Buurtschool versus ideële school

Toen mijn kinderen hun schoolcarrière begonnen deed ik een uitgebreid warenonderzoek, en bezocht drie verschillende scholen: een katholieke, een protestants christelijke en een openbare buurtschool.

Ik viel voor de gezellige uitstraling van de protestants christelijke school, en de christelijke signatuur. Dat het een kilometer verder was dan de openbare buurtschool, daar haalde ik mijn schouders voor op. Ik ging voor de ideale school, niet voor de makkelijkste.

Alles ging prima, tot ik zwanger werd van mijn jongste zoon Piet, de vijfde in de rij. Plotseling had ik een logistieke puzzel waar ik geen oplossing voor wist. Moest ik die arme baby voortdurend uit zijn warme bedje rukken om kinderen te halen en brengen? Hem alleen thuis laten, en snel met de auto heen en weer durfde ik niet. Ik was toch al snel twintig minuten weg, vooral omdat de kinderen zelden op tijd uit waren!

Ik lag een paar nachten te piekeren, en belde zelfs de opvoedtelefoon. Die benaderden het vraagstuk ‘Wat moet ik doen?’ vanuit een onverwachte hoek: ‘Kunt ú het wel aan?’ Eigenlijk was dat best aangenaam, die zorg om mij, maar zelf kon ik me daar niet druk om maken. Het ging mij vooral om de kinderen.

Uiteindelijk maakte ik een afspraak voor een oriënterend gesprek op de openbare buurtschool, en na veel wikken en wegen besloten we van school te veranderen. Maartje, de oudste, zat toen in groep 4, Jan ging van groep 2 naar groep 3, en zou zijn vriendje toch kwijt raken want die bleef in 2, en Teuntje ging pas een half jaartje. Voor Maartje vond ik het erg vervelend, en zij baalde ook het meest.

Maar mijn plan was de verwachte baby lekker in de kinderwagen te leggen, en voortaan de kinderen lopend te halen en brengen met de kinderwagen. Veel plannen die je als moeder maakt mislukken, maar dit plan slaagde glansrijk. Ik hoefde Piet niet steeds wakker te maken, als ik naar school moest, maar pakte simpelweg de wandelwagen met hem er al in. En later toen hij ouder was en vaker wakker, bond ik hem in de Babybundler op mijn lichaam, en genoten we van de wandelingen. En als extra bonus verloor ik door de acht kilometer per dag die ik in totaal liep moeiteloos mijn zwangerschapskilo’s.

Persoonlijk geef ik dus sterk de voorkeur aan een buurtschool. Bijkomend voordeel is dat klasgenootjes vaak in de buurt wonen, en dat kinderen dus al snel zelfstandig naar speelafspraakjes kunnen. Moest ik bij de christelijke school best een eindje rijden om kinderen op te pikken als ze ergens gingen spelen, bij de openbare school konden ze zelf thuis komen! De enige vlieg in de pap, zijn de mensen voor wie onze school niet de buurtschool is! Dan moet ik opnieuw een eind rijden om kinderen bij hen op te pikken.

Wat zijn jullie gedachten over het kiezen van een basisschool? Laat je idealen het zwaarste wegen, of praktische overwegingen?

Ik begon dus met idealen, maar ben halverwege overgelopen naar het andere kamp.

10 Responses to Buurtschool versus ideële school

 1. Voor mij was het gemakkelijk, de buurtschool is de openbare school en dus geen centje pijn. Was de openbare school echter verder weg geweest, dan had ik wat verder moeten reizen. Want ik ga dan absoluut voor de ideële school.

 2. Wij zijn ervoor verhuisd… De buurtschool kiezen was een stuk goedkoper geweest 🙂 (maar naast dat we ons er qua gedachtengoed niet thuisvoelden was het ook een school in een achterstandsbuurt)

  Ze zitten nu op een school waar we helemaal achter staan en dat vind ik het wel waard.

 3. wij zijn begonnen op de Vrije School, uit idealisme. Mijn zoon liep echter in het tweede kleuterjaar volledig vast, werd ziek, plaste in zijn broek enz. enz.
  Na veel onderzoeken (waar ik niet over uit zal wijden, omdat dat slecht is voor mijn bloeddruk) hebben wij hem laten testen en bleek ons vermoeden waar, hij is erg intelligent, en verveelde zich kapot tussen de biologische wollen popjes. Na een spannend halfjaar zijn wij van Zwolle naar Hengelo heen en weer gaan rijden om hem naar een Leonardoschool te laten gaan. Dit schooljaar is er zo’n school in Dronten opengegaan, dus nu rijden we een halfuurtje door de polder, en er gaan meer kinderen uit Zwolle, dus het is een stuk gemakkelijker. Maar de buurtschool zit er dus niet in. (nu heb ik 1 kind, dus dat is logistiek natuurlijk geen probleem)

 4. Wij hadden de luxe uit 3 scholen op loopafstand!
  En al zou er maar 1 school in de buurt zijn geweest dan had ik daar voor gekozen. Het is fijn dat de klasgenootjes niet te ver weg wonen.
  Onze jongste zit nu op het voortgezetonderwijs en op deze school komen ze uit alle windstreken….op bezoek gaan is soms gewoon niet te doen (denk aan een half uur met de trein!).

 5. In onze straat zit een katholieke school op 100m. Om de hoek zitten een openbare school en een vrije school op elk 75m. En linksom zit een algemeen christelijke school op 100m. Ik hoef dus helemaal niet op afstand te kiezen, het kan puur op idealisme. Tenzij je kind niet op het regulier onderwijs past natuurlijk.

  Niet dat het nog nodig is, de jongste is 20….;-)

 6. Hier is het net andersom. Zijn we ooit begonnen op de buurtschool aan de overkant van de straat. Door omstandigheden kwamen we in aanraking met een andere school die ons veel meer aansprak en zijn de kinderen overgestapt. Wel moet er nu een stuk gefietst worden. Logistiek was het niet echt handig dus ik breng en haal ze praktisch nooit. Maar dat vinden ze helemaal niet zo erg, als ze willen spelen bellen ze me even om te vragen of dat mag 🙂

 7. Het is voor mij hetzelfde geweest als voor jou. Ook ik heb gekozen voor de praktische oplossing. Dit is zowel voor jezelf als voor je kinderen het handigst in verband met reistijd en vriendjes die veel dichterbij wonen. Ik herken dit verhaal dus helemaal !! Het is voor mij alleen al 15 jaar geleden ; )
  Een heel fijne weekend.

 8. hier hebben we de keus uit 5 verschillende scholen op loopafstand…. en we hebben gekozen voor de school die het meest op onze eigen ideeen aansloot en daar zijn we nog steeds blij mee. we hebben nu het geluk dat het op 3 minuten loopsfstand ligt…

 9. Mijn kinderen zijn begonnen op de school die eerst de buurtschool was voor ons, maar door allerlei verhuizingen werd het geen buurtschool meer maar een ideele school. Nu zijn we weer verhuisd en hebben we gekozen voor de buurtschool, lekker om de hoek, vriendjes uit de buurt.Anders moesten we om half 8 op de fiets zitten om het rond te krijgen.

 10. Wij zijn nu aan het orienteren voor een school voor onze oudste en ik twijfl ontzettend over welke het moet worden. Van de school om de hoek had ik geen geweldige indruk, maar verderop is wel een leuke school. Gelukkig kunnen we nog een paar maandjes puzzelen, maar dan moet de knoop echt doorgehakt!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.