|

Vitamines en vitaminepreparaat: nodig of niet?

vitaminepreparaat

Is een vitaminepreparaat verstandig om te slikken?

Als het om vitaminepreparaten gaat heb ik altijd geleerd dat als je gezond eet, ze niet nodig zijn. Omdat je dan alle vitamines die je nodig hebt heus wel binnen krijgt. Vitamine tekorten zijn gelukkig zeldzaam. Ik heb dan ook geen vitaminepreparaten in huis.

Maar nu de ‘r’ weer in de maand is, merk ik dat ik er wel gevoelig voor ben. Want vitaminepreparaten beloven zulke fijne dingen! Zoals verbeterde weerstand, sterkere botten, meer energie, noem maar op. En als je lastige eters in huis hebt, dan geeft zo’n vitaminepreparaat een geruststellend gevoel. Je wilt bijvoorbeeld geen vitamine D tekort oplopen.

‘What’s not to like?’ zoals ze in het Engels zeggen.

Vitaminepillen: baat het niet, het schaadt ook niet. Toch?

Het klinkt zo handig: je neemt een vitaminepil en dan weet je zeker dat je alle benodigde stoffen binnenkrijgt. Baat het niet, het schaadt ook niet. Toch? Maar in de Consumentengids* las ik dat voor vitaminen geldt: genoeg is genoeg, en meer is niet beter. Sterker nog: voor een aantal vitamines is zelfs een maximale dosis vastgesteld. En die moet je niet overschrijden. Dat zijn onder andere: vitamine A, D, E, B6, Foliumzuur, Koper, Selenium, Zink. (In totaal zijn er 13 vitamines bekend).

Hoe zit het dan met die mooie beloftes op de potjes?

De EFSA, Europese Voedselautoriteit geeft regels wat fabrikanten van vitamines mogen beweren. Maar fabrikanten mogen dat in hun eigen woorden doen. En daar worden ze nogal creatief in. Een voorbeeld: De EFSA heeft gezegd dat je mag zeggen: ‘draagt bij tot instandhouding van normaal haar’. Maar fabrikanten maken hier bijvoorbeeld van: ‘Voor het behoud van glanzend haar’.

Synthetisch versus natuurlijk vitaminepreparaat

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen synthetische en natuurlijke vitaminepreparaten. En dan wordt er gezegd dat natúúrlijke vitaminepreparaten beter zijn. En daar betaal je dan ook vaak meer voor. Maar wat is eigenlijk precies het verschil?

Synthetische vitaminepreparaten zijn in een laboratorium gemaakt. Terwijl natuurlijke vitamines stoffen in de natuur zijn ontstaan en daar ook zo voorkomen.

Maar als synthetische vitamines dezelfde chemische formule en 3-D structuur hebben als natuurlijke vitamines, dan maakt het voor ons lichaam eigenlijk niet uit. Behalve vitamine E: daarvan wordt de natuurlijke versie echt beter in ons lichaam opgenomen.

Mijn vitamine gebruik

Tijdens mijn zwangerschappen heb ik wel vitaminepillen geslikt. Gravitamon om precies te zijn. Als je zwanger bent moet je immers foliumzuur slikken, en dat zat daar ook in. En ik vond het wel een fijn idee om dan meteen maar een heleboel andere vitamines mee te pakken ook.

Daarnaast heb ik meestal ook een pot vitamine C tabletten in huis. Als ik een verkoudheid voel aankomen dan neem ik daar van. Daarmee hoop ik dan de dreiging af te wenden. En een potje met zink tabletten, omdat iemand in de comments schreef dat dit ook helpt om je weerstand te verhogen.

Vitamines kun je echt overal kopen!

Wat me opvalt is dat je vitamines of een vitaminepreparaat echt overal kunt kopen! Natuurlijk kun je ze kopen bij de Kruidvat, Etos, Trekpleister en dergelijke. Maar ook bij de Action en de Hema! Zelfs bij bol.com. De prijzen zijn heel verschillend.

Onderstaande vitamines verkopen ze voor 3,99 bij de Action. Superleuke verpakking met Donald Duck er op, en de vitamines lijken wel snoepjes…

vitaminepreparaat

Voor 4,95 koop je bij de Action ook een potje Vitamine D met 200 stuks. Dat is handig en aanbevolen als je kinderen hebt onder de drie.

Wanneer is het wel verstandig om een vitaminepreparaat te slikken?

De Consumentengids geeft het volgende lijstje:

 • Baby’s die borstvoeding krijgen: 150 microgram vitamine K
 • Kinderen tot met drie jaar: 10 microgram vitamine D
 • Vrouwen met kinderwens: 400 microgram foliumzuur
 • Zwangere vrouwen in de eerste maanden: 400 microgram foliumzuur
 • Vrouwen 50-70 jaar: 10 microgram vitamine D
 • Mannen/vrouwen 70-plus: 20 microgram vitamine D
 • Veganisten: vitamine B12

Ik val in geen enkele van deze groepen, dus ik hoef inderdaad geen extra vitamines of een vitaminepreparaat te slikken. Goed om te weten. Maar toch houd ik mijn vitamine C pot in ere. Want ik vind het gewoon een fijn idee om die achter de hand te hebben. Al is het maar vanwege het psychologische effect dat ik dénk dat ik daardoor minder snel verkouden zal worden.

Conclusie over vitamines en vitaminepreparaten

In principe krijg je alle voedingstoffen binnen via je voedsel. Vitamines of een vitaminepreparaat zijn dus niet nodig. Je kunt je geld beter in je zak houden. En natuurlijke vitamines zijn niet per sé beter dan synthetische vitamines.

Maar er zijn wel een paar ‘kwetsbare groepen’ voor wie extra vitamines verstandig kunnen zijn. Maar dan heb je het over specifieke vitamines en niet over vitaminepreparaten.

Bij twijfel of je wel genoeg vitamines binnenkrijgt kun je overleggen met je huisarts of een diëtiste. Voor meer informatie over een vitaminepreparaat kun je kijken op Thuisarts.nl

Lees ook Citrosan zelf maken en Superol.

Slik jij vitamines of een vitaminepreparaat? Of je kinderen?

*Consumentengids oktober 2014

Similar Posts

22 Comments

 1. Wij slikken geen aanvullende vitaminen, hebben ze ook niet in huis.
  Eten genoeg groente, fruit, zuivelproducten, brood, vlees etc., bewegen voldoende en zijn redelijk veel in de buitenlucht om niets extra’s aan onze voeding te hoeven toevoegen.
  Een verkoudheid voorkom je daar volgens mij toch niet mee, want dat is tenslotte een virus en dat komt je wel of niet aanwaaien.
  Ik kan me goed voorstellen dat je in bepaalde situaties, zoals bij een zwangerschap of op oude leeftijd, wel iets moet slikken of zelfs per spuit ingediend moet krijgen. Veel oude mensen krijgen bijvoorbeeld veel te weinig voedingsstoffen binnen omdat ze (te) weinig eten.

 2. Als je wat koopt ook altijd letten op de eenheden die de tabletten bevatten. In de goedkope zit ook maar heel weinig dus moet je er 3-6 innemen, terwijl dezelfde hoeveelheid in een duurdere in 1 tablet zit. En van te voren weten wat je wil slikken en in welke hoeveelheid.

  Vooral de Vit.B’s kan je teveel in lichaam hebben en kan dat weer klachten veroorzaken.

  Ik slik wel Vit D extra, omdat de aanbevolen hoeveelheden zijn aangepast door een organisatie die dit onderzoekt (ben vergeten welke).

  En een multi-pil voor ouderen. Ik eet gezond maar niet veel van alles, vrijwel geen brood bv.

 3. In Nederland hebben veel mensen een tekort aan vitamine D. We hebben een groot deel van het jaar te weinig zonlicht om zelf vitamine D aan te kunnen maken en in de zomermaanden jezelf insmeren met zonnebrandcreme zorgt ervoor dat je ook geen vitamine D aan kunt maken.
  Ik slik het grootste deel van het jaar vitamine D. Verder nog een multi waar B12 en jodium in zit. Als je heel weinig dierlijke producten eet, kun ke een tekort krijgen aan B12 en dat is heel vervelend. Mensen die vlees eten, krijgen dit trouwens ook als supplement want het wordt aan het voer van dieren toegevoegd.
  De jodium wil ik omdat ik glutenvrij eet. In glutenvrije producten zit vaak geen jodiumhoudend zout en ik gebruik verder ook niet veel zout.
  Ik heb verder altijd een pot zinkzuigtabletten staan. Als je een verkoudheid aan voelt komen, kan de zink je een extra weerstandboost geven. En omdat je het opzuigt krijgt je mond en keel meteen het grootste deel van de zink.

  Ik denk dat het best lastig is om alle vitamines en mineralen via je voeding binnen te krijgen. Bijna overal zit suiker in en dat werkt negatief op vitamines en mineralen. De grond waar ons voedsel wordt verbouwd wordt steeds armer vanwege het grootschalige gebruik van kunstmest.
  De aanbevolen hoeveelheid groente (twee stuks in Nederland) is erg laag, ook wordt er niet superveel groente gegeten.
  Ik schreef al eerder dat ik een beetje een gezondheidsfreak ben ;-P Ik heb een opleiding voedingsleer gedaan en ben al heel lang bezig met gezonde voeding en het experimenteren welke soort voeding het best bij mij en mijn gezinsleden past.

 4. Ik schijn een tekort aan vitamine D te hebben, hoewel ik veel buiten ben… Ik ga dus nog op zoek naar de goedkoopste / beste aanvulling. Stond dat in de meest recente consumentengids?

 5. Bevallen vrouwen moeten tegenwoordig ook vit D slikken. Sowieso is vit D goed om te nemen, zeker als je niet veel buiten bent.

 6. Wat een interessant stuk om te lezen. Ik was bang het helemaal fout te doen, maar gelukkig niet ;-). Ik probeer met mijn eten genoeg binnen te krijgen. Helaas denk ik dat ik wel eens wat te kort kom, maar ik slik geen vitamines.

 7. Ik slik meestal alleen vitamines in de winter. Vooral ijzer en de b-12natuurlijk. Gelijk heb je die vitamine c kan je zeker gebruiken. :)

 8. Ik eet gezond maar neem toch 1, 2 of 3 keer per week (beetje afhankelijk van gezons ik me voel en de tijd van het jaar) een alles in 1 multivitamine. Dit doe ik omdat je toch nog wel regelmatig hoort dat het eten tegenwoordig veramd is in voedingstoffen. Zo hoop ik toch geen tekorten op te lopen.

 9. Ik heb altijd een aangeden citroen in de koelkast, en in de wintermaanden gaat er vaak een extra partje of schijfje in mijn thee, of frisdrank. Dat cind ik eerlijk gezegd ook gewoon lekker. Ik ben niet zo;n fan van vitamine-pillen. Te veel vitamine c kan trouwens ook leiden dot nare bijwerkingen. Geen dodelijk bijwerkingen, maar een beetje onprettig. Ik denk wel dat ik voldoende naar binnen krijg wat ik nodig heb, met mijn normale voeding.

 10. Interessant artikel! Ik slik zelf geen extra vitamines. Een tijd geleden heb ik bloed laten prikken en toen was alles in orde. Van sommige vitamines moet je ook 4 maanden niets binnenkrijgen wil je er een tekort aan hebben. Dus als je netjes groente en fruit eet krijg je die vitamines echt wel binnen. Toen ik op reis was in Azie heb ik wel vitamines geslikt. Ze eten daar namelijk weinig groente en veel hetzelfde fruit.

 11. Ik val in de categorie vrouwen 50 – 70 jaar en zou dus extra vitamine D moeten slikken, dat doe ik niet. Ik eet iedere dag een halve liter yoghurt maar dat is waarschijnlijk niet genoeg. Toch maar eens gaan kijken naar Vitamine D.

 12. Extra vitamine slik ik eigenlijk nooit. Ik eet gevarieerd en veel groente en fruit en dat zou voldoende moeten zijn.
  Die vitamine D krijg ik wel binnen via de roomboter die ik eet! Margarine heb ik nooit in huis.

 13. Wat een toeval dat je hier nu het over schrijft! Mijn broer had vorige week verschillende doosjes met verscheidene vitamines mee van de winkel, wist niet of deze nu goed waren of net niet..

 14. Ik slik wel Vitamines, vooral om mijn energiepeil wat op te krikken. Ik merk het direct als ik m’n multivitaminen niet neem. We eten wel heel afwisselend en gezond, maar toch lijkt het een chronisch tekort te zijn :).

 15. Zelf gebruik ik in het najaar/winter een multivitamine bruistablet met extra vitamine D, advies van de arts.
  Onze jongste dochter van vijf gebruikt ook een multivitamine voor kinderen en de oudste van acht alleen vitamine D op advies van de academisch kinderarts.

 16. Nou, vitamine preparaten werken echt wel en je kunt je er ook zeker beter door voelen. Maar je moet ze echt niet iedere dag gebruiken hoor, want hierdoor wordt je lichaam er wel helemaal van afhankelijk. Bijvoorbeeld Vitamine C als je dit iedere dag veel gebruikt maar dan ineens een paar dagen niet kan er zelfs een soort scheurbuik effect optreden.

 17. In de maanden met de R slik ik altijd een multivitamine. Niet dat ik geloof dat het echt helpt maar meer onder het mom; ‘ baad het niet, het schaad ook niet’. Onzin natuurlijk want een te veel aan vitamine is ook niet goed. Maat het idee dat ik iets synthetisch slik, vind ik dan toch eng. Misschien eens overwegen om het te veranderen.

 18. Ik geloof dat ieder mens anders werkt, een algemeen vitamine advies hoeft dus niet perse bij jou te passen.

  Dit jaar kwam ik erachter dat ik een chronische ziekte heb. Om mijn gezondheid en energiepeil zo optimaal mogelijk te houden, ben ik naar een orthomoleculair therapeut gegaan. Zij heeft een bloedonderzoek gedaan en kon me precies vertellen welke vitaminen en voedingssupplementen ik nodig heb. Ik ben nu bezig met het aanpassen van mijn eetpatroon en slik veel extra vitaminen. Voel me beter dan ooit :)
  Ook mijn orthomoleculair therapeut vertelde dat goedkoop vaak duurkoop is; de werkzame stof in goedkopere vitaminepillen is moeilijker op te nemen in je lichaam. Onder de streep met je dus meer pillen nemen, voor hetzelfde effect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.