Spelletjes spelen: 10 redenen waarom het goed voor je is!

Spelletjes spelen

Mijn middelste zus nodigt regelmatig vrienden uit, en dan gaan ze met z’n allen spelletjes spelen.

En ze is niet de enige! Zeker in deze tijd van coronacrisis gaan steeds meer mensen samen spelletjes doen. Ik las in de krant dat de plaatselijke spellenwinkel zelfs de deuren moest sluiten, omdat het binnen zo druk was, dat het niet meer verantwoord was! Nu brengen ze dagelijks de spelletjes die mensen kopen bij de huizen langs.

Spelletjes spelen: deze hebben wij

Onderstaande spellen hádden we, maar zijn inmiddels uit de kast verdwenen:

 • Doolhof: dit spel is inmiddels weg. Er misten zoveel onderdelen van, dat het niet meer leuk was!
 • Kolonisten van Catan. Dit spel heb ik inmiddels verkocht. Als ik heel eerlijk ben vond ik het een enorm tijdrovend spel. Je was eerst een hele tijd bezig om het bord te maken en vervolgens vond ik er weinig aan.

Spelletjes spelen doe ik in de praktijk vooral met mijn jongste zoon Piet, die inmiddels 16 is. Met hem speel ik regelmatig Boggle en poppenkwartet. Aan Memory waag ik me niet meer, want daar bak ik werkelijk niks van. Ik heb een geheugen als een zeef. Voordelen van Boggle en poppenkwartet vind ik dat je ze makkelijk en snel kunt spelen. Monopoly is ook leuk, maar daar ben je zo een paar uur verder mee.

Spellen voor 3 personen

Van het RIVM mag je met maximaal 3 mensen bij elkaar komen, mits je op 1,5 afstand van elkaar blijft natuurlijk. Daarom hieronder 5 bordspellen die je met 3 personen kunt spelen!

11 redenen om spelletjes te spelen samen

Ook al houd je niet van spelletjes spelen, dan nog is het goed om te doen! Want je kind(eren) leren er heel veel van. En als ze zich vervelen, kan een spelletje eigenlijk altijd. Hieronder een handig lijstje met leermomenten die je gratis krijgt bij spelletjes spelen.

 1. Je leert op je beurt te wachten! Dit vind ik een goede eigenschap om te hebben. Eentje die mensen die voorkruipen in winkels wel eens wat beter in gedachten mogen houden! Ik vind het altijd het toppunt van asociaal gedrag om voor te kruipen.
 2. Je leert met verlies en tegenslag om te gaan. Het leven is niet altijd een pretje, en soms zitten dingen tegen. Verliezen van je medespeler, of gewoon steeds pech hebben bij het gooien met de dobbelstenen zijn mooie oefenmomenten voor het leven in het algemeen. Je wordt er weerbaar van.
 3. Kinderen leren plannen. Bij sommige spellen is het van belang om vooruit te kijken. Zoals bij dammen. Een spel waar ik overigens ook niks van bak…
 4. Spelletjes spelen is goede hersengymnastiek. Bij Monopoly moet je bijvoorbeeld uitrekenen of je genoeg geld hebt om een straat of hotel te kopen. En bij Memory oefen je je geheugen.
 5. Je leert keuzes maken. Ik pak weer even Monopoly er bij als voorbeeld: ‘Je komt op de Kalverstraat en moet bijvoorbeeld bedenken of je die gaat kopen of juist niet.’
 6. Spelletjes spelen zorgen voor gelijkwaardigheid. Als volwassene weet je in de regel meer dan je kind. Maar bij spelletjes ben je vaak gelijkwaardig. En bij Memory zijn kinderen vaak ronduit superieur aan volwassenen.
 7. Spelletjes spelen is goed voor de band met je kind. Samen een spel spelen is een makkelijke manier om tijd door te brengen met je kind. Kleine kinderen hebben nu eenmaal niet altijd veel conversatie. Een spelletjes spelen is laagdrempelig.
 8. Spelletjes spelen is een prima manier om je kind van schermpjes af te krijgen.
 9. Tijdens een spel leer je de ander op een andere manier kennen. Soms wordt een normaliter heel serieus iemand ineens heel kinderlijk tijdens een spel. Dat kan heel verrassend zijn. Of iemand die altijd heel rustig is, wordt ineens bloedfanatiek. Het spel Black stories maakt ook veel los bij mensen. Lees nu Black stories voorbeeld.
 10. Spelletjes spelen is een makkelijke manier om verveling te doorbreken.
 11. Spelletjes spelen kan goed zijn voor de familieband. Want je familie werkt overal in door. Kijk maar in De fontein!

Samen spelletjes spelen op afstand: hoe kun je dat doen?

Omdat je op dit moment niet met meer dan 3 mensen mag samenkomen, is het fijn dat je ook samen spelletjes kunt spelen op afstand. Dankzij internet kun je zo alsnog samen spelen. Je kunt bijvoorbeeld de videofunctie van Whatsapp gebruiken en op die manier samen spelen. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse apps en games die ervoor gemaakt zijn om op afstand met anderen te spelen. Mijn jongste zoon speelde al ver voor de coronacrisis spelletjes met zijn vrienden via zijn computer, evenals mijn oudste zoon die dankzij spelletjes spelen op afstand vrienden heeft in Libanon, Denemarken Zuid Korea!

Drie bekende apps die je kunt gebruiken om spelletjes te spelen op afstand zijn:

5 populaire bordspellen

Stel je hebt best zin om samen een spelletje te doen, maar je wilt graag eens wat anders. Dan vind je hieronder 5 populaire bordspellen* van dit moment:

Het denkspel Smart Farmer

LynxZoekspel

De Kwakzalvers

Rolit

Escape Room the Game

Mooie vintage bordspellen

Toen ik de research deed voor deze blogpost, kwam ik prachtige vintage bordspelletjes tegen. De deksels van de dozen zijn echt een plezier om naar te kijken. Daarom hieronder een lijst met mijn favoriete vintage bordspellen.
|

Deze van Stratego vind ik zo leuk omdat het jongetje zo uitdagend schatert, en de vader zo oplettend kijkt:

|

Ook bij deze vind ik de gezichtsuitdrukkingen leuk, en ik vraag me af: ‘Waar is de moeder?!’

|

Onderstaand spel ziet er heel spannend uit. Maar wie ontbreekt er weer? Moeders!

|

Samen spelletjes spelen: tot slot

Nu allerlei activiteiten die we normaal veel doen niet meer kunnen, gaan steeds meer mensen thuis familliespellen spelen en puzzelen. Hoewel kledingwinkels het moeilijk hebben, gaat het met spelletjeswinkels juist heel goed!

Je kunt op 3 manieren samen spelletjes spelen tijdens de coronacrisis:

 1. Je spreekt met maximaal 2 vrienden af, en houdt 1,5 meter afstand.
 2. Jullie blijven thuis, en gebruiken de videofunctie van bijvoorbeeld Whatsapp of Skype om op die manier samen te spelen.
 3. Je maakt gebruik van speciale online spelletjes, die ervoor gemaakt zijn om samen te spelen. Dat kan via je smartphone maar ook via de computer.

Wat vind jij van spelletjes spelen? En welke heb jij in je kast?

*Deze spellen deden het goed bij de Speelgoed van het jaar verkiezingen.

Similar Posts

75 Comments

 1. Ik heb meerdere spelletjes in mijn kast, maar de enige spelletjes die ik doe zijn Mens erger je niet (met mijn dochter), Rummikub (met mijn vriend en mijn dochter) en Memory (met mijn zoon, of met zijn drieën of vieren). Op de camping pak ik samen met mijn vriend altijd Yahtzee erbij. Ik vind spelletjes spelen super gezellig, maar ik gun mezelf er meestal de tijd niet voor.

 2. Wat leuk dat je 4 keer de Ravensburger spellendoos hebt! ;). Wij zijn dol op spellen en doen het regelmatig met onze tieners. Catan, Agricola, Dominion, Port Royal, Camel Up, Metropolis, enz enz.! Zo krijg je ze nog eens achter het scherm vandaan.

  1. Foutje van WordPress! Ik heb het meteen verbeterd!

   Dat zijn een boel spelletjes die je noemt. Ik herken alleen Catan! Wat leuk dat jullie dit samen met jullie tieners spelen.

 3. Gelukkig zijn er nog mensen,die spelletjes doen. Ik ken ook een groep jongeren,die naast internationaal spelen op de pc ook regelmatig een ouderwetse bordspel-avond met vrienden houdt.

 4. Ik word zo snel slaperig van spelletjes spelen. Ik heb er het geduld vaak niet voor. Machiavelli vind ik wel heel leuk. Dat win ik ook vaak :-) of kaarten, dobbelen.
  Manlief us heel goed in rummikub. Ik word daar niet blij van want bij elke beurt maakt hij een compleet andere opzet van alle stukjes en weet ik niet meer wat ik nu met mijn stukjes aanmoet. En manlief kan niet van mij winnen met scrabble.
  Manlief en jongste zoon houden van lange spellen zoals monopoly. Oudste zoon en ik meer van de korte spellen. Kolonisten van Katan vind ik wel leuk. Wij hebben trouwens enorm veel spelletjes liggen. Doen we niet weg, ze staan niet in de weg en mocht de stroom eens langdurig uitvallen, hoeven we ons niet te vervelen ;-)

 5. Ik vind het wel altijd gezellig met vrienden een spel spelen als we ergens thuis zijn uitgenodigd. Want anders zit je vaak met z’n allen naar tv te kijken. Want ja van tegenwoordig blijft de tv opstaan als er bezoek is, vind ik wel spijtig.

 6. Ik hou heel erg van spelletjes, Monopoly, Hotel, Kolonisten van Catan, maar ook kaartspelletjes als Canasta en Jokeren. Vroeger speelde we dat thuis heel veel, en dan vooral op vakantie. Manlief vindt er helaas niet heel veel aan (behalve als we met de hele familie op vakantie zijn). Ik zou graag thuis wat meer spelletjes doen, zodat je niet iedere avond voor de TV hangt (bij wijze van spreken), maar ik krijg hem er nog niet echt aan. Ik moet dus maar wachten tot de kids ouder zijn, dan kan ik die lekker enthousiast maken :-).

  1. Dat is ook de reden dat ik het destijds kocht Groene Glitter: ik wist dat veel mensen enorm veel plezier hadden met dit spel. Maar bij mij wilde het kwartje helaas niet vallen.

 7. Leuk overzicht. Wij deden dat ook altijd, zo’n avond vol spellen. Inmiddels door de baby’s afgelopen jaren beetje in het slop geraakt, maar wil het wel weer oppakken.

 8. Hier eindelijk hemelwater fikse bui
  Fijn voor de tuin
  Dit terzijde
  Maar wel mooi weer om spelletjes te spelen

  Heb er veel en speel in de winter nogal eens

 9. Wij hebben heel veel spelletjes, wel meer dan 50.. Maar manlief zit liever achter pc. Met vrienden spelen we wel eens. En gelukkig staan ze niet in de weg, want voor de meeste spellen zijn de kinderen nog wat te jong of we komen een speler te kort.
  Ik speel wel veel spelletjes met de kinderen vooral kwartet, uno junior, Catan junior, en natuurlijk memory. De kinderen kunnen meestal niet van mij winnen, maar kwartet wil zoon nog wel eens winnen.

 10. Toevallig heb ik deze week veel spelletjes weggegeven. Toren van Pisa, Wie is het, Jeugdscrabble, Boggle en ‘n stuk of 10 kwartetspelen. We spelen met de neefjes en nichtjes, die regelmatig bij ons logeren, vooral Pim Pam Pet, Scrabble, Yahtzee, Op Pad en we kaarten veel, vooral “pesten” ????

 11. Gek is wij doen helemaal geen spelletjes meer. Komt dat ouder word? Wij hebben ook niks in huis. Soms deden kaarten. Dit is wel eens leuk om te doen. Nu niet meer. Meer andere dingen bezig bij ons. Ik denk het daar het komt.

 12. Spelletjes vind ik heel leuk. Grappig genoeg deden we thuis bijna geen spelletjes, maar toen er ‘aanhang’ kwam, kwamen er ook meer spelletjes. En ik vind ‘t heel leuk. Wel lastig om op anderhalve meter te doen, maar daarna gaan we vast weer eens een avondje los.

 13. hier zijn wij anti spelletjes ;) geen tijd en geen behoefte aan omdat we het ook niet leuk vinden. wij zitten liever aan tafel met zijn alle met een drankje en een borrelplank

 14. Ik ben dol op spelletjes! We hadden laatst met iemand op afstand afgesproken, maar toen hebben we toch maar ‘wie/wat ben ik’ met post-its gespeeld, om geen pionnen, kaartjes of borden te hoeven aanraken. Vonden we toch veiliger.

  Ticket to Ride is echt een van mijn favoriete spellen, en verder vind ik Cluedo heel tof, maar daar heb je minstens 3 mensen voor nodig, en mensen willen het vaak geen tweede keer met me spelen omdat ze mijn strategieen irritant vinden, haha.

 15. mijn kinderen zijn dol op spelletjes, ze hebben het niet van mij…Een enkele keer vind ik een spel als de weerwolven van wakkerdam, kakkerlakken poker of de sherif van NOttingham nog wel leuk. Een enkele keer, zeg ik…

 16. Jarenlang spelletjes op kantoor moeten spelen. Met veel valsspelers erbij. Toen mijn kinderen jong waren Monopoly, Mens erger je niet (helemaal hip met een dobbelsteen onder een plastic koepeltje) Memory (zij wonnen altijd!). Later dammen maar dat speel je maar met 1 tegenstander.

 17. Zo wat de hele lijst in de kast alleen van Catan het kaartspel.
  Vind het een super leuk spel en speel het op de pc tegen anderen.
  Want ja om tafelspellen te spelen moet je zowiezo met meer zijn en meestal lopen de kinderen rond dus echt veel tijd voor grote mensen spellen is er dan niet.
  Gelukkig vinden de kinderen het ook leuk om spelletjes te doen dus we spelen veel kinderspellen.
  Groetjes

 18. We hebben veel spellen. Oma geeft ze graag cadeau aan drie dochters, dus dat telt op. We spelen zelf graag rummicub en kaartspellen

 19. Wij hebben 64 bordspellen, maar spelen er gewoon te weinig mee. In het dagelijks leven vaak druk en nadien televisie. Tijdens deze quarantaine-periode gaan we dan weer veel wandelen, dus komen we er ook niet aan toe. Misschien als het komende weken kouder wordt? Niet dat ik er op hoop hoor… ;-)

  1. Wauw, 64 bordspellen! Dat zijn er heel wat. Ik kan me op zich voorstellen dat je in de winter vaker spelletjes speelt dan in de zomer als het buiten mooi weer is.

 20. Ik vind bordspellen echt heel leuk. Zelf laatst nog drie nieuwe aangeschaft: Ticket to Ride New York, Scotland Yard en Chronicles of Crime. Ook echt super!

 21. Wij spelen heel veel spelletjes en nu helemaal. Monopoly valsspelers editie, Risk, Catan zijn hier favoriet. maar ook galgje spelen ze graag.

 22. Mijn man is gek op spelletjes,ik heb er zelf weer heel weinig geduld voor.30 seconds en beverbende vind ik wel heel erg leuk

 23. Ik heb maar eens en duik genomen in de kast: Triviant, Monopoly, risk, scrabble, triominos, zo’n spiraalspel en wat kaartspellen.

 24. Ik heb er eigenlijk nooit op een educatieve manier naar gekeken maar als ik zo je lijstje lees, klopt het inderdaad wel dat je er veel van kunt leren. Hier in huis is Cluedo favoriet en ik hield zelf altijd erg van Risk maar dat heb ik er helaas bij mijn kids niet in kunnen krijgen :) Oh ja en met mijn middelste zoon spelen we ook vaak Scrabble.

 25. Sinds de corona uitbraak doen wij thuis ook weer wat meer aan spelletjes. Een grote legpuzzel en kaartspellen zijn nu favoriet.

 26. Ik heb echt een bloedhekel aan spelletjes. Zo vaak met mijn kind spelletjes gedaan dat ik er nu helemaal klaar mee ben. Ganzenbord, Monopoly, Betoverende Doolhof, Wie ben ik, Memory, Zwarte Pieten, Mastermind, Jenga, Mikado, Mensch erger je niet, jokeren, pesten, galgje, Yatzee en wat ik verder vergeten ben. Nu hebben we nog Risk, Catan, Monopoly, Yatzee en Jenga. Maar we spelen er uiteraard nooit mee.

 27. Wij zijn niet echt een familie die vaak spelletjes speelt maar nu met de hele crisis doen we het toch steeds vaker. We grijpen het meest terug naar de gekende klassiekers zoals Monopoly, Levensweg etc. Simpel maar toch leuk!

 28. Ik ben nooit zo van de spelletjes, vroeger als kind vond ik yahtzee en scrabble nog wel leuk, maar sinds de mobiele telefoon hou ik het bij wordfeud en vind ik het verder wel prima.

 29. Ik heb Phase 10 ontdekt. Een kaartspel wat Amerikaans Jokeren en Rummicub combineert. Je bent er met 3 personen een middag zoet mee.

 30. Mijn vriend en ik zijn ook dol op het spelen van spelletjes. Onze vrienden gelukkig ook, dus via Skype en online spelsites doen we elke week wel een spelletjesavond.

 31. En het is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen :) ik vind 30 seconds leuk, stef stuntpiloot en ik wil ticket to ride nog kopen

 32. Vroeger kon ik echt niet tegen mijn verlies, of als iemand opeens andere regels had dan dat ik gewend was. Een spelletje spelen met mij betekende steenvast dat het of ruzie werd of het bord door de lucht heen vloog. Tegenwoordig speel ik heel zelden een spelletje met mijn zoon en vriend. Dat gaat gelukkig meestal wel goed. Onze favorieten zijn levensweg, hotel en monopoly

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.