Reacties

Vitamines en vitaminepreparaat: nodig of niet? — 22 reacties

 1. Wij slikken geen aanvullende vitaminen, hebben ze ook niet in huis.
  Eten genoeg groente, fruit, zuivelproducten, brood, vlees etc., bewegen voldoende en zijn redelijk veel in de buitenlucht om niets extra's aan onze voeding te hoeven toevoegen.
  Een verkoudheid voorkom je daar volgens mij toch niet mee, want dat is tenslotte een virus en dat komt je wel of niet aanwaaien.
  Ik kan me goed voorstellen dat je in bepaalde situaties, zoals bij een zwangerschap of op oude leeftijd, wel iets moet slikken of zelfs per spuit ingediend moet krijgen. Veel oude mensen krijgen bijvoorbeeld veel te weinig voedingsstoffen binnen omdat ze (te) weinig eten.

 2. Als je wat koopt ook altijd letten op de eenheden die de tabletten bevatten. In de goedkope zit ook maar heel weinig dus moet je er 3-6 innemen, terwijl dezelfde hoeveelheid in een duurdere in 1 tablet zit. En van te voren weten wat je wil slikken en in welke hoeveelheid.

  Vooral de Vit.B's kan je teveel in lichaam hebben en kan dat weer klachten veroorzaken.

  Ik slik wel Vit D extra, omdat de aanbevolen hoeveelheden zijn aangepast door een organisatie die dit onderzoekt (ben vergeten welke).

  En een multi-pil voor ouderen. Ik eet gezond maar niet veel van alles, vrijwel geen brood bv.

  • Bedankt voor de aanvulling Lot: uiteindelijk zou je dan met duurdere vitamines dus nog goedkoper uit kunnen zijn als je er minder van hoeft te slikken.

 3. In Nederland hebben veel mensen een tekort aan vitamine D. We hebben een groot deel van het jaar te weinig zonlicht om zelf vitamine D aan te kunnen maken en in de zomermaanden jezelf insmeren met zonnebrandcreme zorgt ervoor dat je ook geen vitamine D aan kunt maken.
  Ik slik het grootste deel van het jaar vitamine D. Verder nog een multi waar B12 en jodium in zit. Als je heel weinig dierlijke producten eet, kun ke een tekort krijgen aan B12 en dat is heel vervelend. Mensen die vlees eten, krijgen dit trouwens ook als supplement want het wordt aan het voer van dieren toegevoegd.
  De jodium wil ik omdat ik glutenvrij eet. In glutenvrije producten zit vaak geen jodiumhoudend zout en ik gebruik verder ook niet veel zout.
  Ik heb verder altijd een pot zinkzuigtabletten staan. Als je een verkoudheid aan voelt komen, kan de zink je een extra weerstandboost geven. En omdat je het opzuigt krijgt je mond en keel meteen het grootste deel van de zink.

  Ik denk dat het best lastig is om alle vitamines en mineralen via je voeding binnen te krijgen. Bijna overal zit suiker in en dat werkt negatief op vitamines en mineralen. De grond waar ons voedsel wordt verbouwd wordt steeds armer vanwege het grootschalige gebruik van kunstmest.
  De aanbevolen hoeveelheid groente (twee stuks in Nederland) is erg laag, ook wordt er niet superveel groente gegeten.
  Ik schreef al eerder dat ik een beetje een gezondheidsfreak ben ;-P Ik heb een opleiding voedingsleer gedaan en ben al heel lang bezig met gezonde voeding en het experimenteren welke soort voeding het best bij mij en mijn gezinsleden past.

 4. Ik schijn een tekort aan vitamine D te hebben, hoewel ik veel buiten ben... Ik ga dus nog op zoek naar de goedkoopste / beste aanvulling. Stond dat in de meest recente consumentengids?

 5. Wat een interessant stuk om te lezen. Ik was bang het helemaal fout te doen, maar gelukkig niet ;-). Ik probeer met mijn eten genoeg binnen te krijgen. Helaas denk ik dat ik wel eens wat te kort kom, maar ik slik geen vitamines.

 6. Ik eet gezond maar neem toch 1, 2 of 3 keer per week (beetje afhankelijk van gezons ik me voel en de tijd van het jaar) een alles in 1 multivitamine. Dit doe ik omdat je toch nog wel regelmatig hoort dat het eten tegenwoordig veramd is in voedingstoffen. Zo hoop ik toch geen tekorten op te lopen.

 7. Ik heb altijd een aangeden citroen in de koelkast, en in de wintermaanden gaat er vaak een extra partje of schijfje in mijn thee, of frisdrank. Dat cind ik eerlijk gezegd ook gewoon lekker. Ik ben niet zo;n fan van vitamine-pillen. Te veel vitamine c kan trouwens ook leiden dot nare bijwerkingen. Geen dodelijk bijwerkingen, maar een beetje onprettig. Ik denk wel dat ik voldoende naar binnen krijg wat ik nodig heb, met mijn normale voeding.

 8. Interessant artikel! Ik slik zelf geen extra vitamines. Een tijd geleden heb ik bloed laten prikken en toen was alles in orde. Van sommige vitamines moet je ook 4 maanden niets binnenkrijgen wil je er een tekort aan hebben. Dus als je netjes groente en fruit eet krijg je die vitamines echt wel binnen. Toen ik op reis was in Azie heb ik wel vitamines geslikt. Ze eten daar namelijk weinig groente en veel hetzelfde fruit.

 9. Ik val in de categorie vrouwen 50 - 70 jaar en zou dus extra vitamine D moeten slikken, dat doe ik niet. Ik eet iedere dag een halve liter yoghurt maar dat is waarschijnlijk niet genoeg. Toch maar eens gaan kijken naar Vitamine D.

 10. Extra vitamine slik ik eigenlijk nooit. Ik eet gevarieerd en veel groente en fruit en dat zou voldoende moeten zijn.
  Die vitamine D krijg ik wel binnen via de roomboter die ik eet! Margarine heb ik nooit in huis.

 11. Ik slik wel Vitamines, vooral om mijn energiepeil wat op te krikken. Ik merk het direct als ik m'n multivitaminen niet neem. We eten wel heel afwisselend en gezond, maar toch lijkt het een chronisch tekort te zijn :).

 12. Zelf gebruik ik in het najaar/winter een multivitamine bruistablet met extra vitamine D, advies van de arts.
  Onze jongste dochter van vijf gebruikt ook een multivitamine voor kinderen en de oudste van acht alleen vitamine D op advies van de academisch kinderarts.

 13. Nou, vitamine preparaten werken echt wel en je kunt je er ook zeker beter door voelen. Maar je moet ze echt niet iedere dag gebruiken hoor, want hierdoor wordt je lichaam er wel helemaal van afhankelijk. Bijvoorbeeld Vitamine C als je dit iedere dag veel gebruikt maar dan ineens een paar dagen niet kan er zelfs een soort scheurbuik effect optreden.

 14. In de maanden met de R slik ik altijd een multivitamine. Niet dat ik geloof dat het echt helpt maar meer onder het mom; ' baad het niet, het schaad ook niet'. Onzin natuurlijk want een te veel aan vitamine is ook niet goed. Maat het idee dat ik iets synthetisch slik, vind ik dan toch eng. Misschien eens overwegen om het te veranderen.

 15. Ik geloof dat ieder mens anders werkt, een algemeen vitamine advies hoeft dus niet perse bij jou te passen.

  Dit jaar kwam ik erachter dat ik een chronische ziekte heb. Om mijn gezondheid en energiepeil zo optimaal mogelijk te houden, ben ik naar een orthomoleculair therapeut gegaan. Zij heeft een bloedonderzoek gedaan en kon me precies vertellen welke vitaminen en voedingssupplementen ik nodig heb. Ik ben nu bezig met het aanpassen van mijn eetpatroon en slik veel extra vitaminen. Voel me beter dan ooit :)
  Ook mijn orthomoleculair therapeut vertelde dat goedkoop vaak duurkoop is; de werkzame stof in goedkopere vitaminepillen is moeilijker op te nemen in je lichaam. Onder de streep met je dus meer pillen nemen, voor hetzelfde effect.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>