Meelmotten in huis? Zo kom je er van af!

Meelmotten

Deze post over meelmotten is geïnspireerd door Sylvia.

Zij schreef erover in de comments bij mijn post over motten.

Je hebt namelijk motten, en je hebt meelmotten!

Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze vervelend zijn om in huis te hebben!

Sterker nog, meelmotten kunnen je echt tot wanhoop drijven. Zijn ze eenmaal binnen in je huis? Dan is het hartstikke lastig om er weer vanaf te komen. Bovendien vreten ze zich overal doorheen. Ze heten niet voor niets ook voedselmotten!

Wat zijn meelmotten?

Op Wikipedia noemen ze de meelmot een Indische meelmot. Het is een voorraadmot die zich graag tegoed aan voedsel! De larven van deze mot snoepen graag van je ontbijtgranen, poedermelk, diervoer, rijst, gedroogd fruit, havermout, cacao. Hij vreet zich zelfs door plastic heen. Geen probleem voor deze mot!

Je weet dat je meelmotten hebt als je een soort witte spinrag op je levensmiddelen ziet zitten. De larve van de meelmot heeft die gemaakt. Op een gegeven moment spint hij een mooie cocon voor zichzelf, en komt eruit als... een meelmot.

Meelmot ≠ 'gewone' oftewel kledingmot

Het is goed om te weten dat er dus verschil is tussen de 'gewone' mot oftewel de kledingmot die graag je kleding oppeuzelt, en de meelmot die het op je voedsel heeft voorzien.

Meelmotten

Signalen dat je meelmot in huis hebt!

 • Spinrag in etenswaren. Het kan er ook uitzien als draden.
 • Klonten in meel.
 • Je ziet kleine witte wormpjes met een zwarte kop.
 • Larven klimmen soms langs muren, en houden zich graag op vlak onder het plafond.
 • Rondvliegende motten die in een soort zigzag patroon rondfladderen.
 • Kleine gaatjes in verpakkingen die je er zelf beslist niet in hebt gemaakt.
 • Je ziet maden op het plafond: je ziet dan kleine witte wormpjes/ rupsjes over het plafond wandelen. Vooral in de hoeken gaan ze graag zitten. Deze groeien uit tot voedselmotten.

Meelmotten bestrijden: plan van aanpak

Nu we weten wie de vijand is, en hoe hij eruit ziet kunnen we de meelmotten bestrijden.

 1. Haal alles het keukenkastje waar je de meelmot hebt gesignaleerd.
 2. Gooi zichtbaar besmet voedsel weg. Breng de vuilniszak met het besmette voedsel meteen naar buiten. Laat het niet in de vuilnisbak van je keuken zitten. Je moet het echt direct het huis uitwerken.
 3. Gooi vervolgens de overige geopende verpakkingen uit dat kastje ook weg... Zelfs als je geen signalen van besmetting ziet. Ik weet dat dit vervelend klinkt, en als verspilling, maar het is nodig. Is de verpakking namelijk open, en stond het in de buurt van de besmette etenswaren? Dan is de kans groot dat het ook besmet is. Zelfs als je het niet kunt zien. N.B. Een alternatief is de geopende verpakkingen een week in de diepvries zetten. De eventuele eitjes van de meelmotten zullen dan doodgaan. Na een week haal je het door een zeef, en dan kun je het eten.
 4. Keukenkastje helemaal leeg? Alle besmette voedsel en geopende verpakkingen weggegooid of in de diepvries gezet? Dan ga je nu het keukenkastje grondig uitzuigen. Een kruimeldief is hiervoor erg handig, maar het kan ook met een stofzuiger. Zorg dat je goed de kieren en hoeken doet! Vergeet ook scharnieren en ijzeren onderdelen niet mee te nemen.
 5. Na het leegruimen en stofzuigen, ga je nu de keukenkastjes grondig schoonmaken. Dat doe je met schoonmaakazijn. Doe er ook wat druppels pepermuntolie bij in. Meelmotten vinden dat namelijk vies, dus dat werkt preventief. Zie ook Etherische olie kopen.Screen Shot 2019 11 10 at 11.04.57
 6. Maak voorraaddozen en bakjes die in het besmette keukenkastje stonden ook grondig schoon. Denk ook hier weer aan de hoeken en kieren!
 7. Droog na het schoonmaken de binnenkant van de keukenkastjes grondig af.
 8. De maden op het plafond kun je wegkrijgen met een stofzuiger, je kruimeldief of een zogenoemde insektenzuiger.

Heb je de strijd gewonnen?

Eigenlijk weet je pas na 1 maand zeker of je voorgoed van ze af bent. De eitjes van een meelmot doen er namelijk ongeveer een maand over om uit te komen. Zijn ze er nog, dan merk je dat dus na ongeveer een maand.

Test

Een test die je kunt doen is een kleefval ophangen. Mannetjesmotten komen daarop af. Zie je motten, dan moet je stap 1 t/m 7 nog een keer doen.

Meelmotten

Hoe voorkom je dat je opnieuw meelmotten in huis krijgt?

 • Wees voorzichtig met meel kopen en dergelijke, waar je meelmotten in hebt gevonden. Het is mogelijk dat je de meelmotten als het ware via dat product je huis in hebt gesjouwd....
 • Zet alle nieuwe meel, ontbijtgranen etc na aankoop eerst een week in de diepvries. Hoewel dit advies nuttig, lijkt het me niet erg praktisch. Maar voor mensen die helemaal niet goed werden van de meelmot, is het misschien toch de moeite waard.
 • Zie je in de winkel dat een verpakking niet goed meer dicht zit? Of dat er een gaatje of scheur in zit? Laat het dan lekker staan! Koop een pak zonder beschadigingen.
 • Gebruik goed afsluitbare, luchtdichte opbergdozen. van dikke kunststof. Door dun kunststof vreten ze zich ook heen.
 • Was opbergdozen grondig uit met heet water en wasmiddel als ze leeg zijn, en voordat je er weer nieuwe voedingswaren in doet.

Voedselmotten oma weet raadt

Welke tips tegen voedselmotten heeft Oma weet raadt? Als je naar de website van Oma weet raadt gaat en je zoekt daar op 'voedselmotten' krijg je 0 resultaat. Ook meelmotten levere niks op. Alleen als je zoekt op motten op Oma weet raadt krijg je resultaten. Maar daar zitten dan ook tips bij voor kledingmotten. En wij zoeken tips voor voedselmotten op Oma weet raadt.

1 tip tegen voedselmotten op Oma weet raadt

Eigenlijk is er maar 1 tip tegen voedselmotten op Oma weet raadt en die is van ene Keesje. Keesje geeft het bekende stappenplan: identificeer waar de voedselmotten in zitten en haal dat weg. Maak schoon, en bewaar voedsel in luchtdichte verpakkingen. Alles wat nog goed is zet je 3 tot 4 dagen in de diepvies zodat eventuele eitjes en larven van de voedselmot doodgaan.

De laatste tip van Keesje is om een bakje met azijn of rode motten neer te zetten, met daar overheen plasticfolie met gaatjes. De motten komen daarop af en kunnen er vervolgens niet meer uit.

Meelmotten samengevat

Als je meelwormen hebt dan is dat echt heel vervelend. Ze bederven je voedsel, en ze zijn net als luizen enorm hardnekkig. Stap 1 is altijd om de bron te vinden: waar zitten ze in? Gooi dat allemaal weg. Stap 2 is alles grondig schoonmaken, en stap 3 is voorkomen dat je ze opnieuw krijgt.

Kun je er echt niet afkomen, dan kun je altijd nog een professional inschakelen.

Heb jij wel eens last gehad van meelmotten? En zo ja, hoe kwam jij er vanaf?

Lees ook over die andere bekende plaag: mieren in huis!

Geraadpleegde bronnen: o.a. wikiHow, Wikipedia, Today's Homeowner, Orkin, the Spruce, De Bestrijdingsbrigade, Ouders.nl, DoMyOwn, Do-It-Yourself Pest Control,

Similar Posts

48 Comments

 1. Een ellende die motten.
  Tegenwoordig heb ik alles in afsluitbare voorraaddozen van de Hema zitten. Sluit goed af en staat ook jjog eens netjes in je la of kast.

  1. Ja, dat is een goede oplossing AnneMarie. Zeker als het stevige dozen zijn van dik plastic. En ik kan me voorstellen dat het keurig oogt. Plak je er dan stickers op om te zien wat er in zit?

  2. Ik had rijst in twee verschillende plastic bakjes zitten, eentje was helemaal aangetast en de andere helemaal schoon (heb ik ook gewoon weggegooid), terwijl de aangetaste bak een stuk dikker was :\

 2. Gelukkig nooit last van gehad. Ik wist zelfs niet dat ze bestonden en na het lezen van dit artikel hoop ik heel hard dat ik nooit bezoek van deze vervelende dingen krijg!

  1. Ze komen mee met iets wat je koopt, dus ook een nieuw aangebroken pak kunnen ze inzitten en dan gaan ze in alle andere verpakkkingen zoeken

 3. Zo nu en dan kom ik besmet meel tegen, maar zo weinig (één keer per jaar hoogstens) dat ik niet van een plaag kan spreken. Ik heb eigenlijk nooit extreme schoonmaakremedies toegepast, en het is dus nooit erger geworden!

 4. Ik herken dit natuurlijk wel vanuit mijn werk... Daar zijn we druk mee om altijd te bestrijden. Dat van die pepermuntolie wist ik niet. Dat zal ik eens proberen.

  Love As Always
  Di mario

 5. Gadverdamme... Gelukkig heb ik niet last van. Bij mij staat achter kast. Wel handig op potjes gebruiken. Dan moet ik meer kasten plaatsten daar heb ik geen plek meer.Ik moet niet aan denken rot beestje.

 6. Omg die beesten zijn echt verschrikkelijk! We hebben ze ook vaak in de winkel helaas. Ik wist trouwens niet dat het "meelmotten" waren. Weer wat geleerd.

  1. Verkoop je voedingswaren? Dan vind ik het echt triest als je niet op de hoogte bent van ongedierte en zo mensen opzadelt met een gigantisch probleem!

 7. Wist niet dat de meelmot zo vraatzuchtig is.
  Alles in goede bussen verpakken is dan de oplossing.
  Heb er gelukkig geen last van de meelmotten. Hans

 8. Ik krijg altijd de kriebels van dit soort artikelen haha. Ik wist helemaal niet eens dat er meelmotten waren, alleen die gewone motten die gaten in je kleding maken. Ik hoop nooit een meelmot te ontmoeten :)

 9. Ze zijn vreselijk! Ik heb de zelf een paar weken geleden voor het eerst ontdekt in mijn woning! Hopelijk heb ik ze nu goed verwijderd! We gaan het zien na 1 maand

  1. Oo wat een ellende kan wel janken toen ik vanmorgen weer zo'n k** larf in m'n kastje zag hangen.
   Anderhalf jaar geleden van een kennis wat pakken rijst etc gekregen die zij te veel kreeg van de voedselbank. Nou dat heeft mij duur komen te staan.
   Ik zag een spinnenweb aan 1 pak maar veegde het schoon en zette het fijn tussen de rest van de voorraad.
   Paar weken later heel kastje vol vlinders, jawel hoor meelmotten!
   Alles wat niet in glas of blik zat weg gekieperd, kastjes uitgezogen, planken eruit gehaald alles met chloor af en uitgesopt.
   Ik controleer de kastjes heel regelmatig en haal alles eruit en lap ze elke maand uit.
   Inmiddels al 3 x alles uit de kasten weg gegooid maar zie er zo nu en dan ook boven 1 vliegen, terwijl daar echt geen eten is!
   Ik ben zo schoon als wat en kan niet begrijpen dat ik anderhalf jaar later nog steeds met deze krengen zit opgescheept! Wat een terreur deze beesten.
   Het ergste was wel over na de 1e keer maar ik wordt toch zo misselijk als ik er 1 zie vliegen of zoals vanmorgen weer zo'n mormel in m'n kast zag!
   Voorraad hebben we amper en elk pakje of snoepje word voor consumptie uitgebreid geïnspecteerd, vandaag maar afsluitbare bakken gaan halen want ik ben het o zo zat!
   Hoop dat het daarna is afgelopen ook de pepermunt olie heb ik nog niet eerder gelezen die ga ik ook vandaag halen.
   Wat een rotbeesten ergste en meest misselijke wat ik qua ongedierte ooit heb meegemaakt!

  2. Wat enorm vervelend voor je Mara! Ik leef met je mee, en hopelijk lukt het met de afsluitbare bakken en de pepermuntolie om van ze af te krijgen. Als ik het zo lees, heb je al heel veel goede maatregelen genomen.

  3. Ik weet wat je bedoelt Mara, ik vind het niet alleen vies en zonde van het eten, het heeft ook iets engs of zo. Het lijkt een beetje op aliens of spoken uit horrorfilms of zo. Een kwade intelligentie die jouw huis binnendringt om je het leven zuur te maken. Nooit gedacht dat ik zo emotioneel zou worden van wat vliegjes maar there it is ¯\_(ツ)_/¯

 10. Als die beesten meel, rijst en dergelijke eten, zou het niet genoeg zijn om dit alles gewoon een tijdje niet in huis te hebben? Als ze niks te vreten hebben gaan ze toch ook dood/weg? De voedingsmiddelen die je echt nodig hebt kun je dan in de koelkast bewaren. En het schoonmaken zou dan puur voor de hygiëne zijn (wat je natuurlijk wel moet doen). Zou dit ook werken?

 11. Vorige zomer hadden we een duidelijke plaag van meelmotten. Heb toen heel veel weggegooid, gestofzuigd, alles in afgesloten potten gestoken en dacht ervanaf te zijn. Maar nu duiken de motten opnieuw meer en meer op, maar ik vind nergens eten dat aangetast is, of larven. Ik begrijp dus echt niet waar ze vandaan komen. De motten vind ik niet in mijn kasten, zoals de vorige keer, maar ze vliegen lustig rond in mijn woonruimte. Echt om gek van te worden! Hoe zou ik die larven kunnen vinden? Zodat ik aan de behandeling kan beginnen?

  1. ik ben 100% zeker dat het die vreselijke meelmotten zijn :-(. Maar ik vind dus nergens aangetast voedsel.

  2. Wat je in ieder geval vast kunt doen is een zogenoemde feromoonval zetten. Met zo'n feromoonval lok je mannelijke meelmotten. Zij komen naar de val, en plakken er vervolgens aan vast. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je met meelmotten te maken hebt. Bovendien kunnen die mannetjes zich niet meer voortplanten.

   Een feromoonval bestrijdt de meelmotten dus op zich niet, maar je kunt ze er wel mee identificeren.

   Daarnaast zou je alvast gebruik kunnen maken van zogenoemde sluipwespen. Zij eten de eitjes van de meelwormen op!

  3. Oké Sofie, ik heb wat rondgevraagd en de belangrijkste tip van experts is om inderdaad een feromoonval te zetten en foto's te maken van de motten.

   De combinatie van de feromoonval en de foto's kunnen helpen om de motten te identificeren, en te kijken of het inderdaad meelmotten zijn.

   Zijn het inderdaad meelmotten, dan kun je de tips in de blogpost toepassen.

   Helpt dat onvoldoende, dan kun je het beste een expert inschakelen. Bijvoorbeeld Pestis imperium. En mail dan meteen een foto van de motten en de motten in de feromoonval mee. Dan kunnen ze je beter en sneller helpen.

   Sterkte met de motten, en houd je ons op de hoogte?

   hartelijke groet,
   Nicole

  4. Op de Engelstalige Wikipedia over meelmotten staat dat ze zich ook kunnen nestelen in je kleding. Dat meldt ook Milieucentraal. Het is wat ik zie in mijn eigen huis - ze komen van zolder, waar de verkleedkleren liggen. Sinds kort zitten ze aan de binnenkant van mijn bekoorlijk solide klamboe, oprechte excuses voor weer een nieuw horrorbeeld. En dit zijn echt geen andere soorten mot, gewoon meelmotten.

   Het is laat nu, en ik ben nog niet helemaal klaar om deze werkelijkheid te accepteren. Morgen begint de oorlog.

 12. Kan het kwaad om besmet voedsel te eten? Niet bewust uiteraard, maar als je even niet oplet is dit toch rap gebeurd.

 13. Ik heb exact hetzelfde probleem als Sofie... . Een jaar geleden zaten er larven in een bokaal zonnebloempitten. Alles weggedaan, grondig gepoetst. En nu al een half jaar lang vliegt er af en toe een mot in mijn woonkamer/slaapkamer,.. . 1x per week zie ik er ongeveer 1 en nergens maar ook nergens iets aangetast en geen larven te vinden... Het is ook 100% zeker een meelmot (ik heb voor de zekerheid nog een foto getrokken en via de app obsidentify laten checken, maar ik was zelf ook al zeker).

  1. Ik heb nu sluipwespen ingezet en die helpen toch al. We zien nog af en toe een mot vliegen, maar geen 5 meer op een avond

  2. Wat vervelend Britt! Zeker als je alles hebt gedaan wat ze adviseren, en dat je dan toch nog zo'n mot ziet rondfladderen. Behalve de mot, zie je verder ook nog signalen dat ze er zijn? Of dat niet?

 14. Vandaag heb ik heel precies de 7 stappen die jij noemt uitgevoerd. Omdat ik toch bezig was met de stofzuiger en schoonmaakazijn op de keukentrap heb ik gelijk even de bovenkanten van alle keukenkastjes meegenomen. Één bovenkantje was heel vies (daar staat een niet geheel afsluitende constructie op om de afvoer van de afzuigkap aan het zicht te onttrekken), de rest viel mee, want ik leg altijd kranten op de keukenkastjes. De kranten heb ik nu weer vervangen. Wel een beetje zonde van die hele vuilniszak vol etenswaar, maar goed, ik heb ook alles dat ik eigenlijk niet eet weg gedaan. Het ruikt heerlijk nu in mijn keuken! Ik heb goede hoop dat het helpt, maar dat weet ik dus pas over een maand?

 15. Ik heb echt alles gedaan wat ik maar las maar ik blijf ze op zolder houden. Ik word er gek van. Ik heb nu een insectenlamp besteld. Ik hoop dat ik de vrouwtjes zo ook kan vangen. Een gewoon bedrijf doet het niet. Wel Kennis en adviescentrum dierenplagen. Ik heb de motjes laten determineren voor 82 euro en daar kwam uit de vruchtmot of andere naam Indische meelmot. Ik wilde iemand laten komen om te helpen waar het nu door komt dat ze blijven maar de kosten zijn hiervoor meer dan 500 euro per halve dag. Dit is echt te duur voor mij maar als het zo doorgaat kost een psycholoog nog meer. Wat een ellende

  1. Wat vervelend Jolanda! Ik voel helemaal met je mee. Je weet nu dus wel precies met welke mot je te maken hebt... Maar ja, je wilt er natuurlijk wel vanaf. 500 euro voor een halve dag is inderdaad duur zeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.