Meelmotten in huis? Zo kom je er van af!

Gepost November 13, 2019 in Effectief huishouden / 25 Comments

Meelmotten

Deze post over meelmotten is geïnspireerd door Sylvia. Zij schreef erover in de comments bij mijn post over motten. Je hebt namelijk motten, en je hebt meelmotten! Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze vervelend zijn om in huis te hebben!

Sterker nog, meelmotten kunnen je echt tot wanhoop drijven. Zijn ze eenmaal binnen in je huis? Dan is het hartstikke lastig om er weer vanaf te komen. Bovendien vreten ze zich overal doorheen.

Wat zijn meelmotten?

Op Wikipedia noemen ze de meelmot een Indische meelmot. Het is een voorraadmot die zich graag tegoed aan voedsel! De larven van deze mot snoepen graag van je ontbijtgranen, poedermelk, diervoer, rijst, gedroogd fruit, havermout, cacao. Hij vreet zich zelfs door plastic heen. Geen probleem voor deze mot!

Je weet dat je meelmotten hebt als je een soort witte spinrag op je levensmiddelen ziet zitten. De larve van de meelmot heeft die gemaakt. Op een gegeven moment spint hij een mooie cocon voor zichzelf, en komt eruit als… een meelmot.

Meelmot ≠ ‘gewone’ oftewel kledingmot

Het is goed om te weten dat er dus verschil is tussen de ‘gewone’ mot oftewel de kledingmot die graag je kleding oppeuzelt, en de meelmot die het op je voedsel heeft voorzien.

Meelmotten

Signalen dat je meelmot in huis hebt!

 • Spinrag in etenswaren. Het kan er ook uitzien als draden.
 • Klonten in meel.
 • Je ziet kleine witte wormpjes met een zwarte kop.
 • Larven klimmen soms langs muren, en houden zich graag op vlak onder het plafond.
 • Rondvliegende motten die in een soort zigzag patroon rondfladderen.
 • Kleine gaatjes in verpakkingen die je er zelf beslist niet in hebt gemaakt.

Meelmotten bestrijden: plan van aanpak

Nu we weten wie de vijand is, en hoe hij eruit ziet kunnen we de meelmotten bestrijden.

 1. Haal alles het keukenkastje waar je de meelmot hebt gesignaleerd.
 2. Gooi zichtbaar besmet voedsel weg. Breng de vuilniszak met het besmette voedsel meteen naar buiten. Laat het niet in de vuilnisbak van je keuken zitten. Je moet het echt direct het huis uitwerken.
 3. Gooi vervolgens de overige geopende verpakkingen uit dat kastje ook weg… Zelfs als je geen signalen van besmetting ziet. Ik weet dat dit vervelend klinkt, en als verspilling, maar het is nodig. Is de verpakking namelijk open, en stond het in de buurt van de besmette etenswaren? Dan is de kans groot dat het ook besmet is. Zelfs als je het niet kunt zien. N.B. Een alternatief is de geopende verpakkingen een week in de diepvries zetten. De eventuele eitjes van de meelmotten zullen dan doodgaan. Na een week haal je het door een zeef, en dan kun je het eten.
 4. Keukenkastje helemaal leeg? Alle besmette voedsel en geopende verpakkingen weggegooid of in de diepvries gezet? Dan ga je nu het keukenkastje grondig uitzuigen. Een kruimeldief is hiervoor erg handig, maar het kan ook met een stofzuiger. Zorg dat je goed de kieren en hoeken doet! Vergeet ook scharnieren en ijzeren onderdelen niet mee te nemen.
 5. Na het leegruimen en stofzuigen, ga je nu de keukenkastjes grondig schoonmaken. Dat doe je met schoonmaakazijn. Doe er ook wat druppels pepermuntolie bij in. Meelmotten vinden dat namelijk vies, dus dat werkt preventief.
 6. Maak voorraaddozen en bakjes die in het besmette keukenkastje stonden ook grondig schoon. Denk ook hier weer aan de hoeken en kieren!
 7. Droog na het schoonmaken de binnenkant van de keukenkastjes grondig af.

Heb je de strijd gewonnen?

Eigenlijk weet je pas na 1 maand zeker of je voorgoed van ze af bent. De eitjes van een meelmot doen er namelijk ongeveer een maand over om uit te komen. Zijn ze er nog, dan merk je dat dus na ongeveer een maand.

Test

Een test die je kunt doen is een kleefval ophangen. Mannetjesmotten komen daarop af. Zie je motten, dan moet je stap 1 t/m 7 nog een keer doen.

Meelmotten

Hoe voorkom je dat je opnieuw meelmotten in huis krijgt?

 • Wees voorzichtig met het kopen van meel en dergelijke, waar je meelmotten in hebt gevonden. Het is mogelijk dat je de meelmotten als het ware via dat product je huis in hebt gesjouwd….
 • Zet alle nieuwe meel, ontbijtgranen etc na aankoop eerst een week in de diepvries. Hoewel dit advies nuttig, lijkt het me niet erg praktisch. Maar voor mensen die helemaal niet goed werden van de meelmot, is het misschien toch de moeite waard.
 • Zie je in de winkel dat een verpakking niet goed meer dicht zit? Of dat er een gaatje of scheur in zit? Laat het dan lekker staan! Koop een pak zonder beschadigingen.
 • Gebruik goed afsluitbare, luchtdichte opbergdozen. van dikke kunststof. Door dun kunststof vreten ze zich ook heen.
 • Was opbergdozen grondig uit met heet water en wasmiddel als ze leeg zijn, en voordat je er weer nieuwe voedingswaren in doet.

Meelmotten samengevat

Als je meelwormen hebt dan is dat echt heel vervelend. Ze bederven je voedsel, en ze zijn net als luizen enorm hardnekkig. Stap 1 is altijd om de bron te vinden: waar zitten ze in? Gooi dat allemaal weg. Stap 2 is alles grondig schoonmaken, en stap 3 is voorkomen dat je ze opnieuw krijgt.

Kun je er echt niet afkomen, dan kun je altijd nog een professional inschakelen.

Hieronder een Engelstalig filmpje van 5 minuten waarin alles wat je kunt doen tegen meelmotten nog eens handig op een rijtje wordt gezet.

Heb jij wel eens last gehad van meelmotten? En zo ja, hoe kwam jij er vanaf?

Geraadpleegde bronnen: o.a. wikiHow, Wikipedia, Today’s Homeowner, Orkin, the Spruce, De Bestrijdingsbrigade, Ouders.nl, DoMyOwn, Do-It-Yourself Pest Control,


25 responses to “Meelmotten in huis? Zo kom je er van af!

 1. Een ellende die motten.
  Tegenwoordig heb ik alles in afsluitbare voorraaddozen van de Hema zitten. Sluit goed af en staat ook jjog eens netjes in je la of kast.

  • Ja, dat is een goede oplossing AnneMarie. Zeker als het stevige dozen zijn van dik plastic. En ik kan me voorstellen dat het keurig oogt. Plak je er dan stickers op om te zien wat er in zit?

 2. Gelukkig nooit last van gehad. Ik wist zelfs niet dat ze bestonden en na het lezen van dit artikel hoop ik heel hard dat ik nooit bezoek van deze vervelende dingen krijg!

 3. Adelheid

  Zo nu en dan kom ik besmet meel tegen, maar zo weinig (één keer per jaar hoogstens) dat ik niet van een plaag kan spreken. Ik heb eigenlijk nooit extreme schoonmaakremedies toegepast, en het is dus nooit erger geworden!

 4. Ik herken dit natuurlijk wel vanuit mijn werk… Daar zijn we druk mee om altijd te bestrijden. Dat van die pepermuntolie wist ik niet. Dat zal ik eens proberen.

  Love As Always
  Di mario

 5. Gadverdamme… Gelukkig heb ik niet last van. Bij mij staat achter kast. Wel handig op potjes gebruiken. Dan moet ik meer kasten plaatsten daar heb ik geen plek meer.Ik moet niet aan denken rot beestje.

 6. Omg die beesten zijn echt verschrikkelijk! We hebben ze ook vaak in de winkel helaas. Ik wist trouwens niet dat het “meelmotten” waren. Weer wat geleerd.

  • lien

   Verkoop je voedingswaren? Dan vind ik het echt triest als je niet op de hoogte bent van ongedierte en zo mensen opzadelt met een gigantisch probleem!

 7. Wist niet dat de meelmot zo vraatzuchtig is.
  Alles in goede bussen verpakken is dan de oplossing.
  Heb er gelukkig geen last van de meelmotten. Hans

 8. Frederique

  Ik krijg altijd de kriebels van dit soort artikelen haha. Ik wist helemaal niet eens dat er meelmotten waren, alleen die gewone motten die gaten in je kleding maken. Ik hoop nooit een meelmot te ontmoeten 🙂

 9. Ze zijn vreselijk! Ik heb de zelf een paar weken geleden voor het eerst ontdekt in mijn woning! Hopelijk heb ik ze nu goed verwijderd! We gaan het zien na 1 maand

   • Mara

    Oo wat een ellende kan wel janken toen ik vanmorgen weer zo’n k** larf in m’n kastje zag hangen.
    Anderhalf jaar geleden van een kennis wat pakken rijst etc gekregen die zij te veel kreeg van de voedselbank. Nou dat heeft mij duur komen te staan.
    Ik zag een spinnenweb aan 1 pak maar veegde het schoon en zette het fijn tussen de rest van de voorraad.
    Paar weken later heel kastje vol vlinders, jawel hoor meelmotten!
    Alles wat niet in glas of blik zat weg gekieperd, kastjes uitgezogen, planken eruit gehaald alles met chloor af en uitgesopt.
    Ik controleer de kastjes heel regelmatig en haal alles eruit en lap ze elke maand uit.
    Inmiddels al 3 x alles uit de kasten weg gegooid maar zie er zo nu en dan ook boven 1 vliegen, terwijl daar echt geen eten is!
    Ik ben zo schoon als wat en kan niet begrijpen dat ik anderhalf jaar later nog steeds met deze krengen zit opgescheept! Wat een terreur deze beesten.
    Het ergste was wel over na de 1e keer maar ik wordt toch zo misselijk als ik er 1 zie vliegen of zoals vanmorgen weer zo’n mormel in m’n kast zag!
    Voorraad hebben we amper en elk pakje of snoepje word voor consumptie uitgebreid geïnspecteerd, vandaag maar afsluitbare bakken gaan halen want ik ben het o zo zat!
    Hoop dat het daarna is afgelopen ook de pepermunt olie heb ik nog niet eerder gelezen die ga ik ook vandaag halen.
    Wat een rotbeesten ergste en meest misselijke wat ik qua ongedierte ooit heb meegemaakt!

    • Wat enorm vervelend voor je Mara! Ik leef met je mee, en hopelijk lukt het met de afsluitbare bakken en de pepermuntolie om van ze af te krijgen. Als ik het zo lees, heb je al heel veel goede maatregelen genomen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.