Spelletjes spelen: 10 redenen waarom het goed voor je is!

spelletjes spelenMijn middelste zus nodigt regelmatig vrienden uit, en dan gaan ze met z’n allen spelletjes spelen.

Ik vind het altijd erg leuk klinken, en ze hebben veel lol. Maar als ik heel eerlijk ben houd ik zelf niet zo van spelletjes spelen. Wat niet wegneemt dat ik het idéé van spelletjes spelen erg kan waarderen. Alleen lees ik liever een boek.

Maar ook al lees ik liever, we hebben wel spelletjes in onze kast staan. Want zeker toen onze kinderen kleiner waren, speelden ze graag spelletjes met ons.

Spelletjes spelen: deze hebben wij

 • Risk
 • Stratego
 • Ravensburger spellendoos Deze doos hadden mijn ouders vroeger ook, en ik had er leuke herinneringen aan. Vandaar dat ik hem als volwassene zelf ook kocht. In deze doos zit een dambord, mikado, hoedje jagen, memory en barricade.
 • Rummycub
 • Yahtzee
 • Boggle
 • Kom er maar ‘ns achter. Dit memory spel kocht ik uit sentimentele overwegingen. Ik vond het zo leuk om de plaatjes uit mijn kindertijd terug te zien. Mijn favoriet was destijds het clowntje!
 • Reis om de wereld in 80 dagen
 • Kaartspel
 • Cluedo
 • Ganzenbord, en dan natuurlijk de Oud-Hollandse versie met dat meisje in het midden op het ganzenbord.
 • Poppenkwartet. Ook weer vanwege sentimentele overwegingen. Ik vind die plaatjes zo mooi.

Onderstaande spellen hádden we, maar zijn inmiddels uit de kast verdwenen:

 • Doolhof: dit spel is inmiddels weg. Er misten zoveel onderdelen van, dat het niet meer leuk was!
 • Kolonisten van Catan. Dit spel heb ik inmiddels verkocht. Als ik heel eerlijk ben vond ik het een enorm tijdrovend spel. Je was eerst een hele tijd bezig om het bord te maken en vervolgens vond ik er weinig aan.

Spelletjes spelen doe ik in de praktijk vooral met mijn jongste zoon Piet, die inmiddels 13 is. Met hem speel ik regelmatig Boggle en poppenkwartet. Aan memory waag ik me niet meer, want daar bak ik werkelijk niks van. Ik heb een geheugen als een zeef. Voordelen van Boggle en poppenkwartet vind ik dat je ze makkelijk en snel kunt spelen. Monopoly is ook leuk, maar daar ben je zo een paar uur verder mee.

10 redenen voor spelletjes spelen

Ook al houd je niet van spelletjes spelen, dan nog is het goed om te doen! Want je kind(eren) leren er heel veel. Hier onder een handig lijstje met leermomenten die je gratis krijgt bij spelletjes spelen.

 1. Je leert op je beurt te wachten! Dit vind ik een goede eigenschap om te hebben. Eentje die mensen die voorkruipen in winkels wel eens wat beter in gedachten mogen houden! Ik vind het altijd het toppunt van asociaal gedrag om voor te kruipen.
 2. Je leert met verlies en tegenslag om te gaan. Het leven is niet altijd een pretje, en soms zitten dingen tegen. Verliezen van je medespeler, of gewoon steeds pech hebben bij het gooien met de dobbelstenen zijn mooie oefenmomenten voor het leven in het algemeen. Je wordt er weerbaar van.
 3. Kinderen leren plannen. Bij sommige spellen is het van belang om vooruit te kijken. Zoals bij dammen. Een spel waar ik overigens ook niks van bak…
 4. Spelletjes spelen is goede hersengymnastiek. Bij Monopoly moet je bijvoorbeeld uitrekenen of je genoeg geld hebt om een straat of hotel te kopen. En bij Memory oefen je je geheugen.
 5. Je leert keuzes maken. Ik pak weer even Monopoly er bij als voorbeeld: ‘Je komt op de Kalverstraat en moet bijvoorbeeld bedenken of je die gaat kopen of juist niet.’
 6. Spelletjes spelen zorgen voor gelijkwaardigheid. Als volwassene weet je in de regel meer dan je kind. Maar bij spelletjes ben je vaak gelijkwaardig. En bij Memory zijn kinderen vaak ronduit superieur aan volwassenen.
 7. Spelletjes spelen is goed voor de band met je kind. Samen een spel spelen is een makkelijke manier om tijd door te brengen met je kind. Kleine kinderen hebben nu eenmaal niet altijd veel conversatie. Een spelletjes spelen is laagdrempelig.
 8. Spelletjes spelen is een prima manier om je kind van schermpjes af te krijgen.
 9. Tijdens een spel leer je de ander op een andere manier kennen. Soms wordt een normaliter heel serieus iemand ineens heel kinderlijk tijdens een spel. Dat kan heel verrassend zijn. Of iemand die altijd heel rustig is, wordt ineens bloedfanatiek. Het spel Black stories maakt ook veel los bij mensen. Lees nu Black stories voorbeeld.
 10. Spelletjes spelen is een makkelijke manier om verveling te doorbreken.

Credits plaatje: Shutterstock

Wat vind jij van spelletjes spelen? En welke heb jij in je kast?

25 Responses to Spelletjes spelen: 10 redenen waarom het goed voor je is!

 1. Ik heb meerdere spelletjes in mijn kast, maar de enige spelletjes die ik doe zijn Mens erger je niet (met mijn dochter), Rummikub (met mijn vriend en mijn dochter) en Memory (met mijn zoon, of met zijn drieën of vieren). Op de camping pak ik samen met mijn vriend altijd Yahtzee erbij. Ik vind spelletjes spelen super gezellig, maar ik gun mezelf er meestal de tijd niet voor.

 2. Wat leuk dat je 4 keer de Ravensburger spellendoos hebt! ;). Wij zijn dol op spellen en doen het regelmatig met onze tieners. Catan, Agricola, Dominion, Port Royal, Camel Up, Metropolis, enz enz.! Zo krijg je ze nog eens achter het scherm vandaan.

 3. Gelukkig zijn er nog mensen,die spelletjes doen. Ik ken ook een groep jongeren,die naast internationaal spelen op de pc ook regelmatig een ouderwetse bordspel-avond met vrienden houdt.

 4. Ik word zo snel slaperig van spelletjes spelen. Ik heb er het geduld vaak niet voor. Machiavelli vind ik wel heel leuk. Dat win ik ook vaak 🙂 of kaarten, dobbelen.
  Manlief us heel goed in rummikub. Ik word daar niet blij van want bij elke beurt maakt hij een compleet andere opzet van alle stukjes en weet ik niet meer wat ik nu met mijn stukjes aanmoet. En manlief kan niet van mij winnen met scrabble.
  Manlief en jongste zoon houden van lange spellen zoals monopoly. Oudste zoon en ik meer van de korte spellen. Kolonisten van Katan vind ik wel leuk. Wij hebben trouwens enorm veel spelletjes liggen. Doen we niet weg, ze staan niet in de weg en mocht de stroom eens langdurig uitvallen, hoeven we ons niet te vervelen 😉

 5. Ik vind het wel altijd gezellig met vrienden een spel spelen als we ergens thuis zijn uitgenodigd. Want anders zit je vaak met z’n allen naar tv te kijken. Want ja van tegenwoordig blijft de tv opstaan als er bezoek is, vind ik wel spijtig.

 6. Ik hou heel erg van spelletjes, Monopoly, Hotel, Kolonisten van Catan, maar ook kaartspelletjes als Canasta en Jokeren. Vroeger speelde we dat thuis heel veel, en dan vooral op vakantie. Manlief vindt er helaas niet heel veel aan (behalve als we met de hele familie op vakantie zijn). Ik zou graag thuis wat meer spelletjes doen, zodat je niet iedere avond voor de TV hangt (bij wijze van spreken), maar ik krijg hem er nog niet echt aan. Ik moet dus maar wachten tot de kids ouder zijn, dan kan ik die lekker enthousiast maken :-).

 7. Leuk overzicht. Wij deden dat ook altijd, zo’n avond vol spellen. Inmiddels door de baby’s afgelopen jaren beetje in het slop geraakt, maar wil het wel weer oppakken.

 8. Hier eindelijk hemelwater fikse bui
  Fijn voor de tuin
  Dit terzijde
  Maar wel mooi weer om spelletjes te spelen

  Heb er veel en speel in de winter nogal eens

 9. Wij hebben heel veel spelletjes, wel meer dan 50.. Maar manlief zit liever achter pc. Met vrienden spelen we wel eens. En gelukkig staan ze niet in de weg, want voor de meeste spellen zijn de kinderen nog wat te jong of we komen een speler te kort.
  Ik speel wel veel spelletjes met de kinderen vooral kwartet, uno junior, Catan junior, en natuurlijk memory. De kinderen kunnen meestal niet van mij winnen, maar kwartet wil zoon nog wel eens winnen.

 10. Toevallig heb ik deze week veel spelletjes weggegeven. Toren van Pisa, Wie is het, Jeugdscrabble, Boggle en ‘n stuk of 10 kwartetspelen. We spelen met de neefjes en nichtjes, die regelmatig bij ons logeren, vooral Pim Pam Pet, Scrabble, Yahtzee, Op Pad en we kaarten veel, vooral “pesten” ????

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.