Hooikoorts ervaringen + wat kun je er tegen doen

hooikoorts

25 jaar geleden, in september kreeg ik er voor het eerst last van. Hooikoorts.

Ik moest onbedaarlijk niezen, en het hield maar niet op. Mijn ogen traanden, en ik voelde me duf en grieperig.

Maar ik had géén griep. En ik was ook niet verkouden.

Uiteindelijk concludeerde de huisarts dat ik last had van hooikoorts. Ik kreeg een neusspray voorgeschreven en het was net alsof iemand de knop omzette. Ineens voelde ik me weer prima!

Hooikoorts na de bevalling van mijn jongste zoon: augustus 2005

De volgende keer dat ik last kreeg van hooikoorts was na de bevalling van mijn jongste zoon. Dat was in augustus 2005. Fysiek voelde ik me goed, omdat ik niet langer zwanger was! Maar vervolgens begon dat onbedaarlijke niezen weer, en liepen de tranen me uit de ogen terwijl ik beslist goedgemutst en optimistisch ingesteld was.

Opnieuw naar de huisarts dus. Die schreef me weer een neusspray voor, en net als de vorige keer knapte ik onmiddellijk op. Het was heerlijk om me weer fit te voelen.

Dit zijn mijn ervaringen met hooikoorts. Ik heb er dus blijkbaar last van in augustus en september en een simpele neusspray helpt tegen de symptomen. Daar bof ik mee, want sommige mensen lijden echt maandenlang onder hooikoorts.

Omdat ik altijd pas last krijg in augustus en september wordt mijn hooikoorts blijkbaar getriggerd door een allergie voor ‘grasstuifmeel’. Heb je al vroeger in het jaar last, dan komt dit volgens thuisarts.nl door een allergie voor boomstuifmeel.

Hooikoorts: wat is het eigenlijk?

Tegenwoordig kijk ik braaf op thuisarts.nl als ik verantwoorde medische informatie over iets wil. Thuisarts geeft de volgende omschrijving van hooikoorts:

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen.

De belangrijkste symptomen van hooikoorts zijn volgens thuisarts.nl:

 1. een jeukende neus waardoor je moet niezen.
 2. jeukende, tranende en branderige ogen. (zie ook huilen met lenzen)
 3. Soms kun je ook nog een droge en branderige keel hebben waardoor je moet hoesten.
 4. Grieperig gevoel.
 5. Moe.
 6. Benauwd gevoel.
 7. Vol hoofd.

Ik herken symptomen 1, 2 en 4.

Hooikoorts: wat kun je er tegen doen?

Hooikoorts is niet te genezen. Het enige wat je er aan kunt doen is proberen het te vermijden, en aan symptoombestrijding te doen. Vermijden doe je bijvoorbeeld door op warme, winderige dagen niet naar buiten te gaan. En door de was niet buiten te hangen, want dan kunnen er pollen inkomen.

Maar dat is natuurlijk best zuur! Is het eindelijk mooi weer in Nederland, kun je alsnog niet lekker naar buiten vanwege je hooikoorts. En ook de was niet buiten kunnen hangen is best jammer, vind ik persoonlijk.

N.B. Het oogt wat apart misschien, maar de combinatie mondkapje – zonnebril kan ook helpen om klachten te voorkomen.

Middelen tegen hooikoorts

 • Neusspray. Deze methode werkt voor mij uitstekend. Inmiddels koop ik mijn neusspray niet meer op recept, maar gewoon bij de Kruidvat of zo. Binnen no time voel ik me dan weer beter.
 • Tabletten met antihistaminica gebruiken. Als je hooikoorts hebt reageert je lichaam overdreven op bepaalde prikkels. Daardoor komt er veel histamine in je bloed, en dat zorgt voor de hooikoorts klachten.
 • Oogdruppels kunnen helpen tegen branderige en jeukerige ogen.

Hooikoorts en lenzen

Eén van de tips om jezelf te beschermen tegen hooikoorts is een zonnebril opzetten. De bril beschermt je ogen tegen binnendringende pollen. Als je van jezelf al een bril draagt ben je hier dus in het voordeel.

Maar ik draag ook heel regelmatig lenzen. En lenzen beschermen je ogen helaas niet tegen stuifmeel. Integendeel, ze kunnen klachten verergeren. Lenzen zijn namelijk fijn zuurstofdoorlatend want dat is goed voor je ogen. Maar het betekent dus helaas ook dat stuifmeel en dergelijk er doorheen kan : (

Draag bij voorkeur daglenzen als je last hebt van hooikoorts

In zo’n geval kan de combinatie lenzen – zonnebril helpen. Ook worden wel daglenzen aangeraden als je veel last hebt van hooikoorts: met elke dag schone lenzen verzeker je jezelf ervan dat er geen pollen in de lenzen zitten.

Controleer of oogdruppels geschikt zijn voor jouw lenzen!

Wil je als lenzengebruiker oogdruppels gebruiken controleer dan goed of de oogdruppels geschikt zijn voor jouw lenzen! Prevalin oogdruppels worden bijvoorbeeld afgeraden in combinatie met zachte lenzen. Kijk dus altijd goed of oogdruppels geschikt zijn voor jouw soort lenzen.

Voor zachte lenzen kun je onder andere kiezen voor Systane Ultra:

hooikoorts en lenzen
13,99 bij VisionDirect

Hooikoorts samengevat

Ik bof want ik heb gelukkig niet zo vaak last van hooikoorts. Hooikoorts is niet te genezen, maar je kunt wel de symptomen bestrijden. Dat kan met een neusspray, antihistamine tabletten en oogdruppels.

Als je lenzen draagt kun je extra last krijgen van je ogen. In zo’n geval kunnen daglenzen, een bril en oogdruppels helpen.

Hieronder nog een handig filmpje van thuisarts.nl waarin hooikoorts nog eens wordt uitgelegd:

Leestip: Lichaamstemperatuur meten

En lees ook mijn post over het idee van een hervulbaar neusspray flesje bij Kruidvat.

Wat zijn jouw ervaringen met hooikoorts? En in combinatie met lenzen?

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik heb het een tijd heel erg gehad en een paar jaar terug werd ik immuun voor de medicatie en liep ik er als een zombie bij. Daarna ben ik overgestapt op Cetrizine, maar daar werd ik lusteloos en chagrijnig van. Nu slik ik er niets meer tegen, ik heb het opgegeven. Ik heb in de piek van het seizoen een paar dagen tranende ogen en niesbuien en ik word wat sneller moe. Ik merk dat ik ook heel veel drink. Als ik van die traanogen heb, zit ik ‘s avonds met een nat washandje mijn ogen te deppen. Dan gaat het wel weer.

  Nu heb ik alleen ‘s ochtend en ‘s avonds een paar niesbuien en daar blijft het bij.

  1. Bij mij wisselt het inderdaad ook wel per jaar hoeveel last ik er van heb. Dat vind ik heel apart. Ik dacht altijd: Je hebt hooikoorts of je hebt het niet.

 2. Helaas ben ik heel het jaar zoet:

  Pollen
  Huisdieren
  Stofmijt

  Ik gebruik zelf levocetirizine van de huisarts, uit hoge nood gewone van de drogist of buurtsuper. Maar zorg eigenlijk altijd voor de versie van de huisarts.

  Gelukkig neemt deze medicatie alle klachten weg, zelfs als ik maandlenzen draag :)

  Maar hoe dan ook het blijft vervelend. Hier al 12 jaar de klos :(

 3. ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik ik heb gehoord dat het helpt om je neus te spoelen met een neusdouche. Ik kan me wel voorstellen datdat kan helpen, je spoelt immers de pollen en stuifmeel eruit.

 4. Vreselijk, hooikoorts. Ik kreeg het ook zomaar de een op de andere dag…mega veel last van gehad…gelukkig helpen hier pilletjes en druppels erg goed.

 5. Behalve medicatie kun je nog een aantal dingen doen om je klachten een beetje te verminderen:
  – je kleding die je overdag draagt ‘s nachts buiten je slaapkamer houden. Kleed je bijvoorbeeld om in je badkamer.
  – gewassen kleding binnen drogen.
  – doe een pollenhor voor je slaapkamerraam (de eenvoudige versies die je met klittenband bevestigd voldoen prima).

 6. Bedankt voor de hele bruikbare tips. Ik heb ook sinds kort last ervan. Heb tranen in de ogen, hier tegen gebruik ik de dropels alleen op natuurlijke basis. Xxx

 7. Ik heb hooikoorts sinds mijn 14de ongeveer. Ik kwam bij de huisarts binnen die meteen reageerde met ‘niets zeggen, niets zeggen…kijk ik heb het ook (neusspray omhoog houdend) hooikoorts! Alleen bleek de neusspray niet samen te kunnen met mijn andere medicijnen. Na een zomer medicijnen testen, vijf maanden lang elke maand een andere, kwam er een ‘winnaar’ uit de bus. Helaas onderdrukt ook deze niet alles (elk medicijn heeft weer een andere ‘mix’ van planten ed. die onderdrukt worden, begreep ik), maar zonder is het zeker geen doen. In principe kan ik van december t/m februari zonder maar dan moet ik in februari al weer beginnen met het opbouwen van een spiegel. Dus de huisarts adviseerde daarom ‘slik maar lekker het hele jaar door’. Tja het is niet anders.

  Ik kwam laatst wel een leuke Loesje poster tegen:
  Hooikoorts – dat je drie keer moeten niezen omdat het mooi weer is

 8. Ik heb het zo lang als ik mij kan herinneren. Vooral van berken heb ik last. Vorig jaar zag je opeens overal verschijnen dat het zou helpen als je een levende pissebed at, hier heb ik mij ondanks de last die ik heb niet aan gewaagd

 9. Ik heb geen hooikoorts (gelukkig!) maar afgelopen week toen wij op vakantie in Duitsland waren vlogen er zó veel pollen door de lucht dat ik toch jeukende ogen kreeg. Een zonnebril bood uitkomst inderdaad. ‘s Avonds prikte het dan nog een beetje, maar het was goed te doen. Ik ben blij dat ik dat niet dagelijks heb :-)

 10. Je boft inderdaad echt met alleen augustus en september. Nou ja, boffen.. Ik bof nog meer, want ik heb er helemaal geen last van gelukkig. Mijn man daarentegen wel. Bij hem begint het al in maart en gaat het zo door tot september/oktober. Heel irritant en ik ben blij dat ik er geen last van heb.

 11. Ik ben allergisch voor graspollen en gebruik MSN in combinatie met allergie medicatie. Ik bemerk dat wanneer ik voldoende groenten eet (minstens 900 gram verspreid over de dag) en minder vlees en bewerkte voeding eet, dat ik minder last heb van hooikoorts en andere allergieën en dus minder vaak medicatie hoef in te nemen.

 12. Voor mij is het hooikoortsseizoen alweer achter de rug. Ik heb alleen last van Elzen- en Berkenpollen en dat is eind-februari en halverwege mei op z’n ergst. Echte hooikoortsmedicijnen hielpen niet. Sinds ik niet meer op kantoor werk en m’n bed open laat liggen en geen wasverzachter gebruik en geen pils drink red ik het zonder medicijnen. Bij het LUMC kan je goed zien welke pollen in welke periode actief zijn.

 13. Altijd gedacht dat mijn man zich aanstelde totdat ik het vier jaar geleden na de komst van Jip ook kreeg. Vooral pijn in mijn lijf en tranende ogen. Ik gebruik zo min mogelijk medicatie maar essentiële oliën op mijn lijf en in de diffuser helpen mij door het seizoen. Wat een drama is het!

  1. Mannen kunnen ook aanstellerig overkomen Esther : ) Mijn man heeft het er nu nog steeds over dat ik ooit dacht dat hij zich aanstelde, en een fikse blindedarmontsteking bleek te hebben….

 14. Ik heb het ook…
  Met fertiliteit mocht ik geen anti-histaminica nemen, verschikkelijke jaren gehad, kreeg er ook ook altijd sinusitis door… gelukkig heb ik dit jaar (verplichte) pauze)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.