Breimachine: snelbreiset Zeeman voor dummies van 4,99

breimachine
Brei apparaat van de Zeeman

Hoewel ik redelijk kan haken, wil breien mij maar niet lukken. Is een breimachine dan een oplossing?

In 2013 schreef ik onderstaande post over de breimachine waarmee mijn oudste dochter thuiskwam !

Breimachine van Zeeman

Ik vrees dat mijn twee dochters ook niet zo handig zijn met breien. Daarom was ik aangenaam verrast toen mijn 18-jarige dochter thuiskwam met een soort breimachine. Dit wordt overigens ook wel een breiraam, breiring of breimolen genoemd, heb ik inmiddels geleerd.

Mijn dochter werkt bij de Zeeman, en is daar zelf ook een goede klant ; )

Breien met een breimachine

Dit breiraam kostte 4,99 en er zijn vier formaten. Er zit ook een soort haaknaald bij, en een naald. Mijn dochter is inmiddels begonnen met een sjaal, en ik vind het er mooi uitzien! Hij is in ieder geval vrij gelijkmatig in de breedte, in plaats van dat hij op geheimzinnige wijze afwisselend smaller en breder wordt!

Breimachine Instructies te lastig

De instructies bij dit breiraam waren overigens wel ingewikkeld. Maar op youtube vond mijn dochter een filmpje waarop het werd uitgelegd. En het resultaat mag er zijn!

Meteen een leuke herfstactiviteit!

N.B. Er schijnt ook nog een ronde variant van deze breiamachine te zijn. Daarmee kun je van die ronde sjaals/cols breien. Die wil mijn dochter nu ook aanschaffen. Met werknemers als mijn dochter, heeft de Zeeman geen klanten meer nodig!'

Breiringen

Naast de snelbreiset van mijn oudste dochter zijn er ook zogenoemde breiringen. Hieronder een voorbeeld van een set met 4 ringen.

breiring

Je kunt hiermee bijvoorbeeld heel makkelijk een muts breien of een ronde sjaal. Met de kleinste ring, kun je bijvoorbeeld armwarmers breien, of beenwarmers!

Wel voelt zo'n breiraam heel anders dan echt breien. Breien met een breiring lijkt nog het meest op punniken! Je draait pinnetje voor pinnetje de draad eromheen en haalt de onderste lus op de pin over de bovenste.

Breien met breiringen wordt ook wel loom breien genoemd.

Breiring steken opzetten

In onderstaand filmpje leggen ze uit hoe je begint met breien op een breiring! Zo leerde ik dat als je rechtshandig bent, je de breiring zo vasthoudt dat de pinnetjes rechts zitten. De uitleg is zo duidelijk dat ik zelfs dacht: 'Dit zou ik ook wel kunnen!'

Wat kun je maken met een breimachine?

Je kunt heel veel maken met een breimachine! Zowel kledingstukken, als knutsels voor in huis. Hieronder een greep uit de mogelijkheden:

 • Truien
 • Sokken
 • Handwarmers
 • Bolero
 • Sjaal
 • Rok
 • Beanie
 • Cactus
 • Pompoenen
 • Scrunchies!
 • Kussen voor op de bank

Breien met een breiringen patronen

Voor inspiratie en leuke patronen kun je terecht bij onder andere deze leuke boeken:

breimachine

breimachine

Breimachine kopen

Je kunt een breimachine kopen bij onder andere bol.com en amazon.nl. Mijn oudste dochter kocht er in 2013 dus eentje bij de Zeeman. Je vindt ze ook bij hobbywinkels, zoals hobbygigant.nl

Bij de Action hebben ze op het moment geen breiramen te koop, maar hun assortiment wisselt zo vaak, dat je het maar nooit weet.

Breimachine Action

Zoek je een breimachine van de Action? Helaas verkoopt de Action op het moment geen breimachines. Ook breipennen vind je op dit moment niet in bij de Action. Gelukkig zijn goedkope breipennen wil te koop bij de Zeeman en Wibra.

Breiring Zeeman

Op dit moment verkoopt de Zeeman geen breiring. Maar wil je een breiring kopen? Dan krijgt onderstaande breiring op bol.com goede beoordelingen:

breiring

Punniken Zeeman

Ook een leuke activiteit is punniken! Hoewel ik niet kan breien, vond ik punniken als kind leuk! Ik had daarvoor zo'n punnikmolen die eruit zag als een witte paddestoelen met rood met witte stippen. Punniken met Zeeman kan door daar wol en draad te kopen. Maar Zeeman verkoopt op dit moment geen punnikmolens. Maar ook deze vind je wel bij bol.com. Ze hebben zelfs de lookalike van de punnikmolen die ik als kind had:

punniken zeeman

Samenvattend

Wie niet handig is met breinaalden kan alsnog breien met behulp van een breimachine of breiring. Dit is echt een totaal andere techniek dan met breinaalden. Ik vind het zelf een stuk makkelijker.

Afhankelijk van wat je wilt maken kies je een breiring of een rechthoekige breiplank.

Hoe groter de ruimte tussen de pinnetjes, hoe losser je breisel wordt.

Hieronder de verschillende namen en termen op een rijtje:

 • Breiraam
 • Breiapparaat
 • Snelbrei apparaat
 • Breiharp
 • Breiplank
 • Breiring
 • Breimolen
 • Loom breien (breien met een breiring)
 • Knifty knitter (de merknaam van breiringen. Vergelijkbaar met de term Maxi Cos die synoniem is geworden voor een autostoeltje voor kinderen)

5 Leestips

 1. Gebreide onderbroek,
 2. granny squares haken,
 3. doekjes breien
 4. Sokken haken
 5. Cactussen haken

Ben jij handig met breien/haken/borduren?

Similar Posts

47 Comments

 1. Ik brei heel vaak, maar haken wil me niet lukken dus dat heb ik opgegeven. Haha. Heerlijke bezigheid vind ik het.

  1. Ik ben altijd weer verbaasd als mensen breien makkelijker vinden dan haken! Bij breien heb je alleen al twee van die stokken nodig in plaats van eentje! Maar het lijkt me leuk om te kunnen.

 2. hihihi ach ze krijgt als werknemer vast wel korting?
  Ik kan zelf ook niet breien, wil ik wel nog gaan leren, aangezien ik sinds kort dat spinnewiel heb en een enorme zak schapenwol.....
  haken en borduren kan ik wel en doe ik ook wel, maar zo'n enorme produktie als sommige maken doe ik dan weer niet hoor, na een half uurtje ben ik toe aan iets anders :-)

 3. Als tiener breidde ik al truien voor mezelf, ik kan me alleen niet meer herinneren van wie ik het geleerd heb, op school of van mijn moeder, ik denk het laatste. We hebben 3 dochters, waarvan er 1 wel interesse heeft in handwerken, maar het is lastig om uit te leggen hoe je moet breien.... heb dan ook niet zoveel geduld merk ik..... Toch is het wel belangrijk om te stimuleren, zeker omdat ze op school niet meer leren haken en breien tegenwoordig (althans bij ons op de basisschool).

  1. Op zich wel ja. Ach, en ik leerde geen van beide. Wel probeerden ze me linkshandig schrijven aan te leren, 'want hoe moet ze anders leren breien?' Nou schrijf ik nog steeds linkshandig, en breien gaat dus prima :P

 4. Met zo'n ding breien is ongeveer hetzelfde als alleen met een automatische auto te kunnen rijden.... Wie met een nep breimachine (of een echte) heeft geleerd om te gaan is volgens mij eveneens in staat om te leren met twee breinaalden en een bal wol iets klaar te krijgen. Daarmee kun veelzijdiger worden. Ik heb aan de knie van mijn Oma leren breien, nog voordat ik naar school ging. En op die school kwam er 1 halve dag in de week een in het wit geklede non die oneindig geduld had met een enorme klas vol kleine meisjes. Twee grote dikke houten breinaalden had ze met heel dikke wol/katoen/touw. Ze stond met haar rug tegen de klas en hield dit alles boven haar hoofd en dan ging het van: "insteken, draadje omslaan, doorhalen, af laten gaan". En dat deden wij dan stapje voor stapje na. En verder liep ze langs de banken heen om hier en daar te helpen de naalden op de juiste manier vast te houden, niet te vast en niet te los breien...
  Eerst alleen maar "rechts" (draad achter je werk) en dan ook "links" (draad voor je werk).
  Binnen het jaar verrasten we onze moeders met zelf gebreide pannenlappen en een jaar later maakten we slabbetjes voor babytjes (en die waren talrijk in die jaren in het katholieke Zuiden!). Die halve dag in de week handwerken werd gehandhaafd tot minstens halverwege de middelbare school. Een geborduurde zak voor gymspullen, geborduurde kleedjes voor thuis, opgevulde beesten uit vilt, een kapstokje met 5 aangeklede konijntjes erop, een smokwerkje, een bloes, een nachtjapon (op een trapnaaimachine in elkaar gezet), een trui met een v-nek, een geborduurd kussen naar eigen ontwerp... Op de middelbare school hadden we een schat van een handwerklerares. Op Vrijdagmiddag zaten we met elkaar gezellig te handwerken en ik herinner me dat ik op die middagen ook een tijd lang van een Brabantse streekroman genoot: "Beekman en Beekman" van Toon Kortooms waaruit we elkaar om de beurt voorlazen en de lezer soms de slappe lach kreeg. Ik geloof niet dat ik een uitblinker was.
  Wat ik kan is normaal voor iemand van mijn generatie. Wat me van dit alles bijgebleven is is op zijn minst de vaardigheid om spullen die kapot zijn gegaan weer te repareren. Hoeveel mensen zijn er nog die een sok kunnen stoppen, een knoop aannaaien en een kapotte rits vervangen? Alle gordijnen hier in huis zijn door mij op maat gemaakt, ik heb enkele kleine jurkjes gemaakt en er ligt gewoonlijk een breiwerkje rond dat ik af en toe een half uurtje oppak bij een kopje thee. Momenteel is dat een wit vestje voor een kleindochtertje dat nog maar 5 weken oud is, maar voor de zekerheid maak ik het in een aanzienlijk grotere maat.

  Hier begint breien weer in de mode te raken. Tegen een fors bedrag kun je op zaterdag ochtend in de handwerkafdeling van een groot warenhuis weer in een groepje leren: "insteken, draadje omslaan...."!

  1. Ik geloof dat breien best veel gedaan wordt. Mijn dochter vertelt dat bij de Zeeman veel wol verkocht wordt aan vrouwen die er mee gaan breien. En je hebt steeds meer zogenaamde stitch and bitch cafe's.

 5. Handwerken is mijn leven (zo ongeveer ;-) )
  Ik vind breien veel makkelijker dan haken.
  Toch haak ik tegenwoordig vaker.

  Vroeger noemde ze dit een breiplankje of dassenplankje.
  Niets nieuws onder de zon dus.
  Alleen waren ze toen van hout.
  Een paar jaar geleden werd het ineens heel populair onder de naam niftyknitter.
  En toen betaalde je scheel aan die dingen.

  Er is ook een kleinere ronde versie waarmee je sokken en beenwarmers en zo kunt breien.
  Als je ooit in Tilburg komt, moet je eens gaan kijken bij het Textielmuseum, die hebben er complete machines van staan.

 6. google maar eens op loom, kom je ook hele grote tegen in een soort krakelingvorm (kun je zelfs dekens op "breien".
  Ik brei liever, met 2 of met 4 pennen. Rondbreien heb ik (nog) niet geleerd. haken kan ik wel maar heb ik minder lol in. Vanalles geleerd op de ( protestantse) lagere school ( toen nog lagere itt basisschool) volgens een vaste volgorde (oa bal, slabbetje, babyjurkje, boekomslag, geborduurd schilderijtje, merklap) Aan werken op de naaimachine of het macrameeën ben ik niet meer toegekomen, en op de middelbare school was er geen handwerken.

  1. Wauw, met 4 pennen!!!! En ik vind twee al zo ontzettend moeilijk.

   Macramee kregen wij op een gegeven moment ook op de basisschool. Dat kwam een moeder ons leren en was toen heel modern. Bijna iedereen macrameede toen zo'n hangende krantenmand met drie verdiepingen.

 7. Toen onze kinderen klein waren, heb ik heel veel gebreid en genaaid. Ik maakte zo goed als al hun kledij zelf. In die tijd kon je nog een couponnetje stof kopen voor heel weinig geld en breigaren was ook een pak goedkoper of nu het geval is. Ik breide voor hen vooral truien met ingebreide figuurtjes (was toen in de mode) en ze mochten zelf het patroontje en de kleuren voor de trui uitkiezen. Ik had het geluk om in de familie veel tantes te hebben die ooit gebreid hadden en die me hun restjes breiwol gaven zodat ik exclusieve truien kon breien die ons niets kostten.
  De kinderen droegen zelfgemaakte kledij tot ze een jaar of 16 waren en toen wilden ze beiden enkel nog gekochte kledij dragen (invloed van leeftijdsgenoten) Ik brei sindsdien enkel nog voor mijn man en mezelf maar die zelfgebreide truien gaan jaren mee zodat ik niet vaak meer 'moet', 'kan' breien.
  Ik heb ondertussen al kleinkinderen maar onze dochter wil hen geen zelfgemaakte kledij laten dragen. Toen ons oudste kleinkind nog baby was, heb ik eens een truitje gebreid met heel veel liefde maar het werd nooit gedragen. Ik zie dus niet het nu ervan in om mijn tijd, breiwol en enthousiasme te verspillen aan iets wat toch niet gewaardeerd wordt. Ik zou nochtans heel graag voor de kleinkindjes breien maar ja, het heeft geen zin. Ik heb hier nochtans minstens 15 bananendozen staan vol met breiwol vna allerhande restjes tot hoeveelheden waar nog een gewone trui zou uitkunnen. Al mijn breiwol zit gesorteerd per kleur maar ik vrees ervoor dat ik die nooit allemaal meer zal opgebruiken. Ik 'erfde' een hele voorraad breiwol van een paar bejaarde tantes en onze buurvrouw bracht me eens 3 volle vuilniszakken breiwol toen ze haar zolder opkuiste.

  1. Wat lief dat je voor je kleinkind breide! Jammer dat het niet gedragen werd. Ik vind het heel bijzonder.

   Mijn moeder maakte vroeger ook onze kleren vaak zelf. In winkels zei ze ook vaak: 'Dat kan ik veel goedkoper zelf maken.' Maar nu heb ik vaak het gevoel dat kopen goedkoper is dan zelf maken. Zeker als je zoals ik niet zo handig bent.

   Is er niet zo'n project waarvoor je babymutsjes kunt breien voor baby's in arme landen? Zou je daar voor voelen? Dan komt al je mooie wol toch nog goed terecht.

 8. Breien kan ik heel goed en ook haken en borduren. Oh ja en natuurlijk macramé, daar ben ik nog net jong genoeg voor om die hype te hebben meegemaakt als kind. En ik ben oud genoeg om nog handwerkles op de lagere school te hebben gehad, terwijl de jongens dan handenarbeid kregen. Op de middelbare school kregen zowel jongens als meisjes textiele werkvormen, maar gek genoeg kan ik me niet herinneren wat we daar dan deden. En zo'n beetje de basics van naaien heb ik van huis uit geleerd, eerst op de naaimachine van mijn oma die je met de hand aan moest draaien. Zo leuk was dat! Ik hoop altijd nog weer eens het breien op te pakken, lijkt me wel zo knus om tijdens de wintermaanden weer iets op de pennen te hebben staan.

 9. Leuk dat ze op die manier een beetje breien leert. Wij leerden het van onze moeder toen we nog op de lagere school zaten, sokken maar ook breiden we wel eens een trui. Al mijn zussen kunnen wel breien(3) Borduren en haken vindt ik ook erg leuk. Handwerken is ook mijn leven. Machinebreien vind ik ook erg leuk maar het is vaak gebrek aan tijd.
  Ik heb nog zo'n ronde loom liggen daar kan je zelfs sokken op breien. Heb er nog nooit mee gewerkt. Leuk voor de kleindochters.

  1. Wat bijzonder dat je met zo'n apparaat zelfs sokken kunt breien. De moeder van mijn man breide ook altijd sokken. Maar ze is inmiddels overleden, en nu moet mijn man ze gewoon kopen… Maar hij mist de sokken van zijn oma nog altijd volgens mij.

 10. Ik ben nog niet zo oud, maar bij ons op de lagere school hebben we breien geleerd en op de middelbare school hadden we handenarbeid en dan gingen we vooral naaien met de naaimachine. Erg leuk was dat.
  Ik mag graag breien, haken en borduren. Borduren doe ik vooral op kaarten maar ben nu ook bezig met kruissteekborduren.
  Mijn moeder maakte vroeger ook truien voor ons, ik had 2 lievelingstruien. Een met een paard en een met vlinderarmen en die was ook wat a-symetrisch aan de onderkant. Of dat zo hoorde weet ik niet maar ik vond hem geweldig.
  En mijn vader heeft spreien voor ons gemaakt op een breimachine, die zijn ook heel erg mooi geworden.
  Maar tegenwoordig is het eigenlijk te duur om kleding zelf te gaan maken, het ligt voor een habbekrats in de winkel.

  1. Wat leuk dat je vader ook breide zeg! Dat hoor je toch niet zo vaak. Op de middelbare school hadden wij ook handvaardigheid, maar dat was meer met hout en zo. Handwerken was daar niet bij. Achteraf erg jammer. Bovendien was ik nog slechter in handvaardigheid dan in handwerken… : (

 11. Ik kan breien, haken, borduren, 3D kaarten knippen, kaarten maken met theezakjes, loomen kortom ik kan alles kom alleen tijd te kort :P

 12. Vooral die breiringen vind ik er leuk uitzien, maar het lijkt inderdaad op punniken. Daar deed het mij bij de eerste aanblik ook gelijk aan denken.

  1. Je bent er altijd maar met 2 aan het breien ;-). De andere twee hangen gewoon los aan het breisel. En als de naald uit is, pak je de lege naald in je rechterhand en draait het werk iets door en pak vervolgens de linker naald en brei dan verder met deze 2. En zo door. Het lijkt misschien moeilijker dan het is.
   Het is volgens mij alleen ideaal met sokken breien. Voor iets groters zoals een trui of vest kun je heel goed een rondbreinaald nemen. Dat is een lange plastic draad met aan de 2 uiteinden een stukje breinaald. Dat is eerst wel wennen omdat je de stukjes breinaald niet onder je arm kunt houden, maar op je schoot legt. Maar ik vind het inmiddels heel fijn breien.

  2. Ik heb mezelf afgelopen winter leren sokken breien met 4 naalden en het is echt zo simpel als jij het zegt, ben nochtans niet heel handig maar ik was er zo mee weg.

   De rondbreinaald met kabel vind ik echt ideaal. Ik heb gevoelige (tennis)ellebogen en met gewone breinaalden krijg ik snel last. Met naalden die ik voor me kan houden kan ik uren breien zonder pijn.

   Verder haak ik en staat het macrameeën van een lampenkap nog op de planning. Borduren kan ik ook maar doe ik zelden.

   Ik heb wel altijd minstens twee WIP's (work in progress) rondslingeren, zo kan ik afwisselen. Ik werk vaak tijdens het luisteren van een podcast, terwijl ik bel met vriendinnen/babbel met mijn man of een serie kijk.

 13. Wat een one leuke en goede tip! Ik wil al heel lang beginnen met breien maar ik denk vaak dat het ingewikkeld is. Daarom ben ik er nog niet mee begonnen. Maar zo'n breimachine ziet er super goed en handig uit! Ik ga het snel eens proberen. Bedankt voor de tip!

 14. Leuk artikel. Tig jaar geleden was ik dol op mijn knifty knitter. Zo iets hè? Nu liggen ze te verstoffen. Misschien dat ik ze in de winter weer te voorschijn haal. Ik vind breien superleuk. Ik brei elk jaar een sjaal.

 15. Ik opende snel je artikel omdat ik het niet kon geloven, een breimachine voor zo weinig geld! Maar een breimachine is toch echt wat anders dan een breiraam of breiring.

  Breiringen en breiramen zijn verwant aan elkaar, en de techniek doet inderdaad denken aan punniken. Je zet je werk op, en gaat dan door met iedere pin omwikkelen en overhalen.

  Een breimachine is precies dat, een machine die het breien voor je doet. Je zet je werk op, en laat de machine dan voor je breien door aan een hendel te draaien of in het geval van een elektrische versie hem alleen aan te zetten.

  Zelf wil het traditionele breien met naalden me ook niet zo bekoren, maar het breien met ringen vind ik leuk, en is zelfs met meerdere draden iets dat ik doe terwijl ik een leuke serie kijk op tv. Sokken hebben iets meer aandacht nodig voor de hiel en teen, maar een leuke muts is zo gebreid, en maak ik in de herfst 'op bestelling' voor de kinderen.

 16. Ik herinner me nog de haak en breilessen op school, heel lang geleden dus. Ik was er direct mee weg en kan dus heel goed breien en haken. Breien doe ik eigenlijk niet meer omdat ik dat gewoon niet zo leuk vind. Haken doe ik af en toe wel eens. Mijn laatste projectje was het haken van een leuk vrouwelijk handtasje dat je als rugzakje kan dragen.

 17. Fijn en informatief blog weer! Soms vind ik het heel jammer dat ik niet kan breien, maar dat is een beeld dat ik mooi vind in m'n hoofd wat eigenlijk nergens op slaat: het is winter, ijskoud, sneeuw op de ramen, kaarsen aan, kerstboom staat opgetuigd, warme chocolademelk...en breien. Wat een heerlijke huismus fantasie (ik ben een huismus namelijk), hahaha! Mijn moeder breide veel thuis vroeger. Dat tikken van die pennen tegen elkaar is een heerlijk geluid!

 18. Breien, haken, naaien,.... allemaal niets voor mij. Ik keek zo op tegen die lessen op school. Ik kon het niet goed en deed het ook niet graag.

 19. Wat een leuk artikel! Breien heb ik ook wel eens gedaan, maar nooit met z'n speciaal ding. ziet er wel interessant uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.