Waar laat jij een vaatdoekje dat je nog gebruikt?

Gepost May 22, 2017 in Effectief huishouden / 42 Comments

vaatdoekje

Sinds ik de enge verhalen heb gehoord over vaatdoekjes boordevol bacteriën omdat ze maar één keer per week gewassen worden, doe ik ze na een dag intensief gebruik braaf in de was.

Maar waar laat je een vaatdoekje dat nog ‘in actie’ is?

Als het het aanrecht schoon en opgeruimd is, staat een rondslingerend vaatdoekje zo slordig! Meestal gooi ik het daarom na gebruik in de gootsteen. Daar ligt het namelijk uit het zicht.

Maar wat zijn eigenlijk andere opties?

Waar laat je een vaatdoekje dat je nog gebruikt?

De slordige methode: kwak het maar in de gootsteen.

 

Uitgewrongen en netjes over de rand van het aanrecht gedrapeerd:

Over de kraan gedrapeerd:

Over de deurhandle van de oven:

vaatdoekje

Over de verwarming:

vaatdoekje

Ik hang vaatdoekjes nooit over de verwarming overigens. Het lijkt me niet goed om zo’n doekje op een warme plek te leggen omdat ik vermoed dat het dan helemaal een broeiplaats voor bacteriën wordt.

Vaatdoekje ophangen aan haakje

Een andere mogelijk is om een vaatdoekje aan een haakje te hangen. Maar dan moet je ofwel vaatdoekjes kopen met een lusje, en die heb ik nog nooit gezien. Of je moet er zo’n knijpertje aanmaken waarmee je hem kunt ophangen. Mij lijkt die persoonlijk niet zo handig.

Hulpmiddelen om je vaatdoekje een plekje te geven!

Uiteraard zijn er ook gadgets verzonnen om ons te helpen een goede plek te vinden voor onze vaatdoekjes : )

Zoals deze staande handdoekhouder:

handdoekhouder
39,95

Ik vind hem goed verzonnen, maar ik houd niet van dit soort spullen omdat ze plek innemen op mijn aanrecht. Om die reden heb ik ook geen staande keukenrolhouder.

Onderstaande handdoekbeugel van Ikea vind ik dan weer handiger, omdat je die aan de muur bevestigt:

handdoek rek
8,99

Nadeel van bovenstaande oplossingen is dat je dan een mottig vaatdoekje in beeld hebt.

Daarom last, but zeker not least de beste oplossing in mijn ogen: een magnetische vaatdoekhouder! Deze installeer je in de wasbak, en daardoor is je vaatdoekje ook echt uit het zicht. Deze Magisso vaatdoekhouder kost 49,95 en is onder te koop bij de Bijenkorf:

magnetische vaatdoekhouder

In onderstaand filmpje laten ze zien hoe je dit ding installeert:

Ik heb ineens een leuk cadeau idee voor Vaderdag : )

Waar laat jij vaatdoekjes die je nog gebruikt?


42 responses to “Waar laat jij een vaatdoekje dat je nog gebruikt?

 1. Marjan

  Ik spoel mijn vaatdoekje na gebruik goed uit en wring hem goed uit en leg hem opgevouwen naast de kraan. Ik vind dat niet erg dit hij daar ligt. Ik verschoon hem wel meermalen per dag. Zeker 2 of 3 keer.

 2. liesbet

  Ik spoel mijn schotelvod na gebruik uit, wring hem droog en leg hem dan op de scheiding tussen beide gootsteenbakken.Ik vervang mijn schotelvod dagelijks soms meerdere keren per dag afhankelijk van wat er overdag gemorst en opgekuist werd met de schotelvod. Een schotelvod die ik niet meer gebruik, hang ik (uit het zicht) te drogen op een rekje in de garage en eens droog vliegt de schotelvod in de wasmand.

 3. Dingske

  Euh, ik hergebruik die dingen gewoon niet?
  Ik hang ze na gebruik op een rekje in het washok tot ze in de wasmachine gaan, maar voor elk gebruik wordt hier gewoon een schoon doekje gebruikt.

 4. VeggieMo

  Opgevouwen op het aanrecht. Ik gebruik het ding zo vaak dat dit het meest praktisch is en netjes. Ik wil er niet om gaan zoeken. Doekje in de gootsteen geeft gegarandeerd veel spetters als je de kraan gebruikt en je moet hem weer uitspoelen. Over de kraan vind ik horror 😉 Zal je net zien dat ie ergens in dondert waar je hem niet in wilt. Mijn moeder legt de vaatdoek altijd in de bijkeuken. Ik heb geen bijkeuken, maar dat zou me veel te veel gedoe zijn. Mijn moeder vindt mijn manier van zoveel koken dan weer zoveel gedoe 😉
  Het aanrechtdoekje gaat elke dag in de was. Net zoals de handdoek. Na een afwas gaat bij mij de theedoek ook in de was. Ik droog er het aanrecht nl ook mee af. Wij hebben een vervelend (versleten) aanrecht waarbij dit nodig is.

  • Grappig hoe iedereen zijn of haar eigen gewoontes heeft. Ik zou een vaatdoekje dat ik moest gaan ophalen in een bijkeuken ook teveel gedoe vinden. Het moet onder handbereik liggen.

 5. In de gootsteen! Ik gebruik niet iedere dag een schoon doekje. Ligt er natuurlijk een beetje aan wat ik ermee gepoetst heb. Meestal t aanrecht en de tafels. Maar wij zijn sowieso poetserig dus ik gebruik veel doekjes voor de rest van t huis!

 6. Elke avond gaat het vieze doekje richting de was. Dit samen met de handdoek en de theedoek. Het doekje ligt uitgewrongen na gebruik naast de kraan.

 7. Kaat

  Vocht is juist de grote boosdoener qua bacterieen dus wat dd hygiene betreft is de verwarming juist een veel betere plek dan de gootsteen of de kraan. Helaas kan ik in mijn keuken niets op de verwarming leggen. Dan maar zo goed mogelijk uitgewrongen op een droge plek ophangen. Ik gruwel juist van vochtig bewaarde doekjes….

 8. Jenna

  Ik heb aan de binnenkant van het gootsteen kastje een spijker en daar drapeer ik hem gewoon overheen. Uit het zicht en toch bij de hand????

 9. Truus de Brouwer

  Ik heb al jaaaaaren geen vaatdoekjes meer. Ik doe alles met keukenpapier en van die handige W5 doekjes van de Lidl. Na gebruik hupsakee de vuilnisbak in. Misschien niet erg milieuvriendelijke maar ik vind het wel lekker fris en schoon.

  • Ik heb dat overwogen maar niet gedaan vanwege het milieu inderdaad. En ook omdat ik toch wel minder afval wil produceren. Maar handig zijn ze natuurlijk wel.

 10. Jaren terug bij Ikea een handdoeken/theedoekenrekje gekocht met stang en daar hang ik mijn Flylady-vaatdoek overdag overheen. Geen natte lappen op het aanrecht of bij het aanrecht.

  Je hebt ook van die knijpertjes met een lusje eraan. Voor lusloze doekjes.

   • Heb ook daadwerkelijk, ook al weer jaren terug, 3 paarse Flylady vaatdoeken gekocht. Werkelijk fantastisch. De kleur vind ik minder, maar het gaat om het resultaat. Helaas is er eentje bij een badkamerrenovatie meegenomen door een stucadoor, maar kreeg ik van het bouwbedrijf een rode “professionele” ervoor terug.

 11. Ik gooi een gebruikt doekje in de emmer met vieze doekjes in de hoek van de keuken. Dan gaan ze direct in de was. Ik heb dus tientallen doekjes. Heel soms gebruik ik een doekje vaker, en dan hang ik het aan een beugel aan de buitendeur.

 12. Joannes

  Na gebruik belanden ze bij mij schoongespoeld en uitgewrongen in het afwasbakje dat in een aanrechtkastje staat. Mijn poetshulp hangt ze altijd over de kraan en dat irriteert mij.

 13. Karin

  Deze tip heb ik ergens een keer gelezen op een blog:

  Voordat je ze in de was gooit goed vochtig maken en 2 minuten in de magnetron.
  Dan zijn alle bacteriën dood. Goed vochtig want de magnetron droogt uit en als je ze er droog in stopt dan kunnen ze vlam vatten.

  Als je ze namelijk gewoon zo in de machine gooit heb je kans dat de bacteriën in je wasmachine gaan zwerven.

  Mijn beleving is dat het werkt. Ik had een doekje wat ergens buiten was blijven liggen. Na goed spoelen en 2 minuten magnetron was de vieze lucht eraf.

   • Charlotte

    Ik ben weer overgestapt op echte vaatdoekjes ipv de gele doekjes. Bijna elke dag een schone, hangt aan klemhaakje boven de gootsteen. Tussentijds na gebruik even weken in sopje met kokend water.

 14. Wat handig die houdertjes!! Ik gooi ze overigens iedere dag in de was en leg ze op het aanrecht. In de gootsteen komt er alleen maar meer vocht en bacteriën in te zitten. Denk ik. Eigenlijk geen idee. Maar inderdaad de verwarming lijkt me niet de juiste plek

 15. Niet. Ik bewaar het vaatdoekje niet voor een volgende keer. Ik gebruik ze voor goed poetsen en daarna leg ik hem op de verwarming om op te drogen en dan gaat ie in de was.
  Snelle tussendoor poetsjes doe ik met keukenrol. Ik heb een fobie voor gebruikte vaatdoekjes. 😛 Die tip van de magnetron lijkt me ook wel wat trouwens.

 16. Sylvia

  Ik mis nog dat houdertje van Xenos, dat je over een deurtje hangt . En het deurtje kan zelfs dicht! Bij mij…
  Voor een paar euro.

 17. Hans Niemeijer

  Dagelijks vervangen, goed laten drogen en dan in de was (30 of 40 graden) doen.
  Als een aantal versleten zijn doe ik ze verpakt in de bak voor oud textiel

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.