Huisvrouw kan niet meer huishouden + 15 essentiële benodigdheden!

huisvrouw

De moderne huisvrouw kan niet meer goed huishouden.

De jonge generatie vrouwen kan niet goed koken, strijken, planten verzorgen en naaien.

Dat zegt Australische onderzoeker Mark McCrindle.

Maar wat is eigenlijk een huisvrouw?

Wat is een huisvrouw?

Volgens Wikipedia is een huisvrouw 'een vrouw die het huishouden doet, al dan niet met de zorg voor kinderen.' Een mooie en moderne omschrijving!

Er staat een prachtige afbeelding van een huisvrouw bij:

huisvrouw

Er staat zelfs bij dat 'een man in die positie' huisman wordt genoemd.

In het Nederlands woordenboek staat:

'Huisvrouw in de moderne betekenis is een vrouw die het huishouden doet, al dan niet met de zorg voor kinderen.'

Wat is een goede huisvrouw?

Een goede huisvrouw is iemand die het huishouden goed op orde heeft. Dat wil zeggen dat het huis is opgeruimd en schoon is. Dat er schone kleding beschikbaar is, en dat er elke dag een gezonde maaltijd op tafel staat.

Dat klinkt misschien moeilijker dan het is.

Een weekschema en routine maken dit makkelijker.

In het boek Huishouden op rolletjes schrijven ze:

'De taak van de huisvrouw is het creëren van een prettig leefklimaat voor haarzelf en haar huisgenoten.'

Het is dan maar net wat je onder een prettig leefklimaat verstaat. Zelf vind ik het wel belangrijk dat het huis schoon en opgeruimd is om prettig te leven.

Huisvrouw in actie

Het dagelijks bestaan is meestal niet al te poëtisch.

huisvrouw
Partner in crime: Blue Wonder voor grill en oven

Wat verdien je als huisvrouw?

Daar kan ik kort over zijn. Helemaal niets! Volgens de Burgerlijke Stand is huisvrouw zijn namelijk geen beroep. Je krijgt er dus niets voor betaald.

Algemene heffingskorting: €2837 per jaar in 2021

Ooit werd er een poging gedaan om huisvrouwen toch een stuk eigen inkomen te geven. Dat ging via de belasting en heet de Algemene Heffingskorting. Maar Femke Halsema noemde dit meesmuilend 'aanrechtkorting' en sindsdien wordt hij afgebouwd.

Best stom, want dit was toch een manier waarop huisvrouwen inkomen kregen.

Salaris van een huisvrouw: 33.000 euro per jaar!

Regelmatig wordt uitgerekend wat een huisvrouw zou verdienen, als ze betaald werd voor al haar werk. Vooral in de VS vinden ze dat leuk om te doen. In 2021 zou een huisvrouw $36,189.75 in de VS verdienen. Dat komt neer op zo'n 33.000 euro per jaar!

Nou ja, uiteindelijk heeft dit allemaal weinig zin, want als huisvrouw verdien je nu eenmaal geen geld in onze maatschappij.

Sterker nog, hoon is doorgaans je deel!

Je hebt bijvoorbeeld als huisvrouw geen recht op een uitkering. Je werkt immers niet. Ook bouw je geen pensioen op. Zie ook Mijn pensioen uitdaging.

De teloorgang van de waarde van de huisvrouw

Als kind vond ik dit stripje altijd erg zielig voor Jans! Anno 2011, voel ik erg met haar mee. Het verbaasde me dat zelfs zo'n dertig jaar geleden huisvrouw al niet meer een 'beroep' was, terwijl toen nog wel veel vrouwen dat waren.

huisvrouw

Hoewel huisvrouw vroeger een eerbiedwaardig beroep was, kan het tegenwoordig dus op weinig waardering meer rekenen. Het huishouden lijkt een noodzakelijk kwaad geworden, dat je eigenlijk zoveel mogelijk moet uitbesteden, zodat je zelf iets nuttigs kunt gaan doen, zoals geld verdienen.

Heleen Mees roemt het Amerikaanse systeem, waarbij alle huishoudelijke klusjes worden uitbesteed, tot en met het uitlaten van de hond aan toe. Volgens haar creëert dit werkgelegenheid voor de lager opgeleiden, en de hoger opgeleiden hebben hun handen vrij.

Toch heeft iedereen een huishouden!

Maar hoezeer je het ook kunt minachten, toch hééft iedereen een huishouden, iets waarop Monique Wortelboer in haar boek ''Huishouden, de zorg voor het leven''wijst.

'Ik wil er niet uitzien als een huisvrouw'

Dat de term 'huisvrouw' weinig positief meer is, blijkt bijvoorbeeld uit onderstaande berichten uit de media. Joseph Blatter, voorzitter van de FIFA, beledigde huisvrouwen door het Internationaal Olympisch Comité te beschuldigen van huisvrouwen politiek. Blatter zei letterlijk dat het IOC een club zonder transparantie was.

'Het IOC is als een huisvrouw: ze krijgen wat geld en ze geven wat uit.'

En actrice Jennifer Aniston knipte heur haar af, omdat ze er niet wilde uitzien als een 'huisvrouw'.

Huisvrouw versus professional organizer

Terwijl de functie van huisvrouw is gedegradeerd tot 'Beroep: geen', maken de 'professional organizer' en De Huishoudcoach een opmars!

Hoe kan dat?!

Collegamoeder, Ellie Norden, startte bijvoorbeeld deze maand haar professional organizing bedrijf, met de toepasselijke naam: 'Handen uit de mouwen.' Mensen die een helpende hand kunnen gebruiken bij het opruimen van hun huis, of het ordenen van hun administratie, kunnen een beroep op haar doen. Maar ook met mensen met een diagnose als ADHD of PDD-NOS helpt ze met ordenen en structureren.

Gebrek aan huishoudelijke opvoeding

Ik vroeg aan Ellie hoe het komt dat professional organizer anno 2010 een beroep in opkomst is, en dit is Ellie's antwoord: 'Er is een gebrek aan huishoudelijke opvoeding. Onze moeders werden voorbereid op de rol van moeder en huisvrouw. Dat wordt tegenwoordig niet meer gedaan. Kinderen worden nauwelijks bij het huishouden betrokken. Alles wordt voor ze gedaan.'

En nu heb ik er genoeg van!

Ook ik was een zeer matige huisvrouw, tot ik op een kwade ochtend de schoenen van de kinderen weer eens niet kon vinden. Zwaar gestresst rende ik door het huis, want ze moesten naar school! Ik besloot toen acuut het voortaan beter te organiseren, en de kinderschoenen elke avond te verzamelen en klaar te zetten.

Ik schreef me in bij Flylady, en met behulp van haar mailtjes, en de informatie op haar website, organiseerde ik mijn huishouden dusdanig dat het voortaan soepel liep. Ondertussen ben ik geen lid meer van Flylady, en volg mijn eigen schema's, maar destijds was ze een grote hulp en inspiratie.

Ook de Happy Planner kan helpen bij een betere organisatie!

Zie ook mijn gratis maandplanner die je kunt downloaden!

club van slechte huisvrouwen
Triomfantelijk komen ze 'uit de kast': slechte huisvrouwen. Ze hebben een hekel aan huishoudelijk werk, en éindelijk durven ze er voor uit te komen. Sterker nog: ze hebben een speciale club opgericht: De club van slechte huisvrouwen. Wat een bevrijding! En wat stoer om daar zo voor uit te komen!

De club van slechte huisvrouwen

Maar wat is er eigenlijk zo stoer aan, om je op de borst te kloppen dat je huis een zootje is? Ongetwijfeld is het een teken van deze tijd, waarin arbeidsparticipatie voorop staat, en huishouden en zorg voor kinderen slechts lastige hinderpalen zijn.

Zorg voor de 'binnenwereld'

Het huishouden is het laatste bastion van het werk in de 'binnenwereld'. Als dat eenmaal geslecht is kan iederéén in de 'buitenwereld' aan het werk. Zorg en huishouden worden dan, conform de consumptiemaatschappij, ingekocht. Maar wordt de 'binnenwereld' niet een armzalige plek als er niemand is die er zorg voor draagt? Is je huis dan nog wel een thuis? Een plek waar je je terugtrekt, je veilig voelt, en weer oplaadt?

Ik houd van een schoon en opgeruimd huis

Persoonlijk komt ik het liefst thuis in een opgeruimd huis, met bloemen op tafel en de geur van verse koffie. Een (t)huis waaraan aandacht is besteed, en dat liefde en warmte uitstraalt. Zie ook ouderwets koffie zetten.

De Club van slechte huisvrouwen, doet mij sterk denken aan het publiek in het sprookje 'De kleren van de keizer'. Iedereen roept dat het er schitterend uit ziet, maar feitelijk is er niets te zien.

Het is hoog tijd voor de Club Van Trotse Huisvrouwen. Met vrouwen en mannen die de waarde van de zorg voor huis en haard kennen, en waarborgen! Die níet meedoen aan de consumptiemaatschappij, waarin de zorg voor 'thuis' wordt geminacht en uitbesteed. Zie ook De Huishoudcoach.

Wat vinden huismannen van de Club van slechte huisvrouwen?

Huisman Bram bezocht de website van de Slechte Huisvrouwen Club en schreef er een artikel over. Enerzijds waardeert hij de club als plek om stoom af te blazen, anderzijds zet hij vraagtekens bij de minachting die de clubleden aan de dag leggen voor huishoudelijke zaken.

Bram: 'Het dreigt te verworden tot een plaats waar mensen alle verkeerde excuses zoeken (en vinden) om hun gedrag te handhaven: een leefstijl waarbij eigen genot en vermaak de boventoon voert en verantwoordelijkheden het onderspit delven. Laten we hopen dat de initiatiefnemers zich dat realiseren en gaan zorgen voor een betere balans op hun site.'

Bram, je haalt me de woorden uit de mond!

Nederland verslonst

Ook de Nederlandse psycholoog Jeffrey Wijnberg vindt dat een huisvrouw belangrijk werk doet. In zijn column in de Telegraaf zegt hij dat het huishouden kennis en inzet vraagt omdat het werk 'veelomvattend' is en 'nooit ophoudt'.

Benodigdheden voor een goedlopend huishouden volgens Jeffrey Wijnberg:

  1. Overzicht: alle spullen kennen hun eigen plaats
  2. Discipline
  3. Precisie
  4. Deugdelijk onderhoud van apparatuur
  5. Ontvetten afzuigkap
  6. Aanvullen voorraden
  7. Ramen lappen
  8. Sporttassen kinderen klaarzetten
  9. Luchten
  10. Kapotte lampen vervangen
  11. Zomerkleding en winterkleding wisselen
  12. Lekke fietsbanden plakken
  13. Beloofde verjaardagstaart bakken
  14. Afwassen
  15. Stofzuigen

Wijnberg zegt aan het eind van zijn column dat de Nederlander verslonst: zowel in huis als geestelijk.

Tweede feministische golf: huisvrouw zijn is stom

De moeders van de jonge moeders van nu, de vrouwen van de babyboomgeneratie, waren vaak huisvrouw. Zij hadden huishoudelijke kennis. Maar zij leerden het niet meer aan hun dochters. Denk aan huishoudelijke taken als strijken, badkamer schoonmaken en poetsen. Kortom het huishouden doen.

Huisvrouw zijn is minderwaardig

Dat komt door de tweede feministische golf. Een huisvrouw zijn, en huishoudelijk werk doen werden minderwaardig en stigmatiserend. De huidige generatie 'maast' een gat in een trui niet meer zoals de huisvrouw van toen. Ze gooit de trui gewoon weg.

Draadjesvlees maken duurt te lang. Het maakte plaats voor een kant-en-klaar maaltijd. Een huishoudschema wordt niet meer gebruikt.

huisvrouw

Ik zat thee te drinken met mijn twee jongere zussen. Eentje is 39 en de andere is 41. En het ging over eetgewoontes. Ik vertelde over mijn gewoonte om van te voren alle borden vol eten te scheppen. Van de week blogde ik nog over tafelgewoontes.

'Jij bent echt wel een huisvrouw geworden!'

Ik vertelde dat als we aan tafel gaan, het aanrecht helemaal schoon is. De pannen staan al in de afwasmachine, de toetjes staan klaar, en we kunnen in een opgeruimde keuken eten.

'Jij bent echt een huisvrouw geworden!' riep mijn jongste zusje uit.

Hóé noem je mij?!!!

En ik merkte dat mijn eerste reactie er eentje was van beledigd zijn! En dat vind ik eigenlijk best erg. Want hoezo is het een belediging dat iemand je een huisvrouw noemt? Waar komt dat in vredesnaam vandaan? Ik vond mijn gevoel van belediging eigenlijk maar raar, en lachte mijn zusje dus vriendelijk toe.

Maar toch zit het me nog steeds niet helemaal lekker. Zowel dat ze me 'huisvrouw' noemde, als mijn eigen reactie.

Dit zeiden jullie over huisvrouw genoemd worden

  • Het ligt eraan op wat voor toon iemand het zegt. Als er minachting uit blijkt, dan zou ik diegene wel even uitleggen dat het huisvrouw zijn heel pittig kan zijn. Als iemand er vol lof over is, zou ik dat als een compliment ervaren. Ik vind dan persoonlijk ook dat huisvrouwen worden onderschat.
    Al kan ik me vinden in meerdere rollen: ik ben huisvrouw, maar ook werknemer (en doe mijn werk 2 dagen in de week met vooral veel plezier!), maar ik ben ook moeder en just D ee. Ik heb een bandje, ik ga naar festivals, soms stappen met vrienden. (Inge)
  • Ik werk zelf 12 uur bij een drogist, dus ik krijg weinig opgetrokken wenkbrauwen, maar zelf verkondig ik vol trots dat dat maar een bijbaantje is en dat mijn belangrijkste functie gezinsmanager is. Ik krijg wel regelmatig de vraag of ik niet meer zou willen werken. Uh, nee dus! Wij hebben twee autistische kinderen en ik ben er trots op dat wij daar zo goed voor kunnen zorgen. Dat zou niet kunnen als ik de hele week zou werken. En tegen de moeders zonder betaalde baan zou ik willen zeggen; wees er trots op dat jullie je zaakjes zo goed voor elkaar hebben dat je met een inkomen rond kunt komen. Ik denk dat veel mensen die rottige opmerkingen maken gewoon een beetje jaloers zijn. (Sandy)
  • Ach: What’s in a name?? ; -) Ik maal niet om status, ontdekte ik onlangs in een psychologische test. Maar veel mensen kijken wel meewarig als zegt dat je huisvrouw bent en doen alsof je vast niks zinnigs te melden hebt… Hun probleem, niet het mijne. Stiekem voelt het gewoon heel goed om thuis de touwtjes in handen te hebben thuis en vergeleken met werkende moeders krijg ik de indruk mijn zaakjes beter geregeld te hebben en zo een relaxter leven voor ons alledrie creëer. Misschien ook een beetje jaloezie van sommigen?? Ik zag het boek: ‘Hoe word ik een powervrouw’ in de ramsjbak van de bieb liggen… moest ik toch een beetje om gniffelen:) (Moira)
  • ik was tot mijn scheiding ook huisvrouw, maar moest na de scheiding verplicht gaan werken , maar als ik de keus had zou ik het liefst thuisgebleven zijn , want mijn dochter heeft ADHD en ik merkte toch dat toen ik moest gaan werken zij veel meer dwars ging liggen omdat daardoor er een stuk ontregeling in huis was, want als er onverwacht een vrije dag op school was of zij wa ziek , dan moest er op stel en sprong iets geregeld worden en voor een kind met ADHD is juist regelmaat , consequent zijn en van te voren plannen datgene wat voor haar rust bracht en waardoor zij veel makkelijker in omgang was dan toen er met grote regelmaat dingen anders liepen dan gepland en ik haar niet goed kon opvangen omdat ik er niet altijd was. bovendien vind ik het erg vreemd dat er in tijden van grote werkeloosheid zo negatief gedaan wordt omdat er mensen , zowel mannen als vrouwen ,de bewuste keus maken om thuis te blijven om wat voor reden dan ook, stel je voor dat echt iedereen die nu thuis blijft , de arbeidsmarkt op zou gaan dan werd het probleem nog veel groter dan het al is, en bovendien zijn veel van die huisvrouwen en huismannen vaak de mensen die veel doen op scholen en aan vrijwillligerswerk. (Johmar)
  • Ik werk 4 dagen, maar zit me nou af te vragen of je dan niet ook huisvrouw bent als je daarnaast het huishouden ook nog doet… (grotendeels). Ik weet niet of zo’ opmerking me zou raken. Wat me wel opviel aan het zinnetje, er wordt niet gezegd dat je al een goede huisvrouw wordt. Dat zou ik eerder als een compliment zien denk ik. Je wordt al echt een huisvrouw klinkt ook een beetje alsof het eigenlijk niet zo best met je is. Maar enfin, ik hoorde de intonatie er natuurlijk niet bij… ;-) (Bespaarzuinig)
  • Ik krijg juist vervelende reacties als ik mezelf huisvrouw noem. Ik zeg wel eens “met mijn huisvrouwenverstand” waarmee ik bedoel dat ik heel simpel en praktisch denk, maar dat vinden veel mensen (vrouwen!) denigrerend klinken. En de reactie “oh, dan doe je toch wel iets” als ik zeg dat ik ook schrijfster en boekhouder (van ons eigen bedrijf) ben is ook veelzeggend. Maar soms vind ik het gewoon niet nodig om dat erbij te vertellen en hou ik het lekker op
    Ik heb er geen problemen mee om te zeggen dat ik thuis ben en dat ik nog fijn vind ook ! Dat ik net niet zou willen ruilen met het hectische leven van de werkenden. Gisteren waren we wel in de bank voor ons krediet en toen stond er op de papieren: ZONDER BEROEP. Dat was wel even raar, maar toch beter dan WERKLOOS want dat zou ik de verkeerde omschrijving vinden. (Sandra)
  • Huisvrouw klinkt ook voor mij minderwaardig. Ik zie dan iemand als … dienstmeisje ofzo. Grrr, … zit weer op de kast :-(
    Beroep zet ik “Gezinsmanager en Coach”.
    En als ik moet uitleggen, zeg ik … “Ik ben een mam thuis, een gelukkige (bewuste) mam thuis”.
    Over tijd enzo … als ik een commentaar krijg, vraag ik die persoon of ze/hij een stage wilt lopen met mij … mijn dag begint om 5.45 uur. En lunch mee in een broodtrommel want het is niet altijd thuis zitten met eten … en klaar rond 20.30 (als alles meezit).
    Enne … soms moet ik nog zeggen dat WAT ik NU doe is precies, maar precies hetzelfde dan toen voor de komst van de kids … was huishoudelijk hulp / oppas / … (=inzetbare 1000 potjes). Echter het verschil is … toen werd ik betaald (=dus ik werkte wel) en nu word ik niet betaald … dus “ik werk niet”. Pffff …
    Nou tussen “Kids – Thuis – Tuin” kom ik zelfs tijd te kort. Oja, doe nog vrijwillig werk op school … DAT wordt gedaan door … mams thuis ! En zonder die mams thuis, kan de school niet … (zeggen ze zelf ook).
    Nee hoor, ben ook niet financieel afhankelijk van mijn partner. Heb nog mijn eigen geld. En ik leef van zakgeld en vrijwillig werk vergoeding. Dus die nieuwe kleren … zijn helemaal lekker van mezelf, dwz zonder toestemming … pffff
    En als ik hoor dat ik makkelijk heb … dan begin ik mijn verhaal opnieuw !! Hihi…
    Groetjes van een gelukkige mam thuis !! :-)
  • Geen problemen mee hoor, ik vind het wel en eretitel en ben er trots op dat ik het kan en mag zijn, het is een uitstervend beroep. (Barbara)
  • Ik vind het zeker geen belediging, ik denk dat het misschien zelfs een compliment is. Er lijkt me geen waardevoller werk dan zorgen voor je gezin. Is er iets belangrijker dan dat? En die vragen of je je niet verveeld, ik ben nu werkloos maar ik verveel mij nooit. Het is misschien een instelling. (Maia)
  • Mijn moeder is ook altijd huisvrouw geweest. Met vier kleine kinderen van toendertijd 0 2 4 en 6 jaar had ze meer dan de handen vol. En ook toen we groter werden had ze het druk genoeg met ons. Ik kan mij er altijd over opwinden als er zo minderwaardig over een huisvrouw wordt gesproken. Wat is er mis mee om zelf voor je kinderen en je huishouden te willen zorgen? Laat het een eer en een opdracht zijn! Je kinderen opvoeden is een zeer verantwoordelijke taak. Daar hoef je niet zo minderwaardig over te denken. Voor anderen niet en ook voor jezelf niet. Waarom is het minderwaardig om goed voor je kinderen en huishouden te willen zorgen? Ik begrijp daar echt helemaal niks van. (Het leven en ik)
  • Ik zeg of schrijf altijd zelf huismoeder/huisvrouw… ik voel mij er ook goed bij, dus ik zeg dat gewoon zelf… ik stoor mij er niet zo aan als anderen dat zeggen, natuurlijk zijn er verschillende manieren en tonen waarop ze dat kunnen zeggen he.
    Ik zal in de eerste plaats altijd huisvrouw/moeder blijven, naast mijn vrijwilligerswerk, dat laat ik vaak zelfs gewoon achterwege, misschien moet ik daar maar eens verandering in brengen :-) (Tio)
  • Gniffel, zelf voeg ik er dan nog aan toe dat ik een echte huisMU(T)S ben wat ook zo is. Maar er zit wel wat in,m’n broer belde me voor m’n verjaardag en zei voor de zoveelste keer:”jij werkt niet he?” en weer ging ik uitgebreid uitleggen waarom ik bij de geboorte van de jongste gestopt ben. Waarom weet ik ook niet,ik teer niet op z’n zak of zo,vreemd. Een bekende vraag is idd ook:”wat doe je zo de hele dag dan,verveel je je niet ?” Onze situatie toen ik nog werkte was vergelijkbaar met ver-greetmenietje ,ik was enorm opgelucht dat ik kon stoppen en hoefde naast het gejakker ons pasgeboren (vijfde) kind niet elke dag naar de creche te brengen. (Sterre)
  • Bij de verloskundige vorige keer had iemand ”thuisblijfmoeder” opgeschreven als beroep op mijn kaart met gegevens. Dus de Belgische VK dacht daarna dat dat een soort ”onthaalmoeder” was zoals ze dat in Belgie hebben. Nee hoor, is gewoon een verhullend woordje voor de ouderwetsche huisvrouw :D Alleen zie ik bij huisvrouw ook weer gelijk zo iemand voor me met een short voor, een plumeau in de hand en een doekje in het haar geknoopt. Beeldvorming…. tja…. Nee, ik vind het niet beledigend. Maar mensen kunnen ook met een heel vies gezicht vragen of ik dan helemaaaal niet werk? En dan zeggen dat dat soms heel goed kan zijn, om tijdelijk thuis te zijn voor de kinderen. Lol…. (Valhalla)
  • Ik heb er helemaal geen problemen mee dat men mij huisvrouw noemt. Die eeuwige strijd tussen vrouwen over gaan werken of de keuze maken om dan een ‘huisvrouw’ te zijn. Waarom laten we elkaar niet de vrijheid om te kiezen hoe we ons leven zelf invullen? Mijn man vulde altijd op vragenlijsten waar in mijn beroep gevraagd werd in: gezinsmanager… Dat vond ik een mooi compliment! Ik heb er me nooit aan gestoord want ik voelde me goed…. Ik kreeg veel reacties toen de kids nog jong waren hierover…. 'Waarom ga je niet werken? Je hebt toch een diploma en verveel jij je niet?!'
    Vervelen?! ik had en heb altijd tijd te kort ;) Het was een bewuste keuze bij ons….we stonden allebei in de verpleging en met drie kleine kinderen was dit niet evident met die moeilijke werkuren. Man verdiende het beste loon en in gezamenlijk overleg ben ik thuisgebleven….Het gaf rust in ons gezin en dat was heel belangrijk voor ons allemaal. Echtgenoot moest zich geen zorgen maken als hij wat later van zijn werk kwam en de kinderen hadden ook rust. En ik kreeg ook tijd van echtgenoot om mijn hobby’s te doen. Nee hoor geen problemen mee ;) liefs Vergreetmenietje

Hoe mijn kinderen mij een betere huisvrouw maakten (november 2014)

Ik hoor vaak dat een huishouden rommeliger wordt als er kinderen komen. En viezer. Kinderen in huis betekent immers vaak ook felgekleurd speelgoed. En extra drukte en werk, waardoor dingen wel eens blijven liggen.

Wie is er een slechte huisvrouw dan?!

Maar bij mij is het eigenlijk andersom gegaan. Ik was best een hele slechte huisvrouw. Ik herinner me bijvoorbeeld dat de keukenvloer vaak heel kleverig was. En toch kwam het niet bij me op om een dweil te pakken. Ik beken het met schaamte.

De ommekeer

Met de komst van de kinderen werd ik me bewuster van het huishouden. Zeker toen ze in die fase kwamen waarin ze gingen kruipen én alles in hun mondje stoppen, pakte ik acuut de stofzuiger. En de dweil! Want ik wilde natuurlijk niet dat ze allerlei viezigheid in hun mondje stopten. En dat de vloer waarover ze kropen vies was.

Lees ook mijn post over het vraagstuk: Baby in box?

De tweede reden dat ik een betere huisvrouw werd door de kinderen, was de chaos die ze met zich mee brachten. Dat lijkt misschien tegenstrijdig. Maar door de onvoorspelbaarheid van baby's en peuters, verlangde ik naar rust en regelmaat. Naar controle. En de plek waar ik dat enigszins kon vinden was in het huishouden. Dus als 's avond de laatste in bed lag, dan zorgde ik dat alles er netjes en schoon uit zag. En dan kon ik echt genieten van mijn schone, opgeruimde huis.

Ik wil niet zeggen dat ik een enorm goede huisvrouw ben. Maar vergeleken met vroeger, ben ik geweldig.

Al zeg ik het zelf.

Nou is dat dus ook niet zo moeilijk.

Hulp nodig om je huishouden te organiseren? Lees dan mijn post De Huishoudcoach.

Ik ben huisvrouw, hoor mij brullen! januari 2014

huisvrouwZo, gisteren heb ik zo'n vier uur keihard gewerkt om het huis weer netjes en schoon te krijgen voor het weekend. Ik heb papieren weggegooid, de oven schoongemaakt, het aanrecht gereinigd, talloze wassen weggewerkt, de berging opgeruimd en gedweild en nog veel meer hand- en spandiensten gedaan.

I've got the power!

En terwijl ik zo aan het ploeteren was, besefte ik: 'Hier is kracht voor nodig!' En nooit merk ik dat meer dan wanneer ik me niet zo krachtig voel. Bijvoorbeeld als ik verkouden ben. Of zoals een paar weken geleden. Toen had ik door een rare beweging, een spier in mijn rug verrekt. Daardoor krukte ik door het huis als een tachtigjarige. En dat zag je onmiddellijk terug in de staat van het huishouden. Dingen bleven liggen en werden niet opgeruimd. De motor achter het huishouden haperde en sputterde. Het is de treurige wet van het huishouden: 'Je ziet het pas, als het niet gedaan wordt.'

Voor een goed functionerend huishouden is kracht en energie nodig.

Zo nu en dan is het goed om daar even bij te stil te staan merk ik. Want als het over het huishouden gaat dan is dat meestal in termen van: 'Dat moet je een ander laten doen! Zodat jij iets nuttigers = betaald werk kunt gaan doen.' En als je dat maar vaak genoeg hoort, dan ga je dat nog bijna geloven ook.

Maar zoals Monique Wortelboer al schreef: 'Huishouden is de zorg voor het leven.'

Daar ben ik het van harte mee eens.

Ballade van de huisvrouw

Luister nu naar dit kostelijke lied van een huisvrouw!

Huisvrouw en handwerkles

Op mijn lagere school, in de jaren zeventig, kregen de meisjes nog 'ouderwets' handwerkles, terwijl de jongens handvaardigheid deden. Op handwerkles leerde ik haken, maar niet breien, en borduren. Handige vaardigheden voor een huisvrouw ; )

De jongens plakten wasknijpers in de vorm van bloemen, en mochten die dan verven. Ik benijdde de jongens wel!

Heeft mijn moeder mij een goede huisvrouw gemaakt?

Ik kan me eigenlijk niet herinneren of mijn moeder mij heeft 'opgeleid' in huishoudelijke zaken. Als kind moesten we wel vele doperwten doppen, omdat mijn moeder die inweckte, en pruimen en kersen ontpitten. Een knoop aanzetten, heb ik volgens mij ook van mijn moeder geleerd, evenals een cake bakken.

En hoe doe ik het zelf als moeder en/of huisvrouw?

We hebben een systeem waarbij elke week een ander kind de badkamer schoonmaakt, en ze hebben ook dagelijkse klusjes die ze moeten doen. Opruimen en schoonmaken heb ik ze dus wel geleerd.

Een cake bakken of muffins kunnen ze ook. Maar ramen lappen bijvoorbeeld weer niet.

Huisvrouw heeft geen kennis meer nodig dankzij Google?

Maar nou vraag ik me af: kan de huidige generatie huisvrouw niet simpelweg op internet op zoeken hoe iets moet? Met andere woorden:

is het erg als huishoudelijke vaardigheden niet meer van moeder op kind worden doorgegeven?

Er is immers een wereld aan informatie in de vorm van boeken en internet. Stel dat mijn dochter later draadjesvlees wil maken, maar niet weet hoe het moet: dan kan ze het toch zo googelen?

Huisvrouw en huisman en het internet

En wat te denken van de blogwereld! Neem nou het blog Eenvoudig Leven van Teunie Luijk: is dat niet juist een enorm succes, vanwege de huishoudelijke kennis die er wordt overgedragen? Ook Els Jacobs, De Huishoudcoach, wordt graag gelezen.

Huisvrouwenduim

Zoals je een voetbalknie kunt hebben, of een tennisarm, zo kun je ook een huisvrouwenduim hebben. Dat is artrose/slijtage van je duimbasis. Het wordt veroorzaakt door overbelasting.

Op hierhebikpijn.nl leggen ze uit waarom dit een huisvrouwenduim heet!

'De reden hiervoor was dat de aandoening vaker voorkwam bij vrouwen die veel huishoudelijk werk deden met veel knijpen en wringen.'

De symptomen van een huisvrouwenduim zijn 'zeurende' pijn aan de basis van je duim. Minder kracht, soms ook wat zwelling.

Op thuisarts.nl lees je er alles over!

Wat zeggen jullie over huisvrouw zijn en huishoudelijk werk?

  • Nou, nee. Er staan toch wel dingen tussen waarvan ik denk ‘Mwah’. Die verjaardagstaart bakken bijvoorbeeld. En juist de dingen die ik belangrijk vind (en dat volgens mij ook zijn) staan er niet bij. Een schone keuken, badkamer en wc. Ramen lappen stel ik gerust een week (of twee) uit. Maar de wc is altijd schoon. (Nicky)
  • Nou, ik vind het ook best een kunst ja. En vooral vind ik het heel ondankbaar werk ;). (Naomi)
  • Slavenwerk. Of gewoonweg een kwestie van routine. (Dorien)
  • Ik ruim regelmatig op maar heb toch nood aan een poetshulp die om de 2 weken langskomt. Nu ik veel thuis ben kan ik meer helpen dan als ik fulltime ga werken. (Francky)
  • Als man heb ik totaal geen moeite met huishouden. Mijn moeder en vader waren een goed voorbeeld, maar verplichte ons kinderen nooit mee te werken. Maar heb het altijd graag gedaan en nog steeds, kan genieten als iets weer schoon is. Zelfs op mijn werk was ik netjes op mijn werkplek. (Hans)
  • We moeten al zoveel! Haha. Ik ben al blij als ik de basis kan doen. (Linda)
  • Ik vind het wel degelijk een kunst! Het is vooral ook organisatietalent, toch? (Ilse)
  • Het zo doen dat thuis een plek is voor rust en blije dingen zonder zelf gestoord te worden, vind ik op zich wel een kunst. Hoewel er pasgeleden echt enorme druppels vet aan de afzuigkap hingen. Ik wijt dat aan de mans (overigens geweldige) kookkunsten. (Gerlinde/Valhalla)
  • Ik doe niet mee aan de kunst van het huishouden. Ik heb er en gruwelijke hekel aan en doe het omdat het moet. Helaas. Ik ben blij dat ik de basis goed heb en die bij kan houden. Alles wat extra gedaan kan worden in tijden dat ik extra energie heb is meegenomen. Ik weet wel dat ik nog veel dien op te ruimen op de eerste verdieping en de schuur. Maar ook dat komt af ….. eens. (Maaike)
  • Het is vooral de kunst bij mij om gedisciplineerd te blijven. Dit is mijn grootste struikelblok. Zonder dat kom ik slecht op gang, weet ik niet waar ik zal beginnen. Gevolg, er gebeurd niks. (Bianca)
  • Zou Jeffrey zelf het huishouden doen ?Ik probeer alles op orde te houden, De benedenverdieping ziet er redelijk uit. Maar de bovenverdieping…de badkamer is schoon en netjes. Maar de slaapkamers zijn vaak een puinhoop. Als huishouden een kunst is dan heb ik daar geen talent voor. Man en zoon zijn chaotische types, jammer genoeg. Maar ik geef de moed niet op en blijf het proberen. (Louloudi)
  • Het is vooral de goesting om het doen ,en als ik veel goesting heb doe ik veel en anders laat ik het liggen ,ik ruim op tijd op en stofzuig regelmatig en wat die kleding betreft je draagt toch geen winterkleding in de zomer hé, maar die hangt hier samen in de kast hoor. (Simonne)
  • de kunst is hoe hou je het jarenlang vol om een huishouden draaiend en goed lopend te houden, het vergt opoffering ,organisatie talent en plannen en inderdaad gewoon doen!! En niet te vergeten……. waardering!! (Marrian)
  • Kunst is denk ik een groot woord. Het heeft vooral te maken met plannen en organiseren. En eigenlijk ook gewoon doen :-)! (Eline)

de deugdzame huisvrouw

Het is helemaal hot om gedurende een paar 'iets' te doen of op een bepaalde manier te leven.

Denk aan een jaar lang niets meer kopen, een jaar lang zonder internet, of zoals in het boek De deugdzame huisvrouw een jaar lang leven volgens de bijbel.

Lees mijn review nu op mijn blog over boeken.

Huisvrouwenbonus

huisvrouwenbonus

Alle media spraken er schande van. Thuisblijfmoeders van New York krijgen een bonus van hun echtgenoot als hij financieel een goed jaar heeft.

Maar je kunt je afvragen wat daar eigenlijk zo raar aan is. Want als je getrouwd bent deel je immers lief en leed. Wat is er zo raar aan dat een man zijn vrouw laat delen in zijn financiën als hij een goed jaar heeft gehad?

In ieder geval: ik was nieuwsgierig naar het boek waarin het over die verguisde huisvrouwenbonus ging. Het heet Primates of New York.

Mijn review van dit boek vind je op Het Moederfront.

Leestips voor de moderne huisvrouw ; )

Draag jij bewust huishoudelijke kennis over op je kinderen?
En vind je dat belangrijk?

Vergelijkbare berichten

23 reacties

  1. Het huishouden is ook niet mijn fijnste klusje. Maar als je liever leeft in een "schoon en opgeruimd" huis zul je wel moeten. Jij leert je kinderen zelf hun spullen op te ruimen en hun slaapkamer 's morgens netjes achter te laten. Maar als je als moeder je kinderen na schooltijd in dezelfde rommel ontvangt dan toen ze naar school gingen...........dan krijgen die kinderen weinig van een huishouding voeren mee. Onze zoon woont in een leuk appartement en is alleengaand, eigenlijk een moderne kluizenaar. Hij heeft een gewone werkweek in een timmerfabriek. Ik mag hem soms helpen met het wassen van de vitrage maar voor de rest doet hij alles alleen. Koken, de was doen, de buitenboel, de tuin enz. enz.En ieder kan binnenkomen. Het is er netjes. Maar toen hij nog thuis woonde meende hij dat veel dingen niet hoefden. Dus komt het inzicht ook als ze zelf de touwtjes in handen moeten houden.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

  2. En laat ik onze dochter niet vergeten! Ze ging erg vroeg "op kamers" voor haar studie. Ze moest koken en opruimen enz. enz. Nu is ze partner, moeder van twee kinderen en bewust thuisblijfmoeder. Ondanks een HBO-opleiding. Maar ze bakt voor anderen prachtige taarten (Taart met Passie) en moet dus ook haar huisje brandschoon houden.
    Zelf kleding naaien en breien doet ze niet. Maar af en toe wel een haakwerkje.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrrie

  3. Ja. Ik heb mijn kinderen bepaalde dingen bewust geleerd. Bij Zoon ging dat iets minder, die maakte dan het geintje dat -ie wel zou trouwen met een meisje die dat allemaal kan...Maar als ik jouw berichtje zo lees, wordt dat hard zoeken;-)Dochter heeft er erg veel plezier in gehad om het huishouden onder de knie te krijgen en heeft hier en bij mijn ouders veel gewerkt. Ook met koken zijn we vroeg begonnen en dat kan ze nu prima! Zoon moest van mij ook leren huishouden en koken maar dat heeft zoals gezegd wat meer voeten in de aarde gehad. Ik heb hem uitgelegd dat hij gewoon goed voor zichzelf moet kunnen zorgen en daar hoort ook bij dat hij zijn eigen overhemden kan strijken en aardappelen moet kunnen schillen en koken. Heel af en toe verbaast hij ons door iets lekkers te maken in de keuken. In principe weet hij nu wel hoe het moet. Het is meer het feit dat hij het niet leuk vindt om te doen.

  4. @ Johanna,
    Ik ken veel gezinnen, alletwee fulltime werkend met kinderen. Druk genoeg zou je zeggen maar deze echtparen staan 's morgens om half zes hun huishouding te doen. De was wegwerken, maaltijd voor 's avonds voorbereiden, en alle HH klussen die je maar bedenken kunt.
    Met de kinderen ontbijten, trommeltjes maken. En dan gaan ze naar hun werk.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

  5. Ik geloof niet dat informatie op het Internet veel helpt wanneer zekere alledaagse vaardigheden ontbreken. Die vaardigheden zijn in de meeste gevallen "not taught but caught", d.w.z. ze worden je thuis onbewust aangeleerd omdat je het hebt zien doen. Mijn moeder kookte slecht en mensen werden hooguit uitgenodigd voor koffie en thee met iets erbij van de bakker. Schoonmaken deed ze goed en ik weet dus hoe het moet. Koken heb ik vooral geleerd in mijn au pair tijd in Engeland en Frankrijk. Haken en breien en borduren hebben mijn dochters op school niet meer geleerd; ik heb wel mijn best voor ze gedaan, maar zonder de discipline van de handwerkles op school hadden ze daarvoor niet het uithoudingsvermogen. Het hoofd van de school van mijn oudste dochter verklaarde hooghartig dat er op haar school geen naaimachine of fornuis meer te bekennen was want "dit was een school voor intelligente meisjes die mettertijd best in staat zouden zijn een patroon of een recept te volgen". Recepten volgen doen ze maar volgens een patroon naaien?
    Ho maar! Er zitten nu steeds meer kinderen op school die van huis geen enkele routine meer bijgebracht wordt. Ontbijten doen ze op school of de opvang, mes en vork kunnen ze niet hanteren want ze zijn gewend kleine hapjes en lekkernijen met de vingers te eten en aan tafel zitten doen ze ook niet want vaak zijn ze zo klein behuisd dat er geen ruimte is voor een tafel met stoelen. Wie zijn kinderen een goed voorbeeld geeft en vaardigheden bijbrengt doet ze een grote dienst.

  6. Ik ben van mening dat met name in het VWO en HAVO onderwijs wel eens wat meer aandacht besteed mag worden aan het 'echte' leven. Die kinderen (ik was er zelf een) komen met een hoofd vol kennis van economie van school, maar weten niet hoe ze schulden moeten vermijden. Ze weten alles van scheikundige proeven, maar niet hoe ze aardappels moeten koken. Of zuinig met een huishoudbudget kunnen omspringen.

    Waarom wordt intelligente kinderen niet OOK wat praktische zaken aangeleerd op school? Waarom alleen maar theorie?

    Natuurlijk ben je als moeder/vader ook verantwoordelijk. Laten helpen met afwassen, helpen met koken, zelf eens iets bakken, leren omgaan met geld, de eigen kamer schoonhouden...kinderen moeten langzamerhand gewoon leren hoe het werkt. En als je ze als moeder alles uit handen neemt maak je ze niet zelfstandig.

    Maar in mijn ogen zou de school hier meer in kunnen betekenen. Ook op het niveau van kinderen die heel goed kunnen leren.

  7. Ik ben op mijn 18e bij mijn liefje gaan wonen en heb altijd alles zelf gedaan. Zo moeilijk is het allemaal niet.

    Zelf dingen maken en bakken is later gekomen toen ik me er in ging interesseren. Juist dankzij internet weet ik hoe ik een pizza moet maken, of wasmiddel, of een goeie cake, hoe ik vieze kranen schoon krijg, kruidjes kan kweken en heel vieze vlekken uit witte kleertjes krijg. Enzovoort.

    Als je een beetje fatsoenlijk wilt eten en in een schoon huis wilt wonen moet je toch zelf aan de slag en gewoon dingen proberen.

    Meisje van twee moet hier gewoon opruimen als ze iets anders wil en zit rustig een uur op het aanrecht om mee te helpen. Dat gaat tot heden wel de goede kant op :)

  8. Ik heb drie zoons, maar die hebben altijd meegeholpen. Nu ze op zichzelf wonen, doen zij hun eigen huishouden, samen met hun vriendin.
    Het is niet alleen een vrouwenzaak.

    Zij waren thuis wel wat makkelijker, dan nu ze het huis uit zijn.

    Liefs Frederique

  9. Onze zoon is 8 en heeft een paar kleine taken. Zijn eigen was in de wasmand stoppen, speelgoed opruimen beneden en op zijn kamer, de hond 1 keer per dag uitlaten (alleen of met ons), helpen afruimen etc.

    Helpen met koken en afwassen vindt hij leuk en biedt hij regelmatig zelf aan. En ook brengt hij het verzamelde glas naar de glasbak.

    Ben benieuwd als hij in de pubertijd zit ;)

    Groetjes kasboekvrouw

  10. Ik - dertiger - ben nog altijd blij dat ik vroeger heb leren handwerken. Ik brei af en toe eens sokken en stop de gaten die daar na verloop van tijd in komen ook wel eens.
    Huishouden heb ik van huis uit niet echt geleerd, maar met vallen en opstaan is het toch nog goed gekomen.

  11. ik ben 35. Mijn moeder heeft altijd part-time gewerkt. Toen ik naar het middelbaar ging, zelfs enkele jaren full-time. Bij ons was het gewoon om mee te helpen, zeker in de vakanties. Dus koken, strijken, poetsen, ramen lappen, afwassen, boodschappen doen, deden we thuis ook. Hoef je toch niet op school te leren? Mijn moeder kon goed breien, maar niet zo goed naaien. Ik heb enkele jrn gld een naaimachine gekocht en ben op naailes gegaan. Als je ergens interesse voor hebt, leer je het ook wel.
    groetjes Liesbeth

  12. Mijn kids helpen lekker mee in het huishouden laats dacht ik dat ze alles onder controlle hadden werd er iets gekookt zonder water.
    Ja dat had je niet verteld mama haha.

  13. Toen ik uit huis ging had ik geen idee wat het huishouden allemaal inhield. Maar ik leerde heel erg snel. Want ik had en heb een hekel aan rommel en stof en ik vind het erg leuk om te koken en bakken. Onze oudste gaat waarschijnlijk binnen nu en een half jaar op kamers, ze kan schoonmaken, en ook koken kan ze een beetje. Ik had het er toevallig gisteren over dat het misschien een goed plan is haar te leren hoe je nog wat gemakkelijke gerechten op tafel kunt zetten. Maar ik leef ook nog steeds en ik krijg nooit klachten, dus...

  14. Ik denk dat het niet zozeer met "kunnen" te maken heeft maar meer met hoe je tegen de dingen aankijkt. Als je voor een lage prijs leuke kleding kunt kopen waarom zou je dan een paar avonden druk zijn met verstellen of iets maken? (stof en benodigdheden zijn ook duur) En veel dames hebben de tijd niet om schoon te maken volgens een bepaald schema of om 4 uur bezig te zijn met een gerecht. Dat betekend niet dat dat ze het niet kunnen volgens mij. En idd kan je zelf ook veel leren dmv internet of het gewoon doen!

  15. Tja, ik ben dus zo'n kind van een feministische babyboom moeder en vader...maar ik kan heel goed huishouden! Ondanks dat ik helemaal geen feministe ben (het woord alleen bezorgd mij al kippenvel), leer ik ook mijn zoons gewoon het huishouden. Het is eigenlijk gewoon zo iets als leefregels aanleren. Overigens (voor Meibloempje) heeft mijn op 5vwo zittende dochter vandaag helemaal alleen gekookt waar ze zelf de boodschappen voor heeft gedaan (zo goedkoop mogelijk), breien er al twee van de kinderen en naaien op de naaimachine kunnen ze ook, behalve de jongste die is gewoon nog te klein. Ze zijn dol op gekke klussen als ramen lappen en de schuur opruimen dus ik heb geen klagen! Ik denk dat je gewoon uit moet stralen dat je het zelf ook leuk vindt om huis te houden en dan nemen ze dat vanzelf wel over. En, voor de wanhopige moeders onder ons; ik had een superslordige zus die plots in een brandschone huisvrouw veranderde toen ze haar eigen huisje ging bewonen. Er is dus altijd nog hoop haha!

  16. Ik heb inderdaad geen huishouden van mijn moeder geleerd. Althans niet bewust. Gaat mijn interesse niet zo naar uit, nog steeds niet, een noodzakelijk iets, meer niet. Toen ik op mezelf ging wonen, heb ik wel eens wat gevraagd. Je doet gewoon en als het niet lukt, vraag je het.
    Zo ook mijn dochter. Totaal andere manier van werken. De grote lijnen en de details overslaan. We zijn precies het tegenovergestelde. Ik ben teveel op 1 m2 bezig terwijl zij de kamer dan al 'klaar' heeft.

  17. Ja ik ga Prinses en Zonnetje straks wel huishoudelijke taken leren. Maar ben zelf niet in alle dingen even geweldig. Een plant leeft niet lang in mijn buurt en ramen lappen weiger ik net zo lang tot manlief het doet. De kindjes krijgen wel lekker en gezond te eten en dat vind ik weer heel belangrijk.

  18. Jazeker!!! Ondanks dat mijn eerste kind een knul is (nu bijna 5) weet hij wel degelijk wat voor verschil er in een schoonmaakdoeje of een zeem zit. Niet dat hij de ramen al doet, maar hij vraagt bijvoorbeeld wel geregeld of hij mama mag helpen met stofzuigen, of ruimt zonder dat ik het vraag de gemossrte druppels met de vaatdoek van tafel. Met twee wilde hij zelfs al mama helpen met het vullen van de wasmachine! ;o)

    Als ik de keuken in duik klimt hij meestal direct bij me op het aanrecht en geniet of doet mee met het klaarmaken van de groenten en/of het vlees. Zelfs het snoepen van de rauwe groenten doet hij stiekem met me mee... ;o) En hij vraagt me nu al geregeld of hij mee mag helpen met het zelf maken van babyhapjes. De baby moet nog geboren worden! ;o)

    Of het zo blijft weet ik natuurlijk niet, maar hij zal toch echt zelf ook een paar dingen uit moeten voeren. Zelfstandigheid en de wijsheid over hoeveel tijd en energie een goed huishouden kost, dat mag/kan ik hem toch wel bijbrengen?

    Goede post!

  19. Ja ik heb alles op de Huishoudschool geleerd,koken wassen strijken,we moesten b.v. de handdoeken borstelen om ze zacht te maken.

    We hebben het een tijdje minder gehad maar omdat ik alles kan koken wat ik wil (en anders even googelen)kwam ik gelukkig wel uit met m'n budget.

    En ja dat leerde ik m'n kinderen ook,4 jongens en 1 meisje,koken schoonmaken en vanaf 14 jaar strijken,je zal toch als meisje zo'n verwend jong treffen die nog geen ei kan bakken!

    Teunie vind ik geen goed voorbeeld,wecken en zo waarom zou je met een diepvries en supermarkt om de hoek,ik borstel ook geen handdoeken meer ,simpel omdat ik liever meer vrije tijd wil hebben.

  20. Natuurlijk kun je er alleen voor kiezen om fulltime huisvrouw of huisman te zijn als je een partner hebt die wel een betalend beroep heeft. Ik als alleenstaande heb die luxe niet. Er zal naast het huishouden ook gewerkt moeten worden. En aangezien ik door mijn werk in de schoonmaak al een groot deel van de dag huishoudelijk werk doe geef ik eerlijk toe dat ik als ik thuiskom niet barst van enthousiasme om mijn hele huis op de kop te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.