Suiker vervangen met suikervervangers: maar welke?!

suiker

Zoals zitten het nieuwe roken is, zo is suiker het nieuwe gif. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een suikervrij dieet.

Maar wat als je suiker in je thee of koffie toch wel erg lekker vind. Wat zijn dan je mogelijkheden? Is honing bijvoorbeeld een goed alternatief?

Zie ook Blij Suikervrij!

Geen suiker, maar wat dan wel?

De oudste suikervervanger is honing. Honing wordt gemaakt door bijen, dus natuurlijker wordt het niet zou je denken. En dus denken veel mensen: ‘Ik kap met suiker, en gebruik gewoon honing! Wat ben ik goed bezig!’

Maar hier komt het slechte nieuws:

‘Wat betreft samenstelling verschilt honing nauwelijks van de vervloekte suiker!’

Dat schrijft Huib Stam tenminste in zijn boek Suiker, het zoete vergif. Hetzelfde geldt volgens hem voor suikervervangers als ahornsiroop, palm-of rietsuiker en agave- en dadelsiroop! Lekker dan. Denk je dat je goed bezig bent door natuurlijke suikers te gebruiken, maakt het wat betreft je gezondheid nauwelijks uit. Want in al deze natuurlijke suikers zit, net als in gewone suiker, vooral flucose en fructose.

Volgens Huib Stam is het een hardnekkig misverstand dat er gezonde en ongezonde suikers zijn. Volgens hem zijn suikers gewoon allemaal ongezond.

Maar wat is dan wel oké als vervanger van suiker?

De allerbeste methode is jezelf gewoon afwennen om van een zoete smaak te genieten. Maar lukt dat niet, dan is bijvoorbeeld stevia een aardige vervanger vindt Huib. Stevia is een onooglijk plantje. Uit de blaadjes wordt een zoetstof gehaald. In Japan gebruiken ze het al sinds 1971 in plaats van kunstmatige zoetstoffen.

Hoe zit het met kunstmatige suikervervangers?

De 3 bekendste kunstmatige suikervervangers zijn:

 1. Saccharine (1879)
 2. Aspartaam (1965)
 3. Sucralose (1979)

Alledrie werden ze per toeval ontdekt! De chemici waren eigenlijk wat anders aan het doen, maar likten toen per ongeluk aan één van de bijproducten van hun experiment. En verrek: ‘Het smaakte zoet!’

suiker

Wat kunstmatige zoetstoffen gemeenschappelijk hebben is dat ze niet van nature in ons eten zitten. Ze zijn er door fabrikanten in gestopt.

Mijn suikergebruik

Als ik ‘s ochtends om 10 uur koffie drink dan doe ik anderhalf theelepeltje suiker in mijn kopje koffie. En ik neem 3 kopjes koffie. Bovendien eet ik een stukje Friesche ontbijtkoek. Dat is meteen al hartstikke fout ben ik bang. Maar in mijn verdediging: dat is het enige moment van de dag dat ik actief suiker tot mij neem. Verder drink ik braaf spa rood en thee zonder suiker.

Alle overige suiker krijg ik ‘stiekem’ binnen. Zoals via Macaronimix van Knorr of een pot Rode kool van Hak, maar ook via een glas vers geperst sinaasappelsap.

Maar aangezien ik verder gezond leef, voldoende beweeg heb ik zoiets van: ‘Het moet maar goed zijn zo. Wat een gedoe!’

Conclusie over suiker

De zogenaamde gezonde alternatieven voor suiker, zoals honing, gedragen zich net als ‘slechte’ suiker in je lichaam. Met kunstmatige zoetstoffen mijd je de calorieën, maar dan zit je weer met het idee dat je chemische troep in je lichaam krijgt. Bovendien verminder je daarmee niet je verlangen naar zoetigheid.

Nee, als het aan Huib Stam ligt zit er maar 1 ding op: proberen minder suiker te eten.

Meer weten?

Lees dan Huib Stams boek:

suiker

Waar doe jij suiker in? Of ben je al helemaal ‘clean’?

Similar Posts

24 Comments

 1. Het antwoord hiervoor ligt bij producenten ben ik bang. Sommige suikerpercentages in voedsel of dranken zouden niet moeten kunnen.

  Wij letten meer op zout trouwens. Dat wordt wel de sluipmoordenaar nummer 1 genoemd en is gemakkelijker te vervangen of zonder te proeven

 2. Ja dat wordt afzien van veel lekkers
  Langzaam aan minderen dan past het lichaam zich aan en verminderd de vraag naar suiker
  Ik vind het wel moeilijk en kijk daarom ook geen kookprogramma,s
  Zeker niet over Taartjes bakken !

  In de koffie gebruik ik zoetstof
  Maar krentenbollen en chocolade zijn lekker en daar heb ik een zwak voor
  Dus er valt nog wat te doen hier

 3. Aspartaam heeft een dubieuze achtergrond. Uit labonderzoeken bleek dat ratten er gezwellen door kregen. Maar Monsanto (de opdrachtgever) had veel geld en wist de negatieve onderzoeksresultaten uit de publiciteit te houden.
  Ik vermijd alle voeding met synthetische zoetstoffen en ik ben voorzichtig met suiker. Ik heb gemerkt dat ik wisselend op ‘gezonde’ suikers reageer. Oerzoet en agave gaan goed. Ahornsiroop en honing minder goed. In bijna alle bewerkte voedingsmiddelen zit tegenwoordig suiker. Al dan niet vermomd als maltodextrine, dextrose etc.

 4. Ik heb niet zoveel met de strijd tegen suiker zoals die nu gevoerd wordt. Ik probeer op te letten dat we ons niet volstoppen met suiker maar moet eerlijk zeggen dat we allemaal graag zoet beleg op brood eten…

 5. Ik wel! We letten op vet en zout inname, maar zijn met zijn allen toch te dik en ongezond. Oorzaak: suiker! Vet en zout worden vervangen door suiker om toch smaak te krijgen. Suikervervangers zijn niet de oplossing omdat we onze suiker verslaving er niet mee kwijt raken. Suiker trekt vocht aan, net als zout en suiker is nu ook in beeld als zijnde een veroorzaker van hoge bloeddruk. Op internet is genoeg informatie te vinden… ook genoeg recepten voor lekkers zonder suiker. Karin

 6. Ik ben helemaal clean, wat suiker betreft. Heel soms eet ik een spelteierkoek, maar dat is dan ook het enige waar suiker in zit. Doe ik niet bewust trouwens, want mijn maag kan niet veel verdragen qua eten en drinken, dus het is meer gedwongen dat ik geen suiker eet. Achja, en anders zou ik sowieso echt niet voor de kunstmatige troep gaan!

  1. Het is natuurlijk niet fijn dat je zo moet op letten met je voedsel vanwege je maag, maar het is een mooie bijkomstigheid dat je daardoor heel gezond heet Sandra. Zoals Johan Cruijf zei: ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’.

 7. Nou ik ben zeker niet clean wat suikers betreft. Ik doe geen suiker in de thee, koffie of andere overbodige zaken en ik probeer te koken zonder pakjes en zakjes. MAAR ik ben dol op taart, en daar moet toch echt suiker in :). Bewust zijn is goed, maar verbannen doe ik niet.

  1. Het schijnt dat als je er eenmaal aan gewend bent zonder suiker je het met suiker vies vindt. Maar ik vind mijn thee nog steeds maar matig zonder suiker, dus het duurt best lang vind ik.

 8. Wat hij zegt is zo ontzettend onwaar!!! Ik word er zowat boos van!

  Gewone suiker is géén fructose/glucose maar saccharose/sucrose. Een dubbel suikermolecuul dat moeilijker verteerbaar is.
  Plus, witte suiker is zo volledig bewerkt dat werkelijk alles eruit is.
  In honing bv. zitten enzymen, het is antiseptisch en goed voor de spijsvertering. Ook is de glycemische impact heel anders.
  Agave en honing zijn daarin het minst bewerkt en worden het best verdragen.

  De enige manier waarop elke suiker suiker is is qua calorieën.

  Om gewone suiker te vervangen gebruik ik honing. Ook om te bakken werkt dat prima.
  Stevia is een goede calorieloze en natuurlijke vervanger. Wel goeie kopen, die in de supermarkt is vaak vooral vulstof en soms zelfs toch aspartaam.

 9. Wij eten echt veel te veel suiker vrees ik. Ik probeer er wel op te letten, maar ik ben echt een beetje verslaafd… In onze omgeving, vooral op school en op de sportclubs van mijn kinderen, zie ik dat anderen er nog veel slechter in zijn (of het werkelijk niet interesseren). Ik probeer daar een beetje een gulden middenweg in te vinden.

 10. Ik moet onder de 2% suiker blijven, dus geen pakjes zakjes en ook veel potjes zijn uit den boze. Ik gebruik agave, honing en zoetjes in mn koffie. Het gaat bij mij om de glycemische index en dat weet je heel snel bij bv gewone honing (niet koud geslingerd dus), of bij pakweg ahorn.

 11. Toevallig gisteren geschreven dat ik weer bewuster ga opletten met suiker. Helemaal suikervrij ga ik niet, maar er op letten wil ik zeker wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.