Haken voor beginners: een overzicht van boeken!

Haken voor beginners

Ik houd van boeken met titels als Haken voor beginners. Dit soort boeken is meestal namelijk heel gebruikersvriendelijk, met hele duidelijke uitleg.

Zin om te haken

Elke herfst/winter overvalt het me weer: het verlangen een mooie deken te haken. Of sokken haken. Of granny squares haken, en daar dan zo'n pittoreske deken van maken! Om mezelf op weg te helpen maak ik dan graag gebruik van boeken met titels Haken voor beginners.

Haken voor beginners: ontspannend en toch nuttig

Het verlangen om gewoon eens rustig in de woonkamer te zitten, naar muziek te luisteren, en voor me uit te mijmeren. Maar mijn Innerlijke Calvinist vindt dat tijdverspilling, en dus krijg ik zin om te haken. Want daarbij kun je mijmeren, en je doet toch ook iets nuttigs.

Helaas ben ik echt helemáál niet handvaardig, en die deken komt er dus nooit. Mijn laatste poging heb ik vorige week gerecyled als de manen van het paard dat de surprise was van mijn middelste zoon.

haken voor beginners

Groene wol en roze haaknaald gekocht bij de Wibra

Maar zegt niet het Engelse spreekwoord: "If at first you don't succeed, try again.' Dat heb ik dus gedaan. Ik kocht bij de Wibra een mooie roze haaknaald, en twee knotten wol. De haaknaald kostte me 0,69 cent en de twee knotten wol samen 2 euro. Omdat ik mijn beperkingen ken, was mijn volgende stop de bibliotheek. En dan niet de volwassenafdeling, maar de kinderafdeling. Ik had namelijk het idee dat de uitleg voor haken voor beginners dan nog eenvoudiger zou zijn.

Ik leer haken

Haken voor beginners met Ik leer haken

Na enig zoeken vond ik bij de kinderboeken Ik leer haken van Lucinda Guy. Daarin laat een vriendelijk muisje zien hoe je de steken moet maken. En de instructies zijn zéér basic.

Uit Ik leer haken:

'Haken is het verbinden van een heleboel lussen garen tot een lapje textiel. Haken is helemaal niet moeilijk: iedereen kan het leren. Je hoeft alleen maar een paar basissteken te kennen en die vervolgens flink te oefenen.'

Haken voor beginners

Haken voor beginners: vele vierkantjes maken 1 deken

Ik zette muziek op, pakte haaknaald en draad en volgde zorgvuldig de instructies. Eigenlijk wilde ik van die leuke 'granny squares' haken. Maar laten we wel wezen: dan kan ik helemaal niet. Ik besloot dus braaf alleen vierkante lapjes te haken met zogenaamde 'vasten'. Al die gehaakte vierkantjes ga ik dan uiteindelijk aan elkaar haken, zodat ik mijn mooie deken krijg.

Ik moet zeggen: het beviel me goed. Dus wie weet, wordt dit de winter dat ik eindelijk een deken haak.

En anders heb ik in ieder geval al vast weer een paar manen, voor de surprise van volgend jaar.

N.B. Ook bij de Zeeman kun je goedkoop terecht voor haaknaalden en wol. Ze hebben daar zelfs haaknaalden no. 9! Dus dat gaat lekker snel!

Deken haken voor beginners

Wil je een deken hakenvoor beginners? De simpelste methode is om gewoon een grote lap te haken. Stel dat je een deken wilt haken van 100 bij 150 centimeter. Dan haak je gewoon 150 lossen en vervolgens haak je daar vasten of stokjes op. En zo ga je net zo lang door tot je 100 centimeter hebt gehaakt. En klaar is je deken voor beginners!

Maar wil je een wat meer bijzondere deken voor beginners haken? Dan zou je ook kunnen kiezen voor granny squares. Die haak je dan eerst en als er genoeg hebt zet je ze aan elkaar en heb je een mooie deken. Voor een deken van 125 x 180 cm plus rand heb je volgens Wolplein 120 lapjes/ harten van granny squares nodig.

Nog meer Haken voor beginners boek tips

Er zijn helaas niet zo heel veel boeken over Haken voor beginners. Ik vond er bij bol.com twee. Er zijn wel Engelstalige boeken, maar als het gaat om leren haken lijkt de taal me een extra struikelblok.

Leestips

Wie echt niet handig is kan op Etsy Nederland ook mooie gehaakte spulletjes die al klaar zijn kopen ; )

Similar Posts

25 Comments

 1. Hee wat goed! De aanhouder wint! Ik heb het boekje aan Jaël cadeau gedaan op haar verjaardag en het is echt een heel helder, duidelijk boekje, voor alle leeftijden geschikt ;) Er staan ook stokjes in toch? Als je die eenmaal onder de knie krijgt dan gaat het misschien toch nog eens lukken met de granny squares, maar vierkantjes zijn ook al super natuurlijk!

  1. Ja, dit boekje is echt heel duidelijk! Die muis legt het goed uit. Op de lagere school kreeg ik handwerkles en daar heb ik leren haken destijds. Ik kan op zich ook stokjes haken, maar ik zet nu in op heel basaal, en ga voor de vasten. Ik heb inmiddels al 6 vierkantjes. Elke dag 1!

   Granny Squares haken lijkt me wel echt geweldig.

 2. Ik haak heel veel en breien kan ik ook:) Gewoon door blijven oefenen, zo moeilijk zijn die granny's niet hoor als je eenmaal kunt haken! Het is wel heel verslavend;)

  1. Maar je moet er zoveel bij tellen vind ik! En ik was steeds de tel kwijt, en het werd ook helemaal niet mooi bij mij… : (
   Daarom doe ik nu eerst maar gewoon vierkantjes.

  2. Je moet gewoon eerst leren haken, als je dat goed kunt, zijn die granny's echt niet moeilijk hoor. Maar wel met een simpele beginnen natuurlijk, dan gaat het vanzelf op gevoel en hoef je niet te tellen. Ik denk dat je een moeilijke granny hebt uitgezocht om mee te beginnen, dat moet je natuurlijk niet doen, haha;) Als je wilt heb ik wel wat patroontjes..

 3. Wat leuk dat je begonnen bent met haken.
  Als je stokjes kunt haken dan kun je ook granny's haken.
  Als je er nu heel veel plezier in krijgt dan kom je maar een keertje aan dan leer ik je granny's haken .
  In de bieb liggen mooie boekjes voor eenvoudige granny's te haken en met verschillende kleuren wol worden ze heel erg mooi.
  Groet Thea

 4. Wat goed! Haken werkt enorm verslavend, dus als je de smaak te pakken krijgt zul je hier nog veel plezier van beleven.
  Granny squares zijn niet zo ingewikkeld hoor. Kijk bijvoorbeeld eens op youtube, dan kun je meekijken. Zo heb ik leren haken en mijn eerste creatie was een granny :)

  Succes!

  Liefs,
  Mama Krieltje

 5. Je kunt ook op youtube kijken bij handwerkles. Deze mevrouw legt alle steken heel duidelijk uit, zo heb ik mij de basisbeginselen weer opnieuw aangeleerd. Tablet op schoot, haaknaald in de ene hand, draad in de andere hand. En eerst het filmpje uitzien en daarna beginnen en dan steeds even stoppen en dan zelf doen. Ik heb de haaknaalden van mijn oma gekregen en ook nog borduurdraad en katoen voor het haken. Zij maakte altijd kleedjes e.d. Dat is mij wat te oubollig dus ik wil mij de granny squares ook aanleren. En draad heb ik bij Z.eeman gekocht en op Sinterklaas wat echt gekleurd haakkatoen.

  Ik hoop dat ik ooit zo goed wordt als mijn oma in het handwerken. Zij kon ook prachtig borduren en breien. Ze leeft helaas niet meer, maar zo heb ik wel een mooie erfenis.

  In elk geval veel succes met haken en wie weet komt de deken deze winter nog klaar.

  groetjes,
  Janneke

 6. ehm.... ik vraag me af waaron vierkantjes?Als je toch een kleur doet? haak meteen aan een stuk een hele sprei? Want al die kleine vierkantjes aan elkaar vastmaken is ook een enorm werk, al die losse draadjes dan weer wegfrummelen op de juiste wijze etc etc....

 7. Als je vasten kan haken, lukt 't ook met stokjes en dan ben je halverwege de grannies. Suc6
  BTW mijn sprei is na 1,5 jaar bijna klaar :)
  groet

 8. Haken heb ik altijd heerlijk gevonden maar kan dat echt niet meer ivm artrose in duimen en polsen, je moet dan teveel met 1 haaknaald doen en erin knijpen. Ik heb heel veel kleedjes, gordijntjes en een heel mooi wandkleed met open vierkantjes en stokjes gemaakt van vrouwenfiguur. Het kleed in lijst gespijkerd en tegen gekleurde mooi had heel groots effect.

  Nu ik niet meer werk en handen niet meer voor kantoorwerk hoef te gerbuiken ben ik wel weer gaan breien, niet meer dan een paar toeren per dag maar dat gaat wel goed dat hoef je niet zo stijf vasttehouden. Ik ben nu ook de mutsjes voor savethechildren babietjes in India aan het maken, worden leuk en zijn lekker snel af.

 9. Wow, wat een boel comments! Haken is ook echt helemaal hip. Tip: kijk eens op een youtube tutorial, dan zie je het ook echt (zo heb ik het geleerd.)Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.