Reacties

Ouderparticipatie: Bemoeien ouders zich te veel met school? — 32 reacties

 1. Van mezelf hoeft bemoeienis met school niet zo. Ieder zo zijn expertise. Maar ja.... Met een kind met een rugzakje (en weinig kennis ervan op school) ontkom je er niet aan.

  Overigens gaat het dan vooral om afstemming tussen school en mij mbt wat wel en niet werkt voor zoon.

  Goede afstemming zorgt ervoor dat hij beter meekomt, niet te erg overvraagd wordt én dat ik me tussendoor minder met dingen hoef te bemoeien.

  • In zijn algemeenheid weet ik niet of ouders zich teveel met school bemoeien. Ik bedoel: het gaat wel om je kind. Dan mag je ook wel iets vinden van wat een school doet. Mét respect voor de expertise daar + het begrip dat niet alles precies zo is als je het zou wensen.

  • Dat klinkt heel reëel Bespaarzuinig. En als de expertise op school tekort schiet, wat helaas ook nog wel eens gebeurd, snap ik heel goed dat je je als ouder er meer mee bemoeit.

   Dat wordt dan ook opgeroepen door de situatie op school.

 2. Wij hebben geen schoolgaande kinderen meer, maar toen we dat wel hadden, zat ik op de basisscholen in de ouderraad en deed ik bij bepaalde groepen het knutselen op mij nemen.
  Verder heb ik me alleen bemoeid met school als daarom werd gevraagd, nooit uit mij zelf.
  Zodra de kinderen naar het voortgezet onderwijs gingen heb ik me terug getrokken.. er zijn grenzen tussen ouder en school, behalve als er problemen waren tussen kind en school, dan sprong ik wel in de bres ;-)

  • Bji mij lag het er ook wel aan wat er aan de hand was. Zo mocht mijn middelste zoon geen muts dragen op school. Persoonlijk vond ik dat flauwekul, maar het was wel een regel van de school.

   In zo'n geval vond ik dat mijn zoon zich dan maar aan die stomme regel moest houden.

 3. Wij hebben ons als ouders 1 keer bemoeit met de gang van zaken op school. De toenmalige directeur zat in een buddyproject met gevangenen. Op zich een mooi doel.
  Maar om dan een tbs-er (een zedendelict) uit te nodigen op een basisschool en dan twee dagen van te voren de ouders hiervan op de hoogte te stellen (zeg maar voor het blok te zetten).
  Daar waren we niet echt blij mee. En met ons veel meer ouders. Toen heb ik contact opgenomen en gezegd dat als hij dat door ging zetten, ik mijn kind die dag in huis zou houden.
  Hij heeft nog geprobeerd om het naar het verenigingsgebouw van de kerk te verplaatsen maar dat lukte niet omdat er meer ouders waren die het niet met de gang van zaken eens waren.

 4. Onze kinderen hebben de leeftijd dat je je niet meer met hun school mag bemoeien.
  Toch doe ik het wel, meer om mijn kinderen te ontlasten. Want soms kunnen ze het er gewoon niet bij hebben.

 5. Ik bemoei me nergens meer mee, heeft geen enkele zin op het VO.
  Ik het begin kon ik mij ergens nog over druk maken, maar nu lossen ze het zelf wel op, ik laat het los;)

 6. Dat je als ouder helpt op school vind ik best leuk! Niet te vaak overigens er zijn ook ouders die er altijd zijn en zo andere ouders niet eens de kans krijgen

  Maar je echt bemoeien met wat er op school gebeurd vind ik te ver gaan
  Je hebt zelf de keuze gemaakt je kind naar die school te sturen
  Ik ga er vanuit dat je dat wel overwogen hebt gedaan
  Dat je niet altijd alles leuk vind tja dat is dan niet anders :)

  • Hahaha nou verdrietig niet!
   Maar ik heb best wel eens irritaties over ouders die altijd vooraan staan en waardoor andere ouders amper de kans hebben om zich bijvoorbeeld op te geven om te helpen.

   Of ben ik de enige met die irritaties hihi

  • Als je graag wou willen helpen kan ik me voorstellen dat je het jammer vindt als je de kans niet eens krijgt. Zelf vind ik het helemaal prima als andere ouders willen helpen.

   Maar ik heb dan ook zoiets van: 'Als ik actief op school wilde zijn was ik wel juf geworden.'

 7. Ah interessant onderwerp waar ik ook niet zo 1,2,3 een antwoord op zou kunnen geven. Het mes snijdt aan twee kanten. Ik ben zelf over het algemeen niet heel actief op school. Ben wel eens luizenmoeder geweest en wel eens klassenmoeder maar zelfs toen zou ik me niet bemoeid hebben met een optreden van Dave Roelvink, om maar eens met jouw voorbeeld aan de haal te gaan :)

 8. Ik denk niet dat het reeel is om je met het beleid van de school te bemoeien. Maar het is wel reeel om je met bepaalde invullingen van het lesprogramma te bemoeien. Er zijn dingen die kinderen moeten kunnen en daar is school voor. Al het extra's vind ik leuk. Mogen ze grotendeels aan mee doen. Maar er zijn wel grenzen. Ik ben bijvoorbeeld heel streng in het delen van foto's op social media, website etc. Elk jaar bekijk ik opnieuw de situatie en zet ene handtekening. Zul je zien dat ik in de loop van het jaar nog een paar keer mijn handtekening moet zetten omdat er blijkbaar geen gastles of uitstapje met inmenging van derde plaats kan vinden zonder dat het het internet op geslingerd moet worden. Sorry, maar is dat nodig?

  Verder ben ik best actief of beter gezegd betrokken bij school. Maar dat mijn kind daar wettelijk verplicht een aantal uren verblijft, betekent voor mij niet dat school dan maar alles kan doen.

  • De invulling van het lesprogramma vind ik iets voor de professionals. Maar ik snap zeker je punt dat je niet blij bent als er zo maar foto's van je kind publiek worden gezet. Dat vind ik ook niet nodig.

  • Ik denk dat de meeste kinderen heel goed aansluiting vinden op het hoger onderwijs zonder dat daar een Dave Roelvink voor uit de kast getrokken wordt. En soms mag er best paal en perk gesteld worden aan wat scholen in het kader van 'onderwijs' aanbieden. Het schijnt dat die rekentoets is ingevoerd om jongeren beter te leren rekenen omdat dat belabberd slecht is...dus er zijn uitdagingen zat zonder makkelijk scoren hap-snap lesjes.

  • Oh die vreselijke rekentoets! Die begrijp ik totaal niet. Die is ingevoerd omdat ze ontdekten dat kinderen belabberd kunnen rekenen. Maar van testen worden de rekenvaardigheden echt niet beter....

   Ze kunnen beter het rekenonderwijs op basisscholen verbeteren. Dan pak je het probleem tenminste bij de wortel aan.

 9. Wat een mooie discussie. Ik vind het heel leuk om op school te helpen, en bemoei me er verder niet mee. Zij zijn de professionals en ik vind het gewoon leuk om betrokken te zijn bij mijn kinderen en ze soms een paar uurtjes extra te zien in een hele andere wereld. Ik zie het echt als een voorrecht om erbij te mogen zijn.

  Een keer was er een ouderavond op school, waarbij we gevraagd werden om mee te praten met het beleid. Toen ik daar was, merkte ik dat ik er eigenlijk helemaal geen mening over had. Sindsdien ben ik niet meer geweest.

  • Wat je zegt over een kijkje in de wereld van je kinderen krijgen herken ik Sjoukje. Dat vind ik ook altijd wel bijzonder. Ze hebben daar een leven dat je verder niet zo te zien krijgt. Dat vind ik altijd een apart besef.

 10. In tegenstelling tot de meeste reacties ben ik wel een betrokken moeder geweest, niet overdreven en bij alles betrokken, maar ik vond het wel prettig om de kinderen in de klassen op de basisschool te leren kennen, waarover mijn kinderen spraken na een schooldag.
  Op het voortgezet onderwijs heb ik in de ouderraad en in de medezeggenschapsraad gezeten en was echt interessant om de visies van de school te horen, maar ook de beslissingen, zeker in een alsmaar wisselend beleid vanuit de overheid.

  Het gedwongen fusie-beleid heeft menig goede school de das om gedaan en ja, moest ik het overdoen zou ik zeker weer betrokken willen zijn bij de klassen van mijn kinderen als ook het beleid.
  Gewoon om goed op de hoogte te zijn van het reilen en zeilen op een school, maar ook om leerkrachten beter te leren kennen en zij jou, wat een goed stuk communicatie bevordert.

  Het heeft niets te maken met dominantie vanuit eigen mening, maar gewoon volgen, wat er in en op school gebeurt en daarin je kinderen begeleiden.

  Excuus, als ik een wat tegendraadse mening heb, maar ik kan er echt achter staan!

  Lily

  • Ik denk dat iedereen hierboven wel een betrokkken ouder is. Bij de één vertaalt zich dat in actief bezig zijn op school, bij een ander op een andere manier.

   Het is mooi dat er ouders zijn die plezier hebben in deelname aan ouderraden en medezeggenschapsraden.

   Zou houden we elkaar als ouders mooi in evenwicht. Allemaal op onze eigen unieke betrokken manier : )

   En je hoeft je nooit te verontschuldigen voor een andere mening wat mij betreft Lily. Juist fijn om verschillende perspectieven te lezen. Zo kunnen we van elkaar leren.

 11. Ik sta aan twee kanten...
  Ik geef les en ik zie dus daar hoe soms de ouders zich inderdaad te veel bemoeien.
  Maar ook het tegenovergestelde is waar... te weinig - dat bestaan dus ook!

  En ik ben voorzitter van de oudervereniging op de school van mijn kinderen.
  Daar ben ik dus de tussenpersoon tussen directie en ouder.
  Omdat ik zowel de kant van de school kan begrijpen door mijn job en de kant van de ouders door mijn eigen kinderen, voel ik me wel goed in die rol.

  Ik denk dat de meeste ouders het echt wel goed voorhebben en dat de school best eens wat vaker luistert naar 'de ouders'.
  Maar er zijn er altijd die menen dat ze gelijk hebben omdat ze het hardst kunnen schreeuwen en dat is helemaal niet zo!

 12. De bemoeienis van de ouders is voor mij 1 van de redenen geweest om ooit te stoppen met de PABO. Toen een ouder mij ging vertellen dat ik haar dondersteentje (heel, heel erg zacht uitgedrukt) niet apart mag zetten als hij strontvervelend is, ging mij een beetje ver. Zeker omdat zoonlief zich daarna keurig gedroeg en mijn stagebegeleider het helemaal eens was met de ouder "als een ouder het anders wil, moeten we daarnaar luisteren". Ehh, wat was zij bij ons in de klas ofzo?! Nee, dat was dus niet mijn beroep, zou me doodergeren als er meer van zulke ouders zouden zijn.. (en er waren natuurlijk nog een paar andere redenen op het lijstje om te stoppen ;) )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>