Verveling: wat kun je doen als je je verveelt? 40 tips

Verveling: wat kun je doen als je je verveelt?
Verveling

'Als je 's morgens opstaat
weet je nog niet wat je doen gaat
Maar je hoeft je nooit te vervelen
want er is zoveel te spelen...' (Hollie Hobbie)

Last van verveling?

Wat kun je doen als je je verveelt?

Last van verveling? Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd!

Want als je je verveelt, dan heb je dus blijkbaar tijd over.

Verveling = lege tijd.

En die is anno 2019 zeldzaam.

Vaak vullen we die lege tijd op door op onze smartphone te kijken, maar wie de verveling durft te omarmen zal de mooiste dingen ontdekken. Waar binnenin die verveling schuilt een wereld aan ideeën, creativiteit en nieuwe inzichten.

Hieronder vind je een lijst met tips voor dingen die je kunt doen, of juist niet doen, als je je verveelt! Laat je inspireren door deze mogelijke hobby's! Maar eerst: Wat is verveling eigenlijk?

Wat is verveling?

Verveling is een gevoel van lusteloosheid, van desinteresse, van hangerigheid, grenzend aan ergernis ,' schrijven ze op Wikipedia. Ik vind dat een hele goede omschrijving. Dat is ook hoe ik verveling voel inderdaad. Het grote verschil met gewone vrije tijd is dat het niet fijn voelt. Je bent niet blij met de tijd en ruimte die je hebt.

Wat is verveling?

Wat is verveling volgens Van Dale woordenboek? Ik vind hun antwoord minder sterk dan dat op Wikipedia: Van Dale omschrijft verveling als een onaangenaam gevoel van leegte zodat de tijd lang lijkt

Wat kun je doen als je je verveelt? 40 tips!

 1. Blijf gewoon zitten als je je verveelt, en laat de verveling toe. Grijp niet naar je smartphone, maar probeer 10 minuten te blijven zitten en je gewoon te vervelen. Kijk maar eens wat er gebeurt. Eerst zul je waarschijnlijk allerlei impulsen voelen om 'iets' te doen. Blijf toch zitten.
 2. Houd een lijstje bij van dingen die je nog wilt of moet doen. Dat kan in een notitieboekje of in je smartphone. Pak dit lijstje erbij als je je verveelt. Grote kans dat er op zo'n lijstje iets staat als 'Eindelijk die lade eens leegruimen,' of 'Rekeningen betalen.' Nu je je verveelt heb je mooi tijd om dat klusje weg te werken. Dat geeft daarna nog een fijn gevoel van voldoening ook. Dus als je je verveelt: pak dan je lijstje erbij, en doe 1 van de dingen die erop staat.
 3. Printje lijstje met activiteiten uit, en knip een strook van elke activiteit. Vouw hem op, en doe alle activiteiten op die manier in een grote glazen pot. Laat de volgende keer dat je je verveelt het lot bepalen wat je gaat doen.
 4. Ga een boek lezen.
 5. Eet eindelijk die kikker!
 6. Maak een wandeling van minimaal 15 minuten. Neem eventueel een zakje mee, en ruim onderweg zwerfvuil op.
 7. Neem contact op met een kennis of vriendin die je al heel lang niet meer hebt gezien, maar altijd nog eens zou willen spreken.
 8. Ga granny squares haken!
 9. Ruim iets op uit verveling. Met opruimen sla je twee vliegen in 1 klap.
 10. Ga een cake bakken of een taart.
 11. Luister naar muziek.
 12. Maak een nieuwe playlist, bijvoorbeeld om naar te luisteren tijdens het huishoudelijk werk of hardlopen ; )
 13. Ruim je administratie op.
 14. Ga bloemen haken of cactussen haken : ) of lees Haken voor beginners.
 15. Volg een gratis online cursus van iets dat je altijd al eens wilde leren.
 16. Zet eindelijk die losse knoop weer aan je jas/broek/rok etc.
 17. Maak mooie raamtekeningen op je ramen.
 18. Ga naar de bibliotheek en laat je inspireren door de boeken daar.
 19. Blader eens in je oude poeziealbum en herinner je oude klasgenootjes en vrienden. Zoek ze eventueel op op Facebook, en stuur ze een berichtje. Ik stuurde een screenshot van een poezieversje naar één van mijn oude klasgenootjes via Facebook!
 20. Probeer een nieuw recept uit bij verveling.
 21. Luister een podcast.
 22. Ga je ramen lappen, en dan ziet de wereld er ineens weer veel helderder uit.
 23. Ga puzzelen. Maak bijvoorbeeld een mooie Anton Pieck puzzel.
 24. Begin een nieuwe hobby als je last hebt van verveling. Denk aan haken, breien, hardlopen, bullet journalen etc. (Zie ook mijn post bullet journal kopen)
 25. Ruim je mailbox op.
 26. Vraag je kinderen of ze zin hebben in een spelletje. Wijzen ze je af? Dan heb je in ieder geval het goede voorbeeld gegeven.
 27. Schrijf een brief aan jezelf om over 10 jaar te lezen. Schrijf je zelf een email met de brief erin, en stel die zo in dat hij over 10 jaar naar je wordt gemaild.
 28. Pak een dagboek en schrijf je gedachten op. Laat je daarbij niet hinderen door logica of grammatica. Laat je gedachten simpelweg stromen en noteer ze.
 29. Ruim eindelijk al je digitale foto's eens op. Gooi de mislukte weg, en organiseer de rest.
 30. Doe iets voor iemand anders. Geen idee hoe? Kijk dan eens bij je lokale vrijwilligerscentrale naar vacatures.
 31. Stof de boeken in je boekenkast af, en ruim je boeken op. Op alfabetische volgorde, zodat je ze voortaan makkelijk terug kunt vinden.
 32. Lees het laatste nieuws zodat je weer goed op de hoogte bent van de gebeurtenissen in de wereld.
 33. Geef je koelkast een goede beurt. Haal alles eruit, en maak hem goed schoon. Zet daarna alles weer netjes geordend terug.
 34. Verwijder nieuwsbrieven en zeg abonnementen op van sites die je toch nooit bezoekt.
 35. Ruim je gang op bij verveling. Ruim jassen die niet gebruikt worden in dat seizoen op, en sorteer schoenen en andere dingen die in de gang liggen.
 36. Check je voedselvoorraad, en kijk of alles nog goed is. Verwijder spullen die niet meer eetbaar zijn, en maak een boodschappenlijstje voor de dingen die weer gekocht moeten worden.
 37. Begin eindelijk dat blog dat je altijd al wilde maken! Ga naar blogger.com en begin gewoon.
 38. Volg het stappenplan in Hobby's zoeken en vind de hobby die bij jou past.
 39. Doe hetzelfde met je medicijnkastje. Haal medicijnen die over de datum zijn eruit, en kijk wat je eventueel nieuw moet bijkopen.
 40. Installeerde de Headspace app op je smartphone. De eerste 10 lessen zijn gratis, en kun je keer op keer doen. Een perfecte manier om rustiger te worden, en nooit meer bang te zijn voor verveling.

Hoe verveling mooi kan zijn

Ik moest tijdens het schrijven van deze post denken aan Jan, Jans en de kinderen. Aan Catootje en Jeroen om precies te zijn. In de strip liggen ze in het gras, en genieten van hun vakantie. Maar dan merken ze bezorgd op dat de vakantie altijd veel te snel voorbij gaat. Na die overpeinzing liggen ze nog een tijdje een beetje getroebleerd in het gras. Dan merkt Catootje op: 'Ik verveel me.' Waarop ze samen concluderen: 'Prachtig! Dan duurt de vakantie nog lekker lang.'

Verveling
Bron: Jan, jans en de kinderen, boek 8.

Wat je beter niet kunt doen als je je verveelt

Er zijn ook dingen die je juist beter niet kunt doen als je je verveelt. De belangrijkste daarvan is: gaan surfen op het internet! Jaja, en dit nou juist iets wat je al gauw doet als je je verveelt. Zelf heb ik nogal eens neiging om dan te gaan shoppen op de Engelse eBay. Dat is linke soep, want de kans is groot dat je vanuit verveling dingen gaat bestellen of kopen.

Vergelijkbaar is: ga liever niet winkelen als je je verveelt, om dezelfde reden als je niet doelloos moet gaan surfen als je je verveelt.

Hoe gaat verveling weg?

De meeste mensen die zich vervelen willen van dat vervelende gevoel af. Verveling kan op verschillende dingen weggaan.

 • Door dan toch maar iets te gaan doen. Bijvoorbeeld een activiteit of idee uit bovenstaande lijst.
 • Door de verveling te ondergaan. Niets blijft hetzelfde, dus ook verveling niet. Je kunt blijven zitten en je vervelend voelen, en eens kijken hoe lang het gevoel blijft. Grote kans dat je op een gegeven moment verbaasd denkt: 'Hé, het is weg!'

Bonustip verveling: voor als je kinderen zich vervelen

Komen je kinderen bij je met de tekst: 'Ik verveel me wat kan ik doen?' Zeg dan op opgewekte toon: 'Mama heeft nog wel een leuk klusje voor je!' En adviseer ze dan hun slaapkamer op te ruimen, de gang op te ruimen, de wc schoon te maken etc. Moet jij zien, hoe snel ze zich uit de voeten maken, en roepen: 'Ik verveel me al niet meer!'

Wat kan je doen als je je verveelt? Verveling tot slot!

Er zijn al met al 2 ultieme manieren om met verveling om te gaan: de eerste is door verveling te omarm en en te zien als een cadeautje. Wie de verveling kan en durft te omarmen, zal ontdekken dat verveling juist ruimte is. Ruimte voor jezelf, ruimte om eindelijk eens bepaalde dingen aan te pakken en ruimte voor nieuwe ideeën.

De tweede aanpak is de verveling gebruiken om iets te doen. Bijvoorbeeld 1 van de dingen op het lijstje in deze post.

Leestip

To do lijstje

Hoe ervaar jij verveling?

Similar Posts

28 Comments

 1. Tegenwoordig verveel ik me nooit meer, maar als kind heb ik mijn ouders heel wat keren verteld dat ik me verveelde. Het is bij ons thuis inmiddels standaard geworden om dan te roepen (zoals mijn vader dat vroeger deed): "Pak een boek en ga zitten lezen." Verveling schijnt trouwens gewoon heel goed voor je te zijn. Ik hoorde pas weer iemand zeggen dat kinderen moeten leren om zich te vervelen. Interessante uitspraak, vooral omdat ik 'm vaker hoor.

 2. Heerlijke tips, ik verveel me maar weinig hoor, als het gebeurd pak ik een boek want dan heb ik blijkbaar niks meer te doen en kan ik lekker even rustig lezen.

 3. Ik las eens het volgende (ik meen van Godfried Bomans):

  Ik zit mij voor het vensterglas
  onnoemelijk te vervelen.
  Ik wou dat ik twee hondjes was,
  dan kon ik samen spelen.

  Ik vond dit gedichtje zo leuk dat ik het altijd onthouden heb.

 4. Toen mijn jongste dochter, destijds 8 jaar, door kreeg dat de schoolvakantie voorbij was riep ze in paniek:
  “....maar ik heb me nog helemaal niet verveeld”

 5. Ik moest even in het woordenboek kijken wat het woord nou precies betekende, maar ik heb het nog nooit meegemaakt.

  love As Always
  Di mario

 6. Leest net je reactie op mijn blog en moest meteen denken over zelf je uitstrijkje doen ook iets is om te doen als je je verveelt haha. Heb net besloten om toch weer naar dokter te gaan, ik heb er geen problemen mee. Vind in mijn mond laten kijken erger.

 7. hihi uit verveling kwam ik op je site...eigenlijk geniet ik gewoon van wat tijd voor mijzelf. Maar ik merk dat mijn werk wat ik nú doe te eenvoudig is geworden en ik daardoor een heel verveeld gevoel krijg, terwijl ik het wel druk kan hebben. Maar het gaat me zo makkelijk af dat ik het makkelijk uit kan stellen. Ik moet vanuit huis werken, dus dan kan je snel even beslissen je werk opzij te schuiven en wat voor jezelf te gaan doen. Straks met mijn nieuwe baan denk ik geen last meer van. Ik denk dat ik een soort van bore-out heb en dat voelt ook als een hele nare soort verveling.

 8. Goede tips! Ik verveel me eigenlijk nooit meer, eerder had ik hier wel veel last van, nu ik nog amper thuis ben, heb ik amper dat ik me verveel, heerlijk blogs schrijven, met de post bezig of lekker niks doen, heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.