Reacties

Meelmotten in huis? Zo kom je er van af! — 48 reacties

  • Ja, dat is een goede oplossing AnneMarie. Zeker als het stevige dozen zijn van dik plastic. En ik kan me voorstellen dat het keurig oogt. Plak je er dan stickers op om te zien wat er in zit?

  • Ik had rijst in twee verschillende plastic bakjes zitten, eentje was helemaal aangetast en de andere helemaal schoon (heb ik ook gewoon weggegooid), terwijl de aangetaste bak een stuk dikker was :\

 1. Zo nu en dan kom ik besmet meel tegen, maar zo weinig (één keer per jaar hoogstens) dat ik niet van een plaag kan spreken. Ik heb eigenlijk nooit extreme schoonmaakremedies toegepast, en het is dus nooit erger geworden!

 2. Gadverdamme... Gelukkig heb ik niet last van. Bij mij staat achter kast. Wel handig op potjes gebruiken. Dan moet ik meer kasten plaatsten daar heb ik geen plek meer.Ik moet niet aan denken rot beestje.

  • Verkoop je voedingswaren? Dan vind ik het echt triest als je niet op de hoogte bent van ongedierte en zo mensen opzadelt met een gigantisch probleem!

 3. Ik krijg altijd de kriebels van dit soort artikelen haha. Ik wist helemaal niet eens dat er meelmotten waren, alleen die gewone motten die gaten in je kleding maken. Ik hoop nooit een meelmot te ontmoeten :)

  • Oo wat een ellende kan wel janken toen ik vanmorgen weer zo'n k** larf in m'n kastje zag hangen.
   Anderhalf jaar geleden van een kennis wat pakken rijst etc gekregen die zij te veel kreeg van de voedselbank. Nou dat heeft mij duur komen te staan.
   Ik zag een spinnenweb aan 1 pak maar veegde het schoon en zette het fijn tussen de rest van de voorraad.
   Paar weken later heel kastje vol vlinders, jawel hoor meelmotten!
   Alles wat niet in glas of blik zat weg gekieperd, kastjes uitgezogen, planken eruit gehaald alles met chloor af en uitgesopt.
   Ik controleer de kastjes heel regelmatig en haal alles eruit en lap ze elke maand uit.
   Inmiddels al 3 x alles uit de kasten weg gegooid maar zie er zo nu en dan ook boven 1 vliegen, terwijl daar echt geen eten is!
   Ik ben zo schoon als wat en kan niet begrijpen dat ik anderhalf jaar later nog steeds met deze krengen zit opgescheept! Wat een terreur deze beesten.
   Het ergste was wel over na de 1e keer maar ik wordt toch zo misselijk als ik er 1 zie vliegen of zoals vanmorgen weer zo'n mormel in m'n kast zag!
   Voorraad hebben we amper en elk pakje of snoepje word voor consumptie uitgebreid geïnspecteerd, vandaag maar afsluitbare bakken gaan halen want ik ben het o zo zat!
   Hoop dat het daarna is afgelopen ook de pepermunt olie heb ik nog niet eerder gelezen die ga ik ook vandaag halen.
   Wat een rotbeesten ergste en meest misselijke wat ik qua ongedierte ooit heb meegemaakt!

  • Wat enorm vervelend voor je Mara! Ik leef met je mee, en hopelijk lukt het met de afsluitbare bakken en de pepermuntolie om van ze af te krijgen. Als ik het zo lees, heb je al heel veel goede maatregelen genomen.

  • Ik weet wat je bedoelt Mara, ik vind het niet alleen vies en zonde van het eten, het heeft ook iets engs of zo. Het lijkt een beetje op aliens of spoken uit horrorfilms of zo. Een kwade intelligentie die jouw huis binnendringt om je het leven zuur te maken. Nooit gedacht dat ik zo emotioneel zou worden van wat vliegjes maar there it is ¯\_(ツ)_/¯

 4. Als die beesten meel, rijst en dergelijke eten, zou het niet genoeg zijn om dit alles gewoon een tijdje niet in huis te hebben? Als ze niks te vreten hebben gaan ze toch ook dood/weg? De voedingsmiddelen die je echt nodig hebt kun je dan in de koelkast bewaren. En het schoonmaken zou dan puur voor de hygiëne zijn (wat je natuurlijk wel moet doen). Zou dit ook werken?

 5. Vorige zomer hadden we een duidelijke plaag van meelmotten. Heb toen heel veel weggegooid, gestofzuigd, alles in afgesloten potten gestoken en dacht ervanaf te zijn. Maar nu duiken de motten opnieuw meer en meer op, maar ik vind nergens eten dat aangetast is, of larven. Ik begrijp dus echt niet waar ze vandaan komen. De motten vind ik niet in mijn kasten, zoals de vorige keer, maar ze vliegen lustig rond in mijn woonruimte. Echt om gek van te worden! Hoe zou ik die larven kunnen vinden? Zodat ik aan de behandeling kan beginnen?

  • ik ben 100% zeker dat het die vreselijke meelmotten zijn :-(. Maar ik vind dus nergens aangetast voedsel.

  • Wat je in ieder geval vast kunt doen is een zogenoemde feromoonval zetten. Met zo'n feromoonval lok je mannelijke meelmotten. Zij komen naar de val, en plakken er vervolgens aan vast. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je met meelmotten te maken hebt. Bovendien kunnen die mannetjes zich niet meer voortplanten.

   Een feromoonval bestrijdt de meelmotten dus op zich niet, maar je kunt ze er wel mee identificeren.

   Daarnaast zou je alvast gebruik kunnen maken van zogenoemde sluipwespen. Zij eten de eitjes van de meelwormen op!

  • Oké Sofie, ik heb wat rondgevraagd en de belangrijkste tip van experts is om inderdaad een feromoonval te zetten en foto's te maken van de motten.

   De combinatie van de feromoonval en de foto's kunnen helpen om de motten te identificeren, en te kijken of het inderdaad meelmotten zijn.

   Zijn het inderdaad meelmotten, dan kun je de tips in de blogpost toepassen.

   Helpt dat onvoldoende, dan kun je het beste een expert inschakelen. Bijvoorbeeld Pestis imperium. En mail dan meteen een foto van de motten en de motten in de feromoonval mee. Dan kunnen ze je beter en sneller helpen.

   Sterkte met de motten, en houd je ons op de hoogte?

   hartelijke groet,
   Nicole

  • Op de Engelstalige Wikipedia over meelmotten staat dat ze zich ook kunnen nestelen in je kleding. Dat meldt ook Milieucentraal. Het is wat ik zie in mijn eigen huis - ze komen van zolder, waar de verkleedkleren liggen. Sinds kort zitten ze aan de binnenkant van mijn bekoorlijk solide klamboe, oprechte excuses voor weer een nieuw horrorbeeld. En dit zijn echt geen andere soorten mot, gewoon meelmotten.

   Het is laat nu, en ik ben nog niet helemaal klaar om deze werkelijkheid te accepteren. Morgen begint de oorlog.

 6. Ik heb exact hetzelfde probleem als Sofie... . Een jaar geleden zaten er larven in een bokaal zonnebloempitten. Alles weggedaan, grondig gepoetst. En nu al een half jaar lang vliegt er af en toe een mot in mijn woonkamer/slaapkamer,.. . 1x per week zie ik er ongeveer 1 en nergens maar ook nergens iets aangetast en geen larven te vinden... Het is ook 100% zeker een meelmot (ik heb voor de zekerheid nog een foto getrokken en via de app obsidentify laten checken, maar ik was zelf ook al zeker).

  • Ik heb nu sluipwespen ingezet en die helpen toch al. We zien nog af en toe een mot vliegen, maar geen 5 meer op een avond

  • Wat vervelend Britt! Zeker als je alles hebt gedaan wat ze adviseren, en dat je dan toch nog zo'n mot ziet rondfladderen. Behalve de mot, zie je verder ook nog signalen dat ze er zijn? Of dat niet?

 7. Vandaag heb ik heel precies de 7 stappen die jij noemt uitgevoerd. Omdat ik toch bezig was met de stofzuiger en schoonmaakazijn op de keukentrap heb ik gelijk even de bovenkanten van alle keukenkastjes meegenomen. Één bovenkantje was heel vies (daar staat een niet geheel afsluitende constructie op om de afvoer van de afzuigkap aan het zicht te onttrekken), de rest viel mee, want ik leg altijd kranten op de keukenkastjes. De kranten heb ik nu weer vervangen. Wel een beetje zonde van die hele vuilniszak vol etenswaar, maar goed, ik heb ook alles dat ik eigenlijk niet eet weg gedaan. Het ruikt heerlijk nu in mijn keuken! Ik heb goede hoop dat het helpt, maar dat weet ik dus pas over een maand?

 8. Ik heb echt alles gedaan wat ik maar las maar ik blijf ze op zolder houden. Ik word er gek van. Ik heb nu een insectenlamp besteld. Ik hoop dat ik de vrouwtjes zo ook kan vangen. Een gewoon bedrijf doet het niet. Wel Kennis en adviescentrum dierenplagen. Ik heb de motjes laten determineren voor 82 euro en daar kwam uit de vruchtmot of andere naam Indische meelmot. Ik wilde iemand laten komen om te helpen waar het nu door komt dat ze blijven maar de kosten zijn hiervoor meer dan 500 euro per halve dag. Dit is echt te duur voor mij maar als het zo doorgaat kost een psycholoog nog meer. Wat een ellende

  • Wat vervelend Jolanda! Ik voel helemaal met je mee. Je weet nu dus wel precies met welke mot je te maken hebt... Maar ja, je wilt er natuurlijk wel vanaf. 500 euro voor een halve dag is inderdaad duur zeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder