Invulboekjes: waarom ik nu wél de waarde zie

Invulboekje

Invulboekjes.

Ik liep er altijd met een grote boog omheen.

Ik vond ze te 'voorgekookt'.

Maar recente gebeurtenissen hebben mij van gedachten doen veranderen!

Waarom ik nu de waarde van invulboekjes wél zie

1. Eh.... ik weet het niet goed meer...

De belangrijkste reden dat ik de waarde van invulboekjes ben gaan inzien, is dat we met één van de kinderen in hulpverlenersland belandden. En daar werd ik overspoeld met allerlei formulieren met vragen over hun vroegste jeugd, ontwikkeling en kindertijd. Zoals: 'Wanneer lachte uw kind voor het eerst?' en 'Met hoeveel weken ging uw kind lopen?'

Daar zat ik met mijn mond vol tanden.

Met het schaamrood op mijn kaken, moest ik bij vele vragen het antwoord schuldig blijven, of mij verlagen tot ongemakkelijk gokwerk. Ik voelde me als een lakse student die zich niet goed heeft voorbereid op een tentamen.

Mijn theorie van destijds dat ik 'het wel zou onthouden,' bleek totaal niet valide! Plotsklaps schoot het inzicht door mijn hoofd: 'Als ik nu invulboekjes had bijgehouden, had ik het zo kunnen opzoeken!'

2. Een blogpost van Nicky

De tweede reden dat ik invulboekjes met nieuwe ogen bekijk, is een blogpost van Nicky. Zij beschrijft op haar blog prachtig hoe ze samen met haar moeder een prachtig, en kostbaar tijdsdocument heeft gemaakt met zo'n invulboekje. Zelfs het proces van het invullen blijkt waardevol.

Nicky's post was voor mij zelfs aanleiding om te vragen welke invulboekjes zij gebruikt. Dat blijken in Nicky's geval invulboekjes van van Elma van Vliet te zijn. Ze vulde samen met haar moeder het invulboekje Mama vertel eens in.

Vervolgens ging Nicky ook nog aan de slag met het invulboek Voor Mama dat ze van haar dochter kreeg:

Screen Shot 2020 04 02 at 13.22.58

Welke soorten invulboekjes zijn er eigenlijk?

Hou je vast want er zijn invulboekjes voor elk mogelijk onderwerp! Ik heb hieronder 87 variaties voor je op een rijtje gezet. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er is een invulboekje voor.

 1. Babyshower invulboek
 2. Babyshower invulkaarten
 3. Echoboekje
 4. Zwangerschapsdagboek
 5. Zwangerschapskalender
 6. Geboorte
 7. Babyboek eerste jaar
 8. Geboorteposter
 9. Kraambezoekboek
 10. Kraambezoek invulkaarten
 11. Babyshower invulkaarten
 12. Kraambezoek invulkaarten
 13. Mijlpaalkaarten zwangerschap
 14. Kraskaarten zwangerschap
 15. Mijlpaalkaarten baby
 16. Mijlpaalkaarten adoptie
 17. Mijlpaalkaarten kinderwens
 18. Kinderwens
 19. Kinderwens dagboek
 20. Mijlpaalkaarten kinderwens
 21. Verlies
 22. Babyboek voor sterrenkindjes
 23. Dagboek bij zwangerschapsverlies
 24. Creche & oppasboek
 25. Eerste verjaardagsboek
 26. Uitsprakenboekje
 27. Mijlpaalkaarten baby
 28. Mijlpaalkaarten kind
 29. Opgroeien
 30. Babyboek eerste jaar
 31. 1-4 jaar opgroeiboek
 32. Kinderboeken
 33. Voorleesboeken
 34. Opgroeiboek
 35. Oppasboek
 36. Schoolfotoboek
 37. Uitsprakenboekje
 38. Mijlpaalkaarten kind
 39. Afscheidsboekje juf
 40. 1-4 jaar opgroeiboek
 41. Vriendenboekje jongen
 42. Vriendenboekje meisje
 43. Kinderdagboek
 44. Budgetplanners
 45. Bucketlist boek
 46. Bullet Journal
 47. Dieetboek
 48. Lifestyle dagboek
 49. Liefdesboek
 50. Sudoku boek
 51. Vriendenboek voor volwassenen
 52. Wachtwoorden boekje
 53. Adresboek
 54. Familieplanners
 55. Logboek
 56. Toiletgastenboek
 57. Tuinboek
 58. Bullet Journal
 59. Boodschappen planner
 60. Budgetplanners
 61. Dagplanner
 62. Deskplanners
 63. Maaltijdplanner
 64. Werkplanner
 65. Weekplanners
 66. Familieplanners
 67. Dagboeken
 68. Eetdagboek
 69. Kinderwens dagboek
 70. Kinderdagboek
 71. Lifestyle dagboek
 72. Dieetboek
 73. Eetdagboek
 74. Recepten invulboek
 75. Boodschappen planner
 76. Schoolfotoboek
 77. Klassenboek
 78. Afscheidsboek collega
 79. Afscheidsboekje juf
 80. Reisdagboek
 81. Bucketlist boek
 82. Vrijgezellenfeest invulboek
 83. Wedding planner boek
 84. Mijlpaalkaarten bruiloft
 85. De trouwdag
 86. Trouwdagboek
 87. Gastenboek bruiloft

Toilet gastenboek: wat moet je je daar bijvoorstellen?

Uit deze enorme lijst spring vooral het Toilet gastenboek er voor mij erg uit. Hoe zou dat eruit zien? Is het dan de bedoeling dat mensen als ze bij jou naar de wc letterlijk en figuurlijk een boodschap achterlaten?

Lang leve bol.com met hun inkijkexemplaren! Dankzij dat inkijkexemplaar kon ik zien hoe zo'n toilet gastenboek eruit ziet. Kijk maar:

9200000052284555

Binnenkant toilet gastenboek:

Screen Shot 2020 04 02 at 14.15.17

Invulboekjes: waarom zou je?

Invulboekjes bieden houvast en structuur om dingen op te schrijven. Waar een blanco blad soms overweldigend kan, en je niet weet waar je toch eens moet beginnen, neemt een invulboekje je als het ware bij de hand. Als je je overweldigd voelt door een invulboekje, kun je simpelweg besluiten om 1 pagina per dag te doen. Dan wordt het ineens weer overzichtelijk.

Ik realiseer mij met terugwerkende kracht het nut van invulboekjes. Toen mijn kinderen pasgeboren waren, hield ik overigens wel een zogenoemd Kraamdagboek bij. En ook hield ik in hun eerste levensjaar trouw een foto album bij waarin ik van alles opschreef over hun leven. Maar op een gegeven moment is daar de klad ingekomen. Onder andere vanwege de gedachte: 'Oh, ik onthoud het wel.' Maar dat bleek veel minder het geval dan ik dacht.

Een invulboekje voor je kind(eren) kan later helpen als zich problemen of vraagstukken voordoen. Dan kun je in zo'n invulboekje belangrijke informatie vinden. Daarnaast kun je een invulboekje ook voor jezelf invullen natuurlijk. Op die manier kun je herinneringen en gedachten ordenen en, zoals dat heet, 'een plekje geven'.

Een bijzondere variant van invulboekjes zijn de boekjes voor opa's en oma's. Zeker als hun gezondheid kwetsbaar is, kan zo'n invulboekje een manier zijn om belangrijke verhalen vast te leggen. Met het overlijden van grootouders, gaat anders misschien ook een belangrijk stuk familiegeschiedenis verloren.

Invulboekjes: een overzicht van wat er zoal is

Invulboekje voor opa's!

Invulboekje over jezelf

Zwangerschapsdagboek

Voor je kleinkind

Dankbaarheids invulboek

Tot slot

Je kunt invulboekjes op twee manieren cadeau doen:

 • Als boekje voor de ontvanger om in te vullen.
 • Je vult het boekje zelf in en geeft het vervolgens cadeau.

Die laatste versie vind ik vooral erg leuk, en het de versie die Nicky heeft gedaan. Je geeft dan niet alleen mooie herinneringen door, maar ook nog het geschenk van de tijd en aandacht die je in het invullen hebt gestoken.

Lees ook Kindernamen kiezen.

Wat vind jij van invulboekjes? En zou je een toilet gastenboek in de wc leggen?

Zie ook mijn post over het welbekende poeziealbumen over een bullet journal kopen.

Similar Posts

45 Comments

 1. Een toilet gastenboek...Ehm, ik vind 'm leuk, maar vind 't toch ook een beetje smerig, dat iedereen daar voor/na/tijdens z'n boodschap aan dat boek zit;).
  Ik vind invulboekjes leuk om terug te lezen. En inderdaad, als je in hulpverlenersland belandt, kan het handig zijn. "Wanneer begon je met praten?" Ik m'n groeiboekje erbij. Niet ingevuld en mijn moeders geheugen wist het ook niet. Dus eh...sorry, geen idee:)

  1. Wij hebben van allebei onze boys een boekje van de gastouder, heerlijk om te lezen wat ze daar altijd meemaken! Verdere invulboekjes nog geen ervaring mee, maar ga zeker nog eens kijken voor in de schooltijd!

 2. Ik vond dat toilet gastenboek nog best grappig, maar ik sla toch even over. Ook omdat hier ook weer niet zo veel verschillende mensen het toilet gebruiken. Ik vind invulboeken altijd leuk om bij te houden en om terug te lezen.

 3. Je hoeft je nergens voor te schamen, het gaat om bijzonderheden in de ontwikkeling van je kind en die komen gaandeweg echt wel naar boven! Ik zou me juist schamen voor de over-documentatie, alsof we niks anders te doen hebben en voor wie doe je dat. Wat niet weet wat niet deert. Mijn zonen maakten in groep 5 een werkstuk over zichzelf en interviewden een grootouder, dat is pas leuk!
  Sterkte met het hulpverleningstraject!

 4. Voor op het toilet zou ik het niet doen, verder heb ik ze wel.Ik heb een boekje voor mijn vader ingevuld en cadeau gegeven, ik heb mijlpalen van mijn kinderen genoteerd, maar de leukste vind ik wel een die mijn zus voor me maakte toen ik een jaar naar Australië ging en al mijn vrienden in hadden geschreven.

 5. ik heb een paar jaar geelden mijn vrouw zo'n invulboek gegeven, en nu ze er al een paar jaar elke dag de vraag van de dag invult krijg je een heel mooi tijdsbeeld.

 6. Mijn moeder hield een paar vakanties een boekje bij. Daarin vulde ze iedere dag slechts twee gegevens in: de gereden kilometers (+ de plaatsnamen van dat traject) en het uitgegeven geld met daarbij waar en waaraan het was uitgegeven. Nu, bijna 40 jaar later, kan ik me bij het lezen van die gegevens, die fijne vakantiedagen weer helder voor de geest halen! Het wordt gekoesterd, dat kleine, versleten notitieboekje!

 7. Zo leuk al die boekjes. Had er bij mijn zwangerschap ook gekocht en eigenlijk nooit ingevuld. zo jammer. nu heb ik wel een boekje waarin ik uitspraken van mijn zoontje schrijf (als ik het niet vergeet)

 8. ik moet zeggen: je brengt me wel op andere gedachten...maar ik ben volgens mij veels te laks om dat allemaal bij te houden...

 9. Die van Mam, vertel eens (of Oma, vertel eens) heb ik hier wel eens bij de Bruna zien liggen. Het gastenboek voor op het toilet lijkt me ook wel weer grappig ;)

 10. Voor de kinderen altijd wel een invulboekje bijgehouden, want eerlijk gezegt weet moeder vaak meer wat er heeft gespeeld dan vaders.
  Mijn weblog is de opvolgers van mijn agenda en een invulboekje. Hans

 11. Hey Nicole! Invulboekjes vind ik zelf erg leuk, maar het meest vervelende eraan vind ik, dat je ze niet moet vergeten in te vullen ;)
  Zo heb ik het boekje 'Voor iedere dag een vraag' en dat vijf jaren lang. Nou, dat heb ik misschien zeven keer ingevuld en dat was het. Wel ben ik begonnen met het creëren van een bullet journal. Een combinatie van een agenda en een creatieve bende.

 12. Die 'mam vertel 'ns' ligt al jaren bij mijn moeder en ze heeft er al een heleboel ingeschreven.
  Ik sprak een kennis van wie de vader onlangs veel te jong en veel te snel overleed aan Corona. Ze heeft nog zoveel vragen zei ze ... zo verdrietig.

 13. Ik ken de blogpost van Nicky ik had het graag met mijn oma gedaan. Ik heb toevallig paar weken geleden een invulboekje gekocht in de kringloop, nog niet aan begonnen.

 14. Ik heb niets met die boeken. Ergens in een kast en dan nooit meer naar kijken. We bekijken de foto's nog wel een keer. Dat doen we toch al regelmatig. Dan vertel ik er wel bij.

  Love As Always
  Di mario

 15. Jaren geleden, kregen Hans en ik een invulboek, opa vertel's, en oma vertel 's!!
  Zijn begonnen, maar daar is ook alles mee gezegd, wat een werk.

 16. Wat leuk dat je mijn blog noemt! Ik heb genoten van het invullen van de boeken. En het exemplaar dat ik van mijn dochter kreeg, lees ik heel vaak. Maar ik houd het bij deze exemplaren, hoor. Want het is een hoop werk.

 17. Nee, op de wc niet, dan weet ik al dat hij vol staat met kindertekeningen haha. Ik heb mijn moeder ooit eens zo'n boek gegeven, maar ze heeft hem nooit ingevuld heel jammer...

 18. Ik heb er eentje gekocht om aan mijn moeder te geven als ik ooit zwanger ben geraakt. Het is eigenlijk een invulboekje waarin oma mag vertellen over haar kindertijd naar haar kleinkind toe.
  Ik kwam het eerder toevallig tegen in de boekenvoordeel enkele jaren geleden (en ik ja, ik was toen ook al volop bezig met fertiliteit). Het ligt sindsdien klaar... Zelf ben ik er verder ook weinig mee bezig moet ik bekennen

 19. Ik had er al vaker over geblogd, over invulboekjes, maar wist niet dat er zo ontzettend veel soorten tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Leuk zeg!

 20. een vriendin van mij vroeger had een schriftje op de wc liggen en daar schreef iedereen altijd in, zowel het gezin als bezoekers. leuk om te lezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.