Opvoeding

Basisschool kiezen: maak niet dezelfde fout als ik

buurtschool

Een basisschool kiezen is een belangrijke beslissing. Er zijn dan ook vele artikelen geschreven over hoe je dat aanpakt. Dus ik ga jullie hier niet vervelen met nog een artikel over een basisschool kiezen.

Onderaan deze post zal ik een overzicht geven van goede artikelen die hierover al geschreven zijn.

Nee, dit is een artikel over mijn persoonlijke ervaring met een basisschool kiezen.

En de vergissing die ik daarbij maakte.

Hieronder de post die ik hierover schreef in 2010, gevolgd door een nawoord in 2020!

Basisschool kiezen: buurtschool versus de leukste en/of beste school

Toen mijn kinderen hun schoolcarrière begonnen deed ik een uitgebreid warenonderzoek. Ik bezocht drie verschillende scholen: een katholieke, een protestants christelijke en een openbare buurtschool.

Ik viel voor de gezellige uitstraling van de protestants christelijke school, en de christelijke signatuur. Dat het een kilometer verder was dan de openbare buurtschool, daar haalde ik mijn schouders voor op. Ik ging voor de ideale school, niet voor de makkelijkste!

Logistieke puzzel

Alles ging prima, tot ik zwanger werd van mijn jongste zoon Piet, de vijfde in de rij. Plotseling had ik een logistieke puzzel waar ik geen oplossing voor wist. Moest ik die arme baby voortdurend uit zijn warme bedje rukken om kinderen te halen en brengen? Hem alleen thuis laten, en snel met de auto heen en weer durfde ik niet. Ik was toch al snel twintig minuten weg, vooral omdat de kinderen zelden op tijd uit waren!

Advies Opvoedtelefoon

Ik lag een paar nachten te piekeren, en belde zelfs de opvoedtelefoon. Die benaderden het vraagstuk: ‘Wat moet ik doen?’ vanuit een onverwachte hoek: ‘Kunt ú het wel aan?’ Eigenlijk was dat best aangenaam, die zorg om mij, maar zelf kon ik me daar niet druk om maken. Het ging mij vooral om de kinderen.

Kennismakingsgesprek bij de buurtschool

Uiteindelijk maakte ik een afspraak voor een oriënterend gesprek op de openbare buurtschool, en na veel wikken en wegen besloten we van school te veranderen. Maartje, de oudste, zat toen in groep 4, Jan ging van groep 2 naar groep 3, en zou zijn vriendje toch kwijt raken want die bleef in 2, en Teuntje ging pas een half jaartje. Voor Maartje vond ik het erg vervelend, en zij baalde ook het meest.

Waarom ik overstapte naar de buurtschool

Maar mijn plan was de verwachte baby lekker in de kinderwagen te leggen, en voortaan de kinderen lopend te halen en brengen met de kinderwagen. Veel plannen die je als moeder maakt mislukken, maar dit plan slaagde glansrijk. Ik hoefde Piet niet steeds wakker te maken, als ik naar school moest, maar pakte simpelweg de wandelwagen met hem er al in. En later toen hij ouder was en vaker wakker, bond ik hem in de Babybundler op mijn lichaam, en genoten we van de wandelingen. En als extra bonus verloor ik door de acht kilometer per dag die ik in totaal liep moeiteloos al mijn zwangerschapskilo’s.

Persoonlijk geef ik dus sterk de voorkeur aan een buurtschool. Bijkomend voordeel is dat klasgenootjes vaak in de buurt wonen, en dat kinderen dus al snel zelfstandig naar speelafspraakjes kunnen. Moest ik bij de christelijke school best een eindje rijden om kinderen op te pikken als ze ergens gingen spelen, bij de openbare school konden ze zelf thuis komen! De enige vlieg in de pap, zijn de mensen voor wie onze school niet de buurtschool is! Dan moet ik opnieuw een eind rijden om kinderen bij hen op te pikken.

Basisschool kiezen: nawoord 2020

Nicole Orriëns

De beslissing om over te stappen naar de buurtschool was één van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. Van te voren had ik niet kunnen bedenken hoeveel eenvoudiger mijn leven ervan zou worden. En niet alleen dat van mij, ook dat van de kinderen.

 1. Het leven werd rustiger en simpeler.
 2. De kinderen kregen meer beweging omdat ik ze lopend naar school kon brengen in plaats van met de auto.
 3. Ik kreeg meer beweging.
 4. De kinderen kregen meer vrijheid, omdat ze al jonger zelfstandig naar school en vriendjes konden.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat een buurtschool bij jou en je kinderen past. Maar mijn ervaring is dat het soms loont om iets in te leveren op hoe leuk of goed een school is, en te gaan voor de school die logistiek gezien het makkelijkst is. Want, zoals ze bij de Opvoedtelefoon terecht opmerkten: je moet het als ouder ook allemaal kunnen bolwerken.

En tegenwoordig wordt er al erg veel van jonge ouders gevraagd.

P.S. Een andere valkuil is dat je op zogenoemde open dagen in de regel géén correcte indruk krijgt van het reilen en zeilen van een school. Ja, je krijgt een indruk van de sfeer, maar vergis je niet: op zo’n dag zetten scholen hun beste beentje voor. En dat is niet altijd representatief voor de dagelijkse gang van zaken.

Vraag om die reden altijd naar de verhalen en ervaringen van collega ouders, en bezoek als het even kan een school een keer gedurende schooltijd.

Leestips voor hulp bij basisschool kiezen

Basisschool kiezen
Een echte aanrader! Bestel nu bij bol.com

Wat zijn jullie gedachten over het kiezen van een basisschool? Laat je idealen het zwaarste wegen, of praktische overwegingen?

Ik begon dus met idealen, maar ben halverwege overgelopen naar het andere kamp.

Similar Posts

54 Comments

 1. Voor mij was het gemakkelijk, de buurtschool is de openbare school en dus geen centje pijn. Was de openbare school echter verder weg geweest, dan had ik wat verder moeten reizen. Want ik ga dan absoluut voor de ideële school.

 2. Wij zijn ervoor verhuisd… De buurtschool kiezen was een stuk goedkoper geweest :-) (maar naast dat we ons er qua gedachtengoed niet thuisvoelden was het ook een school in een achterstandsbuurt)

  Ze zitten nu op een school waar we helemaal achter staan en dat vind ik het wel waard.

 3. wij zijn begonnen op de Vrije School, uit idealisme. Mijn zoon liep echter in het tweede kleuterjaar volledig vast, werd ziek, plaste in zijn broek enz. enz.
  Na veel onderzoeken (waar ik niet over uit zal wijden, omdat dat slecht is voor mijn bloeddruk) hebben wij hem laten testen en bleek ons vermoeden waar, hij is erg intelligent, en verveelde zich kapot tussen de biologische wollen popjes. Na een spannend halfjaar zijn wij van Zwolle naar Hengelo heen en weer gaan rijden om hem naar een Leonardoschool te laten gaan. Dit schooljaar is er zo’n school in Dronten opengegaan, dus nu rijden we een halfuurtje door de polder, en er gaan meer kinderen uit Zwolle, dus het is een stuk gemakkelijker. Maar de buurtschool zit er dus niet in. (nu heb ik 1 kind, dus dat is logistiek natuurlijk geen probleem)

 4. Wij hadden de luxe uit 3 scholen op loopafstand!
  En al zou er maar 1 school in de buurt zijn geweest dan had ik daar voor gekozen. Het is fijn dat de klasgenootjes niet te ver weg wonen.
  Onze jongste zit nu op het voortgezetonderwijs en op deze school komen ze uit alle windstreken….op bezoek gaan is soms gewoon niet te doen (denk aan een half uur met de trein!).

 5. In onze straat zit een katholieke school op 100m. Om de hoek zitten een openbare school en een vrije school op elk 75m. En linksom zit een algemeen christelijke school op 100m. Ik hoef dus helemaal niet op afstand te kiezen, het kan puur op idealisme. Tenzij je kind niet op het regulier onderwijs past natuurlijk.

  Niet dat het nog nodig is, de jongste is 20….;-)

 6. Hier is het net andersom. Zijn we ooit begonnen op de buurtschool aan de overkant van de straat. Door omstandigheden kwamen we in aanraking met een andere school die ons veel meer aansprak en zijn de kinderen overgestapt. Wel moet er nu een stuk gefietst worden. Logistiek was het niet echt handig dus ik breng en haal ze praktisch nooit. Maar dat vinden ze helemaal niet zo erg, als ze willen spelen bellen ze me even om te vragen of dat mag :-)

 7. Het is voor mij hetzelfde geweest als voor jou. Ook ik heb gekozen voor de praktische oplossing. Dit is zowel voor jezelf als voor je kinderen het handigst in verband met reistijd en vriendjes die veel dichterbij wonen. Ik herken dit verhaal dus helemaal !! Het is voor mij alleen al 15 jaar geleden ; )
  Een heel fijne weekend.

 8. hier hebben we de keus uit 5 verschillende scholen op loopafstand…. en we hebben gekozen voor de school die het meest op onze eigen ideeen aansloot en daar zijn we nog steeds blij mee. we hebben nu het geluk dat het op 3 minuten loopsfstand ligt…

 9. Mijn kinderen zijn begonnen op de school die eerst de buurtschool was voor ons, maar door allerlei verhuizingen werd het geen buurtschool meer maar een ideele school. Nu zijn we weer verhuisd en hebben we gekozen voor de buurtschool, lekker om de hoek, vriendjes uit de buurt.Anders moesten we om half 8 op de fiets zitten om het rond te krijgen.

 10. Wij zijn nu aan het orienteren voor een school voor onze oudste en ik twijfl ontzettend over welke het moet worden. Van de school om de hoek had ik geen geweldige indruk, maar verderop is wel een leuke school. Gelukkig kunnen we nog een paar maandjes puzzelen, maar dan moet de knoop echt doorgehakt!

 11. Op open dagen (en bij die gezellige welkomstpraatjes) krijg je inderdaad vaak geen correct beeld. Wat ook kan helpen voor een goed beeld van een school, is om in de pauze eens een poosje het gedrag op het schoolplein te observeren. Vaak krijg je dan een goede indruk van de sfeer op zo’n school.

 12. We hadden toen nog niet veel te kiezen: twee rk scholen, je stuurde je kind naar de school in je eigen wijk. Toch hebben we na een paar jaar van school gewisseld, het verschil in aanpak stond was groot. Voor openbaar onderwijs moest je 10 km verderop, voor ideologisch onderwijs naar de stad, 20-30 km.
  En geen auto thuis hebben…

 13. hier zijn ze begonnen op een openbare en daar was ik al heel snel mee klaar en toen zijn ze naar een RK gegaan en daar een top tijd gehad

 14. Wij hebben destijds meteen gekozen voor de school die het dichtste bij was. Die was wel van het katholieke geloof, maar dat bleek geen probleem.

 15. Wat goed dat je je ervaringen zo open deelt. Zie veel vriendinnen worstelen met deze beslissing. Is er ook niet zomaar één ❤️🍀😂

 16. Mijn kinderen gingen eerst naar één van de vijf buurtscholen, lekker dichtbij. Maar de deeltijdjuffen werden steeds zwanger, en mijn (autistische) kind heeft meer duidelijkheid en vastigheid nodig. Dus is ze naar een streng christelijke school drie km verderop gegaan. Ze kwam in een klas van elf kinderen. Mede daardoor werd haar schooltijd super, overzichtelijk, regels die ze snapte, en vaste leerkrachten. Omdat de oudste op die school zat gingen de andere kinderen ook naar die school.

  1. 3 kilometer is ook nog goed te doen. De vele wisselingen in het onderwijs waren mij ook een doorn in het oog. Ik heb twee zonen met de diagnose ASS en die deden het daar ook niet goed op.

 17. Het is best lastig een school te vinden die echt bij je kinderen aansluit.
  Meestal kiest men voor de school op loop afstand, maar dat is ook wel begrijpelijk. Hans

 18. ik stapte voor mijn oudste uit onvrede met de Montesorri school over naar een gewone basisschool. Bonus was dat die school om de hoek lag! Ik herken mezelf in jouw ervaringen, behalve die van het dagelijs brengen, dat deed manlief

 19. De basisschool die wij hebben gekozen was iets verder weg, maar goed te doen. En nu we verhuisd zijn is hij net zo ver weg als eerst. Dus goede keuze, ze konden mooi op school blijven. Volgende stap wordt… het vervolgonderwijs.

  Love As Always
  Di mario

 20. Ik ben destijds gaan kijken bij diverse scholen, allemaal in de buurt. Ik wist niet zo wat ik moest eigenlijk. Allemaal prima scholen maar ik kon niet kiezen. Kind vond alles even leuk. Toen stapte ik de toekomstige school van dochter binnen. En bam! Het voelde als mijn eigen, fijne, kleine basisschooltje van vroeger. Op basis daarvan heb ik gekozen voor die school. Het is altijd prima bevallen. Bij ons allebei.

 21. Over een jaar moet ik kiezen. Ik vind het heel wat. Heb nu al een goed idee en gun mijn kinderen een hele schooltijd op deselfde school, omdat ik dat zelf ook zo fijn heb gevonden. Dus wel een zware keuze voor al die jaren. En als het niet gaat zoals je wilt, goed dat je overgestapt bent.

 22. Lijkt me heel lastig om een school uit te zoeken.. ik heb op een christelijke dalton basisschool gezeten terwijl ik niet christelijk ben. Wel een hele leuke tijd gehad!

 23. Ik ben drie keer van school veranderd. Heel erg slecht alles was fever. De ervaring leert kies voor een school om de hoek.

 24. Ik heb ook die fout gemaakt om een school te kiezen die niet bij de deur was – ik was niet terug zwanger, maar ondervond wel heel wat problemen als ik ziek was om met de auto zo ver te rijden :o

 25. Wij kiezen altijd de school die het beste bij ons past ook. Ook kozen wij niet voor open dagen maar gewoon een random dag.. dan zie je het echte reilen en zeilen 😊

 26. Hier in het dorp zijn er twee scholen. Ik ben bij allebei gaan kijken en gekozen voor een onderwijsvorm die het beste bij mijn zoon past. Een school in de buurt (op loop afstand) is heel fijn. Ook omdat mijn zoon makkelijk kan afspreken met vriendjes. Of in het weekend gewoon even aanbellen om buiten te spelen. Als alle vriendjes te ver weg wonen dan is dat haast niet te doen. Dan merk ik aan kinderen in de klas die wel wat verder weg wonen.

 27. Wij kozen vroeger bewust voor de buurtschool. Zo haal je het kind niet uit de wijk en heeft het altijd veel sociale contacten lekker dicht bij huis. Want naast de schooldag en het halen en brengen, is er ook nog het afspreken. Het is fijn dat dat ook in de buurt plaatsvindt en dat je niet naar een ander stadsdeel of ander dorp hoeft te rijden. Ook voor het milieu is een school dichtbij een verantwoorde keuze, small footprints!

 28. Wij hebben veel scholen in de buurt. Wij werken ook in de stad waar we wonen en de school is op weg naar het werk, we kunnen te voet of met de fiets of met de auto. heel gemakkelijk

 29. Onze keuze was ook voor een school (toen) niet in de buurt. Wij zijn af gegaan op de ervaring van vrienden. Gelukkig heeft dat goed uitgepakt en zijn we later ook dichterbij gaan wonen

 30. Wij hadden vele scholen in de buurt en basisschool vlakbij gekozen. De middelbare school wat voor onze deur stond, was echter niks aan. Hele strenge school. Toen wel voor een school aan de andere kant van het dorp gekozen.

 31. Toevallig ligt onze basisschool binnen een afstand van 500 meter, dus we hebben mazzel. Het is een hele fijne school die aansluit op onze wensen. Maar goed, binnen het dorp liggen sowieso de meeste scholen op prima afstand. Dat scheelt; je komt dan niet snel voor een dilemma te staan. In jullie situatie zou ik hetzelfde hebben gekozen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.