambled egg?

Ik heb ook nog even gekeken wat mijn Lifesum app zegt over het aantal calorieën in roerei. Dan blijkt dat het enorm verschilt en afhankelijk is van hoe je ze klaarmaakt.

Ze bevatten scrambled eggs van McDonald's  197 calorieën. Maar als je ze thuis maakt bevat roerei 92 calorieën. Dat is dus iets minder dan Het Voedingscentrum aangeeft.

Hieronder een screenshot van de calorieën in roerei in mijn Lifesum app:

scrambled eggs

Veelgestelde vragen over scrambled egg!

Wat is roerei in het Engels?

Dat is dus scrambled egg!

Wat is roerei in het Duits?

Makkie, dat is natuurlijk Rührei

Waarom melk bij roerei?

Het idee is dat melk bij je roerei het luchtiger en zachter maakt. Het risico op rubberen ei is kleiner. Maar Sylvia Witteman gebruikt in haar recept water!

Hoe roerei kruiden?

Een roerei kruiden is niet moeilijk. Je kunt het heel simpel houden zoals Sylvia Witteman met een beetje zout of peper. Maar je kunt er ook kruiden als peterselie, dragon, kervel of bieslook bij doen.

Roer de kruiden vlak voor je roerei klaar is erdoor.

Hoe snel roerei maken?

Roerei is sowieso al iets dat je snel klaar hebt. Maar op boodschappen.nl vind je een recept waarmee je in slechts 1 minuut scrambled eggs maakt.

Hoe lang roerei bewaren?

Stel je hebt je roerei klaar, maar geen tijd of trek meer. Hoe lang kun je het dan bewaren? Volgens Het Voedingscentrum kun je roerei 2 dagen bewaren in de koelkast, en 3 maanden in de vriezer! Doe het gewoon in een diepvriesbakje.

Samenvattend

In deze post las je wat scrambled egg is, en hoe je het zelf kunt maken.

Het is niet moeilijk! Het belangrijkst waar je op moet letten is dat ei niet rubberig wordt. Dit kun je voorkomen met een beetje melk of water.

Hieronder een gratis printable met een basisrecept:

scrambled eggs

Boeken met recepten voor roerei

Screenshot 2021 07 30 at 12.14.19

Screenshot 2021 07 30 at 12.14.30

Gebruikte bronnen o.a: De Maillard redactie, Allerhande, Het Voedingscentrum, AD, FavorFlav, wikiHow, Simpele Recepten, Smulweb Met Vijf Aan Tafel, Lekker Tafelen, Bewaren.org

Hoe vaak eet jij roerei? En wat is jouw gouden tip? Vertel het in de comments!

Similar Posts

35 Comments

 1. een puur ei, of het nu gekookt/gebakken/roerei of welke vorm dan ook is, vind ik het, mede door de geur, niet echt lekker, maar door er tuinkruiden, stukjes paprika etc aan toe te voegen vind ik het best te eten.

 2. Wij eten het regelmatig want het is een van de favo ontbijten van mijn kinderen. Nu moet ik wel zeggen dat mijn roerei ook gewoon geweldig lekker is haha. Ik doe er zelf wel altijd een drupje melk bij.

 3. Zoals sommige mensen al beschreven kun je met scrambled eggs meerdere kanten uit. Garnalen of stukjes gerookte zalm erbij smaken ook goed. De hoofdzaak is dat je snel te werk gaat en terstond eet. Ik gebruik altijd een goede kwaliteit steelpan met dikke bodem. Dat roert beter dan een koekepan. Dus, dek de tafel en bereid wat sneden brood die je in de toaster doet zodra de eieren in de pan gaan. Ik doe een flinke klont boter in de pan en als dat begint te smelten gaat er ook een scheut melk bij. Kluts de eieren alvorens ze in de pan te doen en begin dan stevig te roeren met een houten lepel. Doe dat niet te lang. Vlammetje uit en roer er wel of niet nog wat anders door. Zout en peper op tafel zetten. Toast op een bord en scrambled eggs er bovenop. Enne, vul de vuile pan terstond met koud water. Die pan naderhand afwassen kan langer duren dan je over je scrambled eggs doet.

 4. Gezellig dat je langskwam in mijn blog Solitude. Natuurlijk werd ik nieuwsgierig naar je en ben ik meteen komen kijken. En echt daar heb ik geen spijt van, wat een leuk en ontzettend gezellige site met al die onderwerpen waar ik zelf ook graag wat van mag weten. Als je het goed vind link ik je even. Of misschien heb jij een banner die je liever geplaatst ziet. Zowiezo zet ik je ertussen dan kan ik vaker langs komen. En je recept Scrambled eggs is super en ook waardevol. Tevens waardevol omdat er ook een vergelijking is gemaakt tussen diversen en hoeveel calorieen elk heeft.

  Groet Diana

 5. Zoveel verschillende manieren om een roerei te maken. Wat leuk om dit te lezen.
  Het was een van de eerste "gerechtjes" die ik als kind leerde maken. haha. Maar dan deden wij er geen water maar een scheutje melk bij.

 6. Ik ben meer het type van de "mislukte" boeren omelet. Bijvoorbeeld als er wat overblijft van een stuk kip met champignons, groenten en saus. Dan kiep ik er een paar losgeklopte eieren bij en kijk of het een mooie omelet wil worden, of iets met een lossere structuur. Geen natte drab, want ei moet wel gaar zijn. Maar voornamelijk geldt: het moet wel lekker zijn.

 7. Scrambled Eggs (je schrijft het met een s aan het einde want je gebruikt bijna altijd meer dan 1 egg ;-) vind ik altijd lekker. Mijn favoriet is gewoon de eieren breken boven een pan met boter of olie en dan alles steeds een klein beetje laten stollen en dan weer roeren. Dus niet van te voren de eieren kloppen, dan krijg je een mooi wit en geel eindresultaat die je afmaakt met wat peper en zout naar smaak.

 8. Ik doe altijd de peper en het zout pas als het ei klaar is. Heb wel eens ergens gehoord of gelezen dat je ei dan luchtiger blijft. Geen idee of dat zo is eigenlijk. Maar meestal maak ik omelet. Dat vind ik toch net iets lekkerder.

 9. Toevallig van de week nog gemaakt. Ik gooi er altijd diverse kruiden doorheen en soms wilt manlief er ook graag hamblokjes doorheen hebben.

 10. Ik vind roerei super leuk, sws eiergerechten wel. Meestal maakt mijn vriend dat, maar het lekkerste vind ik als hij er nog stukjes spek door heen doet. Niet gezond natuurlijk maar ach, af en toe moet het kunnen.

 11. hahaha, wat leuk, jaren geleden heb ik ook eens een blog over het roerei geschreven. Er valt een hoop te vertellen over ene , op het oog , zo eenvoudig recept

 12. Ik moet zeggen ben meer van de omelet of uitsmijter
  maar dit ga ik gewoon eens proberen
  dank voor de leuke blog

 13. Mijn roerei is elke keer weer anders, ik doe er elke keer iets anders bij... Aangezien ik geen vlees eet, is het hier ook een belangrijke voedingsbron.
  Groente omelet... Het is heel erg voedzaam, snel klaar en ik ken weinig mensen die het niet lusten.

 14. Ondanks dat ik voornamelijk plantaardig eet, vind ik een ei op zijn tijd heerlijk. Een roerei is eigenlijk altijd goed en erg makkelijk om te maken. Ik wist niet eens dat het ook in de magnetron kon. Wat grappig!

 15. Ik maak het eigenlijk nooit. Meestal een gekookt of gebakken ei en soms zelfs een gepocheerd ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.