Zelf brood bakken in de oven met mix van de Lidl

zelf brood bakken
Brood uit de springvorm

Zelf brood bakken.

Ik heb het in mijn Broodbakfase wel een half jaar lang gedaan.Zelf brood bakken leek me destijds erg leuk. Ik had zelfs een broodbakmachine.

Maar het vervelende was dat niemand mijn zelfgebakken brood echt lekker vond. Behalve mijn man. En na een tijdje stopte ik daarom met zelf brood bakken. Ik kocht mijn brood weer in de supermarkt.

Maar dit weekend is zelf brood bakken weer actueel bij ons in huis. Mijn man heeft bij de Lidl namelijk een zak Pain Paysan van Rivercote gekocht. En daarmee is hij als een wilde aan het bakken geslagen. Zijn eerste brood bakte hij met een springvorm. De tweede met een rechthoekig cakeblik.

Zelf brood bakken in de oven

Met één zak broodmix van de Lidl kun je twee keer zelf brood bakken.

 1. Doe 500 gram (dat is een halve zak) in een bak.
 2. Voeg 350 lauw warm water toe.
 3. Kneed dit met een mixer op de hoogste stand. Houd dit vier minuten vol. Mijn man gebruikte eerst de gewone haken, die we ook voor cakedeeg gebruiken. Alles kleefde vast. Pas toen hij de júiste haken, namelijk de kneedhaken gebruikte, ging het goed.
 4. Nu moet het deeg 30 minuten rusten op een rustige plek. Mijn man ging ondertussen Star Trek kijken...
 5. Doe het deeg in een ingevet bakblik. Dat kan een cakevorm zijn, maar ook een ronde springvorm.
 6. Maak een lepel nat, en strijk daarmee het deeg glad.
 7. Zet het deeg weer op een warme plaats en wacht nu 45 minuten. Dit is trouwens erg leuk om te zien! Ik snapte ineens waar de uitdrukking: 'Het rijst de pan uit!'vandaan kwam!
 8. Zet nu het blik met brooddeeg onderin de oven. Een electrische oven zet je op ca. 230 graden. Mij man dacht dat wij een electrische oven hadden in plaats van een hete lucht oven. Een hete lucht oven moet op 200 graden! Daardoor werd zijn eerste brood op z'n zachtst gezegd een beetje te krokant.
 9. Zet de kookwekker op zestig minuten. Zo lang moet het brood bakken.

Het zelfgebakken brood is een grote hit bij ons thuis. Iedereen smult ervan. En duur is het niet. Eén zo'n zak broodmeel van de Lidl kost 1,29. Je betaalt dus 65 cent voor een versgebakken broodje.

zelf brood bakken
Brood uit de cakevorm

Zelf brood bakken: wat zit er in de mix van de Lidl?

Toen ik destijds zelf brood bakte gebruikte ik daarvoor bloem, gist, een snufje zout en water. Soms deed ik er ook een pilletje vitamine C in. Want door het ascorbinezuur schijnt het brood lekkerder te worden. Maar in de mix van de Lidl zitten heel wat meer ingrediënten. Mensen die echt heel puur zelf brood bakken zullen deze mix daarom waarschijnlijk niet willen.

 • Tarwemeel (75%)
 • Roggemeel (16%)
 • Gedroogd roggezuurdeeg
 • Gejodeerd zout
 • Gedroogd gist
 • Rijsmiddelen: glucono-delta-laction en natriumwaterstofcarbonaat,
 • Dextrose
 • Gerstemout
 • Meelverbeteraar: ascorbinezuur

Lees ook mijn posts over de milieuvriendelijke Lidl green bag! en meel kopen.

Wist je dat ze bij de Lidl ook broodbakmachines verkopen? Hieronder een foto van een Lidl broodbakmachine:

lidl broodbakmachine

Hoe zelf brood bakken?

Leuk dat je brood wilt gaan bakken! Hieronder vind je een stappenplan voor het maken van brood:

Stap 1: Ingrediënten

Verzamel alle ingrediënten die je nodig hebt.

 • 500 gram bloem (tarwebloem of een combinatie van meelsoorten)
 • 10 gram zout
 • 7 gram droge gist of 20 gram verse gist
 • 300 ml lauwwarm water
 • eventueel extra smaakmakers zoals zaden, noten, kruiden, etc.

Stap 2: Deeg maken

Meng de bloem, gist, zout, suiker en eventuele melk in een grote kom. Voeg geleidelijk water toe en roer het mengsel met een lepel of spatel. Kneed het deeg vervolgens met de hand of met een keukenmachine. Het deeg moet soepel en elastisch zijn.

Stap 3: Rijzen

Doe het deeg in een ingevette kom en dek het af met een vochtige doek of plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek rijzen, bijvoorbeeld in een oven die op een lage temperatuur staat (rond de 30-40 graden Celsius), tot het deeg in omvang is verdubbeld.

Stap 4: Vormen

Haal het deeg uit de kom en kneed het kort door. Vorm het deeg in de gewenste vorm, bijvoorbeeld een brood of een bol, en leg het op een ingevette bakplaat.

Stap 5: Tweede rijs

Laat het gevormde deeg opnieuw rijzen op een warme plek tot het in omvang is verdubbeld.

Stap 6: Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Stap 7: Bakken

Bak het brood in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte van het brood. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Stap 8: Genieten van je zelfgebakken brood.

Snijd het brood in plakken en geniet van je zelfgebakken brood!

Ik hoop dat je hiermee aan de slag kunt en veel succes en plezier hebt met het bakken van brood!

Brood bakken in de airfryer: dat gaat een stuk sneller

Stel nou dat je geen oven hebt en ook geen broodbakmachine. Dan kun je altijd nog brood bakken in de airfryer! En het gaat nog sneller ook dan in een gewone oven.Als je brood wilt bakken met de airfryer, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Een veelgebruikt recept voor brood in de airfryer is focaccia. Je kunt gewoon de stappen volgen van een brood bakken die hierboven beschreven staan. Alleen zet je nu als het brood voor de tweede keer gerezen is de airfryer aan. Verwarm de airfryer voor op 190 graden celsius

Een focacciabrood is klaar in slechts 15 minuten! Heb je geen airfryer, maar wil je er wel eentje? Dan is de Action airfryer een goede optie.

Brood bakken met een broodbakmachine

Hieronder een filmpje waarin je ziet hoe zelf brood bakken met een broodbakmachine gaat. Opvallen is dat je met onderstaande methode maar 2 ingrediënten nodig hebt: broodbakmix en water! Deze methode is dus een stuk makkelijker dan het stappenplan voor zelf brood bakken hierboven.

Boek over zelf brood bakken

Wil je nog meer recepten om zelf brood te bakken? Dan is onderstaand boek een aanrader. Het leuke vind ik dat je er geen broodbakmachine voor nodig hebt. In dit boek staan recepten voor brood uit eigen oven!

zelf brood bakken
Dit boek is te koop op bol.com!

Meer weten?

Wil je meer maken in de oven? Lees dan eens mijn post Gehaktbal uit de oven!

Similar Posts

8 Comments

 1. Ik bakte het wel eens met de broodbakmachine, dat viel hier wel in de smaak. Het werd alleen zo snel oud, eigenlijk was het de volgende dag (of van ochtend naar avond) al niet meer te pruimen. Wij kregen het met z'n 2-en nooit op tijd op. Tegenwoordig eet ik bijna geen brood meer, dus ik bak het niet meer. De bbm gebruik ik overigens nog wel, o.a. voor pizzadeeg!

 2. Ik bakte hier vroeger ook ons brood en deed dat met de hand. Hier werd het brood graag gegeten. Sinds ik weet dat ik coeliakie heb, bak ik geen brood meer.

  Ik heb een heel eenvoudig, snel en voordelig recept uit de Tightwad Gazette. Het heet Cuban Bread. Destijds maakte ik het graag en iedereen vond het erg lekker. De smaak lijkt op stokbrood, maar dan met meer brood en minder korst. Als je het recept wilt dan stuur ik het je wel toe.

 3. Ik bak ook zelf ons brood, maar laat ik nu net dat broodmeel van de Lidl niet lekker vinden.(ook redelijk vast)
  Toch niet met mijn broodmachine. Ik gebruik vnl het meel van Aveve, All-in-one. Makkelijk ,lukt altijd en zeer lekker.(is Belgisch, misschien niet in Nl verkrijgbaar). Groetjes uit B.

 4. Inmiddels heb ik een Kenwood KMX om deeg te kneden. Voor de gasten gebruik ik half Lidl en half meel plus een zakje droge gist en theelepel zout.
  Ik bak broodjes van 70 gram en het heeft lang geduurd voordat ik begreep dat je niet op de tijd moet letten, maar kijken of het deeg twee keer tot drie keer zo hoog is geworden,
  Voor broodjes gebruik je iets minder water dan voor een brood.
  Zonnebloempitten maken het broodje af.
  Kostprijs is naar beneden gegaan, gelukkig heb ik meer tijd, dus doe ik dat.

  1. Iedereen vindt dit broodje lekker. Voor mezelf gebruik ik half spelt, half volkoren van de molen, veel voedzamer.
   Meel van de Lidl is 1,29 voordelig. Ik vind er veel zout inzitten,

 5. Ik heb het ook een tijdje gedaan, maar ik vond het zo´n gedoe op een gegeven moment dat ik er maar gestopt ben.

  Love as always
  Dimario

 6. Mijn ex bakte vaak brood. Vooral zijn kaasuienbrood was heerlijk. Zelf vind ik het teveel moeite. Ik had ooit een taartenbakfase en koekjes-bakkenfase. Nu bak ik eigenlijk nooit meer iets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.