Huisvrouw kan niet meer huishouden + 15 essentiële benodigdheden!

huisvrouw

De moderne huisvrouw kan niet meer goed huishouden.

De jonge generatie vrouwen kan niet goed koken, strijken, planten verzorgen en naaien.

Dat zegt Australische onderzoeker Mark McCrindle.

Maar wat is eigenlijk een huisvrouw?

Wat is een huisvrouw?

Volgens Wikipedia is een huisvrouw ‘een vrouw die het huishouden doet, al dan niet met de zorg voor kinderen.’ Een mooie en moderne omschrijving!

Er staat een prachtige afbeelding van een huisvrouw bij:

huisvrouw

Er staat zelfs bij dat ‘een man in die positie’ huisman wordt genoemd.

In het Nederlands woordenboek staat:

‘Huisvrouw in de moderne betekenis is een vrouw die het huishouden doet, al dan niet met de zorg voor kinderen.’

Wat is een goede huisvrouw?

Een goede huisvrouw is iemand die het huishouden goed op orde heeft. Dat wil zeggen dat het huis is opgeruimd en schoon is. Dat er schone kleding beschikbaar is, en dat er elke dag een gezonde maaltijd op tafel staat.

Dat klinkt misschien moeilijker dan het is.

Een weekschema en routine maken dit makkelijker.

In het boek Huishouden op rolletjes schrijven ze:

‘De taak van de huisvrouw is het creëren van een prettig leefklimaat voor haarzelf en haar huisgenoten.’

Het is dan maar net wat je onder een prettig leefklimaat verstaat. Zelf vind ik het wel belangrijk dat het huis schoon en opgeruimd is om prettig te leven.

Wat verdien je als huisvrouw?

Daar kan ik kort over zijn. Helemaal niets! Volgens de Burgerlijke Stand is huisvrouw zijn namelijk geen beroep. Je krijgt er dus niets voor betaald.

Algemene heffingskorting: €2837 per jaar in 2021

Ooit werd er een poging gedaan om huisvrouwen toch een stuk eigen inkomen te geven. Dat ging via de belasting en heet de Algemene Heffingskorting. Maar Femke Halsema noemde dit meesmuilend ‘aanrechtkorting’ en sindsdien wordt hij afgebouwd.

Best stom, want dit was toch een manier waarop huisvrouwen inkomen kregen.

Salaris van een huisvrouw: 33.000 euro per jaar!

Regelmatig wordt uitgerekend wat een huisvrouw zou verdienen, als ze betaald werd voor al haar werk. Vooral in de VS vinden ze dat leuk om te doen. In 2021 zou een huisvrouw $36,189.75 in de VS verdienen. Dat komt neer op zo’n 33.000 euro per jaar!

Nou ja, uiteindelijk heeft dit allemaal weinig zin, want als huisvrouw verdien je nu eenmaal geen geld in onze maatschappij.

Sterker nog, hoon is doorgaans je deel!

Je hebt bijvoorbeeld als huisvrouw geen recht op een uitkering. Je werkt immers niet. Ook bouw je geen pensioen op. Zie ook Mijn pensioen uitdaging.

De teloorgang van de waarde van de huisvrouw

Als kind vond ik dit stripje altijd erg zielig voor Jans! Anno 2011, voel ik erg met haar mee. Het verbaasde me dat zelfs zo’n dertig jaar geleden huisvrouw al niet meer een ‘beroep’ was, terwijl toen nog wel veel vrouwen dat waren.

huisvrouw

Nederland verslonst

Ook de Nederlandse psycholoog Jeffrey Wijnberg vindt dat een huisvrouw belangrijk werk doet. In zijn column in de Telegraaf zegt hij dat het huishouden kennis en inzet vraagt omdat het werk ‘veelomvattend’ is en ‘nooit ophoudt’.

Benodigdheden voor een goedlopend huishouden volgens Jeffrey Wijnberg:

 1. Overzicht: alle spullen kennen hun eigen plaats
 2. Discipline
 3. Precisie
 4. Deugdelijk onderhoud van apparatuur
 5. Ontvetten afzuigkap
 6. Aanvullen voorraden
 7. Ramen lappen
 8. Sporttassen kinderen klaarzetten
 9. Luchten
 10. Kapotte lampen vervangen
 11. Zomerkleding en winterkleding wisselen
 12. Lekke fietsbanden plakken
 13. Beloofde verjaardagstaart bakken
 14. Afwassen
 15. Stofzuigen

Wijnberg zegt aan het eind van zijn column dat de Nederlander verslonst: zowel in huis als geestelijk.

Tweede feministische golf: huisvrouw zijn is stom

De moeders van de jonge moeders van nu, de vrouwen van de babyboomgeneratie, waren vaak huisvrouw. Zij hadden huishoudelijke kennis. Maar zij leerden het niet meer aan hun dochters. Denk aan huishoudelijke taken als strijken, badkamer schoonmaken en poetsen. Kortom het huishouden doen.

Huisvrouw zijn is minderwaardig

Dat komt door de tweede feministische golf. Een huisvrouw zijn, en huishoudelijk werk doen werden minderwaardig en stigmatiserend.

De huidige generatie ‘maast’ een gat in een trui niet meer zoals de huisvrouw van toen. Ze gooit de trui gewoon weg.

Draadjesvlees maken duurt te lang. Het maakte plaats voor een kant-en-klaar maaltijd. Een huishoudschema wordt niet meer gebruikt.

Huisvrouw en handwerkles

Op mijn lagere school, in de jaren zeventig, kregen de meisjes nog ‘ouderwets’ handwerkles, terwijl de jongens handvaardigheid deden. Op handwerkles leerde ik haken, maar niet breien, en borduren. Handige vaardigheden voor een huisvrouw ; )

De jongens plakten wasknijpers in de vorm van bloemen, en mochten die dan verven. Ik benijdde de jongens wel!

Heeft mijn moeder mij een goede huisvrouw gemaakt?

Ik kan me eigenlijk niet herinneren of mijn moeder mij heeft ‘opgeleid’ in huishoudelijke zaken. Als kind moesten we wel vele doperwten doppen, omdat mijn moeder die inweckte, en pruimen en kersen ontpitten. Een knoop aanzetten, heb ik volgens mij ook van mijn moeder geleerd, evenals een cake bakken.

En hoe doe ik het zelf als moeder en/of huisvrouw?

We hebben een systeem waarbij elke week een ander kind de badkamer schoonmaakt, en ze hebben ook dagelijkse klusjes die ze moeten doen. Opruimen en schoonmaken heb ik ze dus wel geleerd.

Een cake bakken of muffins kunnen ze ook. Maar ramen lappen bijvoorbeeld weer niet.

Huisvrouw heeft geen kennis meer nodig dankzij Google?

Maar nou vraag ik me af: kan de huidige generatie huisvrouw niet simpelweg op internet op zoeken hoe iets moet? Met andere woorden:

is het erg als huishoudelijke vaardigheden niet meer van moeder op kind worden doorgegeven?

Er is immers een wereld aan informatie in de vorm van boeken en internet. Stel dat mijn dochter later draadjesvlees wil maken, maar niet weet hoe het moet: dan kan ze het toch zo googelen?

Huisvrouw en huisman en het internet

En wat te denken van de blogwereld! Neem nou het blog Eenvoudig Leven van Teunie Luijk: is dat niet juist een enorm succes, vanwege de huishoudelijke kennis die er wordt overgedragen? Ook Els Jacobs, De Huishoudcoach, wordt graag gelezen.

Huisvrouwenduim

Zoals je een voetbalknie kunt hebben, of een tennisarm, zo kun je ook een huisvrouwenduim hebben. Dat is artrose/slijtage van je duimbasis. Het wordt veroorzaakt door overbelasting.

Op hierhebikpijn.nl leggen ze uit waarom dit een huisvrouwenduim heet!

‘De reden hiervoor was dat de aandoening vaker voorkwam bij vrouwen die veel huishoudelijk werk deden met veel knijpen en wringen.’

De symptomen van een huisvrouwenduim zijn ‘zeurende’ pijn aan de basis van je duim. Minder kracht, soms ook wat zwelling.

Op thuisarts.nl lees je er alles over!

Wat zeggen jullie over huisvrouw zijn en huishoudelijk werk?

 • Nou, nee. Er staan toch wel dingen tussen waarvan ik denk ‘Mwah’. Die verjaardagstaart bakken bijvoorbeeld. En juist de dingen die ik belangrijk vind (en dat volgens mij ook zijn) staan er niet bij. Een schone keuken, badkamer en wc. Ramen lappen stel ik gerust een week (of twee) uit. Maar de wc is altijd schoon. (Nicky)
 • Nou, ik vind het ook best een kunst ja. En vooral vind ik het heel ondankbaar werk ;). (Naomi)
 • Slavenwerk. Of gewoonweg een kwestie van routine. (Dorien)
 • Ik ruim regelmatig op maar heb toch nood aan een poetshulp die om de 2 weken langskomt. Nu ik veel thuis ben kan ik meer helpen dan als ik fulltime ga werken. (Francky)
 • Als man heb ik totaal geen moeite met huishouden. Mijn moeder en vader waren een goed voorbeeld, maar verplichte ons kinderen nooit mee te werken. Maar heb het altijd graag gedaan en nog steeds, kan genieten als iets weer schoon is. Zelfs op mijn werk was ik netjes op mijn werkplek. (Hans)
 • We moeten al zoveel! Haha. Ik ben al blij als ik de basis kan doen. (Linda)
 • Ik vind het wel degelijk een kunst! Het is vooral ook organisatietalent, toch? (Ilse)
 • Het zo doen dat thuis een plek is voor rust en blije dingen zonder zelf gestoord te worden, vind ik op zich wel een kunst. Hoewel er pasgeleden echt enorme druppels vet aan de afzuigkap hingen. Ik wijt dat aan de mans (overigens geweldige) kookkunsten. (Gerlinde/Valhalla)
 • Ik doe niet mee aan de kunst van het huishouden. Ik heb er en gruwelijke hekel aan en doe het omdat het moet. Helaas. Ik ben blij dat ik de basis goed heb en die bij kan houden. Alles wat extra gedaan kan worden in tijden dat ik extra energie heb is meegenomen. Ik weet wel dat ik nog veel dien op te ruimen op de eerste verdieping en de schuur. Maar ook dat komt af ….. eens. (Maaike)
 • Het is vooral de kunst bij mij om gedisciplineerd te blijven. Dit is mijn grootste struikelblok. Zonder dat kom ik slecht op gang, weet ik niet waar ik zal beginnen. Gevolg, er gebeurd niks. (Bianca)
 • Zou Jeffrey zelf het huishouden doen ?Ik probeer alles op orde te houden, De benedenverdieping ziet er redelijk uit. Maar de bovenverdieping…de badkamer is schoon en netjes. Maar de slaapkamers zijn vaak een puinhoop. Als huishouden een kunst is dan heb ik daar geen talent voor. Man en zoon zijn chaotische types, jammer genoeg. Maar ik geef de moed niet op en blijf het proberen. (Louloudi)
 • Het is vooral de goesting om het doen ,en als ik veel goesting heb doe ik veel en anders laat ik het liggen ,ik ruim op tijd op en stofzuig regelmatig en wat die kleding betreft je draagt toch geen winterkleding in de zomer hé, maar die hangt hier samen in de kast hoor. (Simonne)
 • de kunst is hoe hou je het jarenlang vol om een huishouden draaiend en goed lopend te houden, het vergt opoffering ,organisatie talent en plannen en inderdaad gewoon doen!! En niet te vergeten……. waardering!! (Marrian)
 • Kunst is denk ik een groot woord. Het heeft vooral te maken met plannen en organiseren. En eigenlijk ook gewoon doen :-)! (Eline)

Leestips voor de moderne huisvrouw ; )

Draag jij bewust huishoudelijke kennis over op je kinderen?
En vind je dat belangrijk?

Similar Posts

21 Comments

 1. Het huishouden is ook niet mijn fijnste klusje. Maar als je liever leeft in een “schoon en opgeruimd” huis zul je wel moeten. Jij leert je kinderen zelf hun spullen op te ruimen en hun slaapkamer ‘s morgens netjes achter te laten. Maar als je als moeder je kinderen na schooltijd in dezelfde rommel ontvangt dan toen ze naar school gingen………..dan krijgen die kinderen weinig van een huishouding voeren mee. Onze zoon woont in een leuk appartement en is alleengaand, eigenlijk een moderne kluizenaar. Hij heeft een gewone werkweek in een timmerfabriek. Ik mag hem soms helpen met het wassen van de vitrage maar voor de rest doet hij alles alleen. Koken, de was doen, de buitenboel, de tuin enz. enz.En ieder kan binnenkomen. Het is er netjes. Maar toen hij nog thuis woonde meende hij dat veel dingen niet hoefden. Dus komt het inzicht ook als ze zelf de touwtjes in handen moeten houden.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 2. En laat ik onze dochter niet vergeten! Ze ging erg vroeg “op kamers” voor haar studie. Ze moest koken en opruimen enz. enz. Nu is ze partner, moeder van twee kinderen en bewust thuisblijfmoeder. Ondanks een HBO-opleiding. Maar ze bakt voor anderen prachtige taarten (Taart met Passie) en moet dus ook haar huisje brandschoon houden.
  Zelf kleding naaien en breien doet ze niet. Maar af en toe wel een haakwerkje.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrrie

 3. Ja. Ik heb mijn kinderen bepaalde dingen bewust geleerd. Bij Zoon ging dat iets minder, die maakte dan het geintje dat -ie wel zou trouwen met een meisje die dat allemaal kan…Maar als ik jouw berichtje zo lees, wordt dat hard zoeken;-)Dochter heeft er erg veel plezier in gehad om het huishouden onder de knie te krijgen en heeft hier en bij mijn ouders veel gewerkt. Ook met koken zijn we vroeg begonnen en dat kan ze nu prima! Zoon moest van mij ook leren huishouden en koken maar dat heeft zoals gezegd wat meer voeten in de aarde gehad. Ik heb hem uitgelegd dat hij gewoon goed voor zichzelf moet kunnen zorgen en daar hoort ook bij dat hij zijn eigen overhemden kan strijken en aardappelen moet kunnen schillen en koken. Heel af en toe verbaast hij ons door iets lekkers te maken in de keuken. In principe weet hij nu wel hoe het moet. Het is meer het feit dat hij het niet leuk vindt om te doen.

 4. @ Johanna,
  Ik ken veel gezinnen, alletwee fulltime werkend met kinderen. Druk genoeg zou je zeggen maar deze echtparen staan ‘s morgens om half zes hun huishouding te doen. De was wegwerken, maaltijd voor ‘s avonds voorbereiden, en alle HH klussen die je maar bedenken kunt.
  Met de kinderen ontbijten, trommeltjes maken. En dan gaan ze naar hun werk.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 5. Ik geloof niet dat informatie op het Internet veel helpt wanneer zekere alledaagse vaardigheden ontbreken. Die vaardigheden zijn in de meeste gevallen “not taught but caught”, d.w.z. ze worden je thuis onbewust aangeleerd omdat je het hebt zien doen. Mijn moeder kookte slecht en mensen werden hooguit uitgenodigd voor koffie en thee met iets erbij van de bakker. Schoonmaken deed ze goed en ik weet dus hoe het moet. Koken heb ik vooral geleerd in mijn au pair tijd in Engeland en Frankrijk. Haken en breien en borduren hebben mijn dochters op school niet meer geleerd; ik heb wel mijn best voor ze gedaan, maar zonder de discipline van de handwerkles op school hadden ze daarvoor niet het uithoudingsvermogen. Het hoofd van de school van mijn oudste dochter verklaarde hooghartig dat er op haar school geen naaimachine of fornuis meer te bekennen was want “dit was een school voor intelligente meisjes die mettertijd best in staat zouden zijn een patroon of een recept te volgen”. Recepten volgen doen ze maar volgens een patroon naaien?
  Ho maar! Er zitten nu steeds meer kinderen op school die van huis geen enkele routine meer bijgebracht wordt. Ontbijten doen ze op school of de opvang, mes en vork kunnen ze niet hanteren want ze zijn gewend kleine hapjes en lekkernijen met de vingers te eten en aan tafel zitten doen ze ook niet want vaak zijn ze zo klein behuisd dat er geen ruimte is voor een tafel met stoelen. Wie zijn kinderen een goed voorbeeld geeft en vaardigheden bijbrengt doet ze een grote dienst.

 6. Ik ben van mening dat met name in het VWO en HAVO onderwijs wel eens wat meer aandacht besteed mag worden aan het ‘echte’ leven. Die kinderen (ik was er zelf een) komen met een hoofd vol kennis van economie van school, maar weten niet hoe ze schulden moeten vermijden. Ze weten alles van scheikundige proeven, maar niet hoe ze aardappels moeten koken. Of zuinig met een huishoudbudget kunnen omspringen.

  Waarom wordt intelligente kinderen niet OOK wat praktische zaken aangeleerd op school? Waarom alleen maar theorie?

  Natuurlijk ben je als moeder/vader ook verantwoordelijk. Laten helpen met afwassen, helpen met koken, zelf eens iets bakken, leren omgaan met geld, de eigen kamer schoonhouden…kinderen moeten langzamerhand gewoon leren hoe het werkt. En als je ze als moeder alles uit handen neemt maak je ze niet zelfstandig.

  Maar in mijn ogen zou de school hier meer in kunnen betekenen. Ook op het niveau van kinderen die heel goed kunnen leren.

 7. Ik ben op mijn 18e bij mijn liefje gaan wonen en heb altijd alles zelf gedaan. Zo moeilijk is het allemaal niet.

  Zelf dingen maken en bakken is later gekomen toen ik me er in ging interesseren. Juist dankzij internet weet ik hoe ik een pizza moet maken, of wasmiddel, of een goeie cake, hoe ik vieze kranen schoon krijg, kruidjes kan kweken en heel vieze vlekken uit witte kleertjes krijg. Enzovoort.

  Als je een beetje fatsoenlijk wilt eten en in een schoon huis wilt wonen moet je toch zelf aan de slag en gewoon dingen proberen.

  Meisje van twee moet hier gewoon opruimen als ze iets anders wil en zit rustig een uur op het aanrecht om mee te helpen. Dat gaat tot heden wel de goede kant op :)

 8. Ik heb drie zoons, maar die hebben altijd meegeholpen. Nu ze op zichzelf wonen, doen zij hun eigen huishouden, samen met hun vriendin.
  Het is niet alleen een vrouwenzaak.

  Zij waren thuis wel wat makkelijker, dan nu ze het huis uit zijn.

  Liefs Frederique

 9. Onze zoon is 8 en heeft een paar kleine taken. Zijn eigen was in de wasmand stoppen, speelgoed opruimen beneden en op zijn kamer, de hond 1 keer per dag uitlaten (alleen of met ons), helpen afruimen etc.

  Helpen met koken en afwassen vindt hij leuk en biedt hij regelmatig zelf aan. En ook brengt hij het verzamelde glas naar de glasbak.

  Ben benieuwd als hij in de pubertijd zit ;)

  Groetjes kasboekvrouw

 10. Ik – dertiger – ben nog altijd blij dat ik vroeger heb leren handwerken. Ik brei af en toe eens sokken en stop de gaten die daar na verloop van tijd in komen ook wel eens.
  Huishouden heb ik van huis uit niet echt geleerd, maar met vallen en opstaan is het toch nog goed gekomen.

 11. ik ben 35. Mijn moeder heeft altijd part-time gewerkt. Toen ik naar het middelbaar ging, zelfs enkele jaren full-time. Bij ons was het gewoon om mee te helpen, zeker in de vakanties. Dus koken, strijken, poetsen, ramen lappen, afwassen, boodschappen doen, deden we thuis ook. Hoef je toch niet op school te leren? Mijn moeder kon goed breien, maar niet zo goed naaien. Ik heb enkele jrn gld een naaimachine gekocht en ben op naailes gegaan. Als je ergens interesse voor hebt, leer je het ook wel.
  groetjes Liesbeth

 12. Mijn kids helpen lekker mee in het huishouden laats dacht ik dat ze alles onder controlle hadden werd er iets gekookt zonder water.
  Ja dat had je niet verteld mama haha.

 13. Toen ik uit huis ging had ik geen idee wat het huishouden allemaal inhield. Maar ik leerde heel erg snel. Want ik had en heb een hekel aan rommel en stof en ik vind het erg leuk om te koken en bakken. Onze oudste gaat waarschijnlijk binnen nu en een half jaar op kamers, ze kan schoonmaken, en ook koken kan ze een beetje. Ik had het er toevallig gisteren over dat het misschien een goed plan is haar te leren hoe je nog wat gemakkelijke gerechten op tafel kunt zetten. Maar ik leef ook nog steeds en ik krijg nooit klachten, dus…

 14. Ik denk dat het niet zozeer met “kunnen” te maken heeft maar meer met hoe je tegen de dingen aankijkt. Als je voor een lage prijs leuke kleding kunt kopen waarom zou je dan een paar avonden druk zijn met verstellen of iets maken? (stof en benodigdheden zijn ook duur) En veel dames hebben de tijd niet om schoon te maken volgens een bepaald schema of om 4 uur bezig te zijn met een gerecht. Dat betekend niet dat dat ze het niet kunnen volgens mij. En idd kan je zelf ook veel leren dmv internet of het gewoon doen!

 15. Tja, ik ben dus zo’n kind van een feministische babyboom moeder en vader…maar ik kan heel goed huishouden! Ondanks dat ik helemaal geen feministe ben (het woord alleen bezorgd mij al kippenvel), leer ik ook mijn zoons gewoon het huishouden. Het is eigenlijk gewoon zo iets als leefregels aanleren. Overigens (voor Meibloempje) heeft mijn op 5vwo zittende dochter vandaag helemaal alleen gekookt waar ze zelf de boodschappen voor heeft gedaan (zo goedkoop mogelijk), breien er al twee van de kinderen en naaien op de naaimachine kunnen ze ook, behalve de jongste die is gewoon nog te klein. Ze zijn dol op gekke klussen als ramen lappen en de schuur opruimen dus ik heb geen klagen! Ik denk dat je gewoon uit moet stralen dat je het zelf ook leuk vindt om huis te houden en dan nemen ze dat vanzelf wel over. En, voor de wanhopige moeders onder ons; ik had een superslordige zus die plots in een brandschone huisvrouw veranderde toen ze haar eigen huisje ging bewonen. Er is dus altijd nog hoop haha!

 16. Ik heb inderdaad geen huishouden van mijn moeder geleerd. Althans niet bewust. Gaat mijn interesse niet zo naar uit, nog steeds niet, een noodzakelijk iets, meer niet. Toen ik op mezelf ging wonen, heb ik wel eens wat gevraagd. Je doet gewoon en als het niet lukt, vraag je het.
  Zo ook mijn dochter. Totaal andere manier van werken. De grote lijnen en de details overslaan. We zijn precies het tegenovergestelde. Ik ben teveel op 1 m2 bezig terwijl zij de kamer dan al ‘klaar’ heeft.

 17. Ja ik ga Prinses en Zonnetje straks wel huishoudelijke taken leren. Maar ben zelf niet in alle dingen even geweldig. Een plant leeft niet lang in mijn buurt en ramen lappen weiger ik net zo lang tot manlief het doet. De kindjes krijgen wel lekker en gezond te eten en dat vind ik weer heel belangrijk.

 18. Jazeker!!! Ondanks dat mijn eerste kind een knul is (nu bijna 5) weet hij wel degelijk wat voor verschil er in een schoonmaakdoeje of een zeem zit. Niet dat hij de ramen al doet, maar hij vraagt bijvoorbeeld wel geregeld of hij mama mag helpen met stofzuigen, of ruimt zonder dat ik het vraag de gemossrte druppels met de vaatdoek van tafel. Met twee wilde hij zelfs al mama helpen met het vullen van de wasmachine! ;o)

  Als ik de keuken in duik klimt hij meestal direct bij me op het aanrecht en geniet of doet mee met het klaarmaken van de groenten en/of het vlees. Zelfs het snoepen van de rauwe groenten doet hij stiekem met me mee… ;o) En hij vraagt me nu al geregeld of hij mee mag helpen met het zelf maken van babyhapjes. De baby moet nog geboren worden! ;o)

  Of het zo blijft weet ik natuurlijk niet, maar hij zal toch echt zelf ook een paar dingen uit moeten voeren. Zelfstandigheid en de wijsheid over hoeveel tijd en energie een goed huishouden kost, dat mag/kan ik hem toch wel bijbrengen?

  Goede post!

 19. Ja ik heb alles op de Huishoudschool geleerd,koken wassen strijken,we moesten b.v. de handdoeken borstelen om ze zacht te maken.

  We hebben het een tijdje minder gehad maar omdat ik alles kan koken wat ik wil (en anders even googelen)kwam ik gelukkig wel uit met m’n budget.

  En ja dat leerde ik m’n kinderen ook,4 jongens en 1 meisje,koken schoonmaken en vanaf 14 jaar strijken,je zal toch als meisje zo’n verwend jong treffen die nog geen ei kan bakken!

  Teunie vind ik geen goed voorbeeld,wecken en zo waarom zou je met een diepvries en supermarkt om de hoek,ik borstel ook geen handdoeken meer ,simpel omdat ik liever meer vrije tijd wil hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.