Luizen bestrijden: de 5 nieuwste inzichten!

luizen bestrijden
Ik heb menigmaal de strijd moeten aanbinden met luizen. Ik ben inmiddels een echte ervaringsdeskundige in luizen bestrijden.

Luizen zijn een groot onheil in mijn leven als moeder, dat ik absoluut wens te vermijden. Gelukkig zijn we nu al ruim een jaar bevrijd van die ellendige beestjes, en dat wil ik graag zo houden.

Dit schreef ik in 2012! Hieronder een verslag van mijn ervaringen met luizen bestrijden en tips.

Maar eerst even dit:

Luizen bestrijden hét advies in 2023

In 2023 is het advies voor luizen bestrijden hetzelfde als in 2012:

Kam 14 dagen achter elkaar elke dag de haren met een speciale luizenkam.

Op de site van het RIVM vind je de nieuwste inzichten. Het slechte nieuws is dus: 'Er is geen short cut, of makkelijke manier om van die stomme luizen af te komen.'

Maar dat neemt niet weg dat je het niet kunt proberen natuurlijk. En er zijn dan ook allerlei hulpmiddelen te koop. Van luizenshampoos, tot elektrische luizenkammen tot Novokid.

Mijn luizen bestrijding in beeld

Hieronder zie je twee foto's in de tijd dat luizen bestrijden mijn dagelijks werk was!

Behandeling met een luizenshampoo van Kruidvat:

luizen bestrijden

En dit droevige kiekje maakte ik nadat ik wekenlang tevergeefs tegen de luizen had gevochten, en van narigheid de haren van mijn jongste twee liet milimeteren...

luizen bestrijden

luizen
Vanochtend kwam Teuntje (11) beneden met een bericht dat je als moeder niet wilt horen: 'Mam, ik heb luizen!'

Gelukkig heb ik, door schade en schande wijs geworden, altijd een antiluizenshampoo* in huis. Anders had ze niet eens naar school gekund, want kinderen met luizen mogen niet naar school. Wanneer mijn kinderen luizenvrij zijn, vind ik dit beleid geweldig, maar wanneer ik 's ochtends om 8 uur hoor dat ze luizen hebben is het een stuk minder.

Dus ik belde de school met het bericht dat Teuntje een half uurtje later zou komen, en ging over tot actie. Met schone frisse haren kon Teuntje om negen uur toch naar school. Maar vervolgens had ik zelf jeuk. En eerst dacht ik nog dat het gewoon kwam door het onderwerp 'luizen', maar toen ik de luizenkam door mijn haar haalde prijkte daarin een grote dikke luis! Jakkes! Dus toen moest ik eerst naar de Kruidvat voor luizenshampoo voor mezelf, en een nieuwe reserve shampoo.

Middeltjes tegen luizen

Ik besloot flink wat wapens voor luizen bestrijden in te slaan en sloeg een groot gat in ons huishoudbudget:

 1. Luizenlotion van Dr. E.J. Swaab voor 11,95
 2. XT Luis spray voor 12,95
 3. Anti luis van het Kruidvat huismerk 6,95

Luizen bestrijden boek

En toen ik in de bibliotheek het boek Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers zag liggen, nam ik het mee. Wat extra informatie over luizen bestrijden kan nooit kwaad. Bovendien was ik benieuwd of de schrijver Geert-Jan Roebers nog wat nieuws te melden had op luizengebied. Want laten we wel wezen, luizen bestrijden is een behoorlijk platgetreden onderwerp.

Maar eerlijk is eerlijk, Geert-Jan Roebers heeft er een uitstekend, overzichtelijk en informatief boekje van gemaakt. Naast de bekende informatie over luizenbestrijding, geeft hij ook een boel achtergrondinformatie over de luis zelf. Het is alsof ik mijn vijand voor het eerst echt goed heb leren kennen. Zo leerde ik dat mannetjesluizen kleiner zijn dan vrouwtjesluizen, en dat ze bij het paren ónder het vrouwtje kruipen!

Luizen bestrijden: Netenmeter

Ook nieuw voor mij was de 'netenmeter'. Als moeder die wel eens op het matje is geroepen omdat mijn kinderen neten hadden in de uiteinden van hun haar, ben ik erg blij met die netenmeter. De netenmeter werkt als volgt: je pakt een haar met een neet er aan, en legt die langs de netenmeter. De netenmeter is opgedeeld in kleurtjes en centimeters, en als je in de groene zone zit ben je veilig, en gaat het om een oude neet!

De allernieuwste inzichten op het gebied van luizen bestrijden

Wat dit boek ook de moeite waard maakt, is dat het uitgaat van de allernieuwste inzichten, en die wil ik jullie niet onthouden!

Wat je NIET meer hoeft te doen voor luizen bestrijden:

 1. alle beddegoed, handdoeken en knuffels op 60 graden wassen
 2. knuffels in de diepvries
 3. autostoelen bespuiten met antiluizenmiddel
 4. luizencapes en luizenzakken gebruiken (wat zullen die fabrikanten van luizencapes balen!!!)

Wat je WEL moet doen om luizen te bestrijden:

Twee weken lang, dagelijks kammen. Tot de dood erop volgt. Hopelijk van de luizen.

Bijzondere manieren van luizen bestrijden: luizen doodblazen

Luizen zijn heel gevoelig voor uitdroging, en hiervan maakt het Amerikaanse apparaat 'LouseBuster' gebruik: hij gaat de luizen met droge lucht te lijf. Het ding doet het fantastisch want in een half uur worden luizen gedood en zijn ook de meeste neten in de kiem gesmoord.

Helaas vereist de LouseBuster een professionele training voor luizen bestrijden van enkele dagen, en een enorme zak met geld. Maar Geert-Jan Roebers is optimistisch over de toekomst van dit apparaat.

Andere stekers

Ik zou het bijna vergeten, maar dit boekje gaat niet alleen over luizen bestrijden. Ook de teek, mug, vlo, mier, wesp, bij en kwal komen aan bod. En ook hier kun je weer rekenen op een grondige briefing over hun achtergrond, en manieren om met het gespuis om te gaan.

Luizen bestrijden op de middelbare school

luizen

In 2015 kreeg ik een mailtje waar ik niet blij van werd. Er zijn blijkbaar weer eens luizen actief. Dit keer op de middelbare school van mijn jongste zoon.

Dat er sprake is van luizen op een middelbare school is nieuw voor mij. Tot nu kreeg ik dergelijke brieven alleen van de basisschool. De theorie is dat kinderen op de middelbare school minder makkelijk luizen aan elkaar doorgeven. Dus ik dacht dat ik er voorgoed vanaf was, en dat luizen bestrijden achter me lag.. Gelukkig heeft mijn zoon geen luizen, en ik hoop dat hij ze ook niet zal krijgen. Gelukkig is het nu Kerstvakantie, dus ik hoop dat de luizenplaag na de Kerstvakantie weer voorbij is.

Huisvlijt bezoekers over luizen bestrijden

 • Gelukkig hebben mijn kinderen (ik heb twee zoons) geen luizen gehad. Ik als klein kind wel. Maar ik had van dat lange haar, en oh wat vond mijn moeder dat vreselijk, alles werd dagelijks gewassen, gezogen en schoongemaakt. Ze wilde mij zelfs van school halen, dit had ze nog nooit meegemaakt. We hebben het over 1981, en wij waren van Deventer naar Almere verhuisd, en mijn moeder had dit in Deventer niet meegemaakt. Ik kreeg vaker luis, totdat ik mijn lange haar afknipte, daarna geen luizen meer gehad… (Natasja)
 • Ik doe elke schooldag essentiële olie van lavendel op de jongens hun haar. Nog geen enkele luis gezien. Bij de middelste zoon was er eens een echte luizenplaag in de klas elk kind had er, hij niet, dankzij het druppeltje lavendel. (Sabrina)
 • In de apotheek merk ik op dit moment geen stijging van de verkoop van luizenmiddelen. Het blijft altijd gênant als je de vragen over luizen bestrijden krijgt, je krijgt hoe dan ook plaatsvervangende jeuk. (Bianca)
 • Veel en vaak luizen, vreemd genoeg vooral op de middelbare school. Lotion en dergelijke hielpen weinig na een paar keer luizen bestrijden. Volgens mij werden ze er snel resistent voor. Dus kammen, kammen, kammen met zo’n lekkere metalen netenkam. Wit hydrofielgaasje eromheen en de luizen tellen die je gevonden had. Iedere dag minder motiveert. En de eerste dagen dikke zwarte, na een week mini babyluisjes motiveert nog meer. Zo blij dat dat niet meer hoeft! (Lianne)

Luizenmiddeltjes en posts over luizen!

In de loop der jaren heb ik diverse middeltjes voor luizen bestrijden en daar ook posts over geschreven. Hieronder een overzichtje:

 1. Luizen behandelen met XT-Luis
 2. Picksan Luizenstop
 3. Arkopharma anti luis
 4. Elektronische luizenkam Robi
 5. Luizen

En ja, ik weet dat de ultieme behandelmethode twee weken lang, dagelijks kammen is.

Conclusie over het boek Hoofdluis en andere steker, bijters en zuigers

Ik vind Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers een plek in de boekenkast waard. Het is overzichtelijk, rustig vormgegeven en zeer informatief. Handig dus om als naslagwerk dichtbij je te houden voor luizen bestrijden.

Lees ook mijn tips tegen mieren in huis, een ander type kriebelbeestje : )

Praktische informatie

Dit boek over luizen bestrijden is onder andere te koop bij bol.com en je lokale boekhandel. Het kost 15,95.

luizen bestrijden

Leestips over wat ons kan plagen!

Wat is jouw ultieme tip voor luizen bestrijden?

Similar Posts

19 Comments

 1. hmmm, nadat ik 2 weken geleden weer onaangenaam verrast werd door deze bezoekers, en ik ehm er ook al een eeuwenlange ervaring kwa behandeling mee heb, geloof ik toch niet dat ik er nog een boek over zou willen lezen ook ;-)
  Ik zou het boek zelf geschreven kunnen hebben ;-)
  Daarbij, kunnen wij niet aan de kammenthearpie gezien de enorme dikke bossen wild haar die pubermeisje en ik bezitten, wij zweren bij een luisdodende lotion, die een nacht laten zitten en dan wassen, dan zijn we er ook gewoon gegarandeerd van af...

  1. Sillie, ik ben het eigenlijk helemaal met je eens: twee weken dagelijks kammen is een crime!!!! Zeker met krullerig haar. En ik vraag me ook af hoe al die drukbezette ouders dat kammen ook nog eens in hun leven moeten integreren.

   Ik snap helemaal dat kammen de meest milieuvriendelijke methode is, maar het kost ook ontzettend veel tijd. En je zal maar veel kinderen hebben!

 2. Het kammen is niet 2 weken maar dagelijks tot 2 weken NA dat je de laatste levende luis hebt aangetroffen. Dat kan veel langer dan 2weken zijn.

 3. Op één of andere manier zijn wij er altijd aan ontkomen. Maar ik kan me nog herinneren dat de kinderen van mijn schoonzus altijd de pineut waren en inderdaad, wat een ramp: alle knuffels, jassen, beddengoed wassen en in de vriezer. Vreselijk leek me dat. Geen idee waarom onze kinderen nooit luizen hebben gehad, wij hebben het er maar op gehouden dat ze ons niet lusten... Feit is dat Man en ikzelf ook rustig in een kamer met muggen kunnen slapen zonder gestoken te worden. We meppen ze alleen maar dood omdat ze zo'n herrie maken...

 4. Vroeger gingen we met een doek petroleum op ons hoofd naar bed en inderdaad veel kammen. Maar ik geloof ook wel dat warmte veel doet. Je zou eens de fohn kunnen gebruiken?

 5. hier 1x gehad, vorig jaar, en heb 2x per dag de haren nat gekamd (waarbij de netenkam nog te grof was voor sochters haren) en daarnaast de lotion, mousse (aanrader!) en shampoo gebruikt en gewoon alles 2x op 60 graden gewassen. En... de luizenzak op 60 graden uitgewassen. Ze heeft het niet meer teruggehad in tegenstelling tot klasgenootjes.
  En preventief dagelijks even de luizenkam erdoor als ze weer naar school zijn na een vakantie.

  bedankt voor de jeuk by the way.. ;)

 6. Ik kan mij herinneren dat bij jongste zoon in de klas maanden lang de luizen op bezoek waren, knap vervelend, was steeds bij hetzelfde meisje. Regelmatig was toen de GGD in de klas! De ene brief na de andere sleepten ze mee naar huis. En toen dacht ik dat ik bij dochter zo´n beestje had gezien, hup gelijk hoofd in de lotion gezet (uit voorzorg was zo´n fles in huis), veel gekamd en nooit meer wat gezien..., gelukkig.

 7. Oh, brrr, ik krijg weer spontaan jeuk. Net als wanneer ik wist dat er hoofdluis in mijn klas was gevonden. Kammen schijnt inderdaad de beste (en enige?) remedie te zijn, maar wat is het irritant zeg.

 8. Vroeger was hoofdluis bestrijden geen pretje: men wreef de haren in met zuivere petroleum. Het hoofd werd vervolgens maximaal twee uur in een katoenen doek gewikkeld. Deze methode was wel pijnlijk voor de hoofdhuid en alleen al daarom af te raden, maar werkte wel. De hoofdluis werd er inderdaad mee gedood.
  De methode die mijn opa hanteerde...

 9. Ik heb er ooit een log over geschreven. Mijn dochter had al een paar keer hoofdluis gehad. En op een zaterdagavond had ze wéér luizen. De winkels waren toen nog dicht op zondag en op maandagochtend. En ik had geen zin om mijn kind een heel weekend rond te laten lopen met luizen. Complete wanhopig zette ik mijn dochter in bad en zeepte haar haar in met hondenshampoo. Tegen luizen én teken! Wat wil je nog meer? "Hé!" zei mijn peuter "Deze shampoo ruikt net als die van Toby (onze hond)". Ahum, dat klopte dus. Ze heeft drie dagen pluizend haar gehad. Maar (en dat kan toeval zijn) ze heeft nooit meer luizen gehad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.