Club Geluk: een leuk en grappig fenomeen!

Club Geluk

Soms kom je iets tegen waarvan je verbijsterd denkt: ‘Waarom heb ik hier niet eerder van gehoord?!’

Dat had ik met Club Geluk.

Ik ontdekte deze club doordat ik een boek van hen neenam uit de bibliotheek: Huiselijk Haken.

En dat bleek niet alleen een boek te zijn met wel heel speciale haakpatronen, het bleek ook een boek vol absurdistische humor. Ik schoot regelmatig in de lach.

Wat is Club Geluk?

Club Geluk werd ooit bedacht door Marieke Voorsluijs in 2004. Marieke ontwierp en produceerde stoffen en ‘textiele producten’ in een nostalgische stijl. Toen ze net begon maakte Marieke alles zelf met haar naaimachine. Na een tijdje begon ze ook dingen te breien en te haken. En regelmatig kreeg ze de vraag: ‘Kunnen jullie geen workshops geven?’ Dat leidde tot een samenwerking met Barbara.

Inmiddels zijn ze nog meer gegroeid: ze hebben diverse boeken op hun naam staan, en ze hebben onder andere samengewerkt bij de Hema, Zeeman de Volkskrantmagazine.

Club Geluk: wat ze maken

De dingen die Club Geluk maakt zijn humoristisch, bijzonder en soms ronduit bizar. Zo presteerde Marieke het om haar zoon na te breien:

gebreide zoon
Bron: Club Geluk

Hiermee werd ze eventjes wereldnieuws. Andere producten van hen zijn een gebreide ham, een koekoeksklok, een fles champagne en nog veel meer.

Huiselijk haken met Club Geluk

Het boek Huiselijk haken is gemaakt omdat Marieke en Barbara regelmatig vragen kregen over haakpatronen. Als vuistregel voor de haakpatronen hanteerden Marieke en Barbara de volgende regel:

‘Er mogen alleen ontwerpen in dit boek komen die gehaakt mooier zijn dan de gebreide variant.’

Wat kun je verwachten van dit boek?

Ik verwachtte een boek met haakpatronen, en dat kreeg ik ook. Maar het bleek veel meer dan dat! Huiselijk haken met Club Geluk staat namelijk ook vol met een soort parodieën op vintage advertenties. En die advertenties zijn supergrappig. De foto’s van de gehaakte producten zijn leuk om te bekijken, maar het hoogtepunt voor mij zijn toch wel de absurdistische afbeeldingen.

Om je een idee te geven, hieronder mijn absolute favoriet:

Een wijze les voor Jantje
Bron: bol.com

Ik zou graag nog meer voorbeelden laten zien hier, maar ik vrees voor copyright. Daarom een tip: op bol.com vind je een inkijkexemplaar van Huiselijk haken met nog veel meer leuke voorbeelden! Ik raad het echt aan om het eens te bekijken, want het is geweldig.

Opzet van het boek Huiselijk haken

Korte geschiedenis van Club Geluk: ontstaan en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn.

 • 27 Haakpatronen
 • Uitleg gebruikte technieken en afkortingen
 • Overige patronen

De videoclip van het boek Huiselijk Haken

Plezier, zelfspot en humor spatten ervan af in deze superleuke videoclip van het boek Huiselijk Haken. Als je het nou hebt over het vieren van échte vrouwenlichamen, dan kunnen ze van Dove nog wat leren van deze videoclip. Mijn favoriete stukje is als één van hen gewichten ‘heft’ met twee bollen wol.

Mijn conclusie over Huiselijk Haken met Club Geluk

Houd je van absurdistische humor? Dan is Huiselijk Haken met Club Geluk echt iets voor jou. Wil je graag bijzondere en aparte dingen haken? Dan is dit boek ook echt iets voor jou.

Zoek je patronen om praktische dingen te haken? Dan zou ik een ander boek adviseren.

Lees ook mijn posts over Granny squares haken en Doekjes breien.

Praktische informatie over Huiselijk haken met Club Geluk

Huiselijk haken met Club Geluk is voor 17,50 te koop bij bol.com. Ik vind het dat geld beslist waard.

Huiselijk haken

Club geluk huiselijk haken

Overige producten

Hieronder een overzicht van de boeken die zijn uitgegeven voor Club Geluk:

Je kunt deze boeken overigens ook bestellen via de website van Club Geluk zelf.

Vind je de breisels en gehaakte werkjes zo leuk dat je graag zou hebben? Op de site van Club Geluk kun je ze kopen. Het is allemaal superleuk, maar ik schrok wel terug van de prijzen. Zo kost een gebreide kaarsenstandaard 400,-. Als je het omrekent in arbeidsuren is het denk ik niet eens veel, maar toch. Voor een klein, schattig vogeltje betaal je ook al 45,50.

Wat dat betreft heb ik het idee dat je de producten moet zien als Kunst. Met een hoofdletter dus. Dan zijn de prijzen ineens wel reëel.

Gelukkig zijn hun ansichtkaarten wel goed betaalbaar. En ik kon me niet bedwingen en heb een setje gekocht.

Behalve boeken, ansichtkaarten en gebreide en gehaakte dingen, kun je op de website ook patronen kopen. Die zijn weer prima geprijsd: voor 2,50 heb je al een patroon. Dus wie handig is, maakt het gewoon zelf!

Club Geluk

Club Geluk is een bijzondere combinatie van handwerken en humor. Ik werd er echt blij van. Of je nou van handwerken houdt of niet, hun website is een bezoekje waard.

Zie ook mijn posts over Haken voor beginners en Cactussen haken!

Heel anders maar ook grappig is Celeste Barber!

Kende jij Club Geluk al? 

Similar Posts

24 Comments

 1. O, moet heerlijk zeggen dat ik over Club Geluk nog nooit eerder gehoord heb. Als ik de volgende keer in de boekenwinkel ben , ga ik er eens op letten.

 2. Die gehaakte zoon! Ik schoot echt vol in de lach, supergrappig! En buiten het feit dat het best wat geduld kost, vind ik het ook superknap in elkaar gezet. Met recht kunst met een hoofdletter K ja!

 3. Klinkt als een leuk boek ook!
  Ik kan zelf aardig wat haken (van knuffels tot kleding) en ook basisbreien (lees recht toe recht aan sjaals).

  Wat grappig dat ze haar zoon heeft na gemaakt ook! Doe ik haar niet na :)

 4. Wat leuk! Ik ben zelf niet zo creatief maar vind dit wel onzettend leuk om te zien. En de naam ‘Club Geluk’ is helemaal geweldig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.