Kinderspelletjes buiten en jeugdsentiment
Last updated on December 9th, 2024 at 10:34 am
Als moeder ben ik altijd een groot voorstander van kinderspelletjes buiten geweest. Van kinderspelletjes bínnen ben ik trouwens ook fan, zeker als ze zonder schermpjes gespeeld worden. Eén van de spelletjes die mijn kinderen graag speelden toen ze nog klein waren was het spel Moeder hoe laat is het? Letterlijk en figuurlijk, want ze vroegen me ook om de haverklap hoe laat het was. ..
Moeder hoe laat is het: kinderspelletjes buiten
Overigens is Moeder hoe laat is het een populair kinderspel! Het wordt als volgt gespeeld.
1 kind is Moeder. Het doel van het spel is om langs moeder te komen.
Het kind dat moeder is, gaat ergens staan. De overige kinderen gaan op flinke afstand staan, en roepen: ‘Moeder hoe laat is het?’ Het kind dat moeder is geeft telkens antwoord. Bijvoorbeeld: ‘Drie uur.’ Dan mogen de kinderen 3 stappen zetten. Is het twee uur? Dan mogen ze twee stappen zetten. Zo komen ze steeds dichterbij.
De spanning van het spel zit hem erin dat ‘moeder’ ineens kan roepen: ‘ Het is etenstijd!’ en dan alle kinderen snel moet tikken. Die zijn dan af. Wie het langst overblijft heeft gewonnen.
Variant: Wolfje hoe laat is het
Hieronder zie je een filmpje waarin Moeder hoe laat is het wordt gespeeld maar dan heet het Wolfje hoe laat het is. Het kind staat bovendien niet met de rug naar de kinderen toe valt mij op. Ook laat het ‘wolfje’ de kinderen wel erg dichtbij zich komen volgens mij. Maar qua opstelling is het verder goed vergelijkbaar.
Kinderspelletjes buiten uit mijn tijd
Uit mijn eigen kindertijd herinner ik me de onder andere volgende kinderactiviteiten buiten:
- Knikkeren
- Elastieken
- Hoelahoepen
- Buskruit
- Verstoppertje
- Met zo’n lolobal stuiteren
- Touwtje springen
- Liedjes zingen met bijbehorend dansjes
- Anna Maria Koekoek
- Met een bal tegen de muur gooien
- Schommelen
Kinderactiviteiten binnen uit mijn tijd
Binnenshuis las ik eigenlijk het liefst een boek. Maar ik speelde ook graag ‘schooltje’ met mijn zusjes als we uit school kwamen. Verder elastiekte ik thuis ook met mijn zusjes en kaatsten we een bal tegen de muur. Een trampoline had je destijds nog niet.
Buskruit spel uitleg
Als kind speelde ik ook graag met mijn twee zusjes en ons buurjongetje het spel buskruit. Er zijn verschillende varianten, maar wij speelden Buskruit als een soort verstoppertje variant met een bal. En als je dan een paar keer had verloren kreeg je in het spel een bijnaam. Wij waren erg brave kindertjes en de ergste bijnaam die je kon krijgen was Bruine Boon! Ik herinner me nog dat mijn jongste zusje hete tranen huilde omdat ze Bruine Boon heette.
Buskruit spel uitleg: verstoppertje met een bal
Een persoon moet gaan zoeken, en de rest gaat zich verstoppen. Vervolgens moet de ‘zoeker’ de verstopte kinderen gaan zoeken. Elke keer als hij er eentje vond, gaat hij terug naar de bal en roept de naam van het kind. Die is dan af, en moet bij de bal blijven.
Wat dit Buskruit spel zo leuk maakt, is dat de kinderen die nog verstopt zijn de bal kunnen wegschoppen. En als je de bal wegschopt voordat je gevonden bent, is iedereen die al gevonden is weer vrij. Dan mag iedereen zich weer opnieuw gaan verstoppen en moet de zoeker opnieuw beginnen.
Leestip voor meer buitenspelletjes:
Tip: Dit spel is ook leuk voor kinderfeestjes!
Leestip
Welke kinderspelletjes speelde jij graag?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Draag al 16 jaar geen horloge meer. thuis gebruik ik het klokje op de oven. (zet ook regelmatig de kookwekker om niets te vergeten) en onderweg het klokje op mijn fietscomputer of mijn gsm.
Dat spelletje van hoe laat is het, kende ik niet eens, maar ik heb vroeger wel heel veel buiten gespeeld. Nu kom ik nog weleens in de speeltuin, maar dat is dan niet voor die van mij. Die zijn met 13 en 15 daar toch net iets te oud voor.
Love As always
Dimario
Ik herken heel veel spelletjes! Ik heb enkele jaren bij de jeugdbeweging (Chiro, hier in Vlaanderen) en dan werden deze spelletjes ook gespeeld.
Wat in Vlaanderen ook populair is, is ‘muurke klop’ (een variant van de bal tegen de muur kaatsen). Er is zelfs een Belgisch kampioenschap ‘muurke klop’.
Wat leuk dat er zelfs een kampioenschap in is Kim!
Knikkeren komt nog steeds jaarlijks terug. Meestal in het voorjaar. Verder noemden wij wat jij buskruitje noemt ‘balletje trap’ en dat deden we veel in de straat met alle buurkinderen. Maar touwtje springen en skeeleren heb ik ook veel gedaan. En schooltje spelen ook;).
Ik ken denk ik alle spelletjes, wij speelde veel buiten en ‘s avonds buiten verstoppertje doen was altijd spannend.
Kaatsen (ballen met 2 of 3 tegen de muur, “Stand en de bal is voor…” touwtje springen met 1 of 2 touwen.
Rolschaatsen…
Wat leuk allemaal!
Zo jammer dat je bijna geen kinderen meer buiten ziet spelen. Wij hinkelden, elastiekten (zeg je dat zo?) of rolschaatsten. Ik heb ook veel op straat getennist. Stoepranden deden we ook. Knikkeren, hutten bouwen, touwtje springen. Gewoon heerlijk buiten spelen tot het donker werd.