Teunie Luijk: boek 'Dat doen we zelf wel!'

thumbnail

 

Ken jij Teunie Luijk? Ze is bekend van haar blog Eenvoudig leven. Op dat blog schrijft Teunie Luijk over haar grote gezin, hoe ze het huishouden doet en hoe ze haar leven leidt.

Negen jaar geleden schreef ik een review van haar boek Dat doen we zelf wel!

Teunie Luijk: Dat doen we zelf wel

Zoals Het Kleine Huis op de Prairie en de Waltons bij menigeen een warm gevoel oproepen, zo doet  het boek 'Dat doen we zelf wel!' van Teunie Luijck dat ook. In dit boek schrijft Teunie over haar manier van zuinig leven, en de organisatie van een groot gezin.

In een wereld waarin de ene gadget na de andere je om de oren vliegt, 'scoren' en jezelf 'laten zien' voorop staan, biedt het boek van Teunie Luijk soelaas. Het is een andere, vriendelijker wereld. Een wereld van huiselijkheid, saamhorigheid en gezinswarmte.

Dat doen we zelf wel prettig leesboek als naslagwerk

Teunie Luijk slaat  slaat twee vliegen in één klap met haar boek: het is tegelijkertijd een handig naslagwerk om dingen in op te zoeken, én een fijn boek om gewoon te lezen. Het boek is gerangschikt in maanden, en onderwerpen. Dus ook als je niet zo veel tijd hebt, of een ernstig beschadigde aandachtspanne door je kinderen, is het makkelijk om te lezen. Dan lees je bijvoorbeeld alleen eventjes 'Oktober'!

Onderwerpen die behandeld worden zijn onder andere: kinderfeestjes, kindertraktaties, inwecken, boodschappen doen, vakantie-uitjes en zuinig met energie omgaan. Zie ook mijn post over de weckpot!

Conclusie over Dat doen we zelf wel van Teunie Luijk

'Dat doen we zelf wel!' is een aanrader. Het leest gezellig weg, en het is nog handig en praktisch ook.

Ik vond het heerlijke troostliteratuur.

Praktische informatie

Koop Teunie's boek voor 13,95 op Bol.com! Ook kun je het daar al tweedehands, voor een tientje aanschaffen.

Teunie Luijck

Teunie Luijk 2020

Anno 2020 houdt Teunie Luijk haar blog Eenvoudig Leven nog steeds actief bij. Er wonen nog zes van de tien kinderen thuis. Onder haar profielfoto vertelt ze wie ze is, en schrijft onder andere:

'Ontdek hoeveel rust het geeft om met weinig tevreden te zijn. Ontdek hoe bevrijdend het is om niet mee te doen met de gekte van onze maatschappij. Ontdek hoeveel ruimte je zo creëert voor de echt belangrijke dingen in dit leven.'

Een mooi portret van Teunie Luijk, en hoe het allemaal begon vind je op de website van Trouw.

Teunie Luijk webshop

Teunie heeft inmiddels ook een webshop: de Eenvoudig Leven Shop. Er is heel wat leuks te koop in Teunie Luijks webshop. Je vindt er onder andere:

 • Noten en zuidvruchten
 • Bakmixen voor brood en taarten. Erg leuk en handig voor als je zelf brood wilt bakken!
 • Zeep
 • Kandelaars
 • Appeldeler en een appelschiller
 • Bakappier
 • Bakvormen
 • Aromatische olieën
 • Deodorant Forever Fresh
 • Aluin stick
 • Flossdraad
 • Billendoekjes
 • Boeken
 • Thee

Kortom, het is leuk om eens rond te neuzen. Ook voor cadeautjes. Je kunt in de webshop van Teunie Luijk betalen bij afhalen, maar ook via Paypal of iDeal.

Hieronder zie je Teunie bij de feestelijke heropening van haar webshop:

Erg gezellig om te kijken, en ik krijg er helemaal zin van om haar winkel in het echt te bezoeken!

Teunie Luijk recepten

Omdat Teunie veel maakt, deelt ze ook regelmatig haar recepten op haar blog Eenvoudig Leven. Je vindt een deel van de Teunie Luijk recepten in de rubriek recepten op haar blog. Maar die gaan maar tot 2017. Je kunt ook Google gebruiken en daar Teunie Luijk recepten intypen. Dan vind je ook een recept uit 2018.

Een aantal recepten heeft Teunie ondergebracht op een apart blog: Eenvoudig Lekker, maar daar staan er niet zoveel.

Tip: Je kunt een workshop volgen bij Teunie

Teunie geeft tegenwoordig ook workshops! Je kunt je online opgeven.

Tot slot

Ik vind Teunie een prachtig voorbeeld van een thuisblijfmoeder die laat zien dat je heus niet per definitie stilstaat in je ontwikkeling als je fulltime voor je kinderen en huishouden zorgt.

Integendeel.

Ken jij Teunie's blog Eenvoudig Leven?

Leestips

Similar Posts

35 Comments

 1. Ik heb het van de week gesigneerd opgestuurd gekregen van Teunie, nog niet helemaal gelezen maar ben er wel erg blij mee, veel bruikbare tips.

  gr. Anita

 2. Ik heb het boek al gelezen en weer verkocht via Marktplaats.Je kan wel alle boeken bewaren die je gelezen hebt.Dit is 1 van mijn goede voornemens,als ik een boek gelezen heb verkopen die handel.
  Was inderdaad een fijn boek om te lezen,alleen vondt ik veel onderwerpen het zelfde als het blog van Teunie.Zeker een mooi naslagwerk.Veel leesplezier voor degene die dit boek nog willen of gaan lezen.
  Groetjes Alexandra

 3. Ik heb het boek ook en gelezen. Ik weet nog niet of ik het bewaar. In ieder geval heb ik wel wat aan wat tips en de recepten. Wel is het zo dat veel hetzelfdei s als haar blog, maar dat is logisch. Ik vind het een aanrader!

 4. Ik vroeg me ook al af of het boek een echte aanvulling is op het blog, want ik volg Teunie ook al een tijdje. Als er niet echt veel nieuwe tips in staan, wacht ik liever tot het in de bieb ligt. Op die manier kan ik dan toch 12,50 (+porto?) besparen. Voor directe inspiratie kijk ik graag op haar blog, maar ook op veel andere blogs en bijvoorbeeld in de boeken van Marieke Henselman (ook in de bieb te vinden).

  Pauline
  thuismetkinderen.blogspot.com

 5. Zeker, ik 'ken' Teuni al vanaf de Gulden Gulden groep. Dus al meer dan 20 jaar.Toen woonde ze nog op een flat met 6 kinderen. Nu heeft ze er 10.
  Heel veel van haar geleerd en ik bewonder haar enorm. Het boek kocht ik toen get net uit was. Ze heeft ook een Facebook groep.
  Leuk om haar nieuwe webshop eens te zien. Ze woont te ver weg om even te kijken, maar een filmpje is zo leuk!!!

 6. Haar nieuwe workshop persoonlijke verzorging ga ik me nog eens voor opgeven. Ik maak al veel zelf maar extra info en tips is altijd leuk

 7. Ja, ik volg haar blog. Maar ik geef toe dat ik niet al die dingen doe die zij doet. Wel leuk om te lezen, maar ik vind het te veel moeite om zelf te doen. Een fles wasmiddel is toch sneller gekocht dan zelf gemaakt:).

  1. :-) En dat vind ik nu juist niet! Dit is een van de tips die ik al jarenlang toepas. In de tijd dat je de zeep raspt, kun je niet eens je jas aantrekken en je fiets uit de garage pakken.

   Ik vond het een heel leuk boek, veel herkenbare dingen en veel nieuwe tips. Ik vind haar handig, slim en gedisciplineerd. Daar kom je een eind mee, zoals uit haar blog ook wel blijkt. En ze lijkt me ook bijzonder aardig!

 8. Ik volg haar blog al jaren met veel plezier. Soms maak ik een van haar recepten, (vooral de rabarbercake is een aanradertje). Ook bestel ik via haar webshop allerlei producten.
  Ik ben een echte fan!😊

  1. Sorr, maar ik kan ook met de beste wil van de wereld niet zien wat hier eenvoudig aan is. Ik heb haar blog een tijdje gevolgd, maar ergerde me groen en geel aan haar gevlieg en gejakker van hot naar her. Haar kinderen brengt ze van de ene therapeut naar de andere logeeradres. Lijkt me niet echt gezond. Misschien dat echte aandacht voor haar gezin beter uitpakte.
   Ze heeft zeker leuke ideeën en eenvoudige uitjes, maar die hebben heel veel mensen.

   'In een wereld waarin de ene gadget na de andere je om de oren vliegt, ‘scoren’ en jezelf ‘laten zien’ voorop staan, biedt het boek van Teunie Luijk soelaas. Het is een andere, vriendelijker wereld. Een wereld van huiselijkheid, saamhorigheid en gezinswarmte.'

   Je zelf laten zien: Daar is ze volgens mij behoorlijk mee bezig ;-(

   Sorry voor mijn negatieve inbreng, maar het moest me even van het hart.

  2. Daar ben ik het helemaal mee eens een paar dingen snap ik niet:
   Om 5 uur de wekker zetten waarom?
   Het sjouwen met balen meel
   De hulp die ze nodig heeft van vooral Maria met al het inpakwerk
   De rol van man Willem: heeft hij handen aan zijn lijf behalve het klaargemaakte lunchpakketje in ontvangst nemen?

   Mijn oma had 14 kinderen en mijn moeder heeft weinig van haar gezien behalve dat ze altijd aan het werk was alleen toen was de tijd ernaar maar tegenwoordig?

  3. Helemaal mee eens. Ik kende haar blog niet. Even wat gelezen maar nee, eenvoudig leven is het niet. En ze verdient toch geld met alles. En elke publiciteit is gunstig. Die aandacht gaat niet naar haar kinderen. En alle grote gezin aandacht tegenwoordig.....terwijl de aardbol al zo vol is.

 9. Eenvoudig leven gaat soms vanzelf als je niet anders kunt. Dit is aan mij niet meer besteed, ben al oma inmiddels, en dit soort tips en trucs, ben ik al ver voorbij, hahahaha al bijna 11 jaar.

  Oh, en nee, ken haar niet, interesse heb ik er dus ook niet in, omdat ik er niet meer in zit, heerlijk! The afterlife :P

  X

 10. Al heel wat jaren lees ik het blog van Teunie, met veel plezier. Hoe zij haar grote gezin & haar succesvolle webshop runt, ik zou er de energie niet voor hebben ! In tegenstelling tot de reactie hierboven heb ik het idee dat haar man Willem wel degelijk zijn handen laat wapperen. Net als haar kinderen, zo leuk om te lezen hoe iedereen meewerkt bij de verhuizing en het opknappen van hun huis. Ook als er narigheid is schrijft zij daar op haar eigen manier over, zij bepaald wat ze naar buiten brengt over haar gezin.
  Ik hoop dat ze nog lang zal doorgaan met haar blog !

 11. Ik heb het boek van Teunie dan wel niet gelezen, doch wat ik over haar vind op internet zie ik wel een aantal herkenningspunten die kenmerkend zijn voor gezinnen waar slechts een kostwinner is. Je wordt erg creatief een leert roeien met de riemen die je hebt. Uitzonderingen daargelaten is het leven van een salaris in de huidige tijd bijna niet meer mogelijk. Best wel jammer.
  En of er met het zelf bakken van brood te besparen valt trek ik in twijfel. Een zak meel van 25 kilo inclusief verzenden kost € 30,-
  Mijn recentelijk aangeschafte broodoven waarin ik 3 broden kan bakken kostte € 700,-. Deeg mengen doe ik met de hand. Wekelijks bakken voor een gezin is een spiraalmixer wel aan te raden. Een degelijke die 5 kilo deeg aan kan kost tussen de 500 en 700 Euro. Stroom en afwassen komt daar nog bij, gemakshalve laat ik de factor arbeid buiten beschouwing.
  Het voordeel is dat je enorm kunt variëren en de smaak is meestal uitstekend, zeker als je het werken met zuurdesem onder de knie hebt.
  Als je er lol aan hebt of bakken is je hobby dan is dat geen enkel punt. Gaat het echter om bezuinigen dan vind ik het allemaal erg wrang als je voor € 0,99 een prima tijgerbrood kunt kopen bij de Aldi.

 12. Ik ken haar blog niet maar ik ga zeker eens kijken. Ik ben dol op grote gezinnen! Had ik zelf ook wel willen hebben. Volgens mij kwam ik zo ook bij jou terecht. Vroeger al, toen je kinderen nog klein waren ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.