Reacties

Groene zeep: wat is het en waar kun je het kopen? — 133 reacties

 1. Wat leuk om te weten waar de term groene zeep vandaan komt. Ik begreep al niet waarom de zeep groen genoemd wordt. Ik denk dat jij alle toepassingen hebt genoemd. Ik gebruik groene zeep alleen voor het schoonmaken van de keuken.

 2. Het staat bij mij in het kastje met schoonmaakmiddelen, maar gebruik het eigenlijk nooit. Handig lijstje dus met die toepassingen. Vooral de tip over de vlekken van de muggen is erg welkom! :)

 3. Ik heb er nog eentje:
  Er zeepspiritus van maken!
  Werkt geweldig tegen de anders bijna niet weg te krijgen urinelucht in voegen ( bij over de rand plassende kleine jongetjes).
  Op deze blog lees je er meer over:
  tipsvanbetje.wordpress.com

  Hoe hou je je wc hygiënisch schoon is de goed post
  Inmiddels in veel gezinnetjes met succes toegepast!
  groetjes, Franca.

 4. Nog een keertje ( volgens mij ging er iets niet goed).
  Er is een blog: tipsvanbetje
  Waar omschreven staat hoe je van zachte zeep: zeepspiritus maakt.
  Inmiddels heb ik dat al vaak in gezinnetjes met kleine ( over de rand plassende) jongetjes gebruikt.
  Het haalt echt de urinelucht weg, zelfs uit de voegen van tegels.
  Groetjes, Franca.

 5. Onze RVS spatplaat achter het fornuis, en de RVS afzuigkap, worden zonder moeite schoon met groene zeep. En zonder schuursponsjes.

  Dikke groene zeep op een flink vochtig doekje smeren
  Daarna redelijk dik op het schoon te maken RVS smeren
  Dan iets leuks gaan doen, want het moet nu inweken. Kopje koffie, krantje, of in de tuin zitten
  Uurtje later met schoon nat lapje afnemen, je moet hierbij wel meermalen het doekje uitspoelen
  Als laatste met een droge zachte doek nawrijven, het is dan streeploos schoon.

  Hoe vaker je het doet, hoe minder zeep je hoeft te gebruiken om het schoon te maken (vanzelfsprekend he). Als je je RVS een paar maanden hebt verwaarloosd, zul je misschien alle stappen nog eens moeten herhalen.

  We hebben wel eens een supermiddel special voor rvs in huis gehad, maar daar kreeg ik longklachten van. Bij groene zeep dus niet. Wel moet ik na afloop mijn handen in de crème zetten maar dat heb ik er wel voor over!

  • Fijn dat je de plaat zo goed schoon krijgt met groene zeep. Ik heb niet zo'n plaat omdat ik vreesde dat ik hem nooit netjes zou kunnen houden. Maar als hij streeploos schoon is, staat het wel mooi vind ik.

 6. Ik gebruik ook Groene zeep, meestal de vloeibare. En meestal maak ik onze lederen bank mee schoon en de muur waar onze hond steeds tegenaan loopt: het is geweldig spul! Mijn man gebruikt het als hij aan de auto gesleuteld heeft, ook ideaal! Niet weg te denken in mijn hh!

 7. Ik gebruik groene zeep voornamelijk om vlekken in kleding voor te behandelen. Daarna in de wasmachine en meestal zijn de vlekken weg. Ik gebruikte het ook voor vetvlekken in onze houtenvloer toen de jongens nog veel knoeide, werkt perfect!

 8. Dat er zoveel toepassingen voor waren dat wist ik helemaal niet. Ik gebruik zelf groene zeep om de tegels te vloeren en soms voor het schuren van de vloer. Fijn spul!

 9. Ik heb groene zeep in huis omdat ik er ooit een goedje van maakte om in de moestuin te spuiten. Het zou de slakken tegengaan. Al die andere toepassingen kende ik eigenlijk niet.

 10. Ik schrob er het vette werkoverall mee af van mijn man die automonteur is. Even voorweken zodat het overall goed nat is en dan met een schrobber en groene zeep afschrobben. Dan in de wasmachine en perfekt schoon.

  • Als automonteur heb je vast hele vieze overalls inderdaad met al die olie en dergelijke. Top dat groene zeep uitkomst biedt. En voor een vriendelijke prijs ook nog.

 11. Ik ken het wel, maar heb het zelf eigenlijk niet in huis. Ik hoorde pas wel al van een collega dat het zo goed werkt om grasvlekken te verwijderen van de kleding van haar kinderen. Dat wist ik niet eens - en nu lees ik dus dat er nog veel meer toepassingen zijn! Goed om te weten :)

 12. wat een leuke blog...

  ik gebruik altijd groene zeep, wel de echte driekhoek, nooit vloeibare!!
  Ik dweil er altijd mijn houten vloer mee ( advies van de vloerman jaren geleden, hij zei letterlijk , die dure middeltjes van ons moet je incidenteel gebruiken).
  Doe in een emmer water een paar klodders en klop het op met een houten lepel.
  Groene zeep is inderdaad vettig, werkt perfect voor de roestvrijstalen gootsteen en smeer altijd vette/ zwarte kragen van de overhemden en vetvlekken in kleding er mee in!
  Scrob de stoep er mee en spoel na met schoon water!!

  Het ruikt heerlijk en is vriendelijk voor mijn handen!

  • Leuk dat jij de geur van groene zeep lekker vindt Marrian. Er schijnen ook mensen te zijn die er juist helemaal niet van houden.

   Die 'vloerman' vind ik meteen sympathiek, omdat hij zo'n eerlijk advies gaf!

 13. Ooit de tip gekregen om een zwerende vinger een nacht in de groene zeep te laten weken, met een plastic hoesje erom en het heeft geholpen!
  Eigenlijk wil ik alle onnatuurlijke schoonmaakmiddelen de deur uit hebben, maar het duurt lang voordat alles! op is.

 14. Mijn moeder zweert er ook bij, groene zeep is goed voor alles en niet agressief voor kleding (met vlekken).

  Heb het zelf inderdaad aangeschaft voor luizen. Werkte echt veel beter dan die ellendig dure shampoo's. Luizen weg. Helaas is het geen aanrader voor een fijne coupe. Alsof ik met mijn vingers in het stopcontact had gezeten, en uitkammen lukte ook al niet meer.

  Ik heb de gel variant. Kon de vloeibare niet vinden. Maar KLruitvat dus. Dank!

  • Mijn haar werd er inderdaad ook wel droog van. Maar ik was toen vrij wanhopig door de luizenplaag die ons gezin teisterde, dus nam ik dat voor lief.

  • Gewoon naspoelen met water met een scheut azijn erin en je haar valt weer alsof je zo van de kapper komt.

  • Ik vind het altijd weer mooi dat geuren herinneringen aan personen kunnen oproepen. Mooi dat je aan je oma denkt als je groene zeep gebruikt : )

 15. Ik (64) gebruik al jaaaaren groene zeep. Overal voor. Ik vind het heerlijk ruiken. Alleen de prijs is nogal omhoog gegaan sinds er veel mensen in blogs over schrijven. Net zoals de prijzen van marseille zeep, soda en bakpoeder. Nog maar enkele jaren geleden betaalde ik voor een pot groene zeep 52 cent. Nu vaak meer dan een euro. Maar dan nog is het heel goedkoop natuurlijk. Ik klop het altijd op met een garde, krijg je heerlijk schuimend sop!!

  • Ja, dat is wel een beetje balen dan inderdaad als de prijzen zo stijgen. Blijkbaar kunnen ze zich de hogere prijzen veroorloven door de grotere vraag.

 16. Wat leuk en handig om al die toepassingen te weten! Wist je dat groene zeep, de geleiversie, in Marokko in de hammam wordt gebruikt? Je smeert het op je warme lichaam, spoelt het af en schrobt daarna zó al je dode huidresten eraf. In Marokko kun je voor een paar centjes kleine zakjes ervan kopen. Of je koopt het los bij een kruidenier.

 17. Leuk om te lezen. Ik heb onlangs ook groene zeep gekocht om de oven schoon te maken. Ik las dat dit een goed reinigingsmiddel is die toch niet zo chemisch zijn als sommige andere schoonmaakmiddelen. Ik ben benieuwd of ik het voor nog meer dingen kan toepassen, want mijn schoonmaakkastje puilt uit van de schoonmaakmiddelen en hoe fijn is het als je één product hebt die je voor zoveel dingen kan toepassen!

 18. Ik wist van het bestaan van groene zeep, maar eigenlijk niet precies hoe of wat. Geen idee ook dat het nog zo goed verkrijgbaar is, dat is goed om te weten! Ik ga het zeker een keer halen en proberen. Ben vooral benieuwd hoe goed het werkt om ramen schoon te maken en voor de vuile vlekken in wasgoed. Ik heb overigens wel ossengalzeep staan, dat ik ook wel eens gebruikt heb voor wasgoed. Dat schijnt ook overal goed voor te zijn verder. Die twee haal ik ook altijd door elkaar.

 19. Huishoudzeep met lauw water, deze tip kreeg ik ook van Benitech Kozijnen! Weer een bevestiging van hun goede service. Het werkt perfect en het is snel en praktisch! Ik doe dit tegenwoordig één keer in de maand en de kozijnen zien er als nieuw uit! Leuk artikeltje, ook ik wist niet dat het voor zoveel dingen toepasbaar was :)

 20. Ik heb ooit het advies van de dierenarts gehad om mijn hond ermee te wassen. het laat het vetlaagje op de huid intact zei hij. Mijn hond heeft er nooit last van gehad en werd goed schoon als zij in de rotte vis had liggen rollen. Dat vond zij nu lekker ruiken ;-)

  • Groene zeep is echt niet geschikt als hondenshampoo! Mijn handen worden er superdroig van en mijn leren bank is helemaal beschadigd door de groene zeep. Het is heftig spul.

   Wel ideaal om aangekoekte pannen mee schoon te krijgen.

  • Mijn moeder waste mijn haar met zachte zeep en soda. Het zag er geweldig uit glanzend en gezond. Dat was als ik me goed herinner in de 1950s. Ik ben nu 80 en heb nog goed haar. Dunner maar goed. Wil de groene zeep en soda weer proberen.

 21. Leuk! Ik gebruik groene zeep (klein beetje, gemengd met veel lauw water) om m'n schoenen schoon te maken voordat ik ze poets. Volgens de schoenmaker kan dat geen kwaad op leer. En ik heb er ook nooit last van gehad dat het slecht was voor het leer :) perfect!

 22. Al een oude post blijkbaar, maar toch ook mijn bijdrage: ik was er de kleding mee, gebruik het met spiritus samen als bladluisverdelger, en daarnaast gebruik ik het voor zo'n beetje alles in huis. Ik los van te voren wel een hoeveelheid op in heet water en doe dat in jerrycans, dan hoef ik niet iedere keer eerst op te lossen. Ik heb het in een plantenspuit zitten voor beneden en na het eten maak ik de tafel er mee schoon, en het aanrecht.
  Sunlight gebruik ik voor het sanitair boven en geraspt -met soda- als wasmiddel voor de vuile was, zoals ondergoed en doeken.

 23. Ik gebruik het ook voor mijn auto schoon te maken: werkt perfect, maar op auto forums wordt je voor gek verklaard. Terwijl ik het gewoon harstikke goed vind werken en een stuk goedkoper is dan autoshampoo.

  Belangrijkste is wellicht dat het milieuvriendelijk is, terwijl zo'n autoshampoo dat niet is.

 24. GEVAAR veroorzaakt huidirritatie Veroorzaakt ernstig oogletsel Bevat potassium hydroxide.
  En ook: beschermende handschoenen, oogbescherming, gelaatsbescherming dragen. En, bij contact met ogen onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM of arts raadplegen.

  Ik wil de groene aanslag op mijn terras verwijderen, was op ziek naar groene zeep en vind in de supermarkt TRICEL goudzeep natuurzuiver.
  Hier word ik niet blij van...

 25. Er is al veel over geschreven.
  Wat betreft vlekken inwrijven voor het wassen: natuurlijke zeep en synthetische zeep geeft vergrauwing. Dat zie je bij overalls niet, maar wel bij wit.
  Onze hond had ooit een etterende wond. Eerst moest de wond witgewassen met een oplossing van groene zeep en vervolgens gedept met een cortisonoplossing.
  Dettol is inderdaad giftig. Familie van chloor. Maar verdund als schoonmaakoplossing onovertroffen. Mijn dierenarts gebruikt het en zelf heb ik er 5 nesten jonge honden mee groot gebracht. Gebruik het incidenteel in het huishouden, want wil nog wat bacterievariatie overhouden.

 26. Ik gebruik groene zeep zowel voor de was als voor persoonlijke verzorging, omdat ik gauw last heb van allergie. Groene zeep is niet allergeen. Ik gebruik ook Sunlight om bv mijn handen te wassen.
  Vrouwen zouden eigenlijk altijd Sunlight moeten gebruiken voor persoonlijke verzorging doordat het een heel lage pH heeft.

 27. Goed artikel. Met een duidelijke uitleg wat groene zeep is. Bij de genoemde toepassingen is het vrij normaal dat er met schoon water na gespoeld wordt. Groene zeep laat namelijk een beetje plakkerig residu achter. Waardoor iets sneller vuil zou kunnen worden. Daarom is het dan ook niet verstandig tapijt of meubelstoffen schoon te maken met groene zeep.

 28. Heel fijne blog. Overzichtelijk en exact alle informatie die (voor mij alleszins) nuttig is. Dank je wel! Ik hou zo van back to basics <3

  Wat ik me nog wel afvraag, is of het eventueel kan dat groene zeep vroeger misschien een andere - eenvoudigere - samenstelling had dan tegenwoordig? Want zoals jij ook aanhaalt: de ingrediëntenlijst ziet er toch niet zo ecologisch uit dan je zou verwachten. Misschien werden vroeger bepaalde stoffen zoals parfum niet toegevoegd? Zouden we daar info over kunnen vinden?

 29. Nou, als je de uitdaging aan durft: Het terug doen stralen van een bruidsjurk!! Je bespaart er heel wat mee door jou mooiste jurk een groene zeep behandeling te geven dan het naar een droogkuis te sturen waar je bakken geld voor betaald. Het is wel een hands-on karweitje maar de tijd die je met je lievelingsjurk spendeert is een stukje her- en nabeleven van jou mooiste dag.. ;o)

 30. Al een hele tijd ben ik ecologisch aan het schoonmaken. Ik vind het heerlijk,ook qua geur. Geeft mij een veilig gevoel van schoonmaken. Ik gebruik het zelfs ook voor kleine handwasjes! ik hoef nooit meer anders!

 31. Echte autoliefhebbers gruwen van het gebruik van sterk ontvettende detergenten als groene zeep om de lak van de auto te reinigen. Hiermee verwijder je namelijk de waslaag en moet je deze helemaal opnieuw aanbrengen. Deze waslaag verdwijnt dan met het afdruipende waswater in het straatriool. Niet erg milieuvriendelijk. Normaal wordt een auto weliswaar vuil, maar dat is geen vet. Sterk ontvettende detergenten werken dan niet beter dan mildere. Advies: om milieue te sparen en niet steeds opnieuw de wadlaag aan te hoeven brengen, gebruik reinigingsmiddelen die speciaal voor de autolak zijn gemaakt

 32. Groene zeep is ook een prima middel om je penselen te reinigen na het schilderen. Als je dan de penselen (kwasten kan ook natuurlijk)na het uitwassen even insmeert met groene zeep, in model brengt en zo weg zet, blijven ze heel erg lang goed bruikbaar.

 33. Groene zeep gebruik ik om de leren bank schoon te maken ..
  Eerst het water koken ,om het zacht te maken, dan de zeep toevoegen
  naar gelang de bank vuil ,het water moet zacht aanvoelen,,
  Het leer word goed schoon ,tevens word het leer gevoed ..
  Ook wrijf ik dan nog wat bodymilk op het leer
  En de bank is weer als nieuw ,,

  • Hoi Anja, ja dat is zeker een optie. Bij Keukendepot adviseren ze: 'Heeft u last van een vlek in uw granieten keukenblad dan kunt u het beste groene zeep gebruiken. Sop het aanrechtblad goed in en laat het een aantal uren intrekken. Groene zeep trekt in de poriën van het blad en houdt toekomstige vlekken ook tegen.'

  • Dankjewel voor je reactie. Moet ik het nadien nog afspoelen of is dit voldoende?

  • Ik heb het nagekeken en zie twee tactieken.

   Bij Oma weet raad schrijven ze:

   Een granito aanrecht moet je eens per 3 maanden insmeren met groene zeep-oplossing en dan laten indrogen. Dat beschermt het oppervlak en geeft een zachte glans.

   Op het forum van Kassa adviseren ze:

   Gebruik gewoon groene zeep, zet het flink in de zeep en laat het een paar uur intrekken. Even afnemen en het kan er weer een paar maanden tegen.

  • Ik heb een tip voor de kalkaanslag.
   Een eetlepel groene zeep, evenveel baking soda, mixen, sponsje er bij, handschoenen aan en op naar de (bijvoorbeeld badkamer muur) als laatste een dikke scheut azijn toevoegen. Sponsje lekker vol dippen en op de muren en kranen. Je krijgt de kalk aanslag en super goed weg. T is wel even een klusje als je de muren wilt doen maar t is het zeker waard! Ik doe t 1x per maand naast de wekelijkse schoonmaak.
   Succes!

  • Voor de muren heb je wel meer nodig dan die ene dikke eetlepel groene zeep. Ik doe dan 3 eetlepels, wederom een gelijke hoeveelheid baking soda en alsnog een dikke scheut azijn. Het lijkt dan te gaan schiften en je moet snel zijn. Door de reactie van de 3 gaat het de kalkaanslag te lijf. Dus gelijk actie als je t hebt gemixt

 34. Al heel lang gebruik ik groene zeep ,smeer de boorden van de overhemden er mee in.
  Daarna in de wasmachine , komt er weer heel schoon uit . Ook als ik wat aan laat branden
  wat wel eens voorkomt bij mij, doe een klontje zeep in de pan met een laagje water. Even
  laten koken en een poos laten staan.Dan kan je het met een oud pasje b.v er zo uit schrappen.
  Voor ik naar bed ga gooi ik wat vloeibare zeep in het toilet , even de borstel er door halen.
  Die is dan ook lekker fris en het ruikt echt lekker ,en goed voor het milieu ook!

 35. "Het vormt geen gevaar voor je huid, of luchtwegen. " Kijk dat moet ik hebben. De meeste allesreinigers hebben zulke sterke geuren toegevoegd dat het je soms de adem ontneemt. Als de allesreiniger die we nu hebben op is, zal ik eens groene zeep van driehoek meenemen.

 36. Ik heb groene zeep (vloeibaar en dikke gel) in huis en ook de sunlight zeep. De zeep is voor mijn man. Hij heeft een zeer gevoelige probleemhuid en de specialist in het ziekenhuis had gezegd dat deze zeep daar heel erg goed is voor een probleemhuid.

 37. Ik vind de volgorde waarin je iets schoonmaakt in deze context veel belangrijker dan het schoonmaakmiddel. Zo waren wij eens in een vakantiehuisje met de schoonfamilie en mijn schoonzusje maakte de keuken bar schoon met hetzelfde doekje waarmee ze net het toilet had gedaan. Je haalt een stuk uit Oma Weet Raad aan: ‘Vul een emmer met groene zeep opgelost in water dit is gelijk een natuurlijk ontsmettingsmiddel, doe de wc bril ermee en tegels en wasbakje e.d. Het water waar je mee gepoetst hebt in de pot gooien, toiletborstel erdoorheen halen en een uurtje laten staan niet meteen doorspoelen, je wc glanst weer.’ Ik zou toch echt de wc bril als laatste met het sop schoonmaken.

 38. fijn zo'n pleidooi voor groene zeep. Ik vind het echt een ideaal schoonmaak product. Ook zoonlief heeft het leren waarderen: als arme student telt elk dubbeltje!

 39. Ik kan mij de geur nog wel herinneren. Mijn moeder gebruikte het vroeger ook. Zelf heb ik ook nog wel een pot in het gootsteen kastje staan, maar gebruik het eigenlijk nooit. Wist niet dat het voor zoveel doeleinden te gebruiken is, handig!

 40. Groene zeep is idd niet geschikt als handzeep en ook niet als wasmiddel omdat het geen enzymen bevat.
  Voor laminaat is het te vet, voor de afwas ook te vet.
  Ik maak van een pot groene zeep, vloeibare met bv wat EO.
  Driehoek is gelukkig nu wel vegan dankzij Marcelgreensoap .

  Sunlight zeep is niet duurzaam het bevat namelijk ossenvet.

 41. Na het lezen van je uitgebreide verslag moet ik denk ik ook maar eens groene zeep in huis halen. Vooral het milieuvriendelijke aspect spreekt mij aan.

 42. Wat heb je er weer een handige lijst van gemaakt. .
  Ik gebruik het wel eens om de vloer mee te doen. Hij glimt daarna zoveel meer dan met andere zeep.

 43. Ja! Wij hebben het ook in huis. We maken er onze witte houten schuur mee schoon. Ik zeg 'we', maar ik bedoel 'man' :) Er komt na de herfst en winter altijd wat groene aanslag op de houten delen en dat zie je met wit natuurlijk extreem goed. Met groene zeep (verdund met water) haal je echt nagenoeg alles weg!

 44. Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
  De echte groen gekleurde zeep bestaat eigenlijk niet meer, de zeep heeft namelijk een bruingele kleur. De oorspronkelijke zeep werd gemaakt van hennepolie, hennepolie is groen en daarom werd de zeep ook groen. Tegenwoordig wordt de zeep niet meer gemaakt van hennepolie maar van goedkope plantaardige olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder