Ben jij bestand tegen het Netflix Effect?

Het Netflix Effect

Elke maand filosoferen mijn vader en ik over een hoofdstuk uit het filosofieboek Het Goede leven en de vrije markt. In hoofdstuk 9 gaat het over ons lichaam en hoe vrij of juist onvrij we zijn wat dit betreft.

Het Netflix Effect

Eén van de onderwerpen die in dit hoofdstuk voorbij komt is:

in hoeverre laat je je leiden door je verlangens?

Een treffend voorbeeld is het Netflix Effect: aan het eind van een aflevering schotelt Netflix je snel de volgende aflevering voor, en voor je het weet heb je de hele dag tv zitten kijken oftewel 'gebingewatched'.

Het herinnert mij pijnlijk aan afgelopen zaterdag toen ik in mijn eentje een hele Viennetta ijsstam heb opgevreten....

Snoepen

Hetzelfde principe is van toepassing op andere dingen in het dagelijks leven. Zoals lekker snacks of snoep! Naar aanleiding van mijn post over Celebrations reageerde menige bezoeker dat ze die niet in huis halen, omdat ze er niet vanaf kunnen blijven.

Een prachtig voorbeeld van zelfkennis en zelfdiscipline!

Bij elk hoofdstuk kijk ik altijd de uitleg van Q-Highschool.

Het Netflix Effect in beeld

Hieronder een prachtig voorbeeld van je laten leiden door je lagere behoeftes : )

Hoe zit het met jouw zelfbeheersing en zelfdiscipline?

Lees ook mijn post over Netflix alternatieven.

Similar Posts

13 Comments

 1. Van mij valt dit echt nog mee, ik kan eigenlijk ook niet zo lang kijken naar iets. Dus wanneer een aflevering gedaan is, las ik altijd een pauze in. Soms doe ik dan iets anders, soms kijk ik er dan nog een maar het is altijd wel een keuze waar ik dan zelf wel achter sta (of omdat ik tot niets beters in staat ben om te doen, dat kan ook)

 2. Hm. Meestal bewaar ik Netflix voor vakantie. Dan mag ik van mezelf een serie bingewatchen. Ik heb altijd moeite om een serie te vinden die ik leuk genoeg vind om uren aan te spenderen.
  Maar dan _ bastognekoeken! Die vind ik zo lekker dat ik ze niet meer wil kopen. Wat dat betreft ben ik een echte Abstainer. Het eerste koekje kan ik laten liggen maar die er na, niet meer!

 3. Ehm...het wisselt. Bij sommige dingen ben ik heel gedisciplineerd, maar ik kan soms ook helemaal los. Zo'n Vienneta is herkenbaar. Die dingen moeten gewoon op. Nu.

  1. ik heb niet eens Netflix en ik mis het niet..

   een knappe foto en dat filmpje is wel grappig, maar het duurt me wel wat lang

   groeten

 4. Heerlijk zo'n serie, maar we kijken in etappes. Nooit meer dan twee afleveringen per dag. Dan heb ik weer lang genoeg gezeten en wil het lijf in beweging. En zo'n hele ijsstam, pffff, die kan ik niet op. Al is het wel heel erg lekker!

 5. Ik had even gehoopt dat het netflix effect is dat je niets kan vinden om te kijken. Ik heb geen zitvlees om alleen maar een serie te kijken, ik moet iets om handen hebben en dan nog werkt het niet. Een boek achter elkaar uitlezen werkt wel.

 6. Ik heb wel Netflix maar kijk nooit. Ik kijk uberhaubt nooit tv. Als ik iets één keer gezien heb, weet ik het wel dus ik ben zo klaar. Een Vienetta-ijstaart kan ik ook goed weerstaan. Maar borrelnootjes of zo... daar heb ik dan weer meer moeite mee. De zak dichtlaten werkt het beste. Dus mijn zelfbeheersing hangt af van het onderwerp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.