Groene zeep: wat is het en waar kun je het kopen?

Groene zeep

Groene zeep is een fijne alleskunner om mee schoon te maken!

Je kunt er bijvoorbeeld een vette oven, aangekoekte pannen en airfryer mee schoonmaken. Maar het is ook geschikt als afwasmiddel of vlekken in kleding.

Bovendien kun je het gewoon in de supermarkt kopen of bij Kruidvat.

Je hebt al een fles voor 1,39 bij Jumbo. Maar voor 72 koop je bij AH de gelei vorm.

En het is ook nog eens een goedkoop schoonmaakmiddel.

Het staat bekend als een multifunctionele ontvetter.

Lees nu alles over deze zeep, en waarvoor je het kunt gebruiken, en ontdek maar liefst 27 praktische toepassingen.

Wat is groene zeep en waar kun je het kopen?

Als ik aan groene zeep denk, dan zie ik meteen de felgele fles die mijn moeder altijd in haar keukenkastje had staan voor me. Van het merk Driehoek! En ooit heb ik mijn haren met groene zeep gewassen, in een laatste wanhopige poging om toch maar van de luizen af te komen. En het werkte! En ik herinner me dat de vorige eigenaresse van ons hondje Trixie vertelde:

Soms waste ik haar ook wel eens met groene zeep.

Nou heb ik Trixie er toch niet mee durven wassen. Ik heb toch maar gewoon hondenshampoo gekocht. Maar één ding is me wel duidelijk als het om groene zeep gaat: het is multifunctioneel! Net als zuiveringszout.

Groene zeep is een schoonmaakmiddel

Deze zeep om mee schoon te maken doet haar naam geen eer aan! Want het heeft een meer bruingele kleur. Het wordt dan ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd.

De naam groene zeep dankt dit schoonmaakmiddel aan het feit dat het oorspronkelijk van hennepolie werd gemaakt.

Hennepolie is van nature groenig. En daardoor werd de zeep die ervan gemaakt werd ook groen. Maar anno 2016 wordt groene zeep meestal van andere goedkope plantaardige olie gemaakt. Zoals sojaolie of koolraapolie.

Dit product is te koop in twee vormen:

 • Vloeibaar
 • Als een soort dikke gelei. Hieronder een voorbeeld van zachte groene zeep. Zoals je ziet is de kleur eerder bruinig dan groen!

groene zeep

Een universeel schoonmaakmiddel

Ooit hadden huisvrouwen genoeg aan een pot van deze zeep voor het hele huishouden. Maar dat schoot natuurlijk niet op voor fabrikanten. Dus introduceerden ze het idee dat je voor elk schoonmaakklusje een apart product nodig hebt. Want aan simpele potten groene zeep valt niet veel geld te verdienen.

Ik bedoel maar: voor 72 cent heb je al een pot zachte bij Albert Heijn. En daar kun je ook nog eens heel lang mee doen. Een leuke bijkomstigheid van dit schoonmaakmiddel is dat je het bij 'verdund' gebruik niet hoeft na te spoelen. Lees ook mijn post over de pH-waarde van groene zeep.

Wat zit er in groene zeep?

Op de pot zachte groene zeep die ik kocht staat: 'Op basis van natuurlijke ingrediënten'. Maar als ik op de verpakking kijk, worden die verder niet genoemd. Gelukkig vond ik de informatie over de bestanddelen wel op de website van Unilever. Achter elk ingrediënt hebben ze ook gezet wat voor functie het heeft.

 • Aqua oftewel gewoon water - Solvent
 • Potassium - Soyate Surfactant
 • Potassium - Cocoate Surfactant
 • Sodium carbonate oftewel baking soda - Buffering Agent
 • Potassium carbonate - Buffering Agent
 • Parfum - Fragrance
 • Glycerin - Emulsifier
 • Limonene -Fragrance
 • CI 19140 - Colourant

Zo heel natuurlijk klinkt dit lijstje me nou ook weer niet in de oren eerlijk gezegd. Maar goed, het is dus wel 99% afbreekbaar, en een heleboel vervelende stoffen zitten er niet in zoals eerder genoemden fosfaten en dergelijke.

Is groene zeep milieuvriendelijk?

Groene zeep staat bekend als milieuvriendelijk. Het wordt gezien als een zachte manier van schoonmaken. Dit komt doordat er geen fosfaten, ammonia, parabenen, zuren of andere petrochemische ingrediënten in zitten.

Groene zeep gevaarlijk?

Het vormt geen gevaar voor je huid, of luchtwegen. En het is biologisch afbreekbaar.

Hoewel sommige mensen vinden dat het stinkt. Maar dat is heel persoonlijk. Anderen houden juist van de geur. Wie er niet van houdt kan tegenwoordig kiezen voor de oranjebloesem versie!

Maar het antwoord op de vraag of groene zeep milieuvriendelijk is, is helaas 'Nee.' Het is toch een chemisch product. Kijk maar naar de ingrediënten hierboven. Maar het is wel minder slecht voor het milieu dan andere schoonmaakmiddelen! Dat dan weer wel.

Als je een milieuvriendelijk schoonmaakproduct belangrijk vindt, dan zijn de schoonmaakmiddelen van Marcel's Green Soap iets voor jou. Ze ruiken heerlijk, en zijn behoorlijk duurzaam. Marcel:

Mijn handzeep, afwasmiddel, allesreiniger en schoonmaakspray staan bol van de natuurlijke zeep en bevatten geen schadelijke stoffen als chloor en ammoniak. Daardoor zijn ze voor 99 procent biologisch afbreekbaar.'

Marcel's Green Soap
2,79 bij De Online Drogist!

Vloeibaar of zachte?

Je kunt dit schoonmaakmiddel kopen in twee verschillende vormen:

 • Vloeibare groene zeep. De bekendste versie van vloeibare groene zeep is de gele fles van het merk Driehoek.
 • Zachte groene zeep.

zachte groene zeep

Het handige is dat je van zachte groene zeep vervolgens zelf prima vloeibare groene zeep kunt maken. De dosering staat op het potje met de zachte zeep:

3 eetlepels groene zeep oplossen in een emmer warm water van 8 tot 10 liter.

Gebruik hiervoor eventueel een zogenoemde zeepklopper om de boel goed te mengen.

Zelf maken met een blok Sunlight zeep

Je kunt deze zeep kant en klaar kopen. Maar je kunt het ook zelf maken. Zoals onze oma's nog deden. Sunlight zeep is één van de klassieke schoonmaakmiddelen die nu weer populair worden.

Net als schoonmaakazijn.

Vloeibare zeep maak je zelf door een blok Sunlight zeep of Marseille zeep te raspen en op te lossen in warm water. Duur is het niet. Bij de Albert Heijn koop je twee stukken Sunlight voor maar 1,13.

groene zeep

Groene zeep: 27 toepassingen!

 1. Vieze vlekken in kleding? Zoals grasvlekken? Smeer de vlek er van te voren goed mee in. Deze tip vind je ook op Oma weet raad!
 2. Het werkt ook goed als allesreiniger
 3. Groene aanslag in de tuin kun je ermee verwijderen
 4. Vette ovens en fornuizen kun je schoonmaken met groene zeep
 5. Met groene zeep kun je de auto wassen.
 6. Teak houten meubels zijn heel goed schoon te maken met dit schoonmaakmiddel. Vetvlekken krijg je er bijvoorbeeld prima mee weg.
 7. Granito vloeren schoonmaken.
 8. Kunststof kozijnen reinigen.
 9. Ramen lappen.
 10. Bloedvlekken op de muren omdat je een mug hebt doodgeslagen? Met een beetje groene zeep krijg je die vieze vlekken er weer af.
 11. Vieze, vettige handen schoonmaken.
 12. Tinnen voorwerpen schoonmaken.
 13. Sommige mensen doen vloeibare groene zeep in een mooi zeeppompje en zetten dat op het toilet en bij het aanrecht om de handen mee te wassen.
 14. Natuurstenen plavuizen schoonmaken.
 15. Een vieze vette ovenschaal krijg je weer schoon met groene zeep. Smeer de vette schaal er mee in, laat even intrekken, en maak daarna schoon.
 16. Als griezelig goedje op een kinderfeestje: geblinddoekt kind wordt naar de jarige geleid. Iemand anders leidt de hand van het geblinddoekte kind over verschillende lichaamsdelen van de jarige. Op een gegeven moment wordt het kinderhandje in een pot groene zeep gestopt met de opmerking: 'Dit zijn de ogen van de jarige!' Yikes.
 17. Het is een uitstekend middel om een glijbaan op de grond te maken. Smeer er een stuk zeil mee in, en glijden maar.
 18. Je kunt er de wc mee schoonmaken.
 19. Wil je net de afwas doen, en is het afwasmiddel op? Gebruik dan gewoon groene zeep! Dat kan namelijk ook prima.
 20. Je kunt je haren er mee wassen.
 21. Aangekoekte pannen krijg je weer schoon door ze in te smeren met een dikke laag zachte groene zeep. Laat het een nachtje staan, en de volgende dag maak je ze eenvoudig schoon.
 22. Het zou helpen tegen kalknagels.
 23. Op de site van Driehoek wordt het ook genoemd als middeltje tegen waterwratten.
 24. Geverfd, en de kwasten niet op tijd in water gezet waardoor ze hard zijn geworden? Met groene zeep krijg je ze weer zacht en schoon.
 25. Zilver maak je weer schoon in een sopje met groene zeep.
 26. Op verjaardagsfeestjes: laat de gasten telkens hun hand ergens insteken, en dan raden wat het is. Groene zeep voelt eng en glibberig!
 27. Er zijn geruchten dat groene zeep helpt tegen rusteloze benen.

Waarvoor kun je groene zeep NIET gebruiken?

Als een schoonmaakmiddel zo multi inzetbaar is, zijn er dan ook dingen waarvoor je het niet kunt gebruiken? Jazeker. Omdat het zo ontvettend werkt moet je het niet gebruiken op marmeren en linoleum vloeren.

Lees ook: Schoonmaakazijn mengen met allesreiniger?

Wat kan groene zeep vervangen?

Stel nou dat je wilt bezuinigen. Of je wilt je kastjes niet meer vol flessen met schoonmaakmiddelen hebben staan. Dan kom je met 1 fles of pot een heel eind. Je kunt er dus zelf allesreiniger van maken, en het is ook geschikt als wc-reiniger. Op de site Oma weet raadt staat:

Vul een emmer met groene zeep opgelost in water dit is gelijk een natuurlijk ontsmettingsmiddel, doe de wc bril ermee en tegels en wasbakje e.d. Het water waar je mee gepoetst hebt in de pot gooien, toiletborstel erdoorheen halen en een uurtje laten staan niet meteen doorspoelen, je wc glanst weer.'

Groene zeep: merken

Driehoek groene zeep

Het bekendste merk is Driehoek groene zeep. Sterker nog: Driehoek zeep is eigenlijk synoniem geworden voor groene zeep. Hieronder zie je de bekende fles:

driekhoek groene zeep
1,85 bij AH en 1,83 bij Jumbo

Maar daarnaast heb je bijvoorbeeld ook Tricel Goudzeep!

Met Sunlight en Marseille zeep kun je je eigen vloeibare zeep maken. Ook zijn er winkels met hun eigen huismerk vloeibare zeep, zoals de Kruidvat.

Waar groene zeep kopen?

Het fijne is dat deze zeep overal wel te koop is : )

 • AH groene zeep 72 cent voor een pot met de gelei vorm bij AH.
 • Dille & Kamille, hoewel je daar wel de hoofdprijs betaalt voor vloeibare zeep: 14,95!
 • Kruidvat verkoopt Tricel Zachte zeep en ook een vloeibare versie van hun eigen huismerk. Voor een fles vloeibare groene zeep van het Kruidvat huismerk betaal je 99 cent. Een pot Tricel zeep kost 1,19.Tricel goudzeep

Groene zeep Action: hebben ze niet!

Bij de Action verkopen ze zo'n beetje alles en nog wat. Je zou dus denken dat je er ook terecht kunt voor groene zeep! Maar helaas: dat is niet zo. Tenzij het een keertje in het assortiment komt, maar ik heb het er nog nooit gezien. Zie ook mijn post Groene zeep Action.

Groene zeep AH: 1,45 versus 2,29!

Bij AH verkopen ze groenezeep van het merk Driehoek maar ook hun eigen huismerk versie"

groene zeep ah

Deze vloeibare groene zeep van AH kost 1,45. De Driehoek versie kost maar liefst 2,29!

De Driehoek groene zeep kost € 3,16 per liter, en de AH groene zeep maar € 1,93 per liter.

Het loont dus om deze bij de AH te kopen!

Driehoek oranjebloesem

Er is nu ook een nieuwe versie: Driehoek oranjebloesem. Ik heb dit een paar gekocht omdat ik de geur zo prettig vond en omdat er natuurlijke ingrediënten in zitten. Hij is te koop in een sprayfles maar ook in een vergelijkbare fles als de vloeibare versie. Dus voor iedereen die niet houdt van de traditionele is er nu ook een oranjebloesem versie!

oranjebloesem van driehoek

Oma weet raad groene zeep

Op de populaire website Oma weet raad vind je tal van eenvoudige huis, tuin en keukentips. Oma weet raad heeft ook tips met deze zeep! Hierboven las je al dat Oma weet raad deze zeep aanraadt voor hardnekkige vlekken.

Ook adviseren ze een combinatie van een emmer heet water + 3 eetlepels soda + groene zeep. Gooi het over je vieze tuintegels en laat inwerken. Daarna kun je ze zo schoonmaken.

Is Dreft groene zeep?

Nee, Dreft is beslist geen groene zeep. Maar ik snap de vraag heel goed, want kijk maar eens naar de kleur van Dreft:

is dreft groene zeep

Juist, Dreft is... groen!

Samenvattend: Dreft is bedoeld voor de afwas en bevat synthetische ingrediënten. Groene zeep is een veelzijdiger, natuurlijk schoonmaakmiddel dat veel meer toepassingen heeft.

Sterker nog, je kunt met groenezeep eventueel de afwas doen en besparen op Dreft.

Maar je moet dan waarschijnlijk wel harder schrobben op de vieze afwas dan met Dreft dat de vetten efficiënter en sneller oplost.

Conclusie

Deze zeep is net als baking soda / zuiveringszout een goedkoop en milieuvriendelijk middel dat je kunt gebruiken om schoon te maken. Het is bovendien biologisch afbreekbaar. Het is een uitstekende aankoop voor je huishouden. Deze zeep is te koop in twee vormen: vloeibaar en in een soort gelei. Het is niet moeilijk om te vinden. Je koopt het in supermarkten, drogisterijen etc.

Tot mijn verrassing ben je bij de Albert Heijn voordelig uit!

Reacties van bezoekers van Huisvlijt

 • Superleuk stuk met prachtige header. Ikzelf gebruik baking soda overal voor; grappig dat jij dat middeltje aan het eind ook aanstipt. Misschien geen slecht idee om ook wat van deze vloeibare zeep in huis te halen. Ik weet alleen niet hoe het ruikt; ruikt de wc bijvoorbeeld ook echt fris na een poetsbeurt met deze zeep? (Jessie)
 • Ja, ik vind van wel Jessie. Maar de geur van is wel persoonlijk. Niet iedereen vindt het een lekkere geur. Maar ik dus zeker wel : ) (Nicole)Vloeibare zeep gebruik ik tegen piepende scharnieren. (Ria)
  Dat is ook een goede tip Ria! Dankjewel! Ik gebruik daar nu meestal naaimachine olie voor. (Nicole)Ik maak er mijn teak tuinmeubels en het terras mee schoon. Werkt prima en veel goedkoper dan al die dure ‘speciale’ middeltjes die helemaal niet beter zijn. (Geke)
 • Leren kleding en schoenen worden als nieuw met deze zeep! (Dirkje)Wat handig artikel! Ik heb wasmiddel poeder zelf gemaakt (voor witte wassen). Deze wil ik wel eens proberen (Dhini)

Oude reclame van Driehoek

Ik heb al heel lang geen reclames meer gezien van vloeibare zeep. Maar op youtube vond ik dit oudje.

Groene zeep en corona

Dat is nou eens een combinatie van woorden die onze oma's vast niet had begrepen ; )

De zeep wel, maar van corona hadden ze destijds natuurlijk nog niet gehoord. Sterker nog, vorig jaar om deze tijd was het voor mij ook nog één of ander vaag virus waar ze in China last van hadden... Mondkapjes waren nog iets dat ze in China en Japan droegen.

Wat zijn de tijden sindsdien veranderd!

Deze zeep is een alleskunner, en staat bovendien al jaren bekend als goed én goedkoop schoonmaakmiddel. Maar kun je het ook gebruiken in de strijd tegen corona?

In deze tijden van corona is een goede hygiëne belangrijk. Je kunt het dus prima gebruiken om deurklinken, lichtknopjes etc. mee schoon te maken. Op de site van het Rivm schrijven ze:

'Door goed schoon te maken, is het risico kleiner om ziekteverwekkers binnen te krijgen. Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. Hierdoor wordt de kans dat je ze op je handen krijgt kleiner. Voorbeelden van schoonmaakmiddelen zijn schoonmaakdoekjes, zeep of allesreiniger.'

Gebruik het niet om je handen te wassen!

N.B. Deze zeep is niet geschikt om je handen mee te wassen. Ik mailde Marcel van Marcels Green Soap hierover en hij antwoordde: 'Wij raden het niet aan om je handen hiermee te wassen. De producten zijn zeer bases (hoge pH) en hebben daarmee niet een zeer goed effect op je huid. Lekker Marcel’s Green Soap gebruiken zou ik zeggen!'

Groene zeep Colruyt

Ook bij de Belgische supermarkt Colruyt kun je terecht voor deze zeep. Ze hebben er zowel de vaste als de vloeibare versie:

groene zeep colruyt

De vloeibare versie:

Screenshot 2023 01 30 at 13.43.39

Het valt me op dat groene zeep bij Colruyt duurder is dan in Nederland.

Heb jij dit schoonmaakmiddel in huis? Wat vind je er van? En ken je nog meer toepassingen dan de 19 die ik heb genoemd?

Leestips

Gebruikte bronnen: onder andere MilieuCentraal, Bewust kiezen, Schoonmaakgoeroe, Marcel's Green Soap, Wikipedia, Waar zit wat in, De Online Drogist.

Similar Posts

133 Comments

 1. Wat leuk om te weten waar de term groene zeep vandaan komt. Ik begreep al niet waarom de zeep groen genoemd wordt. Ik denk dat jij alle toepassingen hebt genoemd. Ik gebruik groene zeep alleen voor het schoonmaken van de keuken.

 2. Grappig dat het heeft geholpen tegen luizen!
  ik heb ook nog groene zeep onderin het gootsteenkastje staan, maar gebruik het eigenlijk nooit meer.

 3. Het staat bij mij in het kastje met schoonmaakmiddelen, maar gebruik het eigenlijk nooit. Handig lijstje dus met die toepassingen. Vooral de tip over de vlekken van de muggen is erg welkom! :)

 4. Ik heb er nog eentje:
  Er zeepspiritus van maken!
  Werkt geweldig tegen de anders bijna niet weg te krijgen urinelucht in voegen ( bij over de rand plassende kleine jongetjes).
  Op deze blog lees je er meer over:
  tipsvanbetje.wordpress.com

  Hoe hou je je wc hygiënisch schoon is de goed post
  Inmiddels in veel gezinnetjes met succes toegepast!
  groetjes, Franca.

 5. Nog een keertje ( volgens mij ging er iets niet goed).
  Er is een blog: tipsvanbetje
  Waar omschreven staat hoe je van zachte zeep: zeepspiritus maakt.
  Inmiddels heb ik dat al vaak in gezinnetjes met kleine ( over de rand plassende) jongetjes gebruikt.
  Het haalt echt de urinelucht weg, zelfs uit de voegen van tegels.
  Groetjes, Franca.

 6. Onze RVS spatplaat achter het fornuis, en de RVS afzuigkap, worden zonder moeite schoon met groene zeep. En zonder schuursponsjes.

  Dikke groene zeep op een flink vochtig doekje smeren
  Daarna redelijk dik op het schoon te maken RVS smeren
  Dan iets leuks gaan doen, want het moet nu inweken. Kopje koffie, krantje, of in de tuin zitten
  Uurtje later met schoon nat lapje afnemen, je moet hierbij wel meermalen het doekje uitspoelen
  Als laatste met een droge zachte doek nawrijven, het is dan streeploos schoon.

  Hoe vaker je het doet, hoe minder zeep je hoeft te gebruiken om het schoon te maken (vanzelfsprekend he). Als je je RVS een paar maanden hebt verwaarloosd, zul je misschien alle stappen nog eens moeten herhalen.

  We hebben wel eens een supermiddel special voor rvs in huis gehad, maar daar kreeg ik longklachten van. Bij groene zeep dus niet. Wel moet ik na afloop mijn handen in de crème zetten maar dat heb ik er wel voor over!

  1. Fijn dat je de plaat zo goed schoon krijgt met groene zeep. Ik heb niet zo'n plaat omdat ik vreesde dat ik hem nooit netjes zou kunnen houden. Maar als hij streeploos schoon is, staat het wel mooi vind ik.

 7. Ik gebruik ook Groene zeep, meestal de vloeibare. En meestal maak ik onze lederen bank mee schoon en de muur waar onze hond steeds tegenaan loopt: het is geweldig spul! Mijn man gebruikt het als hij aan de auto gesleuteld heeft, ook ideaal! Niet weg te denken in mijn hh!

 8. Ik gebruik groene zeep voornamelijk om vlekken in kleding voor te behandelen. Daarna in de wasmachine en meestal zijn de vlekken weg. Ik gebruikte het ook voor vetvlekken in onze houtenvloer toen de jongens nog veel knoeide, werkt perfect!

 9. Dat er zoveel toepassingen voor waren dat wist ik helemaal niet. Ik gebruik zelf groene zeep om de tegels te vloeren en soms voor het schuren van de vloer. Fijn spul!

 10. Ik heb groene zeep in huis omdat ik er ooit een goedje van maakte om in de moestuin te spuiten. Het zou de slakken tegengaan. Al die andere toepassingen kende ik eigenlijk niet.

 11. Heb zelfs niets anders in huis. Behalve spul voor de afwas, want afwassen met groene zeep vindt ik dan zo glibberig

  Siny

 12. Ik schrob er het vette werkoverall mee af van mijn man die automonteur is. Even voorweken zodat het overall goed nat is en dan met een schrobber en groene zeep afschrobben. Dan in de wasmachine en perfekt schoon.

  1. Als automonteur heb je vast hele vieze overalls inderdaad met al die olie en dergelijke. Top dat groene zeep uitkomst biedt. En voor een vriendelijke prijs ook nog.

 13. Ik ken het wel, maar heb het zelf eigenlijk niet in huis. Ik hoorde pas wel al van een collega dat het zo goed werkt om grasvlekken te verwijderen van de kleding van haar kinderen. Dat wist ik niet eens - en nu lees ik dus dat er nog veel meer toepassingen zijn! Goed om te weten :)

 14. wat een leuke blog...

  ik gebruik altijd groene zeep, wel de echte driekhoek, nooit vloeibare!!
  Ik dweil er altijd mijn houten vloer mee ( advies van de vloerman jaren geleden, hij zei letterlijk , die dure middeltjes van ons moet je incidenteel gebruiken).
  Doe in een emmer water een paar klodders en klop het op met een houten lepel.
  Groene zeep is inderdaad vettig, werkt perfect voor de roestvrijstalen gootsteen en smeer altijd vette/ zwarte kragen van de overhemden en vetvlekken in kleding er mee in!
  Scrob de stoep er mee en spoel na met schoon water!!

  Het ruikt heerlijk en is vriendelijk voor mijn handen!

  1. Leuk dat jij de geur van groene zeep lekker vindt Marrian. Er schijnen ook mensen te zijn die er juist helemaal niet van houden.

   Die 'vloerman' vind ik meteen sympathiek, omdat hij zo'n eerlijk advies gaf!

 15. Ooit de tip gekregen om een zwerende vinger een nacht in de groene zeep te laten weken, met een plastic hoesje erom en het heeft geholpen!
  Eigenlijk wil ik alle onnatuurlijke schoonmaakmiddelen de deur uit hebben, maar het duurt lang voordat alles! op is.

 16. Ik kende het eigenlijk niet. Misschien moet ik dat wel eens aanschaffen. Ik wist niet dat je er zoveel mee kon doen. Wel handig voor de wc denk ik dan.

 17. Mijn moeder zweert er ook bij, groene zeep is goed voor alles en niet agressief voor kleding (met vlekken).

  Heb het zelf inderdaad aangeschaft voor luizen. Werkte echt veel beter dan die ellendig dure shampoo's. Luizen weg. Helaas is het geen aanrader voor een fijne coupe. Alsof ik met mijn vingers in het stopcontact had gezeten, en uitkammen lukte ook al niet meer.

  Ik heb de gel variant. Kon de vloeibare niet vinden. Maar KLruitvat dus. Dank!

  1. Mijn haar werd er inderdaad ook wel droog van. Maar ik was toen vrij wanhopig door de luizenplaag die ons gezin teisterde, dus nam ik dat voor lief.

  2. Gewoon naspoelen met water met een scheut azijn erin en je haar valt weer alsof je zo van de kapper komt.

 18. Ik gebruik groenezeep al een tijdje, en ik vind het lekker ruiken, het doet me aan mijn oma denken.Het maakt zeer goed schoon, alles glimt.

 19. Ik (64) gebruik al jaaaaren groene zeep. Overal voor. Ik vind het heerlijk ruiken. Alleen de prijs is nogal omhoog gegaan sinds er veel mensen in blogs over schrijven. Net zoals de prijzen van marseille zeep, soda en bakpoeder. Nog maar enkele jaren geleden betaalde ik voor een pot groene zeep 52 cent. Nu vaak meer dan een euro. Maar dan nog is het heel goedkoop natuurlijk. Ik klop het altijd op met een garde, krijg je heerlijk schuimend sop!!

  1. Ja, dat is wel een beetje balen dan inderdaad als de prijzen zo stijgen. Blijkbaar kunnen ze zich de hogere prijzen veroorloven door de grotere vraag.

 20. Wat leuk en handig om al die toepassingen te weten! Wist je dat groene zeep, de geleiversie, in Marokko in de hammam wordt gebruikt? Je smeert het op je warme lichaam, spoelt het af en schrobt daarna zó al je dode huidresten eraf. In Marokko kun je voor een paar centjes kleine zakjes ervan kopen. Of je koopt het los bij een kruidenier.

 21. Heb het eigenlijk altijd wel in huis, behalve nu haha.... Straks weer eens halen.
  Gebruik het best vaak, al heb ik de laatste tijd vaker dettol in huis.

  1. Op zich is de allesreiniger wel fijn (de blauwe stinkt), ik gebruik eigenlijk het liefste de 'oude' dettol, maar ml vind die vreselijk stinken. Gebruik het vooral voor de vloer (ivm hond en dreumes)

 22. Leuk om te lezen. Ik heb onlangs ook groene zeep gekocht om de oven schoon te maken. Ik las dat dit een goed reinigingsmiddel is die toch niet zo chemisch zijn als sommige andere schoonmaakmiddelen. Ik ben benieuwd of ik het voor nog meer dingen kan toepassen, want mijn schoonmaakkastje puilt uit van de schoonmaakmiddelen en hoe fijn is het als je één product hebt die je voor zoveel dingen kan toepassen!

 23. Ik wist van het bestaan van groene zeep, maar eigenlijk niet precies hoe of wat. Geen idee ook dat het nog zo goed verkrijgbaar is, dat is goed om te weten! Ik ga het zeker een keer halen en proberen. Ben vooral benieuwd hoe goed het werkt om ramen schoon te maken en voor de vuile vlekken in wasgoed. Ik heb overigens wel ossengalzeep staan, dat ik ook wel eens gebruikt heb voor wasgoed. Dat schijnt ook overal goed voor te zijn verder. Die twee haal ik ook altijd door elkaar.

 24. Huishoudzeep met lauw water, deze tip kreeg ik ook van Benitech Kozijnen! Weer een bevestiging van hun goede service. Het werkt perfect en het is snel en praktisch! Ik doe dit tegenwoordig één keer in de maand en de kozijnen zien er als nieuw uit! Leuk artikeltje, ook ik wist niet dat het voor zoveel dingen toepasbaar was :)

 25. Ik heb ooit het advies van de dierenarts gehad om mijn hond ermee te wassen. het laat het vetlaagje op de huid intact zei hij. Mijn hond heeft er nooit last van gehad en werd goed schoon als zij in de rotte vis had liggen rollen. Dat vond zij nu lekker ruiken ;-)

  1. Groene zeep is echt niet geschikt als hondenshampoo! Mijn handen worden er superdroig van en mijn leren bank is helemaal beschadigd door de groene zeep. Het is heftig spul.

   Wel ideaal om aangekoekte pannen mee schoon te krijgen.

  2. Mijn moeder waste mijn haar met zachte zeep en soda. Het zag er geweldig uit glanzend en gezond. Dat was als ik me goed herinner in de 1950s. Ik ben nu 80 en heb nog goed haar. Dunner maar goed. Wil de groene zeep en soda weer proberen.

 26. Ik was er altijd mn lingerie en badkleding mee. Blijft het langer mooi.
  En ik maak er de hokken van de konijnen en cavia's mee schoon.

 27. Leuk! Ik gebruik groene zeep (klein beetje, gemengd met veel lauw water) om m'n schoenen schoon te maken voordat ik ze poets. Volgens de schoenmaker kan dat geen kwaad op leer. En ik heb er ook nooit last van gehad dat het slecht was voor het leer :) perfect!

 28. Al een oude post blijkbaar, maar toch ook mijn bijdrage: ik was er de kleding mee, gebruik het met spiritus samen als bladluisverdelger, en daarnaast gebruik ik het voor zo'n beetje alles in huis. Ik los van te voren wel een hoeveelheid op in heet water en doe dat in jerrycans, dan hoef ik niet iedere keer eerst op te lossen. Ik heb het in een plantenspuit zitten voor beneden en na het eten maak ik de tafel er mee schoon, en het aanrecht.
  Sunlight gebruik ik voor het sanitair boven en geraspt -met soda- als wasmiddel voor de vuile was, zoals ondergoed en doeken.

 29. Ik gebruik het ook voor mijn auto schoon te maken: werkt perfect, maar op auto forums wordt je voor gek verklaard. Terwijl ik het gewoon harstikke goed vind werken en een stuk goedkoper is dan autoshampoo.

  Belangrijkste is wellicht dat het milieuvriendelijk is, terwijl zo'n autoshampoo dat niet is.

 30. GEVAAR veroorzaakt huidirritatie Veroorzaakt ernstig oogletsel Bevat potassium hydroxide.
  En ook: beschermende handschoenen, oogbescherming, gelaatsbescherming dragen. En, bij contact met ogen onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM of arts raadplegen.

  Ik wil de groene aanslag op mijn terras verwijderen, was op ziek naar groene zeep en vind in de supermarkt TRICEL goudzeep natuurzuiver.
  Hier word ik niet blij van...

 31. Er is al veel over geschreven.
  Wat betreft vlekken inwrijven voor het wassen: natuurlijke zeep en synthetische zeep geeft vergrauwing. Dat zie je bij overalls niet, maar wel bij wit.
  Onze hond had ooit een etterende wond. Eerst moest de wond witgewassen met een oplossing van groene zeep en vervolgens gedept met een cortisonoplossing.
  Dettol is inderdaad giftig. Familie van chloor. Maar verdund als schoonmaakoplossing onovertroffen. Mijn dierenarts gebruikt het en zelf heb ik er 5 nesten jonge honden mee groot gebracht. Gebruik het incidenteel in het huishouden, want wil nog wat bacterievariatie overhouden.

 32. Ik gebruik groene zeep zowel voor de was als voor persoonlijke verzorging, omdat ik gauw last heb van allergie. Groene zeep is niet allergeen. Ik gebruik ook Sunlight om bv mijn handen te wassen.
  Vrouwen zouden eigenlijk altijd Sunlight moeten gebruiken voor persoonlijke verzorging doordat het een heel lage pH heeft.

 33. Goed artikel. Met een duidelijke uitleg wat groene zeep is. Bij de genoemde toepassingen is het vrij normaal dat er met schoon water na gespoeld wordt. Groene zeep laat namelijk een beetje plakkerig residu achter. Waardoor iets sneller vuil zou kunnen worden. Daarom is het dan ook niet verstandig tapijt of meubelstoffen schoon te maken met groene zeep.

 34. Heel fijne blog. Overzichtelijk en exact alle informatie die (voor mij alleszins) nuttig is. Dank je wel! Ik hou zo van back to basics <3

  Wat ik me nog wel afvraag, is of het eventueel kan dat groene zeep vroeger misschien een andere - eenvoudigere - samenstelling had dan tegenwoordig? Want zoals jij ook aanhaalt: de ingrediëntenlijst ziet er toch niet zo ecologisch uit dan je zou verwachten. Misschien werden vroeger bepaalde stoffen zoals parfum niet toegevoegd? Zouden we daar info over kunnen vinden?

  1. ik heb wel gemerkt dat het merk Driehoek bijna geen ingrediënten bevat,maar overige huismerken wel. Daarom gebruik ik alleen Driehoek.

 35. Nou, als je de uitdaging aan durft: Het terug doen stralen van een bruidsjurk!! Je bespaart er heel wat mee door jou mooiste jurk een groene zeep behandeling te geven dan het naar een droogkuis te sturen waar je bakken geld voor betaald. Het is wel een hands-on karweitje maar de tijd die je met je lievelingsjurk spendeert is een stukje her- en nabeleven van jou mooiste dag.. ;o)

 36. Al een hele tijd ben ik ecologisch aan het schoonmaken. Ik vind het heerlijk,ook qua geur. Geeft mij een veilig gevoel van schoonmaken. Ik gebruik het zelfs ook voor kleine handwasjes! ik hoef nooit meer anders!

 37. Echte autoliefhebbers gruwen van het gebruik van sterk ontvettende detergenten als groene zeep om de lak van de auto te reinigen. Hiermee verwijder je namelijk de waslaag en moet je deze helemaal opnieuw aanbrengen. Deze waslaag verdwijnt dan met het afdruipende waswater in het straatriool. Niet erg milieuvriendelijk. Normaal wordt een auto weliswaar vuil, maar dat is geen vet. Sterk ontvettende detergenten werken dan niet beter dan mildere. Advies: om milieue te sparen en niet steeds opnieuw de wadlaag aan te hoeven brengen, gebruik reinigingsmiddelen die speciaal voor de autolak zijn gemaakt

 38. Groene zeep is ook een prima middel om je penselen te reinigen na het schilderen. Als je dan de penselen (kwasten kan ook natuurlijk)na het uitwassen even insmeert met groene zeep, in model brengt en zo weg zet, blijven ze heel erg lang goed bruikbaar.

 39. Groene zeep gebruik ik om de leren bank schoon te maken ..
  Eerst het water koken ,om het zacht te maken, dan de zeep toevoegen
  naar gelang de bank vuil ,het water moet zacht aanvoelen,,
  Het leer word goed schoon ,tevens word het leer gevoed ..
  Ook wrijf ik dan nog wat bodymilk op het leer
  En de bank is weer als nieuw ,,

 40. Ik heb een granieten werkblad in de keuken die ik maar niet goed proper krijg. Kan ik hier ook de groene zeep op gebruiken?

  1. Hoi Anja, ja dat is zeker een optie. Bij Keukendepot adviseren ze: 'Heeft u last van een vlek in uw granieten keukenblad dan kunt u het beste groene zeep gebruiken. Sop het aanrechtblad goed in en laat het een aantal uren intrekken. Groene zeep trekt in de poriën van het blad en houdt toekomstige vlekken ook tegen.'

  2. Ik heb het nagekeken en zie twee tactieken.

   Bij Oma weet raad schrijven ze:

   Een granito aanrecht moet je eens per 3 maanden insmeren met groene zeep-oplossing en dan laten indrogen. Dat beschermt het oppervlak en geeft een zachte glans.

   Op het forum van Kassa adviseren ze:

   Gebruik gewoon groene zeep, zet het flink in de zeep en laat het een paar uur intrekken. Even afnemen en het kan er weer een paar maanden tegen.

  3. Ik heb een tip voor de kalkaanslag.
   Een eetlepel groene zeep, evenveel baking soda, mixen, sponsje er bij, handschoenen aan en op naar de (bijvoorbeeld badkamer muur) als laatste een dikke scheut azijn toevoegen. Sponsje lekker vol dippen en op de muren en kranen. Je krijgt de kalk aanslag en super goed weg. T is wel even een klusje als je de muren wilt doen maar t is het zeker waard! Ik doe t 1x per maand naast de wekelijkse schoonmaak.
   Succes!

  4. Voor de muren heb je wel meer nodig dan die ene dikke eetlepel groene zeep. Ik doe dan 3 eetlepels, wederom een gelijke hoeveelheid baking soda en alsnog een dikke scheut azijn. Het lijkt dan te gaan schiften en je moet snel zijn. Door de reactie van de 3 gaat het de kalkaanslag te lijf. Dus gelijk actie als je t hebt gemixt

 41. Al heel lang gebruik ik groene zeep ,smeer de boorden van de overhemden er mee in.
  Daarna in de wasmachine , komt er weer heel schoon uit . Ook als ik wat aan laat branden
  wat wel eens voorkomt bij mij, doe een klontje zeep in de pan met een laagje water. Even
  laten koken en een poos laten staan.Dan kan je het met een oud pasje b.v er zo uit schrappen.
  Voor ik naar bed ga gooi ik wat vloeibare zeep in het toilet , even de borstel er door halen.
  Die is dan ook lekker fris en het ruikt echt lekker ,en goed voor het milieu ook!

 42. Sunlight en groene zeep stond bij ons altijd in de kast. Dit is echt iets van vroeger, ik zou niet weten trouwe sof mijn moeder het nog steeds in de kast heeft staan.

  1. Hoi Nicole,

   de man uit mijn verhaaltje heet Robbert Zoon en is NIET mijn zoon...
   Ik heb geen zoon...
   En ik ben ook niet zo oud, dat ik een zoon van 50 zou kunnen hebben.
   Hoewel...

 43. "Het vormt geen gevaar voor je huid, of luchtwegen. " Kijk dat moet ik hebben. De meeste allesreinigers hebben zulke sterke geuren toegevoegd dat het je soms de adem ontneemt. Als de allesreiniger die we nu hebben op is, zal ik eens groene zeep van driehoek meenemen.

 44. Ik heb groene zeep (vloeibaar en dikke gel) in huis en ook de sunlight zeep. De zeep is voor mijn man. Hij heeft een zeer gevoelige probleemhuid en de specialist in het ziekenhuis had gezegd dat deze zeep daar heel erg goed is voor een probleemhuid.

 45. Ik vind de volgorde waarin je iets schoonmaakt in deze context veel belangrijker dan het schoonmaakmiddel. Zo waren wij eens in een vakantiehuisje met de schoonfamilie en mijn schoonzusje maakte de keuken bar schoon met hetzelfde doekje waarmee ze net het toilet had gedaan. Je haalt een stuk uit Oma Weet Raad aan: ‘Vul een emmer met groene zeep opgelost in water dit is gelijk een natuurlijk ontsmettingsmiddel, doe de wc bril ermee en tegels en wasbakje e.d. Het water waar je mee gepoetst hebt in de pot gooien, toiletborstel erdoorheen halen en een uurtje laten staan niet meteen doorspoelen, je wc glanst weer.’ Ik zou toch echt de wc bril als laatste met het sop schoonmaken.

 46. fijn zo'n pleidooi voor groene zeep. Ik vind het echt een ideaal schoonmaak product. Ook zoonlief heeft het leren waarderen: als arme student telt elk dubbeltje!

 47. Ik kan mij de geur nog wel herinneren. Mijn moeder gebruikte het vroeger ook. Zelf heb ik ook nog wel een pot in het gootsteen kastje staan, maar gebruik het eigenlijk nooit. Wist niet dat het voor zoveel doeleinden te gebruiken is, handig!

 48. Groene zeep is idd niet geschikt als handzeep en ook niet als wasmiddel omdat het geen enzymen bevat.
  Voor laminaat is het te vet, voor de afwas ook te vet.
  Ik maak van een pot groene zeep, vloeibare met bv wat EO.
  Driehoek is gelukkig nu wel vegan dankzij Marcelgreensoap .

  Sunlight zeep is niet duurzaam het bevat namelijk ossenvet.

 49. Hier gebruiken we ook groene zeep. Prachtig spul. Er zijn meerder corona virussen in omloop waarvan ik het bestaan wist./

 50. Na het lezen van je uitgebreide verslag moet ik denk ik ook maar eens groene zeep in huis halen. Vooral het milieuvriendelijke aspect spreekt mij aan.

 51. Wat heb je er weer een handige lijst van gemaakt. .
  Ik gebruik het wel eens om de vloer mee te doen. Hij glimt daarna zoveel meer dan met andere zeep.

 52. Ik heb het zelf niet in huis. Mijn moeder had het vroeger wel in huis maar ze maakte er niet mee schoon. Ze nam altijd een voetenbadje met groene zeep.

 53. Ja! Wij hebben het ook in huis. We maken er onze witte houten schuur mee schoon. Ik zeg 'we', maar ik bedoel 'man' :) Er komt na de herfst en winter altijd wat groene aanslag op de houten delen en dat zie je met wit natuurlijk extreem goed. Met groene zeep (verdund met water) haal je echt nagenoeg alles weg!

 54. Groene zeep is zo krachtig. Dat gebruiken we op scouting als het anders écht niet meer schoon wil. De meeste huishoudens hebben dit toch wel ergens in een keukenkastje?

 55. Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
  De echte groen gekleurde zeep bestaat eigenlijk niet meer, de zeep heeft namelijk een bruingele kleur. De oorspronkelijke zeep werd gemaakt van hennepolie, hennepolie is groen en daarom werd de zeep ook groen. Tegenwoordig wordt de zeep niet meer gemaakt van hennepolie maar van goedkope plantaardige olie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.