Schoolvakantie: in totaal 5 vakanties

schoolvakantie

Het is nog maar vier weken geleden dat de school weer begon na de Kerstvakantie, maar volgende week hebben mijn kinderen alweer schoolvakantie.

Het schoolsysteem hangt echt van de vrije dagen en studiedagen aan elkaar!

Schoolvakantie: slechte vakantiespreiding

Doordat de Voorjaarsvakantie zo vroeg valt is het daarna maar liefst 10 weken tot de Meivakantie. Er zit alleen nog een vrije dag in de vorm van Goede Vrijdag in. Ik vind dat een wonderlijke verdeling! Voor de kinderen lijkt het me beter om het wat gelijkmatiger te spreiden.

De kinderen van mijn middelste zusje, die in Zeist wonen, hebben pas Voorjaarsvakantie in de week van 18 februari. En vandaag bleek tot mijn grote verrassing dat de schoolvakantie van mijn oudste zoon die toch ook in de Achterhoek woont maar naar een andere school gaat, eveneens een week later is!

Officiële data schoolvakanties: Voorjaarsvakantie 2013

Op de site van de Rijksoverheid kijk vind je data van elke schoolvakantie. Daar staat de voorjaarsvakantie voor midden Nederland, waar wij ook bij horen, aangekondigd voor 18 februari. Kijk maar:

voorjaarsvakantie 2013

Ik heb geen idee waarom we dan toch zo vroeg voorjaarsvakantie hebben. Maar op het KNMI las ik onheilsberichten over temperaturen onder nul volgende week, dus ik vind het op zich niet erg dat we daar niet door heen hoeven. Ik vrees dat de voorjaarsvakantie haar naam geen eer aan zal doen…

Namen voor de Voorjaarsvakantie

Overigens vind ik Voorjaarsvakantie altijd zo mooi klinken: vanwege de belofte van het voorjaar. Hetzelfde geldt voor het minder gebruikte Krokusvakantie. En als ik me niet vergis wordt het soms ook wel carnavalsvakantie genoemd?

Maar dat weet ik niet zeker.

Hoeveel schoolweken zijn er eigenlijk?

Met al die schoolvakanties vraag ik me wel eens af: ‘Hoeveel schoolweken zijn er eigenlijk?!’ Kinderen op de basisschool moeten van groep 1 t/m groep 8 minimaal 7520 klokuren naar school.

Dat betekent dat er ongeveer 45 schoolweken zijn voor de basisschool.

Middelbare scholen moeten minimaal 189 dagen lesgeven. Dat komt neer op 27 schoolweken op de middelbare school.

Leestips

Wanneer hebben jullie voorjaarsvakantie, en heb je nog speciale vakantieplannen?

Similar Posts

13 Comments

 1. Volgens mij geef je het antwoord op de vraag waarom zo vroeg al vakantie zelf in de laatste regel van je blog, dat is vanwege het carnaval. Omdat dat naar mijn weten ook in de Achterhoek gevierd wordt zullen veel scholen ervoor kiezen bij die vakantie aan te sluiten.

 2. Dan zijn jullie inderdaad vrij met carnaval, want aswoensdag valt in dan in jullie vakantie.
  Op de site van de rijksoverheid staat toch ook dat het adviesdata zijn en dat je school kan afwijken en dat dat zeker in het katholieke zuiden gebruikelijk is?

  1. Ik heb het nagekeken: de data van zomervakantie, meivakantie en kerstvakantie zijn verplicht. De overige vakanties kunnen scholen naar eigen goeddunken plannen.

 3. Nou, onze school wijkt met de zomervakantie meestal ook af. Dit omdat wij op de grens van een andere regio wonen en er meestal 2 weken verschil is met de andere regio.

 4. Omdat het komend weekend carnaval is, hebben alle scholen hier volgende week vrij. Ik neem aan dat dat wel in heel Brabant en Limburg is.
  Vrijdag gaan ze al verkleed naar school! Zelfs nog in de 1e en 2e klas middelbare school.

 5. Helaas nog niet echt ‘voorjaarsweer’ in de ‘voorjaarsvakantie’ … maar met sneeuw niet naar school hoeven is ook lekker ;-).
  Wij hebben 18 februari vakantie en dan ook gelijk twee weken achter elkaar…

 6. Misschien plant de school de vakantie precies met carnaval, zodat ze geen fratsen hoeven te verzinnen dat kinderen bijvoorbeeld verkleed naar school moeten komen etc?

 7. Ja, en dat is te merken ook! De hele dag(ik werk aanhuis) geschreeuw en gehuil van kinderen. Waarom gaan ze niet voor hun ouders hun bleren? Gatverdamme ik als niet kindervriend vrees altijd voor vakantie`s. Winkel ook het geval, gejank, gedrein en geschreeuw van rondrennende kinderen, het loopt echt de spuitgaten uit! Ik heb huisdieren en liep altijd in de middag een groot rondje maar ben overgestapt naar de ochtend, zo heerlijk rustig op straat! Ook geen buggy`s van moekes die echt nergens naar kijken, en denken dat het hele pad van hun is! Zo arrogant omdat zij een kindje op deze wereld hebben gezet? De zoveelste ja! Schaam u! Even rustig zitten in het park overdag? Nee hoor dat kan niet meer, gister dacht ik dat maar er kwam een busje aan en ging daar stilstaan en vervolgens hoor je harde muziek! En dat in de natuur eindelijk ergens waar je hoopt tot rust te komen! Nee hoor, want stilte is iets wat mensen niet meer kunnen verdragen? Werkelijk kan het nergens meer stil zijn in dit land! Ducktape is iets wat ik graag op mondjes van kinderen wil plakken, vooral die nederlandse krengen! Incl ouders! Tokkie ouders.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.