Groene zeep: wat is het en waar kun je het kopen?

Groene zeep

Groene zeep is een fijne alleskunner om mee schoon te maken!

Je kunt er bijvoorbeeld een vette oven, aangekoekte pannen, airfryer mee schoonmaken. Maar het is ook geschikt als afwasmiddel of vlekken in kleding. Bovendien kun je het gewoon in de supermarkt kopen of bij Kruidvat. Je hebt al een fles voor 1,39 bij Jumbo. Maar voor 72 koop je bij AH de gelei vorm.

En het is ook nog eens een goedkoop schoonmaakmiddel.

Het staat bekend als een multifunctionele ontvetter.

Lees nu alles over deze zeep, en waarvoor je het kunt gebruiken, en ontdek maar liefst 27 praktische toepassingen.

Wat is groene zeep en waar kun je het kopen?

Als ik aan groene zeep denk, dan zie ik meteen de felgele fles die mijn moeder altijd in haar keukenkastje had staan voor me. Van het merk Driehoek! En ooit heb ik mijn haren met groene zeep gewassen, in een laatste wanhopige poging om toch maar van de luizen af te komen. En het werkte! En ik herinner me dat de vorige eigenaresse van ons hondje Trixie vertelde:

‘Soms waste ik haar ook wel eens met groene zeep.’

Nou heb ik Trixie er toch niet mee durven wassen. Ik heb toch maar gewoon hondenshampoo gekocht. Maar één ding is me wel duidelijk als het om groene zeep gaat: het is multifunctioneel! Net als zuiveringszout.

Groene zeep is een schoonmaakmiddel

Deze zeep om mee schoon te maken doet haar naam geen eer aan! Want het heeft een meer bruingele kleur. Het wordt dan ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd.

De naam groene zeep dankt dit schoonmaakmiddel aan het feit dat het oorspronkelijk van hennepolie werd gemaakt.

Hennepolie is van nature groenig. En daardoor werd de zeep die ervan gemaakt werd ook groen. Maar anno 2016 wordt groene zeep meestal van andere goedkope plantaardige olie gemaakt. Zoals sojaolie of koolraapolie.

Dit product is te koop in twee vormen:

 • Vloeibaar
 • Als een soort dikke gelei. Hieronder een voorbeeld van zachte groene zeep. Zoals je ziet is de kleur eerder bruinig dan groen!

groene zeep

Een universeel schoonmaakmiddel

Ooit hadden huisvrouwen genoeg aan een pot van deze zeep voor het hele huishouden. Maar dat schoot natuurlijk niet op voor fabrikanten. Dus introduceerden ze het idee dat je voor elk schoonmaakklusje een apart product nodig hebt. Want aan simpele potten groene zeep valt niet veel geld te verdienen.

Ik bedoel maar: voor 72 cent heb je al een pot zachte bij Albert Heijn. En daar kun je ook nog eens heel lang mee doen. Een leuke bijkomstigheid van dit schoonmaakmiddel is dat je het bij ‘verdund’ gebruik niet hoeft na te spoelen. Lees ook mijn post over de pH-waarde van groene zeep.

Wat zit er in groene zeep?

Op de pot zachte groene zeep die ik kocht staat: ‘Op basis van natuurlijke ingrediënten’. Maar als ik op de verpakking kijk, worden die verder niet genoemd. Gelukkig vond ik de informatie over de bestanddelen wel op de website van Unilever. Achter elk ingrediënt hebben ze ook gezet wat voor functie het heeft.

 • Aqua oftewel gewoon water – Solvent
 • Potassium – Soyate Surfactant
 • Potassium – Cocoate Surfactant
 • Sodium carbonate oftewel baking soda – Buffering Agent
 • Potassium carbonate – Buffering Agent
 • Parfum – Fragrance
 • Glycerin – Emulsifier
 • Limonene -Fragrance
 • CI 19140 – Colourant

Zo heel natuurlijk klinkt dit lijstje me nou ook weer niet in de oren eerlijk gezegd. Maar goed, het is dus wel 99% afbreekbaar, en een heleboel vervelende stoffen zitten er niet in zoals eerder genoemden fosfaten en dergelijke.

Is groene zeep milieuvriendelijk?

Groene zeep staat bekend als milieuvriendelijk. Het wordt gezien als een zachte manier van schoonmaken. Dit komt doordat er geen fosfaten, ammonia, parabenen, zuren of andere petrochemische ingrediënten in zitten.

Groene zeep gevaarlijk?

Het vormt geen gevaar voor je huid, of luchtwegen. En het is biologisch afbreekbaar.

Hoewel sommige mensen vinden dat het stinkt. Maar dat is heel persoonlijk. Anderen houden juist van de geur. Wie er niet van houdt kan tegenwoordig kiezen voor de oranjebloesem versie!

Maar het antwoord op de vraag of groene zeep milieuvriendelijk is, is helaas ‘Nee.’ Het is toch een chemisch product. Kijk maar naar de ingrediënten hierboven. Maar het is wel minder slecht voor het milieu dan andere schoonmaakmiddelen! Dat dan weer wel.

Als je een milieuvriendelijk schoonmaakproduct belangrijk vindt, dan zijn de schoonmaakmiddelen van Marcel’s Green Soap iets voor jou. Ze ruiken heerlijk, en zijn behoorlijk duurzaam. Marcel:

‘Mijn handzeep, afwasmiddel, allesreiniger en schoonmaakspray staan bol van de natuurlijke zeep en bevatten geen schadelijke stoffen als chloor en ammoniak. Daardoor zijn ze voor 99 procent biologisch afbreekbaar.’

Vloeibaar of zachte?

Je kunt dit schoonmaakmiddel kopen in twee verschillende vormen:

 • Vloeibare groene zeep. De bekendste versie van vloeibare groene zeep is de gele fles van het merk Driehoek.
 • Zachte groene zeep.

zachte groene zeep

Het handige is dat je van zachte groene zeep vervolgens zelf prima vloeibare groene zeep kunt maken. De dosering staat op het potje met de zachte zeep:

3 eetlepels groene zeep oplossen in een emmer warm water van 8 tot 10 liter.

Gebruik hiervoor eventueel een zogenoemde zeepklopper om de boel goed te mengen.

Zelf maken met een blok Sunlight zeep

Je kunt deze zeep kant en klaar kopen. Maar je kunt het ook zelf maken. Zoals onze oma’s nog deden. Sunlight zeep is één van de klassieke schoonmaakmiddelen die nu weer populair worden.

Net als schoonmaakazijn.

Vloeibare zeep maak je zelf door een blok Sunlight zeep of Marseille zeep te raspen en op te lossen in warm water. Duur is het niet. Bij de Albert Heijn koop je twee stukken Sunlight voor maar 1,13.

groene zeep

Groene zeep: 27 toepassingen!

 1. Vieze vlekken in kleding? Zoals grasvlekken? Smeer de vlek er van te voren goed mee in. Deze tip vind je ook op Oma weet raad!
 2. Het werkt ook goed als allesreiniger
 3. Groene aanslag in de tuin kun je ermee verwijderen
 4. Vette ovens en fornuizen kun je schoonmaken met groene zeep
 5. Met groene zeep kun je de auto wassen.
 6. Teak houten meubels zijn heel goed schoon te maken met dit schoonmaakmiddel. Vetvlekken krijg je er bijvoorbeeld prima mee weg.
 7. Granito vloeren schoonmaken.
 8. Kunststof kozijnen reinigen.
 9. Ramen lappen.
 10. Bloedvlekken op de muren omdat je een mug hebt doodgeslagen? Met een beetje groene zeep krijg je die vieze vlekken er weer af.
 11. Vieze, vettige handen schoonmaken.
 12. Tinnen voorwerpen schoonmaken.
 13. Sommige mensen doen vloeibare groene zeep in een mooi zeeppompje en zetten dat op het toilet en bij het aanrecht om de handen mee te wassen.
 14. Natuurstenen plavuizen schoonmaken.
 15. Een vieze vette ovenschaal krijg je weer schoon met groene zeep. Smeer de vette schaal er mee in, laat even intrekken, en maak daarna schoon.
 16. Als griezelig goedje op een kinderfeestje: geblinddoekt kind wordt naar de jarige geleid. Iemand anders leidt de hand van het geblinddoekte kind over verschillende lichaamsdelen van de jarige. Op een gegeven moment wordt het kinderhandje in een pot groene zeep gestopt met de opmerking: ‘Dit zijn de ogen van de jarige!’ Yikes.
 17. Het is een uitstekend middel om een glijbaan op de grond te maken. Smeer er een stuk zeil mee in, en glijden maar.
 18. Je kunt er de wc mee schoonmaken.
 19. Wil je net de afwas doen, en is het afwasmiddel op? Gebruik dan gewoon groene zeep! Dat kan namelijk ook prima.
 20. Je kunt je haren er mee wassen.
 21. Aangekoekte pannen krijg je weer schoon door ze in te smeren met een dikke laag zachte groene zeep. Laat het een nachtje staan, en de volgende dag maak je ze eenvoudig schoon.
 22. Het zou helpen tegen kalknagels.
 23. Op de site van Driehoek wordt het ook genoemd als middeltje tegen waterwratten.
 24. Geverfd, en de kwasten niet op tijd in water gezet waardoor ze hard zijn geworden? Met groene zeep krijg je ze weer zacht en schoon.
 25. Zilver maak je weer schoon in een sopje met groene zeep.
 26. Op verjaardagsfeestjes: laat de gasten telkens hun hand ergens insteken, en dan raden wat het is. Groene zeep voelt eng en glibberig!
 27. Er zijn geruchten dat groene zeep helpt tegen rusteloze benen.

Waarvoor kun je groene zeep NIET gebruiken?

Als een schoonmaakmiddel zo multi inzetbaar is, zijn er dan ook dingen waarvoor je het niet kunt gebruiken? Jazeker. Omdat het zo ontvettend werkt moet je het niet gebruiken op marmeren en linoleum vloeren.

Wat kan groene zeep vervangen?

Stel nou dat je wilt bezuinigen. Of je wilt je kastjes niet meer vol flessen met schoonmaakmiddelen hebben staan. Dan kom je met 1 fles of pot een heel eind. Je kunt er dus zelf allesreiniger van maken, en het is ook geschikt als wc-reiniger. Op de site Oma weet raadt staat:

‘Vul een emmer met groene zeep opgelost in water dit is gelijk een natuurlijk ontsmettingsmiddel, doe de wc bril ermee en tegels en wasbakje e.d. Het water waar je mee gepoetst hebt in de pot gooien, toiletborstel erdoorheen halen en een uurtje laten staan niet meteen doorspoelen, je wc glanst weer.’

Groene zeep: merken

Driehoek groene zeep

Het bekendste merk is Driehoek groene zeep. Sterker nog: Driehoek zeep is eigenlijk synoniem geworden voor groene zeep. Hieronder zie je de bekende fles:

driekhoek groene zeep

1,85 bij AH en 1,83 bij Jumbo

Maar daarnaast heb je bijvoorbeeld ook Tricel Goudzeep!

Met Sunlight en Marseille zeep kun je je eigen vloeibare zeep maken. Ook zijn er winkels met hun eigen huismerk vloeibare zeep, zoals de Kruidvat.

Waar groene zeep kopen?

Het fijne is dat deze zeep overal wel te koop is : )

 • AH groene zeep 72 cent voor een pot met de gelei vorm bij AH.
 • Dille & Kamille, hoewel je daar wel de hoofdprijs betaalt voor vloeibare zeep: 14,95!
 • Kruidvat verkoopt Tricel Zachte zeep en ook een vloeibare versie van hun eigen huismerk. Voor een fles vloeibare groene zeep van het Kruidvat huismerk betaal je 99 cent. Een pot Tricel zeep kost 1,19.Tricel goudzeep

Groene zeep Action

Bij de Action verkopen ze zo’n beetje alles en nog wat. Je zou dus denken dat je er ook terecht kunt voor groene zeep! Maar helaas: dat is niet zo. Tenzij het een keertje in het assortiment komt, maar ik heb het er nog nooit gezien. Zie ook mijn post Groene zeep Action.

Driehoek oranjebloesem

Er is nu ook een nieuwe versie: Driehoek oranjebloesem. Ik heb dit een paar gekocht omdat ik de geur zo prettig vond en omdat er natuurlijke ingrediënten in zitten. Hij is te koop in een sprayfles maar ook in een vergelijkbare fles als de vloeibare versie. Dus voor iedereen die niet houdt van de traditionele is er nu ook een oranjebloesem versie!

oranjebloesem van driehoek

Oma weet raad groene zeep

Op de populaire website Oma weet raad vind je tal van eenvoudige huis, tuin en keukentips. Oma weet raad heeft ook tips met deze zeep! Hierboven las je al dat Oma weet raad deze zeep aanraadt voor hardnekkige vlekken.

Ook adviseren ze een combinatie van een emmer heet water + 3 eetlepels soda + groene zeep. Gooi het over je vieze tuintegels en laat inwerken. Daarna kun je ze zo schoonmaken.

Conclusie

Deze zeep is net als baking soda / zuiveringszout een goedkoop en milieuvriendelijk middel dat je kunt gebruiken om schoon te maken. Het is bovendien biologisch afbreekbaar. Het is een uitstekende aankoop voor je huishouden. Deze zeep is te koop in twee vormen: vloeibaar en in een soort gelei. Het is niet moeilijk om te vinden. Je koopt het in supermarkten, drogisterijen etc.

Tot mijn verrassing ben je bij de Albert Heijn voordelig uit!

Reacties van bezoekers van Huisvlijt

 • Superleuk stuk met prachtige header. Ikzelf gebruik baking soda overal voor; grappig dat jij dat middeltje aan het eind ook aanstipt. Misschien geen slecht idee om ook wat groene zeep in huis te halen. Ik weet alleen niet hoe het ruikt; ruikt de wc bijvoorbeeld ook echt fris na een poetsbeurt met groene zeep? (Jessie)
 • Ja, ik vind van wel Jessie. Maar de geur van is wel persoonlijk. Niet iedereen vindt het een lekkere geur. Maar ik dus zeker wel : ) (Nicole)Vloeibare groene zeep gebruik ik tegen piepende scharnieren. (Ria)
  Dat is ook een goede tip Ria! Dankjewel! Ik gebruik daar nu meestal naaimachine olie voor. (Nicole)Ik maak er mijn teak tuinmeubels en het terras mee schoon. Werkt prima en veel goedkoper dan al die dure ‘speciale’ middeltjes die helemaal niet beter zijn. (Geke)
 • Leren kleding en schoenen worden als nieuw met groene zeep! (Dirkje)Wat handig artikel! Ik heb wasmiddel poeder zelf gemaakt (voor witte wassen). Deze wil ik wel eens proberen (Dhini)

Oude reclame van Driehoek

Ik heb al heel lang geen reclames meer gezien van vloeibare zeep. Maar op youtube vond ik dit oudje.

Groene zeep en corona

Dat is nou eens een combinatie van woorden die onze oma’s vast niet had begrepen ; )

De zeep wel, maar van corona hadden ze destijds natuurlijk nog niet gehoord. Sterker nog, vorig jaar om deze tijd was het voor mij ook nog één of ander vaag virus waar ze in China last van hadden… Mondkapjes waren nog iets dat ze in China en Japan droegen.

Wat zijn de tijden sindsdien veranderd!

Deze zeep is een alleskunner, en staat bovendien al jaren bekend als goed én goedkoop schoonmaakmiddel. Maar kun je het ook gebruiken in de strijd tegen corona?

In deze tijden van corona is een goede hygiëne belangrijk. Je kunt het dus prima gebruiken om deurklinken, lichtknopjes etc. mee schoon te maken. Op de site van het Rivm schrijven ze:

‘Door goed schoon te maken, is het risico kleiner om ziekteverwekkers binnen te krijgen. Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. Hierdoor wordt de kans dat je ze op je handen krijgt kleiner. Voorbeelden van schoonmaakmiddelen zijn schoonmaakdoekjes, zeep of allesreiniger.’

Gebruik het niet om je handen te wassen!

N.B. Deze zeep is niet geschikt om je handen mee te wassen. Ik mailde Marcel van Marcels Green Soap hierover en hij antwoordde: ‘Wij raden het niet aan om je handen hiermee te wassen. De producten zijn zeer bases (hoge pH) en hebben daarmee niet een zeer goed effect op je huid. Lekker Marcel’s Green Soap gebruiken zou ik zeggen!’

Groene zeep Colruyt

Ook bij de Belgische supermarkt Colruyt kun je terecht voor groene zeep. Ze hebben er zowel de vaste als de vloeibare versie:

groene zeep colruyt

De vloeibare versie:

Screenshot 2023 01 30 at 13.43.39

Het valt me op dat groene zeep bij Colruyt duurder is dan in Nederland.

Heb jij dit schoonmaakmiddel in huis? Wat vind je er van? En ken je nog meer toepassingen dan de 19 die ik heb genoemd?

Leestips

Gebruikte bronnen: onder andere MilieuCentraal, Bewust kiezen, Schoonmaakgoeroe, Marcel’s Green Soap, Wikipedia, Waar zit wat in, De Online Drogist.

133 Comments

  • anoniem
 1. anoniem
 2. Claudia
 3. Siny
 4. Jolanda
 5. Marrian
 6. Sylvia
  • Ina van Tilburg
 7. Joanne
  • Mike van Hove
 8. Lisa
 9. leo
 10. Mike van Hove
  • moi
  • Annette
 11. Carine
 12. Wesley
 13. Nathalie
 14. rita
 15. Jaroslav
 16. Michel
 17. Evelyne Loiterstein
 18. Britt
  • Sandra
 19. Jamine
 20. Sandra
 21. Harald Coppoolse
 22. anny ravijts
 23. henny scheper
 24. guido
 25. M.Venema
 26. Anja W
  • Anja W
  • Guillaumine
  • Guillaumine
 27. Jannie den Butter -Hoogenboom
 28. Anoniem
 29. Felice Veenman
 30. Leonie Carree
 31. John
 32. Jouvence
 33. Caroline
 34. Deborah
 35. C.E. Wassenaar
 36. ingrid
 37. Dimario

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh