Kinderfeestjes: alles wat je weten wilde!

Gepost July 23, 2015 in Opvoeding / 27 Comments

kinderfeestjesAls je vijf kinderen hebt dan heb je heel wat kinderfeestjes te organiseren. In de loop der jaren heb ik verschillende kinderfeestjes gegeven, altijd een kinderfeestje thuis. En ik heb daar ook geregeld over geschreven. Maar sommige posts over kinderfeestjes zijn jaren geleden geschreven, en liggen een beetje te verstoffen.

Daarom leek het het me een leuk idee om hier een overzicht te maken van mijn beste posts over kinderfeestjes! Met link er naar toe. Twintig jaar ervaring met kinderfeestjes in één overzicht.

Twintig jaar kinderfeestjes: een overzicht!

 1. Kinderfeestjes met als thema LEGO
 2. Hoe geef je een budgetvriendelijk kinderfeestje?
 3. Kinderfeestje: lessen uit de praktijk
 4. Kinderfeestje 10-jarige: 4 uur
 5. Kinderfeestje voor 8-jarige voor 3,53 per kind
 6. Kinderfeestjes: waarom niet thuis?
 7. Goodiebags bij een kinderfeestje
 8. Kinderfeestje idee met 11 tips voor en door moeders.
 9. 10 tips voor een succesvol kinderfeestje
 10. Kinderfeestje voor 6-jarigen
 11. Thema’s voor kinderfeestjes
 12. Hoe geef ik een leuk kinderfeestje?
 13. Algemene tips voor kinderfeestjes
 14. Harry Potter Kinderfeestje
 15. Harry Potter uitnodiging
 16. Speurtocht ideeën kinderfeestje 8-jarige jongens

Kinderfeestjes: lessen die ik heb geleerd

Veel ouders vinden kinderfeestjes geweldig. Ze genieten met volle teugen. Maar persoonlijk heb ik kinderfeestjes altijd vooral hard werken gevonden. En een goede voorbereiding essentieel. Want bovenal wil je dat het een leuk kinderfeestje wordt voor je kind, en de gasten. En juist dat verlangen kan kinderfeestjes stressvol maken…

Kinderfeestjes geven: 3 fases

Ik heb geleerd dat het geven van kinderfeestjes in drie fases verloopt.

0 tot 4 jaar oud

Op deze leeftijd heb je nog niet te maken met de basisschool, en zullen de gasten vooral bestaan uit familie en jullie eigen kennissen en vriendenkring. Zeker als het gaat om kinderen die één jaar oud worden, denk ik dat een kinderfeestje meer voor de ouders is dan voor de jarige. Veel eenjarigen voelen zich overweldigd door alle drukte.

In deze leeftijd zijn kinderfeestjes leuk, maar houd rekening met je kind!

4 tot 12 jaar oud: hete hangijzers!

Dit is de basisschool leeftijd. In deze fase moet je flink aan de bak met kinderfeestjes. En de lat ligt hoog! Je zult merken dat er bepaalde hangijzers zijn als het gaat om kinderfeestjes in deze fase:

 • Doe je het kinderfeestje thuis of ga je met de kinderen ergens naar toe?
 • Biologisch verantwoorde snacks versus chips, lollies etc.
 • Als je ergens naar toe gaat, kies je dan voor een ‘gewone’ bestemming zoals bowlen, zwembad of de MacDonalds? Of pak je uit en ga je naar een pretpark of iets dergelijks.
 • Veel kinderen hebben allergieën: hoe ga je hier mee om? Zorg je voor alternatieve snacks? Of laat je de gast zelf wat meenemen?
 • Allergiën kunnen ook een rol spelen als je kinderen wilt schminken. Lees ook mijn post Schminkvoorbeelden!
 • Geef je de gasten op het kinderfeestje een goodiebag mee of niet? En zo ja, wat doe je daar dan in?
 • Mag je kind verjaardagswensen opgeven, of vraag je geld dat aan een goed doel wordt geschonken?
 • Hoe lang mag een kinderfeestje duren? En tot hoe laat ‘s avonds? In het ene kamp vieren ouders kinderfeestjes ‘s middags. Andere ouders kiezen bijvoorbeeld voor kinderfeestjes voor acht-jarigen die pas om 22 uur aflopen.

Naarmate je kind ouder wordt, kun je meer achterover leunen. Dat zie je vaak al gebeuren in groep 8. Veel kinderen willen dan graag een slaapfeestje. Je hoeft dan als ouder veel minder te organiseren, en bent minder verantwoordelijk voor het vermaak.

12-18: pubers

In deze fase hoef je niet veel meer te doen. Sterker nog: je aanwezigheid wordt vaak zelfs helemaal niet op prijs gesteld. Je mag er wel zijn, maar er niet bíj zijn. In deze leeftijdsgroep is een kinderfeestje geven vooral een kwestie van faciliteren. Zorgen dat er genoeg drinken is en chips en dergelijke.

Heet hangijzer: schenk je wel of geen alchohol?

Zelf vind ik dat kinderen in deze leeftijd geen alchohol hoeven te drinken. Ook niet als ze 16 zijn. En volgens de wet mag dat ook niet. Maar wat doe je als de verjaardagsgasten zelf binnen komen met een kratje bier?! Dat overkwam ons…

Conclusie over kinderfeestjes

De fase waarin kinderfeestjes hard werken zijn is vooral gedurende de basisschool leeftijd. Net zoals rondom thema’s als borstvoeding, samen slapen, flesvoeding, speentjes zijn er als het om kinderfeestjes gaat ook allerlei hete hangijzers. Als je ze ziet en herkent zijn ze ergens ook wel grappig.

Zelfs de vraag: ‘Is een kinderfeestje geven leuk?’ is een heet hangijzer. Want de stilzwijgende norm is dat je moet roepen: ‘Jaaa, geweldig! Ik geniet toch altijd zoooo.’

Lees ook Slijm maken! Met handige recepten, en t-shirt bedrukken!

Welke hete hangijzers ken jij als het gaat om kinderfeestjes?


27 responses to “Kinderfeestjes: alles wat je weten wilde!

 1. Ik kan me niet heel veel herinneren, maar ik vierde het voornamelijk thuis. Met z’n allen de stad in om geschminkt te worden en daarna pannenkoeken te eten. Een keer zijn we naar het Natuurmuseum in Tilburg geweest, dat was toen ik een jaar of 9 was gok ik, leerzaam en leuk. Daarna heb ik nog één keer mijn verjaardag gevierd toen ik een jaar of 14/15 was, ook thuis, lekker friet eten, kletsen.
  Ik ken heel veel kinderen die ieder jaar maar weer gingen bowlen, ik kan ondertussen dus ook geen bowlingbal meer zien. 😛 Ik weet niet of ik echt ieder jaar een kinderfeestje heb gehad aangezien ik me toch best wel wat kan herinneren van die tijd en ik me niet meer feestjes kan herinneren. Ik vond het wel prima als mijn familie kwam en mijn beste vriendin/buurmeisje.

 2. Ik kan mij er weinig van herinneren eerlijk gezegd, zelfs ben ik namelijk op 6 dec. jarig en ook al wilde mijn moeder feestjes geven voor mij, vaak zeiden de ouders nee, omdat het al zo druk was teveel snoep om hen heen was en ga zo maar door…

  Met mijn kind, op 6 mei, kwam ineens die meivakantie om de hoek kijken, zij is dus elk jaar in die vakantie jarig, ook niet leuk…. maar ik heb altijd wel een feestje gegeven, gewoon thuis en oud hollands. Haar 18de verjaardag was gaaf, dat was een hoop meiden in de woonkamer en allemaal slaapspul mee inderdaad en gaan met die banaan, overigens wilden deze meiden juist wel dat ik erbij was, hahaha waar ik zoiets had, zoek het even samen uit.

  De alcohol wet was toen nog ‘normaal’ maar zelf heb ik dat niet gehaald,z e zaten toch al aan de energy drinks op dat moment, het is dus alweer een tijdje geleden voor mij. Ik heb maar 1 kind, gelukkig wel? 😉

  • Het valt niet mee inderdaad om een feestje te geven in een vakantie. Want veel mensen zijn dan de hort op. Trouwens ook als het niet vakantie is, valt het niet mee om een feestje in te plannen omdat veel kinderen een volle agenda hebben.

 3. Toen onze kinderen nog jonger waren vond ik het altijd heel erg leuk om feestjes voor ze te organiseren. Elke keer bedacht ik een nieuw thema en we vierden het vrijwel altijd hier thuis. Ik kreeg elke keer te horen dat het zo gezellig en leuk was geweest. Ik had er altijd veel plezier in.

  Leuk al die links naar artikelen over dit onderwerp. Heerlijk om eens terug te lezen 🙂

  • Nou dat was het ook Kim! En eigenlijk had ik het liefst gezegd: ‘Dat willen wij hier in huis niet hebben.’ Maar dat vond ik ook te vervelend. Dus hebben we het maar gelaten…

   Maar ik ben er niet trots op.

 4. Wat een leuke tips! Gelukkig heb ik er voorlopig nog niet mee te maken, mijn zoontje wordt binnenkort 2 en die is al blij als hij een stuk inpakpapier krijgt en alle aandacht heeft ;).

 5. Als je Co-ouderschap hebt, dan pas zijn kinderfeestjes een uitdaging 🙂 Hoe houd je het leuk voor de kinderen en vermijd je spanningen. Maar om eerlijk te zijn vind ik kinderfeestjes hard werken. En ben ik altijd happy als ze weer naar huis gaan 🙂

 6. Ik heb maar 1 kind en daarmee natuurlijk lang niet zoveel ervaring als jij, maar ik heb wel ondervonden dat het in iedere fase vanaf de lagere schoolleeftijd heel belangrijk is om iets te organiseren waarmee de kinderen leuk bezig kunnen zijn. Als je niks organiseert dan loop je kans op geklier (doordat kinderen zich gaan vervelen) en op conflicten.
  De allermakkelijkste verjaardagsfeestjes die ik voor mijn dochter ooit georganiseerd heb – én die ook nog ‘s het meest gewaardeerd werden door de kinderen zelf – waren de keer dat we naar een golfslagbad zijn gegaan en de keer dat we naar het theater zijn gegaan voor een humoristisch toneelstuk met Arjan Ederveen in de hoofdrol.

 7. Van dat laatste had ik niet zo’n last, iedereen die ooit uitgenodigd is, was er altijd wel… hahaha maar ja, ze is 23 going on 24 ondertussen…

 8. Dit ga ik op zeer korte termijn doorspitten. Want op 2 aug. a.s. wordt mijn zoon 9 😀
  Ik heb wel al het e.e.a. in gedachten natuurlijk, want ik laat niets tot op het laatste moment liggen als het even kan. Maar tips zijn altijd welkom, dus dit komt als geroepen!

 9. Leuke blog! Kinderfeestjes is toch best wel doorwerken in mijn beleving 🙂
  Nu zijn die van mij 8 en 5 jaar oud, die jongste groep vergt wat meer inzet van de ouders als die van de oudste.

  Persoonlijk vindt ik de lat die gelegd wordt soms belachelijk, het moet als maar gekker (en vooral duurder) voor mijn gevoel. De laatste twee feestjes waren beide bij onze ‘thuisbasis’ (niet thuis maar een plek waar we veel werken en regelmatig zijn, ook als gezin) met een grote tuin, trampoline, schommel, boomhuis, water, eten, drinken en natuurlijk een ijsje

  Simpel maar allemaal waren ze blij, de kids hebben genoten.

 10. Jet

  Hier ook al een groot aantal feestjes achter de rug. Een heel gedoe altijd om het in goede banen te leiden. We zijn nog nooit met de kinderen weggeweest maar altijd thuis feestjes gegeven… Maar het was bijna altijd heel leuk.

  Je verhaal over een kratje bier komt me bekend voor! Toen onze oudste een paar weken geleden 15 werd kwamen een paar vrienden ook met een kratje bier aanzetten… Wat moet je doen? We hebben er toch wel wat van gezegd. Ze zijn pas 15!! Na een tijdje kwam mijn man buiten langs de groep jeugd en wat deden ze? Allemaal toch aan de bier. Gelukkig was de groep zo groot dat de meesten er maar 1 kregen en toen was de krat leeg… Mijn man heeft ze het flesje wel laten leeg drinken maar toch gezegd dat dit niet leuk was! Ben altijd blij als het achter de rug is zonder al teveel gekkigheid en ongelukken…

  • Vijftien vind ik ook niet goed inderdaad. Bij mijn dochter waren de meesten 16, maar er waren er ook wel een paar jonger.

   Goed om te weten dat wij niet de enigen waren die werden verrast op deze manier.

 11. Wat een hoop tips!
  Hier net nog een kinderfeestje voor mijn “iets ouder dan 1”-jarige achter de rug.
  We hebben gewacht tot de zomer/het goede weer zodat we alle neefjes en nichtjes buiten in de tuin konden laten ravotten 😉

 12. Mijn jongste wordt vandaag 10 en het einde van de verjaardagspartijtjes is in zicht! Yeah!
  De oudste is 16 en bij hem heb ik jaren de feestjes thuis gevierd, omdat ik vond dat het moest. Maar man oh man, het is met afstand niet mijn favoriete bezigheid. Gesloopt ben ik!
  Jongste regelde trouwens alles zelf, toen we net voor de zomervakantie op een veldje vlak bij school zijn feestje vierden met 9 kinderen en ik deed de catering en persoonlijke aandacht, waar nodig.

 13. Mijn oudste dochter wordt na de zomervakantie 5 jaar. Uiteraard hoort daar ook een kinderfeestje bij. Maar ik heb echt nog geen flauw idee wat we gaan doen. Ik vind het zo lastig, omdat het nog van die ukken zijn. Waarschijnlijk worden het oud-Hollandse spelletjes zoals koekhappen. We hebben nog genoeg feestjes te gaan en wil niet meteen groots uitpakken, want dan zal ik mezelf steeds moeten overtreffen haha Ik ga je overige blogs hierover ook nog lezen ????

  • Goed plan om met een Oud-Hollands kinderfeestje te beginnen. Op die leeftijd vinden ze spelletjes spelen hartstikke leuk.

   Bovendien heb je dan inderdaad ook nog ruimte over voor komende jaren!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.