Doekjes breien patroon tips en tricks in een boek!

Doekjes breien

In het boek Doekjes breien van de Deense Helle Benedikte Neigaard vind je maar liefst 13 patronen voor gebreide doekjes. De patronen voor de doekjes zijn geschikt voor beginners tot gevorderden. Er staan makkelijke doekjes in ribbelsteek in, maar ook moeilijkere gebreide doekjes met bijvoorbeeld geometrische patronen. Maar eerst: waarom zou je zelf een vaatdoekje gaan breien?

Doekjes breien: waarom zou je?

Zelf doekjes breien heeft een hele goede reden: je kunt er je microvezel doekjes mee vervangen. Ik heb er daarvan ook een heleboel in mijn keukenla moet ik bekennen. Ik kocht ze toen ik nog niet wist dat elke keer dat ik ze was, er er minuscuul kleine deeltjes microplastic in het milieu terecht komen.

Zelfgebreide doekjes zijn dan een stuk milieuvriendelijker. Helle Benedikte Neigaard de auteur van het boek over gebreide doekjes geeft daarnaast nog de volgende redenen: breien is gezellig, je kunt je doekjes helemaal naar eigen smaak maken en ze zijn leuk om cadeau te geven.

Doekjes breien
Bron: bol.com

 

Doekjes breien patroon: een basisdoekje

Een doekje zelf breien hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijst het patroon voor een basisdoekje van Helle Benedikte Neigaard wel. Het patroon bestaat uit maar 2 stappen:

 1. Zet 75 steken op met breinaalden van 3 mm en brei alle naalden recht.
 2. Brei verder tot je een gebreid doekje hebt van ongeveer 25 centimeter.

Klaar!

Gratis patronen voor gebreide doekjes

Wil je het boek niet kopen, en meteen gratis patronen voor doekjes breien? Dat kan! Je vindt ze op de site garnstudio.com. Je vindt daar niet alleen gratis breipatronen voor doekjes, maar ook handige instructievideo’s voor steken. Zoals deze:

Doekjes breien: welk garen?

Helle Benedikte Neigaard adviseert om katoenen garen  te gebruiken voor de doekjes. Voor de patronen voor gebreide doekjes in het boek noemt ze het garen Scheepjeswol Cotton 8.

Patronen voor gebreide doekjes

Hieronder een overzicht van de overige patronen voor gebreide doekjes:

 • Gebroken boordsteek
 • Gebroken vlechtwerk
 • Een doekje met richels
 • Kabeltjes
 • Zigzagpatroon
 • Vlechtpatroon
 • Zachte golven
 • Drakenschubben
 • Parallellogram
 • Spiegelingen
 • Wafelpatroon
 • Blauwe strepen

Doekjes breien boek

Helle Benedikte Neigaards boek over gebreide doekjes is niet dik, maar vertelt je wel alles wat je weten moet om je eigen doekjes te kunnen breien. Sterker nog, zelfs als je nog nooit hebt gebreid, moet het met dit boek lukken. Want Helle geeft ‘breischool’ waarin ze je de basistechnieken laat zien.

Dat doet ze aan de hand van duidelijke tekeningen, die goed laten zien wat de bedoeling is. Bij elk patroon staat met sterretjes aangegeven hoe moeilijk/makkelijk het is. Verder is het boek ook leuk om gewoon door te bladeren, want er staan mooie foto’s in van gebreide doekjes.

Mijn conclusie over het Doekjes breien boek

Het Doekjes breien boek is een leuk en toegankelijk boek voor mensen die willen leren breien, of die specifiek hun eigen doekjes willen leren breien. Het is niet duur voor 4,95, en een lust voor het oog.

Ben je niet goed met breien, maar wil je wel graag doekjes breien? Probeer het dan eens met een breimachine!

Praktische informatie over dit boek

Ik kocht het boek over doekjes breien bij zo’n voordeel boekhandel voor 4,95. Heb jij niet zo’n winkel in de buurt, dan kun je het boek ook eenvoudig online bij hen bestellen. Bij bol.com kost dit boek maar liefst het dubbele: 10,50. Dat raad ik dus af.

Leestips

Zie ook mijn posts over

Vind je het moeilijk? Lees dan Haken voor beginners.

Van welk materiaal zijn jouw huishoudelijke doekjes?

Similar Posts

13 Comments

 1. Wat leuk, Dit!

  Zelf heb ik meest blauwe, idd kunststof.

  Toevallig ben ik, ook van katoen een zwachtel aan het breien, voor een project voor mensen met lepa.

  Ik hou dit in mijn achterhoofd!

 2. Hm, bij mij liggen er ook een heleboel microvezeldoekjes in de kast. Heerlijk vind ik die, maar ik wist niet dat ze zó slecht waren. Ik kan trouwens écht niet breien, maar misschien kun je doekjes ook wel haken…

  1. Dat lijkt me wel Naomi. Ik wist ook niet dat microvezeldoekjes slecht voor het milieu waren, totdat ik er een tijd geleden alweer op Huisvlijt een artikel over schreef.

 3. Ik heb ze zelf wel gebreid en gehaakt,maar vind ze (die van mij dan) toch wel heel hard en stijf. Voor het wassen maakt dat niet uit (Dorien) want iedere dag pak ik 2 of 3 keer een schoon en droog doekje, of het nu zelfgemaakt of microvezel is. Lekker meewassen op 60 graden en weer bacterievrij.
  Wat al jaren meegaat is een doekje gemaakt van een oude handdoek. Mijn vader had die in de auto om condens mee van het voorruit te vegen (jaren 70 mensen, geen airco in de auto). Dat doekje gaat zo lang mee en bevalt zo goed,dat ik inmiddels alle oude handdoeken en keukendoeken in stukjes knip voor het betere poets- en afneemwerk.

 4. Oh, jee! Dat van die microvezeldoekjes wist ik niet. Maar doekjes breien zie ik mezelf ook niet doen. Laat ik nou wel een stapel oude handdoeken hebben liggen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.