Reacties

Basisschool kiezen: maak niet dezelfde fout als ik! — 54 reacties

 1. Voor mij was het gemakkelijk, de buurtschool is de openbare school en dus geen centje pijn. Was de openbare school echter verder weg geweest, dan had ik wat verder moeten reizen. Want ik ga dan absoluut voor de ideële school.

 2. Wij zijn ervoor verhuisd... De buurtschool kiezen was een stuk goedkoper geweest :-) (maar naast dat we ons er qua gedachtengoed niet thuisvoelden was het ook een school in een achterstandsbuurt)

  Ze zitten nu op een school waar we helemaal achter staan en dat vind ik het wel waard.

 3. wij zijn begonnen op de Vrije School, uit idealisme. Mijn zoon liep echter in het tweede kleuterjaar volledig vast, werd ziek, plaste in zijn broek enz. enz.
  Na veel onderzoeken (waar ik niet over uit zal wijden, omdat dat slecht is voor mijn bloeddruk) hebben wij hem laten testen en bleek ons vermoeden waar, hij is erg intelligent, en verveelde zich kapot tussen de biologische wollen popjes. Na een spannend halfjaar zijn wij van Zwolle naar Hengelo heen en weer gaan rijden om hem naar een Leonardoschool te laten gaan. Dit schooljaar is er zo'n school in Dronten opengegaan, dus nu rijden we een halfuurtje door de polder, en er gaan meer kinderen uit Zwolle, dus het is een stuk gemakkelijker. Maar de buurtschool zit er dus niet in. (nu heb ik 1 kind, dus dat is logistiek natuurlijk geen probleem)

 4. Wij hadden de luxe uit 3 scholen op loopafstand!
  En al zou er maar 1 school in de buurt zijn geweest dan had ik daar voor gekozen. Het is fijn dat de klasgenootjes niet te ver weg wonen.
  Onze jongste zit nu op het voortgezetonderwijs en op deze school komen ze uit alle windstreken....op bezoek gaan is soms gewoon niet te doen (denk aan een half uur met de trein!).

 5. In onze straat zit een katholieke school op 100m. Om de hoek zitten een openbare school en een vrije school op elk 75m. En linksom zit een algemeen christelijke school op 100m. Ik hoef dus helemaal niet op afstand te kiezen, het kan puur op idealisme. Tenzij je kind niet op het regulier onderwijs past natuurlijk.

  Niet dat het nog nodig is, de jongste is 20....;-)

 6. Hier is het net andersom. Zijn we ooit begonnen op de buurtschool aan de overkant van de straat. Door omstandigheden kwamen we in aanraking met een andere school die ons veel meer aansprak en zijn de kinderen overgestapt. Wel moet er nu een stuk gefietst worden. Logistiek was het niet echt handig dus ik breng en haal ze praktisch nooit. Maar dat vinden ze helemaal niet zo erg, als ze willen spelen bellen ze me even om te vragen of dat mag :-)

 7. Het is voor mij hetzelfde geweest als voor jou. Ook ik heb gekozen voor de praktische oplossing. Dit is zowel voor jezelf als voor je kinderen het handigst in verband met reistijd en vriendjes die veel dichterbij wonen. Ik herken dit verhaal dus helemaal !! Het is voor mij alleen al 15 jaar geleden ; )
  Een heel fijne weekend.

 8. hier hebben we de keus uit 5 verschillende scholen op loopafstand.... en we hebben gekozen voor de school die het meest op onze eigen ideeen aansloot en daar zijn we nog steeds blij mee. we hebben nu het geluk dat het op 3 minuten loopsfstand ligt...

 9. Mijn kinderen zijn begonnen op de school die eerst de buurtschool was voor ons, maar door allerlei verhuizingen werd het geen buurtschool meer maar een ideele school. Nu zijn we weer verhuisd en hebben we gekozen voor de buurtschool, lekker om de hoek, vriendjes uit de buurt.Anders moesten we om half 8 op de fiets zitten om het rond te krijgen.

 10. Wij zijn nu aan het orienteren voor een school voor onze oudste en ik twijfl ontzettend over welke het moet worden. Van de school om de hoek had ik geen geweldige indruk, maar verderop is wel een leuke school. Gelukkig kunnen we nog een paar maandjes puzzelen, maar dan moet de knoop echt doorgehakt!

 11. Op open dagen (en bij die gezellige welkomstpraatjes) krijg je inderdaad vaak geen correct beeld. Wat ook kan helpen voor een goed beeld van een school, is om in de pauze eens een poosje het gedrag op het schoolplein te observeren. Vaak krijg je dan een goede indruk van de sfeer op zo'n school.

 12. We hadden toen nog niet veel te kiezen: twee rk scholen, je stuurde je kind naar de school in je eigen wijk. Toch hebben we na een paar jaar van school gewisseld, het verschil in aanpak stond was groot. Voor openbaar onderwijs moest je 10 km verderop, voor ideologisch onderwijs naar de stad, 20-30 km.
  En geen auto thuis hebben...

 13. Mijn kinderen gingen eerst naar één van de vijf buurtscholen, lekker dichtbij. Maar de deeltijdjuffen werden steeds zwanger, en mijn (autistische) kind heeft meer duidelijkheid en vastigheid nodig. Dus is ze naar een streng christelijke school drie km verderop gegaan. Ze kwam in een klas van elf kinderen. Mede daardoor werd haar schooltijd super, overzichtelijk, regels die ze snapte, en vaste leerkrachten. Omdat de oudste op die school zat gingen de andere kinderen ook naar die school.

  • 3 kilometer is ook nog goed te doen. De vele wisselingen in het onderwijs waren mij ook een doorn in het oog. Ik heb twee zonen met de diagnose ASS en die deden het daar ook niet goed op.

 14. ik stapte voor mijn oudste uit onvrede met de Montesorri school over naar een gewone basisschool. Bonus was dat die school om de hoek lag! Ik herken mezelf in jouw ervaringen, behalve die van het dagelijs brengen, dat deed manlief

 15. De basisschool die wij hebben gekozen was iets verder weg, maar goed te doen. En nu we verhuisd zijn is hij net zo ver weg als eerst. Dus goede keuze, ze konden mooi op school blijven. Volgende stap wordt... het vervolgonderwijs.

  Love As Always
  Di mario

 16. Ik ben destijds gaan kijken bij diverse scholen, allemaal in de buurt. Ik wist niet zo wat ik moest eigenlijk. Allemaal prima scholen maar ik kon niet kiezen. Kind vond alles even leuk. Toen stapte ik de toekomstige school van dochter binnen. En bam! Het voelde als mijn eigen, fijne, kleine basisschooltje van vroeger. Op basis daarvan heb ik gekozen voor die school. Het is altijd prima bevallen. Bij ons allebei.

 17. Over een jaar moet ik kiezen. Ik vind het heel wat. Heb nu al een goed idee en gun mijn kinderen een hele schooltijd op deselfde school, omdat ik dat zelf ook zo fijn heb gevonden. Dus wel een zware keuze voor al die jaren. En als het niet gaat zoals je wilt, goed dat je overgestapt bent.

 18. Lijkt me heel lastig om een school uit te zoeken.. ik heb op een christelijke dalton basisschool gezeten terwijl ik niet christelijk ben. Wel een hele leuke tijd gehad!

 19. Hier in het dorp zijn er twee scholen. Ik ben bij allebei gaan kijken en gekozen voor een onderwijsvorm die het beste bij mijn zoon past. Een school in de buurt (op loop afstand) is heel fijn. Ook omdat mijn zoon makkelijk kan afspreken met vriendjes. Of in het weekend gewoon even aanbellen om buiten te spelen. Als alle vriendjes te ver weg wonen dan is dat haast niet te doen. Dan merk ik aan kinderen in de klas die wel wat verder weg wonen.

 20. Wij kozen vroeger bewust voor de buurtschool. Zo haal je het kind niet uit de wijk en heeft het altijd veel sociale contacten lekker dicht bij huis. Want naast de schooldag en het halen en brengen, is er ook nog het afspreken. Het is fijn dat dat ook in de buurt plaatsvindt en dat je niet naar een ander stadsdeel of ander dorp hoeft te rijden. Ook voor het milieu is een school dichtbij een verantwoorde keuze, small footprints!

 21. Wij hebben veel scholen in de buurt. Wij werken ook in de stad waar we wonen en de school is op weg naar het werk, we kunnen te voet of met de fiets of met de auto. heel gemakkelijk

 22. Onze keuze was ook voor een school (toen) niet in de buurt. Wij zijn af gegaan op de ervaring van vrienden. Gelukkig heeft dat goed uitgepakt en zijn we later ook dichterbij gaan wonen

 23. Wij hadden vele scholen in de buurt en basisschool vlakbij gekozen. De middelbare school wat voor onze deur stond, was echter niks aan. Hele strenge school. Toen wel voor een school aan de andere kant van het dorp gekozen.

 24. Toevallig ligt onze basisschool binnen een afstand van 500 meter, dus we hebben mazzel. Het is een hele fijne school die aansluit op onze wensen. Maar goed, binnen het dorp liggen sowieso de meeste scholen op prima afstand. Dat scheelt; je komt dan niet snel voor een dilemma te staan. In jullie situatie zou ik hetzelfde hebben gekozen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>