Suiker vervangen met suikervervangers: maar welke?!
Last updated on July 22nd, 2024 at 10:26 am
- Suiker vermommingen
- Hoe verminder je de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt?
- Hoeveel suiker mag je hebben per dag?
- Hoeveel suiker krijgen we binnen? Hou je vast!
- Soorten suikers
- Waar gaat het bij mij mis met de suiker?
- Mijn suikergebruik
- Geen suiker, maar wat dan wel?
- Maar wat is dan wel oké als vervanger van suiker?
- Hoe zit het met kunstmatige suikervervangers?
- Conclusie over suiker
- Meer weten?
- Huisvlijt bezoekers over suiker
- Leestips
Suiker zit op het moment flink in het verdomhoekje.
En dat is ook niet zo raar, want suiker is ongezond.
Je wordt er dik van en het is slecht voor de tanden. Suiker verhoogt het cholesterol net als vet, en verhoogt dus het risico op hart en vaatziekten.
Zoals zitten het nieuwe roken is, zo is suiker het nieuwe gif. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een suikervrij dieet.
Maar soms word ik wel eens een beetje moe van al die waarschuwingen over suiker. Ben ik net bijgekomen van het laatste vleesschandaal, komen er weer enge berichten over suiker. Het belangrijkste nieuws over suiker van de laatste tijd is dit:
Suiker zit in veel meer dingen dan je denkt! (Tadadadummmmm – onheilspellend muziekje…)
Dus terwijl jij denkt dat je hartstikke goed bezig bent omdat je geen suiker in je koffie of thee drinkt, en koekjes laat staan, kan het zo maar dat je alsnog teveel suiker binnen krijgt. Bijvoorbeeld via de ketch-up die je op je hamburger doet! Of via de Conimex sojasaus die je over je rijst sprenkelt.
Uit onderzoek blijkt dat je ook zonder snoepen heel veel suiker binnenkrijgt op een dag. Als je bijvoorbeeld vier boterhammen per dag eet, krijg je via die boterhammen al 3,6 gram suiker binnen. En dan heb je er nog niet eens beleg op zitten! Gemiddeld mag je zo’n 20 gram suiker per dag, maar beslist niet meer dan 34 gram, volgens een artikel op InfoNu.
Als je minder suiker wilt eten, is het handig om te weten hoe je het kunt herkennen. Daarom een handig overzicht met pseudoniemen van suiker dat ik tegenkwam in de Gezondgids van de Consumentenbond.
Suiker vermommingen
- Glucose
- Dextrose
- Fructose
- Levulose
- Galactose
- Sacharose
- Sucrose
- lactose
- druivensuiker
- vruchtensuiker
- melksuiker
- glucosestroop
- graanstroop
- moutstroop
- rijststroop
- maisstroop
- isomerosestroop
- vruchtensiroop
- vruchtenconcentraat
- honing
- gekonfijte vruchten
Dat is een hele lijst om te onthouden! Gelukkig geeft de Consumentenbond de volgende handige vuistregel om suiker te ontmaskeren:
Alles dat eindigt op ‘ose
Alles dat eindigt op suiker
Alles dat eindigt op stroop
Hoe verminder je de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt?
Het makkelijkst is om de herkenbare suikers te verminderen: dus gewoon geen suiker meer in je koffie en thee en stoppen met snoepen! Daarnaast kun je verborgen suikers verminderen door etiketten lezen. Een handige vuistregel daarbij is:
Hoe meer het ingrediënt ‘suiker’ vooraan op het etiket staat, hoe meer suiker er in het product zit. En let op: vaak wordt suiker met een andere naam genoemd. Zoals ‘fructose’.
En hoe zit het dan met de natuurlijke suikers? Die maken ook dik en zijn ook slecht voor je tanden. Dat betekent voor mij dat ik dus niet meer dan 1 glas vers geperst sinaasappelsap per dag neem. Maar verder houdt het voor mij op! Ik heb geen zin om om me ook nog eens zorgen te maken over bijvoorbeeld broccoli en of ik niet teveel suikers binnenkrijgt als ik groente eet.
Zie ook Blij Suikervrij!
Hoeveel suiker mag je hebben per dag?
Volgens de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) mag je 25 gram suiker per dag. Dat zijn zo’n 6 suikerklontjes. Het absolute maximum is 50 gram suiker per dag, oftewel 12 suikerklontjes. Ik heb die 50 gram eens even gewogen. En eerlijk gezegd viel het me niet tegen. Hieronder zie je een bekertje met 50 gram suiker:
Hoewel ik mezelf een schepje suiker in mijn koffie gun, drink ik daarnaast braaf thee zonder suiker en spa rood als frisdrank. In die zin blijf ik dus mooi onder die 50 gram suiker.
Hoeveel suiker krijgen we binnen? Hou je vast!
Maar volgens de Gezondgids van de Consumentenbond krijgen we gemiddeld 122 gram suiker per dag binnen. Aargh! Dat is wel heel veel meer dan die maximale 50 gram. Waar komt al die suiker dan vandaan? Dat zit zo:
- 41 gram komt uit fruit, melk en yoghurt
- 81 gram komt via verborgen en herkenbare suikers
Soorten suikers
Er worden drie soorten suikers onderscheiden:
- Verborgen suikers: dit zijn de suikers in producten waar je het niet in verwacht. Zoals suiker in zo’n zakje lekker pittige Macaroni mix!
- Natuurlijke suikers: suikers in fruit, groente, aardappels, melk.
- Herkenbare suikers: het schepje suiker dat je bijvoorbeeld in je koffie schept. Of de suiker in een Paashaas : (
Waar gaat het bij mij mis met de suiker?
Als kind slurpte ik graag grote mokken thee met een eetlepel suiker er in. Als volwassen vrouw en moeder heb ik suiker uit mijn thee verbannen, omdat ik heb geleerd dat suiker niet goed voor je is.
Mijn suikergebruik
Overdag drink ik nu thee zonder suiker, en permitteer me ‘s avonds thee met een zoetje. Verder drink ik spa rood, en per dag één glas sinaasappelsap. En helaas krijg ik ‘s avonds na het avondeten vaak trek in iets zoets, en eet dan graag een melocake of twee, of drie, of vier natuurlijk.
Alle overige suiker krijg ik ‘stiekem’ binnen. Zoals via Macaronimix van Knorr of een pot Rode kool van Hak, maar ook via een glas vers geperst sinaasappelsap. Maar aangezien ik verder gezond leef, voldoende beweeg heb ik zoiets van: ‘Het moet maar goed zijn zo. Wat een gedoe!’
Ondanks een gezond gewicht is mijn cholesterol te hoog, een genetisch cadeautje van de kant van mijn moeder. En hoewel ik het verband met vet kende, wist ik niet dat suiker hetzelfde effect had! Dat zal me hopelijk helpen als ik ‘s avonds weer onbedwingbare trek krijg in een lekkere Melocake, Nuts, of Mars, of Twix, of Lion, of Bounty etc.
Leestip: Etiketten lezen
Ik kan je zo wel zeggen waar het bij mij mis gaat op suikergebied… Door de chocola die ik eet ‘s avonds. Na Pasen heeft mijn man namelijk paashazen voor me gekocht. Die waren toen spotgoedkoop. Ik probeer er zuinig mee te doen. De eerste dag eet ik het hoofd, en de dag daarna de romp. Maar in zo’n paashaas zit natuurlijk veel suiker. Dat weet ik ook wel.
Geen suiker, maar wat dan wel?
De oudste suikervervanger is honing. Honing wordt gemaakt door bijen, dus natuurlijker wordt het niet zou je denken. En dus denken veel mensen: ‘Ik kap met suiker, en gebruik gewoon honing! Wat ben ik goed bezig!’
Maar hier komt het slechte nieuws:
‘Wat betreft samenstelling verschilt honing nauwelijks van de vervloekte suiker!’
Dat schrijft Huib Stam tenminste in zijn boek Suiker, het zoete vergif. Hetzelfde geldt volgens hem voor suikervervangers als ahornsiroop, palm-of rietsuiker en agave- en dadelsiroop! Lekker dan. Denk je dat je goed bezig bent door natuurlijke suikers te gebruiken, maakt het wat betreft je gezondheid nauwelijks uit. Want in al deze natuurlijke suikers zit, net als in gewone suiker, vooral flucose en fructose.
Volgens Huib Stam is het een hardnekkig misverstand dat er gezonde en ongezonde suikers zijn. Volgens hem zijn suikers gewoon allemaal ongezond.
Maar wat is dan wel oké als vervanger van suiker?
De allerbeste methode is jezelf gewoon afwennen om van een zoete smaak te genieten. Maar lukt dat niet, dan is bijvoorbeeld stevia een aardige vervanger vindt Huib. Stevia is een onooglijk plantje. Uit de blaadjes wordt een zoetstof gehaald. In Japan gebruiken ze het al sinds 1971 in plaats van kunstmatige zoetstoffen.
Hoe zit het met kunstmatige suikervervangers?
De 3 bekendste kunstmatige suikervervangers zijn:
- Saccharine (1879)
- Aspartaam (1965)
- Sucralose (1979)
Alledrie werden ze per toeval ontdekt! De chemici waren eigenlijk wat anders aan het doen, maar likten toen per ongeluk aan één van de bijproducten van hun experiment. En verrek: ‘Het smaakte zoet!’
Wat kunstmatige zoetstoffen gemeenschappelijk hebben is dat ze niet van nature in ons eten zitten. Ze zijn er door fabrikanten in gestopt.
Conclusie over suiker
Suiker is niet goed voor je. Wat betreft de herkenbare suikers is het een kwestie van keuzes maken: snoep gewoon minder. Maar daarnaast krijg je ook suiker binnen zonder dat je het door hebt: dat zijn de verborgen suikers. Die kun je opsporen door etiketten te lezen. Ook met natuurlijke suikers moet je matig zijn.
De zogenaamde gezonde alternatieven voor suiker, zoals honing, gedragen zich net als ‘slechte’ suiker in je lichaam. Met kunstmatige zoetstoffen mijd je de calorieën, maar dan zit je weer met het idee dat je chemische troep in je lichaam krijgt. Bovendien verminder je daarmee niet je verlangen naar zoetigheid.
Nee, als het aan Huib Stam ligt zit er maar 1 ding op: proberen minder suiker te eten.
Meer weten?
Lees dan Huib Stams boek:
Huisvlijt bezoekers over suiker
- In verband met borstkanker volg ik naast het reguliere traject ook moermantherapie, onderdeel daarvan is het moermandieet. Vrij snel na het starten van het dieet, vroeg ik aan mijn ntt-arts hoe komt het dat ik toch telkens zo’n trek heb. ( ik gebruik nu toch geen vulling meer, maar alleen voeding?) Wij namen mijn voedingspatroon door. Een van de punten was dat ik fruit mee juicede , dit wordt in de maag al opgenomen, omzetting naar en opname van snelle suiker. Je mag wel (sinaas)appel en veel ander fruit eten, nu worden de suikers pas in de darm opgenomen. Ik mag dus alleen sappen van groenten , in mijn geval neem ik voornl biet en wortel en soms doe ik er nog wat gember of selderij door. Omdat ik op een gegeven moment de biet niet meer kon verdragen, ben ik 4 weken helemaal gestopt met bietensap drinken. Momenteel doe ik er 2 citroenen door, deze pers ik gewoon uit en doe het door het groentesap, wat t.n.t. prima gaat. Voorheen dronk ik bieten/ wortel en citroensap apart. Dit mag je zeker zien in het kader dat het onderdeel van het dieet is, ik drink elke dag staande aan het aanrecht een glas sap en drink een glas water er achteraan. Verse vijgen en dadels blijken zoveel suikers te bevatten, dat ik van mijn ntt arts er een negatief advies hiervoor heb gekregen, dit vond ik heel jammer. Advies was neem vaker noten, is ook heerlijk en 2 stukjes hele pure chocola mag ook dagelijks. Beetje uitgebreid antwoord, ik hoop dat essentie duidelijk is. (Marrian)
- Zo, dat is een lange lijst. Goed om te weten, bedankt voor het delen! Liefs, Sara
- Handig lijstje! Let er zelf niet bizar op omdat ik weet waar het wel en niet in zit. Zolang je alles met mate eet, zit het wel goed! (Eke)
- Ik probeer in het dagelijks leven op suiker te letten. Maar vind het toch verdomd moeilijk om zo veel lekkere dingen te laten sgtaan :( Wel een handig lijstje! <3 (Susan)
- Ik probeer wel op mijn suiker te letten maar ik ben nog niet super streng. Ik snoep heel weinig dus dat scheelt en ik probeer nu thee zonder suiker te drinken ;-) (Mariska)
- Ik gebruikte altijd weinig suiker, alleen voor het bakken van taarten en cakes, maken van jam en sappen. Wij aten vrijwel onbewerkt, dus ik kocht meest basis producten.
Sinds januari volg ik het Moermandieet, mag nu niets wat bewerkt is, geen witmeel en geen suiker, geen eigen gemaakte vruchtensappen, geen dadels en vijgen, Wel mag ik fruit. Dit lijkt misschien heel beperkend, doch ga uit van hetgeen wel mag en dat is heel veel! (Marrian) - Ik begeleid mensen voor een wetenschappelijk onderzoek met een suikervrij dieet. Zelf na een anderhalf jaar vind ik nog steeds producten met suiker waar ik dat nooit van had gedacht. De tip van de consumentenbond geef ik de mensen ook altijd mee. (Fleur)
- Jep! Sinds kort eet ik bijna zo goed als suikervrij. Nog niet volledig, maar probeer wel veel te vermijden. Heb ook echt afkickverschijnselen gehad: hoofdpijn, misselijk, duizelig. Sinds kort zwakt dit af en krijg ik het juist als ik teveel suiker binnen krijg. Erg verslavend dat spul. (Jill)
- Ja, vanwege intoleranties hier moet ik heel wat etiketten lezen of er: suiker, gluten, melk (zijn ook wel meer dan tien namen voor), vanilline, sulfiet, varkensvlees en nog een aantal e-nummers die ik je bespaar. Ik koop daarom voornamelijk basisproducten en sta het langst op de agf afdeling en daar is mijn kar vooral mee gevuld. Op NPO.nl kun je een docu zien (tot 17 juli) die gaat over alles waarvan de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we ze te zien krijgen. De docu heet ‘Fed Up’. Het heeft een duidelijke overlap met ‘What the Health’ (nu te zien op Netflix). Multinationals staan boven regeringen. Ziek zijn is een verdienmodel. Niet te geloven, maar helaas waar. (VeggieMo)
- Handig zo’n lijst voor de mensen die hier bewust mee bezig zijn. Ik ben echt gek op suiker, zo gaat er in een kop koffie alleen al drie schepjes haha. Nee ik let er niet op ;-) (Lonneke)
- Handige lijst, ga ik zeker onthouden! Ik let zelf eigenlijk niet echt op suiker in maaltijden, maar ik ben sowieso al geen zoetebek. (Tessa de Wolf)
- Ja let wel op. Wist het al die namen Maar ach verstand en gevoel op een lijn te krijgen valt niet altijd mee. (Vitamientje)
- Eigenlijk let ik daar nooit op. Zou het wel moeten doen aangezien ik toch wat kilo’s wil verliezen. Bedankt voor de tip. (Tania)
- Handig lijstje! Irritant dat het zoveel verschillende namen heeft, maar zo weet je wel een beetje waar je op kunt letten :) (Twopennies)
- Suikers.Heel slecht helemaal waar.je bent goed bezig met die paashazen eet het hoofd dan romp enz. Helaas gaat bij ons de hele haas in een keer eraan. ow erg toch! Ik drink zelf best veel koffie en gelukkig drink i die al jaren zwart. Maar daarin tegen ben ik wel dol op Jam, pindakaas,chocoladepasta, enz. Wat Tineke schrijft dat doen wij ook wel regelmatig Pure chocolade met minstens 70% cacao of het liefst nog hoger kopen. ik moet eerlijk bekennen dat ik deze chocolade echt heb moeten leren eten echt lekker kon ik het niet vinden. Zover ik wel eens gelezen en gehoord heb mag je 7x per dag suikers hebben om gaatjes te voorkomen of te beperken. We proberen er nu wel op te letten maar soms is alles zo lekker! (Diana)
- Gewoon op de verpakking kijken. Tot 2 gr per 100 is ok. Zowat driekwart van hetgeen verkocht wordt valt zo al weg. Dat is makkelijk:)
- Ik probeer er wel op te letten, maar hoe minder tijd hoe meer suikers. Ik koop geen ‘frisse fruitdrankjes’ meer, drink zo min mogelijk prik en probeer af en toe zelf iets suikervrij te bakken, maar het lukt niet altijd. Pure chocolade met minstens 70% cacao schijnt gezond te zijn. Wanneer ik veel gesnoept heb, merk ik ook dat mijn suikerspiegel enorm heen en weer gaat en daardoor mijn stemming ook.. Ik krijg de nieuwsbrieven van Jurglen Zwaan van a healthy life. Als je die leest schrik je helemaal van alles wat er in je eten zit. (Tineke)
- Ik probeer er op te letten, maar ik snoep ook heel erg graag. Dus dat is lastig. Ik heb een poging gedaan om helemaal geen suiker te eten en kreeg vervolgens afkickverschijnselen. (Aukje)
- Ik let er heel goed op. Zodra ik weet waar een verborgen suiker in zit, probeer ik een alternatief te zoeken. Ik merk direct een verschil in mijn gezondheid. Als ik teveel geraffineerde suiker heb gehad (teveel verjaardagen met gebak, te vaak kant-en-klaar koek) dat krijg ik last van eczeem, opgejaagdheid, ‘s nachts kramp in mijn benen. En door suiker te vermijden heb ik geen last van hooikoorts. Ik merk dus directe invloed. Wel is er een verschil tussen fruitsuikers en geraffineerde suiker. Suiker in fruit wordt opgenomen door het lichaam en omgezet in noodzakelijke brandstoffen. Geraffineerde suikers onttrekken brandstoffen aan het lichaam. Dat is in een notendop het grote verschil tussen de suikers. Maar ik snap wel dat je je er niet tot in detail mee bezig wilt houden. (Anita Willems)
- Ja, en nee. Ik heb al in jaren geen zak (witte) suiker gekocht, en vorig jaar een doos suikerklontjes voor bezoek, waar we nog steeds mee doen. Ik voeg nergens meer suiker aan toe.
Ik drink ook bijna geen fruitsap meer, omdat ik liever één sinaasappel eet, dan er 3 uitpers voor een glas. Nou ja, sinaasappel is ook zon voorbeeld van een stuk fruit wat ik dus niet lekker vind om ‘los’ te eten. En dat zegt mij ook genoeg. Ik eet liever een peer of banaan. Naast suikers krijg je dan ook vezels binnen en die zijn weer goed :)
Balans dus. Wat me ook opvalt is dat je rustig de helft van de aangegeven hoeveelheid suiker kan gebruiken als je zelf koekjes bakt. Dat hoeft helemaal niet zo zoet te zijn. En aan eigen gebakken brood voeg ik ook geen suiker toe. Gewoon een beetje gebalanceerd eten, dan kan een stukje chocola op zijn tijd geen kwaad. (Daenelia) - Ik let er zeker wel op, omdat het inderdaad in steeds meer producten “verborgen” zit, maar ik ben ook get op fruit en daarbij let ik dan niet zo op, liever drie stuks fruit op een dag dan drie stukken chocolade oid ;) (Doortje)
- Hoeveel paashazen heb je gekregen dan? (Mijn geestesoog ziet een klein deurtje naar een kastje onder de trap met daarachter dan een gigantische ruimte gevuld met planken vol met paashazen :-) ) Verder: suikers in fruit en groenten let ik niet zo op, want dat vind ik kul. Fruit wordt hier ook niet overmatig gegeten. Verder geen pakjes / zakjes / suiker in koffie / thee. Wel chocolade / ketchup / mayo (soms) en soms een theelepeltje suiker in het eten. (Bespaarzuinig)
- Ik eet ook te veel suiker. Vooral chocolade is nu na Pasen ook de grote boosdoener :s Nu ik zwanger ben, heb ik verschillende docu’s over eten gezien (om mijn tijd in de zetel zinvol te vullen :-)) en ook het effect van suiker/snoep/frisdrank op de hersenen is aan bod gekomen. Het geeft ons een instant goed gevoel (activeert bepaalde delen in de hersenen) en dat zorgt voor het verslavend effect. Daarom doen fabrikanten ook graag suiker in hun producten. Om ons “verslaafd” te maken en ervoor te zorgen dat we ze blijven kopen.
Zo veel mogelijk zelf koken lijkt me alvast ook een goede oplossing. Want er zit ook veel suiker in voorverpakte maaltijden. (Ann W.) - Ik moet onder de 2% suiker blijven, ik heb een te snel werkende pancreas. 2 jaar (!) heeft het geduurd eer ik de etiketten zowat vanbuiten kende. Hou ik me er niet aan word ik vreselijk ziek. Eén keer in coma gegaan en dan let je wel op. (Pascale)
- Goed artikel! Er is zoveel over te doen en soms ook zoveel onzin te lezen hierover. Ik let absoluut niet op fruitsuikers, maar ik denk wel na over de andere suikers en neem sowieso niet dagelijks snoep of chocola. Ik zou wel willen, maar ja ;) (Margo)
- Ik krijg er sowieso teveel van binnen, dat weet ik zeker. Schrik van het plaatje met 50 gram suiker. En dan te bedenken dat ik daar een veelvoud van inneem. (Mary-Lou)
- Twee stuks fruit. Karnemelk minimaal een halve liter Geen vlees. Pond groenten tenzij het sla is. Thee ook zelfgedroogde en nu munt uit de tuin. (Consuminderen)
- Heel gezond. Ik hoop dat ik een slechte langdurige AOW afnemer wordt.
- Ik drink trouwens vooral heet water, de hele dag. Gewoon water koken en in een thermoskan. Van heet water kun je zo lekker door blijven drinken :-) Ik let er op en heb uitgeprobeerd wat wel en niet goed gaat. Wel fruit, geen vruchtensap. Ook zelfgemaakte appelmoes zonder suiker gaat niet helemaal goed. Oerzoet gaat goed, ahornsiroop weer een stuk minder. Ik kook met basisproducten en neem geen suiker in de thee. Wel een beetje oerzoet in mijn versie van chocolademelk, in de koffie doe ik een paar steviadruppels.Als je etiketten leest dan blijkt dat zo ongeveer overal suiker of een synthetische vorm ervan in zit. (VeggieMo)
- In mijn koffie doe ik al jaren oerzoet in plaats van suiker, dat is net iets minder erg ;-) en verder kopen wij geen pakjes en zakjes. In de mayo en ketchup die we iedere zaterdag eten bij onze zelfgemaakte friet zit ook suiker. En ja, ik bak ook lekkere taarten met suiker en eet iedere ochtend een koekje met suiker. Ook gaan er hier bergen fruit doorheen. Ik vind het zelf belangrijk om geen bewerkte rommel te eten en maak dus al jaren allerlei sausjes en mixjes zelf. Dan weet ik precies wat er in zit, zeker geen suiker! (Sonja)
- Ik probeer echt bewust zoveel mogelijk suikers te vermijden. Ik drink sowieso geen frisdrank, alleen water en thee. Af en toe een fruitsap. :) En snoepen ook minimaal. Echt erg waar allemaal suiker in zit, zelf in rookvlees volgens mij! Iets waar je het totaal niet van verwacht. Leuk artikel! Disneychicks)
- Doordat mijn man elk voorjaar een aantal weken het Atkins dieet doet, heb ik geleerd, waar allemaal verborgen suikers in zitten. Daar let ik op. Een enkele keer iets bakken ,een klein stukje pure chocolade per dag, dat kan voor mij. En groente en fruit eet ik veel. (Izerina)
Leestips
Appeltaart bakken zonder suiker
Waar doe jij suiker in? Of ben je al helemaal ‘clean’?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Het antwoord hiervoor ligt bij producenten ben ik bang. Sommige suikerpercentages in voedsel of dranken zouden niet moeten kunnen.
Wij letten meer op zout trouwens. Dat wordt wel de sluipmoordenaar nummer 1 genoemd en is gemakkelijker te vervangen of zonder te proeven
Een mooi artikel, maar ik vraag me af of stevia een goede suiker vervanger is?
Alvast bedankt.
Stevia heeft wel een heel aparte ietwat brakke nasmaak.
Ja, dat van de smaak vond ik ook. Maar het wordt vaak genoemd als een verantwoorde suikervervanger.
Ja dat wordt afzien van veel lekkers
Langzaam aan minderen dan past het lichaam zich aan en verminderd de vraag naar suiker
Ik vind het wel moeilijk en kijk daarom ook geen kookprogramma,s
Zeker niet over Taartjes bakken !
In de koffie gebruik ik zoetstof
Maar krentenbollen en chocolade zijn lekker en daar heb ik een zwak voor
Dus er valt nog wat te doen hier
Aspartaam heeft een dubieuze achtergrond. Uit labonderzoeken bleek dat ratten er gezwellen door kregen. Maar Monsanto (de opdrachtgever) had veel geld en wist de negatieve onderzoeksresultaten uit de publiciteit te houden.
Ik vermijd alle voeding met synthetische zoetstoffen en ik ben voorzichtig met suiker. Ik heb gemerkt dat ik wisselend op ‘gezonde’ suikers reageer. Oerzoet en agave gaan goed. Ahornsiroop en honing minder goed. In bijna alle bewerkte voedingsmiddelen zit tegenwoordig suiker. Al dan niet vermomd als maltodextrine, dextrose etc.
Ja, het is echt wel een kwestie van etiketten zorgvuldig lezen, als je suikers wilt vermijden.
Ik heb niet zoveel met de strijd tegen suiker zoals die nu gevoerd wordt. Ik probeer op te letten dat we ons niet volstoppen met suiker maar moet eerlijk zeggen dat we allemaal graag zoet beleg op brood eten…
Ik bedenk me nu dat ik ‘s ochtends inderdaad ook suiker binnenkrijg via de Venz hageslag op mijn boterham…
Ik wel! We letten op vet en zout inname, maar zijn met zijn allen toch te dik en ongezond. Oorzaak: suiker! Vet en zout worden vervangen door suiker om toch smaak te krijgen. Suikervervangers zijn niet de oplossing omdat we onze suiker verslaving er niet mee kwijt raken. Suiker trekt vocht aan, net als zout en suiker is nu ook in beeld als zijnde een veroorzaker van hoge bloeddruk. Op internet is genoeg informatie te vinden… ook genoeg recepten voor lekkers zonder suiker. Karin
Ik kwam laatst in de bibliotheek inderdaad een boek tegen voor koken zonder suiker. Maar ik heb het nog niet meegenomen…
Ik ben helemaal clean, wat suiker betreft. Heel soms eet ik een spelteierkoek, maar dat is dan ook het enige waar suiker in zit. Doe ik niet bewust trouwens, want mijn maag kan niet veel verdragen qua eten en drinken, dus het is meer gedwongen dat ik geen suiker eet. Achja, en anders zou ik sowieso echt niet voor de kunstmatige troep gaan!
Het is natuurlijk niet fijn dat je zo moet op letten met je voedsel vanwege je maag, maar het is een mooie bijkomstigheid dat je daardoor heel gezond heet Sandra. Zoals Johan Cruijf zei: ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’.
Nou ik ben zeker niet clean wat suikers betreft. Ik doe geen suiker in de thee, koffie of andere overbodige zaken en ik probeer te koken zonder pakjes en zakjes. MAAR ik ben dol op taart, en daar moet toch echt suiker in :). Bewust zijn is goed, maar verbannen doe ik niet.
Ik denk ook dat een groeiend bewustzijn stap 1 is. In ons gezin is suiker ook niet in de ban gedaan, maar ik merk wel dat ik meer op let.
Ik doe nooit suiker in mijn drankjes. Vind ik echt niet lekker.
Het schijnt dat als je er eenmaal aan gewend bent zonder suiker je het met suiker vies vindt. Maar ik vind mijn thee nog steeds maar matig zonder suiker, dus het duurt best lang vind ik.
Wat hij zegt is zo ontzettend onwaar!!! Ik word er zowat boos van!
Gewone suiker is géén fructose/glucose maar saccharose/sucrose. Een dubbel suikermolecuul dat moeilijker verteerbaar is.
Plus, witte suiker is zo volledig bewerkt dat werkelijk alles eruit is.
In honing bv. zitten enzymen, het is antiseptisch en goed voor de spijsvertering. Ook is de glycemische impact heel anders.
Agave en honing zijn daarin het minst bewerkt en worden het best verdragen.
De enige manier waarop elke suiker suiker is is qua calorieën.
Om gewone suiker te vervangen gebruik ik honing. Ook om te bakken werkt dat prima.
Stevia is een goede calorieloze en natuurlijke vervanger. Wel goeie kopen, die in de supermarkt is vaak vooral vulstof en soms zelfs toch aspartaam.
Wij eten echt veel te veel suiker vrees ik. Ik probeer er wel op te letten, maar ik ben echt een beetje verslaafd… In onze omgeving, vooral op school en op de sportclubs van mijn kinderen, zie ik dat anderen er nog veel slechter in zijn (of het werkelijk niet interesseren). Ik probeer daar een beetje een gulden middenweg in te vinden.
Ik eet ‘s avonds ook nog steeds een stukje chocola Sjoukje… Dus ik snap je heel goed.
Ik moet onder de 2% suiker blijven, dus geen pakjes zakjes en ook veel potjes zijn uit den boze. Ik gebruik agave, honing en zoetjes in mn koffie. Het gaat bij mij om de glycemische index en dat weet je heel snel bij bv gewone honing (niet koud geslingerd dus), of bij pakweg ahorn.
Wat gebeurt er als je over die 2% gaat Pascale?
Toevallig gisteren geschreven dat ik weer bewuster ga opletten met suiker. Helemaal suikervrij ga ik niet, maar er op letten wil ik zeker wel.
Ik probeer suikers ook te vermijden, al is het wel lastig. Het zit vaak in producten zonder dat je het door hebt.