Luizen bestrijden: de 5 nieuwste inzichten!

luizen bestrijden
Ik heb menigmaal de strijd moeten aanbinden met luizen. Ik ben inmiddels een echte ervaringsdeskundige in luizen bestrijden.

Luizen zijn een groot onheil in mijn leven als moeder, dat ik absoluut wens te vermijden. Gelukkig zijn we nu al ruim een jaar bevrijd van die ellendige beestjes, en dat wil ik graag zo houden.

Dit schreef ik in 2012! Hieronder een verslag van mijn ervaringen met luizen bestrijden en tips.

Maar eerst even dit:

Luizen bestrijden hét advies in 2023

In 2023 is het advies voor luizen bestrijden hetzelfde als in 2012:

Kam 14 dagen achter elkaar elke dag de haren met een speciale luizenkam.

Op de site van het RIVM vind je de nieuwste inzichten. Het slechte nieuws is dus: ‘Er is geen short cut, of makkelijke manier om van die stomme luizen af te komen.’

Maar dat neemt niet weg dat je het niet kunt proberen natuurlijk. En er zijn dan ook allerlei hulpmiddelen te koop. Van luizenshampoos, tot elektrische luizenkammen tot Novokid.

Mijn luizen bestrijding in beeld

Hieronder zie je twee foto’s in de tijd dat luizen bestrijden mijn dagelijks werk was!

Behandeling met een luizenshampoo van Kruidvat:

luizen bestrijden

En dit droevige kiekje maakte ik nadat ik wekenlang tevergeefs tegen de luizen had gevochten, en van narigheid de haren van mijn jongste twee liet milimeteren…

luizen bestrijden

luizen
Vanochtend kwam Teuntje (11) beneden met een bericht dat je als moeder niet wilt horen: ‘Mam, ik heb luizen!’

Gelukkig heb ik, door schade en schande wijs geworden, altijd een antiluizenshampoo* in huis. Anders had ze niet eens naar school gekund, want kinderen met luizen mogen niet naar school. Wanneer mijn kinderen luizenvrij zijn, vind ik dit beleid geweldig, maar wanneer ik ‘s ochtends om 8 uur hoor dat ze luizen hebben is het een stuk minder.

Dus ik belde de school met het bericht dat Teuntje een half uurtje later zou komen, en ging over tot actie. Met schone frisse haren kon Teuntje om negen uur toch naar school. Maar vervolgens had ik zelf jeuk. En eerst dacht ik nog dat het gewoon kwam door het onderwerp ‘luizen’, maar toen ik de luizenkam door mijn haar haalde prijkte daarin een grote dikke luis! Jakkes! Dus toen moest ik eerst naar de Kruidvat voor luizenshampoo voor mezelf, en een nieuwe reserve shampoo.

Middeltjes tegen luizen

Ik besloot flink wat wapens voor luizen bestrijden in te slaan en sloeg een groot gat in ons huishoudbudget:

 1. Luizenlotion van Dr. E.J. Swaab voor 11,95
 2. XT Luis spray voor 12,95
 3. Anti luis van het Kruidvat huismerk 6,95

Alle drie beloven ze zonder insecticiden te zijn, en zonder kans op immuniteit van de luizen.

Hoe werken ze?

Dr. Swaabs Luizenlotion en XT Luis spray beloven de luis te verstikken. De Antiluis van de Kruidvat belooft simpelweg luizen en neten te verwijderen, zonder in te gaan op het hoe en waarom. Ik besloot mezelf te behandelen met XT Luis want daarvan heb ik de laatste tijd veel reclames gezien, waarbij het merk zich presenteert als DE ULTIEME manier om van luizen af te komen. Een aangezien dit echt de zóveelste keer is dat we met luizen kampen, klonk mij dat als muziek in de oren.

Wat zit er in XT Luis?

Het werkzame bestanddel is dimeticon (een silicoonpreparaat). Het werkt door middel van een fysisch proces dat de luis omsluit en daardoor verstikt. XT Luis bevat daarnaast cyclometicon 5, dit doet dienst als drager; het verdampt na het aanbrengen en laat dimeticon achter om de luis te doden.

Product review van XT Luis

Ik pakte het flesje, dat was vormgegeven als een kleine plantenspuit uit het doosje, en probeerde voorzichtig te sprayen. Dat lukte niet, want eerst moest de beveiliging er af. Duh.

Opnieuw sprayde ik, maar er kwam maar een heel miezerig regentje uit. Ik sprayde nog een keer, en nog een keer, en concludeerde dat het mechanisme maar heel matig is. Je zou er een muisarm van krijgen!

Het is geurloos

Maar goed, na heel wat keren indrukken werd de spraywolk wat groter en ik spoot flink wat op mijn haar. Opvallend is dat XT Luis spray geurloos is! Dat is wel aangenaam moet ik zeggen, gezien de vaak adembenemende stank van andere antiluis producten.

Het is een soort olie

Ook lijkt het me niet slecht voor je haar want het is een soort olie. Mijn van nature erg droge haar, ging er zelfs helemaal van glanzen! Ook werd het heel goed doorkambaar van de vettige olie. Zelfs het goedkope plastic luizenkammetje kwam er goed door.

Wel was het moeilijk om te voelen wanneer ik ‘genoeg’ had gebruikt, want mijn haar werd er niet vochtig van of zo. Ook jeukt mijn hoofd twee uur na de behandeling nog steeds, waardoor ik me afvraag of het wel helpt.

Ideaal voor ouders met weinig tijd

Het spul mag acht uur intrekken, en dat vind ik wel handig, want dat scheelt weer een boel wassen en uitspoelen. Als je je kind ‘s ochtends op luizen betrapt kun je dus je kind insprayen en gewoon naar de crèche/school brengen! Je ruikt het immers niet en de luizen liggen toch op apegapen!

De ultieme antiluis behandeling is kammen

Voordat iedereen mij gaat adviseren dat elke dag kammen de beste methode is: dat weet ik! Maar in de praktijk krijg ik dat simpelweg niet voor elkaar. Dus gebruik ik graag een antiluismiddel, en combineer dat met kammen-als-ik-er-aan-denk.

Conclusie over XT Luis

Hoewel het mechaniek te wensen overlaat, is sprayen wel een handige methode om het middel aan te brengen. Positief vind ik ook dat het geurloos is, en mijn droge haar een gezonde glans heeft bezorgd. Bovendien maakte XT Luis mijn haar goed doorkambaar wat, gezien het grote belang van kammen, goed uitkwam.

Nadeel vind ik dat ik het over zeven dagen opnieuw moet gebruiken. Ik ben er dus niet in één keer vanaf. Bovendien moet ik volgens de bijsluiter elke dag, daar komt ie weer: kammen! Tsja, zou het dan niet goedkoper en simpeler zijn om gewoon alléén maar te kammen?!

Ik heb geloof ik gewoon behoefte aan het psychologisch effect van een behandeling met antiluismiddel, om het gevoel te hebben dat ik die ellendelingen laat weten dat ze niet welkom zijn. Kammen is dan gewoon te vriendelijk en afwachtend. Ik wil meteen effect scoren.

Maar ik geloof dat er niet één antiluismiddel is, waarbij je niet meer hoeft te kammen…
Of ken jij er één?

Uiteindelijk kun je net XT Luis net zo goed niet kopen, en ik kan niet geloven dat ik dit zeg: ‘Elke dag kammen.’

* Huismerk Kruidvat

Update volgende ochtend

XT Luis zit nu ruim acht uur in mijn haar, en mijn haar voelt goed. Maar ik zit nog wel vaak te krabben. Toch vond ik met de luizenkam geen luizen meer, dus de tijd zal uitwijzen of het heeft gewerkt! Ik houd jullie op de hoogte.

Update XT Luis na een week

Vorige week vrijdag behandelde ik mijn haar en hoofdhuid met XTLuis, dat beloofde de luizen heel mensvriendelijk te laten stikken. Na een week is mijn conclusie:

ik vind het geen goed product!

Normaliter voel je meteen verlichting van jeuk als je luizen ‘behandeld’. En ik spreek helaas uit ervaring. Bij XTLuis bleef het na aanbrengen van de vloeistof kriebelen, maar goed, je moet dat spul natuurlijk wel even de tijd geven om zijn werk te doen. Maar de jeuk bleef, en wat kamde ik vandaag (vijf dagen later) met een luizenkam uit mijn haar?! Een grote dikke, lévende luis! Getver. Dus nu heb ik maar weer gegrepen naar de goedkope Kruidvat luizenshampoo van 6,95. Die kalmeert de hoofdhuid wel, en ik heb goede hoop dat de luizen nu definitief het loodje leggen.

Tegen iedereen die overweegt XTLuis aan te schaffen, zou ik zegen: ‘Niet doen’. Het is duur, en bij míj werkte het in ieder geval niet. De ultieme remedie schijnt nog steeds dagelijks kammen te zijn, gedurende veertien dagen.

Maar wie behoefte heeft aan extra geschut, zou ik de Kruidvat luizenshampoo aanraden in plaats van XTLuis. Die is aanzienlijk goedkoper, en werkt volgens mij beter.

Leestips

Luizen bestrijden boek

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers zag liggen, nam ik het mee. Wat extra informatie over luizen bestrijden kan nooit kwaad. Bovendien was ik benieuwd of de schrijver Geert-Jan Roebers nog wat nieuws te melden had op luizengebied. Want laten we wel wezen, luizen bestrijden is een behoorlijk platgetreden onderwerp.

Maar eerlijk is eerlijk, Geert-Jan Roebers heeft er een uitstekend, overzichtelijk en informatief boekje van gemaakt. Naast de bekende informatie over luizenbestrijding, geeft hij ook een boel achtergrondinformatie over de luis zelf. Het is alsof ik mijn vijand voor het eerst echt goed heb leren kennen. Zo leerde ik dat mannetjesluizen kleiner zijn dan vrouwtjesluizen, en dat ze bij het paren ónder het vrouwtje kruipen!

Luizen bestrijden: Netenmeter

Ook nieuw voor mij was de ‘netenmeter’. Als moeder die wel eens op het matje is geroepen omdat mijn kinderen neten hadden in de uiteinden van hun haar, ben ik erg blij met die netenmeter. De netenmeter werkt als volgt: je pakt een haar met een neet er aan, en legt die langs de netenmeter. De netenmeter is opgedeeld in kleurtjes en centimeters, en als je in de groene zone zit ben je veilig, en gaat het om een oude neet!

De allernieuwste inzichten op het gebied van luizen bestrijden

Wat dit boek ook de moeite waard maakt, is dat het uitgaat van de allernieuwste inzichten, en die wil ik jullie niet onthouden!

Wat je NIET meer hoeft te doen voor luizen bestrijden:

 1. alle beddegoed, handdoeken en knuffels op 60 graden wassen
 2. knuffels in de diepvries
 3. autostoelen bespuiten met antiluizenmiddel
 4. luizencapes en luizenzakken gebruiken (wat zullen die fabrikanten van luizencapes balen!!!)

Wat je WEL moet doen om luizen te bestrijden:

Twee weken lang, dagelijks kammen. Tot de dood erop volgt. Hopelijk van de luizen.

Bijzondere manieren van luizen bestrijden: luizen doodblazen

Luizen zijn heel gevoelig voor uitdroging, en hiervan maakt het Amerikaanse apparaat ‘LouseBuster’ gebruik: hij gaat de luizen met droge lucht te lijf. Het ding doet het fantastisch want in een half uur worden luizen gedood en zijn ook de meeste neten in de kiem gesmoord.

Helaas vereist de LouseBuster een professionele training voor luizen bestrijden van enkele dagen, en een enorme zak met geld. Maar Geert-Jan Roebers is optimistisch over de toekomst van dit apparaat.

Andere stekers

Ik zou het bijna vergeten, maar dit boekje gaat niet alleen over luizen bestrijden. Ook de teek, mug, vlo, mier, wesp, bij en kwal komen aan bod. En ook hier kun je weer rekenen op een grondige briefing over hun achtergrond, en manieren om met het gespuis om te gaan.

Luizen bestrijden op de middelbare school

luizen

In 2015 kreeg ik een mailtje waar ik niet blij van werd. Er zijn blijkbaar weer eens luizen actief. Dit keer op de middelbare school van mijn jongste zoon.

Dat er sprake is van luizen op een middelbare school is nieuw voor mij. Tot nu kreeg ik dergelijke brieven alleen van de basisschool. De theorie is dat kinderen op de middelbare school minder makkelijk luizen aan elkaar doorgeven. Dus ik dacht dat ik er voorgoed vanaf was, en dat luizen bestrijden achter me lag.. Gelukkig heeft mijn zoon geen luizen, en ik hoop dat hij ze ook niet zal krijgen. Gelukkig is het nu Kerstvakantie, dus ik hoop dat de luizenplaag na de Kerstvakantie weer voorbij is.

Huisvlijt bezoekers over luizen bestrijden

 • Gelukkig hebben mijn kinderen (ik heb twee zoons) geen luizen gehad. Ik als klein kind wel. Maar ik had van dat lange haar, en oh wat vond mijn moeder dat vreselijk, alles werd dagelijks gewassen, gezogen en schoongemaakt. Ze wilde mij zelfs van school halen, dit had ze nog nooit meegemaakt. We hebben het over 1981, en wij waren van Deventer naar Almere verhuisd, en mijn moeder had dit in Deventer niet meegemaakt. Ik kreeg vaker luis, totdat ik mijn lange haar afknipte, daarna geen luizen meer gehad… (Natasja)
 • Ik doe elke schooldag essentiële olie van lavendel op de jongens hun haar. Nog geen enkele luis gezien. Bij de middelste zoon was er eens een echte luizenplaag in de klas elk kind had er, hij niet, dankzij het druppeltje lavendel. (Sabrina)
 • In de apotheek merk ik op dit moment geen stijging van de verkoop van luizenmiddelen. Het blijft altijd gênant als je de vragen over luizen bestrijden krijgt, je krijgt hoe dan ook plaatsvervangende jeuk. (Bianca)
 • Veel en vaak luizen, vreemd genoeg vooral op de middelbare school. Lotion en dergelijke hielpen weinig na een paar keer luizen bestrijden. Volgens mij werden ze er snel resistent voor. Dus kammen, kammen, kammen met zo’n lekkere metalen netenkam. Wit hydrofielgaasje eromheen en de luizen tellen die je gevonden had. Iedere dag minder motiveert. En de eerste dagen dikke zwarte, na een week mini babyluisjes motiveert nog meer. Zo blij dat dat niet meer hoeft! (Lianne)

Luizenmiddeltjes en posts over luizen!

In de loop der jaren heb ik diverse middeltjes voor luizen bestrijden en daar ook posts over geschreven. Hieronder een overzichtje:

 1. Luizen behandelen met XT-Luis
 2. Luizenmiddeltjes
 3. Picksan Luizenstop
 4. AntiLuis
 5. Elektronische luizenkam Robi
 6. Luizenradar
 7. Hoofdluis
 8. Nieuw luizenbeleid
 9. Luizen

En ja, ik weet dat de ultieme behandelmethode twee weken lang, dagelijks kammen is.

Conclusie over het boek Hoofdluis en andere steker, bijters en zuigers

Ik vind Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers een plek in de boekenkast waard. Het is overzichtelijk, rustig vormgegeven en zeer informatief. Handig dus om als naslagwerk dichtbij je te houden voor luizen bestrijden.

Lees ook mijn tips tegen mieren in huis, een ander type kriebelbeestje : )

Praktische informatie

Dit boek over luizen bestrijden is onder andere te koop bij bol.com en je lokale boekhandel. Het kost 15,95.

luizen bestrijden

Leestips over wat ons kan plagen!

Wat is jouw ultieme tip voor luizen bestrijden?

19 Comments

  • Anonymous
 1. Anonymous
 2. Anonymous
 3. anoniem

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh