Anijsblokjes: mis jij ze nog steeds? Hier zijn alternatieven!

Gepost February 12, 2018 in Effectief huishouden / 12 Comments

anijsblokjes
Das war einmal….

Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.

Maar veel mensen baalden als een stekker! Want de anijsstaafjes blijken anders te smaken, en zijn bovendien duurder. Er kwam zelfs een heuse Facebookpagina getiteld: ‘Wij willen De Ruijter anijsblokjes terug.’

De verdwijning van de anijsblokjes is inmiddels zo’n 5 jaar geleden. En diverse mensen hebben goede alternatieven gevonden voor de anijsblokjes.

Anijsblokjes: alternatieven

 • Een theelepel met anijshagel, die je normaliter op het brood doet, in de melk.

  anijshagel
  1,04 bij AH
 • Gemalen anijs kopen, en daar anijsmelk mee maken. Voordeel van deze methode is dat je niet meteen ook veel suiker binnenkrijgt. Een theelepel anijszaak in de melk als startpunt gebruiken.

  anijszaad
  Vanaf 2,70 bij Van der Pigge
 • Gestampte muisjes van De Ruijter in melk doen

  anijs
  1,09 bij AH
 • Verse anijsbladen gebruiken
 • Anijstablet van M & P.Sanijstablet

  anijsblokjes
  1,19 per stuk bij Drogisterij.net

Drink jij wel eens anijsmelk? En hoe maak jij het klaar?


12 responses to “Anijsblokjes: mis jij ze nog steeds? Hier zijn alternatieven!

 1. anoniem

  Ik heb nog drie hele doosjes anijsblokjes liggen! Nu onze kinderen ouder zijn, drinken ze dit niet vaak meer. Ik denk er dan ook nog lang mee te kunnen doen. Bang voor bederf ben ik niet, door de suiker.
  Ik heb toen ze nog kleuters waren, vaak anijsconcentraat gemaakt volgens het recept van Vreni de Jong. Op basis van anijszaad, met maar heel weinig suiker. In een flesje in de koelkast ongeveer een week houdbaar en dan was het flesje ook leeg. Scheutje in de melk.

 2. Alice

  Mijn oma dronk vroeger vaak anijsmelk en ik heb het van haar overgenomen. Ik drink het graag ‘s avonds, je krijgt er een lekker warm lijf van en je kunt er heerlijk op slapen… Ik mis ook nog steeds de anijsblokjes. N.a.v. jouw blogpost daarover heb ik nog kunnen genieten van de laatste blokjes die ik bij de Xenos had ingeslagen, maar ik ben daarna toch maar overgegaan op de anijsstaafjes. Soms neem ik in plaats van anijsmelk melk met een theelepeltje honing. Ik wil liever wat minder suiker gebruiken, dus wellicht probeer ik binnenkort wel anijszaadjes te laten trekken in melk, maar dat is wel wat bewerkelijk…. Ik ga de alternatieven die je hierboven opsomt ook nog eens testen. Het is wel een groot probleem hoor voor ons anijsmelkliefhebbers 😉

 3. Greet

  Ik heb anijs,dat breek ik even in de vijzel en kook dat met de melk, eel langzaam zodat het kan trekken. Daarna de melk zeven met een theezeefje, in de beker.
  Ik heb het altijd zo gedaan omdat ik de anijsblokjes te zoet vind, en anijs is van zichzelf al zoet.
  Op dezelfde manier kan je anijsthee maken,ook heel lekker.

 4. Marrian

  Steranijs gebruiken, paar uur lang laten trekken in de melk, af en toe roeren en zeven.
  Dit is veel lekkerder en bevat geen suiker!
  Je kunt suiker of vanille suiker toevoegen en dan in een thermoskan doen, blijft het lekker warm.

 5. van der velden

  ik heb al eens commentaar gegeven, de smoes was dat de oude machine vesleten was
  hetgeen gemakkelijk te weerleggen is de leeftijd van de machine klopt niet want in de zeventiger jaren was er een nieuwe wet, men mocht inplaats van een minimum nettogewicht nu een gemiddeld nettogewicht aangeven hetgeen aangeduid werd met de kleine «e» bij het gewicht voorwaarde was dat er een computerdossier van de weegresultaten bewaard moest worden dit kon door de geavanceerde weegmethoden die toen beschikbaar waren. Een zo oude machine kon dat niet. op de verpakking staat dat «e»-tje dus hun bewering is niet waar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.