Kinderfeestjes: alles wat je weten wilde! En meer.

Kinderfeestje

Als je vijf kinderen hebt, dan heb je heel wat kinderfeestjes te organiseren. In de loop der jaren heb ik verschillende kinderpartijtjes gegeven, altijd een kinderfeestje thuis. En ik heb daar ook geregeld over geschreven. Maar sommige posts hierover heb ik jaren geleden geschreven, en liggen een beetje te verstoffen.

Daarom leek het het me een leuk idee om hier een overzicht te maken van mijn beste posts over feestjes voor kinderverjaardagen! Met een link er naar toe. Twintig jaar ervaring met partijtjes voor kinderen in één overzicht.

Twintig jaar kinderfeestjes: een overzicht!

 1. Feestjes met als thema LEGO
 2. Hoe geef je een budgetvriendelijk kinderfeestje?
 3. Kinderfeestje: lessen uit de praktijk
 4. Kinderfeestje 10-jarige: 4 uur
 5. Kinderfeestje voor 8-jarige voor 3,53 per kind
 6. Waarom niet thuis?
 7. Goodiebags bij een kinderfeestje
 8. Kinderfeestje idee met 12 tips voor en door moeders.
 9. 10 tips voor een succesvol kinderfeestje
 10. Kinderfeestje voor 6-jarigen
 11. Verjaardagsfeestje voor 7-jarigen met zeven personen
 12. Thema’s voor kinderfeestjes
 13. Hoe geef ik een leuk kinderfeestje?
 14. Algemene tips voor verjaardagfeestjes voor kinderen
 15. Harry Potter Kinderfeestje
 16. Harry Potter uitnodiging
 17. Zakdoekje leggen als activiteit
 18. Speurtocht ideeën kinderfeestje 8-jarige jongens
 19. Heksenfeestje
 20. 10 meestgemaakte fouten: flaters en katers
 21. Kinderfeestje 6 jarige thuis: met planning en tijdschema!
 22. Kinderfeestje thuis geven: tips en tricks van ouders
 23. Zelf een speurtocht maken voor een kinderfeestje
 24. Hoe deel je uitnodigingen uit voor een kinderfeestje?
 25. Hoe geef je een budgetvriendelijk kinderpartijtje?
 26. Slijm maken met baking soda
 27. Pinata maken

Lessen die ik heb geleerd over feestjes voor kinderen

Veel ouders vinden verjaardagsfeestjes voor kinderen geven geweldig. Ze genieten met volle teugen. Maar persoonlijk heb ik kinderverjaardagen altijd vooral hard werken gevonden. En een goede voorbereiding essentieel. Want bovenal wil je dat het een leuk kinderfeestje wordt voor je kind, en de gasten. En juist dat verlangen kan feestjes voor kinderen zo stressvol maken…

Kinderfeestjes geven: 3 fases

Ik heb geleerd dat het geven van een feestje voor kinderen in drie fases verloopt.

0 tot 4 jaar oud

Op deze leeftijd heb je nog niet te maken met de basisschool, en zullen de gasten vooral bestaan uit familie en jullie eigen kennissen en vriendenkring. Zeker als het gaat om kinderen die één jaar oud worden, denk ik dat een verjaardagsfeestje voor een eenjarige meer voor de ouders is dan voor de jarige. Veel eenjarigen voelen zich overweldigd door alle drukte.

In deze leeftijd zijn kinderfeestjes leuk, maar houd rekening met je kind!

4 tot 12 jaar oud: hete hangijzers!

Dit is de basisschoolleeftijd. In deze fase moet je flink aan de bak met kinderfeestjes. En de lat ligt hoog! Je zult merken dat er bepaalde hangijzers zijn als het gaat om verjaardagfeestjes in deze fase:

 • Doe je het feestje thuis of ga je met de kinderen ergens naar toe?
 • Biologisch verantwoorde snacks versus chips, lollies etc.
 • Als je ergens naar toe gaat, kies je dan voor een ‘gewone’ bestemming zoals bowlen, zwembad of de McDonalds? Of pak je uit en ga je naar een pretpark of iets dergelijks.
 • Veel kinderen hebben allergieën: hoe ga je hiermee om? Zorg je voor alternatieve snacks? Of laat je de gast zelf wat meenemen?
 • Allergieën kunnen ook een rol spelen als je kinderen wilt schminken. Lees ook mijn post Schminkvoorbeelden!
 • Geef je de gasten op het kinderfeestje een goodiebag mee of niet? En zo ja, wat doe je daar dan in?
 • Mag je kind verjaardagswensen opgeven, of vraag je geld dat aan een goed doel wordt geschonken?
 • Hoe lang mag een kinderfeestje duren? En tot hoe laat ‘s avonds? In het ene kamp vieren ouders feestjes ‘s middags. Andere ouders kiezen bijvoorbeeld voor feestjes voor achtjarigen die pas om 22 uur aflopen.

Naarmate je kind ouder wordt, kun je meer achterover leunen. Dat zie je vaak al gebeuren in groep 8. Veel kinderen willen dan graag een slaapfeestje. Je hoeft dan als ouder veel minder te organiseren, en bent minder verantwoordelijk voor het vermaak.

12-18: pubers

In deze fase hoef je niet veel meer te doen. Sterker nog: je aanwezigheid wordt vaak zelfs helemaal niet op prijs gesteld. Je mag er wel zijn, maar er niet bíj zijn. In deze leeftijdsgroep is een kinderfeestje geven vooral een kwestie van faciliteren. Zorgen dat er genoeg drinken is en chips en dergelijke.

Heet hangijzer: schenk je wel of geen alcohol?

Zelf vind ik dat kinderen in deze leeftijd geen alcohol hoeven te drinken. Ook niet als ze 16 zijn. En volgens de wet mag dat ook niet. Maar wat doe je als de verjaardagsgasten zelf binnenkomen met een kratje bier?! Dat overkwam ons…

Conclusie over kinderfeestjes

De fase waarin verjaardagsfeestjes hard werken zijn is vooral gedurende de basisschool leeftijd. Net zoals rondom thema’s als borstvoeding, samen slapen, flesvoeding, speentjes zijn er als het om kinderverjaardagen gaat ook allerlei hete hangijzers. Als je ze ziet en herkent zijn ze ergens ook wel grappig.

Zelfs de vraag: ‘Is een kinderfeestje geven leuk?’ is een heet hangijzer. Want de stilzwijgende norm is dat je moet roepen: ‘Jaaa, geweldig! Ik geniet toch altijd zoooo.’

Lees ook Slijm maken! Met handige recepten, en t-shirt bedrukken!

Wil je schrikken? In de documentaire Supersize Me 2 wordt onder andere zichtbaar gemaakt hoe ketens als McDonalds kinderen al jong aan zich proberen te binden. Bijvoorbeeld door… kinderfeestjes!

Welke hete hangijzers ken jij als het gaat om verjaardagsfeestjes geven voor kinderen?

Deze post is eerder verschenen in 2015 en is compleet vernieuwd zodat alle informatie weer up to date is.

Similar Posts

65 Comments

 1. Ik kan me niet heel veel herinneren, maar ik vierde het voornamelijk thuis. Met z’n allen de stad in om geschminkt te worden en daarna pannenkoeken te eten. Een keer zijn we naar het Natuurmuseum in Tilburg geweest, dat was toen ik een jaar of 9 was gok ik, leerzaam en leuk. Daarna heb ik nog één keer mijn verjaardag gevierd toen ik een jaar of 14/15 was, ook thuis, lekker friet eten, kletsen.
  Ik ken heel veel kinderen die ieder jaar maar weer gingen bowlen, ik kan ondertussen dus ook geen bowlingbal meer zien. :P Ik weet niet of ik echt ieder jaar een kinderfeestje heb gehad aangezien ik me toch best wel wat kan herinneren van die tijd en ik me niet meer feestjes kan herinneren. Ik vond het wel prima als mijn familie kwam en mijn beste vriendin/buurmeisje.

 2. Ik kan mij er weinig van herinneren eerlijk gezegd, zelfs ben ik namelijk op 6 dec. jarig en ook al wilde mijn moeder feestjes geven voor mij, vaak zeiden de ouders nee, omdat het al zo druk was teveel snoep om hen heen was en ga zo maar door…

  Met mijn kind, op 6 mei, kwam ineens die meivakantie om de hoek kijken, zij is dus elk jaar in die vakantie jarig, ook niet leuk…. maar ik heb altijd wel een feestje gegeven, gewoon thuis en oud hollands. Haar 18de verjaardag was gaaf, dat was een hoop meiden in de woonkamer en allemaal slaapspul mee inderdaad en gaan met die banaan, overigens wilden deze meiden juist wel dat ik erbij was, hahaha waar ik zoiets had, zoek het even samen uit.

  De alcohol wet was toen nog ‘normaal’ maar zelf heb ik dat niet gehaald,z e zaten toch al aan de energy drinks op dat moment, het is dus alweer een tijdje geleden voor mij. Ik heb maar 1 kind, gelukkig wel? ;-)

  1. Het valt niet mee inderdaad om een feestje te geven in een vakantie. Want veel mensen zijn dan de hort op. Trouwens ook als het niet vakantie is, valt het niet mee om een feestje in te plannen omdat veel kinderen een volle agenda hebben.

 3. Toen onze kinderen nog jonger waren vond ik het altijd heel erg leuk om feestjes voor ze te organiseren. Elke keer bedacht ik een nieuw thema en we vierden het vrijwel altijd hier thuis. Ik kreeg elke keer te horen dat het zo gezellig en leuk was geweest. Ik had er altijd veel plezier in.

  Leuk al die links naar artikelen over dit onderwerp. Heerlijk om eens terug te lezen :)

  1. Nou dat was het ook Kim! En eigenlijk had ik het liefst gezegd: ‘Dat willen wij hier in huis niet hebben.’ Maar dat vond ik ook te vervelend. Dus hebben we het maar gelaten…

   Maar ik ben er niet trots op.

 4. Wat een leuke tips! Gelukkig heb ik er voorlopig nog niet mee te maken, mijn zoontje wordt binnenkort 2 en die is al blij als hij een stuk inpakpapier krijgt en alle aandacht heeft ;).

 5. Als je Co-ouderschap hebt, dan pas zijn kinderfeestjes een uitdaging :-) Hoe houd je het leuk voor de kinderen en vermijd je spanningen. Maar om eerlijk te zijn vind ik kinderfeestjes hard werken. En ben ik altijd happy als ze weer naar huis gaan :-)

  1. Voorheen met partner op neutraal grondgebied. Dus dat is ergens buitenshuis.
   Tegenwoordig doen we het apart. Het ene jaar doe ik die van oudste dochter, het andere jaar die van jongste dochter. Het blijft puzzelen en stiekem willen mijn kinderen toch graag beide ouders erbij.

  2. Je post komt lekker op tijd. Onze jongste word vrijdag 7jaar. Nu ben ik bezig om voor familie en vrienden de boel aan kant te maken in huis. Wat niet meevalt omdat ik net weer uit overspannen toestand kom. Bedacht me dat ik haar feestje misschien maar in de herfstvakantie ga houden. Dan is mijn man ook thuis en kunnen we taken verdelen of wellicht met een clubje gewoon wat buiten de deur gaan doen. Vind het sowieso lastig met alle coronaregels enzo nu.

 6. Ik heb maar 1 kind en daarmee natuurlijk lang niet zoveel ervaring als jij, maar ik heb wel ondervonden dat het in iedere fase vanaf de lagere schoolleeftijd heel belangrijk is om iets te organiseren waarmee de kinderen leuk bezig kunnen zijn. Als je niks organiseert dan loop je kans op geklier (doordat kinderen zich gaan vervelen) en op conflicten.
  De allermakkelijkste verjaardagsfeestjes die ik voor mijn dochter ooit georganiseerd heb – én die ook nog ‘s het meest gewaardeerd werden door de kinderen zelf – waren de keer dat we naar een golfslagbad zijn gegaan en de keer dat we naar het theater zijn gegaan voor een humoristisch toneelstuk met Arjan Ederveen in de hoofdrol.

 7. Van dat laatste had ik niet zo’n last, iedereen die ooit uitgenodigd is, was er altijd wel… hahaha maar ja, ze is 23 going on 24 ondertussen…

 8. Dit ga ik op zeer korte termijn doorspitten. Want op 2 aug. a.s. wordt mijn zoon 9 :D
  Ik heb wel al het e.e.a. in gedachten natuurlijk, want ik laat niets tot op het laatste moment liggen als het even kan. Maar tips zijn altijd welkom, dus dit komt als geroepen!

 9. Leuke blog! Kinderfeestjes is toch best wel doorwerken in mijn beleving :)
  Nu zijn die van mij 8 en 5 jaar oud, die jongste groep vergt wat meer inzet van de ouders als die van de oudste.

  Persoonlijk vindt ik de lat die gelegd wordt soms belachelijk, het moet als maar gekker (en vooral duurder) voor mijn gevoel. De laatste twee feestjes waren beide bij onze ‘thuisbasis’ (niet thuis maar een plek waar we veel werken en regelmatig zijn, ook als gezin) met een grote tuin, trampoline, schommel, boomhuis, water, eten, drinken en natuurlijk een ijsje

  Simpel maar allemaal waren ze blij, de kids hebben genoten.

 10. Hier ook al een groot aantal feestjes achter de rug. Een heel gedoe altijd om het in goede banen te leiden. We zijn nog nooit met de kinderen weggeweest maar altijd thuis feestjes gegeven… Maar het was bijna altijd heel leuk.

  Je verhaal over een kratje bier komt me bekend voor! Toen onze oudste een paar weken geleden 15 werd kwamen een paar vrienden ook met een kratje bier aanzetten… Wat moet je doen? We hebben er toch wel wat van gezegd. Ze zijn pas 15!! Na een tijdje kwam mijn man buiten langs de groep jeugd en wat deden ze? Allemaal toch aan de bier. Gelukkig was de groep zo groot dat de meesten er maar 1 kregen en toen was de krat leeg… Mijn man heeft ze het flesje wel laten leeg drinken maar toch gezegd dat dit niet leuk was! Ben altijd blij als het achter de rug is zonder al teveel gekkigheid en ongelukken…

  1. Vijftien vind ik ook niet goed inderdaad. Bij mijn dochter waren de meesten 16, maar er waren er ook wel een paar jonger.

   Goed om te weten dat wij niet de enigen waren die werden verrast op deze manier.

 11. Wat een hoop tips!
  Hier net nog een kinderfeestje voor mijn “iets ouder dan 1”-jarige achter de rug.
  We hebben gewacht tot de zomer/het goede weer zodat we alle neefjes en nichtjes buiten in de tuin konden laten ravotten ;-)

 12. Mijn jongste wordt vandaag 10 en het einde van de verjaardagspartijtjes is in zicht! Yeah!
  De oudste is 16 en bij hem heb ik jaren de feestjes thuis gevierd, omdat ik vond dat het moest. Maar man oh man, het is met afstand niet mijn favoriete bezigheid. Gesloopt ben ik!
  Jongste regelde trouwens alles zelf, toen we net voor de zomervakantie op een veldje vlak bij school zijn feestje vierden met 9 kinderen en ik deed de catering en persoonlijke aandacht, waar nodig.

 13. Mijn oudste dochter wordt na de zomervakantie 5 jaar. Uiteraard hoort daar ook een kinderfeestje bij. Maar ik heb echt nog geen flauw idee wat we gaan doen. Ik vind het zo lastig, omdat het nog van die ukken zijn. Waarschijnlijk worden het oud-Hollandse spelletjes zoals koekhappen. We hebben nog genoeg feestjes te gaan en wil niet meteen groots uitpakken, want dan zal ik mezelf steeds moeten overtreffen haha Ik ga je overige blogs hierover ook nog lezen ????

  1. Goed plan om met een Oud-Hollands kinderfeestje te beginnen. Op die leeftijd vinden ze spelletjes spelen hartstikke leuk.

   Bovendien heb je dan inderdaad ook nog ruimte over voor komende jaren!

 14. Twintig jaar ervaring. Ik zeg: tijd om een bureau voor het organiseren van kinderfeestjes te starten. Ik weet zeker dat veel mensen er gebruik van zouden maken:).

 15. ik heb geen kinderen
  en mijn eigen feestjes als kind liggen heel ver achter mij :)
  ik was als kind al heel veel in de natuur te vinden , een feest op zich
  en dat is nu gelukkig nog zo , maar zo’n mensen/auto menigte zoals op de Posbank is een gruwel :(

 16. Kinderfeestje 2.0. S heeft zelf iedereen bericht. Heeft een schema opgesteld wanneer wie komt, zodat het coronaproof was. Daarna heeft ze de kinderen vermaakt en konden de ouders gezellig kletsen. Ik vond het een uitkomst.

  Love As Always
  Di Mario

 17. Ik heb ondervonden dat je niet teveel moet plannen. Kinderen kunnen zichzelf een een groepje heel goed zelf vermaken

  1. Als dat zo werkt is het fijn Linda. Bij mij ging het helaas vaak niet zo… Dan keken ze me allemaal aan en vroegen verwachtingsvol: ‘En? Waar gaan we heen?’

 18. wij namen geen risico toen onze dochter 16 werd en we wisten dat er ook 18 jarigen zouden komen. We legden duidelijk uit dat hier de regels voor 16-jarige golden. Wat ze deden als ze later het dorp in gingen, was niet aan ons..om het goed te maken hadden we wel heel veel lekkere niet alcoholische drank

 19. Dit is echt zo’n mooi how-to blog met zoooveel tips! Vijf kinderen? Wow, geweldig. Ik zal zodra het ter sprake komt bij vriendinnen, deze blog aanraden wanneer ze inspiratieloos zijn voor hun kinderfeestjes xxx

 20. Ik vond vooral de verantwoording voor andermans kinderen zwaar. Ik ben wel eens gaan zwemmen met vijf kinderen (allemaal mét zwemdiploma) maar ik blééf koppies tellen. Of al die kinderen van een ander in mijn auto… ik was altijd bang dat ik een ongeluk zou krijgen. Ik was altijd zoooo blij als ik alle verjaardagsgasten heelhuids thuis af had geleverd!

 21. De eerste jaren vierde ik het thuis, maar ik merkte al snel dat het beter voor mij was om het buitenshuis te vieren en mijn kinderen waren het hier mee eens. Ik vind het altijd leuk, maar na afloop ben ik weer blij dat het gedaan is :)

 22. O kwamen ze echt met een krat bier? Hier wordt het ook niet geschonken, energy drank ook niet. Verder is het mijn hobby niet, als ik eerlijk ben. Zeker de kleuterleeftijd is best intensief. Laatste feestje deden we in de ballenbak uit gemak (en vanwege de zwangerschap). Is niet mijn favoriete plek, maar was wel ideaal. Ook gecombineerd (dochters werden 5 en 6) dus dat scheelde!

 23. Heb er inmiddels heel wat opzitten. Stiekem blij dat de jongste steeds ergens heen wil, dan kost het mij minder tijd. Hoewel ik het zelf organiseren dat mijn puber leuk vindt, en dus zelf nog steeds doet, toch ook wel heel leuk vind.

 24. Onze dochter wordt in december 4 jaar. Als ze dan op de basisschool zit, zullen we met haar vijfde verjaardag wel ‘aan de bak’ moeten. Denk ik…

 25. Wij vierde kinderfeestjes gewoon lekker thuis ook voor mijn zoon. Op het eind kregen ze gewoon een snoepzakje mee en er werd patat gegeten. Het grappigste is dat de meeste kinderen dat nog gewoon de leukste feestjes vonden ook.

 26. Vind je het erg als ik zeg dat ik blij ben dat we de kinderfeestjes en partijtjes fase achter de rug hebben? Okay, de 18+ feestjes van onze inmiddels young adults hebben ook de nodige voeten in de aarde. Daar is het maar weer afwachten wat je aantreft als je de day after weer thuis komt omdat je natuurlijk weg bent gestuurd, parents not allowed. Nee hoor valt reuze mee hier gelukkig, ha ha.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.