Superol: Als een verkoudheid moeder treft

SDC10196 1 1

Uh-oh! Als ik een verkoudheid voel opkomen dan is het alle hens aan dek om dit in de kiem te smoren. Hierboven zie je mijn hulptroepen: van Superol tot fluimicil!

Superol tegen beginnende keelpijn

Superol bevat oxychinoline. Dit heeft een ontsmettende werking. Maar bovenstaande foto maakte ik in 2010. Sinds die tijd is dit middel in tabletvorm uit de handel gehaald. De vervanger was een doosje Superspoel. Maar ook dat is nergens meer verkrijgbaar.

Waarom is superol uit de handel?

Op onder andere Startpagina wordt er gespeculeerd waarom het niet meer verkocht wordt. De belangrijkste verklaring schijnt te zijn dat het simpelweg te duur werd om te maken. Daarom zijn ze ermee gestopt. Eenzelfde verhaal vertelt de Ruijter over hun anijsblokjes.

Superol nog wel verkrijgbaar in poedervorm

De tabletvorm is verdwenen, maar het middel is nog wel te koop in poedervorm. Ook dan heeft het een ontsmettende werking. Het idee is dat je met dit poeder een beginnende keelpijn kunt stoppen. Je kunt bijvoorbeeld bij drogisterij Bik & Bik superol in poedervorm kopen:

Screenshot 2023 02 17 at 16.06.06

In poedervorm is het ook te koop bij Vitamin Shield. Op de site mijnmedicijn.nl krijgt het veel positieve reacties. Ook deze blogger was er blij mee.

Waarom kocht ik het destijds?

Dat ik in 2010 dit middeltje kocht is denk ik toeval. Ik vermoed dat het goedkoper was dan Strepsils. Het was dus geen bewuste keuze van mij.

Alternatieven voor Superol

Volgens Thuisarts wordt keelpijn meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Zij adviseren simpelweg om een paracetamol te nemen tegen de pijn! Daarnaast koud water drinken en op een snoepje sabbelen. Met andere woorden: ze geven eigenlijk niet het advies om bijvoorbeeld strepsils te nemen of kamillethee te drinken. Twee bekende huismiddeltjes. En op Apotheek.nl schrijven ze zelfs:

‘U hoeft geen speciale zuigtabletten te kopen. Het is niet zeker of ze beter helpen dan andere snoepjes en ze zijn wel duurder.’

Lekker dan. Ik had toch graag gehoord dat bijvoorbeeld Strepsils met citroen en honing mijn keel zouden ontsmetten. Keelpijn gaat doorgaans vanzelf weer over binnen 10 dagen.

Huismiddeltjes tegen keelpijn

 • Gorgelen met heet water waarin je honing hebt opgelost
 • Mijn ouders namen altijd Jägermeister met het idee dat de alcohol de bacteriën doodde.
 • Gorgelen met zout water
 • Gorgelen met een oplossing van aspirine

Ik heb nog even gekeken maar het wordt ook niet verkocht bij de Duitse DM drogist.

N.B. Sommige mensen gebruiken superol ook in de tuin tegen schimmel!

Cola tegen keelpijn

cola tegen keelpijn

Een speciale vermelding voor cola tegen keelpijn als huismiddeltje. Cola staat erom bekend dat het soms verlichting kan bieden bij keelpijn, maar het is geen wetenschappelijk bewezen middel. De koolzuur in de cola kan een verzachtend effect hebben op je keelpijn en zo tijdelijk verlichting geven. En als de cola uit de koelkast komt, kan ook de kou van de cola de keelpijn verzachten.

Maar je kunt net zo goed koude Fanta drinken, want daar zit ook prik in.

Op thuisarts.nl adviseren ze bij erge pijn een paracetamol te nemen.

Waarschuwing voor cola tegen keelpijn

Bovendien wordt er ook gewaarschuwd: cola bevat cafeïne en suiker. En cafeïne kan uitdroging bevorderen, en suiker kan de ontsteking verergeren. Om die reden is het niet verstandig om heel veel cola tegen keelpijn te drinken.

Gaat je keelpijn maar niet over? Vraag dan advies aan je huisarts. Drink daarnaast veel water, en sabbel op een dropje of verzachtende keelpastilles. Daarnaast is voldoende rust nemen ook effectiever dan cola tegen keelpijn.

Leestips

Similar Posts

9 Comments

 1. naja k denk altijd maar zo beter ik dan een van de hele kleintjes( beroepsdeformatie ik weet het maar toch) word ik er ONRUSTIG van als kleintjes(tot 2 jaar zeg maar) erg verkouden zijn.Maar ja als moeder is het natuurlijk ook gewoon niet fijn,beterschap!!!Helpen die neusprays nou werkelijk je neus open te maken?(denk zelf altijd dat het vanzelf ook gebeuren gaat alleen dan wellicht iets later…)

 2. Beterschap hoor!

  Enne.. die neussprays écht niet langer dan drie dagen gebruiken. Hier spreekt een voormalig neusspray verslaafde.. ;)

 3. Is het wel een verkoudheid of heb je last van hooikoorts?????
  Ik loop hier namelijk ook goed te snotteren en dat is toch echt hooikoorts. Vroegen dacht ik altijt dan het een verkoudheid was. tot dat iemand me er op wees dat ik het jaar er voor ook rond die tijd er last van had. Nog een jaar opgelet en toen toch maar naar de dokter want het was inderdaad een terug komend probleem.
  PS hooikpprt krijg je op alle leeftijden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.