Warme chocolademelk maken + chocomel opwarmen

warme chocolademelk maken

Mijn kinderen houden van warme chocolademelk.

Zeker als het buiten koud en guur is. Dan gaat er bij thuiskomst niets boven een dampende kop warme chocomelk.

Wie snel klaar wil zijn, kiest voor chocomel opwarmen.

Er zijn verschillende manieren om warme chocolademelk te maken.

Chocolademelk maken op de originele manier

Als kind leerde mijn moeder mij de meest authentieke manier met Droste cacaopoeder.

 1. Schep cacaopoeder in een beker.
 2. Voeg daar een beetje suiker aan toe naar smaak.
 3. Kook melk.
 4. Als de melk kookt, giet je eerst een klein beetje op het cacaopoeder en de suiker. Net genoeg om ervoor te zorgen dat je een soort papje krijgt.
 5. Dat roer je goed door.
 6. Vervolgens giet je geleidelijk aan de rest van de warme melk erbij.

Warme chocolademelk maken met Nesquick of Benco

Maar na een tijdje kwam er Nesquick in huis. En Benco. En dat is eigenlijk veel gemakkelijker.

 1. Kook melk
 2. Giet het in een grote mok
 3. Schep er Nesquick of Benco bij in.
 4. Roeren.
 5. Klaar.

Chocomel opwarmen

chocomel opwarmen

Ja, je leest het goed. Er staat Chocomel. Zonder de letter 'k'. En dat is geen spelfout. Want ik heb het over het merk Chocomel. Chocomel opwarmen is een heel makkelijk manier om warme chocolademelk te maken. Maar zelf doe ik dat nooit, omdat ik dat te duur vind.

In restaurants serveren ze trouwens ook heel vaak Chocomel. Mijn man baalt dan altijd als een stekker, want hij vindt dat vies. En hij proeft het ook echt. Hij vindt échte chocolademelk veel lekkerder.

Chocomel opwarmen: 4 methodes!

1. Magnetron 15 tot 30 seconden, dan eerst roeren

Doe de chocomelk in een mok of kom die in de magnetron mag. Zet de temperatuur op 'halve kracht' of met een 'lagere vermogensinstelling' om te voorkomen dat je chocomelk overkookt. Verwarm telkens 15 tot 30 seconden en roer dan eerst even goed door. Net zolang totdat de chocomel gelijkmatig warm is geworden.

2. Op het fornuis in een steelpannetje

Neem een steelpannetje en giet daarin de hoeveelheid chocomel die je wilt opwarmen. Ik spoel eerst altijd het pannetje even met water, om aanbranden te voorkomen. Zet het fornuis op laag tot middelhoog. Roer voortdurend totdat je tevreden bent over de temperatuur.

3. Chocomel opwarmen met een elektrische melkopschuimer

Wist je dat je chocomel ook kunt opwarmen met een elektrische melkopschuimer?! Zoals deze:

chocomel opwarmen met melkopschuimer

Of deze melkopschuimer die wel wat duurder is, maar minder inspanning vraagt:

Screenshot 2023 09 04 at 10.43.39

4. Stoompijp (voor espresso- en cappuccinomachines):

Als je een espresso- of cappuccinomachine met een stoompijp hebt, kun je de chocomel opwarmen door de stoompijp in de chocomel te steken en stoom te genereren.

Chocolademelk maken van Nutella

Op internet kwam ik een recept tegen om warme chocolademelk te maken met Nutella! Ik heb er speciaal een pot echte Nutella voor gekocht. Vervolgens heb ik het getest op mijn twee dochters en jongste zoon. De dochters vonden het heel erg naar Nutella smaken. De dikte van de Nutella chocolademelk komt overeen met de dikte van de opgewarmde Chocomel.

Mijn dochters geven de voorkeur aan chocolademelk van Nesquik en Benco. Maar mijn jongste zoon klokte het naar binnen en vond het heerlijk.

 1. Doe melk in een pan en zet die op de kookplaat
 2. Voeg 1 'tablespoon' Nutella toe terwijl je melk opwarmt
 3. Roer voorzichtig tot de Nutella helemaal is gesmolten en de melk bruin kleurt
 4. Klaar.

Warme chocolademelk in Starbucks stijl

Ik vond ook nog een recept voor warme chocolademelk die net zo smaakt als de versie van Starbucks. Hier onder de Nederlandse versie!

Ingrediënten

Bij de Xenos kun je maatlepeltjes halen. Ik heb er eentje waarop simpelweg tablespoon staat. Erg handig. Voor wie dat niet heeft heb ik de hoeveelheid er in grammen achter gezet.

 • 2 tablespoons oftewel 28 gram cacaopoeder
 • 2 tablespoons oftewel 28 gram suiker
 • 225 milliliter water
 • 340 milliliter melk
 • ¼ tablespoon vanille extract

Klaarmaken

 1. Meng de cacao, suiker en water en warm het op in de oven of 45 secondes in de magnetron. Is je eigen chococoladesiroop warm?
 2. Doe de melk erbij, en warm het opnieuw op. Ongeveer 1,5 tot 2 minuten.
 3. Roer daarna het vanille extract er doorheen.

Droste chocolademelk kopen

Je kunt Droste chocolademelk gewoon bij de supermarkt kopen. Bij AH betaal je voor een doosje van 250 gram 3,39.

Hoe maak jij warme chocolademelk? Met welke ingrediënten?

Similar Posts

33 Comments

  1. Zo doe ik het ook, en vind ik de lekkerste. Je kunt de chocolademelk zo pittig maken als je wilt. Onze kinderen hebben liever instant, maar dat wantrouw ik omdat ik de fabriekanten er van verdenk (veel) suiker toe te voegen. Maar ik heb het nooit nagevlooid om eerlijk te zijn.

   Loonlijstmama

 1. Ik maak chocoladewater. Cacao, oerzoet en water mengen en dit even in de magnetron. Het kan ook met heet water, maar uit de magnetron vind ik het lekkerder. Voor mij een snoepmoment in mijn best wel pittige dieet :-)

  1. Wij vinden het lekker :-)
   Ja, met melk zou ik het vast nog lekkerder vinden, maar ik kan geen melk of sojamelk drinken. Notenmelk moet ik zelf maken en dat vind teveel werk. Gekochte notenmelk kan ik ook niet drinken. De combinatie van glutenvrij, geen dierlijke melkrpoducten, geen soja (ivm glutenbesmetting), zo weinig mogelijk geraffineerde suikers en toevoegingen. Dan moet je een beetje creatief zijn ;-)

 2. Hier doen we afwisselend op de eerst genoemde manier en met chocomel. Persoonlijk vind ik met chocomel toch wel het lekkerste, maar dat is inderdaad ook duur dus dat probeer ik te beperken ;)

 3. In de k-en-klaar poeders, nutella en chocomel zit al suiker en dat wil ik niet. Daarom de cacaomethode met een beetje zoetstof.

 4. Hier is ook de nesquick favoriet. We wonen vlakbij de Duitse grens en daar is dat ook wat goedkoper. Net als de Nutella. Eens in de zoveel tijd gaan wij ook boodschappen doen in Duitsland en kopen daar dan een voorraadje in.

  Dochterlief drinkt trouwens de chocolade van Nesquick, maar je hebt ook de aardbeienvariant en daar is zoonlief meer een fan van. Bovendien heb je in Duitsland van het eigen merk ook andere smaakjes, zoals banaan, vanille, framboos en dus ook de aardbei en gewone chocolade. Meestal neem ik 3 of 4 verschillende smaakjes mee voor zoonlief. Die wisselt nogal graag af. ;-)

 5. Ik gebruik meestal gewoon een pak Chocomel, dat vind ik persoonlijk gewoon het makkelijkste en zo vaak maak ik nou ook weer niet warme Chocomel.

 6. Instant cacaopoeders zijn vooral zoet en hebben naar verhouding veel te weinig chocoladesmaak. Voor de winterperiode maak ik daarom fosco voor het gezin en voor mezelf doe ik de ouderwetse manier en voeg dan geen suiker toe.

 7. Gebruik green en blacks hot chocolate poeder voor warme chocolademelk. Dat koop ik bij de groene winkel. Laatst voor de halve prijs gekocht, hoop maar niet dat het uit het assortiment gaat. Heerlijke cacao achtige warme drank, niet te zoet. Ik doe errug lang met zo een pot.
  Heerlijk voor een af en toetje.........
  groet,
  Silvia

 8. Het liefst maak ik het op de ouderwetse manier, maar dan kan het alleen warm en het duurt best wel een tijdje.
  voor koude chocolade melk doe ik het volgende.
  ik doe 3 eetlepels cacao met 6 eetlepels suiker in een steelpan en roer er langzaam een beker water door. Verwarmen en even door laten koken. Af laten koelen en in de koelkast bewaren. Dan als je koude chocolademelk wil drinken een scheut er van mengen met koude melk en klaar!

 9. De chocolade blokken aan een stokje vinden de kinderen heel leuk, maar ik heb gemerkt dat ze wel heel druk bezig zijn met het roeren en smelten, maar opdrinken doen ze het niet.

  De originele manier is hier hier favoriet, die drinken ze wel helemaal op en vaak in 1 teug. Van oma geleerd en eigenlijk nooit iets anders gedaan. Mijn moeder vond het vroeger te veel werk en gaf de voorkeur aan de Benco.

 10. Ik dronk dit weekend 'Italiaanse chocolademelk'. Heel lekker! Deze is zo dik als vla. Als ik het goed begrepen heb wordt dit gemaakt met maïzena. Lekker!!

  1. Zo dik als vla! Wat grappig zeg. Dat heb ik nog nooit gehoord. En ook niet met maizena er in. Wat zijn er veel manieren om warme chocolademelk te maken zeg!

 11. De Droste methode gebruikte ik tijdens mijn kooklessen.

  Al gebeurde het meermaals dat de melk vooral overkookte en op het fornuis kwam.
  Roeren, de pan van het vuur halen of het gas uitdraaien werd niet altijd door de leerlingen begrepen ........

  Misschien dat ik het nog eens met een lekker stuk chocolade ga proberen.

  Smakelijke groet,

 12. Ik lust geen warme chocolademelk (helaas, want het is zo'n gezellig drankje), maar die met Nutella klinkt als iets wat het proberen waard is.

 13. Ik neem een paar grote eetlepels cacao en evenveel suiker en een kopje water. dit verarm ik tot de suiker oplost. laten afkoelen en dan in een afsluitbare beker in de koelkast bewaren. Als je zin hebt in chocolademelk neem je een scheutje van deze siroop en doe je er warme of koude melk op. Ik vond dit altijd erg makkelijk toen de kinderen nog klein waren. Het is goedkoper dan instant chocolademelk. Bijkomend voordeel. deze siroop is erg lekker op een bolletje ijs. ha ha.

 14. Ehhhh, eigenlijk nooit, maar ik zie het Y weleens doen. Maar dan met Nesquik. Ik vind het zelf niet zo lekker.

  Love As Always
  Dimario

 15. Maak altijd een hele beker chocolade mengsel,waar ik dan telkens 2 scheppen uithaalt en mengt met melk en opwarmt,de rest gaat dan weer in de koelkast,doe er een hele week mee,een keer werk,en meermaals genieten.
  Mijn chocolade mengsel bestaat uit pure cacao poeder,zoetstof,snufje kaneel,beetje vanillepoeder en klein beetje chilipeper,dat aanmaken met water,heerlijke start in de ochtend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.