Reacties

Hobby's: de ultieme gids! Met 59 ideeën en inspiratie — 84 reacties

 1. Leuk stuk! En volgens mij ben ik dan ook een calvinist wat hobby's betreft. Ik heb precies dezelfde obstakels met kleuren en dergelijke.

  Mijn hobby's: bloggen, wandelen, gezelschapsspelletjes spelen, lekker eten, en koken (de laatste hobby is ontstaan omdat ik heel graag lekker eet, maar geen thuiskok heb ;-)).

 2. Ik heb heel veel hobby's en geniet hier ook enorm van. Ik geef er ook geld aan uit, hoeveel per jaar geen idee maar ik vind het een leuke tijdsinvulling. Ik vind ook dat ieder voor zich moet weten hoeveel geld die aan zijn hobby uitgeeft. Je kent je eigen portomonee het beste????

 3. Breien, haken, schilderen, lezen, puzzelen, wandelen, yoga (hoewel dat minder een hobby en meer een way of life is) en nog allerlei muziek. Ook al heb ik van die laatste hobby mijn beroep gemaakt :)

  Bijzonder vind ik die innerlijke Calvinisten van wie je niet mag kleuren. Empirisch gezien is dat namelijk vele malen nuttiger voor je dan op de bank zitten en tv kijken.... maar dat doen die mensen met Calvinist allemaal wel :)

 4. Leuk, uitgebreid artikel!! Interessant ook. Het zet je toch even aan het denken. Wat zie ik als hobby? Ik had al snel series kijken geroepen. Daar haal ik ontspanning uit, maar geen voldoening. En ik leer er ook niet nieuwe mensen door kennen. Bloggen en schrijven staan wel op nummer 1. Ik heb ook cursussen daarvoor gedaan en als ik weer wat meer tijd zou hebben, zou ik dat wel weer op willen pakken. Net als bodycombat.

  • Mooi om daar een onderscheid in te maken Leonie: ontspanning en voldoening. Een serie kijken is bijvoorbeeld ontspannen maar geeft weinig voldoening.

   Bodycombat lijkt me een pittige sport! En heel vermoeiend.

  • Als je de was vouwt of strijkt terwijl je kijkt, ben je toch weer nuttig bezig. Ideetje? ;-)

 5. Ik heb wel een paar hobby's ik doe aan beeldhouwen schilderen quilten breien en soms kleding maken.
  de eerste twee is een halve dag per week ,quilten en breien zoveel ik kan tegenwoordig ben ik aan sokken voor de kleinkids bezig en dat pak je gemakkelijk tussendoor even vast, maar ik kan ook genieten van languit in de sofa en genieten van een paar cd's .

 6. Van mijn Innerlijke Calvinist (prachtig woord) mag ik geen tv kijken met lege handen. Het liefst haak ik of brei ik, maar soms vouw ik de was.
  Dan voel ik me toch goed!
  Verder lezen, lezen en leren en en ik ben dol op de beeldpuzzels van steenhuis.

 7. Die foto erbij is erg grappig :-)))
  In het Volkskrant Magazine is een rubriek over hoe mensen hun vrije tijd doorbrengen. Er gaat een wereld voor je open! Bijvoorbeeld die van dierententoonstellingen, je weet wel, waar de mooiste cavia of hond een medaille krijgt.
  Of Real Life Action Playing. Of met de camper club op reis. We genieten wat af met z'n allen!
  En dan denk ik dat €800 per jaar veel klinkt, maar best netjes is. Vroeger gingen wij vaak wandelen, maar dat is ook niet gratis. Kosten voor brandstof, want je rijdt er eerst naartoe. Uitrusting moet in de loop der tijd vervangen worden.
  Hobby's moet een mens hebben!

 8. De grap is, dat ik door je artikel in zie dat ik best veel hobby's heb. Als het me op de man af zou vragen, had ik waarschijnlijk nee geantwoord. Uiteindelijk houd ik van lezen, gamen, kleuren, handletteren (pas net mee begonnen), bloggen, fietsen en als het lichaam en het weer mee werkt singletrack mountainbiken. Best veel als ik het zo zie staan. :S

 9. " Pilates. Dit heb ik ongeveer een jaar volgehouden. Toen ging onze auto kapot en miste ik 1 les. Ik ben nooit meer terug gegaan…" HAHAHA ???? (sorry)
  Ik heb te veel hobby's en te weinig tijd, dat is mijn probleem. Ik vind zoveel dingen leuk om te doen. Diverse sporten en actief bezig zijn in de meest uiteenlopende dingen. Maar ook lezen, bloggen en fotograferen. Ja een hobby (en meerdere) is zeker belangrijk voor mij. Het geeft voldoening. Meer dan wanneer ik nutteloos op de bank voor de tv hang ????

 10. Ik volg je daar in, ik heb ook altijd zoiets dat het wat nuttig moet zijn :)
  Ik loop voor mijn gezondheid. Bloggen, gewoon omdat ik dat leuk vind en voor de interactie en naaien omdat dat atijd nuttig is :D

  • Ja, dat is ook één van de redenen dat ik hardloop inderdaad: het is gezond, en dus nuttig : ) Naaien is zeker ook nuttig en nog leuk ook. Dat is iets dat ik toch ook nog weer eens wil gaan proberen.

 11. Wat leuk om te lezen. TV kijken staat bij mij ook op nummer 1. Dat zoveel mensen nog breien... of zouden ze daar haken ook onder hebben laten vallen? 10% vind ik wel heel veel. Ik hou van knutselen :-). Maar dat wist je al ;-).

 12. Wat leuk geschreven. Ik heb veel te veel hobby's en te weinig tijd waardoor ik aan veel dingen niet toekom. Hobby,s die echt mislukt zijn, zijn haken, jongleren en keyboard spelen. Ik heb nog wel een leuke tip voor je: vind je breien op een breiring niets? Ik brei ook altijd op een breiring en ik vind het heerlijk!

  • Jongleren vind ik ook een kostelijke hobby! Dat hoor je niet vaak. Met hoeveel van die dingen kon je gooien?

   Een breiring is niets voor mij helaas. Heb ik wel eens geprobeerd maar vond ik teveel gedoe.

 13. Wij hebben ons jaren bezig gehouden met het africhten van honden. Toen ze ouder werden, zijn we flyball met ze gaan doen. Ik word blij van het plezier van die honden. Tegenwoordig gaan we vaak naar Middeleeuwse festivals. Heerlijk!

 14. Hi,

  Bedankt voor je verhaal!
  Ik heb een vraag en misschien kan je deze niet beantwoorden, ik hoop van wel natuurlijk!
  Ja, hoop dat de vraag ook goed overkomt. Want ik ben namelijk zo een persoon!
  Wat betekent het als je een persoon bent die telkens een andere hobby/hobbies heeft? Is dat erg? Is dat dan wel lang genoeg voor een goede ontwikkeling?

  Hoop zo dat jij het antwoord hebt!

  • Als je er zelf geen last van hebt is het prima. Het nadeel van vaak wisselen van hobby kan zijn dat je het daardoor te kort doet om er heel goed in te worden. Anderzijds, het is een hobby! Je hoeft er dus ook niet perse goed in te worden, als je er maar plezier in hebt.

   Vaak van hobby wisselen is prima. Het betekent gewoon dat je veel interesses hebt en dat die nog wel eens wisselen.

   Wil je echt heel goed worden in een hobby, dan zou ik het wat langer blijven doen.

 15. ik deed heel veel aan digi scrappen maar laatste tijd niet meer zo, fotograferen doe ik nog wel veel want is naast mijn hobby ook mijn werk en ijshockey is ook mijn hobby en zit ik elke week :D

 16. Vroeger als kind had ik wel veel hobby's, maar heb er nu weinig tijd voor. Ik vind wel heel veel dingen leuk om te doen zoals tekenen breien, lezen en ik blog ook dat is de enigste 'hobby' waar ik dagelijks mee bezig ben

 17. Hobby is zeker belangrijk om te doen. Als je dit niet hebt. Zou dan gauw vervelen. Vroeger deden wat meer. Plantjes op de balkon en bij houden vind ik ook leuk aan. Fotograferen is ook hobby. Verder heb ik eigenlijk niks...

 18. Nu ik er over nadenk heb ik eigenlijk meer hobby's dat ik dacht. Ik houd van schrijven, lezen, tekenen, bakken, wandelen, fotograferen, zwemmen,Pilates, haken en zwemmen. En ik heb dus te weinig tijd...

 19. Mijn hobby's zijn kleding naaien, bloggen, wandelen en fotograferen. En ik steek daar ook best wel veel tijd in. Kleding naaien doe ik meestal met vlagen: dan een tijd niet en dan opeens maak ik een aantal kledingstukken achter elkaar.

 20. 8 uur per week? Waar halen mensen de tijd vandaan haha. Ik vind hobby's een beetje een ouderwets woord. Vergis ik me daar in? Vroeger stond het ook op je cv, nu volgens mij niet meer.

 21. Super leuk artikel! Wat heb jij veel hobby's geprobeerd zeg. Zo kom je er wel achter wat bij je past. Zelf probeer ik wel eens wat in een opwelling, Barbie's opnieuw beschilderen bijvoorbeeld of kleien. Uiteindelijk blijft bloggen wel écht een hobby. En wandelen.

 22. 800 euro voor scrappen? Jeetje dat is me wat zeg, hoewel ik het wel snap. Leuke papiertjes etc bij een hobby winkel kosten dan ook wat. Mijn hobby's zijn vooral genieten, maar ook koken en reizen...die laatste 2 kun je zo duur maken als je wilt denk ik.

 23. Ik heb teveel hobby's en te weinig tijd.. ik hou van schrijven, handletteren, bullet journal, diamond painting, round robin , rijden , leren , lezen en zo kan ik nog wel even doorgaan maar helaas doe ik hier amper wat van omdat ik gewoon niet veel thuis ben.

 24. Zo dat is wel lange lijstjes. Genoeg om te doen, alleen heb ik niet zo veel tijd om alle die leuke dingen te doen. Leuk dat ook postzegels verzamelen. Ik verzamel ook postzegels, foto en film maken doe ik graag, knutselen, haken, lekker eten, shoppen, reizen

 25. Ik heb niet veel hobby’’s maar ik blog graag en fotografie is ook een van mijn grote passies! Doordat ik niet veel tijd heb sport ik ook bijna niet meer super jammer !

  • Wat jammer dat je geen tijd meer hebt om te sporten Eemy. En het is geen optie om bijvoorbeeld 30 minuten vroeger op te staan en dan te gaan hardlopen? Dat werkt voor mij tenminste goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>