Kinderfeestje idee: 12 ideeën voor en door moeders

Kinderfeestje idee

Zoek je een goed en origineel kinderfeestje idee? Dan ben je op de goede plek! Want hier vind je een hele reeks leuke kinderfeestje ideeën van en voor moeders. Dus echt van ervaringsdeskundigen.

Een kinderfeestje geven kan best lastig zijn. Zeker als je een groep kinderen hebt die net een feestje in Eurodisney hebben gehad. Ga er maar aan staan. Daarom hieronder het ultieme overzicht met kinderfeestje ideeën voor en door moeders.

Een goede manier om een kinderfeestje te organiseren is door een thema voor je kinderfeestje te kiezen. Zo’n thema kun je namelijk gebruiken als een soort kapstok om de activiteiten te organiseren.

Lees eerst de 11 ideeën voor kinderfeestjes en daarna de 13 extra tips voor kinderfeestjes.

11 maal leuke kinderfeestje ideeën

1. Video/slaapparty

Kinderfeestje idee

Waarom altijd veel geld stoppen in een kinderfeestje idee? Kinderen kunnen ook de tijd van hun leven hebben zonder belachelijk dure verjaardagsfeestjes te geven. Ik heb af en toe het gevoel dat het een strijd is wie het meest origineel is, in plaats van waar het werkelijk om draait: een gezellig feest waar de jarige in het middelpunt staat. Een ouderwetse video/slaapparty, met als avondeten pannenkoeken versieren. De jarige mag natuurlijk de film bepalen, en wat er allemaal op de pannenkoek of de American pancake komt. Dat wordt een goedkoop kinderfeestje en gezellig! (Miranda)

2. Piratenfeestje

Kinderfeestje idee

Koop chocolademunten (1,- bij de Hema) en doe die in een kist. Verstop voor het kinderfeestje begint, een schatkist. Verzamel de cadeautjes van de gasten in een mand, en als ze er allemaal zijn serveer je taart met Jip en Janneke kinderchampagne. Proosten, dan de kadootjes geven of doe dit aan de hand van een nummertje in een ballon.

Dan een fles waar een beetje zand in zit, en een brief van de piraat om een schat te zoeken. Maak buiten pijlen, en een paar briefjes om opdrachten te doen, of met vragen, zodat ze bij een speeltuin komen en de kist vinden.

Mijn zoon vond het een geslaagde vijfde verjaardag. O, ja paps en mams waren ook ook verkleed! (Hannah)

Leuk kinderfeestje idee nummer 3: Kabouterfeestje

Kabouterfeestje

Voor een leuk en geslaagd kinderfeestje hoef je echt niet naar een duur fastfoodrestaurant of te gaan bowlen. Kinderfeestje ideeën kunnen goedkoop en toch hartstikke leuk zijn. Houd het kinderfeestje thuis, en bedenk een thema dat je kind leuk vind. Bijvoorbeeld een kabouterfeest.

Maak zelf leuke uitnodigingen in de vorm van een paddestoel, vraag de kinderen als kabouter verkleed te komen of zorg zelf voor de nodige verkleedkleding en schmink. Maak raamtekeningen van kabouters en paddenstoelen op je ramen.

Lees een kabouterverhaal voor, zing kabouterliedjes en dans de kabouterdans, speel een leuk kabouterspel wat je zelf kunt verzinnen. Verstop bijvoorbeeld kaboutermutsjes en laat de kinderen deze opzoeken. Doe een leuke knutselactiviteit zoals het versieren van een paddestoel, of maak zelf een kaboutermuts. Bedenk lekkere kaboutertraktaties, en als de nood aan de man is kun je altijd nog een cd of video van kabouter Plop draaien.

Er zijn ook complete themakisten te huur waar alles in zit voor een leuk kinderfeestje als je het zelf teveel werk vind. (Tanja)

4. Binnenfeestje in de winter

Kinderfeestje idee

Mijn zoon is in de winter jarig. Dat werd dus een binnenfeestje, met het versieren van een cake, het maken van een masker, een stukje DVD om weer tot rust te komen en tot slot heerlijk eten en kliederen met patat, loaded fries en appelmoes. Slijm maken doet het ook altijd goed. Weinig origineel, maar heeeel geslaagd voor een groepje 4-jarigen. Zie het recept voor slijm maken met baking soda!

Om het gemis van een zomerfeestje ‘goed te maken,’ gaan we (collega moeders met winterkids) komende zomer op een groot recreatiegebied in de buurt een zomer kinderfeest geven. Kleden en picknickmanden mee, touw en ontbijtkoek in de tas (koekhappen), zaklopen, snoephappen en zakdoekje leggen. We maken er een heus kinderfeest van.

Gewoon een extra verjaardagsfeest eigenlijk. En dat is wel origineel…. (Bianca)

Kinderfeestje idee nummer 5: Heksenfeestje

Heksenfeestje

Kies een thema, en zorg voor spullen en plaatjes. Bestaande speeltjes gooi je om in het thema.heksenfeest: groot ganzen spelbord, maar dan met bijpassende plaatjes, tekeningen en opdrachten. Vlieg met je bezem 3x om een boom. Drink een glas groene heksendrank (aanmaaklimonade in de smaak Grenadine, bijvoorbeeld van het merk Raak).

Ezeltje prik: hang een grote tekening op van een heksenkop. Blinddoeken en met gekauwde kauwgom een wrat proberen te maken op de neus van de heks. Dit is echt lachen ook voor wat oudere kinderen. Zo kun je zelf verder uit bouwen met snoepmuisjes happen, evt. stoelendans op heksenmuziek. Maak zelf met de computer een leuke diploma. (van Hoof)

6. Prinsen en prinsessenfeest

Kinderfeestje idee

Een origineel kinderfeestje idee hoeft natuurlijk helemaal niet duur te zijn. Organiseer een prinsen en prinsessenfeest! Dat is niet voor niets een klassieker onder de kinderfeestje ideeën. Het parkje in de buurt van jullie huis zijn dan de bossen van Koning Jan! Daar in de bossen zit een boze heks (je verklede schoonmoeder :P) die die prinsen en prinsessen alleen kunnen verslaan met de toverfee!! (dat is dan je verklede buurmeisje of zo).

De toverheks heeft jullie kikkerdril, gouden toverstafjes en frikandellenstukjes gestolen! (lees= appelmoes, friet en frikandel) Samen gaan jullie dan een speurtocht met de fee naar de heks doen! Veel plezier!! (Nadine)

Kinderfeestje idee nummer 7: Piratenfeest 2

Piratenfeestje

Laat de kinderen verkleed komen (Je kunt ze eventueel schminken, zie ook schminkvoorbeelden) koop voor de kinderen textielstiften en laat ze met z’n allen op een groot tafellaken kleuren dit is niet alleen leuk voor nu maar ook voor elke verjaardag weer op tafel te leggen dus een blijvende herinnering.

Als hij klaar is gaat hij in de schatkist vol met lekkers en wordt hij verstopt (in de bossen) en nu mogen alle piraatjes gaan zoeken. Stop voor de winnaar een extra lekkernij in de kist zo nu kunnen alle piraatjes gezellig picknicken op het tafelkleed met al het lekkers.

Veel plezier. (Daisy)

8. Griezelfeest kinderfeestje idee

Kinderfeestje idee

Mijn dochter is 15 geworden, ik heb daar een griezeltocht voor georganiseerd. Eerst gezellig allemaal een horror film kijken daarna het bos in. Ik had een route uitgestippeld en ze moesten letters zoeken die aan de bomen hingen. Daar moesten ze een woord van maken. Het was een heel geslaagd kinderfeest. Het hoeft niet altijd duur te zijn, om ze het naar hun zin te maken.

Kinderfeestje idee nummer 9: Jungle kinderfeestje

Jungle feestje

In de huiskamer had ik touw gespannen met slierten groen en bruin crepepapier: dat waren de lianen. Verder had ik overal knuffels neergezet. Kan met limonade gemaakt met etiket slangengif. Verder diverse spelletjes spelen, en overal dieren in betrokken. Zoals ‘Welk dier beeld ik uit,’ en ‘Teken dit dier met een blinddoek voo0,’r etc. En snoepjes en chips van dieren gekocht. Erg leuk en genoeg bij te verzinnen met wat fantasie. (Mariska)

10. Harry Potter kinderfeestje

Kinderfeestje idee

Toen mijn zoon 5 werd hebben we hem een harry potter kinderfeest gegeven. Ik heb voor hem en voor ieder van zijn vriendjes, van goedkope stof, een Harry Potter cape gemaakt.

Wat hij niet wist was dat ik er ook een voor zijn vader en oom had gemaakt.

Toen de kinderen waren verzameld en een plak cake* op hadden, vertelde ik ze dat in het bos eens in de vijf jaar tovenaars rondlopen die op zoek zijn naar iets. Daarna vertelde ik dat we lekker even gingen wandelen in het bos. Toen we daar aankwamen kwamen dus twee tovenaars aangelopen met het verhaal dat ze op zoek waren naar een schat.

Ze hadden echter wel een aantal dreuzels nodig om het te vinden. Met de speurtocht door het bos hebben ze leren vliegen en hebben ze zwerkbal gespeeld. Naderhand hebben ze m.b.v een toverspreuk de schatkist gevonden. Gevuld met chips en pakjes drinken. Zie ook speurtocht maken.

De schatkist zat verstopt in een zandberg. Over de schatkist was een kleed gelegd (met ijzerdraad) en hierover weer zand. Daarom leek het alsof de grond open schoof zodra de toverspreuk werd uitgesproken (en de tovenaars dus zonder dat ze het zagen aan de draden trokken). Pas na ruim een half jaar kwam hij erachter dat het zijn vader en oom waren geweest. (ze waren geschminkt!).

Het jaar erna vroegen de kinderen of hij weer een harry potter feest gaf!! (Liesette)

Kinderfeestje idee 11: Oude spelletjes feestje

Kinderfeestje idee

Een feestje met oude spelletjes, kinderen met opa’s pet en oma’s kleding aan laten komen, appeltaart met slagroom, en fruit & groentesnacks met een speciaal tintje. Bijvoorbeeld gefrituurde wortel en paprika reepjes, die in beslag zijn geweest, en dipsausjes met een oriëntaals smaakje. Na afloop een knapzakje met popcorn mee,en een week later een bedankkaartje met foto van het feestje van alle kinderen erop. Dit alles hoeft niet langer te duren dan 3 uur. (Anne)

Kinderfeestje idee 12: spionnenfeestje (Nicole)

Een geliefd thema bij de kinderen is altijd het Spionnenfeestje! En natuurlijk moet de kinderfeestje uitnodiging er ‘spionnerig’ uit zien.

2 manieren om een uitnodiging voor een spionnenfeestje te maken

 • Knip letters uit, en laat je kind een lange donkere jas aan trekken! Het liefst met een donkere zonnebril. Maak een foto, en plak die samen met de letters op een a-tje. Kopier de uitnodiging voor de gasten.
  Schrijf een spannende tekst, en zeg dat de brief zichzelf vernietigd binnen een paar minuten!

Hier onder zie je de twee uitnodigingen in de praktijk! Bij ons waren ze een groot succes.

Uitnodiging spionnenfeestje van mijn dochter Teuntje toen ze acht werd

spionnenfeestjeKinderfeestje ideeuitnodiging spionnenfeestje

Elke goede spion heeft meerdere (valse) paspoorten, dus kregen onze spionnen allemaal hun eigen paspoort. Met behulp van waterverf konden ze er zelf een vingerafdruk op zetten!
Kinderfeestje idee

Plus 17 algemene tips voor kinderfeestjes van ervaringsdeskundigen!

 1. Alleen een leuk kinderfeestje idee hebben is niet genoeg. Schrijf op wat je wilt gaan doen met de geschatte tijden erbij. En houd een paar korte spelletjes achter de hand, voor als je tijd over hebt. En natuurlijk alles al ruim van tevoren klaarzetten! Het leukste is natuurlijk om dit alles rond een thema te doen bijvoorbeeld een Harry Potter kinderfeestje. (Anna)
 2. Om het ijs in het begin te breken, kan het leuk zijn om alle cadeautjes onder een kleed te stoppen en dan één voor één er onder vandaan te halen. Zo blijft het spannend wanneer welk cadeautje te voorschijn komt. Zie ook Cadeautje inpakken.(Monique)
 3. Zorg dat het feestje in evenwicht is, bijvoorbeeld: Knutselen- Ezeltje Prik, taartje versieren-stoelendans, lekker drinken en eten-discodansen. Zo zijn ze afwisselend bezig. Enne…maak het niet te lang!!! Voor een feestje met uitsluitend jongens kun je beter ook wat buitenspelletjes doen (weet ik uit ervaring!) (Tineke)
 4. Als je kind een vriendje of vriendinnetje heeft dat omstreeks dezelfde dag jarig is als jouw kind, geef het kinderfeestje dan samen. Dat is ook nog goedkoper.. Dat kost veel minder (de helft)en is nog gezellig ook. (Ivonne)
 5. Vier die koterverjaardag een jaar niet, moet je zien wat lekker rustig en geen gestress. (Peter)
 6. Slijm maken is leuk om te doen, en daar kunnen ze mee spelen (Anneke)
 7. Een tafelklem op je tafel biedt de mogelijkheid van alles op te hangen. Zo oogt de tafel veel feestelijker. (Nicole)
 8. Zorg ervoor dat je het zelf ook leuk vindt en zorg voor genoeg hulpjes. (H.)
 9. Bij de gemeente kun je meestal voor heel weinig geld, ongeveer 5 euro per uur de gymzaal van een school afhuren. Als je daar je kinderfeestje geeft, is succes gegarandeerd. Denk maar aan de touwen, ringen, ballen en al het materiaal dat voorhanden is, en dat je mag gebruiken. En de kinderen hebben een zee van ruimte om te hollen, tikkertje te doen, en… Bedenk het zelf maar. Vooral oudere kinderen vinden de apekooi heel leuk. (Suzan)
 10. Ga met de kinderen een t-shirt bedrukken. (Nicole)
 11. Maak jezelf niet gek, en let op hoe de kinderen reageren. Speel in op hun reacties en suggesties. (May)
 12. Maak gebruik van een thema en verwerk dat thema in alle spelletjes, traktaties, uitnodigingen, schminkvoorbeelden en versieringen. Succes gegarandeerd. (Karin)
 13. Houd het simpel! Kinderfeestje lijken steeds groter en duurder te moeten, met bijvoorbeeld een ingehuurde clown o.i.d. maar kinderen zijn net zo tevreden met het ouderwetse koekhappen en caketaartjes versieren! (Rosalie)
 14. Goedkoop en makkelijk is met de kinderen samen een vliegtuig vouwen van papier. (Ineke)
 15. Knutselen tijdens een kinderfeestje vinden kinderen vaak leuk & ze kunnen meteen een aandenken mee naar huis nemen! Maak van een ‘standaard’ knutselproject iets spannends door er een verhaaltje bij te maken. Bijvoorbeeld een verhaal over een vogeltje dat een wereld reis maakt wanneer je vogelhuisjes gaat maken! Wie weet komt het vogeltje wel overnachten in het zelfgemaakte vogelhuisje!
 16. Doe gewoon lekker mee met alle gekkigheid, leuk voor jezelf en voor de kinderen. (Brenda)
 17. Een pinata maken is ook altijd leuk!

Kinderfeestje idee: handige links

Kinderfeestje ideeën samengevat

In deze post las je kinderfeestje ideeën uit de praktijk. Ze zijn bedacht en uitgevoerd door de ouders die de tips geven!

Zie ook Kinderfeestje thuis en de Ultieme post over Kindertraktaties! Ben je op zoek naar ideeën voor simpele spelletjes? Lees dan mijn post Familiespellen!

*Je kunt cake kopen of zelf een cake bakken.

43 Comments

 1. Jouvence
 2. Caroline
 3. Frederique
 4. Mandy
 5. bedrukken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh