Basisschool kiezen: maak niet dezelfde fout als ik!

buurtschool

Een basisschool kiezen is een belangrijke beslissing. Er zijn dan ook vele artikelen geschreven over hoe je dat aanpakt. Dus ik ga jullie hier niet vervelen met nog een artikel over een basisschool kiezen.

Onderaan deze post zal ik een overzicht geven van goede artikelen die hierover al geschreven zijn.

Nee, dit is een artikel over mijn persoonlijke ervaring met een basisschool kiezen.

En de vergissing die ik daarbij maakte.

Hieronder de post die ik hierover schreef in 2010, gevolgd door een nawoord anno nu.

Basisschool kiezen: buurtschool versus de leukste en/of beste school

Toen mijn kinderen hun schoolcarrière begonnen deed ik een uitgebreid warenonderzoek. Ik bezocht drie verschillende scholen: een katholieke, een protestants christelijke en een openbare buurtschool.

Ik viel voor de gezellige uitstraling van de protestants christelijke school, en de christelijke signatuur. Dat het een kilometer verder was dan de openbare buurtschool, daar haalde ik mijn schouders voor op. Ik ging voor de ideale school, niet voor de makkelijkste!

Logistieke puzzel

Alles ging prima, tot ik zwanger werd van mijn jongste zoon Piet, de vijfde in de rij. Plotseling had ik een logistieke puzzel waar ik geen oplossing voor wist. Moest ik die arme baby voortdurend uit zijn warme bedje rukken om kinderen te halen en brengen? Hem alleen thuis laten, en snel met de auto heen en weer durfde ik niet. Ik was toch al snel twintig minuten weg, vooral omdat de kinderen zelden op tijd uit waren!

Advies Opvoedtelefoon

Ik lag een paar nachten te piekeren, en belde zelfs de opvoedtelefoon. Die benaderden het vraagstuk: ‘Wat moet ik doen?’ vanuit een onverwachte hoek: ‘Kunt ú het wel aan?’ Eigenlijk was dat best aangenaam, die zorg om mij, maar zelf kon ik me daar niet druk om maken. Het ging mij vooral om de kinderen.

Kennismakingsgesprek bij de buurtschool

Uiteindelijk maakte ik een afspraak voor een oriënterend gesprek op de openbare buurtschool, en na veel wikken en wegen besloten we van school te veranderen. Maartje, de oudste, zat toen in groep 4, Jan ging van groep 2 naar groep 3, en zou zijn vriendje toch kwijt raken want die bleef in 2, en Teuntje ging pas een half jaartje. Voor Maartje vond ik het erg vervelend, en zij baalde ook het meest.

Waarom ik overstapte naar de buurtschool

Maar mijn plan was de verwachte baby lekker in de kinderwagen te leggen, en voortaan de kinderen lopend te halen en brengen met de kinderwagen. Veel plannen die je als moeder maakt mislukken, maar dit plan slaagde glansrijk.

Ik hoefde Piet niet steeds wakker te maken, als ik naar school moest, maar pakte simpelweg de wandelwagen met hem er al in. En later toen hij ouder was en vaker wakker, bond ik hem in de Babybundler op mijn lichaam, en genoten we van de wandelingen.

En als extra bonus verloor ik door de acht kilometer per dag die ik in totaal liep moeiteloos al mijn zwangerschapskilo’s.

Persoonlijk geef ik dus sterk de voorkeur aan een buurtschool. Bijkomend voordeel is dat klasgenootjes vaak in de buurt wonen, en dat kinderen dus al snel zelfstandig naar playdates kunnen.

Moest ik bij de christelijke school best een eindje rijden om kinderen op te pikken als ze ergens gingen spelen, bij de openbare school konden ze zelf thuis komen! De enige vlieg in de pap, zijn de mensen voor wie onze school niet de buurtschool is! Dan moet ik opnieuw een eind rijden om kinderen bij hen op te pikken.

Een basisschool kiezen op het platteland in 2011

In 2011 verhuisden we van de stad naar het platteland. Hieronder mijn ervaringen en overwegingen bij een basisschool kiezen op het platteland.

Dit weekend heb ik mij verdiept in vier verschillende schoolgidsen. In verband met onze verhuizing naar het platteland, zoeken we voor de twee jongste kinderen namelijk een nieuwe school. Ze moeten respectievelijk nog drie en vier jaar naar de basisschool, dus nog best een tijdje!

Huidige school te duur aan benzinekosten

We hebben overwogen om ze op deze school te houden, maar dan moeten ze bijna wel overblijven, omdat het anders te duur wordt aan benzinekosten: ik zou dan in totaal wel 64 km per dag rijden! (vier keer per dag, heen en terug, 8 km!) En ik ben niet zo’n fan van 5 kwartier overblijven.

Daarnaast is er natuurlijk de complicatie dat vriendjes dan relatief ver weg wonen, en ze minder vriendjes opdoen in hun nieuwe omgeving.

Plan A

Het oorspronkelijke plan was om ze naar het schooltje twee kilometer verderop te doen, waar ik vroeger ook heen ging. Maar nu gaan er geruchten dat dit schooltje wordt opgeheven door een gebrek aan leerlingen! En die twee van mij kunnen de boel ook niet meer redden.

Mogelijk gaat het schooltje samen met een andere school die met hetzelfde probleem kampt. Dit schooltje is 5 km verderop, en de weg gaat door een bos. Voordeel is wel dat dit schooltje een continurooster heeft, wat de 5 km weer acceptabeler maakt. Ik zou ze dan ‘s ochtends met de fiets brengen, en ‘s middags weer met de fiets ophalen.

Plan B

Daarnaast is er nog een dorpsschooltje in het naburige dorpje Halle, en dat is zo’n 4 km verderop. Het is een openbare school met zo’n 60 kinderen. Een voordeel van deze school vind ik dat er een buurtsuper tegenover is. Dat lijkt me dan weer erg handig als ik wat vergeten ben.

Plan C

Optie 3 is een Daltonschool 3,5 km verderop, met ook zo’n 60 kinderen. In de schoolgids lees ik dat daar een groot beroep wordt gedaan op de zelfstandigheid van kinderen, en ik maak me wat dat betreft een beetje zorgen over mijn zoon Ot. Hij vindt school saai, en doet uit zichzelf zo min mogelijk.

Plan D

Optie 4 is een Jenaplanschool, 4 km verderop. Ook deze kampt met te weinig kinderen, momenteel hebben ze er zo’n 35. Deze school is echt prachtig gelegen, in het buitengebied.

Er gaan geruchten dat de Daltonschool en Jenaplanschool gaan fuseren, maar dat staat nog helemaal in de kinderschoenen. Helaas zal dit vast voor onrust zorgen, en het is onduidelijk welke van de twee scholen haar gebouw opgeeft.

Overigens bieden alle scholen ook schoolzwemmen aan, wat ik een groot pluspunt vind.

Basisschool kiezen schoolgidsen: allemaal een mooi verhaal

Alle scholen hebben een mooi verhaal in hun schoolgids, maar ik weet uit ervaring dat je een school echt moet bezoeken om een goed idee te krijgen. Daarnaast vind ik de ervaringen van ouders goud waard, want dan hoor je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Voorkeur voor continurooster

Ik merk dat ik een voorkeur heb voor een school met een continurooster, omdat mijn werkdag dan minder versnipperd is. En bij een continurooster is het niet zo officieel ‘overblijven’ en is de lunchpauze minder lang. De kinderen ‘gewoon’ laten overblijven wil ik eigenlijk niet. Dat doe ik nu ook bewust niet, omdat ik denk dat het goed voor ze is even naar huis te komen in zo’n lange pauze.

Maar goed, we hebben dus nog heel wat uit te zoeken! Ik denk dat ik mijn bezoekjes aan de scholen na de grote vakantie plan, omdat het nu overal erg onrustig is. En hopelijk is er dan ook meer duidelijkheid over eventuele fusies.

Basisschool kiezen: nawoord

Nicole Orriëns

De beslissing om over te stappen naar de buurtschool was één van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. Van te voren had ik niet kunnen bedenken hoeveel eenvoudiger mijn leven ervan zou worden. En niet alleen dat van mij, ook dat van de kinderen.

 1. Het leven werd rustiger en simpeler.
 2. De kinderen kregen meer beweging omdat ik ze lopend naar school kon brengen in plaats van met de auto.
 3. Ik kreeg meer beweging.
 4. De kinderen kregen meer vrijheid, omdat ze al jonger zelfstandig naar school en vriendjes konden.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat een buurtschool bij jou en je kinderen past. Maar mijn ervaring is dat het soms loont om iets in te leveren op hoe leuk of goed een school is, en te gaan voor de school die logistiek gezien het makkelijkst is. Want, zoals ze bij de Opvoedtelefoon terecht opmerkten: je moet het als ouder ook allemaal kunnen bolwerken.

En tegenwoordig wordt er al erg veel van jonge ouders gevraagd.

P.S. Een andere valkuil is dat je op zogenoemde open dagen in de regel géén correcte indruk krijgt van het reilen en zeilen van een school. Ja, je krijgt een indruk van de sfeer, maar vergis je niet: op zo’n dag zetten scholen hun beste beentje voor. En dat is niet altijd representatief voor de dagelijkse gang van zaken.

Vraag om die reden altijd naar de verhalen en ervaringen van collega ouders, en bezoek als het even kan een school een keer gedurende schooltijd.

Nieuwsbrieven school

Anno 2023 zijn de meeste nieuwsbrieven digitaal. Maar in 2010 kreeg ik ze nog op papier. Dat inspireerde me tot de volgende blogpost:

nieuwsbrieven
Met vijf kinderen, en gemiddeld zo’n 6 nieuwsbrieven per kind, neemt de stapel angstwekkende vormen aan.  En die stapel werkte me op de zenuwen.

Maar nu heb ik een goede oplossing gevonden: ik heb alle nieuwsbrieven geordend naar de datum waarop er een bijzondere activiteit is, met de eerstvolgende datum bovenop. Die stapel heb ik op de koelkast geplakt met een heleboel magneten.

Nu zie ik niet meer alle activiteiten in één keer, maar alleen de activiteit die het eerst aan de beurt is.

Dat geeft rust!

En zo gauw die activiteit klaar is, gooi ik de nieuwsbrief meteen weg, zodat de volgende zichtbaar wordt.

Kinderen naar school brengen: schooldeur nog op slot

kinderen naar school brengen

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor: de schooldeur zit nog op slot, en er staan een heleboel wachtende ouders voor. Ook ik sta steeds vaker voor een dichte deur.

En dat verbaast mij, aangezien ik nog steeds op dezelfde tijd van huis ga: 8.05. Het is tien minuten lopen naar de school, die officieel opent om 8.15.

Ook tussen de middag lang wachten

Ook tussen de middag moet ik steeds vaker wachten. Vanaf 12.45 mogen de kinderen weer op het schoolplein komen, en komt er een juf naar buiten die ‘de wacht’ houdt. Zij neemt het over van de overblijfkrachten. Maar ook hier sta ik steeds vaker te wachten tot er eindelijk een juf verschijnt.

Ben ik ongemerkt sneller gaan lopen?! Ik probeer nu ons ritme te doorbreken, en later van huis te gaan, maar we zijn allemaal zo geconditioneerd om rond 8.05 en 12.35 de deur uit te wandelen, dat dit nog niet meevalt!

Lastig voor ouders met een baan!

En als je als ouder naar je werk moet, lijkt mij zo’n dichte deur helemaal een crime! Ik moet weliswaar ook aan het werk, maar ben mijn eigen baas. En gelukkig heb ik veel begrip voor moeders die hun kinderen naar school moeten brengen ;)

Zelf heb ik het idee dat de school te laat open gaat. Laatst was de conciërge ook nog zo lollig om te zeggen: ‘Zo, jullie willen graag naar school!’ terwijl hij de deur te laat open deed. Maar er is niets lolligs aan een overvolle gang, die vol stuwt met kinderen en ouders.

Overblijven op school: broodschool

Vroeger, toen ík op de basisschool zat, was er Broodschool. Dan kon je tussen de middag een boterhammetje eten in de klas. En de meester hield toezicht. En daarna ging je spelen op het schoolplein. Het verwondert mij dat daar nu allemaal overblijfmoeders voor nodig zijn. Is dit een taak die leerkrachten niet meer wilden hebben?

Hoe is het beleid op jullie school? Gaat bij jullie ook om 8.15 de deur open?

Dit zeggen Huisvlijt bezoekers over kinderen naar school brengen

 • Zo grappig dat dit totaal anders geregeld is in het buitenland: ik ging met de schoolbus naar school en at vaak ‘s middags warm. Er was een kantine op school met warme maaltjjden. Geen gedoe met overblijfmoeders of krachten of zelf naar huis gaan om te eten. Eten op school onder toezicht van docenten was de normaalste zaak. (Anneke)
 • Ik herinner mij van vroeger dat er geen ouders in de school rondhobbelden om hun kinderen tot aan het tafeltje te begeleiden. De kinderen gingen alleen het plein op, in de rij voor de deur onder aanvoering van meester of juf, 5 min van te voren en hop naar binnen. Geen gedoe met ouders die zich overal mee bemoeiden en overal bij aanwezig waren…… Inmiddels ben ik wel zo’n moeder die tot aan het tafeltje meegaat.Vreselijk eigenlijk dat we zo op hun lip zitten. (Bibje)
 • Ik doe de voorschoolse opvang en heb gemiddeld 15 kinderen. de school gaat open om 8.40 uur maar meestal later. Dan moet ik dus 15 kinderen tussen de stroom vervoeren, bij de drukke kapstokken op zoek naar de luizenhoezen 15 x me een weg banend tussen ouders en kinderen. ouders staan vaak ook nog gezellig te kletsen voor de kapstokken. probeer maar eens 15 kinderen binnen 8 minuten, want dat is het meestal, op tijd in de klas te krijgen. Top sport noem ik het, bijna niet te doen. (Elise)
 • In de wet staat dat het overblijven een zaak is van de ouders en niet van de leerkrachten, ivm de pauzes van de leerkrachten wat ik ook heel logisch vind.
  tegenwoordig moeten de overblijfkrachten ook allerlei cursussen volgen (althans hier).
  Ik vind wel dat een school op tijd open moet gaan, maar ik vind ook dat kinderen op tijd moeten komen want als ik soms zie hoe laat kinderen komen en wat voor grote mond je krijgt als je daar wat van zegt ;-(
  Toch denk ik dat er nog heel wat verbeterpunten zijn aan de inrichting van ons onderwijs qua organisatie,maar ook zeker aan de andere kant. (Mevrouw Williams)
 • Dat leerkrachten niet het overblijven regelen, kan ik me goed voorstellen. Ook leerkrachten hebben pauze nodig. Bovendien hebben ze in die tijd vaak nog het een en ander te regelen voor de lessen van ‘s middags. (JG)
 • Sjaantje: Geen last van overblijfmoeders. Nou, nou, dat komt erg onvriendelijk over. Ik ben al ruim 15 jaar OverblijfKRACHT bij de TSO ( TussenSchoolseOpvang ). Wij hebben 2 hoofdingangen die altijd open zijn, maar alle andere lokaaldeuren gaan opslot. Als Overblijfkracht zijn wij van 11.45 uur tot 13.05 uur aanwezig en dan nemen de leerkrachten het van ons over op het schoolplein, althans…dat hopen we. Niet iedere leerkracht houdt zich hier aan, ‘want de Overblijfkrachten zijn er toch en binnen is het lekker warm en droog’. Ze zijn er, maar de meesten komen trouw.
  Vanaf 8.10 uur zijn er 2 pleinwachten en ook zijn hier de deuren open, hoewel alleen de allerkleinsten direct naar binnen mogen. Vanaf groep 3 moeten de kinderen wachten op de bel.
  Om 15.15 uur zijn de kinderen vrij en staan de ouders ze op te wachten.
  Het verschilt dus per school. Marga
 • Erg vervelend, die deur die laat opengaat, dat hoort echt niet. De leerkracht hoort als rustpunt zeker tien minuten van te voren in de klas aanwezig te zijn zodat de lessen op tijd en in alle kalmte kunnen starten.
  Trouwens net zo vervelend: ouders die hun kind te laat op school brengen, en dan in de klas blijven hangen om een kwartier afscheid te nemen en alle werkjes te bekijken. Kun je als leerkracht weer niet op tijd beginnen met kringgesprek, of rekenles. Ik heb ns gehoord van een leerkracht die in dat geval het kind op het plein alvast van de moeder overnam, en zei: we zijn al begonnen, tot vanmiddag mevrouw ;-) Daarna kwamen de ouders steevast eerder hun kind brengen. (Inge)
 • Volgens mij gaat onze school al om 8 uur open. Mijn kinderen hebben een continu rooster en eten dus met hun eigen klas en eigen leerkracht. Geen last van overblijfmoeders. Ik vind het bizonder laks als de deur te laat open gaat. Je zou van een school een meer socialer gedrag verwachten. (Sjaantje)
 • Onze kinderen gaan zelf om ongeveer half negen naar school, de eerste bel gaat om 8.40 en de tweede bel om 8.45. Tot de eerste bel moeten ze dan op het plein blijven. Als het erg hard regent mogen ze wel binnen komen. Tussen de middag kan je overblijven maar wij wonen zo dicht bij dat ze gewoon een broodje thuis komen eten. Ze gaan dan om 10 voor 1 weer naar school. Mag ook niet eerder ivm het overblijven. Dan hebben de overblijfmoeders te veel werk. En vanaf 10 voor 1 is er weer pleinwacht. (Jolanda)
 • Het zou zomaar kunnen dat ze later open gaan. Je merkt het met winkels ook wel en als je dan achter de schermen vraagt hoe dat zit, is het antwoord ook erg Nederlands (en niet heel gek, vind ik zelf): eerder kregen we het kwartier dat we eerder kwamen ook betaald, nu niet meer. Maar weinig mensen hebben zin om elke dag een kwartier (of bij winkels vaak 2x een kwartier) in hun eigen tijd ergens te zitten. Dat ‘kost’ je zo een complete werkdag in de maand. (Lekker leven met minder)
 • Hier gaat de schoolpoort ook heel vaak te laat open. Toen ik nog buitenhuis werkte was dat soms heel frustrerend. Nu ik fulltime thuis ben breng ik mijn dochter pas kort voor het belsignaal. Ook hier gelden de uren van op jullie school maar je moet vaak wachten. Ik denk dat er inderdaad enige laksheid bijgekomen is van de leerkrachten (merk ik hier op school ook aan opvoeding en regelvoering) maar volgens mij kan dit ook te maken hebben met een slechte leiding van de directie en de leerkracht zelf die te weinig betaald wordt voor alles wat hij moet doen. Hier worden leerkrachten ook ingezet voor rijen naar bepaalde kruispunten, extra activiteiten,… Ik vraag mij soms af of het aan mij ligt of dat scholen echt veel betere opvoeders en leermeesters waren… Trouwens, hele leuke blog! Ik volg deze en berichten van het moederfront al een hele tijd en je doet het geweldig! (Tony)

Leestips voor hulp bij basisschool kiezen

Basisschool kiezen
Een echte aanrader! Bestel nu bij bol.com

Basisschool kiezen: wat zeggen jullie over een school kiezen voor je kind?

 • Toen wij gingen verhuizen, heb ik op alle scholen in de buurt een kijkje genomen om de sfeer te kunnen proeven. Wij hebben daarna gekozen voor het Daltononderwijs om de redenen waar wij (en dat is belangrijkste!) ons prettig bij voelden en voelen. Het was een niet zo grote school -wat de school bewust zo wil houden. De sfeer die er hing, streekschool – dus alle kinderen blijven tussen de middag over en de manier van onderwijzen. Succes met jullie keuze!
 • Ik vind de manier van lesgeven en type leraren heel belangrijk. Mijn ouders (en overige familieleden) komen uit het onderwijswezen en zij hebben altijd gezegd dat je moet gaan sfeer proeven op een school. Gewoon een afspraak maken met de directeur, kritische vragen stellen, rond kijken en als het kan wat ouders aanspreken. (Ioon)
 • Ik laat me vooral leiden door het niveau van de school en de sfeer. Vaak merk je dat een school met veel verloop van leraren, om wat voor reden dan ook, ook minder sfeer heeft. Dat heeft alles te maken met betrokkenheid. (Spaarmoeder)
 • Wij hebben in eerste instantie gekeken naar de sfeer en het gevoel die dat opriep. Geen grote klassen (bij jou geen probleem). We wilden graag dat de school aansloot op onze opvoedvisie. Bijvoorbeeld niet teveel prestatiedruk en toetsen, aandacht voor andere dingen dan alleen taal en rekenen. Daarnaast vind ik een continurooster ook prettig i.v.m. thuiswerken. Komt bij dat scholen met continuroosters kinderen aantrekken van de hele omgeving, dus playdates worden toch wel gemaakt; iedereen is gewend wat verder te fietsen/ rijden. Komt bij dat ze wat eerder vrij zijn, waardoor er ‘s middags genoeg ruimte is om met vriendjes te spelen. (Pauline)
 • Ohh heerlijk zo weinig kinderen op een school, het zijn hier af en toe net fabrieken, 30/35 kinderen in een klas is hier heel normaal! (Eurominderen)
 • Onze kinderen zitten op een school 10 km verderop. Brengen en halen doen we op de fiets (en soms bus). Voor die 8 km zou ik de huidige school niet laten, maar er spelen natuurlijk meer argumenten. We proberen speelafspraken ‘s ochtends al te maken waardoor of wij, of de andere ouder niet ‘s middags voor niets aan het schoolplein staan en later op de dag weer een hele rit moeten maken. Je kan bij de Daltonschool voorleggen hoe ze omgaan met kinderen die weinig motivatie lijken te hebben. Hoe stimuleren zij ze? Hoe spelen ze in op de karakters van de kinderen? Kijken en je bedenkingen aan ze voorleggen. Misschien komen ze met een antwoord waar je niets mee kan: dan is dat ook weer duidelijk. Misschien past het antwoord helemaal in je straatje. (Jannie)
 • Zo, dit is een blogpost waar ik een heel epistel over zou kunnen schrijven. Misschien op mijn eigen blog maar eens een tekstje aan wijden. Onze keus werd vooral bepaald door de kleine omvang van de school. Omdat we hoopten dat onze zoon dan meer aandacht kon krijgen. Hoewel het een leuke school is met lieve leerkrachten pakt één en ander toch negatiever uit dan me lief is. Onze zoon ontwikkelt een leerachterstand die langzaamaan zorgwekkend is en ondanks dat de school onderdeel is van een groter samenwerkingsverband lijken de mogelijkheden en middelen er niet te zijn om hem extra ondersteuning te bieden. Men blijft maar hameren op een rugzakje. Alsof met dat extra budget ineens alles mogelijk is. Welke mogelijkheden er dan ineens ontstaan is ons echter onduidelijk. Je merkt het, zelfs als ik me in mijn reactie probeer te beperken stromen de woorden er uit. Het zit me hoog. Heel hoog. :-( (Michel ten Hoove)
 • Hallo Nicole, naast rooster, sfeer en afstand zou ik de rapporten van de onderwijsinspectie laten meewegen. De rapporten zijn vrij te lezen op internet. Succes met zoeken, groet Sandra
 • Sfeer. Ik zou er gaan kijken en vragen ,idd met verloop van personeel.Kijk eens tijdens een pauze hoe het gaat oid. Niet makkelijk. Toen wij afgelopen herfst verhuisden was er maar een school en een fantastische! Groet, Wilma
 • Ik vind t zelf ook moeilijke keuzes… op t moment hebben wij geen basisschoolkinderen maar dat komt er wel weer aan. Ik denk dat diverse goede argumenten aan te dragen zijn, maar dat veel ook een beetje van jou als persoon afhangt wat je belangrijk vind enzo….iedereen heeft bij t kennismakingsgesprek natuurlijk een sympathieke uitstraling en een goed verhaal te vertellen ;-). (Silliesullie)
 • Wij hebben gekozen voor de (enige) school in ons dorp. Een school in een naburig dorp was eigenlijk 1e keus maar vanwege het contact met de omgeving toch gekozen voor de dorpsschool en geen spijt. In onze omgeving was (gelderland-zuid) een aantal jaren in sommige dorpen ook een leerlingtekort. Dit is opgelost door te fuseren maar alle scholen wel open te houden dus zijn er locaties met erg weinig leerlingen maar die kunnen toch blijven bestaan. (Cola)
 • Zelf heb ik geen kinderen meer in huis. Ook wij hadden in die tijd geen keus er was maar 1 school in het dorp en voor de vriendschapsbanden is dat geweldig. Er werd in het dorp van een bepaalde geloofsgemeenschap altijd een bus vol kinderen opgehaald maar die kinderen hoorden nergens bij. Ze hadden elkaar natuurlijk wel. Ik heb nooit spijt gehad, op 7 km was ook nog wel een school maar dat was er toen niet bij dat je daar heen ging. (Johanna)
 • Afstand; belangrijk, inderdaad mbt vriendjes in de omgeving. Mijn zoon is nogal snel verveeld en heb juist daarom wél gekeken naar dalton-jenaplan onderwijs omdat ze -gedeeltelijk- zélf mogen kiezen op welke manier ze iets willen leren. Misschien júist iets voor Ot…?? (Tikje Wit)
 • Kijk ook eens naar het lerarenbestand: veel verloop? Juffen of meesters die een sabbatical nemen, versnipperd ouderschapverlof op (gaan) nemen, jarenlang op en af ziek zijn?Niets zo funest voor de voortgang en de sfeer als wisselende leerkrachten en veel invallers. Constant overdracht, wennen aan elkaar, en unieke kansen voor pesters. Wij kunnen er helaas over meepraten. (Anoniem)
 • We zijn zeer tevreden over de jenaplanschool hier die wel pas in tweede instantie werd gekozen (je kent het verhaal wel). Het moet idd wel passen bij het kind. Ik had er ook wel twijfels over met zoonlief vooraf. Ten onrechte bleek echter. Hij kan zelfstandiger zijn op school dan thuis. Maar misschien dragen wij hem alles veel te veel na??? Op een jenaplanschool is niet alleen zelfstandigheid belangrijk, maar vooral dat elk kind op zijn of haar eigen niveau werkt en wordt uitgedaagd. Er is veel individuele aandacht en weinig klassikaal les. Ik heb er zelf ook op gezeten en manlief verbaasd zich na 9 jaar nog steeds om mijn autodidactisch vermogen. Dat is wel iets dat je er leert. Ook sociale vaardigheden staan hoog in het vaandel en dat is weer goed voor ons enigst kind! Ik zou je dus de jenaplan aanraden. Dalton ben ik niet bekend mee, helaas. Maar een kleine school heeft grote pluspunten. In de zin van individuele aandacht en begeleiding en minder afleiding van anderen. Dat maakt zelfstandigheid makkelijker te verwerven misschien ook voor Ot. (Jenny)
 • Wij hadden weinig keus; maar 2 schooltjes in het dorp. Gekozen voor de school waar wij ons het prettigste bij voelen. De jongens blijven wel over; wij hebben hier juist voor gekozen omdat ik het zo’n geren en gevlieg vind in een uurtje tijd. Nu kunnen ze rustig een broodje eten en even lekker spelen.Ik zou gewoon de sfeer proeven en vragen hoe het er voor staat qua leerlingenaantal en de prognose voor de komende jaren. En misschien hoeveel kinderen er over blijven. Op de school van de jongens blijft het grootste gedeelte over. Wij wonen ook in een groot krimpgebied dus zullen er hier zeer waarschijnlijk ook scholen samengevoegd gaan worden.. (Sigrid)
 • Haha, dat is me het vraagje wel – we zijn zo’n anderhalf jaar geleden verhuisd en toen kwam de vraag er ook … – het is nog een heel avontuur geworden, maar helemaal tevreden ben ik nog steeds niet – dus maar in gouden raad ‘ bezint eer ge begint ‘ – succes xxx (Chocho)
 • Onze school hebben we gekozen op religie. We voelen ons daar thuis bij, het is een streekschool, 6 km van ons huis en ook met continurooster. we gaan meestal met de auto maar af en toe ook fietsen. We gaan om half 9 de deur uit en ik haal ze om 3 uur weer op. Dat lijkt misschien lang, maar ze hebben er echt totaal geen last van en zijn niet anders gewend.. Er is een fruitpauze en een eetpauze, tot nu toe om de week schoolzwemmen gr 5/6), maar de gemeente dreigt met afschaffing.. Ik vind ook wel dat je de sfeer moet proeven, maar misschien ook wel wat leerresultaten kunt bekijken van voorgaande jaren.. succes! (Tineke)

Lees ook: kinderen naar school brengen en Vijf gelijke dagen basisonderwijs

Wat zijn jullie gedachten over het kiezen van een basisschool? Laat je idealen het zwaarste wegen, of praktische overwegingen?

Ik begon dus met idealen, maar ben halverwege overgelopen naar het andere kamp.

Similar Posts

54 Comments

 1. Voor mij was het gemakkelijk, de buurtschool is de openbare school en dus geen centje pijn. Was de openbare school echter verder weg geweest, dan had ik wat verder moeten reizen. Want ik ga dan absoluut voor de ideële school.

 2. Wij zijn ervoor verhuisd… De buurtschool kiezen was een stuk goedkoper geweest :-) (maar naast dat we ons er qua gedachtengoed niet thuisvoelden was het ook een school in een achterstandsbuurt)

  Ze zitten nu op een school waar we helemaal achter staan en dat vind ik het wel waard.

 3. wij zijn begonnen op de Vrije School, uit idealisme. Mijn zoon liep echter in het tweede kleuterjaar volledig vast, werd ziek, plaste in zijn broek enz. enz.
  Na veel onderzoeken (waar ik niet over uit zal wijden, omdat dat slecht is voor mijn bloeddruk) hebben wij hem laten testen en bleek ons vermoeden waar, hij is erg intelligent, en verveelde zich kapot tussen de biologische wollen popjes. Na een spannend halfjaar zijn wij van Zwolle naar Hengelo heen en weer gaan rijden om hem naar een Leonardoschool te laten gaan. Dit schooljaar is er zo’n school in Dronten opengegaan, dus nu rijden we een halfuurtje door de polder, en er gaan meer kinderen uit Zwolle, dus het is een stuk gemakkelijker. Maar de buurtschool zit er dus niet in. (nu heb ik 1 kind, dus dat is logistiek natuurlijk geen probleem)

 4. Wij hadden de luxe uit 3 scholen op loopafstand!
  En al zou er maar 1 school in de buurt zijn geweest dan had ik daar voor gekozen. Het is fijn dat de klasgenootjes niet te ver weg wonen.
  Onze jongste zit nu op het voortgezetonderwijs en op deze school komen ze uit alle windstreken….op bezoek gaan is soms gewoon niet te doen (denk aan een half uur met de trein!).

 5. In onze straat zit een katholieke school op 100m. Om de hoek zitten een openbare school en een vrije school op elk 75m. En linksom zit een algemeen christelijke school op 100m. Ik hoef dus helemaal niet op afstand te kiezen, het kan puur op idealisme. Tenzij je kind niet op het regulier onderwijs past natuurlijk.

  Niet dat het nog nodig is, de jongste is 20….;-)

 6. Hier is het net andersom. Zijn we ooit begonnen op de buurtschool aan de overkant van de straat. Door omstandigheden kwamen we in aanraking met een andere school die ons veel meer aansprak en zijn de kinderen overgestapt. Wel moet er nu een stuk gefietst worden. Logistiek was het niet echt handig dus ik breng en haal ze praktisch nooit. Maar dat vinden ze helemaal niet zo erg, als ze willen spelen bellen ze me even om te vragen of dat mag :-)

 7. Het is voor mij hetzelfde geweest als voor jou. Ook ik heb gekozen voor de praktische oplossing. Dit is zowel voor jezelf als voor je kinderen het handigst in verband met reistijd en vriendjes die veel dichterbij wonen. Ik herken dit verhaal dus helemaal !! Het is voor mij alleen al 15 jaar geleden ; )
  Een heel fijne weekend.

 8. hier hebben we de keus uit 5 verschillende scholen op loopafstand…. en we hebben gekozen voor de school die het meest op onze eigen ideeen aansloot en daar zijn we nog steeds blij mee. we hebben nu het geluk dat het op 3 minuten loopsfstand ligt…

 9. Mijn kinderen zijn begonnen op de school die eerst de buurtschool was voor ons, maar door allerlei verhuizingen werd het geen buurtschool meer maar een ideele school. Nu zijn we weer verhuisd en hebben we gekozen voor de buurtschool, lekker om de hoek, vriendjes uit de buurt.Anders moesten we om half 8 op de fiets zitten om het rond te krijgen.

 10. Wij zijn nu aan het orienteren voor een school voor onze oudste en ik twijfl ontzettend over welke het moet worden. Van de school om de hoek had ik geen geweldige indruk, maar verderop is wel een leuke school. Gelukkig kunnen we nog een paar maandjes puzzelen, maar dan moet de knoop echt doorgehakt!

 11. Op open dagen (en bij die gezellige welkomstpraatjes) krijg je inderdaad vaak geen correct beeld. Wat ook kan helpen voor een goed beeld van een school, is om in de pauze eens een poosje het gedrag op het schoolplein te observeren. Vaak krijg je dan een goede indruk van de sfeer op zo’n school.

 12. We hadden toen nog niet veel te kiezen: twee rk scholen, je stuurde je kind naar de school in je eigen wijk. Toch hebben we na een paar jaar van school gewisseld, het verschil in aanpak stond was groot. Voor openbaar onderwijs moest je 10 km verderop, voor ideologisch onderwijs naar de stad, 20-30 km.
  En geen auto thuis hebben…

 13. hier zijn ze begonnen op een openbare en daar was ik al heel snel mee klaar en toen zijn ze naar een RK gegaan en daar een top tijd gehad

 14. Wij hebben destijds meteen gekozen voor de school die het dichtste bij was. Die was wel van het katholieke geloof, maar dat bleek geen probleem.

 15. Wat goed dat je je ervaringen zo open deelt. Zie veel vriendinnen worstelen met deze beslissing. Is er ook niet zomaar één ❤️🍀😂

 16. Mijn kinderen gingen eerst naar één van de vijf buurtscholen, lekker dichtbij. Maar de deeltijdjuffen werden steeds zwanger, en mijn (autistische) kind heeft meer duidelijkheid en vastigheid nodig. Dus is ze naar een streng christelijke school drie km verderop gegaan. Ze kwam in een klas van elf kinderen. Mede daardoor werd haar schooltijd super, overzichtelijk, regels die ze snapte, en vaste leerkrachten. Omdat de oudste op die school zat gingen de andere kinderen ook naar die school.

  1. 3 kilometer is ook nog goed te doen. De vele wisselingen in het onderwijs waren mij ook een doorn in het oog. Ik heb twee zonen met de diagnose ASS en die deden het daar ook niet goed op.

 17. Het is best lastig een school te vinden die echt bij je kinderen aansluit.
  Meestal kiest men voor de school op loop afstand, maar dat is ook wel begrijpelijk. Hans

 18. ik stapte voor mijn oudste uit onvrede met de Montesorri school over naar een gewone basisschool. Bonus was dat die school om de hoek lag! Ik herken mezelf in jouw ervaringen, behalve die van het dagelijs brengen, dat deed manlief

 19. De basisschool die wij hebben gekozen was iets verder weg, maar goed te doen. En nu we verhuisd zijn is hij net zo ver weg als eerst. Dus goede keuze, ze konden mooi op school blijven. Volgende stap wordt… het vervolgonderwijs.

  Love As Always
  Di mario

 20. Ik ben destijds gaan kijken bij diverse scholen, allemaal in de buurt. Ik wist niet zo wat ik moest eigenlijk. Allemaal prima scholen maar ik kon niet kiezen. Kind vond alles even leuk. Toen stapte ik de toekomstige school van dochter binnen. En bam! Het voelde als mijn eigen, fijne, kleine basisschooltje van vroeger. Op basis daarvan heb ik gekozen voor die school. Het is altijd prima bevallen. Bij ons allebei.

 21. Over een jaar moet ik kiezen. Ik vind het heel wat. Heb nu al een goed idee en gun mijn kinderen een hele schooltijd op deselfde school, omdat ik dat zelf ook zo fijn heb gevonden. Dus wel een zware keuze voor al die jaren. En als het niet gaat zoals je wilt, goed dat je overgestapt bent.

 22. Lijkt me heel lastig om een school uit te zoeken.. ik heb op een christelijke dalton basisschool gezeten terwijl ik niet christelijk ben. Wel een hele leuke tijd gehad!

 23. Ik ben drie keer van school veranderd. Heel erg slecht alles was fever. De ervaring leert kies voor een school om de hoek.

 24. Ik heb ook die fout gemaakt om een school te kiezen die niet bij de deur was – ik was niet terug zwanger, maar ondervond wel heel wat problemen als ik ziek was om met de auto zo ver te rijden :o

 25. Wij kiezen altijd de school die het beste bij ons past ook. Ook kozen wij niet voor open dagen maar gewoon een random dag.. dan zie je het echte reilen en zeilen 😊

 26. Hier in het dorp zijn er twee scholen. Ik ben bij allebei gaan kijken en gekozen voor een onderwijsvorm die het beste bij mijn zoon past. Een school in de buurt (op loop afstand) is heel fijn. Ook omdat mijn zoon makkelijk kan afspreken met vriendjes. Of in het weekend gewoon even aanbellen om buiten te spelen. Als alle vriendjes te ver weg wonen dan is dat haast niet te doen. Dan merk ik aan kinderen in de klas die wel wat verder weg wonen.

 27. Wij kozen vroeger bewust voor de buurtschool. Zo haal je het kind niet uit de wijk en heeft het altijd veel sociale contacten lekker dicht bij huis. Want naast de schooldag en het halen en brengen, is er ook nog het afspreken. Het is fijn dat dat ook in de buurt plaatsvindt en dat je niet naar een ander stadsdeel of ander dorp hoeft te rijden. Ook voor het milieu is een school dichtbij een verantwoorde keuze, small footprints!

 28. Wij hebben veel scholen in de buurt. Wij werken ook in de stad waar we wonen en de school is op weg naar het werk, we kunnen te voet of met de fiets of met de auto. heel gemakkelijk

 29. Onze keuze was ook voor een school (toen) niet in de buurt. Wij zijn af gegaan op de ervaring van vrienden. Gelukkig heeft dat goed uitgepakt en zijn we later ook dichterbij gaan wonen

 30. Wij hadden vele scholen in de buurt en basisschool vlakbij gekozen. De middelbare school wat voor onze deur stond, was echter niks aan. Hele strenge school. Toen wel voor een school aan de andere kant van het dorp gekozen.

 31. Toevallig ligt onze basisschool binnen een afstand van 500 meter, dus we hebben mazzel. Het is een hele fijne school die aansluit op onze wensen. Maar goed, binnen het dorp liggen sowieso de meeste scholen op prima afstand. Dat scheelt; je komt dan niet snel voor een dilemma te staan. In jullie situatie zou ik hetzelfde hebben gekozen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.