Cactussen haken: 30 wollige cactussen en vetplantjes

Cactussen haken

Ik kwam het tegen in de bibliotheek. Het stond uitgestald op de tafel met nieuwe aanwinsten. Mijn favoriete tafel! Het boek Cactussen haken.

Ondanks het feit dat ik zelf totaal niet handig ben, of misschien wel juist daarom, heb ik enorme bewondering voor mensen die wel allerlei dingen kunnen maken. Daarom neem ik zo graag boeken met creatieve uitspattingen mee uit de bibliotheek. Ik kan genieten van de prachtige plaatjes, en me verwonderen over de vaardigheid van de mensen die dat kunnen maken. Zo heb ik ook veel plezier beleefd aan het boek Bloemen haken!

Neem nou zoiets als cactussen haken!

Kom daar maar eens op.

Als iemand die nog geen plant in leven kan houden, en het liefst kunstbloemen in huis heeft, klinken gehaakte cactussen mij als een ideale oplossing in de oren. Net als een terrarium hebben ze immers amper tot geen verzorging nodig?

N.B. Als je cactussen nog te moeilijk vindt, lees dan eerst eens Haken voor beginners.

Cactussen haken

In het boek Cactussen haken staan maar liefst 31 patronen voor cactussen en vetplanten. Ik las het met open mond. Niet alleen om het knappe haakwerk, maar ik wist ook niet dat er zoveel verschillende soorten cactussen waren! Sarah Abbondio, de auteur van het boek heeft ze allemaal gehaakt. En elke cactus ziet er levensecht uit. Ik vind het werkelijk knap.

Hieronder een kijkje in het boek:

Deze vind ik mooi omdat er een bloemetje aan zit:

cactussen haken

Deze vind ik zo bijzonder van vorm:

haakpatronen cactus

Overzicht van alle cactus patronen:

cactus haken

Voor wie is dit boek met cactus patronen geschikt?

Ik denk dat mensen die handig zijn, in principe deze cactussen kunnen haken. Sarah Abbondio is namelijk zo vriendelijk om in het begin van haar boek de basis haaktechnieken uit te leggen. Ze doet dat met foto’s, en ik begreep het zelfs. En dat wil best wat zeggen, want ik vind patronen lezen erg lastig. Dus als je de haaktechnieken goed leest, dan kun je daarna best aan de slag met cactussen haken. Sarah gebruikt de volgende haaktechnieken:

 • Losse
 • Halve vaste
 • \Vaste
 • Stokje
 • Half stokje
 • Dubbel stokje
 • Bobbel

Er staat geen moeilijkheidsgraad aangegeven per patroon in Cactussen haken. Maar eerlijk gezegd, vind ik ze allemaal erg moeilijk ogen. Cactussen hebben grillige vormen en lopen dan weer uit en worden dan weer smaller. Dat vind ik zelf erg lastig om te haken. Maar Sarahs uitleg ziet er degelijk uit.

Mijn conclusie over dit boek

Cactussen haken is een mooi doe- en kijkboek. In mijn geval dus vooral kijken, want ik zou ze niet kunnen maken. Maar bewonderen kan ik wel : ) Als je handig bent met haaknaald en draad lijkt me zo’n cactus ook een erg leuk cadeautje voor iemand. Het enige wat ik nog miste in dit boek is wat informatie over de auteur. Is ze zo dol op cactussen? Hoe kwam ze op het idee om ze te gaan haken?

Praktische informatie over Cactussen haken

Cactussen haken is voor 16,50 te koop bij bol.com.

Cactussen haken

Cactussen haken patroon

Op de site Sophietjes vind je cactussen die zij gehaakt heeft met gratis patronen voor cactussen. Hoe geeft zij weer andere leuke links.

Zie ook mijn posts over granny squares hakendoekjes breien en sokken haken!

Similar Posts

28 Comments

 1. ik heb laatst pompoenen gebreid, met staartje en al, ik doe zoiets wel graag, haken is eigenlijk nog gemakkelijker
  ***Ik wens je een mooi weekend en hier is een @->- voor jou…

 2. Misschien is dat wel wat voor Shirel. die haakt sinds kort, maar weet nooit wat. het brengt haar rust. Ik ga eens op zoek naar dit boek.

  Love As alwyas
  Di mario

 3. Leuk boek zeg.
  Heb vroeger heel veel gehaakt maar doe het maar niet meer.
  Op het laatst weet je niet meer waar je alles moet laten.
  Neemt niet weg dat het er schattig uit ziet.

 4. haken is heel leuk om te doen, ik heb vroeger ook veel gehaakt.vorig jaar kreeg ik van mijn schoonzus een hele gehaakte stal kado,Jozef,Maria, kindje Jezus schaapjes en os en herders,echt heel erg leuk,ik zet hem met plezier weer met kerst,jammer dat het alleen voor de kerst is.

 5. Wat zijn ze grappig .Helaas zijn haken en breien niet mijn talent .Ik koop ook geen cactussen of vetplanten meer want zelfs die weet ik te ”’vermoorden ”’ echt erg toch!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.