Vaatdoekje: waar laat je het doekje dat je nog gebruikt?

Vaakdoekje

Sinds ik de enge verhalen heb gehoord over vaatdoekjes boordevol bacteriën omdat ze maar één keer per week gewassen worden, doe ik ze na een dag intensief gebruik braaf in de was.

Maar waar laat je een vaatdoekje dat nog ‘in actie’ is?

Als het het aanrecht schoon en opgeruimd is, staat een rondslingerend vaatdoekje zo slordig! Meestal gooi ik het daarom na gebruik in de gootsteen. Daar ligt het namelijk uit het zicht.

Maar wat zijn eigenlijk andere opties?

Waar laat je een vaatdoekje dat je nog gebruikt?

De slordige methode: kwak het maar in de gootsteen.

vaatdoekje

Uitgewrongen en netjes over de rand van het aanrecht gedrapeerd? Of over de kraan gedrapeerd:

IMG 2465

Over de deurhandle van de oven:

vaatdoekje

Over de verwarming:

vaatdoekje

Ik hang vaatdoekjes nooit over de verwarming overigens. Het lijkt me niet goed om zo’n doekje op een warme plek te leggen omdat ik vermoed dat het dan helemaal een broeiplaats voor bacteriën wordt.

Ophangen aan haakje

Een andere mogelijk is om een vaatdoekje aan een haakje te hangen. Maar dan moet je ofwel vaatdoekjes kopen met een lusje, en die heb ik nog nooit gezien. Of je moet er zo’n knijpertje aanmaken waarmee je hem kunt ophangen. Mij lijkt die persoonlijk niet zo handig.

Hulpmiddelen om je schoonmaakdoekje een plekje te geven!

Uiteraard zijn er ook gadgets verzonnen om ons te helpen een goede plek te vinden voor onze vaatdoekjes : )

Zoals deze staande handdoekhouder:

handdoekhouder
39,95

Ik vind hem goed verzonnen, maar ik houd niet van dit soort spullen omdat ze plek innemen op mijn aanrecht. Om die reden heb ik ook geen staande keukenrolhouder.

Onderstaande handdoekbeugel van Ikea vind ik dan weer handiger, omdat je die aan de muur bevestigt:

handdoek rek
8,99

Nadeel van bovenstaande oplossingen is dat je dan een mottig vaatdoekje in beeld hebt.

Vaatdoekhouder Action?

Bij de Action verkopen ze op dit moment geen officiuele vaatdoekhouder helaas. Maar het assortiment wisselt vaak, dus in de toekomst vind je misschien wel een vaatdoekhouder bij de Action. Bij Blokker hebben ze wel vaatdoekhouders! Ze worden daar verkocht onder de noemer ‘aanrecht organizer’. Hieronder zie je een Blokker vaatdoekhouder van bijna 30 euro:

Blokker vaatdoekhouder

Een Ikea vaatdoekhouder is een stuk voordeliger. Onderstaande kost nog geen 13 euro:

ikea vaatdoekhouder

Houder voor vaatdoekje in gootsteen

Daarom last, but zeker not least de beste oplossing in mijn ogen: een magnetische vaatdoekhouder! Deze installeer je in de wasbak, en daardoor is je vaatdoekje ook echt uit het zicht. Deze Magisso vaatdoekhouder kost 49,95 en is onder te koop bij de Bijenkorf:

magnetische vaatdoekhouder

In onderstaand filmpje laten ze zien hoe je dit ding installeert:

Ik heb ineens een leuk cadeau idee voor Vaderdag : )

Vaatdoekje in de magnetron

Uit onderzoek blijkt dat sommige Nederlanders een vaatdoekje maar liefst twee weken gebruiken… Brrr. Dat is echt niet gezond, want ze zijn verzamelplaatsen voor allerlei vieze bacteriën. Je kunt daar ook echt ziek van worden!

Niet zo fun fact:

Een vaatdoekje kan na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën bevatten.

Oftewel: gebruik hem niet langer dan 1 dag, en vervang je schoonmaakdoekje dagelijks. Maar als je er niet genoeg hebt, zijn hier een paar snelle methodes om je doekje schoon te maken. Bijvoorbeeld de methode met het vaatdoekje in de magnetron!

De magnetron doodt maar liefst 99% van alle bacteriën. Maar let op: je moet je vaatdoekje eerst wel heel nat maken, voordat je het in de magnetron legt. Anders kan het in de fik vliegen.

Voedingscentrum raadt vaatdoekje in magnetron af!

Het Voedingscentrum raadt overigens het vaatdoekje in de magnetron om het schoon te maken af. De reden is dat ze het onfris vinden om een smerig doekje in een plek te doen waar je ook eten klaarmaakt. En ze hebben een goed punt! Bovendien geven ze de volgende goede oplossingen:

 • Verschoon schoonmaakdoekjes gewoon elke dag
 • Was vaatdoekjes op minimaal 60°C in de (vaat)wasmachine
 • Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen

Schoonmaakdoekje in de Wash Plate

Een andere snelle manier van je schoonmaakdoekje schoonmaken is met de zogenoemde Wash Plate. Dat is een plastic ding waarin je het schoonmaakdoekje klemt, en vervolgens zet je de Wash Plate als een bord in je vaatwasser. Op die manier word je doekje schoon zeggen de bedenkers van de Wash Plate. Zelf heb ik er echter toch niet zo’n schoon gevoel bij.

Ik pak toch liever gewoon elke dag een schoon doekje.

Lees ook Doekjes breien! Zo maak je ze gewoon zelf : )

Wist je dat je met behulp van een washplate heel makkelijk vaatdoekjes in de vaatwasser kunt wassen?

schoonmaakdoekje

Waar laat jij doekjes die je nog gebruikt?

P.S. Deze post verscheen eerder in 2017, maar is ge-update met de nieuwste inzichten en informatie!

Similar Posts

87 Comments

 1. Ik spoel mijn vaatdoekje na gebruik goed uit en wring hem goed uit en leg hem opgevouwen naast de kraan. Ik vind dat niet erg dit hij daar ligt. Ik verschoon hem wel meermalen per dag. Zeker 2 of 3 keer.

 2. Ik spoel mijn schotelvod na gebruik uit, wring hem droog en leg hem dan op de scheiding tussen beide gootsteenbakken.Ik vervang mijn schotelvod dagelijks soms meerdere keren per dag afhankelijk van wat er overdag gemorst en opgekuist werd met de schotelvod. Een schotelvod die ik niet meer gebruik, hang ik (uit het zicht) te drogen op een rekje in de garage en eens droog vliegt de schotelvod in de wasmand.

 3. Euh, ik hergebruik die dingen gewoon niet?
  Ik hang ze na gebruik op een rekje in het washok tot ze in de wasmachine gaan, maar voor elk gebruik wordt hier gewoon een schoon doekje gebruikt.

 4. Opgevouwen op het aanrecht. Ik gebruik het ding zo vaak dat dit het meest praktisch is en netjes. Ik wil er niet om gaan zoeken. Doekje in de gootsteen geeft gegarandeerd veel spetters als je de kraan gebruikt en je moet hem weer uitspoelen. Over de kraan vind ik horror ;-) Zal je net zien dat ie ergens in dondert waar je hem niet in wilt. Mijn moeder legt de vaatdoek altijd in de bijkeuken. Ik heb geen bijkeuken, maar dat zou me veel te veel gedoe zijn. Mijn moeder vindt mijn manier van zoveel koken dan weer zoveel gedoe ;-)
  Het aanrechtdoekje gaat elke dag in de was. Net zoals de handdoek. Na een afwas gaat bij mij de theedoek ook in de was. Ik droog er het aanrecht nl ook mee af. Wij hebben een vervelend (versleten) aanrecht waarbij dit nodig is.

  1. Grappig hoe iedereen zijn of haar eigen gewoontes heeft. Ik zou een vaatdoekje dat ik moest gaan ophalen in een bijkeuken ook teveel gedoe vinden. Het moet onder handbereik liggen.

 5. In de gootsteen! Ik gebruik niet iedere dag een schoon doekje. Ligt er natuurlijk een beetje aan wat ik ermee gepoetst heb. Meestal t aanrecht en de tafels. Maar wij zijn sowieso poetserig dus ik gebruik veel doekjes voor de rest van t huis!

 6. Elke avond gaat het vieze doekje richting de was. Dit samen met de handdoek en de theedoek. Het doekje ligt uitgewrongen na gebruik naast de kraan.

 7. Vocht is juist de grote boosdoener qua bacterieen dus wat dd hygiene betreft is de verwarming juist een veel betere plek dan de gootsteen of de kraan. Helaas kan ik in mijn keuken niets op de verwarming leggen. Dan maar zo goed mogelijk uitgewrongen op een droge plek ophangen. Ik gruwel juist van vochtig bewaarde doekjes….

 8. Ik heb aan de binnenkant van het gootsteen kastje een spijker en daar drapeer ik hem gewoon overheen. Uit het zicht en toch bij de hand????

 9. Ik heb al jaaaaaren geen vaatdoekjes meer. Ik doe alles met keukenpapier en van die handige W5 doekjes van de Lidl. Na gebruik hupsakee de vuilnisbak in. Misschien niet erg milieuvriendelijke maar ik vind het wel lekker fris en schoon.

  1. Ik heb dat overwogen maar niet gedaan vanwege het milieu inderdaad. En ook omdat ik toch wel minder afval wil produceren. Maar handig zijn ze natuurlijk wel.

 10. Jaren terug bij Ikea een handdoeken/theedoekenrekje gekocht met stang en daar hang ik mijn Flylady-vaatdoek overdag overheen. Geen natte lappen op het aanrecht of bij het aanrecht.

  Je hebt ook van die knijpertjes met een lusje eraan. Voor lusloze doekjes.

  1. Heb ook daadwerkelijk, ook al weer jaren terug, 3 paarse Flylady vaatdoeken gekocht. Werkelijk fantastisch. De kleur vind ik minder, maar het gaat om het resultaat. Helaas is er eentje bij een badkamerrenovatie meegenomen door een stucadoor, maar kreeg ik van het bouwbedrijf een rode “professionele” ervoor terug.

 11. Ik gooi een gebruikt doekje in de emmer met vieze doekjes in de hoek van de keuken. Dan gaan ze direct in de was. Ik heb dus tientallen doekjes. Heel soms gebruik ik een doekje vaker, en dan hang ik het aan een beugel aan de buitendeur.

 12. Na gebruik belanden ze bij mij schoongespoeld en uitgewrongen in het afwasbakje dat in een aanrechtkastje staat. Mijn poetshulp hangt ze altijd over de kraan en dat irriteert mij.

 13. Deze tip heb ik ergens een keer gelezen op een blog:

  Voordat je ze in de was gooit goed vochtig maken en 2 minuten in de magnetron.
  Dan zijn alle bacteriën dood. Goed vochtig want de magnetron droogt uit en als je ze er droog in stopt dan kunnen ze vlam vatten.

  Als je ze namelijk gewoon zo in de machine gooit heb je kans dat de bacteriën in je wasmachine gaan zwerven.

  Mijn beleving is dat het werkt. Ik had een doekje wat ergens buiten was blijven liggen. Na goed spoelen en 2 minuten magnetron was de vieze lucht eraf.

  1. Ik ben weer overgestapt op echte vaatdoekjes ipv de gele doekjes. Bijna elke dag een schone, hangt aan klemhaakje boven de gootsteen. Tussentijds na gebruik even weken in sopje met kokend water.

 14. Wat handig die houdertjes!! Ik gooi ze overigens iedere dag in de was en leg ze op het aanrecht. In de gootsteen komt er alleen maar meer vocht en bacteriën in te zitten. Denk ik. Eigenlijk geen idee. Maar inderdaad de verwarming lijkt me niet de juiste plek

 15. Niet. Ik bewaar het vaatdoekje niet voor een volgende keer. Ik gebruik ze voor goed poetsen en daarna leg ik hem op de verwarming om op te drogen en dan gaat ie in de was.
  Snelle tussendoor poetsjes doe ik met keukenrol. Ik heb een fobie voor gebruikte vaatdoekjes. :P Die tip van de magnetron lijkt me ook wel wat trouwens.

 16. Ik mis nog dat houdertje van Xenos, dat je over een deurtje hangt . En het deurtje kan zelfs dicht! Bij mij…
  Voor een paar euro.

  1. Die kende ik niet Sylvia! Maar dat klinkt superhandig! Samen met het spijkertje aan de binnenkant van een keukendeurtje vind ik dat de beste tips.

 17. Dagelijks vervangen, goed laten drogen en dan in de was (30 of 40 graden) doen.
  Als een aantal versleten zijn doe ik ze verpakt in de bak voor oud textiel

 18. hahaha leuke vraag, ik had hem ook opgevouwen op het aanrecht, over de kraan etc. Uiteindelijk heb ik bij de Action een bakje met gaatjes erin gekocht (lucht !)en dat onderin het gootsteen kastje gezet, daar berg ik hem door de dag op, in de avond gaat hij naar de wasmachine

 19. Vaatdoekjes moeten regelmatig vernieuwen. Er zit zoveel bacterie eraan. Houders is zeker makkelijk. Ik heb kleine bakje ernaast de gootsteen. Ook niet gunstig. Liefs moet je elke dag schone liggen.

 20. Ha Nicole,

  omdat ik een vochtig huis heb hang ik de vaatdoekjes altijd buiten aan een rekje te drogen.
  Ik ben daar heel precies in, want ik weet het, van die bacteriën.

  We poetsen wat af!!

  groetjes van Marlou

 21. Ik verschoon het elke dag, soms meermalen. Die lapjes koop je voor een habbekrats bij Zeeman of Action, dus een flinke stapel moet kunnen. Na gebruik goed uitgewrongen op de rand van de gootsteen of in de was. Altijd op 60 graden.

 22. Ik heb 2 haakjes boven het aanrecht hangen. 1 voor de afwas borstel en 1 voor het vaatdoekje. Ik gooi elke avond na het eten het vaatdoekje in de wasmand.

 23. Ik hergebruik alleen droge aanrechtdoekjes, die langs kruimels zijn gehaald bv. Het doekje ligt dan op het aanrecht.
  Nat gebruikt? Over de rand van de wasmand en een schone pakken. Ik heb een hele stapel (varierend van ouderwetsche tot microvezel tot hergebruikte oude handdoek in stukken) en die gaan allemaal op 60 graden in de was.

 24. Ik hang het vaatdoekje over de kraan en na een dag gaat het in de was. Vaatdoekjes kosten niet veel en ik heb er heel veel. Ik verzamel alle vaatdoekjes, dweilen en poetsdoeken totdat ik een volle wastrommel heb en was ze dan op 60 of 90 graden.

 25. Na gebruik gaat ie de was in wat mij betreft. Ik vind het echt vies om zo’n klam doekje later weer te gebruiken.
  Ik heb ongeveer 10 van die doeken en met meermaals per week wassen dus altijd wel iets bij de hand.

 26. Die gele doekjes gebruik ik bij allerlei schoonmaak klussen in huis. Een specifiek keuken vaatdoekje heb ik niet. Na gebruik goed uitspoelen en uitknijpen. Dan over de rand van een emmer gehangen laten drogen. Droog gaan de doekjes, dweilen en borstels de emmer in, tot ik de hele boel in de machine was met soda. Gebruikte borstels gaan bij mij in de afwasmachine met een schep soda.

  Sponsjes gaan bij mij na uitspoelen in de bestekbak van mijn eerste afwasmachine. Dan kunnen ze goed drogen, zodat er geen bacteriën groeien. Dat bakje gaat in het aanrechtkastje, uit het zicht.

 27. Gatsie, 2 weken met hetzelfde doekje?! Ik gebruik iedere dag een nieuwe, en laat hem gedurende de dag hangen over de kraan, daar heb ik niet zoveel moeite mee.

 28. Die van mij ligt altijd naast de kraan, maar het is echt een doorn in mijn oog. Probleem is alleen dat ik nu eenmaal ook echt niet zonder kan, dus het moet maar.

  1. Op het aanrecht,maar gooi hem wel elke avond in de was..vind die dingen zo snel gaan stinken….

 29. Ik verbruik wel twee doekjes per dag. En die laat in in de tussentijd netjes op het aanrecht.

  Love As Always
  Dimario

 30. Zo! Ik hoef écht geen vies doekje in mijn schone magnetron. Bah! Ik heb een houdertje op het aanrecht staan met daarin de afwasborstel en een rekje eraan waar je je vaatdoekje overheen kan hangen. Heel handig.

 31. Ik vouw het doekje op en hang het over de kraan. Ik verschoon het wel iedere dag. Leuk om te lezen wat andere lezers hiermee doen. Zo zie je maar hoe iedereen een andere gewoonte heeft.

 32. Ik heb ook een ‘probleem’ met gebruikte keukendoekjes. Ik heb ze wel voor incidenteel gebruik maar dan na gebruik met zeep goed uitspoelen en meteen te drogen hangen. Droog gaat het doekje de wasmand in tot er genoeg van dezelfde categorie is om te wassen. Verder gebruik ik keukenpapier. Als ik daar een schoon aanrecht mee droog maak leg ik ze vlak op een rekje in de vensterbank te drogen en dan kan met dat keukenpapiertje nog wel een keer het aanrecht (dat schoon is) droog worden gemaakt. Overigens betwijfel ik heftig of dit gebruik van keukenpapier wel zoveel meer milieuschade geeft dan meerdere doekjes per dag gebruiken en die allemaal met magnetron of op 60 tot 90 graden (en daarna in de droger? daar lees ik niemand over…) weer schoon en klaar voor gebruik moeten worden gemaakt.

 33. Hier elke dag een schone vaatdoek, handdoek en theedoek. Een vaatdoekje dat gebruikt is gaat hier linea recta naar de was.

 34. hahaha ik vind je blogs soms echt hilarisch. Hoe kom je er toch op om hier iets over te schrijven?
  Maar inderdaad. Waar laat je die dingen die nog in gebruik zijn??
  Netjes uitgespoeld opgehangen en daarna de was in. Of in een klein sopje zodat ie voor de dag klaar is voor gebruik :)
  Maar in de magnetron 😳?? Ieuw….

 35. hier geen vatedoekjes meer want dat is een bron van bacterie ook als je hem in een sopje zet steeds ;) hier hebben we een jumbo keukenrol elke week en daar nemen wij alles mee af met een spray

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.